Jehňata, nechtějí pít z flašky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2018 18:01
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Dobry den, chtela jsem se zeptat, nam dnes umrela ovce (mama) a ma dve mesicni jehnata a ty nechtej pit z flasky co s nima?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2018 19:26

Hlad je naučí.

21.2.2018 19:28
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Snad jo smajlík a je lepsi susene mleko nebo kravske?dekuji smajlík

21.2.2018 19:42

Vždy za lepší považuju nativní mléko než mléko sušené. Něco jsem už odchoval na sušenym mlíku pro telata, které jsem jehňatům míchal 2x hustší než kolik by se dávkovalo telatům a kůzlatům jsem to míchal tak jak pro telata. Se sušenym mlíkem pro jehňata nemám u sebe doma žádnou zkušenost.

21.2.2018 19:57
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Mooc dekuji za rady smajlík

21.2.2018 22:14
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Zdravím, míchám sušené pro jehňata s čerstvým od krávy cca 1/2 a 1/2 nebo 2/3 a 1/3 podle toho, jak přibývají.jen sušené se mi moc neosvědčilo. Mají pak problémy s trávením.

22.2.2018 00:25
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Dekuji, tak ja to vyzkousim taky tak smajlík

22.2.2018 11:52
janau.

XXX.XXX.162.61

Loni jsem měla 2 jehňata na sušeným mlíku MIKROP OVIS, od narození, problémy nebyly nijak zásadní, pokud se dodržuje množství, čas a hlavně teplota, ale vyšlo mě to tedy pěkně draho Vychlemtají toho v tomhle věku už hrozně moc..

22.2.2018 12:29

Jo je to drahý a proto pokud by někdo chtěl, tak mohu zprostředkovat skoro neomezené množství den, dva starých východofríských beránků za cenu 1kč/kus. Lidi to častokrát zkusí jednou a konec.

22.2.2018 14:50
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ŽLÁBA napsal(a):
Dobry den, chtela jsem se zeptat, nam dnes umrela ovce (mama) a ma dve mesicni jehnata a ty nechtej pit z flasky co s nima?

W.

22.2.2018 17:49
Pet123

XXX.XXX.248.111

Zdravím. Nevím jak zformulovat dotaz tak to napíšu tak jak mě to napadne. Pan Kostey tady píše, že by byl schopný zařídit jehňata za 1kč/kus. Nezkoušel někdo nechat odrodit své ovce, které produkuji dost mléka (romanovka, vychodofrizska, valaška), na přelomu prosinec/leden a pak na ně zhruba v tuto dobu pustit malá mléčná jehňata právě třeba od vychodofrizskych. Ovce by mohla odvodit vesel další jehňata. Samozřejmě za předpokladu že jehňata prosinec/leden by se odstavila do jiné stáje chléva. Snad sem to vysvětlil dobře. Děkuji za odpovědi.

22.2.2018 18:06

Asi dotazu nerozumím, takže si nechat obahnit ovce a pak místo jejich jehňat tam dát jiná jehňata?

22.2.2018 18:10
Pet123

XXX.XXX.248.111

Nene. Odstavit jehnata ve zhruba 2,5 mesicich a nahradit je za novy 2 denni. Ovce ma stale mleko.

22.2.2018 18:23

Jo takhle...
no já bych se moc divil, pokud by se vám povedlo, aby ovce jehňata přijaly.

22.2.2018 18:25
Pet123

XXX.XXX.248.111

A co tuhle saradu zkusit s kozama, že by jsem je podstrčil koze.

22.2.2018 19:15
profesor1

XXX.XXX.202.14

Pokud budete jehně přikládat ze začátku třeba 5-6 krát denně(ovce mu jen tak sama nepostojí), tak to určitě půjde. Aby ovci neklesla mléčnost, tak přidávat jádro. Říje na VF příjde nejdříve v srpnu, tak že jednodenní jehňata by jste musel mít až koncem dubna. Teoreticky to jde, ale je to....... Jestli se nudíte, jděte do toho.

22.2.2018 19:19
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Jehnatka uz zacaly pit z flasky, vsem.mox dekuji smajlík

22.2.2018 19:32
dad

XXX.XXX.225.133

Nahradit odstávčata novorozenci ? toť podle mně víc práce než užitku
kdo nevyzkoušel neuvěří

22.2.2018 19:40
profesor1

XXX.XXX.202.14

Ono to už pak není práce, to už je otročina s užitkem žádným.

22.2.2018 19:44

Tak na tohle bych se vykaslal, zase jako nedelejte z tech zvirat roboty, prumysl 4.0 :)
me se parkrat podarilo vnutit jiny jehnata zwartbleskam, ale rikam si jestli to nebylo proto, ze to byly prvnicky a byly jak prasteny po palici, pudy vuci svejm jehnatum nic moc takze jim bylo vlastne jedno komu drzej.

22.2.2018 20:23
Pet123

XXX.XXX.248.111

Tak mě se to zatím netýká já tu od konce října čumím a čtu, kupovat budu až letos, ale tak napadlo mě to čistě teoreticky. Zase nevím jak to pak dělají s těma jehnatama o kterých mluvil Kostey jestli je utraceji nebo je dokrmuji sami. Kdyby je měli utratit tak si radši nějaka vezmu a zkusim je přiřadit k mým ovcím.

22.2.2018 20:29

Pet123 napsal(a):
Tak mě se to zatím netýká já tu od konce října čumím a čtu, kupovat budu až letos, ale tak napadlo mě to čistě teoreticky. Zase nevím jak to pak dělají s těma jehnatama o kterých mluvil Kostey jestli je utraceji nebo je dokrmuji sami. Kdyby je měli utratit tak si radši nějaka vezmu a zkusim je přiřadit k mým ovcím.

Čistě teoreticky je to hloupost. ona šoupnout ovci cizí jehně není úplně jednoduchý a navíc složení mléka, nebo přesněji řečeno mleziva, ovce po porodu je jiné než složení mléka po dvou a půl měsících.

22.2.2018 20:30
Pet123

XXX.XXX.248.111

Dobře děkuji jen mě to zajímalo

22.2.2018 20:48
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Ovce, která má dost mléka a jedno jehně, tak se jí NĚKDY hned po porodu podaří podstrčit i další jehně. Ale u VF ovcí nevím, to jsou hodně chytré ovce, a čím chytřejší, tím hůř jiné jehně přijmou.
No a podstrkovat jehňata prvničkám je otázka, protože některé se pak naučí krmit i cizí jehňata a dělají to tak každoročně a pak mají málo mléka pro své jehně. Máme pár takových blběnek a vždycky je musím dávat zvlášť...
Dobře cizí jehňata přijímají Merinolandschaf a něm. Schwarzkopf.
Skalní ovčáci podstrkujou jehňata, když ovci její jehně uhyne tak, že mrtvé jehně stáhnou, musí se kůže z nožek stáhnout vcelku, jako rukávky a pak to oblíknou na to podstrkované jehně, asi jako psí obleček. To většinou klapne. Ale je to pracné a kůže se musí nechat tak 3-4 dny, a kontrolovat jehně pod ní, zda dobře kadí atd. a ta kůže pak začne pěkně smrdět... No, kdo chce, hurá do toho.. To radši krmím z lahve..
Jinak podstrčit novorozence místo velkého jehněte nelze, ovce už nemá v sobě tolik hormonů a novorozence už nepřijme.

22.2.2018 20:59
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

A ješte bych se rada zeptala cim prikrmujete ovce po porodu?

22.2.2018 21:13
Massaro

XXX.XXX.34.218

Nemáte zkušenost jehněti, které je pod ovcí, přidat z flašky kravské? Nepřestane pít od ovce? Mám tady 14 denní trojčata, jedno už začíná zaostávat, tak že bych ovci 2x denně vypomohl.

22.2.2018 21:33
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Tohle dělám a klape to docela dobře. Je otázka, co je lepší, zda přikrmit trochu všechny, a tím zbyde i na toho nejslabšího mléko u ovce a nebo přikrmovat jen jedno.
Někdy je jehně vyloženě slabší a ty dvě ho prostě vystrkujou. Taky může být, že ani ovce se tomu třetímu tolik nevěnuje. Pak krmím hlavně to nejmenší.
Ale jinak, pokud mezi nimi není takový rozdíl a ovce se dobře stará o všechny, je líp trochu přikrmit všechna, aby se i na to nejmenší dostalo ovčí mléko.
To je třeba vypozorovat, co je lepší.

22.2.2018 21:40
Massaro

XXX.XXX.34.218

Tak to asi bude přikrmit 2 jehničky, perou se o jeden struk. Beránek má rezervovaný svůj.

22.2.2018 21:49
Bekkky

XXX.XXX.49.174

To je teda sexistické...

23.2.2018 07:22
lilo

XXX.XXX.201.210

Massaro napsal(a):
Nemáte zkušenost jehněti, které je pod ovcí, přidat z flašky kravské? Nepřestane pít od ovce? Mám tady 14 denní trojčata, jedno už začíná zaostávat, tak že bych ovci 2x denně vypomohl.

Take pekna urodicka... od ceho to je? sufka nebo texla.. ja bych se toho prikrmu nebala u kozy jsem kravskym normalne prikrmovala znama brala mliko z mlikomatu i jehnatum i kdyz je ridci... ale jak se tu psalo na diskuzi tak to michaji s vejcem nebo pul na pul se susakem... ja jsem to delala u trojcat tak ze jsem nejprve nechala napit slabsi a pak silnejsiho... ale je to s.rani... proto doporucuju nadbytecne picnout na velikonoce.

23.2.2018 08:33
dad

XXX.XXX.225.133

Trojčata u dobré dojné kozy by neměl být problém,1,5 l mlíka na hlavu a den stačí, většinou začnou už okolo 10 dne oždibovat kde co, moje se strašně rychle naučí protahovat se ke slepicím, mám tam kvůli kohoutovi větší díru a tam od třetího týdne rabují co se dá, zatím to přežila všechna , trojčata mám pravidelně.

23.2.2018 12:24
Massaro

XXX.XXX.109.6

lilo napsal(a):
Take pekna urodicka... od ceho to je? sufka nebo texla.. ja bych se toho prikrmu nebala u kozy jsem kravskym normalne prikrmovala znama brala mliko z mlikomatu i jehnatum i kdyz je ridci... ale jak se tu psalo na diskuzi tak to michaji s vejcem nebo pul na pul se susakem... ja jsem to delala u trojcat tak ze jsem nejprve nechala napit slabsi a pak silnejsiho... ale je to s.rani... proto doporucuju nadbytecne picnout na velikonoce.

Kříženka, jednou už trojčata měla a bez příkrmu je odchovala. Ale letos trojčata i u dvou dalších ovcí, které je nikdy neměly - ale tam to vidím bez šance na odchov všech. Fakt je to letos nějaký divný.

9.3.2018 10:02
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Massaro jak to dopadlo s trojčaty? Mám trojčata narozená 22.2. pod suffolkou, šestiletou. Jsou tak zhruba všechna stejně silná. Jehnička co měla při porodu 5 kilo má 7 kilo, je to dost velký přírůstek za čtrnáct dní?
Přikrmuji kulhánka z jiného vrhu a tato jehnata se na mne vrhají a chtějí také. Obávám se, kdybych přikrmila, aby se neodstavila od ovce. Koukám, že trojčata jsou spíše k zlosti. I ovce, přestože jí dávám větší příkrm než ostatním, se mi zdá, že hubne.
Prosím o rady kdokoliv má s tímto zkušenost, děkuji.

9.3.2018 11:14
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Janinka Bosorka napsal(a):
Massaro jak to dopadlo s trojčaty? Mám trojčata narozená 22.2. pod suffolkou, šestiletou. Jsou tak zhruba všechna stejně silná. Jehnička co měla při porodu 5 kilo má 7 kilo, je to dost velký přírůstek za čtrnáct dní?
Přikrmuji kulhánka z jiného vrhu a tato jehnata se na mne vrhají a chtějí také. Obávám se, kdybych přikrmila, aby se neodstavila od ovce. Koukám, že trojčata jsou spíše k zlosti. I ovce, přestože jí dávám větší příkrm než ostatním, se mi zdá, že hubne.

Když jim dáte příkrm ráno a večer, tak je ovce neodstaví. Pokud se dožadují, tak asi fakt mají málo. Budou pořád viset na ovci, pokoušou jí vemeno a ona jim nebude chtět postát a je na zánět zaděláno. Pak budete všechna jehňata krmit plně.2 kg za 14 dní není nic moc, i když to jsou trojčata. To není ani 200 g za den. Dávejte jim někam i trochu šrotu. Třeba je dejte na hodinu vedle, kam ovce nemůže, a jehňata začnou ochutnávat. Časem se naučí, že půjdou sama.

9.3.2018 12:38
lilo

XXX.XXX.201.210

je to sice drsny ale picnout na velikonoce vsechno co je navic jak na dva struky...

9.3.2018 12:42
lilo

XXX.XXX.201.210

ja mam trojcata jen u kozejch... loni jsem chodila kozu asi 3 tydny drzet pak jsme to nejmensi picli.. presne jak pise prezdivka... koza mela pokousane vemeno to byl ten duvod... pak nechce stat nicemu... musela jsem chodit pridrzovat a ruzne prehazovat kuzlata podle potreby... letos se mi narodila trojcatka take... ale jedno jsem nasla placate pravdepodobne ho koza zalehla... sice je to smutne ale problem se tim vyresil...

9.3.2018 13:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Trojčata zatím nechám budu je dokrmovat ráno a večer a všechny tři.
Picnu na velikonoce jehně co má překloubenou zadní nožku asi. Nerovná se mu to, chodí po kloubku a už mu je víc než měsíc. Musím ho dokrmovat třikrát denně, je drobnější. Ale co nevím, jak se takové jehně peče nebo dusí? Vcelku? Celé? Může mít tak do deseti kil sotva. Nikdy jsme tak malé jehně neporáželi, až tak osmiměsíční.

9.3.2018 13:06
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

My máme u dvou ovcí trojčara a uplne vpohode, uz jim je mesic a maj se čile k světu ☺.

9.3.2018 13:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

ŽLÁBA napsal(a):
My máme u dvou ovcí trojčara a uplne vpohode, uz jim je mesic a maj se čile k světu ☺.

Nedokrmujete? A kolik přibývají? Tato se také mají čile k světu. O jaký druh ovce se jedná? Toto je suffolk.

9.3.2018 13:13
ŽLÁBA

XXX.XXX.195.211

Prikrmujeme jen jedny ty byli slabsi a druhy vubec a rostou dost ☺a mame Zwartbles.

9.3.2018 13:27
lilo

XXX.XXX.201.210

Picnu na velikonoce jehně co má překloubenou zadní nožku asi. Nerovná se mu to, chodí po kloubku a už mu je víc než měsíc. Musím ho dokrmovat třikrát denně, je drobnější. Ale co nevím, jak se takové jehně peče nebo dusí? Vcelku? Celé? Může mít tak do deseti kil sotva. Nikdy jsme tak malé jehně neporáželi, až tak osmiměsíční.

jako kralik.. nactvrtis podle potreby... kyticky, plecka...hrbet plus krcek... ja to trebas lehce orestuju nebo zadusim v papinaku s cibulkou atd a pak to hodim dopect do trouby.. muzes podlejt vinem...nahazet ruznou zeleninu cokoliv nebo svickovou z toho nebo na prirodno jen treba s tymianem cesneckem bobkovym listem a zasypat cerstvou petrzelkou... zebirka a pupek na tom nic neni.. z kralika delam z hrude trebas cinu.. ale na tomhle fakt nic neni.. takze to vetsinou uvarim pesine...
nekdo dela z takle mladejch kousku rizky... obaluje osmahne a v troube dopece se to i s kosti...

9.3.2018 13:30
janau.

XXX.XXX.164.84

lilo napsal(a):
jako kralik.. nactvrtis podle potreby... kyticky, plecka...hrbet plus krcek... ja to trebas lehce orestuju nebo zadusim v papinaku s cibulkou atd a pak to hodim dopect do trouby.. muzes podlejt vinem...nahazet ruznou zeleninu cokoliv nebo svickovou z toho nebo na prirodno jen treba s tymianem cesneckem bobkovym listem a zasypat cerstvou petrzelkou... zebirka a pupek na tom nic neni.. z kralika delam z hrude trebas cinu.. ale na tomhle fakt nic neni.. takze to vetsinou uvarim pesine...
nekdo dela z takle mladejch kousku rizky... obaluje osmahne a v troube dopece se to i s kosti...

řízečky - za mě ano, ano, ano a kůzlečí jsou snad ještě lepší! Jinak ale používám jako každé jiné maso, čili na všechny způsoby smajlík

9.3.2018 14:41
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jo, jo ŘÍÍÍÍZEK! Už se těším. Mám tam taky jedno které pujde na velikonoční stůl. A řízky jsou vynikající, s ničím nesrovnatelné.

9.3.2018 15:25
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Klidně v celku. Nebo jen přeříznout na polovinu. Kousek másla a špek a cibule, trochu podlít vodou. Posolit je samozřejmost. Měkké to bude tak za hodinu a potom nechat zčervenat. Bramborová kaše k tomu.

9.3.2018 15:37
Massaro

XXX.XXX.109.6

Trojčata už jsou jednom u jedné, a u té jedno, přestože už jim je měsíc i přes dokrmování neroste. Teď navíc ani ten příkrm už nechce, asi chcípne taky. Nějak se mi poslední 2 roky moc nedaří. Potřeboval jsem, po loňském neúspěchu, už trochu razantněji obnovit stádo a z vlastního odchovu to zase nedopadne

9.3.2018 15:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To mne mrzí, že se vám nedaří. Kde pak sebrat elán a sílu do dalšího "boje".
Čím přikrmujete? Na co jehnata umírají? Jak krmíte laktující ovce? A jak jste krmil ovce v poslední třetině březosti?
Neptám se proto, abych vás trýznila a kritizovala, to ani v nejmenším, jen sbírám zkušenosti.
Ráda se poučím. Opravdu mne to zajímá.

9.3.2018 17:02
Massaro

XXX.XXX.109.6

To mne mrzí, že se vám nedaří. Kde pak sebrat elán a sílu do dalšího "boje".
Čím přikrmujete? Na co jehnata umírají? Jak krmíte laktující ovce? A jak jste krmil ovce v poslední třetině březosti?
Neptám se proto, abych vás trýznila a kritizovala, to ani v nejmenším, jen sbírám zkušenosti.
Ráda se poučím. Opravdu mne to zajímá.

Napíšu v neděli, až budu u počítače.

9.3.2018 18:10
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Massaro napsal(a):
Napíšu v neděli, až budu u počítače.

Děkuji.

9.3.2018 19:24
dad

XXX.XXX.225.133

trojčata u koz zatím vždy v pohodě, kozy jsou mlíčné a kůzlatům to stačilo, příkrm tak od třetího týdne když lezou ze zvědavosti koze do kýble.

12.3.2018 10:02
Massaro

XXX.XXX.109.6

dad napsal(a):
trojčata u koz zatím vždy v pohodě, kozy jsou mlíčné a kůzlatům to stačilo, příkrm tak od třetího týdne když lezou ze zvědavosti koze do kýble.

Ovce z pastvy stahuju obvykle s prvním sněhem do stodoly, u nás je to většinou do Vánoc. Letos jsem je musel ze zdravotních důvodů stáhnout už začátkem prosince. Co jsou ve stodole, dostávají seno a 2x denně krouhanou řepu,4 týdny před plánovanými porody začnu přidávat 2x denně kukuřičnou siláž. Po porodech dále ještě jádro. Až do loňska vše fungovalo, nějaké 3-4 roky jsem nevěděl, co je úhyn.
Loni mi pošla čistokrevná papírová texla s výhřezem, kdy nebyla schopná porodit a jehňata se z ní ani s asistencí veterináře nepodařilo dostat. Letos to začalo tím, že si jedna vysokobřezí zpřetrhala vazy v zadním koleně. Vzhledem k tomu, že chybělo asi 6 týdnů do porodu, jsem ji nechtěl porážet. Dal jsem jí úplně stranou, ve stádu neměla šanci se nažrat, nevydržela stát. Naštěstí to ale zvládla a jehňata jsou pěkná. Na nový rok mi pošla loňská jehnice, asi na tetanus. No a jehňata - jedno ovce parádně olízala, bohužel nějak zapomněla na blánu na hlavě, takže se udusilo. Dál prvnička porodila v těch největších mrazech a i když je v té stodole závětří, tak to nedopadalo. A pak u těch trojčat - v jednom případě to byl komplikovaný porod s nutnou asistencí - nicméně jehňata krásně živá, šel jsem si spokojený lehnout. Ráno přijdu nakrmit, ovce leží,40,5 teplotu. Takže veterinář, antibiotika a ve chvíli, kdy bylo potřeba, aby se ovce rozkojila, tak skoro nežrala a nepila. Jedno jehně pošlo. U druhých trojčat to ovce prostě nedávala. U třetích zatím drží všechny tři, ale o nějakém prospívání nemůže být řeč. Další, pro mě novou zkušeností po 11 letech chovu je, že pravděpodobně jedna ovce vůbec nezabřezla.
Dvěma úhynům jehňat se asi dalo zabránit, kdybych byl přítomen u porodu, ale taky někdy musím do práce, že...

12.3.2018 14:35
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Zpřetrhané vazy, někde uvízla za nohu? Může se stát. Tetanus, poranila se o něco? Může se stát. Blána na hlavě jehněte, může se stát. Prvnička neosuší jehnata, může se stát. Komplikovaný porod, ovce má infekci, může se stát. Že jsou trojčata pro zlost, vidím letos i já. Moje šestiletá suffolka je má, beránek má svůj struk, jehničky nyní dvakrát denně dokrmuji 330ml mikropem ovis, ráno a večer. V měsíci je zvážím, uvidím. Při porodu měl beránek a jedna jehnička po čtyřech kilo a něco, druhá jehnička přes pět kilo. Měl jste velikou smůlu, když se vám tyto věci přihodily najednou, ale nic nevzdávejte, vše promyslete, a zas bude dobře.
Nějak si ale všímám, že ovcím je lépe, když nejsou zavřené stále uvnitř, když mají salaš a mohou i ven. Dále je asi lepší krmit je kvalitním senem, lizem a čistou vodou. Ostatní přídavky způsobují mnohočetná těhotenství, velká jehnata a komplikované porody. To jsou jen mé postřehy a názory z mojí praxe. My jsme letos začli příkrm už v půli prosince, do začátku února jsme zkrmili dva metráky ječmena pěti bahnicím. To bylo moc. Seno máme velmi kvalitní, sušíme sami hráběmi, skladujeme volně ložené. No, opravdu se zamyslím, co a jak dál kolem mých ovcí. Máme sice jehnat deset, ale dva beránci mají potíže se zadní nožkou, špatná poloha v děloze, jednoho z nich musím přikrmovat, matka kojí jen jeho sestru, jeho odháněla. Je mu pět týdnů a není moc velký. A dále přikrmuji dvě z trojčat. Je to vopruz. Do práce chodím jen na dva dny v týdnu, jinak bych to takto dělat nemohla.

12.3.2018 20:34
Bekkky

XXX.XXX.70.248

Janinka:
Jestliže jste 200kg ječmene zkrmili za cca 50 dní, tak to je opravdu docela hodně (vyšlo mi to na 0,8 kg/ovce/ den).
Ale buďte opatrná s tím zcela bez příkrmu. Suffolk je masné plemeno a tak jeho jehňata jsou nastavená na to, aby rychle přibývala a matky je musí také odpovídajícím způsobem krmit, tedy mít dostatek mléka.
Pokud je ovce zcela bez příkrmu:
-hrozí jí ketoza, protože vše dá do jehňat, a jen objemné krmivo se do ní před porodem nevejde v dostatečném množství a tak ovce vlastně hladoví. Masná plemena mají větší zásoby v tuku a svalovině a ve chvíli, kdy jim nestačí krmná dávka velmi rychle hubnou a při tom dostávají zabrat játra, až se ovce propadnou do ketozy. Ale i pokud ketoza nenastane, každoroční zimní vyhubnutí při jehňatech dává játrům zabrat a některé ovce se po několika porodech už nesrovnají.
- rychle po porodu ztratí mléko, nebo ho nemají dostatek ve chvíli, kdy jehňata v 6-8 týdnech potřebujou od ovce pít a mají velkou spotřebu mléka a příkrmy ještě zcela netráví. Pak jehňata přestanou růst a mají problém přejít na pevnou stravu.
V tu chvíli ale je už pozdě začít ještě přikrmovat mlékem, většinou už pořádně nesajou a zároveň jim příkrmy způsobujou trávící problémy. A to je začarovaný kruh, z kterého se těžko dostanete. Proto je důležité, udržet ovci laktaci, na kterou se připravuje už v březosti.
Je to potřeba vychytat, jak a kdy přikrmovat matky a pak i jehňata, je to dost rozdílné chov od chovu. Záleží na tom jak dlouho jsou ovce na pastvě, kolik mají pohybu venku i doma, jak dlouho před porodem jsou ve stáji, jak dlouho po porodu, kdy se bahní (na podzim, nebo k jaru).
Co se týká vícečetných porodů, tak pokud začínáte přikrmovat až v březosti, tak to nemůže mít vliv na počet plodů.
No a jehňata lahváčci pochopitelně opruz jsou, ale i proto je lepší, když mají ovce dost mléka.

12.3.2018 22:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jistě máte pravdu, neměla jsem na mysli zcela bez příkrmu. Pastva či kvalitní seno, liz a čistá voda takřka po celý rok, příkrmy začít tak měsíc před porody, ale množství si zvážit.
Přikrmovat jsme nepřestali, je mi jasné, že pro laktaci je to nutné. Mají seno, lizy, voda a dvakrát denně mačkaný oves a méně ječmene.
Kulhánek je na flašce, protože ho matka odmítala a u trojčat jsem po poradě zde, že z pěti kil na sedm je málo za čtrnáct dní, chtěla přikrmit ráno a večer všechny tři. Beránek ale lahev nechce, jehničky jsou nadšené.
Zítra bahnice vyfotím, o zhubnutí a ztrátě kondice se u nich tedy hovořit nedá.

13.3.2018 21:40
berrynator

XXX.XXX.139.250

jak správně nakrmit ovce v období březosti je vskutku každoroční a nekonečná zábava, zvláště pak ještě když bahníte v zimním období, hubená ovce je problém, ale druhý extrém - tlusté ovce je to samé, z dlouhodobých výsledků na našem stádě vychází zhruba 10% výskyt trojčat,30% jedináčků a zbytek dvojčata, takže pokud člověk krmí ovce v průměru - tedy na dvě jehňata, tak vlastně ve finále krmí téměř polovinu stáda úplně blbě, loni jsem zkusil ultrazvuk a prozatím vypadají výsledky velmi věrohodně, tak v tom chci nadále pokračovat, jen je ještě zapotřebí trochu vylepšit chovatelské zázemí k tomu, aby mohl člověk rozdělit stádo a přitom tam netrávit půl dne běháním s nějakým krmením, no a pak taky doufat, že se snad počasí trochu umoudří, aby člověk vyrobil dostatečnou krmnou základnu, protože co jsem poslední roky byl nucen dokoupit nějaké krmení, tak narazit opravdu na kvalitu je celkem problém, protože někteří si např. pod pojmem pěkné seno představují seno, které nezmoklo, ale že bylo sekané ve fázi na půl suché, takže hodnota hromady dřeva nijak neřeší, nebo balíky sice vypadají hezky, seno krásně zelené, ale sklizené z mokrých, kyselých luk, takže samý rákos či ostřice a to by ovce raději pošly než aby do toho kously.

13.3.2018 21:59
Massaro

XXX.XXX.182.158

Chtěl bych se zeptat, ty křížence Suffolka x Romanak produkujete pravidelně každý rok?

13.3.2018 22:29
berrynator

XXX.XXX.139.250

pokud si dobře pamatuji, tak letos je to třetím rokem, pokud je to jen trochu možné, tak prozatím jdou všechny tyto jehničky zpátky do chovu.

14.3.2018 06:40
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Berrynator konečně někdo, kdo mi mluví z duše! Pokud mám na mysli kvalitní seno, mluvím o tom našem, které sami posečeme, hráběmi usušíme a skladujeme volně ložené. Sklízíme v pravý čas a pravém počasí. Dole je první seč, nahoře otava. Takže v první polovině březosti mají otavu, není tak výživná, ale milují ji. Pak první seč. Letos jsem dokoupila tři balíky, jeden od chovatele masných krav, seno zelené, ale tvrdé jako sklo, pro krávy asi ok. Druhé od chovatele ovcí, žluté, ale vcelku ho žerou, jen je moc vysoké, tak dolní stébla nechají. Balík velmi stažený, všechno jak z lisu. Míchám jim to zatím ještě ze zbytkem našeho sena. Třetí balík jsem ještě nenačla, jsem zvědava.
Letos rozhodně příkrm zvážím, dávala jsem ječmen, ted při laktaci dávám ječmene jen trošku, jinak mačkaný oves, mají pocit, že ho mají hodně i když na váhu tomu tak není. Dvě trojčata jsem týden přikrmovala mikropem, trochu ráno a trochu večer, ale ted už nechtějí. Vypadají dobře.
Stále si myslím, že když je opravdu kvalitní seno nebo pastva, liz a čerstvá voda, suffolky příkrm po většinu roku nepotřebují.6 týdnů před bahněním budu dávat ječmen a mačkaný oves, ale zvážím. Při kojení budu pokračovat. Také kupuji kýbl lizu před bahněním prebigest.
Jehnat máme deset od pěti ovcí, zatím prospívají. Nejstarším je šest neděl. Všechny už jedí seno.

14.3.2018 10:28
Massaro

XXX.XXX.32.121

berrynator napsal(a):
pokud si dobře pamatuji, tak letos je to třetím rokem, pokud je to jen trochu možné, tak prozatím jdou všechny tyto jehničky zpátky do chovu.

Tak nic, no...

16.3.2018 21:36
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak jsem navečer vyblejskla současný stav ovčína.

16.3.2018 21:41

Samí černoši ve světlých kabátcích. Radost pohledět, zvlášť když se tak cpou.

16.3.2018 21:53
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Fotila jsem také proto, aby bylo vidět, že bahnice zatím mnoho nehubnou. Nejtlustší je tedy vůdčí ovce, ta má jedináčka, bohužel. Jehnička zemřela noc po porodu. Ale zatím tedy z jedenácti jehnat deset žije. Nejstarší mají šest týdnů. Trojčata mají tři týdny.

16.3.2018 22:10

To je dobrý výsledek, snad se Vám to udrží. I když se Vám blížím: z 36 kůzlat zemřela 4, z toho jedno se udusilo v plodových obalech (nestihla jsem to), dvě byla moc slabá a já je nepiplám a jedno zase někdo zalehl . A to už nebylo žádné mimino, nedávají si pozor, kde leží a kam se kozel svalí. Někde v časopise SCHOKu jsem četla, že je průměrná úmrtnost 16 procent, nevím jestli u koz nebo ovcí a asi to nebylo v úplně malých chovech.

16.3.2018 22:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vloni to bylo ještě lepší. Narodilo se osm a osm přežilo. Také od pěti bahnic. Letos pět stejných bahnic mělo jedenáct jehnat.
Tedy tolik kozlátek. kolik máte kozenek?
My naštěstí máme berana letos v mrazáku od prosince, neumím si představit, kam by se tam vešel.

17.3.2018 22:00
Bekkky

XXX.XXX.104.86

Janinka má ovečky hezký
a Oreb s těmi procenty... to je tak, nikdo, kdo má velké stádo to zcela nepřizná... všichni se dušujou, že ne víc jak 15% a že jen ta slabá nepřežijou...
...ale je to prostě tak, že v každý má svůj systém, a v JEHO chovu a systému nepřežije určité procento... a je pochopitelně relativní co je slabé jehně, zda to, které to nedá venku v mrazech a nenajde si mámu nezi 100 jinýma nebo to, které i přes veškerou péči pod mámou ve stáji stejně uhyne... každý to má nastavené jinak.
Za sebe se snažím bojovat o každé, ale taky vím, že někdy to prostě nemá význam.
Ale i po letech se někdy spletu.. Letos jsem jen tak pro jistotu chvíli piplala ovečku, která měla tak 800gr při narození, byla jsem přesvědčená, že to prostě nedá, bylo to zrovna v těch velkých mrazech. No, a je z ní docela pěkný jehně, pije od mámy jak drak a ještě si přidá z lahve, ale je dost samostatná a ostatní dohnala. Začíná už baštit i příkrmy a šrot...

17.3.2018 22:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuju Bekkky jinde jsem se radila, přikrmuji dvě měsíční jehničky z trojčat, jedna se mi přifukuje, mikros ovis. Koukám, že taky přikrmuješ, čím, jak a kdy?

17.3.2018 22:53
Bekkky

XXX.XXX.104.86

Přikrmuju, kombinuju čerstvé kravské 1/3 a sušák. Sušák mi vozí známý z německa. U nás je ještě sušák Lamlac, mám za to, že s tím je také dobrá zkušenost. To tu určitě někdo poví...
Z počátku přikrmuju častěji, ale tak od 2-3 týdnů se snažím jehňata převést na PŘIKRMENÍ 2x denně. Ne na krmení, čistokrevné lahváče nemám.
Krmit jen sušákem se mi neosvědčilo, z toho kombinovaného mléka nemají problémy se zažíváním, pokud není někde jiná příčina...
Musím říct, že se mi NIKDY nezdařilo odchovat jehně pouze na šušeném mléce, vždycky mi třeba až po čase, ve třech měsících např. uhynuli. Když míchám s tím čerstvým to celkem jde...

17.3.2018 22:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji taky jen přikrmuju, pijou i od ovce. Budu přimíchávat mléko z mlékomatu, je jen schlazené. A zítra koupím jehněčí granule, at maj startér. Nejmladší už maj měsíc.

17.3.2018 23:51

Ve svých začátcích když jsem měl ochotu se s tím piplat, jsem na sušeném mlíku pro telata (Lacnel) bez problému odchovával jehňata a kůzlata až do dospělého věku. Jehňatům jsem to míchal na 2 násobnou hustotu oproti telatům a kůzlatům jsem to míchal stejně tak, jak telatům. Jednou jedinkrát se mi nafouklo 4 týdenní kůzle, jinak vše bez problému, částečné průjmy nebo spíš jen řidší stolice jen při přechodu. Pokud jsem koupil nějaká malá kůzlata, která byla zvyklá jen na kozí mlíko, tak jsem jim to aspoň 3 dny míchal půl na půl, ať přechod není moc rychlý. Nikdy mi nic nechcíplo. Co se ale týče sušených mlík přímo pro jehňata, tak nemám osobní zkušenost a mám jen info z doslechů, ale co se týče Mikrop Ovis, tak na něj lidi spíš nadávaj, že ho jehňata nechtěj pít a nebo že po něm maj průjmy, ale na Lamlac jsem nikdy neslyšel negativní recenzi. Navíc snad díky jeho prokysávání po rozmíchání se dá skrmovat i studenej, ale to teď nechci kecat a nechci tu někoho uvádět v omyl a studovat se mi to nechce. Na ostatní sušená mlíka nemám žádný feedback.

18.3.2018 09:11
janau.

XXX.XXX.230.1

Loni jsme piplali 2 jehňata - dvojčata na Mikropu Ovis od 1.dne po narození, krmili jsme 3 měsíce podle návodu, obě jehňata na něm vyrostla, zabíjeli jsme je někdy v 8 měsících. Beránek byl silnější kus, výkrm na mlíku i přechod na pevnou stranu bez jakýchkoliv problémů, jehnička byla skoro poloviční, neměla sací rexlex, občas měla řidší stolici a později se nám nafukovala (řešili jsme to mixem s heřmánkovým čajem),2x jsme ji do konce museli "vyfouknout", to už přecházela myslím na pastvu. Byla s ní větší piplačka, nedorostla tolik jako beran..
Z mého pohledu je tedy sušené mlíko vyhovující, ale takové krmení se prostě prodraží. Mám jen 2 bahnice, proto bych jehňata zachraňovala zase znovu,
Letos to naštěstí není potřeba, obě bahnice i přes počáteční nevůli začly do 3 dnů krmit samy.
Fotka je z loňska - ty dva flaškáči, na druhé fotce jsou plíce té jehničky, která evidentně prošla nějakým zápalem, neb jiným problémem, byla celkově dost menší a slabší.

18.3.2018 09:31
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji za zkušenosti. No, uvidíme. Jinou náhražku kupovat nebudu, mám 8 kil mikrosu.

18.3.2018 10:01

Vsichni kdo neleni a flaskujou tak vsechna cest. Ja jsem lenil a beranek ze tri jehnat prez noc do rana posel. Mrzi me to, ale ve vysledku jsem asi i rad, trojcata nejsou nic co bych u ovci vyhledaval. Ale je to skoda i kvuli jmenu, chtel jsem si frnd aka nechat do chovu, krizenec romney x suffolk. Ted musime vymyslet jmeno pro brasku a segru. At je ti lehka zem ( hnuj ) frnd aku

18.3.2018 10:49

Prezivsi, venku -5 ale pocitove to vitr srazi tak na -15.

18.3.2018 23:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jsem vždycky smutná, když umře jehně. Letošní jehničku jsem taky obrečela, ale co se dá dělat. Život jde dál.

19.3.2018 08:55

Janinko, chápu Vás, ale snažím se nebýt v takových chvílích smutná, i když to k tomu svádí. Je potřeba mít sílu na ty živé, zvířata i lidi, a ne se oslabovat trápením nad tím, co nemůžu zachránit.

19.3.2018 09:03
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Oreb1 no, já si myslím, že emoce si je třeba prožít a jít dál. Takže když jsem smutná, tak brečím, když jsem veselá, tak se směju, když jsem naštvaná, tak sakruju nebo usilovně pracuju, viz scénka Z Marečku, podejte mi pero s čištěním zrcadel , případné úzkosti vydejchám z hluboka a strachy vyrelaxuju. Nejlepší je, samozřejmě, být přítomna v tomto okamžiku a ve vnitřním klidu. Taky se zadaří.

19.3.2018 09:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vyšší level je možná nemít emoce, ale nevim. Asi by mi scházely.

19.3.2018 11:03

Ale to zas ne, nejsme roboti. Na každého to někdy dolehne, ale neosvědčilo se mi poddávat se tomu a brečet. Je to podle mě druh pokušení, které chce člověka dostat na dno. Tak si řeknu, že to tedy ne a naschvál se usměju a snažím se najít na tom něco dobrého, i když brečet by se mi chtělo. Prostě já bych se z toho už nevyhrabala. Každý jsme jiný.

19.3.2018 11:21

Na me vzdycky padne vetsinou vztek + litost ze bych vsechno rozkopal. Ale rychle to prejde, hlavni je ze prezije aspon neco co da radost. Konkretne u trojcat jsem rad ze to tak dopadlo z praktickyho hlediska ale netesi me umrti tretiho. No jeste snad budou rodit dve ovce, doufam ze zadny dalsi trojcata.

19.3.2018 11:41

Mastnacku, ta ovečka s těmi trojčaty je ale moc pěkná. Možná obrázek nebyl v tomhle vlákně. Bylo by jí škoda. Působí tak klidně a starostlivě. A je lepší, že zůstala jen dvě, to by byla jen práce navíc, jehňata se perou o struk, ovce pokousaná a Vy byste měl jen nervy.

19.3.2018 12:19

Já jsem asi uplně nejsmutnější když mi chcípne v práci kráva, se kterou tam už pár let pracuju. To umím i malinkou slzičku uronit. Já ty některé krávy mám asi radši než svoje zvířata. Doma mám pojmenované jen 2 kozy a zbytek si pamatuju jen jako čísla. V práci má jméno každá kráva a každá na něj slyší. Krávy jsou prostě super Doma mi chcíplo nebo jsem musel nuceně utratit málo dospělejch a ty co nezvládnou se živě narodit beru asi trochu bezemočně jen jen jako statistiku, ale škoda je každého promarněného života.

19.3.2018 12:25
profesor1

XXX.XXX.202.14

Smrt jednotlivce je tragédie. Smrt miliónů je statistika. (J.V. Stalin).

19.3.2018 14:21
lilo

XXX.XXX.201.210

nefnukejte... nadechnete vydechnete a nezapomente se znova nadechnout... kazdej dostavame nejakou cocku a kdyz cert se.re tak vetsinou na jednu hromadu... preju nam vsem aby jsme vcas poznali co v tom spatnym je vlastne dobreho...

19.3.2018 14:21
lilo

XXX.XXX.201.210

profesor1 napsal(a):
Smrt jednotlivce je tragédie. Smrt miliónů je statistika. (J.V. Stalin).

tys to teda zazdil... takovy to bylo hezky vhlednuti do dusi a ty se tady zacnes ohanet stalinem...

19.3.2018 14:36
profesor1

XXX.XXX.202.14

Přeci by jsi nechtěla, abych zklamal
Pusť si večer zprávy a zkus pak někomu z pozůstalích po nějaké např. autonehodě povídat jaká je to tragédie, když příjdeš o jehně........
Ale neboj, taky mě to štve, jen už vím, že zítra budou starosti jiné a pozítří už si ani nevzpomenu.

19.3.2018 16:44
lilo

XXX.XXX.201.210

moc koukas na zpravy...

19.3.2018 17:07
Mlsná koza

XXX.XXX.199.242

Nás teprve porody ovcí čekají, ale už si připomínám v této diskuzi, na co vše se připravit.
Loni jsme dokrmovali jednoho flaškáče, kravským(vozili jsme z farmy) a sušeným ovčím. Já jsem asi úplně divná, ale letos bych klidně zase uvítala aspoň jednoho flaškáče, jasně u mámy je jim líp, ale ty moje mateřské pudy na končící mateřské dovolené...
Jen mám dotaz, letos budeme mít i dojící kozu, je možné dát jehněti i kozí mlíko nebo je to blbost?

19.3.2018 17:31

Mlsná koza napsal(a):
Nás teprve porody ovcí čekají, ale už si připomínám v této diskuzi, na co vše se připravit.
Loni jsme dokrmovali jednoho flaškáče, kravským(vozili jsme z farmy) a sušeným ovčím. Já jsem asi úplně divná, ale letos bych klidně zase uvítala aspoň jednoho flaškáče, jasně u mámy je jim líp, ale ty moje mateřské pudy na končící mateřské dovolené...
Jen mám dotaz, letos budeme mít i dojící kozu, je možné dát jehněti i kozí mlíko nebo je to blbost?

Jedna z mála žen, která přiznává, že mateřská je dovolená a nebojí se si během ní brát práci navíc

19.3.2018 18:15
Mlsná koza

XXX.XXX.199.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jedna z mála žen, která přiznává, že mateřská je dovolená a nebojí se si během ní brát práci navíc

No...před lety bych neřekla, že to je dovolená, ale v případě 3-letého dítěte v kombinaci s 6-ti letým a 3 dny v týdnu v práci mně opravdu dny, kdy nikoho nemusím nikam vypravovat a zůstáváme s mlaďochem doma připadají jako dovolená smajlík
Avšak myslela jsem to spíše tak, že mi to krmení z láhve chybí, přípomíná mi ty krásné zlaté časy, kdy potomek sál a neodmlouval... čiší z toho ten klid a pokoj a oddanost krmeného tvora

19.3.2018 19:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Kostey... netusila jsem ze jsi znalec v tomhle oboru...

19.3.2018 19:15

lilo napsal(a):
Kostey... netusila jsem ze jsi znalec v tomhle oboru...

Ne to opravdu nejsem, ber to s rezervou

19.3.2018 20:05
dad

XXX.XXX.225.133

Kostey - Já bych Vám pomohl do tohodle oboru nakouknout , hledám na prázdniny někoho, kdo si dobrovolně vezme alespoň na týden moje odchovy 5,6,13.

19.3.2018 20:11
lilo

XXX.XXX.201.210

klidne si prisadim... mam odchov 15,12,8 a 1...

19.3.2018 21:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

dad lilo pěkné odchovy, pak že se nic nedaří.

19.3.2018 21:46

Takova nepravidelnost v tech cislech...

20.3.2018 08:22
dad

XXX.XXX.225.133

to je podle počasí

20.3.2018 08:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Takova nepravidelnost v tech cislech...

hold je to loterie...

20.3.2018 17:24
Mlsná koza

XXX.XXX.199.242

To je podle toho, jak dlouhý je čas v mezidobí, kdy se vyžene na pastvu a zároveň se ještě nesuší seno, ne? A holt každý rok je to jinak...

21.3.2018 08:59
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Kdyby někdo měl zájem, mám mléko od kozy. Pár hodin po porodu půllitr, druhý den litr.Budu oddojovat zatím každý den a mrazit. Kočkám mi to je líto. Nevím zda to bude stačit pro někoho...napadlo mě aspoň na přilepšenou, pro flaškáče.
Trutnov, Náchod, Jaroměř, Dvůr Králové i Hradec Králové.

21.3.2018 12:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Náš pes a kočky moc dobře poznají rozdíl mezi kozím mlékem a krabicákem. Leju jim mléko na granule. A když jdu dojit, tak kočky div nevlezou do hrnečku, do kterého oddojuji prvních pár střiků. Mám tady 2 flaškáče, tak jim míchám na polovinu kozí se sušákem.

21.3.2018 16:27
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Jo kočky i čubina se mnou taky chodí dojit taky dostávají, mě spíš je líto jim dát mlezivo a občas někdo shání mléko takže tak.
Jedna koza má jedináčka, mám přebytek, na sýry si počkám až po odstavu.

21.3.2018 18:23
akela

XXX.XXX.36.106

Tak mi umělé krmení řešíme přímo mlékem od naší kravicky Jersey. Díky jinému betakaseinu je víc podobnější kozímu mléku než kravskemu a tak na něm roste vše. Teď už cca 4 týdenní kralicata od prvního dne a 2 kůzlata s jehnetem už šla do světa. Nechtěných osiřelých mláďat se běžně klidně ujmeme. Máme s dokrmem už více než 10 let zkušenosti - Vědomice u Roudnice nad Labem. www.andilcivkozisku.cz. Bohužel letos už je kravka zasusena, tak přijdou na řadu zase až v červnu osirela mláďata vysoké zvěře z obor. A po Vánocích pak právě jehňátka a kůzlata.

23.3.2018 13:23

Prebytky mlika od jerseyky dostava vepr a ten jede...

23.3.2018 20:06
Bekkky

XXX.XXX.119.39

Prebytky mlika od jerseyky dostava vepr a ten jede...

Nedivím se že jede, dávat praseti mlíko od jerseyky je téměř svatokrádež. To bych z těch přebytků radši zrobila sýr a praseti pak dala syrovátku.

23.3.2018 20:20

Rizek je lepsi nez sejra...

24.3.2018 06:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Rizek je lepsi nez sejra...

24.3.2018 07:46
lilo

XXX.XXX.201.210

hele mastnoch ma pravdu... i kdyz u kazdeho je preference jina... je rozhodne lepsi vykrmit si z prebytku prasata nez lejt mleko na pole... mastnacku az budes mit jalovicku tak ja do toho snad uz prastim... kolik ta vase prvnicka doji...

24.3.2018 08:04

Trosku ucty nebo se prejmenuju na panUcitel_1. Neni to prvnicka, je po dvou telatech ted bude mit treti. Dojime jednou denne cca 10l. Pro 5 lidi az az. Jalovicku si predbezne zamluvil puvodni majitel kravky.

24.3.2018 08:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já navrhuji panDocent 1

24.3.2018 08:54
Bekkky

XXX.XXX.96.187

Jerseyka byla vždy můj sen... měla jsem pár kousků v práci. Byly to mazlíci.

27.3.2018 18:42

Já navrhuji panDocent 1

A nebo vystiznejsi pacient1
Dneska jsem capnul romneyku co ma ty dva gremliny abych ji mrknul na vemeno. A zjistil jsem ze ma na jednom struku tri boulicky, vypada to jako podebranej uhrak na zadech. Ne a ne prasknout. Mliko strika, neni to na casti kterou strka jehne do tlamy, spis u korene nebo jak to popsat, az budu mit u sebe fotak tak to blejsknu. Jeste jsem to nidky nevidel.

27.3.2018 18:56
lilo

XXX.XXX.201.210

neni to svrab? nebo nejake ostiny, pistele?
jo v pohode ja na to stejne jeste dlouho nebudu mit podminky...tak treba u vas vydrzi o trochu dyl a udela jeste jednu jalovicku... navic jsem nikdy nepila jeji mliko... vim ze je tucnejsi / maslovy... ja mam odstredivku a masla se tu sezere ale myslim ze by pro me byla lepsi nejaka krizovatka... nejspis straceny...

27.3.2018 19:18

Vyfotim to, nevim, jonak bych se neptal...

Se strakou bude mlika jeste vic. Pak budes jeste kravskej slouha, planujes nekdy i nejakou praci nebo jen deti, hrani si s kozama a pak jrste kravou? Ajeeje to zavani sverovanim tak nic :).

27.3.2018 19:44
lilo

XXX.XXX.201.210

ja uz zadnou praci neplanuju... rovnou duchod ... ja vlastne uz vubec nic neplanuju ale jak to bude ve skutecnosti kdyz je vsechno tak nejak jak ma bejt... a jake se mnou maji plany okolnosti to fakt netusim...

27.3.2018 20:35

tam bych to na svrab neviděl, ten spíš zlobí na nohou dole nad paznehtama.

27.3.2018 20:52
lilo

XXX.XXX.201.210

a neni to postipany od muchnicek... nebo jak se ty zravy potvory jmenuji.. vzdycky to vypada jak trochu vykousnute a u toho boulicka...

27.3.2018 20:57
27.3.2018 21:01
akela

XXX.XXX.36.106

Když budete pořizovat Jersey křížence, tak se s vysokou pravděpodobností osidite o ciste A2 mléko a to by byla škoda. Kdo nevyzkoušel, nepochopí. Tučné mléko odstredite, ale ten betakasein ničím nenahradite a mimochodem třeba od naší jersey mám o 1/3 vyšší výtěžnost produktů a to se pak fakt pozná.

27.3.2018 21:30
lilo

XXX.XXX.201.210

jo jasne.. vidite... ona ma vlastne jiny typ kaseinu...

27.3.2018 21:37
lilo

XXX.XXX.201.210

no tak mastnacku tohle jsem nepotkala... nemuze to byt nejak opigmentovany vedlejsi kanalek? nebo mazova zlazka... ma to na obou strukach?

27.3.2018 21:41

Fotky.

Nevim. "Hlídal" bych to. Na obyčejný papilom to nevypadá. Čimkoliv bys to mazal, tak to jehně stejně slízne.

27.3.2018 21:48

To nevypadá ani na nějaký vřídek. A Vy víte, že to tam neměla už dřív? Nesetkala jsem se s něčím takovým, i když vemena obhlížím skoro denně už několik let.

27.3.2018 22:23
lilo

XXX.XXX.201.210

pripadne nemuze to byt boruvka? teda kdyby ji bylo jehne schopno nejak skripnout...

27.3.2018 22:26

lilo napsal(a):
pripadne nemuze to byt boruvka? teda kdyby ji bylo jehne schopno nejak skripnout...

Vzhledem k tomu, že jsou na strucích ještě patrné chloupky, tak jehňata budou dost malá na to, aby něco takového způsobila.
...si myslím.

28.3.2018 05:12

S jistotou to rict nemuzu ale na 80% to nemela driv. a ma to jen okolo jednoho struku.

28.3.2018 07:20
lilo

XXX.XXX.201.210

sledovala bych to a namazala pro jistotu jodizolem a masti na vemeno... tak mala nejsou maji minimalne 3 tydny ne?

28.3.2018 08:07

V sobotu dva tejdny.

28.3.2018 08:33
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Příměť nebo neštovice. Něco podobného jsem měla u kozy v začátcích chovu a dostala jsem na to takové to zelené mazání, jak vám u doktora namažou třeba jizvu po vythání stehů./ nevím jak se tomu nadává/ Vysušilo se to tím a vyloupalo.

28.3.2018 09:28
Bekkky

XXX.XXX.114.215

Tohle vypadá jako příměť pysková. Chce to desinfikovat, a mazat, prohlédnout jehňatům tlamičky uvnitř. Samo o sobě to nebezpečné není ale do otevřených ranek se dostávají různé infekce a to je pak blbé. Přečtěte si příznaky u Bodlinky na webu. Nám se také teď objevila za těch posledních mrazů (normálně bývá spíš tak v srpnu) a 2 jehňata s fatálním průběhem jsem zabila. Desinfikuju hypermanganem, mažu mastí z rybího tuku. Je třeba co nejrychleji to ošetřovat, v rukavicích. Ovce měly vemena v pořádku, a malá jehňata pár teček na čumáku, ale odstavená jehňata, to bylo horší. Zhnisaly jim celé tlamy, jedno dostalo tetanus, přes to, že jsou už jednou naočkovaná.
Bacha, je to přenosné na člověka a mezi zvířaty děsně infekční, jako neštovice.

28.3.2018 10:13

Nejsem z tech co budou mazat trikrat denne ovci struk a jehnatum huby... natoz to dotahnout domu.
Kde ma bodlinka web? primet jsem mel pred lety, mela to jedna stara na drzce, jehnata si uz nepamatuju jak na to byly.

28.3.2018 10:19

Nejsem z tech co budou mazat trikrat denne ovci struk a jehnatum huby... natoz to dotahnout domu.
Kde ma bodlinka web? primet jsem mel pred lety, mela to jedna stara na drzce, jehnata si uz nepamatuju jak na to byly.

Zvíře, které to prodělá, už je odolné, tudíž se to mazání i vyplatí, trvá to pár dnů a znovu to prostě nedostane. Stejně jí to vemeno nejspíš budete kontrolovat, jestli tedy ta ovce není divoká a dá se normálně chytit. Na druhu stranu by se aspoň ochočila .

28.3.2018 10:24

Divoka neni, ale jak to je neco prenosnyho tak davam zpatecku. Dyt mam deti a jeden nikdy nevi, proc jim komplikovat vyvoj.

28.3.2018 10:45

Divoka neni, ale jak to je neco prenosnyho tak davam zpatecku. Dyt mam deti a jeden nikdy nevi, proc jim komplikovat vyvoj.

Jo, ale jednak nevíte, jestli je to ono, druhak namažete vemeno a pořádně se umyjete. Myslím, že to trochu přeháníte , na tohle se neumírá. Čím víc se člověk před vším chrání, tím spíš tomu podlehne. Ale tenhle názor Vám nenutím, je sice ze života, ale z mého, čili ho berte s rezervou .

28.3.2018 10:48

Cet jsem ten bodlincin pospis a nejpsis to bude, vzroky pro zveraka brat nebudu. Mas na vemeno ma myslim mamca pro kravu tak uvidim jestli na ni vlitnu. Jsem na nemocny deti haklivej, nedela me dobre kdyz jim neco je a jeste abych to dotah vod voci to tak, uz na me jdou mrakoty :) Sobe jsem si fuk ale ostatni ne.

28.3.2018 11:13
profesor1

XXX.XXX.202.14

Nikdy jsem na to nešahal v rukavicích a nikdy jsem nic domů nedotáhl. Píše se to že je to přenosné na lidi, ale to by musela být joooo souhra náhod(oslabená imunita), aby se to přeneslo. Párkrát stříknout lihem a zmizí to, nebo to zmizí i samo.

28.3.2018 11:53
lilo

XXX.XXX.201.210

mastnacku proste jen zvysena hygiena... ovci bych oddelila od ostatnich... a mazala, strikala jodizolem... lihu v nem je dost...pekne to vysusi a je klid... deti k nim nepoustej... na jare je tehle sracek mraky mysleno herpesviru, nestovic,1-6 detskejch nemoci..... ja si osobne myslim ze ten virus maji ta zvirata v sobe... stejne tak jako lide co maji opary a vylejza v pripade oslabeni imunity coz teda ten porod a nasledne poporodni obdobi je... bud v klidu... a rad ze jsi na to prisel v cas...

28.3.2018 21:07
Bekkky

XXX.XXX.96.19

Já to kdysi měla na ruce, pár pupínků... Za dva dny pryč, jen jsem to vydesinfikovala. Ale je dobrý si mýt ruce mýdlem a rukavice při ošetřování nemocného zvířete kvůli tomu, že když se jde od nemocného, ke zdravým zvířatům, je zbytečné to ještě více šířit. Je to děsně infekční mezi zvířaty, mezi lidma tolik ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík