Sháním věci na zpracování vlny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2018 23:18
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Nemáte tip jak levněji než za několik tisíc koupit česačku nebo takové ty dva kartáče na vlnu plus vretanko? Všude vidím jen ceny astronomické. A přitom kartáče na psa podobného stylu jsou za pár kaček. Moc jsem ani nepochopila rozdíl kromě velikosti. Dostanu hromadu vlny a moc moc toužím po hromadě ponožek mám ledové nohy i v tropických vedrech tak teplé ponožky se hodí po celý rok. :).

23.2.2018 08:47
dad

XXX.XXX.225.133

Po ostříhání jsme vlnu roztřídily, pak se pod protékající vodou z potoka nechala vymáčet v sudu s občasným přemácháním, jakmile se přestal při praní dělat zákal tak se usušila a odvážela se na zpracování, mněli jsme meriny, víc si nepamatuju,
jinak zkuste ty kartáče na psa, někdo musí být první

23.2.2018 10:07
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Tedýsku, psí kartáče jsou na h. neboť ty drátky jsou slabé a mají malou plochu a jestli s tím načešete na hromadu teplých ponožek a spředete to na vřetánku máte můj nehynoucí obdiv. Kartáče i česačka jsou drahé proto, že je drahý ten povrch s drátkama. A vyrábí to jen asi 2 fabriky v Evropě. Hrabejte na Vlnění a v blogu Pásli ovce Valašky...
Je zajímavé, jak všichni procházíme stejnou cestou...

23.2.2018 10:29
Tedysek

XXX.XXX.56.124

No, asi mi nic moc jiného než psi kartáče chvíli zbyvat nebude. smajlík počkám až na Fler bude to vretanko za pár kaček a do té doby nevím, prý se dá udělat provizorní doma. A jelikož je únor - pro živnostníky nejhorší měsíc tak si moc vyskakovat nemůžu. Tak jsem myslela právě že tu je i nějaká levnější varianta "prozatimni.".

23.2.2018 10:56
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Jestli nechcete investovat, jsou možná lepší holahské hřebeny, Ty se dají snadno vyrobit, tím se rouno zbaví bordýlku a srovná a česat se v podstatě ani moc nemusí. a vřetánko uděláte snadno, je spousta návodů.

23.2.2018 11:06
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Holandské hřebeny? Juuuu děkuju, mrknu kde se dají koupit. smajlík nebo místní truhlář by mohl pomoci. Díky smajlík

23.2.2018 13:04
dad

XXX.XXX.225.133

Zapomněl jsem na lanolin, ze surové vlny se musel před zpracováním před třiceti lety nějak dostat.

24.2.2018 07:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Tedysku mrknete to je nahoda jeden z prvnich inzeratu dnesni ifauny... https://www.ifauna.cz/chovatelske-potreby/inzerce/r/detail/3158744/kartac-na-cesani-ovci-vlny
prilepite na kuchynsky prkynka a mate hreben i s rukojeti... :).

24.2.2018 07:46
lilo

XXX.XXX.201.210

Akorat by me zajimalo jeslti to neni moc husty a jak se potom ta vlna z tech hrebenu dostava ven...

24.2.2018 08:40
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Juuuu tam zavolám až budu mít v práci volněji.
Dostane se to ven hřebíkem, jehlicí a pod. To si způsob už najdu.

24.2.2018 12:31
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Teď jsem tam volala. Je to prý odzkoušené na ovčí vlně a byla jsem první kdo volal. juch. Objednala jsem si 3m tak snad z toho něco vytvořím. smajlík).

24.2.2018 13:16
lilo

XXX.XXX.201.210

Za ty prachy... asi jim to v chranenych dilnach ve finale nemel kdo spradat... :).

24.2.2018 13:32
Tedysek

XXX.XXX.119.147

To ne, problém byl prý v držení ovcí a hygienou nebo co. Prostě úplně mimo vlnu a její fyzické zpracování.

24.2.2018 13:32
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Nakonec jsem za pár kaček sehnala vretanko na Fler. Tak se už moc těším. smajlík

24.2.2018 16:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja jsem videla nejake udelatko na sici stroj... asi to take tak fungovalo.

24.2.2018 18:30
Tedysek

XXX.XXX.56.124

No jo, šicí stroj. To je taky věc co nemám... Zkusím to dát truhláři jestli z toho něco vytvoří. a pak už budu tvořit já. smajlík

Ještě sehnat udirnu a do jara budu mít "splněno".

27.2.2018 08:49
Petras111

XXX.XXX.96.1

Na kartáčích a vřetánku upředete tak najednu ponožku a budete toho mít plný zuby, to opravdu není na předení ve velkém. Na vřetánku se většinou dělají řádově desítky gramů, ne třeba 200g na ponožky.
Půjčte si od někoho česačku a kolovrátek, na tom se naučíte za den příst a pak když tomu dáte denně dvě hodinky, můžete za týden kolovrátek vrátit a budete mít napředeno na několik párů ponožek.
Na kolovrátku se taky líp naučíte vytahovat vlnu prsty z česance, pak Vám to půjde snadno i na vřetánku. Pokud se učíte první na vřetánku, je to hoooodně na dlouho, než získáte ten grif.

27.2.2018 08:56
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Když já nemám kde ten kolovrátek získat. a kupovat ho "pro začátek" nechci. Na to je to dost velká investice.. Takže to beru sportovně. Prostě se to naučím nejdřív pomalu a růčo. Pokud to pujde a bude mě to i po nějaké době dál bavit, tak přítele samotného napadne mi investovat do kolovrátku a pod. Ale jelikož si to nemám ani kde zkusit a tak... tak začnu prostě z levna. :).

27.2.2018 09:04
mafrin

XXX.XXX.147.19

No, já teda nevím, asi jsem nemehlo, ale za jeden den jsem se na kolovrátku příst nenaučila. Sice mi z toho něco lezlo, ale bylo to hodně nestejnoměrné. Řekla bych, že aby to bylo hezky spředené, chce to spíš hodiny praxe, potvrdily mi to i zkušené přadleny. Ale třeba je někdo od přírody talent. Naopak bez kolovratu mi to přišlo jednodušší, ale je to asi mnohem zdlouhavější.
Psí kartáče jsem na vyčesávání vlny používala, jde to, ale na větší množství to fakt moc praktické není. Kdybych musela zpracovávat větší množství, asi bych si zkusila vyrobit z prkénka a hřebíků, jak to dělali lidé dřív.

27.2.2018 09:28
Tedysek

XXX.XXX.56.124

No, mam svatou trpělivost, tak předpokládám, že místo křížovek budu točit vretankem. Uvidím jak mi to půjde. :).

2.3.2018 17:02
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Tak si myslím, že za týden to budu mít už v ruce. :).

2.3.2018 17:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Musim uznat ze jsi sikula... jen ja jsem myslela ze aby ta vlna lip v sobe drzela ze se dela dvojity navin... tj dve takle skrouceny k sobe...

2.3.2018 17:18
Tedysek

XXX.XXX.37.36

lilo napsal(a):
Musim uznat ze jsi sikula... jen ja jsem myslela ze aby ta vlna lip v sobe drzela ze se dela dvojity navin... tj dve takle skrouceny k sobe...

No, to zatím neumím. Nejdřív se musím naučit, aby byla všude stejné tlustá. pak aby se nerozmotavala a pak teprve dvounitku. smajlík všechno má svůj čas. smajlík

11.3.2018 14:50
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Kdy mohu kozu vyčesat? Z Lízy už to začalo létat ve velkem. Ale bojím se, že když jí teď vycesu, tak přes noc ji bude zima. Jenže ona tu podsadu fakt pouští ve velkém. Tak jsem na vážkách. Psy taky ještě nevycesavam.
Mimochodem to co z ní leta určitě půjde přetvořit na ponožky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2018 18:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou uvnitř, klidně je vyčeš. U nás zatím nelínají. Jsou venku.

11.3.2018 20:29
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Maličká nelíná, ale mám pocit, že když bych bouchala se dverma od chlivku u Lízy tak to spadne samo na hned. Tak děkuji smajlík zítra se do toho pustím. :).

20.3.2018 15:52
Art EP

XXX.XXX.34.205

Na vřetánku se dá spřádat pěkně, když se to naučíte.
Ale kolovrátek je asi rychlejší. Dají se koupit i za 5000, - a jsou hezké a podpoříte místní truhláře. Např pan Podlaha ze Soběslavi a pak ještě u KLatov. Má inzeráty na Bazoši. A pak někde u Horažďovic

Kartáče a nebo povrch na česačku se dá koupit tady. I česací deska www.samavlna.cz

Ty psí kartáče brzo prasknou. Ovčí vlna má úplně jiný tah, než psí srst

A k předení - nejdřív napříst dvě jednonitky a ty pak k sobě seskat. Pozor... přede se jedním směrem a seskává pak na druhou stranu, jinak bude vlna přetočená :)

Seskávají se i nitky tři a více, ale to už ty první musí být tenounké.
Koukněte na google skupinu Vlnění. Je tam spousta přadlenek, určitě pošlou nějaká videa a nebo kurzy předení. Je lepší na začátku mít konzultata, aby Vás to příliš neodradilo :D.

20.3.2018 16:21
Tedysek

XXX.XXX.33.212

Ve skupině vlneni jsem. Bohužel na pc se dostanu jen tak jednou měsíčně a na mobilu mi to nejde. Odrazena nejsem. Stále toužím po položkách. A tak až budu mít stovku párů ponožek budu mít mozna pocit dostatku

20.3.2018 16:38
Art EP

XXX.XXX.34.205

Tedysek napsal(a):
Ve skupině vlneni jsem. Bohužel na pc se dostanu jen tak jednou měsíčně a na mobilu mi to nejde. Odrazena nejsem. Stále toužím po položkách. A tak až budu mít stovku párů ponožek budu mít mozna pocit dostatku

Kdo jednou zkusí, už nepřestane :D takže dostatek nepocítíte nikdy :D

Moc držím palce. Tohle počáteční nadšení je skvělé. A vřetánko si zvládnete i vyrobit. Tyčka, klidně klacík z lesa, když bude rovný a závaží. Klidně z keramiky, navrtaný kámen. A můžete si vyrobit vřetánka jak na tenkonitky tak na tlustonitě :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík