Dobrý den, celý život bydlím na malém městečku. Taky jsme si s manželem koupili tady dům, který jsme zrekonstruovali. Máme pozemek asi 1000m2, Vedle nás sousedi taky mají RD s menšími pozemky. Jenže hned z druhé strany vedle nás koupili jiní sousedé starý dům a pozemek. Takovou nudli asi 3000m2. Začali chovat slepice, husy a na podzim i ovce. Bohužel si postavili chlívek asi tak 6metrů od našeho domu. Hrozný smrad, hlavně když fouká . Jako mít malé hospodářství je super, ale nebydlíme vylože na vesnici, všude je dům vedle domku. Nevím, co mám dělat
. Za paní jsme byli několikrát, prý to nebude smrdět, až tam dá okna a dveře. Ty už tam má, ale smrad je pořád, tedy teď když se oteplilo. Územní plán tady nedovoluje nic takového - no je to pochopitelné vzhledem k husté zástavbě. Ale jí je to jedno.Já to chápu, že je to fakt zdravé si chovat a pěstovat svoje, ale ne všude je to vhodné. Celý život tady bydlím a nikdo nic takové mezi domy nechoval. Hlavně že ona bydlí asi 300 metrů od toho a všechno nám dává pod okna
. Řešil někdo něco takového i třeba z druhé strany? Vím, že jsou lidé netolerantní, ale to bohužel i ti, kteří toto dělají. Mi zvířata nevadí, ale nebydlíme v místě, kde jsou mezi domy velké pozemky, tak si myslím, že se tady hodí max slepice, králici atd. To co máme vedle domu je opravdu extrém.
Každý považuje za smrad něco jiného. Pro mě je utrpení jet autobusem, kde cestuje někdo, kdo je navoněný nějakou voňavkou nebo kolínskou nebo co to je. Snažím se posadit co nejdál a v duchu se modlím, abych už vystoupila. Jet takhle někam dál, tak bych asi zvracela. A co takhle taky něco začít chovat? Ve finále možná ty slepice a králíci smrdí víc než ovce. Záleží na tom, jak často se uklízí hnůj. Na zimu je nejlepší hluboká podestýlka. Přes léto, když jsou ovce po většinu času venku to tak stražné není, protože se výkaly rozptýlí po celé ploše. Hlavní je mít kvalitní sítě v oknech proti mouchám.
s tím se asi nedá nic dělat, je to vše o tolerantnosti sousedů, vám vadí smrad zvířat, chovatelům to zase voní, paní sousedce zase třeba vadí řev dětí, startování auta, štěkot psa, je to těžké, ale porovnat se musíte, stížnosti nedělají dobrotu, pak se dělají naschvály a kolikrát to dojde tak daleko, až oči přecházejí.
Také oceňuji vaši snahu o pohled z druhé strany, ale moc pochopení jste tu čekat nemohla. Jak praví ostatní mně se líbí vůně ovcí. Králíci nejsou cítít takřka vůbec, jen při kydání. Blízké přičichnutí k slepičinci je nepříjemné, nejhorší je zápach prasečí kejdy. Naše feny vyloženě voní.
Koupou se jen samy v rybníku.
Promluvila bych se sousedy o svém postoji, v klidu. Navrhla bych přestěhování chovatelských zařízení a kompostu dále od vašeho obydlí. Pokud mají pozemek 3000m je to schůdné.
Nemáte nijak malé pozemky ani hustou zástavbu. My máme všichni nudli jednu vedle druhé 2700 m. https://mapy.cz/letecka?x=14.6106014&y=49.4867902&z=18&source=ward&id=9618
Dokonce tu dva chovají pastevně masné krávy. Slepice, králíky má každý. Ovce troje. Mouchy tu žijou to jo.
Zajímalo by mne, zda opravdu územní plán řeší chov zvířat.
Dle mne spíše občanský zákoník, nesmíte souseda obtěžovat nad míru přiměřenou hlukem, zápachem, kouřem atd atd.
Já se tedy spíše děsím toho, kdyby si tu všichni namontovali tepelná čerpadla, vzduch voda např. Nesnáším hluk.
MartinaKa, Janinka Bosorka - územní plán řeší možnou zástavbu, její typ a využití stavby, umístění na pozemku, chov zvířat v tomhle směru řeší OHES a veterináři
MartinaKa - jsem uprostřed zástavby, přímí sousedé mně nechávají žít a baví se na můj účet, někdo chodí po vsi se psem, já s kozama a za pár dní snad dopadne i ta kravka, po zahradě běhají slepice a pes, zahrada 3000 m2 + dalších 6000 m2 sousední nevyužité stavební parcely, musím se hodně smekat, abych byl sám spokojen a mohl se klidně každému sousedovi podívat do očí, momentální stav 1 x kozel,2 x koza,8 x kůzlata,24 x slepice,1 x kohout,1 x pes,1 x kocour, vše mám papírově vyřešené a jen se bojím, aby mi od sousedů nepadala do výběhu jejich vnoučata,
nejhorší je skoro soused z vedlejšího katastru, tomu smrdím i já, pán je velkopodnikatel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka
napsal(a):
Každý považuje za smrad něco jiného. Pro mě je utrpení jet autobusem, kde cestuje někdo, kdo je navoněný nějakou voňavkou nebo kolínskou nebo co to je. Snažím se posadit co nejdál a v duchu se modlím, abych už vystoupila. Jet takhle někam dál, tak bych asi zvracela. A co takhle taky něco začít chovat? Ve finále možná ty slepice a králíci smrdí víc než ovce. Záleží na tom, jak často se uklízí hnůj. Na zimu je nejlepší hluboká podestýlka. Přes léto, když jsou ovce po většinu času venku to tak stražné není, protože se výkaly rozptýlí po celé ploše. Hlavní je mít kvalitní sítě v oknech proti mouchám.
To jsou ale kecy. )
U zvířat platí "nemám podmínky, nechovám"
Pokud obtěžuji sousedy, nemám podmínky.
Doporučit sítě do oken je doslova výsměch a koleduje si o proti akci. Když máte sousedy, je potřeba se omezovat, neb svoboda jednoho jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
POkud se nehodláte omezovat, chce to obydlí na samotě.
Taky chováme, taky nic voňavého, aj ty ovce chováme. Ovšem nikdy by mě nenapadlo zvířectvem obtěžovat sousedy.
Osobně bych si řešila domluvou pak přes obec a starostu, ovšem jak to chodí ve městě a jak je to pomůže netuším, naštěstí máme rozumné sousedy (hlavně dost daleko od nás) a dokážeme se spolu domluvit.
Děkuji za vaše reakce. Domluvit se o přestěhování jsme zkoušeli, bohužel zatím bez výsledku. Ta okna samozřejmě nic nevyřešila , protože tam stejně nechává otevřené dveře, aby mohla zvířata volně chodit. Mimochodem si podél naší zahrady v šířce asi 3 metry udělala výběh, kde všechna ta zvířata má. Někomu z vás to voní, nám ne a asi ani té paní ne, když u domu sama nic nemá.Ona má pozemek ve tvaru T a bydlí na druhém konci. Mně se bohužel, když zafouká vítr zvedá žaludek. Opravdu to aroma je dost silé, jak by ne, když tam má i hnojiště. Slepice šly taky cítit, ale když měla jen ty slepice, tak se to dalo snést. To je ta tolerance, že něco se tolerovat musí nebo by mělo. Tohle už je ale extrém a mám strach, že s tím nic nezmůžeme.
Celou situaci bych nafotila, napsala bych dopis, vlídný, kde bych svůj postoj jí vysvětlila, který bych sousedce poslala, doporučeně. Nabídla bych ještě setkání a diskuzi. Pokud by to nijak nepomohlo, obrátila bych se na místní úřad. Každý má právo na své postoje a také musí svou situaci řešit. Strach není k ničemu. Jistě jsou prima dobré vztahy se sousedy, všichni se musí snažit.
nekdy jsou lidi motivovani nenavisti ci zavisti... umi zavidet i to ze ma nekdo radost a ze se mu dari... ze pestuje zeleninu... chova ovce... nebo jezdi lepsim autem... nebo to ze koupil vedlejsi dum a zije jinak... proste ty motivy tam jsou ruzne... me treba teka stval soused ze obstrikava nasi hranici pozemku / svoji hranici pozemku roundapem... nebo me strasne vytaci sousedka ktera ma starej kotel na hnedy uhli ze zatopi...a celej ten hulan se otaci smerem k nasemu domu a pak mi to okny tahne do bytu... ale predevsim se neda byt venku... nejlepsi soused je zadnej soused... pokud to neni vas pripad a motivy jsou opodstatnene... snazte se najit smirne reseni a souseda konfrontovat se skutecnosti jak jemu by se libilo bydlet po smradu vaseho hnojniku... no a pokud by tohle neslo obratila bych se na hygienu a veterinarni spravu...
Z trochu větší vesnice - honosně se říkalo městys - jsem se přestěhovala opravdu na malou ves a už to je skoro 40 let. Za tu dobu se i na té vesnici hodně změnilo. Dřív byla vysekaná a usušená každá mez a ještě se dolázali sousedi pohádat o to, že jeden sekl o metr dál než měl. Měla jsem už u baráku všelijakou havěť. Nejdéle ze všeho chovám ovce a s malou přestávkou i kozy. Vedle do baráku se přistěhovala madam z města a hned jí začalo všechno vadit. Představovala si chovatelství jak Hurvínek válku, jak se říká. Začala chovat slepice a králíky. Pozemek, který jsem obhospodařovala přešel po r.1989 do majetku pozemkového fondu. Protože potřebovala sušit seno, tak ho soused koupil Do všeho byla hr a jak rychle začala, tak rychle skončila a už je opět někde v prachu. Akorát se tu 1x za 14 dní vyskytuje syn. Teď soused 2x ročně poseká a naloží a vyveze na skládku. Třeba to u váších sousedů dopadne s tím chovatelstvím taky tak.
lilo Roundap, to máme stejné, upozornila jsem sousedy, že si nepřeji ani kapičku na našem pozemku, ono se to nedá přehlédnout, tak to dodržují. Kouř z komína odnaproti z kotle na uhlí je děsný, nějakou dobu po zatopení. To skřípem zuby. Ať už je jaro.
Osvědčilo se mi v klidu pohovořit o věcech se sousedy, nemít přehnané požadavky, a zatím jsme se vždy domluvili.
jj jak pise prezdivka... muze to byt docasny... nekdy je toho vic, nekdy je toho min...ma to kulminacni vlny a pak to zase ubyde... ale na vesnici to hold patri...jak pise Janinka... nemit prehnane pozadavky a byt slusny a uvidite ze se dohodnete... nejlip je jeste je poprosit o prodej vajicek... oni budou nadseni... uvidite... nebo jestli by vam treba obcas neprodali nejakej kousek masa treba na velikonoce... ukazte jim smirnou tvar a pak po nich neco chtejte udelaji prvni posledni... dejte jim najevo ze nepatrite mezi ty co si o nich mysli ze jsou naplavy... pokud jsou slusni, chovaji se tise, vychovavaji sve deti slusne... usmeji se na vas... budte za takove sousedy rada...
Janinka Bosorka
napsal(a):
lilo Roundap, to máme stejné, upozornila jsem sousedy, že si nepřeji ani kapičku na našem pozemku, ono se to nedá přehlédnout, tak to dodržují. Kouř z komína odnaproti z kotle na uhlí je děsný, nějakou dobu po zatopení. To skřípem zuby. Ať už je jaro.
Osvědčilo se mi v klidu pohovořit o věcech se sousedy, nemít přehnané požadavky, a zatím jsme se vždy domluvili.
Taky mě překvapuje, jak kvůli pár zvířatům se dělá takové pozdvižení a topení uhlím, mokrým dřevem apod. se skoro neřeší.. Přitom to prokazatelně poškozuje zdraví, je z toho rakovina, dýchací problémy, člověk nemůže spát.. U Roudupu je problém, že i když to soused nastříká na svůj pozemek, stejně se to může vyplavit i k vám. A de facto to půdu kontaminuje.
Jinak topení hnědým uhlím je v menších kotlích zakázané zákonem o ochraně ovzduší a pokud Vám to vadí (což asi všem kromě sebevrahů tak bych doporučila tohle : https://www.infrapanelytempero.cz/cz/novinky/?i=topte-nejlevneji-s-infrapanely-first-heating-16.
luccy topíme nejméně tři roky vyschlým převážně tvrdým dřevem, popřípadě elektrickou podlahovkou, sousedé topí uhlím, nevadí mi, že topí uhlím, vadí mi, že jejich kotel nespaluje správně, zřejmě ani po letech to neumějí. Pochybuji, že když jim doporučím topení infrapanely, tak si ho pořídí. Mají opravdu velký dům a zřízené teplovodní topení. Doufám, že právě oni, protože na to mají, si tepelné čerpadlo pořídí, ale instalují ho na stranu domu, která je od nás odvrácena. Miluji ticho.
Pokud by se roundapo vyplavil k nám, předpokládám poničenou zelen, to se neděje. Záhony mám, pro jistotu, dále od plotu. Snažím se i o osvětu.
Vyschlým dřevem taky přitápíme, když je hodně velká zima, to se ještě dá. Někdy se ale právě probudím třeba ve 2 v noci a nemůžu spát, jaký je u nás smog...nechápu hlavně ty lidi, že jim to nevadí..zvlášť pokud mají na normální topení. Tak držím palce ať to u vás vyjde s tím tepelným čerpadlem.
Je mi smutno z toho, jak se k sobe lide chovaji, take si myslim, ze je to asi zavist, ze nekdo ma par slepic a zdrave mleko pro deti..uz jsem o tom kdysi psala..mame stary vesnicky dum, vedle domu mastal, ze na sebe s kozama koukame:) zadny smrad, ktery by nas obtezoval, hnuj denne vyvazime..pred tim, nez si za nasi zahradou postavili městaci, jsme do rohu zahrady hnuj vyvazeli..hnojniste asi 20m od rohu jejich pozemku..smrdel jim, same stiznosti...hnuj jsme zacali vozit jinam..zacaly jim vadit kozy, ze meci..meči obcas, nejsou urvane..preplotili jsme kozi vybeh asi o 50 m, aby nechodily az k jeji h pozemku s bazenem..od prosince je mame jen v mastali..soused topi odpadky ze staveb, asi podlahovinou, sileny smrad, pali nas z toho v puse a krku, ale musime krmit, no utikame domu..kdyz se ozveme, ze se tu neda dychat, zacne vyhrozovat, ze si promluvime o tech kozach...mam 3...letos jeste nebyly venku..tak mi je z toho smutno..co bude dal...

Na sousedi co topej kde cim neplati usmev ani dobra rada ale nasili a sankce.
Janinko a mastnacku, dekuji za pochopeni a podporu..budeme se muset naucit branit, nemam pocit, ze bychom nekomu skodili, vzdycky jsme se snazili vyhovet a porad je to malo..ze soused pousti na plne "koule" venku radio, to je v poradku..taky mam rada ticho a klid, zpev ptacku je nejkrasnejsi

ančovičko, nemůžete pořád ustupovat, v takovém případě je lepší si dělat svoje a ať si ten soused taky hledí svého. Ani bych se na Vašem místě nebála, že si bude stěžovat. Ať to udělá. Nikoho neohrožujete, neúnosné to není, co tam děláte, chovat 3 kozy a starat se o ně, to není nic, co bylo k potrestání. Nebojte se a nenechte se. A vezměte kozy ven, už snad ten Váš soused dobrák přestane topit a smradit jim pod nosy. Mohla byste si stěžovat, že ohrožuje zdraví Vašich zvířat .
napsal(a):
ančovičko, nemůžete pořád ustupovat, v takovém případě je lepší si dělat svoje a ať si ten soused taky hledí svého. Ani bych se na Vašem místě nebála, že si bude stěžovat. Ať to udělá. Nikoho neohrožujete, neúnosné to není, co tam děláte, chovat 3 kozy a starat se o ně, to není nic, co bylo k potrestání. Nebojte se a nenechte se. A vezměte kozy ven, už snad ten Váš soused dobrák přestane topit a smradit jim pod nosy. Mohla byste si stěžovat, že ohrožuje zdraví Vašich zvířat .
Jenze pocitej jeste s faktorem zivych zvirat. Protoze jestli se soused mestak jo nastve protoze na nej ancovicka poslala stiznost tak to mohou bohuzel odnest zvirata. Moji stari sousede kterym nas pes na nasi zahrade zabil tri slepice co sousedum k nam uletely takove spory uz nekolikrat vyresili tak ze to odneslo uz nekolik zvirat. kvuli tomu mame preplocenou zahradu, aby nam nemohli na psy a jejich slepice mohly vpodstate beztrestne se litat past na nasi zahradu. S takovym sousedem neudelas proste nic. Pokud nejsi ochotna obetovat vlastni zvire a pak tezko dokazovat pricinu smrti.

Jenže když se vzdáš a budeš jen ustupovat, nedopadneš líp. Ančovička myslím píše, že už udělali nějaký plot, aby kozy byly dál. Soused se nezmění, ale ančovička si to nesmí tak brát. Bude ho to strašně štvát, ale přece se nebude celý život před ním schovávat. Ale chce to dost odhodlání, vytrvat i přes jeho kecy a výhrůžky.
Jo jo dekuji za podporu vsem..nedame se, i ta zviratka si zaslouzi cisty vzduch, uz jsem kolikrat vytocila cislo hygieny, ale zase to zrusila,..snad to bude lepsi...a ted uz bude jaro a teplo...staci jeden blbec za plotem a je co resit kazdy rok...holky bych uz rada vypustila, ale uz dva dny cekame od Ruzi kuzlatka, uz vypada spis jak tank, tak musime vydrzet..:)loni mela jako prvnicka 3kuzlatka, coz se mi za 25 let chovu stalo poprve..:) mam vas vsechny chovatele mooc rada..:).
No já jsem právě myslela, že někdo má zkušenost, co se může a co ne. Chápu, že každému vadí něco jiného. Také mi vadí spalování ve starém kotli a ještě, když lidé topí odpadky atd. Nic takového neděláme. Ani nepálím listí na zahradě, nedělám hluk... Chápu, že někdo chce chovat zvířata, nechápu jen to, že když baba vedle nás má pozemek do "T" nám vše dává k našemu domu a ona to má co nejdál. Tak podle mě jí to asi taky smrdí, když se připravuje o možnost si přičichnout. Vedle našeho domu nám hned k plotu šoupla chlívek a po celé délce našeho pozemku má za plotem 3metrový oplocený pruh pro výběh. Náš pozemek je asi 50metrů dlouhý a 20 široký. Baba ráno přiběhne zvířata vypustit a na večer zavřít. Když jsme jí slušně řekli, že nám to opravdu smrdí, hrozně se divila a po cca 3 měsících z ní vylezlo, že tam má z boku hnůj. O závist určitě nejde. Na pohled to vypadá vše příšerně a jen co přijedu z práce a vylezu z auta smrad, že se mi zvedá žaludek. Nemyslím si, že byste si někdo udělal chlívek vedle vlastního vchodu a za roh házel hnůj. Ale sousedovi? To byste to udělali? A pak mu řekli, jak tady někdo radil, ať si dáme síta do okna proti hmyzu? Když jsem jí požádala, ať si to dá ke svému domu, tak mi řekla, že tam chce mít seno. Prohodit to nechce. A z města jsem se nepřistěhovala a upřímně nechápu ty lidi, kteří si koupí dům nebo postaví dům vedle chovatelů a pak jim zakazují chovat dobytek. U nás je to bohužel přesně naopak a to taky není žádný med. Když já se rozhodnu chovat dobytek, tak si najdu místo, kde jsou na to podmínky a přece to nebudu strkat sousedům pod nos.
ančovička1
napsal(a):
Je mi smutno z toho, jak se k sobe lide chovaji, take si myslim, ze je to asi zavist, ze nekdo ma par slepic a zdrave mleko pro deti..uz jsem o tom kdysi psala..mame stary vesnicky dum, vedle domu mastal, ze na sebe s kozama koukame:) zadny smrad, ktery by nas obtezoval, hnuj denne vyvazime..pred tim, nez si za nasi zahradou postavili městaci, jsme do rohu zahrady hnuj vyvazeli..hnojniste asi 20m od rohu jejich pozemku..smrdel jim, same stiznosti...hnuj jsme zacali vozit jinam..zacaly jim vadit kozy, ze meci..meči obcas, nejsou urvane..preplotili jsme kozi vybeh asi o 50 m, aby nechodily az k jeji h pozemku s bazenem..od prosince je mame jen v mastali..soused topi odpadky ze staveb, asi podlahovinou, sileny smrad, pali nas z toho v puse a krku, ale musime krmit, no utikame domu..kdyz se ozveme, ze se tu neda dychat, zacne vyhrozovat, ze si promluvime o tech kozach...mam 3...letos jeste nebyly venku..tak mi je z toho smutno..co bude dal...
Nejlepší soused má bydlet, na dostřel, kdyby hořelo, aby přišel pomoct hasit a jinak neotravoval.

Ancovicko, seberte odvahu. Sousedske spory jsou neprijemne, ale pokud jste jiz udelali smirci kroky a oni nehli ani brvou ve svem pocinani, sla bych po nich. Otravuji Vam zivot, domluvit se s nimi neda, tak co horsiho se muze stat?
Vim, o cem mluvim. Kdyz jsme zakladali skolku v osade Prazaku, bylo to take peklo na zemi. Nakonec jsme se postavili sami za sebe, v necem udelali ustupky, ale nakonec si lidi proste zvykli, ze to bude takhle a basta!
Drzim palce s holkami
MartinaKa
napsal(a):
No já jsem právě myslela, že někdo má zkušenost, co se může a co ne. Chápu, že každému vadí něco jiného. Také mi vadí spalování ve starém kotli a ještě, když lidé topí odpadky atd. Nic takového neděláme. Ani nepálím listí na zahradě, nedělám hluk... Chápu, že někdo chce chovat zvířata, nechápu jen to, že když baba vedle nás má pozemek do "T" nám vše dává k našemu domu a ona to má co nejdál. Tak podle mě jí to asi taky smrdí, když se připravuje o možnost si přičichnout. Vedle našeho domu nám hned k plotu šoupla chlívek a po celé délce našeho pozemku má za plotem 3metrový oplocený pruh pro výběh. Náš pozemek je asi 50metrů dlouhý a 20 široký. Baba ráno přiběhne zvířata vypustit a na večer zavřít. Když jsme jí slušně řekli, že nám to opravdu smrdí, hrozně se divila a po cca 3 měsících z ní vylezlo, že tam má z boku hnůj. O závist určitě nejde. Na pohled to vypadá vše příšerně a jen co přijedu z práce a vylezu z auta smrad, že se mi zvedá žaludek. Nemyslím si, že byste si někdo udělal chlívek vedle vlastního vchodu a za roh házel hnůj. Ale sousedovi? To byste to udělali? A pak mu řekli, jak tady někdo radil, ať si dáme síta do okna proti hmyzu? Když jsem jí požádala, ať si to dá ke svému domu, tak mi řekla, že tam chce mít seno. Prohodit to nechce. A z města jsem se nepřistěhovala a upřímně nechápu ty lidi, kteří si koupí dům nebo postaví dům vedle chovatelů a pak jim zakazují chovat dobytek. U nás je to bohužel přesně naopak a to taky není žádný med. Když já se rozhodnu chovat dobytek, tak si najdu místo, kde jsou na to podmínky a přece to nebudu strkat sousedům pod nos.
ve vasem pripade bych se take obratila na hygienu... protoze pani pravdepodobne prekracuje zakonem stanovene normy... to jak pro uskladneni hnoje tak pro vzdalenost chovnych zarizeni atd... jeste se jen zeptam kde mate studnu?...s mouchama asi tezko neco nadelate ale s hnojnikem se da...normalne jeste jednou ji to slusne predeslete a pokud neuslysi ani na to ze jinak budete nucena obratit se na hygienu, veterinu... tak tak ucinte...mrknete jeslti vase obec neupravuje chov hospodarskych zvirat nejakou vyhlaskou... a pak patrejte v zakonech... taky bych si na vasem miste nechala zhotovit dostatecne vysoky a pevny plot...
Tak ono hodně záleží na podmínkách, v jakých jsou ta zvířata chována. Moji králíci mají podestýlku z hoblin a slámy, kydám každý týden a klidně si i v létě sednu na kafe hned ke králíkárně a nic nesmrdí. Známý má králíky skoro na holé podlaze (krom trochy sena, kterou vytahají z jeslí), kydá až když králíci dřou ušima o strop a smrdí to z velké dálky, natož z blízka. Prasatům stelu taky hobliny a slámu a kydám každý večer, boxy jsou cca 4x4 metry a ikdyž v něm bylo 6 metrákových kusů, nic nesmrdělo, když jsem deset minut čuníky drbala a pak dala komukoli čichnout k rukám, nikdo nepoznal, že jsem předtím sahala na prasata. Soused hodí jednou denně lopatu pilin na betonovou podlahu a smrad je už ze dvora, natož uvnitř... Jelikož nemám hotovou ohradu, jsou dvě kozy zavřené v boxu na hluboké podestýlce, vedle stojí kůň (tomu se denně kydá a dostýlá) a nic nesmrdí ani uvnitř, natož venku (a natož z pár metrů)...
Nevím, kolik ta sousedka chová ovcí a jak velký má ten chlívek, o kterém je řeč, ale problém bude spíš v tom hnojníku, než v chlívku či zvířatech. Pokud s ní není domluva "po dobrém", asi to budete muset řešit přes úřad, jiná cesta nejspíš není...
Paní jsme poradili vše tak, jak bychom to udělali my. Když mně připadá, že spíše se obává postavit se za sebe. Ale v tom jí nikdo z nás nepomůže.
Takže moje rada zní, ještě jednou, napsat slušné psaní, kde budou vyjádřena možná řešení situace, moje názory, nabídka setkání, doporučeně. Pokud nebude reakce žádná nebo nebude adekvátní, obrátit se na příslušná úřední místa. Ani pak není jistota úspěchu, ještě je možný soud. Takhle to chodí v demokratické společnosti.
Nebo můžete zvolit jinou způsob, zvířata trošku přiotrávit, ona zas vám přiotráví zeleň, například, a skončí to otevřenou nenávistí, neřkuli fyzickým napadáním. Touto cestou já bych se rozhodně nevydala. Ale dost často o tom čtu.
I toto se děje, například, https://ostrava.idnes.cz/maros-gajdosik-krajsky-soud-ostrava-reskator-fom-/ostrava-zpravy.aspx?c=A171219_123612_ostrava-zpravy_jog
ale i mnohé jiné.
mněl jsem možnost se podívat na pár maličkých farem v severním německu, holandsku a belgii, i tam mají své problémy, ale chov je provozován i na velmi malých plochách skoro na náměstí, zahrádkách, kolem jednotlivých domů, je to tam běžné a nikdo se nad tím moc nepozastavuje, někdy to bylo i pro mně s podivem, jak se to tam vejde a nikdo to moc neřeší, povětšinou mají směsku ovce, kozy, koně, drůbež a dobytek, přesně to co máme my, jediný rozdíl je asi v tom, že tam nepřetrhli kontinuitu chovu - provozu, jsou na to zvyklí a ten systém co mají je nepřekvapuje.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak je s podivem, že množina lidí by chtěla bioekodomácíčeskézedvorku potraviny, ale kde se tedy budou chovat a pěstovat, no, co nejdál ode mne.
Tím nemám namysli zadavatelku, tam je třeba řešit umístění.
Jenže problém není chov, ale smrad a bordel.
Kolikrát jsem i na fauně četla, že kdo chová nemůže mít naklizeno a načinčáno, že chov prostě smrdí.
Nechápu to, jak někoho může vůbec bavit chovat ve smradu, bordelu a kolikrát i v nevyhovujících podmínkách.
Já jsem asi divný chovatel, já bych to pak raději zabalila, pro mě by byl takový chov akorát zmar, nedělal by mi radost, to už raději klasické zaměstnání než 24 hodin koukat do bordelu a žít ve smradu.
Většinu mé rodiny hospodaření živí, nejedná se o malochovatele, ale ani tam by si nedovolili chovem obtěžovat sousedy.
Janae - jsou velkochovy co jsou cítit na kilometry a to mají nejmodernější vybavení, jestli máte to štěstí, že jste velmi daleko od sousedů - budiž Vám to přáno, ne všichni mají to štěstí - možnosti. Soused si vykopal bazén a až dva roky po tom zjistil, že není ani deset metrů od kozla . Problémy začaly až potom. Že by předsudky ? Nemůžu říct, že bych měl super naklizeno, ale holky jsou čistý a doufám, že i spokojený.