V tomhle počasí stříhat je blbost. Nikdo na to nereagoval, tak odpovídám. Pokud se výrazně neoteplí a nebude počasí stabilní. Pokud jsou ovce příliš zarostlé, ostříhala bych zadky a vemena, aby jehňata mohla pít. Normálně se ovce stříhají i vzimě, ale dělá se to tak, že při přechodu z pastvy do stáje se ostříhjí, takže teplotní šok se moc nekoná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nojo, Bekky, ale jestli je to v rámci "podniku", pak nikdo nebude mít zájem na tom, aby měl ovce v ruce 2x (dvounásobné náklady).
Samozřejmě ale také netuším, co vede řídící k tomuto nesmyslnému rozhodnutí.
Navíc stresovat a posazovat vysokobřezí ovce je už úplně mimo mísu
No, pravděpodobně je dobré, když střihače objednává ovčák dle situace a ne řídící... pracovník.
A taky potracený jehňata, komplikace při porodech a ovce, které se následkem stresu nestarají o jehňata, úhyny po zápalu plic, léčba, nehojící se zranění po střiži atd. to je taky třeba započítat...
No, každopádně nezávidim tomu, kdo se pak o ty ovce přímo stará... to jsou totiž pěkný s...ky.

Nevim no, divim se ze nereagovali strihaci co maj nastrihano tisice ovci. Je asi teda myslim ze kdyz ted vezmou ovce elektrickym strojekm "az na kuzi" tak i kdyby v hale mely okolo nuly, tak to nebude pro ovce moc prospesny. Nevim proc to nestrihli na podzim? i kdyz jestli se jedna o ovce na vlnu, treba romney, tak tem to roste jak splaseny.

Já si příspěvku všiml až včera v době kdy už jsem byl dost tuhej na nějaké datlování myšlenek.
Chybí tu ale informace o tom, kdy byly naposledy stříhané, co je to za plemeno, případně jestli se náhodou nejedná o dojné plemeno. Protože dojky se častokrát dojí v kozích dojírnách a tam se pak častokrát zkrátka musí stříhat 2x ročně a klidně i před porodama, protože se jinak na dojírnu zkrátka nevejdou a v mnohých takových chovech se ovce ani nezaprahují a prostě se dojí non-stop.
Nechci to nijak obhajovat, taky se mi nelíbí souhra vysokobřezosti s velmi nízkýma teplotama a termínem střiže v tomto období.
Na druhou stranu by se mi nechtělo jet na velké stádo, abych jim jen kvůli jejich špatnému managementu stříhal před porody jen zadky a okolo vemen, manipuloval s mnohonásobně těžšími matkami a pak tam jel zas v době jejich nejvyšší užitkovosti, kdy vlna má nejmenší kvalitu, nejhůř se stříhá a ovce bývaj nejkostnatější z celého roku. Šlo by mi o kšeft, tak bych to tak třeba jednou udělal, ale pak bych kladl důraz na to, aby se stříhalo na podzim před připouštěním. Protože pokud se to teď obahní a za měsíc se to vyžene na pastvu, tak v měsíci po porodu to nikdo nebude chtít stříhat, navíc se hůř manipuluje se stádem když se v něm motaj malý jehňata a pak jak se vyženou na pastviny tak už zas bývá problém se zaháněním do hal.
Nicméně měsíc a míň před porody stříhám dost stád a že by tam byly pak problémy s tím, že by se jim během posazování ovcí na zadek nějak zamotávaly jehňata jsem nikdy o tom konkrétní zprávy nezaznamenal, vždy se to zmiňuje jen jako možné riziko. Co se teploty týče, tak teploty okolo nuly by neměly být problém, víc se zaměřit na podestýlku a zamezit průvanu, pokud jsou ovce v dobré kondici, tak by neměll být sebemenší problém. Na velkých stádech jsou ale zvířata kondičné častokrát hodně rozdílné. Víc problémů než samotné stříhání v období vysokobřezosti může přinést to, co bude následovat po porodech pokud jsou ovce v dlouhé vlně. Tzn špinavé struky a s tím spojená kokcidioza jehňat, horší optický přehled o porodech a tak dále.

napsal(a):
Nevim no, divim se ze nereagovali strihaci co maj nastrihano tisice ovci. Je asi teda myslim ze kdyz ted vezmou ovce elektrickym strojekm "az na kuzi" tak i kdyby v hale mely okolo nuly, tak to nebude pro ovce moc prospesny. Nevim proc to nestrihli na podzim? i kdyz jestli se jedna o ovce na vlnu, treba romney, tak tem to roste jak splaseny.
Na začátku listopadu jsme stříhali 350 kusů v Rokytnici nad Jizerou, jsou to ovce chované bez přístřešku celou zimu s možnym závětřím jen co se stromů týče a jsou jen na senu a 12.11. tam napadl první sníh a od té doby drží. Ovce jsou naprosto v pohodě. Mimochodem chovatelova žena je veterinářka tohoto času na mateřské a sama říká že kdyby se to ostříhalo měsíc před prvnim sněhem, že by byla radši, ale že i takhle to ovce v pohodě zvládaj. s jarním stříhánim před porody byl hlavní problém ten, že se jim nedařilo udat zakrmenou vlnu a museli platit za její vyhození. podzimní vlnu prodaj bez problémů. Stříhá se tam jednou ročně a bahní se začátkem května kdy pomalu začíná růst tráva.

Jo, kozy maj balík na 3 dny místo 4 a ovcím už nestačí ani na 2 dny, přestože ho mívaly na 3 a půl.
Říká se v pranostikách že "Na Hromnice polovinu píce" což jsem měl i s rezervou a s blížícím se jarem se mi tu krásně uvolňuje prostor venku od všelijak nakulených balíků, i ve Stodole by se už aspoň v jednom patře dalo i tancovat :).

profesor1
napsal(a):
Osobně jsem už taky přemýšle že začnu stříhat. Březost neřeším vůbec. Např. loni se mě okotila ovce druhý den po stříhání, další do týdne a vše ok. Tak až příští týden začnu přemýšlet kdy s tím začít.
Trošku odbočím - Všimli jste si jak ty potvory teď v těch mrazech sežerou víc ?
To je jak s barakem a topenim. Sice jsem to nenapsal uplne jasne nechtelo se me to rozvadet, nejak me opousti plkava o ovcich.
No ale premuzu se. Prave jsem si rikal, kdyz to ted omlatej, ovce budou mit vetsi spotrebu protoze jim stoupne tepelna ztrata. Ale bachory se nezvetsi, spis prave jeste zmensujou protoze rostou jehnata. Takze to mame vetsi pozadavky na zradlu kvuli vetsim ztratam, kvuli vetsim jehnatum a bachor se zmensuje. Tak jak to asi muze dopadnout?
Moje ovce letos uplne se_rou na chlivek a valeni se v podestylce. Jdou se tam akorat nazrat a napit, maximalne se valej pred chlivem, kam hazim zbytky sena z krmelce. Jinak furt na vymrzly zemi. Berana jsem strihal myslim ze jako posledniho ma tak tri cm vlny. Zbytek vic jak pet.
No, žerou jak splašený, holky. Vyplatilo se nám nechat si zásobu pěknýho sena na horší časy.
K té střiži:
No pochopitelně to měli ostříhat někdy v říjnu, listopadu a měli by klid. a v téhle blbé situaci musím říct, že z pohledu chovatele, nikoli sřihače je asi nejefektivnější ostříhat zadky. Může se pak posunout trochu termín kompletní střizě a do dvou let jsou na svým.
No a co se týká komplikací u březích ovcí po střiži, hodně záleží na tom, jak je celá věc organizovaná. Pokud to mají zmáknutý a ovce se nějak extrémně nestresujou, prochází uličkou, na kterou jsou zvyklé a pak čekají v boxu, až je podají ke střihači, sříhají se na zemi, ne na židličce, tak to jde. Stres je pro ovce asi horší, než ta fyzická manipulace, pokud ji dělá někdo, kdo to umí. Jen bych prostě netříhala do mrazů -10, -15. To je nesmysl, vždycky je náhradní řešení.
Ale taky jsem viděla případy prasklé pánve, následkem nešetrné manipulace, natažené břišní stěny, přetočené dělohy, což vyplynulo z toho, že březí ovce jsou težší a tak je větší problém s nimy šetrně manipulovat.

Bekkky: