Dobrý den. Prosím o radu. Mám dvoudenní jehně, které není schopné se napít od ovce. Ovce má dvě, jedno pije normálně, ale tohle není schopné sát ani když jí dáme přímo k vemenu. Z flašky však pije obstojně. Nejdřív jsme dojili ovci, aby mělo mléko od ní, ale pak jsme přešli na Nutrimix Imunostart. Chodila jsem krmit asi každé 2-3 hodiny, přes noc každé 4 hodiny. Teď chodíme po 4 hodinách i přes den. Nejdříve pilo cca 50 ml, pak v noci začalo 100ml a dnes v noci vypije po 4 hodinách dokonce 150 ml a pilo by asi klidně dál. Jehňátko je vzadu celé po...přijde mi, že má průjem. Určitě to bude po tom mléku, ale nevím jestli ho má moc, nebo co se děje :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nutrimix neni mliko, vy mu michate nutrimix jako mliko?

Nutrimix imunostart pro jehňata je sušené mléko.

Ahaaaaaa.
Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1422461/zpet-jehne-a-prujem
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/496820/prujem-jehnat
Například tyto odkazy.
Zadejte do vyhledávače google jehně průjem po mléku a pročtěte si diskuze a odkazy.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Nechápu, proč já, když stránku vyhledám, ji vidím, ale po kliknutí na odkaz se nezobrazí.
zkuste do vyhledávače google napsat: jehně množství mléka. Zootechnika.cz vyskočí jako první, je to tam vše moc pěkně popsané.
Moc děkuji, stránku jsem našla :) za info o množství děkuji, něco je napsané i na imunostartu. Spíš mě ale trápí, jak vyléčit ten průjem.. :(.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Také je možno navštívit veta, nebo mu alespon zavolat, nebo zkusit poprosit zde různě přítomnou vetku bodlinku.
O jaký druh průjmu se jedná?
Tekutá žlutá voda, na ocásku žlutozelená vodnatější konzistence. Teď zkouším do toho imunostartu živočišné uhlí. Uvidíme.
My měli po Nutrimixu průjem!Myslím um.mleko.Ja myslela, že je to tím, že je trochu prošly, ale byl v suchu, v kýblu.Pomohl černý čajík namíchaný slabe s mlíkem, mírně oslazeny medem a do toho černé uhlí.A hlavně jsme změnili značku!
A je klídek.Jinak při průjmu delší než dva dny dávám Streptonamid, do mlíka na spicku nože aspoň tyden-ma každý vet.

Taky je dost důležitá teplota mlíka! A on ani ten náhlý přechod z mlíka na sušák není dobrý. Jehňata to sice zvládaj líp než třeba telata, ale teleti ze dne na den změnit krmení z nativního mlíka na sušák bez toho abych jim to pár dní dával aspoň půl na půl, tak by z nich taky stříkala žlutozelená voda. Další věc je třeba ta jak velkou dírku v dudlíku máte, u zvířat co serou je lepší malá, aby polykané mlíko stíhala víc prosliňovat. No a pak tu je asi milion dalších věcí ze kterých může ten průjem být.
sue007
napsal(a):
My měli po Nutrimixu průjem!Myslím um.mleko.Ja myslela, že je to tím, že je trochu prošly, ale byl v suchu, v kýblu.Pomohl černý čajík namíchaný slabe s mlíkem, mírně oslazeny medem a do toho černé uhlí.A hlavně jsme změnili značku!
A je klídek.Jinak při průjmu delší než dva dny dávám Streptonamid, do mlíka na spicku nože aspoň tyden-ma každý vet.
A černý čaj s normálním mlékem? Nebo kravské, sušené..? :) Takže myslíte změnit značku? Tohle bylo jediné, co mi v krmivech prodali :( zkusím se kouknout po něčem jiném :).
napsal(a):
Taky je dost důležitá teplota mlíka! A on ani ten náhlý přechod z mlíka na sušák není dobrý. Jehňata to sice zvládaj líp než třeba telata, ale teleti ze dne na den změnit krmení z nativního mlíka na sušák bez toho abych jim to pár dní dával aspoň půl na půl, tak by z nich taky stříkala žlutozelená voda. Další věc je třeba ta jak velkou dírku v dudlíku máte, u zvířat co serou je lepší malá, aby polykané mlíko stíhala víc prosliňovat. No a pak tu je asi milion dalších věcí ze kterých může ten průjem být.
Teplota mléka bývá od 40-44°C. Dudlík má díru ve tvaru kříže, z něhož teče mléko jen když jehně tahá.
No samozřejmě s tím mlékem, které máte, což je v tomto případě Nutrimix, ale zkuste si objednat něco jiného.Treba deseti kilovku toho Lamlacu nebo aspoň Mikrop Ovis.
Ale s tím Lamlacem fakt nebyl průjem ani jednou a nemusite řešit tu teplotu.
Jinak na průjem muzete i herman.caj, dubovou kůru, z věcí z lékárny uhlí, Hylak a při dehydrataci Kulíšek.Ten Streptonamid bych vám pytlíček dala, ale těžko budete bydlet kousek a tak leda zkusit zítra nakého veta, ať vám to dá do ruky, jestli do zítra nebude lepší.Jehne vám na těžký průjem může rychle umřít, ale jde snadno dát i do kupy a vše zas bude ok.

Ono by to chtělo znát příčinu. Jen tak bych po streptonamidu nesahal, on vám vybije i to dobré co ve střevu je.
Já nevím, jestli je čas u několikadenního jehněte řešit příčinu a dá li se najit, na tom čaji s Kuliskem třeba den vydrží a pokud jde jen o dietní chybu, tak se to zlepší, ale kdyby to znej pořád teklo, tak ty antibiotika to zachrani a víkend není daleko a to už se moc nevyřeší.Samozrejme pokud jehne normalne přibývá na váze, nehrbi se a je cile, tak se může pár dní počkat a zkusit mezitím vyměnit to krmivo a necpat ho antibiotikama.Rikam, mě po Nutrimixu jehnata taky srajdila, tak třeba se to upravi samo, az to vymenite.Ake je to psycho, člověk toho má i tak hodně a já pořád řešila teplotu, jestli jsou lahvičky perfektně čisté atd a stejně pořád dokola pokadene zadečky...
Jo a já teda Streptonamid dávala mláďatům všeho všudy 2x a vždy jsem se řídit nosem.Jak začal opravdu smrdět, tak jsem jim to dala a zabralo to.
Že jsem to brala podle děti, když byli mimca na mliku.Kdyz je prohnalo něco z mého jídla skrz mliko, tak to netrvalo dlouho a zápach taky standart.Ale kdyz měl malej třeba rotaviry, tak to prostě bylo fakt cítit...

Ano přesně, jen co se mi posere tele v práci že fakt smrdí na sto honů tak mu nechám dát per os ATB, jinak je tam píchaj klasicky do svalu.
Massaro
napsal(a):
A nebo si prostě zjara kupte odrostlé jehně...
Nechci si je kupovat. Máme jich doma dost. Máme 5 ovcí a každá má jehňata, nebo bude mít. Už teď máme 4 jehňata a ještě dvě ovce, co každou chvíli budou mít. Jedná mívá 3 a druhá většinou 2, takže počítám že budeme mít celkem asi 9 jehňat. Jen mi je jich líto a nechci ho nechat na pospas, tak se ho snažím udržet.
sue007
napsal(a):
Já nevím, jestli je čas u několikadenního jehněte řešit příčinu a dá li se najit, na tom čaji s Kuliskem třeba den vydrží a pokud jde jen o dietní chybu, tak se to zlepší, ale kdyby to znej pořád teklo, tak ty antibiotika to zachrani a víkend není daleko a to už se moc nevyřeší.Samozrejme pokud jehne normalne přibývá na váze, nehrbi se a je cile, tak se může pár dní počkat a zkusit mezitím vyměnit to krmivo a necpat ho antibiotikama.Rikam, mě po Nutrimixu jehnata taky srajdila, tak třeba se to upravi samo, az to vymenite.Ake je to psycho, člověk toho má i tak hodně a já pořád řešila teplotu, jestli jsou lahvičky perfektně čisté atd a stejně pořád dokola pokadene zadečky...
Právě že mi přijde že se hrbí. Pořád jen stojí a nelehne si. Zadní nožičky má blízko předních a když chodí, tak je jakoby napnuté, není přirozené. Ale chodí, což beru jako trochu plus, víc by mě nervovalo, kdyby jen leželo...

Tady je potřeba si teď uvědomit, že na průjmy se docela rychle umírá a pokud mu nesedí to krmení co dostává tak bude brzo po něm.
Teď rychle asi jiný mlíko neseženete, tak bych oddojoval ovci a malému dával ono nadojené.
No...určitě by bylo fajn to vyřešit co nejdřív.Odkud teda jste?Třeba je poblíž nějaký distributor, prodejce jiného mlíka a něco vymyslíme..to mlíko od ovce je samozřejmě fajn, otázka taky je, jestli má ovce mléka dost a kolik ho oddojit zvládnete, aby to prckovi stačilo...Taky s prujmem a prázdným břískem je mu zima, takže určitě nějak zděný chlívek a třeba nad něj lampu nebo mu dát svetřík.. ponozku přez tělo...
sue007
napsal(a):
No...určitě by bylo fajn to vyřešit co nejdřív.Odkud teda jste?Třeba je poblíž nějaký distributor, prodejce jiného mlíka a něco vymyslíme..to mlíko od ovce je samozřejmě fajn, otázka taky je, jestli má ovce mléka dost a kolik ho oddojit zvládnete, aby to prckovi stačilo...Taky s prujmem a prázdným břískem je mu zima, takže určitě nějak zděný chlívek a třeba nad něj lampu nebo mu dát svetřík.. ponozku přez tělo...
Jsem z Onšova na Vysočině, okres Pelhřimov. Já na něj vždycky saham a tělíčko má teply, jen uši má trochu studený :( je s dalšíma ovcema v dřevěném chlivku, pod sebou má slámu.
Tím smerem neznám ani jiné chovatele, nejblíž Brod a Žďár, že bych si nechala poradit...
Tak za mě budu uvažovat takto:Lamlac je super volba, ale řešila bych to třeba za týden, až budete vědět, že jehne žije a že se vyplatí do něj investovat.Vy teď zjistite jako první, jestli za vše může Nutrimix.Takze bych oddojovala min.2xza den ovci a dala mu to-skvela probiotika a zbytek dávala slabší Nutrimix-redeni spíš pro kozy do cer.caje s uhlím.A hlavně hned zitra ráno bych objednala někde Mikrop Ovis-maji ho všude, tak buď obvolat prodejny v kraji nebo třeba zkusit web Vaschovatel.Maji mraky výdejních míst a závaží i soboty domu.Ale chce to fakt zavolat a říct, že to potrebujete, ať to pohlidaji, většinou se dá domluvit.Ja takhle minule na rychlo sháněla granulky startéry od Energysu...A přechod na Mikrop hned jak přijde a pro stale ještě několik dní dávat i oddojene od ovce, aby to lépe zvládlo.Takhle bych to udělala já s tema kartama, co jsou na stole, ale nikomu to necpuO tom smradu jsme si řekli, to by jste musela zajet pro ten Streptonamid nebo něco podobného k vetovi, to stojí par korun.A držím pěsti.V noci to určo vydrží dýl než 4h, tak se vyspěte třeba 6h.Snad dostalo dost mleziva, jinak ráno už nic objednávat nebudete..