Dobrý den chtěl bych se zeptat zdejších zkušených chovatelů na problém co se mi zopakoval u 2 porodů prvniček. Ovečka porodila vždy jedináčka střední velikosti v suchu ve stáji olizala ho a napojila já už našel ráno napité jehně ke kterému se ovečka hezky měla mlíka měly obě tyto ovce nadbytek a struky průchozí jehně pilo i vyšla smolka a pak žluté kakání druhý den zdánlivě taky ok bříško napité ale 3 den už jako by pilo míň přest že ovce mela mleka dost a držela se u jehnete. Odpoledne při kontrole jehně spalo a u zadečku mělo hroudu řídkých žlutých výkalů konzistence jogurtu a pak už jen pomalu podchlazení a konec bez chuti pít ať z lahve nebo od matky i když matka by stála. Co by to mohlo být co takhle narušuje trávení ?
jak marcel tak berry zeptam se byly pred tim ovecky na neco ockovane?... nemyslim odcerveni ale ockovani ktera se podavaji jste v brezosti...
jinak tohle se lecit neda... ma to dost rychlej prubeh... a asi by bylo nutny zvire napojit na infuzi a krmit sondou a pak mozna by to rozchodilo... jelikoz zvire kteremu je spatne proste nezere a pak velice rychle strati vitalitu.. take si mohlo vdechnout plodovou vodu a mohl se u neho rozjet zapal plic... co se tyka te ridke stolice... ta muze byt i z prepiti... ono tech pricin uhynu takovejch malejch je vzdycky dost a nejlepsi je se pak obratit na vypitvani a zjisteni priciny... protoze jinak to jsou jen domnenky...
a prevence vsechno co popsal berry plus jeste obstrihani vemene pred porodem aby jehne necumlalo nejakej kastan misto struku... ale pokud je spravna imunita a dobre napiti tak prave by na to umirat nemely.. jelikoz prostredi do ktereho se rodi proste sterilni neni... proto me zajima jeslti jim trebas nebyla nejak imunita narusena nebo ovlivnena..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viděla bych souvislost s tím, že to byly prvničky. Při další březosti už pravděpodobně budou mít v mlezivu protilátky proti tomuto konkrétnímu moribundusu.
Viděla bych to na coli. Je to mrcha.

marcel01
napsal(a):
A jak se jí dá bránit té coli? Pokud vím je to střevní bakterie ale když se přemnoží je zle.
čisté místo k bahnění, čisté ovce, jehňata napitá mlezivem a zbytek je v rukách božích.
napsal(a):
Viděla bych souvislost s tím, že to byly prvničky. Při další březosti už pravděpodobně budou mít v mlezivu protilátky proti tomuto konkrétnímu moribundusu.
Viděla bych to na coli. Je to mrcha.
Selata jsem očkovala KOLISINEM. Není náhodou něco takového i pro jehňata? Zatím se mě to nestalo, ale co kdyby, tak abych věděla. Díky za odpověď.

přezdívka
napsal(a):
Selata jsem očkovala KOLISINEM. Není náhodou něco takového i pro jehňata? Zatím se mě to nestalo, ale co kdyby, tak abych věděla. Díky za odpověď.
Není.
A použít se ani prasečí, ani kravská vakcína nedá, kmeny jsou jiné.
Ale u jehňat a kůzlat e.coli zásadně nedělá hromadné a trvalé stájové infekce. U selat a telat, když je problém s e.coli, tak s ní problém bude, stájové prostředí je promořené a už se musí očkovat pořád. u malých přežvýkavců tohle neplatí, sebere to takhle občas jehňata třeba těch prvorodiček a pak je klid. Pokud teda hlídáte to kolostrum. Když není mládě pořádně napité, tak končí na sepsi nebo watery mouth.