Nemáte tip jak levněji než za několik tisíc koupit česačku nebo takové ty dva kartáče na vlnu plus vretanko? Všude vidím jen ceny astronomické. A přitom kartáče na psa podobného stylu jsou za pár kaček. Moc jsem ani nepochopila rozdíl kromě velikosti. Dostanu hromadu vlny a moc moc toužím po hromadě ponožek mám ledové nohy i v tropických vedrech tak teplé ponožky se hodí po celý rok. :).
Po ostříhání jsme vlnu roztřídily, pak se pod protékající vodou z potoka nechala vymáčet v sudu s občasným přemácháním, jakmile se přestal při praní dělat zákal tak se usušila a odvážela se na zpracování, mněli jsme meriny, víc si nepamatuju,
jinak zkuste ty kartáče na psa, někdo musí být první
Tedýsku, psí kartáče jsou na h. neboť ty drátky jsou slabé a mají malou plochu a jestli s tím načešete na hromadu teplých ponožek a spředete to na vřetánku máte můj nehynoucí obdiv. Kartáče i česačka jsou drahé proto, že je drahý ten povrch s drátkama. A vyrábí to jen asi 2 fabriky v Evropě. Hrabejte na Vlnění a v blogu Pásli ovce Valašky...
Je zajímavé, jak všichni procházíme stejnou cestou...
No, asi mi nic moc jiného než psi kartáče chvíli zbyvat nebude. počkám až na Fler bude to vretanko za pár kaček a do té doby nevím, prý se dá udělat provizorní doma. A jelikož je únor - pro živnostníky nejhorší měsíc tak si moc vyskakovat nemůžu. Tak jsem myslela právě že tu je i nějaká levnější varianta "prozatimni.".
Tedysku mrknete to je nahoda jeden z prvnich inzeratu dnesni ifauny... https://www.ifauna.cz/chovatelske-potreby/inzerce/r/detail/3158744/kartac-na-cesani-ovci-vlny
prilepite na kuchynsky prkynka a mate hreben i s rukojeti... :).
Na kartáčích a vřetánku upředete tak najednu ponožku a budete toho mít plný zuby, to opravdu není na předení ve velkém. Na vřetánku se většinou dělají řádově desítky gramů, ne třeba 200g na ponožky.
Půjčte si od někoho česačku a kolovrátek, na tom se naučíte za den příst a pak když tomu dáte denně dvě hodinky, můžete za týden kolovrátek vrátit a budete mít napředeno na několik párů ponožek.
Na kolovrátku se taky líp naučíte vytahovat vlnu prsty z česance, pak Vám to půjde snadno i na vřetánku. Pokud se učíte první na vřetánku, je to hoooodně na dlouho, než získáte ten grif.
Když já nemám kde ten kolovrátek získat. a kupovat ho "pro začátek" nechci. Na to je to dost velká investice.. Takže to beru sportovně. Prostě se to naučím nejdřív pomalu a růčo. Pokud to pujde a bude mě to i po nějaké době dál bavit, tak přítele samotného napadne mi investovat do kolovrátku a pod. Ale jelikož si to nemám ani kde zkusit a tak... tak začnu prostě z levna. :).
No, já teda nevím, asi jsem nemehlo, ale za jeden den jsem se na kolovrátku příst nenaučila. Sice mi z toho něco lezlo, ale bylo to hodně nestejnoměrné. Řekla bych, že aby to bylo hezky spředené, chce to spíš hodiny praxe, potvrdily mi to i zkušené přadleny. Ale třeba je někdo od přírody talent. Naopak bez kolovratu mi to přišlo jednodušší, ale je to asi mnohem zdlouhavější.
Psí kartáče jsem na vyčesávání vlny používala, jde to, ale na větší množství to fakt moc praktické není. Kdybych musela zpracovávat větší množství, asi bych si zkusila vyrobit z prkénka a hřebíků, jak to dělali lidé dřív.
lilo
napsal(a):
Musim uznat ze jsi sikula... jen ja jsem myslela ze aby ta vlna lip v sobe drzela ze se dela dvojity navin... tj dve takle skrouceny k sobe...
No, to zatím neumím. Nejdřív se musím naučit, aby byla všude stejné tlustá. pak aby se nerozmotavala a pak teprve dvounitku. všechno má svůj čas.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou uvnitř, klidně je vyčeš. U nás zatím nelínají. Jsou venku.
Na vřetánku se dá spřádat pěkně, když se to naučíte.
Ale kolovrátek je asi rychlejší. Dají se koupit i za 5000, - a jsou hezké a podpoříte místní truhláře. Např pan Podlaha ze Soběslavi a pak ještě u KLatov. Má inzeráty na Bazoši. A pak někde u Horažďovic
Kartáče a nebo povrch na česačku se dá koupit tady. I česací deska www.samavlna.cz
Ty psí kartáče brzo prasknou. Ovčí vlna má úplně jiný tah, než psí srst
A k předení - nejdřív napříst dvě jednonitky a ty pak k sobě seskat. Pozor... přede se jedním směrem a seskává pak na druhou stranu, jinak bude vlna přetočená :)
Seskávají se i nitky tři a více, ale to už ty první musí být tenounké.
Koukněte na google skupinu Vlnění. Je tam spousta přadlenek, určitě pošlou nějaká videa a nebo kurzy předení. Je lepší na začátku mít konzultata, aby Vás to příliš neodradilo :D.
Tedysek
napsal(a):
Ve skupině vlneni jsem. Bohužel na pc se dostanu jen tak jednou měsíčně a na mobilu mi to nejde. Odrazena nejsem. Stále toužím po položkách. A tak až budu mít stovku párů ponožek budu mít mozna pocit dostatku
Kdo jednou zkusí, už nepřestane :D takže dostatek nepocítíte nikdy :D
Moc držím palce. Tohle počáteční nadšení je skvělé. A vřetánko si zvládnete i vyrobit. Tyčka, klidně klacík z lesa, když bude rovný a závaží. Klidně z keramiky, navrtaný kámen. A můžete si vyrobit vřetánka jak na tenkonitky tak na tlustonitě :).