Žluté jehně po porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2018 17:32
stybbinka

XXX.XXX.36.112

Zdravím,

čím to, že se narodí jehně, které je celé žluté a mokré od jakéhosi mazu? Stává se Vám to? Nám loni poprvé, letos ale už asi 4 jehňata. Samozřejmě, o nic nejde, pokud je teplo - samo to uschne a časem opadá. Ale jak je mráz... Ovci se to špatně slízává. Ráda bych věděla, jestli je to běžné a neovlivnitelné a nebo nějaká chovatelská chyba.

Moc děkuju,
AB.

28.2.2018 17:47
roklanka

XXX.XXX.46.227

Neovlivnitelné, stává se to.

28.2.2018 18:00
linduš

XXX.XXX.79.14

No, nebylo to k ovcím, ale to bude jedno. prý se mládě stihlo vyprázdnit už v porodních cestách...

28.2.2018 20:18
profesor1

XXX.XXX.202.14

Je to běžné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2018 21:39

Výhoda černých jehňat - chovatele neirituje jejich odstín po porodu

28.2.2018 21:44

Jsem nad tím zrovna přemýšlela zda nějaký můj černoušek neměl na sobě něco barevně odlišného. Jediné, co se občas objevuje je, že některá mají z chlupů tak malé kudrlinky, že to vypadá jak kuličky, jiné naopak jsou "chlupaté".

28.2.2018 21:46
stybbinka

XXX.XXX.36.112

Tož jsem ještě googlila, páč mne zajímalo, proč to je, a našla jsem na blogu stážisty na Islandu tohle:

" Pokud je bílé, jako tady, tak bylo narozené včas. Pokud je žluté, tak pozdě. Žlutou barvu dělá trus jehněte, kdy jehně už je tak staré, že na sebe vlastně kálí uvnitř. Ničemu to ale nevadí... "

http://mareknacestach.blog.cz/1306/nez-se-jehne-poprve-postavi-a-par-slov-ke-konci-na-farme

No, nevím, jestli jehně začíná kálet už v děloze (tipuju, že ne, když nepije), ale zajímavý pohled na věc smajlík

1.3.2018 06:07
ustulina

XXX.XXX.22.113

stybbinka napsal(a):
Tož jsem ještě googlila, páč mne zajímalo, proč to je, a našla jsem na blogu stážisty na Islandu tohle:

" Pokud je bílé, jako tady, tak bylo narozené včas. Pokud je žluté, tak pozdě. Žlutou barvu dělá trus jehněte, kdy jehně už je tak staré, že na sebe vlastně kálí uvnitř. Ničemu to ale nevadí... "

http://mareknacestach.blog.cz/1306/nez-se-jehne-poprve-postavi-a-par-slov-ke-konci-na-farme

No, nevím, jestli jehně začíná kálet už v děloze (tipuju, že ne, když nepije), ale zajímavý pohled na věc smajlík

Něco na tom bude, předevčírem se narodilo fakt hodně žlutý kůzle a zadeček mělo celej zakaděnej

1.3.2018 07:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsem nad tím zrovna přemýšlela zda nějaký můj černoušek neměl na sobě něco barevně odlišného. Jediné, co se občas objevuje je, že některá mají z chlupů tak malé kudrlinky, že to vypadá jak kuličky, jiné naopak jsou "chlupaté".

Jo, to mě taky vždycky překvapí, že je to jedno plemeno a i dva přímí sourozenci dokážou mít rozdílný typ srsti..

1.3.2018 09:51
profesor1

XXX.XXX.202.14

Nemyslím si že je to způsobeno vyměšováním jehněte, ale určitě to nemá vliv na funkci (rostlináře) tak že je to jedno.

1.3.2018 09:55

Me se zda, ze proste svetly jehnata jsou zluty, merina byly vzdycky zluty a "kudrnaty" Suffolky byly zluty jen ty ne uplne cisty protoze byly svetlejsi nekdy svetly fleky. Cerny jehne jsem jeste zluty nevidel.

1.3.2018 10:53
profesor1

XXX.XXX.202.14

Někdy se narodí dvojčata, jedno tak žluté jako na přiložené fotce v úvodu, druhé čistě bílé. Asi bylo každé v jiném "vaku". Možná to opravdu je tím že nějaký ten výměšek plodvodu neškodně zakalí, ale neřešil bych to.

1.3.2018 11:03

To to si ještě přiřaďte do kontextu s tím, co se občas píše, že smolka odejde až po pozření mleziva, což je blbost, protože vykadit se umí i právě narozená jehňata která se ještě ani nepostavila na nohy. Mimochodem myli jste si někdy smolku z gumáků? Je to taková hnusná konzistence, kterou bych neřekl že by dokázala plodovka rozpustit a přes ní se nějak obarvit.
Já barvu nijak neřeším a Profesorskej správně píše, že i dvojčata uměj mít rozdílnou barvu plodovky.

1.3.2018 11:54
stybbinka

XXX.XXX.36.112

Jediný "problém" vidím v tom, že normálně bílý jehně schne snáz a rychleji než tyhlety žlutý smajlík Je to řešitelný problém i teď v mrazech, takže proto uvozovky. Ale určitá komplikace to je.

1.3.2018 12:04

Nikdy jsem si nevšiml toho, že by schly jinak dlouho různé barvy plodovky. Až se narodí různobarevná dvojčata tak to zkusím otestovat

1.3.2018 14:32

Tak od toho testu se distancuji, mám černá jehňata o výsledku mě informujte, rozšířím si vědomosti.

Myslím, že všeobecně mláďata kálí do plodovky, ale nejedná se o trus jako takový, dle mě to je jak polykají tu plodovku. Beru-li lidské mimino, tak to prokazatelně čůrá a kadí a nečeká až se prvně napije...Nebo je tohle moje srovnání zcestné?

1.3.2018 19:30
profesor1

XXX.XXX.202.14

Právě proto jsem psal výměšek a ne houuuno

2.3.2018 21:48
eržika

XXX.XXX.230.112

Protože se nám to také stávalo, ptala jsem se na to veterináře. Je to známka toho, že jehňátko, kůzlátko, se rodilo pomaleji, než bylo třeba. Tím pádem se v porodních cestách začalo dusit a pokakalo se.

3.3.2018 05:49
ustulina

XXX.XXX.22.113

To bych polemizovala, náš letoší Žlutej se narodil normálně, rychlovka během pár minut. A pomalejší a obtížnější mrňata (a že pár jich skříplejch bylo) měli barvu obvyklou.

4.3.2018 11:57

eržika napsal(a):
Protože se nám to také stávalo, ptala jsem se na to veterináře. Je to známka toho, že jehňátko, kůzlátko, se rodilo pomaleji, než bylo třeba. Tím pádem se v porodních cestách začalo dusit a pokakalo se.

Sorry, ale tohle je prostě vtipný

4.3.2018 17:44
Bekkky

XXX.XXX.224.41

No, je to docela zajímavá diskuze, ale pos..ný, nepos...ný, hlavně když jsou v pořádku, pijou a máma se stará.

4.3.2018 20:08
eržika

XXX.XXX.237.87

Dobrý večer, vůbec se nechci přít o správnosti tvrzení nebo názoru, sama nemám tak letité chovatelské zkušenosti a tak se nechám ráda poučit, protože toto mě taky zajímá. Nějaký důvod to přece mít musí.

30.3.2018 11:12
Muchomurka lesni

XXX.XXX.188.12

stybbinka napsal(a):

Ano, můžou na sebe nakálet, pokud je to kálením. Včera jsme vyndali císařem 2 jehňata - taky úplně žlutá. A to jsme je vyndávali přímo, takže to nejspíš lze :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík