Uživatel s deaktivovaným účtem

petra13
napsal(a):
dobry den kozari, prsim jdu si opet pro radu vcera se mi narodili u prvnicky dve kuzlatka. prvni vetsi je ok ale mensi kozlik ma nejspis tmavy az cerny prujem. jak mu pomoci? dekuji.
není to smolka?

petra13
napsal(a):
to prave nevim. kuzlatka mame letos poprve a vsechny maj pekny zluty bobky a cisty zadky a ten prdola dneska cernej zadek, chloupky tak vevim jestli to treba nema ze by nepil, z jine priciny nebo se to stava...
první bobek, smolka, je černohnědá a lepkavá.

pokud má špinavej zadek, tak to znamená, že ho máma nečistí.
jestli ho nechá pít, to musíte vědět vy. dívat se, jestli saje, dívat se, jak se k němu máma chová, posahat si břicho.
Ahoj, mám taky dotaz. Jehně druhý den po porodu - průjem (opravdu né smolka). Máma do něho trkala, ale když jsem na něj šahal tak bylo napité. Dnes třetí den, jehně apatické studená tlamička, nepřipadalo mi napité. Tak jsem ovci oddojil a dal mlíko stříkačkou, ale moc se mu do toho nechtělo. Nějaká rada? Asi se smířit s nejhorším, že?

dadus
napsal(a):
Ahoj, mám taky dotaz. Jehně druhý den po porodu - průjem (opravdu né smolka). Máma do něho trkala, ale když jsem na něj šahal tak bylo napité. Dnes třetí den, jehně apatické studená tlamička, nepřipadalo mi napité. Tak jsem ovci oddojil a dal mlíko stříkačkou, ale moc se mu do toho nechtělo. Nějaká rada? Asi se smířit s nejhorším, že?
pokud je studené, je nutné ho nejprve zahřát. přes to nejede vlak.pokud je v teple a ma studenou tlamu a nohy, tak bohužel. tak vypadají ti, co nepili dost mleziva.
První den bylo opravdu dost napité, až jsem se divil.To mi připadalo spíš to druhé jehně že nepije a to je v pohodě, normálně má smolku u zadku. Dal jsem prďouse teď do tepla a už je zahřátý, ale pořád apatický. Ovce (romanovka) měla čtyřčata a už zbyli jen dvě. Tak to vypadá, že opět přežije jen jedno, jako loni . Asi to nemá cenu takovou ovci držet.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Zahřívala jsem letos v choulu. Dvě petky s horkou vodou, pod jehně suchou slámu, položila ho mezi petky, zakryla mojí bundou. Opakovaně. Napojila mlezivem s glukozou, lamb aid, selen, opakovaně. Z trojčat. Je mu čtvrtý týden, prospívá.
jo jo, to je přesně ono. placaté jehně nebo kůzle je třeba zahřát a nakrmit, glukóza je hodně fajn, u placatek po zahřátí stačí kolikrát jen do tlamy, když funguje krevní oběh, vstřebá se sliznicí a zvíře se nakopne.
dadus
napsal(a):
První den bylo opravdu dost napité, až jsem se divil.To mi připadalo spíš to druhé jehně že nepije a to je v pohodě, normálně má smolku u zadku. Dal jsem prďouse teď do tepla a už je zahřátý, ale pořád apatický. Ovce (romanovka) měla čtyřčata a už zbyli jen dvě. Tak to vypadá, že opět přežije jen jedno, jako loni . Asi to nemá cenu takovou ovci držet.
A selen?Dali jste?Glukoza je fakt zázrak. Letos jsem to viděla na vlastní oči. Jehně ráno leželo fakt placaté jak píše Bodlinka, na boku nohy natažené, vypadalo jak mrtvé. Krom zahřátí, které jsem provedla v choulu, at to mám blízko ke zdroji, jsem matku oddojila, přimíchla glukozu a selen, a stříkačkou do jehněte, po desítkách vždycky padesátku. Za hodinu se vzchopilo. Petky jsme do choulu nosili co tři hodiny horké, vždy vyměnili. Jehnata si na ně sama lehla.
napsal(a):
jo jo, to je přesně ono. placaté jehně nebo kůzle je třeba zahřát a nakrmit, glukóza je hodně fajn, u placatek po zahřátí stačí kolikrát jen do tlamy, když funguje krevní oběh, vstřebá se sliznicí a zvíře se nakopne.
Bodlinko mohu mít dotaz? Jsem už fakt neštastná, přikrmuji jehničky z trojčat, at matka to má lehčí. Ráno a večer jsem si myslela že to bude fajn. Koupila jsem mikros ovis, míchám přesně, teplota je ok, krmím z flašky.3 deci. Ráno naběhnou radostné, jedna je v pohodě, ale už přes den nechce, druhá se vždy během dne přifoukne, postává, nahrbená, smutná. Ráno je zas v pohodě, chce pít a pak se to opakuje. Už týden. Poprvé se mi to zdálo nejhorší, tak jsem jí dala ze stříkačky pivo a taky olej. Lamb aid. Masírovala. Pak vyšla stolice, řidší, ne průjem. Pak začla bejt veselejší zajímat se o seno atd. Ale stále se to opakuje. Tak nevim, mám jí přestat přikrmovat?
Kulhánek se nafukuje už tři týdny, a to víc, ale on to nějak neřeší. Chová se stále stejně, normálně, i nafouklej. Jestli to umělé mlíko nejni nejaký svi-nstvo. Děkuji za rady.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Bodlinko mohu mít dotaz? Jsem už fakt neštastná, přikrmuji jehničky z trojčat, at matka to má lehčí. Ráno a večer jsem si myslela že to bude fajn. Koupila jsem mikros ovis, míchám přesně, teplota je ok, krmím z flašky.3 deci. Ráno naběhnou radostné, jedna je v pohodě, ale už přes den nechce, druhá se vždy během dne přifoukne, postává, nahrbená, smutná. Ráno je zas v pohodě, chce pít a pak se to opakuje. Už týden. Poprvé se mi to zdálo nejhorší, tak jsem jí dala ze stříkačky pivo a taky olej. Lamb aid. Masírovala. Pak vyšla stolice, řidší, ne průjem. Pak začla bejt veselejší zajímat se o seno atd. Ale stále se to opakuje. Tak nevim, mám jí přestat přikrmovat?
Kulhánek se nafukuje už tři týdny, a to víc, ale on to nějak neřeší. Chová se stále stejně, normálně, i nafouklej. Jestli to umělé mlíko nejni nejaký svi-nstvo. Děkuji za rady.
Spíš jim asi nesvědčí ty změny, umělý mlíko se prostě tráví trochu jinak než mlíko nativní.
Pivo a olej bych nedávala, to má funkci, když má zvíře rozvinutý bachor. Což není jehně na mlíku.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Aha, tak tedy radíte nepřikrmovat? Odstavit je od mámy to se mi nechce. Trojčatům je skorem měsíc.
Kulhánek asi dožije jen velikonoc, ale trojčata bych ráda uchovala, jsou moc pěkná.
no a máma to nedá? pořádně bych nakrmila mámu a jehňatům bych do probíhačky dala starter.

Ono i podat teplou glukozu intraperitonealne dela zazraky. Mam s tim moc dobrou zkusenost, ale spis teda u dospělych kusu.
Tak jo udělám to tak. Máma se snaží, přikrmuju jí nejvíc, nedávám jim všem dohromady do koryta. Každá má kyblík, prostrčej hlavu do krmelce a já z druhé strany dám každé zvlášt. Je to fofr. Jsou po tom jako vzteklý. Mačkaný oves a ječmen. Tuhle jim to postavim.

napsal(a):
Ono i podat teplou glukozu intraperitonealne dela zazraky. Mam s tim moc dobrou zkusenost, ale spis teda u dospělych kusu.
Jo jo, ale to už není pro nepoučeného laika.

dadus
napsal(a):
Tak nepřežilo, hvilku se mi zdálo, že už se probírá a za dvě hoďky už bylo natažený . Tak letos to je vše po jednom jehněti, aspoň že jdou letos králici a to se rodily v těch nejhorších mrazech, vrhy 9,8,6. Akorát nechápu z čeho mělo takový průjem...
Pravděpodobně e. coli. To je nejčastější příčina průjmu u novorozenýho jehněte.
Občas se vyskytne taky rotavirus, salmonelóza nebo kryptosporidie. Ale E. coli vede. Nebo v kombinaci, E. coli a rotavirus, třeba.

dadus
napsal(a):
Ještě jeden dotaz, ta glukóza a selen se dá koupit v lékárně, nebo jen na veterině? Kolik je dávka na jehně a jake se používaj připravky(název)? Díky.
glukóza je glukopur.
selen dostanete na veterině. správě si vy jako chovatel bez odborné způsobilosti stejně nesmíte píchnout vůbec nic.
ale pokud máte zadotované matky, injekční selen nepotřebujete a potřebovat nebudete.

dadus
napsal(a):
Bodlinko, ještě jeden dotaz k tomu glukopuru. Na jiným fóru jsem od tebe čet, že glukopur podávat jen nitrožilně, ale Janinka psala, že hop přidal do mlíka. Tak jak to je tedy a jaká popřípadě dávka na jehně, abych byl na příště připravenej. Děkuji za odpověď.
glukopur, který vám prodají v lékárně, je určený k podání per os.
glukóza se prodává také v infuzních roztocích různé síly, ale to je věc pro veterináře.
napsal(a):
Pravděpodobně e. coli. To je nejčastější příčina průjmu u novorozenýho jehněte.
Občas se vyskytne taky rotavirus, salmonelóza nebo kryptosporidie. Ale E. coli vede. Nebo v kombinaci, E. coli a rotavirus, třeba.
Bodlinko, prosim, jak se muze takove novorozene jehne nebo kuzle nakazit?nikdy jsem u kuzlat prujem po porodu nemela, ale nikdy nerikej nikdy, tak se ptam...dneska ma nase koza Ruzena termin porodu, druhy porod, loni poprve mela 3kuzlatka, v pohode, ted uz je sirsi, nez delsi, tak uz mam nervy..

ančovička1
napsal(a):
Bodlinko, prosim, jak se muze takove novorozene jehne nebo kuzle nakazit?nikdy jsem u kuzlat prujem po porodu nemela, ale nikdy nerikej nikdy, tak se ptam...dneska ma nase koza Ruzena termin porodu, druhy porod, loni poprve mela 3kuzlatka, v pohode, ted uz je sirsi, nez delsi, tak uz mam nervy..
e.coli úplně v pohodě, stačí, když bude v prostředí, a ona je. jehně olízne struk matky a je to.
ochrana je čistá stáj a dostatečné napití kolostra.