Vlakno Musím se pochválit je uz tak dlouhé. Tak bysme mohli tady pokračovat.
Diky ;) stodola je fakt obrovska. Tam se toho vleze. ;)
Seznamovani koz probiha v pohode. Malicka se trochu boji, ale ne nejak histericky. Ponozka i chodi trosku zlobit Lízu ale hned jak se na nej Líza podiva tak Ponozka utika zpet k mámě.
Jeste kdyby soused nepustil hned psa vzdy na zahradu co k nam pres zed kouka tak by to bylo super. Ale co no.
Dnes byl přímo krásný den na to všechny seznámit s novými přírůstky. Hurá ven z chlivků.4 kozlici a 2kozičky. Žádná úmrtí. Ovečky mají ještě čas. Jsou jak torpéda vyfotit pohromadě je nelze
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou kozli, co smrdí pořád. To máš jako s chlapama, některý vodní i bez parfému a k některému by ses na 100 m nepřiblížila .

Me se desne libi vsechno wallisersky, ale k tem kozam bych se neuchylila - vubec netusim, jak by mohlo vypadat krmeliste pro neco s takovejma riditkama a pri tom mem smisenem stade...a tom, ze se mezi zviraty rada - bezpecne - pohybuji, je tento typ kozy proste jen na koukani na vystavach..
napsal(a):
Me se desne libi vsechno wallisersky, ale k tem kozam bych se neuchylila - vubec netusim, jak by mohlo vypadat krmeliste pro neco s takovejma riditkama a pri tom mem smisenem stade...a tom, ze se mezi zviraty rada - bezpecne - pohybuji, je tento typ kozy proste jen na koukani na vystavach..
Ja si zatim jen myslim ze je to on. Jinak uz si zacinam myslet ze seno jen do dlouheho truhliku jakoby na stul. ale nevim. Vic walliserskych (i pseudo walliserskych) jsem zatim nevidela. Ale teda nebyl ten kozel vetsi nez burak kterym jsem pripoustela vloni.
Nádhernej den to byl, stihli jsme mega věcí. I uklidit doma, navařit oběd, bejt hodně moc venku, u ovcí, kávička, prochajda.

Teď nastává to období kdy mě všichni štvou, jak otravují s jarem, když tady mám ještě sníh a ještě tak 4 týdny tráva prostě nuebude...
Ale jako můžu se vytahovat, že furt můžu stavět sněhuláky.

Kostěji, to Tě štvát vůbec nemusí, Ty pravděpodobně budeš mít trávu a seno, ale tady je opět sucho a sníh sice byl dlouho, ale bylo ho málo, tudíž málo vody a tráva stejně nijak neroste. A je otázka, kolik toho naprší na jaře. Takže díky Bohu, že tam máš sníh, měnila bych s Tebou.

Janinko, co to je na druhém obrázku?

napsal(a):
Teď nastává to období kdy mě všichni štvou, jak otravují s jarem, když tady mám ještě sníh a ještě tak 4 týdny tráva prostě nuebude...
Ale jako můžu se vytahovat, že furt můžu stavět sněhuláky.
Kostey, máme babičku pod Tatrami, tam je jaro až od poloviny května, ještě jste na tom dobře

Na průdušky mateřídoušku, to pomáhá u nás.
Výsledek mého dnešního snažení: štěpka navezená ve výběhu. Kozy z ní mají radost, je habrová a buková a vybírají si z ní kůru a slabé větvičky.
Záleží v jaké jste nadmořské výšce, papriky a rajčata jsou velmi choulostivé rostliny, nesmí být ani sebemenší mrazík. Takže pravidlo je do země po ledových mužích, po 15.5., nejdříve. Kedlubny jsou odolnější, ale pokud je máte doma, tak otužit nejprve.
Když je pěkně, můžete všechny sazenice letnit denně, večer uklidit, pozor zpočátku na prudké slunce.
Nebudete mít někdo cestu? My se pojedeme podívat. Prý mají i kozy. :).

Pouze nadmořská výška není směrodatná, já mám barák 550m.n.m. a stále tu leží 15cm sněhu.Taky bych chtěl rozjet nějakou rostlinnou výrobu, ale jak sleze sníh, tak je tolik práce s natahánim 40km lanek na pastvinách, že mi rostlinka vždycky uteče a tak jen za oknem v květináči pěstuju rozmarýn, ať mám co k masu na podzim
Trochu zavidim ten snih. Tady vladnou holomrazy. A to je proste hnus. -15 az -20 bez snehu je divny a spatne snesitelne. A kdyz uz ma prijit jaro... sviti slunicko, ptaci zpivaji a takova ta idilka... a najednou zacne snezit. Je plus 2 stupne a snezi. Je minus 2 a prsi. Hotovy kocourkov. Jinak co se kytek tyce... jsem zastancem pravidla "pretije jen ten nejsilnejsi". Takze co si neporadi z velke casi samo to pujde zviratum. Ale ted od ledna jsem mela hromadu casu predpestovavat. ;).
Dnes 4 nad nulou, zataženo. Vyseju rajčata. A podíváme se na akcičku Velikonoce na statku https://www.facebook.com/BD.Borotin/.

Tedysek
napsal(a):
Koukam vsude se maka o sto sest. :) jaro je proste kouzelne. :)
Kdo je tu zbehly v pestovani paprik, rajcat, porku a kedlubny? Od kdy muzu sazenicky pichnout do zeme a zbytek "vyvenčit" (dat ven proste v kvetnikach)?
Vsude ne, treti den bolehlav jako prase, tak jen udrzovaci nutnej provoz, nakrmit, zatopit, prasek, lehnout.
Konečně jsem se dostala ke zkulturneni mista kde pripravuju krmeni. Ma to jedinou vadu... mame malo obili. Jak mate resene pripravny krmiv vy?

Na blato jsem navozil predevcirem kaminek.
A dnes se hrabu v traktoru...
Mastnáček pěkně kamínek Taky ho máme na vjezdu.
Tedýsek Tak skladujeme také s sudech, v takzvaném skládku. Ale pořádek, no ten tam ted moc nejni. V úterý jsem koupila pytel 50kg ječného šrotu 220,50kg ovsa 220,25kg čoj pro jehnata za 400. Mám granule řízky, granule vojtěšku. A pro slepice mám pšenici, kukuřici, slunečnici, směs, a pivokvasnice.

Sterk o neco hrubsi tam byl pred 20 a vic rokama a davno zmizel. Pak dlouho travnik - blatnik. Ted se uvidi. Jen co ksem poslal ty fotky tak zaco lejt :(.
No my budeme delat betonovy chodnicek s reliefem listu. Tak aby se to jako kazdy rok nerozhamtalo. Jak to je v mirnem svahu a vse steka mimo barak tak to tece presne cestou kudy se chodi. Takze zaseju travu, prvni dest seminka splachne a u odtoku mam hotovy prales travy a zbytek mizerie kdyz nedoseju znovu po desti.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Moji milí mastancku a tedysku moc vás prosím, napište mi vaše křestní jméno, pokud vám to není proti srsti, nebo vlně. vaše přezdívky jsou dlouhé to i ta moje, stačí mne oslovit Jano nebo Bosor Budu vám i nadále vykat.
to by bylo jeste delsi a kazda varianta myho jmena s vykanim je smesna, ale muzete me rikat pane havel...

Jděte s tím jarem někam, teď jsem zůstal ve sněhu viset s autem na břiše, jel jsem do hospody a na cestě tak změknul sníh, že jsem se tak bořil, až přestala stačit světlá vejška auta a už všechny 4 kola hrabaly a nechtělo to jet ani dopředu, ani dozadu. Naštěstí s sebou v zimě (ne na jaře) vozím malou lopatu a tak jsem nějaký sníh z pod auta vyhrabal, přičemž mi sněžily za krk obrovský studený vločky a pak už jsem odcouval na místo kde jsem se byl schopnej otočit a jet jinudy. Takže s tím jarem fakt ještě počkejte
Kostey a ja uz se pomalu chystam na kopani der pro kuly (stale je nemam spocitane ja trubka) a hura na staveni ohrady. Snih tu nebyl skoro vubec, ale bahno... to by slo prodavat na tuny. Jsem zvedava kam az to mame tentokrat zalite.

No radši bych šel do hospody pěšky abych mohl pít, ale byli tam kamarádi ze střední a bylo to 10km daleko a ráno ve 4 musím být zas na směně, tak zkrátka neprošel ani návrh, že bych se tam taky ubytoval dal si s nima nějaký ty píva a panáky a pak jel ráno do práce odamtud. Za 4 hodiny bych totiž asi moc nevystřízlivěl, tak teď sedím už sám doma u kompu a dopíjím šáňo ze včera, práci mám 500m od baráku a tak nějakou decku snad zvládnu
Tedysek
napsal(a):
Kostey a ja uz se pomalu chystam na kopani der pro kuly (stale je nemam spocitane ja trubka) a hura na staveni ohrady. Snih tu nebyl skoro vubec, ale bahno... to by slo prodavat na tuny. Jsem zvedava kam az to mame tentokrat zalite.
Pěknej pozemek, na pole se vejde i víc ne ž 500 ks sadby
Janinka Bosorka
napsal(a):
Pěknej pozemek, na pole se vejde i víc ne ž 500 ks sadby
No takova plocha je i po leve strane. Necele 2tis metru. Tam bude vybeh pro kozy. Dalsich cca 600m jsem ziskala od sousedu a sousedu nasich sousedu. ja si musim vystacit se zahradou jako takovou.. :) a snad klapne dalsich 1tis metru ob tri baraky. (Foto s hlavou bigla) pro letosek by to mohlo stacit s tim ze dokoupim senou. A na prosti rok az snad sezenu kravu se modlim at sezenu jeste vice.:) ale pestovat stejne vudu jen pred stodolou na zahrade. Cca 500m.
napsal(a):
Jděte s tím jarem někam, teď jsem zůstal ve sněhu viset s autem na břiše, jel jsem do hospody a na cestě tak změknul sníh, že jsem se tak bořil, až přestala stačit světlá vejška auta a už všechny 4 kola hrabaly a nechtělo to jet ani dopředu, ani dozadu. Naštěstí s sebou v zimě (ne na jaře) vozím malou lopatu a tak jsem nějaký sníh z pod auta vyhrabal, přičemž mi sněžily za krk obrovský studený vločky a pak už jsem odcouval na místo kde jsem se byl schopnej otočit a jet jinudy. Takže s tím jarem fakt ještě počkejte
do hospody musis pesky...
Janinka Bosorka
napsal(a):
Jaro ve sklepě.
a to mi pripomina ted ctvrtecni moji pracovni napln.. zavazela jsem hnuj do foliaku... a asi po tretim kolecku jsem zacala slyset takovy dlouhy piiisk a za chvili zase piiiisk... jak od nafouknutyho balonku kdyz ho nedko vypousti... no a pak vezmu vidle... kterejma jsem do toho hnoje pichla...- notne prozraleho... tak jsem ho pan nabirala lopatou bo z vidli padal... no vidle jsem mela oprene o plot a na nich za brisko napichnuta - navlecena ropucha obecna... chudera... rekla jsem si no fuj... rekla jsem ji promin... ale to uz asi nerozchodi... tak jsem se ji snazila nohou sesrkabnout z tech vidli... moc se ji teda nechtelo... bylo mi z toho hnusne... chudak ropucha...

a melas zavrenou 'hubu' kdyz ji mucila? Jestli ne, tak ti zpocitala zuby a vypadaj ti :).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Jaro ve sklepě.
Janinko, on Vám mlok vlezl do sklepa přezimovat? Já tam měla žáby, ale tohohle bych nečekala .

lilo
napsal(a):
a to mi pripomina ted ctvrtecni moji pracovni napln.. zavazela jsem hnuj do foliaku... a asi po tretim kolecku jsem zacala slyset takovy dlouhy piiisk a za chvili zase piiiisk... jak od nafouknutyho balonku kdyz ho nedko vypousti... no a pak vezmu vidle... kterejma jsem do toho hnoje pichla...- notne prozraleho... tak jsem ho pan nabirala lopatou bo z vidli padal... no vidle jsem mela oprene o plot a na nich za brisko napichnuta - navlecena ropucha obecna... chudera... rekla jsem si no fuj... rekla jsem ji promin... ale to uz asi nerozchodi... tak jsem se ji snazila nohou sesrkabnout z tech vidli... moc se ji teda nechtelo... bylo mi z toho hnusne... chudak ropucha...
Já tam jednou zase našla ježka v podestýlce, ale v suchu, ne v hnoji. Moc se mu pryč nechtělo, bylo tam teplíčko.
Tak Panu Ponožkovi je měsíc. Obcas krade mámě jádro z misky. Tak me napadlo jestli mu nemam dat jeho vlastní misticku s jeho vlastnim jadrem?
A jeste dotaz, uz par dni pozoruju jak Ponožka skace mame na zadek a dnes uz predvedl i pohyby ktere bych ocekavala az tak za 3 mesice. Je to normalni? Na me to taky zkousel, ale to se situace rychle obrati a konci v naruci a umazlim ho do spokojenosti. :).

Vlastní misku nepotřebuje, jen ať hezky vidí, co přesně máma žere a učí se od ní. Stejně by se do toho ona pustila nejdřív. A ty pohyby jsou spíš tělesné cvičení, to neber vážně. Než bude něčeho schopen, matka už zase nebude mít říji, bude to pozdě na jaře a v létě. Do konce července si starosti dělat určitě nemusíš. Prostě dokud nebude koza v říji, může s ní klidně být.
Oreb: tak to jsem klidna. Kdyz si tam kleknu nebo drepnu na bobek tak ho mam hned na zadech. Strasne rad si hraje tak si hrajeme. :) Maličká uz umi první povel - MRKEV a to beze strach si jde k hrazeni pro mrkev. :) a jak to slysi prcek tak ten si hned bezi pro drbani mezi rohama. Je s nima legrace. :).
Pujde do klobas v cca srpnu. Uz se s tim smiril i pritel. A ja mu jen dopravam hezky ac kratky zivot. ;) a pochybuju ze by v te dobe mohl byt nebezpecnejsi nez to co jsme si zazili s Lízou a jeji histerii ze psu. Uprimne doufam ze mu rohy do te doby nejak hezky narostou a ja zjistim do te doby co s nima uzitecneho. Uvazovala jsem nad tim jestli je nedat kovari aby z nich udelal noze :).

Na půlročním zakrslíkovi bude nejspíš málo rohoviny. My dávali rohy právě nožíři, ale to bylo z dospělého berana.
lilo
napsal(a):
jo tak to jo... pises o nem jako o mazlovi to se bude blbe zabijet... to ani ja moc nedavam... kdyz se zabiji neco co jsem si trebas chtela nechat a ma to jmeno...
Me to problem nemam dokud to zvire neni zrzave. Picne ho jatecni pistoli zdejsi jeden pan. A jelikoz nechci vnitrnosti a tak tak snad se domluvim na pomoci s prvni porazkou s mistnim zemedelcem nebo z vedlejsi vesnice... do srpna to je mazel. Nevidim duvod proc se k nemu od zacatku chovat jako k chodicimu masu. Je to zivy tvorecek co mi dela radost jak roste, sili, beha, tajtrdlikuje a ze vseho nejlepsi a nejhezci je jak strasne rad a hezky basti. Navic diky nemu mam bliz k Maličké a diky nemu ji muzu nejak mene nasilne vyvadet ven i kdyz se tam boji, s nim se boji mene. :) pomaha me a ja se mu chci odvdecit za tu hromadu radosti a potom masa tim ze se bude u nas mit dobre a bude mit "full servis". Navic je nas prvni miminek a ma proto ruzna privilegia.
Uz jsem se i rozhodla ze jim nenecham pripustit ani Lízu, ale najdu pro holky na podzim jineho hezkeho plemenneho kozla s dobrou povahou, zdravickem a tak aby jejich dcery nam byly pokud mozno k vsestranemu uzitku. :).

To je jedna věc. Taky mě napadlo, jak kozy řvou, když vědí, že je ouvej... třeba můj chlap prohlásil, že kozy zabíjet nechce, že řvou jak děti... což je taky pro otrlé. Je fakt, že třeba u zakrslice stačí, aby jí člověk chytil a začal s ní nějak manipulovat (píchnout odčervení a udělat paznehty) a ona řve jak pominutá a klepe se jak osika...
napsal(a):
To je jedna věc. Taky mě napadlo, jak kozy řvou, když vědí, že je ouvej... třeba můj chlap prohlásil, že kozy zabíjet nechce, že řvou jak děti... což je taky pro otrlé. Je fakt, že třeba u zakrslice stačí, aby jí člověk chytil a začal s ní nějak manipulovat (píchnout odčervení a udělat paznehty) a ona řve jak pominutá a klepe se jak osika...
Se mno ten rev nic moc nedela. Mam akorat starost vzdy kdy prijde nekdo ze sousedu si stezovat. Jinak jsou holky zlaticka na osetreni. Líza si osetrovani snad i uziva, protoze jeden vzdy drbe a ona to miluje. Malicka to vydrzi v poklidu protoze vidi ze pak muze rovnou vybehnout k misce s jadrem a mrvi. :)
Ponozka rve jen kdyz odchazim po krmeni a hrani. Ale to zameci jen jednou jako by rikal "tak čau" :).

napsal(a):
Zavolá jednou a víc ne, nesmí o tom vědět do poslední chvíle.
Velikonoce v nasem podani. Oba se musi pred focenim tvarit jak pitomci.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Trávu taky závidím, seno má v dnešních dnech v okolí cenu zlata.
Seno seno... me uz ho moc nechtej zrat protoze trava jim zavonela a naskubou si i z par milimetru. A to mame jeste pulku pudy! 3/4 z ty pulky je lonsky, zbytek pred a pred a pred proste co vzdycky zustalo. Neco jeste pozere kravka nez se zasusi pred porodem a pujde k ovcim na pastvu a pak kralici. No budu muset pak vyklidit zbytek pudy od stary slamy a to lonsky seno vytahat dopredu abych udelal misto. Jo kdyby to bylo v malejch balikach tak s tim jdu hned na bazos :).

Tojo. O to volné seno nikdo nestojí. Je s ním složitá manipulace a špatně se ukládá. To je prostě fakt jen pro toho, kdo si to nasuší. Leda tak pro někoho se zakrs. králíkem, do jednoho dvou pytlů. Ale to Tě nevytrhne...
Já si zrovna nechala zavážet na příští rok. Protože jsem měla letos štěstí na fakt luxusní epesní seno, tak než riskovat, že bych příští rok nesehnala tak dobré, radši rok staré. Mám to v seníku, nezplesniví ani stéblo, tak proč ne
Tak jsem tu chvíli nebyla a tolik novinek, tohle je hezké vlákno , spousta krásných fotek.
U nás bylo takové střídavé počasí někdy sníh a déšť a jindy sluníčko. Velikonoce jsme přežili, do stáje se přišlo podívat několik rodin s dětmi na jehňata a celkem tradičně jedna holčička, která mermomocí chtěla chovat jehně dostala od vzpouzejícího se jehněte "čelíčko" a pak bulela.
Ovcím jsme udělali velkou ohradu ze sítí, tak jsme také měli trochu volněji.
Sena už máme jen pár balíků a vystačíme tak akorát. Když se občas morduju s hodně utaženým balíkem, tak si říkám, že to volné seno musí být docela paráda...
Bekkky
napsal(a):
Tak jsem tu chvíli nebyla a tolik novinek, tohle je hezké vlákno , spousta krásných fotek.
U nás bylo takové střídavé počasí někdy sníh a déšť a jindy sluníčko. Velikonoce jsme přežili, do stáje se přišlo podívat několik rodin s dětmi na jehňata a celkem tradičně jedna holčička, která mermomocí chtěla chovat jehně dostala od vzpouzejícího se jehněte "čelíčko" a pak bulela.
Ovcím jsme udělali velkou ohradu ze sítí, tak jsme také měli trochu volněji.
Sena už máme jen pár balíků a vystačíme tak akorát. Když se občas morduju s hodně utaženým balíkem, tak si říkám, že to volné seno musí být docela paráda...
Vlastní seno z loňska máme jenom volně ložené. Jenomže ho máme 1/2 km od domu. Tam jsou berani a bahnice do porodu a potom bahnice s odrostlými jehňaty. Ovce s mrňaty a kozy mám u domu Loni na podzim se dost těžko schánělo balíkované seno, alespoň tady u nás. A tak jsem brala co se dalo. Ne vždy bylo dobré. Takže to seno, které odmítly žrát se nacpalo do žoku a ještě se dalo dopřebrat beranům a teprve tím zbytkem se stele. Když zrovna nebyl balík sena k dispozici, tak nacpat do žoku, převést a to co nesežerou zase převést zpět. Prostě abychom se nenudili.

Tedysek
napsal(a):
Velikonoce v nasem podani. Oba se musi pred focenim tvarit jak pitomci.
Netváří se jak pitomci, ale mají o takovou činnost pramalý zájem. Copak neumí lidi dělat něco normálního ?
napsal(a):
Netváří se jak pitomci, ale mají o takovou činnost pramalý zájem. Copak neumí lidi dělat něco normálního ?
Normalne jsem je vodila 2 hodiny po lese. Pak jeste 3 hodiny po loukach a oni se mi odvdeci takhle. Ale jo, mame ty nase pitomecky moc radi. :) at jsou jaky chteji. ;).

přezdívka
napsal(a):
Vlastní seno z loňska máme jenom volně ložené. Jenomže ho máme 1/2 km od domu. Tam jsou berani a bahnice do porodu a potom bahnice s odrostlými jehňaty. Ovce s mrňaty a kozy mám u domu Loni na podzim se dost těžko schánělo balíkované seno, alespoň tady u nás. A tak jsem brala co se dalo. Ne vždy bylo dobré. Takže to seno, které odmítly žrát se nacpalo do žoku a ještě se dalo dopřebrat beranům a teprve tím zbytkem se stele. Když zrovna nebyl balík sena k dispozici, tak nacpat do žoku, převést a to co nesežerou zase převést zpět. Prostě abychom se nenudili.
Já to mám se senem trochu podobně, akorát ne na takovou vzdálenost. Rozbalím balík z venkovního uložení, co je navrchu dám stranou a kozy dostanou dobré seno do krmelce. Vršek balíku rozhodím na sluníčko, pak ho ještě hodím do krmelce a co nesežerou, samy si nastelou. Když jim to totiž hodím přímo na zem, stejně z toho vybírají a většinu sežerou. A co bylo podle mě fakt špatné, hnědé až shnilé, vyhodila jsem, ale uschlo to a když šly kozy okolo, začaly se tím cpát. Prostě využije se vše a někdy s tím ani člověk nepočítá.
Já letos přistýlal senem tak 15 let starým-malé hranaté balíky. Po rozřezání provázku bylo uvnitř krásně dozelena. Zvířata to žraly líp než loňské.
Teď jdu povléct bránama oziminu a posadím řepu Hlásí celkem teplo a déšť, tak ať se oziminka provzdušní a odnoží, no a řepa může pomalu klíčit.

profesor1: uz repu? no ja jsem vcera zjistil ze me nejdou ramena na 40ce dole ani hore, takze zase je co delat a to me honi milion dalsich praci. Zapraskany stroje! Prodam to, koupim si poradnou rakouskou kosu, zene, detem a babicce krasny dreveny hrabe ( jestli jeste zije chlapik co je vyrabi ) a pospravim vidle co se kde doma valej a bude to :) jo a taky motyky a rejce!

No tak to Tě bude rodina opravdu milovat!
Já zrovna přemýšlím, pod jakým fíglem namotivovat děcka, aby mi pomohly sbírat kamení z výběhu... jak jsme pod těmi Brdy, tak je to jak kamenná pole, všechny ty dlouho neobhospodařovávané plochy a když je teď spaseno nakrátko, tak jsou krásně vidět. A když bude posbíráno, bude se dát nechat sbránovat, když bude třeba... což by bylo prima.
Jinak souhlas, Mastňáčku, že teď vykukují všechny ty práce, o kterých člověk věděl, že je potřeba je udělat, ale když bylo hnusně a dělaly se jen ty nejzáchovnější činnosti, zdálo se to na hony vzdálené...
Já mám radost, že jsem skoro doposekala zmladky v jednom z výběhů, takže se zase o kousek pročistil. Teď už jen sehnat nějaký permoníky, aby tu droboť posbírali a nanosili na hromadu ke spálení...

Lepsi uz to bejt nemuze, nebo horsi :)
http://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&path=59&product_id=55
Tak jeste tejden zpatky se fakt nedalo nic poradne delat navic by to i bylo kontraproduktivni treba vyjet vlacet podmaceny louky a hlavne kdyz do seceni tam jeste krtci nadelaj paseku.

napsal(a):
profesor1: uz repu? no ja jsem vcera zjistil ze me nejdou ramena na 40ce dole ani hore, takze zase je co delat a to me honi milion dalsich praci. Zapraskany stroje! Prodam to, koupim si poradnou rakouskou kosu, zene, detem a babicce krasny dreveny hrabe ( jestli jeste zije chlapik co je vyrabi ) a pospravim vidle co se kde doma valej a bude to :) jo a taky motyky a rejce!
Krásné dřevěné vidle jsem vloni koupila za 700Kč. Navíc mi přijdou daleko těžší než ty, co máme ještě ze šedesátých let min. století. Tehdy vyráběl všechny tyto věci náš soused. A ještě na každý svůj výtvor napsal nějakou básničku z vlastní tvorby.
Pokracujeme v socializaci. Dnes jsme zvykali Ponožku s Maličkou na psy. Maličká byla v pohodě, Ponožka psa zlobil a ja si malem prerazila psa. Nakonec vsichni bez uhony.
A Lízu jsem vyčesávala :) kolik bude asi kuzlat? :).

napsal(a):
Krásné dřevěné vidle jsem vloni koupila za 700Kč. Navíc mi přijdou daleko těžší než ty, co máme ještě ze šedesátých let min. století. Tehdy vyráběl všechny tyto věci náš soused. A ještě na každý svůj výtvor napsal nějakou básničku z vlastní tvorby.
Jůů, to musela být krása! :).
Tak jsem dnes brutálně vymokla s holkama na pastvě. Pořád bylo krásně, holky se ládovaly, pejsci se rochnili v potoce a najednou se zvedl vítr a přes kopec se převalily mraky, začlo se blejskat. Ovce se seběhly do chumlu a to už jsem věděla, že se žene něco pořádnýho, protože ovce normálně na déšť moc nereagujou a maximálně rychleji pocházejí při pasení. Tak jsem holky zahnala na kraj lesa a sami jsme si s pejskama taky zalezli. Začlo lejt a pak kroupy skoro 1,5 cm, vítr stejně zaháněl déšť pod stromy a za chvíli jsme byli všichni durch, pláštěna sice něco pobrala, ale stejně to byl docela extrém. Když přešlo nejhorší, dala jsem holky do sítě a mazala k autu, které bylo zrovna docela daleko...
Nohy mám ve škopku s horkou vodou a k tomu bezinkovej svařák.
Inu, jaro je tu...

napsal(a):
Jůů, to musela být krása! :).
Krása to byla, jenže, já si žádnou z těch jeho básniček nepamatuji. Psal je tužkou a časem se otřely.

Bekkky
napsal(a):
Tak jsem dnes brutálně vymokla s holkama na pastvě. Pořád bylo krásně, holky se ládovaly, pejsci se rochnili v potoce a najednou se zvedl vítr a přes kopec se převalily mraky, začlo se blejskat. Ovce se seběhly do chumlu a to už jsem věděla, že se žene něco pořádnýho, protože ovce normálně na déšť moc nereagujou a maximálně rychleji pocházejí při pasení. Tak jsem holky zahnala na kraj lesa a sami jsme si s pejskama taky zalezli. Začlo lejt a pak kroupy skoro 1,5 cm, vítr stejně zaháněl déšť pod stromy a za chvíli jsme byli všichni durch, pláštěna sice něco pobrala, ale stejně to byl docela extrém. Když přešlo nejhorší, dala jsem holky do sítě a mazala k autu, které bylo zrovna docela daleko...
Nohy mám ve škopku s horkou vodou a k tomu bezinkovej svařák.
Inu, jaro je tu...
Buďte ráda za déšť, poroste tráva...u nás je celkem sucho, kdyby celý duben propršel a přitom bylo teplo, mně to vadit nebude, ve stodole by byl senný ráj.

Krásná jehňátka.

napsal(a):
Bekky, no tak to je "pořádné" jaro!
Posílám naše jaro na dvorku...
No, fakt, krásný pohled!...a v pozadí vidím už lístečky na větvích. To u nás jsou zatím k vidění jen pupeny.

Děkujeme.
Nebojte, Arus, nejsme až tak před Vámi s tím jarem... to je spíš zelený lišejník na náletech. Ještě nic nepučí :) Začínají maximálně bezinky a kopřivy - ty jdou první...
Tak jsem zase v problemu. Neni tu nekdo z okolí Rakovníka nebo nekdo moc ochotný přijet a pomoct mi seznámit ty dvě moje můry? Asi fakt nepoznám co je a neni správné kozí chování při seznamování. Pan Ponožka mel dneska dokonce letecký den kdyz ho Líza několikrát nabrala na rohy. Takze mam o Ponožku celkem strach. Líza nikdy nebyla ve stádě tak možná neví jak to chodí a ja to taky nevím.
Teď pasu holky každou cca 2 -4h na zahradě. Náramně si to užívaji, ale bylo by fajn kdyby mohli vsichni bydlet spolu...
serezou se a vyjasni si pozice pak nastane klid usporadaji si hierarchii to je normalni kozi chovani...ovsem nektere kozy zvlaste ty rozmazlene dost casto prerostu v teroristu ktery sikanuj a snazi se podrobovat si ostatni soudruzky v tvrdych bitkach i mimo staj... chce to pustit je na zahradu... do otevreneho prostoru neutralni pudy a nechat je serezat... obcas mezi ne vlitnout klackem a jasne ukazat te co je vys ze vy jste jeste vys... to je bohuzel kozi povaha... ovce se trkaji jeden den a pak uz tak urputne nejsou koza pokud si usmysli ze soudruzku zabije tak ji zabije drive nebo pozdeji a ten stereotyp se ji z hlavy vymazat neda... takle mi jedna koza okousala druhe koze znamky z usi, a dobila ji do krve lezici jsem ji nasla na zemi... nastesti to rozchodila... zkratka nezavirat do stisneneho prostoru.
Lilo tak mi z toho zase plyne, ze nejlepsi je drzet si "rodinu" a neresit seznamovani. Takze nepoznam jestli chce Ponozku zabit nebo mu jen udeli jednu dve vychovne. Liza do toho beha ke me a nevim jestli jako do ukrytu pod ochranu nebo zkousi jestli ji to chovani neklapne i u me. Vzhledem k tomu ze Líza nikdy nebyla ve stade a jeji projevy naklonnosti jsou nekdy dost brutalni tak hadam, ze bude rozmazlena. Takze pravdepodobne muze byt teroristka? Chjo. S klackem na ne nevletim. Lízu to provokuje opravdu k agresivnimu chovani.
Když jaro na farmě, tak u nás takhle. Seno bude ještě dlouho potřeba, ale aspoň psi už mohou trávit čas v ohradách pozorováním a hlídáním jehňat.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ2kTATbV-g.

Jenže Maličká krmí Ponožku a Líza je březí, takže spotřeba je vyšší proto.
No jo tak to je mozne. Jenze Ponozka seno z kose vyhazuje a spi v prazdnem kosi. takze jeden den rano a druhy vecer nosim ponozkovi nove seno do pelechu.
K tomu denne maji vetve co naskubu na prochazce se psy nebo takove zajimave rostliny... co vypadaji tak lakave ze by jim proste urcite chutnaly. :).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Adr krásná zvířata, všechna. Taky bychom potřebovali deštík.
Dnes v noci u nás sprchlo, je to paráda!

A bude mit urcite radost? Ja to nizkdy nezkusil a ani me to nejak zvlast nelaka :) Proflaknutou eko bio farmu mam ob jeden kopec.
Bude. Jezdil na slovensko k nejakymu vzdalenymu pribuznymu co mel hromadu ovci... takze mleko a syry z ovciho mleka ma rad. Uprimne ja prahnu po ovcim brie a ovcim jogurtu. Kozi mi staci do kafe a hlevne pro psy a kocoura. :) On by ovce chtel. Byla bych i ja rada ze bude mit novy pes s cim trenovat poradne paseni. Jen si tentokrat dam pozor pri nakupu ovecek na spoustu veci co me kozy naucily. Ale hlavne musim dal shanet a hlavne sehnat pastvinu. :) tak zatim by me zajimaly zkusenosti s mlecnyma oveckama.

Ovečky potřebují víc místa na pasení než kozy. Tak sháněj, to by bylo nutné.

Oreb: To myslíte vážně? To je přeci přesně naopak. Tím, že ovce spásají trávu, tak mají šanci toho najít daleko víc, než kozy, které nejradši probírají jen bylinky a keříky...
Tak v noci u nas byla kuna. Grrr. Rozervala dvere u kraliku a odnesla zajdu. Toho nejhezciho a nejbaculatejsiho miminka. Se picnu. O vikendu nastehuju kraliky do nejakeho z chlivku a budu zavirat i dvere. Navic to tam ted straslive smrdi. Chjo.
No a moji vyhlidnutou pastvinu o cca 33tis metrech spolknul mistni zemedelec. Novinka co neni nikde na netu videt. A v mistnim agru me moc nepotesili. Zootechnik je nejaky divny. Chcete kravu na mleko? Tak zapomente na tele (i kdyz touzim po cca 2l na den). To musi co nejdriv pryc. Chcete kravu? Budete jedine prodelecni ve velkych cislech. Chcete u nas neco koupit? Tak jedine za premrstenou cenu aby se vam to nevyplatilo kupovat. Tohle mi opravdu rekl. Chjo. Tak zas budu hledat dal. Pry jeste dextra jedine chovat jako psa. Neni na maso ani na mleko... a necele 2tis metru pastvina? Podle zootechnika neni problem pro jerseyku, dve kozy a dve ovce. Pry v poho... no tak tam me uz nikdo neuvidi. Ac toho nevim ani zdaleka tolik co on tak je mi jasny ze to co mam na pastvu je proste malo. A uvazana krava u zlabu tady proste nebude. A na ovce chci prostor aby jsme se psem meli prostor past. Chjo. Spatny jarni den uz od rana.

hhippie: Jo, to myslím vážně, všichni jste se tu shodli, že ovce potřebuje být celý den na pastvě, že nemůže být zavřená na malém prostoru, jinak jí hrabe. A koza se nemusí pást celý den, pokud jí vymyslíte jinou zábavu nebo se může vyvalovat na sluníčku. Já nemám žádnou trvalou pastvinu, kozy jsou v výběhu bez trávy se štěpkou na zemi a večer chodí na pastvu. To by asi ovce nesly těžce. Takhle jsem to myslela.
Navíc když vědí, že se musí za dvě tři hodiny nažrat na další půlden, už nejsou tak mlsné a žerou i to, co ovce, jen trochu výš.
Snad se prida. Soused nalici sklopec a nastrahy tak jen doufam ze ji chytime.
Tak jsem rano hlasila priteli co se stalo. A on me prekvapil. Strasne moc mile. Nejen ze privezl asi 20kg krmne mrkve (darek od zakaznika) ale privezl i svarovane pletivo a pomohl mi opravit kralikarnu. Snad se uz nic takoveho opakovat nebude. Zaplatbuh uz kralikarna tolik nesmrdi jako rano.

Tedysek...Je mi líto, co se stalo. Doufám, že budete mít štěstí a škodnou chytíte. Ale nechci Vám brát iluzi. Jednak mám dojem, že je snad chráněná, tak pozor a hlavně zkušenost našich sousedů, tak na kunu líčí nonstop roky. Během toho chytli nespočet koček a kun snad 1 nebo 2, ale do té doby se dle fotopastí stačili i párkrát ze sklopce prokousat. Myslím, že přítel udělal fakt dobře. Levnější bude se bránit, než chytat
No jestli je chranena tak ji klidne nekde dal vypustim. Vim kde tady bydli. Pravidelne to tam prochazi psi. Asi v lednu jsem ji videla naposled. Kdyz uz maj tak hezke pletivo tak na nej vytvorim jeste velky senik. :)
Zajdy je mi lito, fakt byl nejlepsi. Prvni pruzkumnik a byl nejbaculatejsi. Jen doufam ze se aspon mrcha nazrala a nenechala ho nekde zahrabaneho... ze jeho smrt nebyla jen vyplodem "hravosti", ale ze naplnil nekomu hladove brisko.

Janinka...tak to jsem ani nevěděla, že to může být i takto omezené
Tedysek...když ji vypustíte, tak se zase prý vrátí, to právě sousedi řešili. Ale třeba to byl ojedinělý případ. Já mám jinou zkušenost. Nám asi před 2 lety zakousla 1 slepici - tedy domníváme se, že to byla kuna. Vícekrát se to neopakovalo, častěji tu byla liška nebo dravý pták.

to je dobrý, tak ať Tedysek nechytá kunu, ale tchoře

opravdu jen skoro

Tedysek: kolik asi tak je tomu zootechnikoj? Krava je uvazek, je to narocny na zradlo. I mala jerseyka sezere to co treba cestr a jeste to na ni neni ani videt protoze to da do mlika a do telete. Takze si k tomu seznamu dejte metraky psenice a jecmena plus srotak. Krava na pastve poscije travu a netkne se toho. A to jsou pak kruhy. V kolchozech to vypasou jsk ovce ale to je uz zene nouze. Muzete s ni chodit spasat k lesu atd :).

Tedysek: prodelek to je, jenze jestli mate normalni praci ktera vas zivi, tak nektery veci se nedaj penezma moc vycislit kdyz jde o zdravi ( vlastni jidlo atd ).
Pane Havle přesně tak, vlastní potraviny na peníze nepřepočítávám, protože se jednoduše nedají nikde koupit. Mají nedozírnou cenu.
„Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidstvu nejvíce překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, a pak se tak znepokojují budoucností, že si neužívají přítomnost, takže nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jako by nikdy neměli zemřít. A potom zemřou bez toho, aby předtím žili.".
To s tím teletem hned šup pryč od krávy je u nás bohužel pravda. Máme Jersey a hned po porodu nám nasadila přes 25L mlíka. Tedy nám veterinář, starý praktik od krav dal 3 možnosti.
1.tele necháme pod krávou - tele toho vypije moc a přepije se a příjdeme o něj
2. tele necháme pod krávou - tele se napije jen málo a hodně mlíka ve vemeni zůstane, tolik nemá šanci se vstřebat a kráva dostane zánět a přijdeme o krávu
3. tele hned odstavíme a budeme ho dokrmovat z kýble. Pro nás nejlepší možnost. Vždy po podojení dostane tele z kýble kolik vypije a aby se nepřepilo (přece jen tučnost mlíka nad8% je dost záhul) a zbytek mlíka spotřebujeme my. Ovšem na začátku musíte vědět, co uděláte třeba s 20l mlíka denně.
Bohužel dnešní Jerseyky a další mlíčné krávy jsou už tak přešlechtěné, že dávají tolik mléka, že by telata uživily 2 a pokud pod nima necháte jen jedno, zaděláváte si na velký problém. Někdy se to povede, ale většina krav nedá mlíko do dojačky pokud si ho chce nechat pro tele a pak jsou z toho záněty a pod.
Za nás, tedy tele hned po porodu do vedlejšího stání a krmit z kýble mlíkem od maminy a klidně pak ti naši drobečcí můžou být celý den s matkou venku v ohradě. Tam se o ně příkladně stará, ale napít z vemene jim nedá.

akela: ufff to musela mit vemeno az po zem chudera. Jersey mame poprve, kdyz jsem ji privezli, tak se zaroven odstavilo tele ( to si nechal majitel ). Ze zacatku nechtela moc pustit, meli jsme vedle ni naseho bejcka taky cerstve po odstavu, hned jsme ho nepresunuli o kus dal tak ochutnal jeji mliko a ona mu ho samozrejme drzela... Dojime jednou denne a po porazce bejcka, dava celkem pravidelne od 8 - 12 +- litru. To bohate staci pro nas a na vykrm cunika, ten jede jak z praku uz druhej :) Jsem zvedavej co nasadi po teleti co ceka nekdy koncem srpna.
U predesly kravky cestr nemel jeji bejcek problem ji celou vypit a rost jak z vody. Stavbou a naduncanosti si nezadal s kdejakym limuzinem, charolakem atd.
Právě, že vemeno má naštěstí pěkný, prostorný s velkýma strukama a pohádkově snadno se ručně dojí. Za čvrt hodinky mám nadojíno i poklizený stání. Nikdo by jí nehádal, že dává tolik. No a s tím teletem je to fakt. Rostlo jako z vody, doktor nechtěl věřit, že jo to čistý Jersey býček. No a pak to luxusní maso, ještě v 18 měsících chutnalo jako telecí, nezatučnělé a fakt delikátní. Takového mlíka je pro čuníka škoda. Tady se po něm můžou lidi zbláznit, protože díky betakaseinu A2 je hypoalergenní a kdo má problém trávit laktózu, tak s tímhle není problém žádný. Je složením více jako kozí mlíko, ale více tučné a bez toho kozího "ocásku". No a oproti běžnému mlíka z kravína mám z něj o 1/3 větší výnos sýrů. Ale průměr měla teď koncem 2. laktace také cca 14 litrů, při dojení 2x denně.

Necekejte od zootechnika slunickareni o chovu krav, je to pro nej prace, zodpovednost za hromadu hladovejch krku i lidi, tata byl zootechnik... navic o jersey, neznam misto kde by je chovali nejak ve velkym.
Ja se uz nemuzu dockat ( no nebo muzu ale rad se na to budu divat ) az vypadne kravka z chliva a pujde mezi ovce. Akorat to kazdodeni vodeni na dojeni bude asi boj ze zacatku.

Jo tak, to jsem z toho co jste psala nepochopil :) Konkurence jedna krava? :) Jestli nebyl zhulenej...

No je to blazen.
Mastnacku je to id*ot. Par normalnich slov by ho nezabilo. Snazila jsem se mu vysvetlit ze me finance az tak neresim, ale chci svoje 2 litry domaciho kravskeho mleka a stastne zvire na ktere na pastvine muzu koukat jak je spokojene. No, nepochopil to.
Jinak prosim co si o tom myslite?
Oves nikdy nemačkejte do zásoby. Již do 30 minut po mačkání dochází k oxidaci vitamínu E a do několika hodin ke žluknutí. Do pár dnů se zde začínají množit plísně a vytvářet mykotoxiny. Mačkaný oves do zásoby je pro Vašeho koně velmi nebezpečný a jedovatý. Také nikdy nekupujte již mačkaný oves nebo, ovesné vločky".
Nasla jsem na netu pri hledani odkud tentokrat objednam obili.
prší tu cca hodinu, občas i vydatně, je to první voda z nebe od 16.3., už jsem se bál, že všechno setí přijde vniveč, vypadalo to jako na Sahaře.

Mastnacku v Chorušicích maj krom holštýnů asi tak 60 jerzeyek co jsem tam tak posledně viděl.
116 den brezosti. :) uz je "asimetricka". Asi zacnu v tydnu s prikrmem. Zacala mi asi drobatek hubnout.

Ráno krásně vytrvale pršelo, ale kolem 10. začalo svítit sluníčko a teď už je tam zase na krátký rukáv. Jsem zvědavá, až kopnu do záhonu, jak to bude vypadat.
Jinak mam hroznou radost. Uz 5 hodin jsou vsichni na pastve spolu. Chovaji se slusne a delaji pokroky. Dokonce Líza snese i blizsi pritomnost Ponožky kdyz je hodnej a neblbne. Tak doufam ze timhle tempem tak v srpnu budou moct bydlet spolu. Jeste je otázka co bude az Líza porodi. :).
Jani co ten vyraz? Jsem ti rikala ze u me preziji jen ti nejsilnejsi. Chilli je asi hodne silne. ze tri papricek vybrana seminka a takova uroda. Asi 100 jsem jich vyhodila s tim ze uz se s tim nebudu piplat. zitra budu delat plutek z provazku okolo zahonku, aby se mi v tom nehrabaly kozy a zasadim nejaka seminka do zahonku. To bude sranda jestli to vyroste. :).
No ja se bojim aby vubec neco bylo. Zjistila jsem dneska, ze kdoulovec se ze zimy uz asi neprobere. :( skoda. Asi ho pres zimu zabili psi znackovanim.
Nesmim zapominat zalevat.
Po zime mi kupodivu ale vyrusta v truhliku malicky muskat. I kdyz truhlik celou zimu visi na plote. Boruvka obrusta rychlosti blesku. :).
Ukážu ti moje letošní papriky a rajčata, at tě pobavim. Ale stále doufám, že to do půli května doroste. Jiné roky mám sadbu krásnou, ale letos mám zas krásná jehnata. S novým pařeništěm jsem ale spokojená.
Krasne to mas. :) ja bych taky chtela nejaky pareniste nebo sklenik nebo jeste lepe zimni zahradu. Ale mam smolika jeste aspon dva roky. :( spousta veci ma prednost :) navic z budouci zimni zahrady o velikosti baraku hodlam udelat dilnu, priteluv sklad materialu a muj sklad sena a slamy.
Musim koupit v tydnu jeste hlinu pro pokojovky. Tem jsou zase kvetinace male.
Jsem zapomela venku rajcata. Pro ne musim jeste dobehnout nebo jim bude zimina. :).
Jeste musim dodat, ze se mi doma tvori stado. Asi opravdu. Cely den byly vsichni venku spolu. Bez jedineho problemu. Sem tam jsem mezi nima chodila a Líza si me privlastnuje jak pes. Zarli jakmile me chce Ponozka potesit svou pritomnosti nebo Malicka chce mrkev. Ale dobry. Líza me nasleduje a Ponozka s Malickou chodi za nama. Zatim jen po zahrade. Tak zitra udelame velky test a vyjdeme do neoploceneho prostoru.:) Mam z nich radost.
Edit: Líza navic dela velke pokroky se psy! Uz ji nevadi ani stekajici psi na druhem konci dvorku a ani klidni psi za plotem skrz ktery se spolecne cuchaji. Navic ovcoun pochopil ze Líza je potencionalni nebezpecne zvire a snazi se u ni pres plot chovat slusne. :) a bigl to ma uz totalne na haku. Ten chce jen ty bonbónky co z holek padaji. :D tak na bigla Líza prestava pres plot uplne reagovat. A pak ze to nepujde. :).
Dnes jsem si to moje stádo vyfotila důkladně, budeme se s některými členy, konkrétně se čtyřmi beránky, brzy loučit. Následně, zanedlouho, i s dvěma jehničkami. Letos je mi to trošku líto, mám je fakty vymazlený, mám na ně dosti času.
Dva beránky si odvezou dva pánové do svých stádeček, dva další pán na výpas zahrady a jeden se bude jmenovat Říjen a druhý Listopad. A dvě jehničky pán na omlazení chovu.
Doma nám zbydou čtyři kousky, právě ti maličcí, trojčátka a jedna jehnička, co se nelíbí, a pět bahnic. Brzy se k nám přistěhuje mladý beránek zwarbles.
Na fotce jehnička, co se nelíbí.
Máme suffolku čtyřletou, je něčím šmrnclá, na ní to vidět není, je typická suffolka, má jen bílou skvrnu na uchu. Ale rodí se jí směšná jehnata, beránek 2016, jehnička 2017. Lidem se nelíbí, jsou pro ně málo suffolk.
Na pekáč zůstanou čtyři jehnata, a budeme porážet jednu ovci, musíme rozhodnout, kterou. Chci si pořídit frízku na mléko.
Už o tom přemýšlím dva roky, o frízce na mléko, jen nevím, jak to budu praktikovat, když budou ovce na letní pastvině. Musela bych si jí nechat při domě a to jedna ovce být sama nemůže, tak to stále promýšlím.
Pastviny nejsou daleko, chodíme tam stejně každý den, ale chytit ovci na čtyřech tisících metrech to si neumím představit, že by chodila dobrovolně na dojení tomu nevěřím, a když jí přilákám na příkrm, tak ostatní budou chtít taky a převálcujou mne. Přes léto nepřikrmujeme, to by ovce byly tlustý jak prasátka.

Mám ovečku týden po porodu. Vše bylo v pořádku ale dnes má vyhřezlou dělohu. Velikosti pěsti. Ještě v sobotu jsme si ničeho nevšimli. Večer příjde vetka, že to zasvorkuje. Je ta ovečka v ohrožení? Je to náš mazel, nechtěla bych o ni přijít. Rodila poprve. Zažívám to poprve.

Delouu jsem mel u stary ovce, jestli ji bylo 8, ten rok byl jeji posledni. Ale to kvuli hnilobe kopyta. I tak by byl ale jeji posledni.

Janinka Bosorka
napsal(a):
A má vyhřezlou dělohu nebo pochvu?
Naše měla vyhřezlou pochvu, tedy týden před porodem, zasvorkovaná, pár hodin před porodem jsem jí to vyndala a normálně porodila, bez problémů. Má dva kluky jako buky, je jim dva a půl měsíce a výhřez se neopakoval. Je v pořádku.
Profesore, je to kamerunka.
Janinko, já nepoznám jestli to je pochva nebo děloha..je to taková boule velikosti mé pěsti, ale je týden po porodu, tak si myslím, že to je děloha.

Tak to byla vyhřezlá pochva, už je "naše Ludmila" zasvorkovaná a zpátky ve stádě...a já jsem si oddechla.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak to je dobrá zpráva. Může to být i hormonální ne? Musí se ovce vyřadit?Co říkal vet?
Vetka říkala, že je to hormonální, že to u mladých prvorodiček bývá. Píchla ji injekci. Vyřadit ji nemusím, tím, že se to podchytlo včas, bude v pohodě a může rodit...říkala vetka.
Jinak vetka má můj obdiv, po náročném dni v ordinaci na dvou poměrně vzdálených místech a večer ještě operovala, tak přijela a navíc s úsměvem. Jsem ráda, že ji mám nablízku.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak to říkal i můj vet, že je to hormonální. Je to výborná rodička, dojka, matka. Nevyřadíme ji. Před porody si pořídím ramínko na výhřezy. Také jsem moc ráda za svého veta Pána. Sedvet. Tábor a Sedlčany. Přijede vždy, doveze všechno a je rozumný v názorech i cenách.
Janinko, to mně zaujalo, ramínko na výhřezy, máte s tím zkušenost?
Ramínko, nebo třmen, může se to použít i s postrojem, nic se nešije. Placička se zasune do pochvy a pak se konce přivážou nebo přicvaknou k vlně na zadku viz. obrázek. Může se to pak okšírovat postrojem. Je třeba to omýt vodou a mýdlem a dá se používat opakovaně a existuje více velikostí. Nasadit se to dá ve stoje se zadníma nohama na podložce, nebo ovci položit na záda a přizvednout pánev a pak to nasadit (ale pozor, aby ovce neležela moc dlouho hodně hlavou dolů). Na malé výhřezy před porodem, nebo po je to ideální, nechávám to tak 2-4 dny. Dá se to vyndat a zase vrátit zpět. V nejhorším, pokud jsou kontrakce, ovce to většinou vytlačí.
https://www.google.de/search?q=t%C5%99men+pro+ovce+proti+v%C3%BDh%C5%99ezu&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiSj4rkzsHaAhXHWCwKHdqkB1sQsAQIMw&biw=1280&bih=702#imgrc=bOkM0VJsT8p8nM:.

dad: a kde to je?
Brambory v zemi ted musi sprchnout ale taky se tomu nechce, trava si nastesti vetetuje i kdyz zatim ne tak jak by mela.

Naposledy pršelo v pondělí, to spadlo 7mm a na zítřek zas nějaké srážky hlásí. Tráva má už tak 5 cm, ale spíš tu jsou všude sasanky. Za chvilku už budu moci rozjet pastevní sezonu
Nevim jak u vas, ale ja mam plny dvur travy. Trava uz je tak dlouha ze si leha. Je to nejaka odruda sport nebo tak neco. A ja mam dotaz. Lze z toho udelat seno? A pokud ano, prosim pomuzete s nejakym navodem? :) jsem prazanda a vim prd. A chci se to naucit nez se to budu ucit na vetsi plose. :).
seno se dá udělat z každé trávy, jde jen o to, jestli bude zvířatům chutnat. Posekat kosou, srpem nebo bubnovkou a rozklepat, aby se jednotlivá stébla načechrala a dostal se mezi ně vzduch. Potom už záleží na sluníčku, jak bude spolupracovat. Když je proschlé, nahrabe se na řádek a udělá hromádka. V hromádce se trochu zahřeje. následující den rozhodit a to už toho je skoro polovic a večer ještě jednou do kupky a další den rozhodit nechat proschnout a dát domů na půdu. Taky se musí obracet hráběmi asi tak 2x za den. Urychlí se tím schnutí. Snad jsem to napsala dost polopatě.

Tak mě místní zemědělci naučili seno sušit takto: posekané seno nechat z jedné strany dostatečně proschnout, třeba i několik dní, podle počasí - nevadí, když na něho zaprší, když je z jedné strany proschlé a zespodu zelené, tak obrátit a další den shrábnout na širší pás a balíkovat, nebo sklízet. Začala jsem to tak dělat a odpadlo mi obracení sena, tam a zpět.
Také je důležité, že tráva na sušení sena musí být zralá, ještě není správný čas. Třeba tady je pěkný článek https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/6240/o-sene-ale-taky-o-otave/
Tohle je ještě lepší http://navesnici.cz/?p=244.

Tedysek
napsal(a):
To je ale z jedne strany jen na pul suche, ne?
Jde o to, aby to bylo z jedné strany suché a z té spodní, aby to nebylo černé ale zavadlé, zelené. Pak obrátit a na večer shrábnout do tunelu a uklidit. Když se nestačí sklidit, druhý den rozhodit a obrátit. Při nejistém počasí, kupim a taky zakryji plachtou
Když mám posekanou větší plochu, obrátím jenom čast, kterou si troufám usušit a sklidit, dřív než zaprší. Je lepší, když zaprší do neobráceného sena, než když je už obrácené, pak rychle zčerná.

Co to je za podivnou travu? To snad ani neni pro zvirata moc dobry.
Dneska uz jsem musel podsekat prvni ohradu, trava ma mistama okol 15cm. Ale nikde zadna pampeliska a to jsme mivali jeste pred par rokama zlutej koberec vzdycky a pri sekani to chmejri litalo vsude. Ted nic.