Průjem u jehněte po NutriMixu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2018 06:47
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

Dobrý den. Prosím o radu. Mám dvoudenní jehně, které není schopné se napít od ovce. Ovce má dvě, jedno pije normálně, ale tohle není schopné sát ani když jí dáme přímo k vemenu. Z flašky však pije obstojně. Nejdřív jsme dojili ovci, aby mělo mléko od ní, ale pak jsme přešli na Nutrimix Imunostart. Chodila jsem krmit asi každé 2-3 hodiny, přes noc každé 4 hodiny. Teď chodíme po 4 hodinách i přes den. Nejdříve pilo cca 50 ml, pak v noci začalo 100ml a dnes v noci vypije po 4 hodinách dokonce 150 ml a pilo by asi klidně dál. Jehňátko je vzadu celé po...přijde mi, že má průjem. Určitě to bude po tom mléku, ale nevím jestli ho má moc, nebo co se děje :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2018 08:12

Nutrimix neni mliko, vy mu michate nutrimix jako mliko?

22.2.2018 08:25

Nutrimix imunostart pro jehňata je sušené mléko.

22.2.2018 08:28

Ahaaaaaa.

22.2.2018 08:59
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Přikrmujeme kulhánka tak půllitránkem kravského mléka denně. Pět dní. Je mu dnes 16 dní, průjem nemá. V úterý na noc jsem přidala vejce. Dnes ho také přidám, vcelku mrzne.

22.2.2018 09:05
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nechápu, proč já, když stránku vyhledám, ji vidím, ale po kliknutí na odkaz se nezobrazí.
zkuste do vyhledávače google napsat: jehně množství mléka. Zootechnika.cz vyskočí jako první, je to tam vše moc pěkně popsané.

22.2.2018 09:08
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

A poradíte mi prosím co s tím průjmem? Jak jehnatku pomůžu? Děkuji.

22.2.2018 09:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1422461/zpet-jehne-a-prujem
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/496820/prujem-jehnat
Například tyto odkazy.
Zadejte do vyhledávače google jehně průjem po mléku a pročtěte si diskuze a odkazy.

22.2.2018 09:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Také je možno navštívit veta, nebo mu alespon zavolat, nebo zkusit poprosit zde různě přítomnou vetku bodlinku.
O jaký druh průjmu se jedná?

22.2.2018 09:33
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

Janinka Bosorka napsal(a):
Nechápu, proč já, když stránku vyhledám, ji vidím, ale po kliknutí na odkaz se nezobrazí.
zkuste do vyhledávače google napsat: jehně množství mléka. Zootechnika.cz vyskočí jako první, je to tam vše moc pěkně popsané.

Moc děkuji, stránku jsem našla :) za info o množství děkuji, něco je napsané i na imunostartu. Spíš mě ale trápí, jak vyléčit ten průjem.. :(.

22.2.2018 10:52
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

Janinka Bosorka napsal(a):
Také je možno navštívit veta, nebo mu alespon zavolat, nebo zkusit poprosit zde různě přítomnou vetku bodlinku.
O jaký druh průjmu se jedná?

Tekutá žlutá voda, na ocásku žlutozelená vodnatější konzistence. Teď zkouším do toho imunostartu živočišné uhlí. Uvidíme.

22.2.2018 11:26
sue007

XXX.XXX.1.72

My měli po Nutrimixu průjem!Myslím um.mleko.Ja myslela, že je to tím, že je trochu prošly, ale byl v suchu, v kýblu.Pomohl černý čajík namíchaný slabe s mlíkem, mírně oslazeny medem a do toho černé uhlí.A hlavně jsme změnili značku!
A je klídek.Jinak při průjmu delší než dva dny dávám Streptonamid, do mlíka na spicku nože aspoň tyden-ma každý vet.

22.2.2018 11:26
sue007

XXX.XXX.1.72

Jo a ta značka, na kterou jsme přešli je Lamlac.A to se vyplatí.Mladata krásné rostou, chutná jim, skvěle se rozpouští a nemusíte úzkostné hlídat teplotu!

22.2.2018 11:33

Taky je dost důležitá teplota mlíka! A on ani ten náhlý přechod z mlíka na sušák není dobrý. Jehňata to sice zvládaj líp než třeba telata, ale teleti ze dne na den změnit krmení z nativního mlíka na sušák bez toho abych jim to pár dní dával aspoň půl na půl, tak by z nich taky stříkala žlutozelená voda. Další věc je třeba ta jak velkou dírku v dudlíku máte, u zvířat co serou je lepší malá, aby polykané mlíko stíhala víc prosliňovat. No a pak tu je asi milion dalších věcí ze kterých může ten průjem být.

22.2.2018 12:09
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

sue007 napsal(a):
My měli po Nutrimixu průjem!Myslím um.mleko.Ja myslela, že je to tím, že je trochu prošly, ale byl v suchu, v kýblu.Pomohl černý čajík namíchaný slabe s mlíkem, mírně oslazeny medem a do toho černé uhlí.A hlavně jsme změnili značku!
A je klídek.Jinak při průjmu delší než dva dny dávám Streptonamid, do mlíka na spicku nože aspoň tyden-ma každý vet.

A černý čaj s normálním mlékem? Nebo kravské, sušené..? :) Takže myslíte změnit značku? Tohle bylo jediné, co mi v krmivech prodali :( zkusím se kouknout po něčem jiném :).

22.2.2018 12:30
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky je dost důležitá teplota mlíka! A on ani ten náhlý přechod z mlíka na sušák není dobrý. Jehňata to sice zvládaj líp než třeba telata, ale teleti ze dne na den změnit krmení z nativního mlíka na sušák bez toho abych jim to pár dní dával aspoň půl na půl, tak by z nich taky stříkala žlutozelená voda. Další věc je třeba ta jak velkou dírku v dudlíku máte, u zvířat co serou je lepší malá, aby polykané mlíko stíhala víc prosliňovat. No a pak tu je asi milion dalších věcí ze kterých může ten průjem být.

Teplota mléka bývá od 40-44°C. Dudlík má díru ve tvaru kříže, z něhož teče mléko jen když jehně tahá.

22.2.2018 12:38
sue007

XXX.XXX.1.72

No samozřejmě s tím mlékem, které máte, což je v tomto případě Nutrimix, ale zkuste si objednat něco jiného.Treba deseti kilovku toho Lamlacu nebo aspoň Mikrop Ovis.
Ale s tím Lamlacem fakt nebyl průjem ani jednou a nemusite řešit tu teplotu.
Jinak na průjem muzete i herman.caj, dubovou kůru, z věcí z lékárny uhlí, Hylak a při dehydrataci Kulíšek.Ten Streptonamid bych vám pytlíček dala, ale těžko budete bydlet kousek a tak leda zkusit zítra nakého veta, ať vám to dá do ruky, jestli do zítra nebude lepší.Jehne vám na těžký průjem může rychle umřít, ale jde snadno dát i do kupy a vše zas bude ok.

22.2.2018 12:42
Massaro

XXX.XXX.103.6

A nebo si prostě zjara kupte odrostlé jehně...

22.2.2018 12:45

Ono by to chtělo znát příčinu. Jen tak bych po streptonamidu nesahal, on vám vybije i to dobré co ve střevu je.

22.2.2018 13:06
sue007

XXX.XXX.1.72

Já nevím, jestli je čas u několikadenního jehněte řešit příčinu a dá li se najit, na tom čaji s Kuliskem třeba den vydrží a pokud jde jen o dietní chybu, tak se to zlepší, ale kdyby to znej pořád teklo, tak ty antibiotika to zachrani a víkend není daleko a to už se moc nevyřeší.Samozrejme pokud jehne normalne přibývá na váze, nehrbi se a je cile, tak se může pár dní počkat a zkusit mezitím vyměnit to krmivo a necpat ho antibiotikama.Rikam, mě po Nutrimixu jehnata taky srajdila, tak třeba se to upravi samo, az to vymenite.Ake je to psycho, člověk toho má i tak hodně a já pořád řešila teplotu, jestli jsou lahvičky perfektně čisté atd a stejně pořád dokola pokadene zadečky...

22.2.2018 13:11
sue007

XXX.XXX.1.72

Jo a já teda Streptonamid dávala mláďatům všeho všudy 2x a vždy jsem se řídit nosem.Jak začal opravdu smrdět, tak jsem jim to dala a zabralo to.
Že jsem to brala podle děti, když byli mimca na mliku.Kdyz je prohnalo něco z mého jídla skrz mliko, tak to netrvalo dlouho a zápach taky standart.Ale kdyz měl malej třeba rotaviry, tak to prostě bylo fakt cítit...

22.2.2018 13:19

Ano přesně, jen co se mi posere tele v práci že fakt smrdí na sto honů tak mu nechám dát per os ATB, jinak je tam píchaj klasicky do svalu.

22.2.2018 17:34
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.77

Massaro napsal(a):
A nebo si prostě zjara kupte odrostlé jehně...

Nechci si je kupovat. Máme jich doma dost. Máme 5 ovcí a každá má jehňata, nebo bude mít. Už teď máme 4 jehňata a ještě dvě ovce, co každou chvíli budou mít. Jedná mívá 3 a druhá většinou 2, takže počítám že budeme mít celkem asi 9 jehňat. Jen mi je jich líto a nechci ho nechat na pospas, tak se ho snažím udržet.

22.2.2018 17:35
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.77

sue007 napsal(a):
Já nevím, jestli je čas u několikadenního jehněte řešit příčinu a dá li se najit, na tom čaji s Kuliskem třeba den vydrží a pokud jde jen o dietní chybu, tak se to zlepší, ale kdyby to znej pořád teklo, tak ty antibiotika to zachrani a víkend není daleko a to už se moc nevyřeší.Samozrejme pokud jehne normalne přibývá na váze, nehrbi se a je cile, tak se může pár dní počkat a zkusit mezitím vyměnit to krmivo a necpat ho antibiotikama.Rikam, mě po Nutrimixu jehnata taky srajdila, tak třeba se to upravi samo, az to vymenite.Ake je to psycho, člověk toho má i tak hodně a já pořád řešila teplotu, jestli jsou lahvičky perfektně čisté atd a stejně pořád dokola pokadene zadečky...

Právě že mi přijde že se hrbí. Pořád jen stojí a nelehne si. Zadní nožičky má blízko předních a když chodí, tak je jakoby napnuté, není přirozené. Ale chodí, což beru jako trochu plus, víc by mě nervovalo, kdyby jen leželo...

22.2.2018 18:26

Tady je potřeba si teď uvědomit, že na průjmy se docela rychle umírá a pokud mu nesedí to krmení co dostává tak bude brzo po něm.
Teď rychle asi jiný mlíko neseženete, tak bych oddojoval ovci a malému dával ono nadojené.

22.2.2018 19:22
sue007

XXX.XXX.68.2

No...určitě by bylo fajn to vyřešit co nejdřív.Odkud teda jste?Třeba je poblíž nějaký distributor, prodejce jiného mlíka a něco vymyslíme..to mlíko od ovce je samozřejmě fajn, otázka taky je, jestli má ovce mléka dost a kolik ho oddojit zvládnete, aby to prckovi stačilo...Taky s prujmem a prázdným břískem je mu zima, takže určitě nějak zděný chlívek a třeba nad něj lampu nebo mu dát svetřík.. ponozku přez tělo...

22.2.2018 19:28
TerezaLangrova

XXX.XXX.53.78

sue007 napsal(a):
No...určitě by bylo fajn to vyřešit co nejdřív.Odkud teda jste?Třeba je poblíž nějaký distributor, prodejce jiného mlíka a něco vymyslíme..to mlíko od ovce je samozřejmě fajn, otázka taky je, jestli má ovce mléka dost a kolik ho oddojit zvládnete, aby to prckovi stačilo...Taky s prujmem a prázdným břískem je mu zima, takže určitě nějak zděný chlívek a třeba nad něj lampu nebo mu dát svetřík.. ponozku přez tělo...

Jsem z Onšova na Vysočině, okres Pelhřimov. Já na něj vždycky saham a tělíčko má teply, jen uši má trochu studený :( je s dalšíma ovcema v dřevěném chlivku, pod sebou má slámu.

22.2.2018 21:52
sue007

XXX.XXX.68.2

Tím smerem neznám ani jiné chovatele, nejblíž Brod a Žďár, že bych si nechala poradit...
Tak za mě budu uvažovat takto:Lamlac je super volba, ale řešila bych to třeba za týden, až budete vědět, že jehne žije a že se vyplatí do něj investovat.Vy teď zjistite jako první, jestli za vše může Nutrimix.Takze bych oddojovala min.2xza den ovci a dala mu to-skvela probiotika a zbytek dávala slabší Nutrimix-redeni spíš pro kozy do cer.caje s uhlím.A hlavně hned zitra ráno bych objednala někde Mikrop Ovis-maji ho všude, tak buď obvolat prodejny v kraji nebo třeba zkusit web Vaschovatel.Maji mraky výdejních míst a závaží i soboty domu.Ale chce to fakt zavolat a říct, že to potrebujete, ať to pohlidaji, většinou se dá domluvit.Ja takhle minule na rychlo sháněla granulky startéry od Energysu...A přechod na Mikrop hned jak přijde a pro stale ještě několik dní dávat i oddojene od ovce, aby to lépe zvládlo.Takhle bych to udělala já s tema kartama, co jsou na stole, ale nikomu to necpusmajlíkO tom smradu jsme si řekli, to by jste musela zajet pro ten Streptonamid nebo něco podobného k vetovi, to stojí par korun.A držím pěsti.V noci to určo vydrží dýl než 4h, tak se vyspěte třeba 6h.Snad dostalo dost mleziva, jinak ráno už nic objednávat nebudete..

22.2.2018 23:16
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Pokud se jehně vezme do tepla nemá takovou spotřebu energie a na jedno napití vydrží dýl (přes noc). Snažín se to vychytat tak, abych naposled krmila v 11 a ráno v 7. Jinak to dlouhodobě po dobu bahnění nedám.Takže slaboušci jdou na noc do bedýnky a do tepla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík