Dnes ráno jsem našel mrtvou ovci - bez předchozích příznaků, zdravou, ve výborné kondici, vůbec nevím co se jí mohlo stát. Máte někdo někdy taky takhle náhlý úhyn? Zbylo po ní 6 týdenní jehně v dobré kondici váha cca 15 kg. Žere seno, granule. Má cenu ji ještě přikrmovat sušeným mlékem, nebo ji zkrátka takhle časně odstavit?
Díky za reakce. Ještě k té ovci - byla nafouklá (když jsem ji našel), mluvil jsem z veterinářkou, že musela něco sežrat co ji udělalo zle v bachoru. Ale nevím z čeho, z 90% jsou na seně, venku přebírají starou trávu. Mimo jiných dřevin tam roste vlašský ořech, javory..., tak snad nesežrala něco špatného z toho, o javorech jsem už četl kdeco. Ale chodí tam už 5 let a nic se jim zatím nestalo.
jírab
napsal(a):
Dnes ráno jsem našel mrtvou ovci - bez předchozích příznaků, zdravou, ve výborné kondici, vůbec nevím co se jí mohlo stát. Máte někdo někdy taky takhle náhlý úhyn? Zbylo po ní 6 týdenní jehně v dobré kondici váha cca 15 kg. Žere seno, granule. Má cenu ji ještě přikrmovat sušeným mlékem, nebo ji zkrátka takhle časně odstavit?
Chytré knihy píšou, že od 15 kg by to už jehně mělo dát bez mléka. Věnovala bych mu trochu víc péče při přikrmování granulkama. Třeba ho dát stranou, ať mu to ostatní nevyžerou. Ono se rychle naučí. Mám čtyřčata pod ovcí a 3x denně jim dám trochu LAMLACu. Každé si vezme tak 1 - 1a1/2 deci. Jak příjdu a promluvím, tak už čekají v řadě.
jírab
napsal(a):
Díky za reakce. Ještě k té ovci - byla nafouklá (když jsem ji našel), mluvil jsem z veterinářkou, že musela něco sežrat co ji udělalo zle v bachoru. Ale nevím z čeho, z 90% jsou na seně, venku přebírají starou trávu. Mimo jiných dřevin tam roste vlašský ořech, javory..., tak snad nesežrala něco špatného z toho, o javorech jsem už četl kdeco. Ale chodí tam už 5 let a nic se jim zatím nestalo.
na podzim nám lehl nečekaně beran. Ráno byl naprosto v pořádku, když jsme odjížděli do práce, měl chuť na seno, jako každé ráno a odpoledne po práci ležel nafouknutý. Byl na pitvě a nález byl - akutní zápal plic, prý to bylo extra rychlé a mohlo to trvat tak 2 hodiny. Trávení měl plně funkční, byl jen na senu a vodě. Jehněti bych dala 2x denně 250 ml flašku sušeného mléka pro jehňata, s jiným zkušenost nemám.
Pokud bylo jehně jedináček, tak se s největší pravděpodobností narodilo velké. A protože bylo samo, tak mělo mléko jen pro sebe, takže rychle rostlo. Po 6-ti týdnech už je tak velké, že je jakékoliv dokrmování zcela zbytečné. I ty granule jsou zbytečné.
Kdyby ovce sežrala něco špatného, což je nepravděpodobné, tak by se to projevovalo delší dobu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je mi líto ovečky. Jehněti bych zkusila dát sušené mlíko, ale nevím, zda se v tomto věku dá ještě naučit. Nemám zkušenost. Ale určitě bych hlídala, aby se měl možnost dostat k vodě.