Uživatel s deaktivovaným účtem

Adr
napsal(a):
Prosím o info zkušenější. S jakým maximálním odstupem se vám rodí jehňata? Jde to hned za sebou, po hodině, po více hodinách? Díky...
když je všechno ok, je to frk frk frk.

cerstve pred tejdnem trojcata, treti porodila mininalne po hodine mozna po dvou.
chvili jim to trva... ale je to zavislost na poloze... zadni polohy se i dlouho pripravuji a jdou pomaleji ale pokud uz je prvni jehne venku tak bych zbytecne dlouho necekala... vetsinou ovecka ocisti prvni jehne a jde druhe... zda se to jako frk frk frk ale zas takovej sesup jako u kozejch to neni...

lilo
napsal(a):
chvili jim to trva... ale je to zavislost na poloze... zadni polohy se i dlouho pripravuji a jdou pomaleji ale pokud uz je prvni jehne venku tak bych zbytecne dlouho necekala... vetsinou ovecka ocisti prvni jehne a jde druhe... zda se to jako frk frk frk ale zas takovej sesup jako u kozejch to neni...
No tak jinak. Pokud probíhá porod, tak prostě probíhá.
Ovce porodí jedno, pak vyjde placenta, pak rodí druhé a tak dále. Mláďata vstupují do porodních cest, je prostě pořád vidět, že se "něco děje", bahnice se stará o už narozená mláďata, ale jde vidět, že má nějaké stahy. Ne moc, ale prostě ještě není hotovo.
A když matka aktivně tlačí a heká, tak má vyjet jehně. Pokud bahnice tlačí a heká a nic není, je problém.
Aha, děkuju. Takže když ovce vypadala na trojčata, ráno byla bez příznaků, jen jsem si odskočil na snidani a zhruba za půl hodiny už bylo jehně venku a skoro osušené. Od té doby nic. Ovce spokojeně v choulu přežvykuje a malé pije. Takže doufám, že je to všechno... i když ovce furt vypadá, že by ještě něco být mohlo. Jen pro klid.
Obaly ne koukají. Vyšel z ni jeden pytlík a má propadlé boky. Jinak je úplně v pohodě a krmí. Jen dost pije. Ale ma bricho ze by tam jeste neco mohlo byt. Ono loni mi bahneni uteklo a přišel jsem k hotovému. Ani do choulu jsem ovce nezavrel a malem o jedno jehne přišel. Letos jsem u toho, prvni ovce je v choulu a ja mam nervy.

Adr
napsal(a):
Obaly ne koukají. Vyšel z ni jeden pytlík a má propadlé boky. Jinak je úplně v pohodě a krmí. Jen dost pije. Ale ma bricho ze by tam jeste neco mohlo byt. Ono loni mi bahneni uteklo a přišel jsem k hotovému. Ani do choulu jsem ovce nezavrel a malem o jedno jehne přišel. Letos jsem u toho, prvni ovce je v choulu a ja mam nervy.
kdyby v ní bylo jehně, tak občas bude tlačit.
a brzo začne smrdět.
Díky všem za uklidňující rady. Dneska už byl přírůstek venku na procházce. Víc toho v sobě díky bohu ovce neměla.
A je pravda, že choul to chce. Loni jsem bahnění zanedbal - ovce mám na pastvině s kozama - a to jsou hotové teroristky, jak můžou tak trknou. Takhle odděleně je pro klid budu nechávat pár týdnů. Choulů mám dost a nastlaných slámou pěkně vysoko...
Nemyslel jsem si to - konečně velkochovatelé tady v okolí bahní až později a všechno přímo na pastvinách. Když jsem chodil se psy značkovat jejich ohrady, tak jsem to viděl. Ovce rozeseté po kopci. Při stádech čítajících stovky bahnic ani chouly možné nejsou. No ale v našich zájmových chovech je to možné a lepší. A pokud jsou ve výběhu pohromadě kozy a ovce, tak je to skoro nutnost. Loňská jehňata od koz dostávala na p.del dlouhodobě což se projevilo i na jejich váze. Pro další chov je rozhodnuto. Kozy a beran jedna ohrada, kozy se stejně pořádně nepsou a bahnice s mládeží do další ohrady plné šťavnaté trávy. A bude klid.

Adr: Nevím, jak si představujete velkochovatele - jako od kolika kusů to počítáte - každopádně kamarád má kolem 300 ks bahnic, drží ovce přes zimu v salaši a když přijdou porody, postupně staví choulky a matky s novorozeňaty dává do choulů. Po cca týdnu (nebo dřív, když je potřeba, ale prostě kdy už jsou imprintovaní s matkami) vypouští do větších společných výběhů a pak ven. Každopádně myslím, že pro přehled je pořád snadnější choulovat. Člověk mladé zváží, označí, neděje se pak tolik omylů čí je jaké jehně - když jsou v KU a je potřeba vědět rodiče jehněte, je to problém...

Pokud to je s kozama tak urcite radsi bokem, ale jinak kdyz jsou jen ovce a maj dost mista ve chlive nebo v pristresku tak bych nechouloval. Zbytecnej stres pro vsecky.
Cim je smrncnuta ta krizenka s forestem?

Adr: tak me napadlo podle trosku obrostlejch nohou. Kde se kochate? U Sevce?

Adr: joo, to je jiná :) To jsem nikdy neviděla a vlastně si ani nedokážu představit práci s takovýmhle počtem...
Kdepak, tohle jsou čistí CF z dobrého zdroje. Nemáme důvod je mixovat. Mrkněte pro porovnání na klubový web https://www.clun-forest.eu (nejsem členem).
Ano, loni na jaře jsem byl párkrát u Šefce, nikoho většího v okolí nemám. Před tím na Valašsku a teď v zimě jsem se byl měsíc bez psů kochat na Zélandu a v Austráli.
U Šefce to byla dobrá zkušenost pro mne i pesany.
Adr
napsal(a):
hhippie: No co jsem chodil s pesany tak bylo na mega louce 1200 postupně rodících bahnic. Krásnej pohled. Při takových počtech by se choulovat ani nedalo.
Šmrncnutá? Proboha proč by měla být něčím šmrncnutá?
Protože to má uši nahoru jako forest. Suffolci mají uši více do stran.

Tohle není suffolk! To mi netvrďte.

krásné fotky

Jsem se lekla
Pěkné.

Nojo tady to taky padá a na zemi to ani netaje, ale už zas začíná převládat západní proudění, což je do budoucna super! Teď jen ještě přečkat pár posledních studenějších okluzních front a bude zase hej

lilo, jak můžete být takový skeptik a pesimista? Nebude to tak, jak píšete. Bude krásné září a slunečný říjen s občasnými mlhami, naroste dost trávy, a jestli ne, bude pěkně pršet už v září a to ještě není ten studený protivný déšť, všechno hezky poroste atd. Nemohla bych přemýšlet jako Vy, byť jste, jak jste psala, obsluha strojů a tudíž přepracovaná. (Taky byste mohla být jen obsluha bez strojů, to by bylo ještě horší .).

napsal(a):
lilo, jak můžete být takový skeptik a pesimista? Nebude to tak, jak píšete. Bude krásné září a slunečný říjen s občasnými mlhami, naroste dost trávy, a jestli ne, bude pěkně pršet už v září a to ještě není ten studený protivný déšť, všechno hezky poroste atd. Nemohla bych přemýšlet jako Vy, byť jste, jak jste psala, obsluha strojů a tudíž přepracovaná. (Taky byste mohla být jen obsluha bez strojů, to by bylo ještě horší .).
No co? A na konci leta dorazi migracni vlna

napsal(a):
No co? A na konci leta dorazi migracni vlna
No a co? Bude větší odbyt na skopové a kozí .

Tak at se to poradne zabordeli
https://www.youtube.com/watch?v=xOrJqbcS_KA.
napsal(a):
jsem skeptik kdyz smrdi mi septik, pred destem... kdyz vsude je blata az po kolena, kdyz i ovce prosi o holiny ac paznechty je vybavena... jsem skeptik a pesimista uz od prirody no zkratka jsem si jista ze letos leta neuzijem s kozama pohody u kaficka...a vitame a mavame vstric fronte migracni... skoda ze ta fronta neni tepla... a vic slunicka... se nechysta...
v 2/4 taktu lehce rap. rytmu...zhudebnete...