Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám jednu kozu, která měla před časem problém s poraněním na kopýtku (prosím neopravujte mou terminologii). Rohovina dorostla, ale zůstala nakřivo, nedá se to srovnat stříháním tak brzy, takže koza šmajdá. Hodně, už jí vybočuje celá kost spěnková a rozjíždí se jí od sebe obě části kopýtka. Prostě ta půlka kopýtka, která je ven, je nižší než ta vnitřní. Nemáte nějaká nápad nebo zkušenost, která by se mohla hodit? Mě napadlo, že bych jí páskou stáhla oba prsty k sobě, ale nevím jistě jak a čím přesně a jestli by to nemělo nějaké špatné dopady. Nebo bych jí tu krátkou půlku nějak podložila destičkou, což se myslím dělá u koní, ale taky o tom nic nevím. Zkuste mi, prosím, poradit.

Děkuju. Pošlete, budu ráda.
Dobrý večer, měla jsem u kozy podobný problém viz. fota. Pomohl až paznehtář a správné ostříhání a upravení paznehtu. Také jsem přemýšlela o nějaké podkůvce, jako se přidělávají kravám na paznehty. Nakonec stačilo jen pořádně zastřihnout, koze jsem ještě na doporučení přidala do krmiva vitamíny s vyšším obsahem biotinu na zpevnění rohoviny a jednou za čas dělám koupel 5 minut v roztoku skalice modré.

Díky, ještě to zkusím. všechno dohromady. Ostříhat to moc nejde, už bychom byli moc hluboko, kdyby se to mělo srovnat. Ale dostávají mláto a rostou jim kopýtka dost rychle, zkusím kousek po kousku, ne najednou. Asi i stažení tou náplastí pro zpevnění, aby nepokračovalo ro vychylování. A když se to nebude lepšit v brzké době, zavolám odbornou posilu.
Nemůžu udělat fotky, leda bych měla tři ruce nebo na zádech nějakou šikovnou opici. A tu nemám.

saola
napsal(a):
A co zkusit pod kratší část paznehtu vyříznout z polystyrénové desky kousek, který by to výškově dorovnal s druhým paznehtem a omotat to důkladně stříbrnou páskou? Takhle se dělají nouzové botky pro koně s poraněním chodidla nebo schvácením.
Dobrý typ, díky.
Pridam se s dotazem. Pan Ponožka má asi problém. Odlehčuje levou zadní nohu. Tak jsem koukala proč a na té noze mu rostou paznehty do tvaru V prostě špičky jedou od sebe. Jinak jsou soumerne a ostatní 3 nohy jsou v pohodě. Kdyz Ponožka běhá nebo skáče tak nohy používá všechny stejně a bez problémů.
Máte s tím zkušenost?

napsal(a):
Dobrý typ, díky.
Tohle ale není dobrý tip.
Porovnáváte tu lichokopytníka se sudokopytníkem a u obou to funguje trochu jinak, Pokud je jeden pazneht delší než druhý tak to chce korekturou obě dvě části postupem času srovnat do roviny. Častokrát je zbytnělý pazneht plný krvavých suchých výronů, že to při stříhání vypadá, že už začíná prosvítat krev, ale nakonec zjistíte, že to je jen suchý krvavý výron a že můžete vesele stříhat dál. Pokud se přiblížíte k živému, tak stříhat přestaňte, dejte si měsíc pauzu a pak stříhejte dál.
A další věc: jakékoliv obvazování hodně zvyšuje šance na to, že noha začne hnít. Takže o to co tu psala Saola, bych se fakt nepokoušel.

Kostěji, díky za vyjádření, vlastně jsem na něj čekala . Takže postupně stříhat, dobře. A stahovat oba prsty k sobě nemám? Aby se víc rovnala rovina nášlapu.

Ještě chci podotknout, že mi jednu kozu žádný paznehtář nepůjde ošetřovat a doktor, který mně to ukazoval úplně poprvé a byl dosažitelný, je delší dobu nemocný, takže se snažím to nějak zvládnout sama, než najdu jiné řešení.
To je přední noha. Ale na přední chodi normálně.
Dneska už tě zadní daleko víc ulevoval.
Co s tím?

Ne, k sobě nestahovat, ať může dýchat meziprstí. Častokrát to jde ořezat opravdu hodně, ale kór u tohoto to chce vidět a osahat si to a postupně stříhat, tady fotka moc nepomůže.
Pokud je jeden pazneht zbytnělý, tak už postavení prstů bývá špatné, že jeden je nějak vytočený, ale opravdu se to postupnou korekturou dá srovnat, pokud s tím zvíře nechodí už 10 let. Chce to stříhat tak, jak chcete aby zvíře došlapovalo, ne tak, že ostříháte zkrátka všechno. Jde tam o úhly.
Kdybyste viděli jaké nohy já vídám tak byste nevěřili, že je vůbec možné, že kozám/ovcím na noze něco takové dokáže vyrůst. Mnohdy po korektuře si nadávám, že jsem si to na začátku nevyfotil a posléze to nekompromitoval s výsledkem.Taky ale umím hodit flintu do žita, jen to nějak oskřípat a označit zvíře ať se z chovu vyřadí. To ale spíš pokud je tam těch problémů víc na víc nohách.

Děkuju, Kostěji, za rady. Tak budu postupně ořezávat. Po kouskách, snad se to podaří. Je to na jedné noze a nechci ji vyřazovat.
A nedokázal by ses vyjádřit k tomu týdennímu kůzleti, jehož kopýtka vyfotila Tedysek o kousíček výš? Mně se zdá, že to vadné kopýtko je nějaké popraskané, namazala bych ho sádlem nebo něčím takovým. Aĺe to asi nebude důvod pajdání.

aha fotky se vložily akorát jak jsem psal příspěvek a nějak jsem je přehlídnul.
Já tam vůbec nic špatného nevidím. Podle mě krásná noha, ale týdenním zvířatům na nohy normálně nekoukám. Jen si prozkoumejte paznehty krátce po porodu, po dvou dnech a po týdnu, budete se divit jak se mění. Po narození jsou celé obalené tou asi rohovinou, která je ale tak měkká že nehtama byste jí mohli štípat. Ona se zespodu hodně rychle ochodí a pak už zůstává jen na stranách a uprostřed paznehtu vzniká ono klasické bříško. Ale když vezmeš svoje nůžky na nehty tak mu můžeš odstřihnout rohovinu u patky, která se mu odlamuje směrem ke kloubu. Nemělo by, ale mohlo by ho to škrábat.
Tedýsku ale moc se nestresuj
jestli blbě došlapuje, tak za to podle mě nemůžou paznehty, ale bolí ho nějaká noha. Třeba ho jen přišlápla koza. To se spraví. Kůzlata jsou gumová a maj životů tolik co kočka.
Jen je mi ho lito. A i ty paznehty ma jinak nasmerovany než u druhé nohy. To je taky normální? Ja na pat nehty nesaham. Volám na to místního zemědělce co má ovce a stříhá jim nohy... ja se toho bojím.
Ponožka má kousek té rohoviny i rostoucí mezi prsty. Myslela jsem, že to je ten tak jsem to zkoumala a fakt to není ten ale rohoviny co měla patřit levému paznehtu a jaksi se oddělila a zjevně si roste vlastním životem. Vypadá to jako u lidí když se zlomí kousek nehtu až na lůžko... asi tak bych to popsala. Kdyz to sem tam omatlam sadlem tak asi nic nezkazí, ne? Nebo využít zdejší promacene trávy a vyhnat je ven s tím, že mu to trochu zvlhne a zmekci se ?
Jinak stres okolo zvířat vypadá tak že volám 3 veterinarum a všem okolo... takže zatím jsem v pohodě

Jestli jsem to pochopila, má ten pazneht jakoby rozštíplý, jo? A má tedy 3 části, které rostou na jedné nožce? Ale nevím, co s tím, nejspíš počkat, až to nějak odroste.

Vyhnáním ven nic nezkazíš. Je-li to tak jak popisuješ s tím zalomením paznehtu, tak to je možné že kvůli tomu kulhá, ale to na fotce nevidím.
Kozy co jsou maj nohy pořád jen v naprostém suchu, tak maj paznehty vždy ale špatný, tvrdý a blbě se upravujou. Někdy to je doslova nemožné. I proto mám rád, když maj zvířata volnej přístup ven. Zkus ponožku vyhnat ven do mokra a pozoruj, jestli po čase kulhání aspoň trochu ustane.
Případně pak jak to bude měkké, tak fakt vezmi normálně svý nůžky na nehty a ostříhej mu to, co se třepí a mohlo by se zalamovat.

profesor1
napsal(a):
No já bych řekl že má tu na fotu spodní patku pazdnechtu prasklou a odchlíplá rohovina mu tlačí na vedlejší pazdnecht a proto se odtahuje. Jestli teda vidím správně, tak to odchlíplé v "meziprstí" zkuste odříznout.
Asi máš Prófo lepší oči než já, já tam vidím jen ty trochu odchlíplé kousky, ale prasklou patku fakt ne, ale opravdu nerad něco hodnotím podle fotek. Častokrát není jasné co je rohovina a co bláto, nebo zda jejich držení paznehtů je jako na fotce a nebo zda za to může i držení jejich nohy při focení.
Zkusila jsem to zakroužkovat. V kroužku je ten odchlíply kousek rohoviny. Ničemu ale nevadí. Ale Ponožka na dotek docela dost reaguje. A na fotce bez kroužku je vidět, že nad tímhle je otevřená mini ranka. Teoreticky to patří k tomu levému paznehtu.
Hele já se maximálně odvážím na pilník na nehty. Nůžky fakt ne. Ale pilníkem by to šlo trošku vylepšit, ne?

no tady to je vidět mnohem lépe. Jo to chce ustřihnout. Pilníkem mu s tím budeš šmrdlat sem a tam a může ho to bolet o to víc. Jde o to jestli ho víc bolí ta ranka a nebo zatržený kosek týhle rohoviny. Nahrubo bych to ustřihnul, pak no nechal čtvrt hodinku běhat v mokré trávě a pak bych mu to nůžkama dočistil.

A co kleštičky, nemáš nějaké? Když se bojíš nůžek. Jaks to označila, vypadá to jako nějaká zapíchnutá odchlípenina nebo co. Opilovat asi nebude co.

Má ten "prst" taky takový větší se mi zdá, nehřeje mu náhodou víc než ten druhý?

nůžek se fakt neboj Já se například bojím pilníku, mám z něj husí kůži, běhá mi z něj mráz po zádech. Zrovna včera jsem si stříhal nehty svejma kleštěma na paznehty a protože jsem tam stále měl ostřejší hrany, tak jsem je pak i brousil brouskem na ony kleště, brrrr
Jo, to je přesně co jsem viděl. Je to prasklé vespod a celá patka se rozšlapává- je viditelně širší.
Jestli to má tvrdé omotejte to na co nejdelší dobu mokrým hadrem(průběžně hadr máčejte), ono to změkne. Pak to celé ostříhejte co nejvíc, vydezinfikujte a něčím - nějakou mastí, to stále mazejte (po vydezinfikování). Pilníkem neuděláte nic.
No, pilnikem jsem myslela ten zbytek. Tohle fakt budu muset strihnout. A povezte jak moc to mám strihnout? Jelikož to má až do krve. Jakoby zároveň s kůži? Nebo kousek nechat? Taky jsem nejdřív myslela jestli v senu nebyl nějaký trn, ale je To z paznehtu. :(
Žádná z nohou ani prstu mu nehreje víc než jina. Tak zánět by tam neměl být.

nenech nic vyčnívat, střihni to až u kůže a pokud tam je krev tak to stříkni desinfekcí.
Tedýsku dnes na český rozhlas 2 http://www.rozhlas.cz/dvojka/porady/_porad/318 pořad o azbestu na míru pro vás. Káva o čtvrté. Také si poslechnu.
O vikendu se tu stavi nekdo na Pokožku, ja to proste nedám.
Janinka: včera jsem o tom večer ještě přemýšlela a zkonzultuju to se strecharem. Některé desky tam dával on a určitě nějaký bude chtít tak jestli by sundal i zbytek. To bude mít za odpoledne hotové a některé by zas dál na stodolu místo těch co spadly sami. :) nejdřív musím ale sehnat ty 12m trámy. Bez toho se nehnu dál.
A jsou ty trámy nutně k výměně? Naše jsou staré nejméně sto let, ručně tesané. červotoč i tesařík v nich byl, ale už se odstěhoval. Nejdůležitější je dokonalá krytina, at na ne nejde vlhkost, a také není dobré stavět podkroví, jakkoliv staré trámy uzavírat. Potřebují vzduch. Sucho a vzduch.
Do sz vám pošlu odkaz v jakém stavu jsme chalupu koupili v roce 2011. Náš první víkend.
Všechnu hrubou práci jsme si udělali sami. A třicet let to netrvalo. Byl tu jeden pokrývač, jeden zedník, jeden elektrikář. Super chlapi. Instalatér byl děs.
Tak Jo, ustrihla jsem to úplně mimo (na minulé fotce oznacene) to mezi přestala mi nejde ani chytit nuzkama na nehty. Navíc je tam neco nového bílého. Je to měkké. Myslím, že to je jakoby rostoucí prst a ještě nezrohovatela kůže. Prosím teda mohl by mi někdo poradit jak to mezi prstama "opizlat" na minimum?
Jinak je 15. Den po porodu a stále hlásím máme mlezivo. :).

No, když si se bála to stříhat nůžkama, tak si nejsem jistej, jestli ti teď radit to ořezávat třeba odlamovacím nožíkem
A 15. den po porodu už by fakt nemělo být mlezivo ve vemeni, není to spíš nějaký zánět?
No tak nozik... To ho spíš různí než to upizlam. :( ale můžu v krámě koupit kuchyňský nozik maličký co nemá jakože špičku. Pak teda prizvu přítele aby mi ho levněji podržel. To by možná šlo kdyby se necukal.
Zánět bych neřekla. Vemeno má stále stejnou teplotu i na pohmat je stejne. A chuťově je furt stejný. I když je fakt že teď lépe voní. Fakt nádherně mlecne. Takhle krásnou mléčnou vůni jsem snad ještě necítila. Mléko je nádherně bílé a jde dobře dojit. Víc příznaků zánětu ceněné neznám.

Kde by měl podle Tebe být ten třetí prst? Nějak to tam nevidím. Jestli je to tam ztvrdlé, mazej meziprstí a okolí něčím. Sádlem, konopnou mastí.
Mlezivo ? Hlavně že chutná Ponožkovi. Vyčkej času, chuť se zlepší. I stres má vliv na chuť mléka. Nemáš pro ni taky třeba sladový květ? Protože po něm je hořké mléko. Asi to celé znamená, že máš všechno mléko nechat Ponožkovi a nekrást mu i tu poslední kapku .
Já jsem ho odstrihla. Na minulé fotce to je v kroužku. To co viděl profesor. A teď už chybí jen to mezi prstama odchlipnute.
Sladový květ nekrmim a celer taky ne. Po celeru je mléko kyselé. Tohle je hořké. Já ponozkovi skoro nic neberu. On se mi tam nacpe a já ho nechám si to vycucat. :) sadlem mu to maznu to jo. :).

Ach jo, a kdyby to Ponožkovi hnisalo a musel se porazit kvůli tomu, že má otravu krve, to by mu drastický nepřipadalo ?
Tedýsku taky mi trvalo, než jsem pochopila, že když chci chovat zvířata, musím být schopna různých věcí. Letos jsem po sedmi letech poprvé upravovala polohu jehněte v děloze. Když vidím kulhat ovenu, naše šestiletá sem tam si kulhne, něco si zarazí atd na zadní nožku, váží kolem osmdesáti devadesáti. Nedám pokoj než ji zmůžu, přimáčknu ke stěně např. zvednu zadní, nepustim, ošetřim, zastřihnu vyčistim zastříkám Pederiprou.
Jenhně má srajdu-musím chytit, nejdříve to jde snadno, ale když mu nutíte do hubky pro něj nechutnosti, už si na vás dává pozor, tuhle mne přeskočilo nacpat mu stříkačku do hubky, roztok Farmatanu, nebo Smekty, nebo odčervovadlo atd.
Chovatel musí se o své svěřence postarat v každém směru. Věřím, že úpravu paznehtů okouknete a příště to zvládnete sama. Je prima se moci vyptat zkušenějších. Tímto všem přítomným děkuji za cenné rady.

Tedýsku zkus trošičku obměnit pohled na onu bolest, nebo jen trochu stresu, co zvířeti můžeš způsobit. Za čas zjistíš, že než aby sis na všechno někoho volala, že je lepší když to uděláš sama. Zvíře tě zná ze všech nejlíp a přítomnost kohokoliv jiného je pro zvíře vždy větší stres.
Znám lidi co byli taky takoví jako jsi ty teď a po pár letech najednou už si sami zvířata poráží a nepustili by k tomu nikoho jiného.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Já bych radši než prodat za směšnou cenu, zamrazila pro naše psy. Máme dvě hovawartky, tak ty prožerou 1500 za mesíc jednax2=3000, tak to máme doma za rok 36000, že jo. Jíme, celá naše rodina, jehněčí, skopové, králíky, kohouty, všechno, co vychováme.
To sem nepatří omlouvám se sakra.

Janinka Bosorka
napsal(a):
To sem nepatří omlouvám se sakra.
já s tebou ale souhlasím
Dámy já s tím ošetřením nemám nejmenší problém. Psy si taky ošetřil sama. Kdybych měla sítí tak je sem tam i zásobu sama. Ale s Pokožkou potřebuju pomoct pridrzet. A přítel sotva zvládnul i psovu rozrizlou tlapku.
Jinak počítám do budoucna s tím že si tohle všechno budu dělat sama. Ale zatím radši moc ne. :).
Janinka Bosorka
napsal(a):
Já bych radši než prodat za směšnou cenu, zamrazila pro naše psy. Máme dvě hovawartky, tak ty prožerou 1500 za mesíc jednax2=3000, tak to máme doma za rok 36000, že jo. Jíme, celá naše rodina, jehněčí, skopové, králíky, kohouty, všechno, co vychováme.
To je krásná cena. Já dám za psy za měsíc 5-7tis.
Ježiš kolik jich máte? Psů? Patnáctset stojej nejlepší granule. Ale já granulema nekrmim, ale kuře např. lidské stojí často 45 kg. Maso, krmné kusové či mleté nemražené, v Příbrami u masokombinátu Schnaidr hovězí 69 kg. Nožka vepřová pět kaček. Atd.
Musíte si koupit auto a dojet různě je to nutné.
Máme dva psy a třetího "na ceste". Krmim wolfsblut. Bart mi přestali žrát ve chvíli kdy jsem naplnila mrazak. Jinak jsem kupovala maso v liticich u plzně a byli jsme v tom se vším všudy za stejnou cenu. Teď jednou za 2 měsíce nakoupím granule za 6500 a zbytek jsou piškoty a hovězí maso z krámu. To jediné žerou.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Ježiš kolik jich máte? Psů? Patnáctset stojej nejlepší granule. Ale já granulema nekrmim, ale kuře např. lidské stojí často 45 kg. Maso, krmné kusové či mleté nemražené, v Příbrami u masokombinátu Schnaidr hovězí 69 kg. Nožka vepřová pět kaček. Atd.
Musíte si koupit auto a dojet různě je to nutné.
chudák to kuře které pak stojí 45kč/kg
nekupuju ho ani pro lidi
Já teda kuřecí nemusím vůbec. Je suchý a bez chuti. Kruti ani omylem nestrcim do pusy. A to tu nedaleko je kruti farma. Těším se až budeme mít doma slepice a domácí maso. Třeba mi zase bude chutnat. My teda momentálně jedeme na vepřovém a hovězím. Sem tam ryba. A jestli neudam všechny loňský miminka karasu z jezírka tak budou domácí karaskove v udirne. :).
Janinka: máme sice malý pozemek, ale umíme si poradit. botník byl stejně nevyužity tak uz má své životní poslání. ale ocenila bych větší množství. Zatím jem část chilli papricek a par rajčat. Zítra budu sázet normální papriky... zelené i červené. :) a na to mám 4 patra polic přenosných.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Lidská kuřata kupuji pro psy.
Nebo karas na pánvi.
No já je právě ani pro psy nekupuju. Nelíběj se mi velkochovy, nekupuju v obchodech vejce a nechci je podporovat ani tak, že bych od nich kupoval maso. Nehledě na to, že tady u nás v obchodě prodávaj jen Vodňanský kuře a i kdyby se tam měly slepice úžasně, tak zas nechci dělat kšeft onomu panu majiteli drůbežárny. A kupovat psovi slepice z domácích chovů se mi uplně nechce. Takže mám doma pytel Brit granulí a velký mrazáky na maso ať už z mého chovu a nebo na maso odjinud. Normálně krmím masem, ale když ho je málo, nebo není, tak sáhnu po granulích.
Při troše důvtipu se dá sehnat i celá kráva za korunu.
Hmm tak se vážně o Ponozku bojím. Začala mu nad paznehty až ke kloubu padat srst a z kůže má spíš šupinky. Takže zítra volám nějakého veta. Jestli to je tak rychlé tak neni na co čekat. Tipla bych to na nějaký exem nebo mikrobrouky (vnější parazit). I když na parazity je tu dost zima. Máme tu stále -10st. Tak nevím. Fakt jste se s tímhle nikdo nesetkal?
Dneska přijede veterinář. Mažeme Prurivetem a nic moc rozdíl není. Nicméně Ponožka vše zvládá i na třech nohách. I přeskočí krmici se mámu. :)
Takže odpoledne uvidíme. Nicméně když se se*e Tak pořádně. Maličká má zjevně průjem a Líza asi nějaký cervy. K tomu dvě zmrzlá kralicata... Aspoň že ti psí jsou v pohodě.
Právě odjel veterinář. A vysledky:
1) Pan Ponožka: prurivet už nepoužívat, už svoje splnil.
Má absces v paznehtech, tak dostal atb na týden a prý za týden už bude běhat po všech 4 nohách.
2) Maličká: průjem není tak hrozný a trávení dobré, přidala jsem moc rychle množství prikrmu (během 2 týdnů o 60g ovsa a 20g ječmene vice), takže na 3 dny vynechat prikrmu a pak pomalu zase najet na prikrm.
3) Líza: dostala odcervovaci pigaro vhodné pro brezi kozy a až porodi tak mléko už bude ok pro mě a psy. A prý ji mám ládovat jehlicim dokud ho žere. Prý kdyby neměla v břiše problém tak ho nezere. Takže nejspíš kokcidie.
4) objednáno na očkování kraliku a psů. A další vet co mě ujistil že očkování psů proti tetanu je zbytečné. (Přibude stěně proto jsem se znovu potřebovala ujistit)
Tak konečně dneska večer s klidem usnu.
Děkuji moc všem co mi tu radí a pomáhají.

Netušíš, jak k tomu abscesu mohl přijít?

Tedysek
napsal(a):
Právě odjel veterinář. A vysledky:
1) Pan Ponožka: prurivet už nepoužívat, už svoje splnil.
Má absces v paznehtech, tak dostal atb na týden a prý za týden už bude běhat po všech 4 nohách.
2) Maličká: průjem není tak hrozný a trávení dobré, přidala jsem moc rychle množství prikrmu (během 2 týdnů o 60g ovsa a 20g ječmene vice), takže na 3 dny vynechat prikrmu a pak pomalu zase najet na prikrm.
3) Líza: dostala odcervovaci pigaro vhodné pro brezi kozy a až porodi tak mléko už bude ok pro mě a psy. A prý ji mám ládovat jehlicim dokud ho žere. Prý kdyby neměla v břiše problém tak ho nezere. Takže nejspíš kokcidie.
4) objednáno na očkování kraliku a psů. A další vet co mě ujistil že očkování psů proti tetanu je zbytečné. (Přibude stěně proto jsem se znovu potřebovala ujistit)
Tak konečně dneska večer s klidem usnu.
Děkuji moc všem co mi tu radí a pomáhají.
Tak to maj moje kozy asi problém furt, protože jen co dožerou jeden smrk, tak jim na pastvinu pokácim další a jen co ho zas ožerou a stáhnou dolu kůru tak ho odvětvim, nařežu na metrovky, rozštípu a nanosim k baráku. Byste nevěřili kolik člověk ušetří sena
napsal(a):
Tak to maj moje kozy asi problém furt, protože jen co dožerou jeden smrk, tak jim na pastvinu pokácim další a jen co ho zas ožerou a stáhnou dolu kůru tak ho odvětvim, nařežu na metrovky, rozštípu a nanosim k baráku. Byste nevěřili kolik člověk ušetří sena
No ja jakožto kozolaik mu věřím. Protože Maličká jehličí nezere vůbec.

Kostěji, já to mám tak podobně s vánočními stromky. Jenže kozám těch 150, co komplet ožraly na holé dřevo, stačilo na měsíc. A já to budu osekávat na klestí a řezat ještě dva tři.

Tedysek
napsal(a):
No ja jakožto kozolaik mu věřím. Protože Maličká jehličí nezere vůbec.
Kozolaik byl někdy skoro každý z nás. Akorát jsme ten termín neznali. Myslím, že jehličí nežere, protože ji to nikdo nenaučil. Matka ani nikdo z původního stáda, třeba dostávali jen farmaceutická odčervovadla, ne jehličnany. I kozy si po generace předávají zkušenosti, pokud můžou.
Já Myslím, že učil. Když preskakali plot zahrady byli z jedné strany hned u lesa a kozel tam stádo vodil kazde odpoledne. Měli takový rituál. Ráno pole na levé straně, okolo poledne menší louka za zahradou s obrovským stromem a odpoledne k lesu. Akorát na noc chodili poctivě domu do chlivku. Ale třeba nemá chuť nebo jak má Ponozku, tak je precitlivela a picha ji to do tlamy. Nebo fakt má pocit že to nepotřebuje. Kdo ví. Má tam větev kdyby změnila názor. :).

Taky vrbové proutí je dobré a to by jí mohlo chutnat. Když budou ty Velikonoce .

A hlavně - byli venku. Prima. A co na to Maličká? S Lízou se teď potkala?
Malicka mela skoro histerak. Ale Ponozka behal jak divej. Hral si a na vsechno skakal i na Malickou. :)
Jen asi kouse Malickou uz do struku. Protoze uz mu nechce vzdycky drzet. Ale je fakt ze Ponozka je zbrklej a obcas cuca samotne vemeno a ne struk. Ale hned zjisti ze tudy cesta nevede. :)
Zitra budu seznamovat. Budu na to mit cele odpoledne v klidu bez asistence malych vnoucku. ;).
Tady je hrozny problem, ze nam ani zahrada ani zahumenka proste temer nevyschnou. V nejvetsich vedrech je tu krasne kypra puda. A ted co tu bud prselo nebo snezilo mam na nekterych mistech proste bahno. Tak jsem vzdy rada ze nehodim tlamu. Ale dneska bylo bahno jen na spodni casti preplocene zahrady a jen uprostred. Takze hura ven! :) Ale zase v nejvetsich vedrech jsme jedni z mala komu dal hezky roste trava. i kdyz jini maji poušť.
Janinko, jsem mlada. nemam deti (snad jednou) a mam dva vnoucky.
Tak Ponožka ted vypadá jak kdyby mel na te jedne noze podpatky. ale az doroste novy rohovina tak tuhle budu moct nechat odstrihat. :) zatim se kazdym dnem zlepsuje a uz skoro furt pouziva vsechny 4 nohy.

Kostěj mi nahoře radil šmajdavou kozu stříhat a stříhat po kouskách. Děkuju za tu radu, daří se to. Stříhala jsem tak, aby to bylo těsně ke krvavému, ale nekrvácelo, a už se začíná noha srovnávat. Není to ještě v pořádku, ale vypadá to, že bude.

napsal(a):
Kostěj mi nahoře radil šmajdavou kozu stříhat a stříhat po kouskách. Děkuju za tu radu, daří se to. Stříhala jsem tak, aby to bylo těsně ke krvavému, ale nekrvácelo, a už se začíná noha srovnávat. Není to ještě v pořádku, ale vypadá to, že bude.
To rád slyším, dobrá práce!

Tedysek
napsal(a):
Oreb koukam ze z nas obou letos bodou paznehtarky. Nakonec strihas sama ju?
Já stříhám všechny kozy sama, ale tahle potřebovala extra zásah.

Ne, kdysi, když jsem potřebovala ostříhat prvním dvěma kozám, mi to ukazoval veterinář. Takový starý pán, který ještě chodil do kravína a vepřína a pak byl v ZOO, ordinaci má kilometr odsud, jenže už je nemocný. Na jednu kozu nikdo nepřijede. Tak mi pomohl Kostey radou a možná tu kozu zachránil, kdoví, jak by to pokračovalo.