Ahoj všichni, potřebuji radu, i když za pár dnů už budu asi moudřejší. Mám dvě kůzlata, je jim 18 dnů a teprve asi před 4 mi dny se jim objevily takové bouličky na hlavičce, což teď nevím, zda budou mít rohy nebo ne. Jsem fakt zmatená, už mám docela zkušenosti, ale asi už jsem to zapomněla, ty rohy vždy začnou růst skoro hned nebo ne? Kozlíky jsem chtěla odrohovat pastou a teď fakt nevím, jestli mám čekat či co. Další kůzlata jsou stará 5 dní a taky růžky neměli a teď ten kozlík až dnes taky už má takové výstupky, kozička zatím vůbec nic..Jenže tomu je fakt 5 dní, tak to pochopím, že bude rohatý, ale tamtěm už jsou skoro 3 týdny, je možné, že ty rohy jim vyrazily až nyní? Nikde jsem to nenašla. Děkuji za rady. Lucka.
přezdívka
napsal(a):
Roděj se bez rohů a rohy začínají růst asi tak po týdnu. Teda oni rostou zrovna, ale po tom týdnu už jsou proklubané a dají se nahmatat. Taky záleží na plemenu. Kdeyž by mělo být kůzle bezrohé, tak má pěkně kulatou hlavičku.
Jako chápu, že se po pár dnech začnou klubat růžky, ale je možné, že až po 14 ti dnech jsou to rohy nebo to můžou být jen ty výrůstky, co mají i bezrohé kozy? Plemeno kříženci anglonubijské a sánské kozy. Fakt to nepoznám a protože jsem chtěla kozlíky odrohovat a mám koupenou i tu pastu, tak to řeším. Ale abych pak ani nevěděla jistě, zda měl být vůbec rohatý nebo ne, tak to ho raději nechám neodrohovaného a přestanu to řešit!
i po trech tydnech zalezi na tom jake rohy to ve finale budou jake maji rustove schopnosti..tj jake budou rohy v dospelosti protoze vime ze rohy rostou cely zivot presto kazda koza je ma jine... loni jsem mela kozicku 81 nubku po bezrohe matce a rohatem kozlovi... kdy jsem si myslela ze uz bude bezroha... ale zhruba po trech tydnech ji zacly ruzky rust... do te doby nebyly znatelne ani pucky... zkratka mela tu krasnou kulatou hlavicku... letos mam dve kozicky ze stejneho spojeni.. obe zatim nemaji zadne znaky... stejne stare po polovicni burce uz maji poradne puky... kuzlatum je 16 dni... tak pak dam vedet jeslti jim neco naroste.. ono se to jeste pozna podle viru ve chlupech... kuzlatka ktera nebudou rohata maji takovou ofinku.. jen jeden vir... zatimco kuzlata rohata maji pesinku...
lilo
napsal(a):
i po trech tydnech zalezi na tom jake rohy to ve finale budou jake maji rustove schopnosti..tj jake budou rohy v dospelosti protoze vime ze rohy rostou cely zivot presto kazda koza je ma jine... loni jsem mela kozicku 81 nubku po bezrohe matce a rohatem kozlovi... kdy jsem si myslela ze uz bude bezroha... ale zhruba po trech tydnech ji zacly ruzky rust... do te doby nebyly znatelne ani pucky... zkratka mela tu krasnou kulatou hlavicku... letos mam dve kozicky ze stejneho spojeni.. obe zatim nemaji zadne znaky... stejne stare po polovicni burce uz maji poradne puky... kuzlatum je 16 dni... tak pak dam vedet jeslti jim neco naroste.. ono se to jeste pozna podle viru ve chlupech... kuzlatka ktera nebudou rohata maji takovou ofinku.. jen jeden vir... zatimco kuzlata rohata maji pesinku...
Tak to se schválně zítra kouknu na ty víry na hlavičce, třeba něco poznám. No ale nepotěšila jste mě, už jsem počítala s tím, že růžky mít nebudou a po 14ti dnech toto.. Mám právě jen zkušenost, že ty růžky rostou hodně brzy, toto fakt neznám..Děkuji!
Dobrý den ať nezákládám nové vlákno tak oživuju staré. Nemá prosím někdo fotky bezrohého a rohatého kůzlete. Odrohovat pastou se musí nejpozději do 7 dne a nejsem si jist že 3 denní kozička je bezrohá. Brácha kozlík asi 100% ano. Matka je bezrohá otec rohatý. Jsou tom 100% anglonubijky a po narození vypadali jako bezrozí oba.
Ještě otázka k maskáčovému zbarvení-kozička je maskáčová černo šedá foto přiložím ale dospělou kozu v této barvě neznám, neviděl jsem a nemohu ani na netu najít. Je možné že některé typy barevného vzorku(felkatosti) v dospělosti po přelínání mizí a ze zvířat se stávají jednobarevná? Moc díky za věcné info.
Na dálku to nepoznám, fotku nemám. Ale jestli si nejste jistý jestli
rohy budou , nebo ne, pomožte si tím, že kozičce ostříhejte na hlavě
chlupy tam co se vám zdá že se vyráží růžky. Ve čtyřech dnech je
u českých koz krásně poznat ,zda hohy budou, nebo ne, když to
nepoznáte normálně pohmatem. Čtvrtý den je podle mě u českých
koz na odrohování pastou ideální. Jak to roste anglonubijkám nemám
zkušenost. Když budete potřebovat odrohovat, tak butete muset
stejně pučnice ostříhat, a když ne, tak kůzle na kráse tolik neutrpí,
protože srst doroste.
Zdá se mi to, je to postojem, nebo má to druhé kůzle tak podlomené
zadní spěnky ?
Nene kozlík je úplně v pořádku má nožky jako běžky to je jen blbá fotka ani jsem si to nevšiml ale na fotu to vypadá hrůzostrašně . Jinak kozlata mají hlavy hladké a ostříhat není problém o krásnu nejde ale to vždy vypukne panika když nahmatám milimetrové hrbky(růžky?) a už člověk váhá odrohovat či neodrohovat. Rohaté kozy fakt nemusím zvláště pak anglonubije