Co vám dnes udělalo radost? II.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2018 07:48

Je nový měsíc, pokračujme tady, ať nemáme diskuzi tak dlouhou

Mně dnes stihla udělat radost ranní káva a cigareta

1.5.2018 08:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já piju kávičku, moje každodenní radost, a králice CAL, prvnička, v noci porodila. Nevím kolik kousků, je velmi ochranitelská. Radost. Je krásný den. Tiše si přeju, prosím zapršet.

1.5.2018 08:13
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Jak je to s tim cesanim ovecek?

1.5.2018 08:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nikdy jsem ovci nečesala a to jsem kadeřnice. Mně spíš zajímá, střihali jsme začátkem září, ovce jsou takové otrhané, je vhodné je střihnout i z jara?

1.5.2018 08:28
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Ja bych jim vystrihla copanky nebo drdoly.

1.5.2018 08:30

Jak je to s česáním to nevím, to neporadím, nikdy jsem nečesal. A četnosti střiže u ovcí se meze nekladou. Mám i jedno mini stádečko, kde majitelka si dokonce přeje 3 střiže za rok. To mi příjde ale už dost zbytečný.

1.5.2018 08:44
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Teoreticky... da se z ovce pred strizi vycesat bordel a rozcesat cucky nebo timto procesem ji kozisek vyskubu?

1.5.2018 09:03

Nevyškubeš, rozčesat to buď půjde a nebo ne, ale příjde mi že už krom stříhání zvíře stresovat i rozčesáváním, je zbytečné. Radši pak rozčesávat už ostříhanou vlnu.

1.5.2018 09:08
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Tak teoreticky by slo i zvyknout, ne? Tedy bavimeli se o hobby chovu.

1.5.2018 09:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Eli, ovce jsou jiné nátury než kozy. Jsou více stádové, plašší, když si mezi ně sednu, tak jehnata přijdou, některá, nechaj se drbat atd. I ovce, když jsou při domě přes zimu, na příkrmu, tak jsou ochočenější, ale jako kozy ne. Mluvím o našich suffolkách.

1.5.2018 09:37
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Aha :).

1.5.2018 11:01

Ale šlo by to, ten pán, jak jsem o něm psala, měl 5 oveček a byly ochočené a česal je. Myslím, že když si navykne na česání od jehněte, nebude ji to nijak rozčilovat ani později. Ale zase ńevím, jestli ta podsada není nějak nutná na termoizolaci ovce. Protože ta by se asi při tom česání vyčesala a zůstal by jen krásný dlouhý vlas. Takhle já si ty jeho ovečky pamatuju, ale měl je ve chlívku přes noc a přes zimu. Kozy s dlouhou srstí se taky češou. Podsada by se vyčesala a ten zbytek by se stříhal. Ale to jen uvažuju. Všechna srstnatá zvířata se češou, i králíci. Chudáci .

1.5.2018 13:05
Bekkky

XXX.XXX.107.7

Vím, že dřív, když se za rouno platilo podle kvality, ovce se před střiží koupaly v rybníce, nebo v potoce. A pak musely tak 3-4 dny schnout. A taky se dřív podle plemene stříhalo jednou, nebo dvakrát ročně a na podzim se stříhaly zadky a ocasy.
Pro hodně jemnovlnné ovce existujou takové kabátky, nebo trikoty, které se jim po ostříhání nandají aby vlna nebyla špinavá a mají to prakticky pořád. Viděla jsem i přípravu ovcí před aukcí a před střiží s hodně ceněnou vlnou, to se ostříhají kaštany na zadku a ty nejhorší cucky, a trochu se to rozvolní kartáčem a jsou speciální kartáče a hřebeny na ovce. Myslím, že kdo má ovečky v malochovu a ochočí si je, budou se česat rády, protože se i rády drbou o stromy atd. když je ve vlně svědí. Nejvíc se drbou z jara, když je slunečno. Tak asi začít v tu dobu je navykat na česání.
Na druhou stranu ale ovce potřebuje mít rouno dostatečně kompaktní, aby jí nebylo zima a nedostalo se jí vlhko na kůži.

1.5.2018 19:16
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak uz jsem našla kudy Maličká utíká! Hurá. Takze zitra me čeká cca 50 kolecek s hlinou a znovu udelat příkop u snizene casti zdi. Kozy rozhrabali na tajno zbytek hnoje ze strany u zdi a tak tam nema 160cm, ale jen cca 110cm. No, zitra bude mit utrum a uvidim jak dal. Takze mam vaazne radost. :)

A ted otazka na vychovu.
Líza:jak ji mam vysvetlit, ze se mazli moc brutalne? Protoze jak si drbe o me usi tak mi rohy zapichuje do tela. Takze mam uz 4 modriny na zadeli. :-/ jde o prd, ale pritel se jaksi boji o sve "nacini" a musim rict ze se boji celkem opravnene. No a jak ji to vysvetlit aniz bych ji musela i jen "placnout"? Protoze kdybych na ni vztahla ruku tak se ze strachove histerie otoci proti me a pak mam problem. To uz mam vyzkousene. Bohuzel.

Ponožka: chapu ze ma potrebu si hrat a ze je to kozel, ale zjistil ze kdyz pri trkani skloni hlavu jeste niz tak me vpodstate napichne a reakce prijde prakticky hned a on z toho ma bzundu. Zkousela jsem to ignorovat, ale nefunguje. Zkousela jsem ho usmernit odstouchnutim, nefunguje. Zkusila jsem ho dostat do polohy lezmo a to teda asi na paty proces trosku funguje. Jen nevim jestli to delam spravne. A ac je to budouci klobasa, bylo by fajn vedet jak to mam teda delat. :)

A na konec pruserarka Maličká: vcera se nechala chytit skoro u krku za voditko a v klidu pohladit az v pulce zad a na boku. :) aspon neco.

1.5.2018 19:18
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A myslim ze mastnacek si stezoval ze neni pampeliska.
. Tady je vsude zluto. Tak at si prijede natrhat.

1.5.2018 19:30

Tedysek napsal(a):
Teoreticky... da se z ovce pred strizi vycesat bordel a rozcesat cucky nebo timto procesem ji kozisek vyskubu?

https://www.youtube.com/watch?v=B8hp-rngcEA.

1.5.2018 19:44

Rozkvetlá třešeň zespodu. Teda doufám že to je třešeň. Já přes ty byliny moc nejsem.

1.5.2018 19:45
Tedysek

XXX.XXX.49.14

To je nejaky brutalni, ne? Vzdyt ji to vytrhava :(.

1.5.2018 20:23

Ale ovce s tím nevypadá v nepohodě. Taky mě to překvapuje...

Mě udělalo moc velkou radost, že se mi podařilo dnes prodat sportovního poníka do dobrých rukou, k šikovným holčičkám, kterým, věřím, bude dělat velkou radost! :)

Taky jsme přepustili ovečky na nový výběh a ty nevěděly, co dřív baštit...je legrační je vždycky po těch přesunech pozorovat, s jakou chutí pobíhají po výběhu a loví ty nejlepší lístečky!

1.5.2018 21:45

nevím, zda je to či není brutální. Ale u některých ovcí se mi stalo, že se vlna začala uvolňovat a přesně takto jsem to dodrbávala, aby nevypadaly oškubaně. šlo to lehce a nevadilo jim to. Měly pod tím už krásnou vlnu a nebyly vidět tahy strojkem

1.5.2018 21:53
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Taky fotka by se šikla hhippie. Stádo na nové pastvině je paráda. Já dnes fotila jak vypásáme cizí dvory a zahrady.

1.5.2018 22:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Od neděle jsem se na to chystal, ale až dnes jsem si udělal čas - hlavně teda radost a májka stojí. Na 1.máje se má líbat pod plodícím stromem, ale potuplovat se to má i pod májkou

1.5.2018 22:41

Janinko: krásná zvířata
Profesore: Dobrá práce

1.5.2018 23:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji.

2.5.2018 07:02
kosta

XXX.XXX.55.10

profesor1 napsal(a):
Od neděle jsem se na to chystal, ale až dnes jsem si udělal čas - hlavně teda radost a májka stojí. Na 1.máje se má líbat pod plodícím stromem, ale potuplovat se to má i pod májkou

Hlavně ji dobře hlídat, aby ji někdo nepodřízl a neukradl. Znám to z dětství od bratra. Stalo se, do rána byla pryč.

2.5.2018 07:26
Bekkky

XXX.XXX.107.157

Janinka:

pěkný jsou, budete brzo rarita...
všichni řeší, jak to vykrmit a vy budete řešit, aby nebyly moc tlustý...
profesor:
doufám, že máj přežila...

2.5.2018 08:14
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jo, přežila Taky to tady bývalo riziko, ale už to podřezávání tak není v módě. I když asi před třemi lety nám májku podřezali. Byla to "hromadná-sousedská"a podstatně vyšší. Tehdy jsme se ale nemohli domluvit na termínu pokácení a už 14 dnů májka přesluhovala, tak někdo rozhodl za nás.

2.5.2018 08:47

profesor1 napsal(a):

No, krása, to vy sám?

2.5.2018 11:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Arus, tak teda skromnost stranou Z 90% sám. Z lesa jsem ho nesl na hrbu, dcera mě nesla motorovku. Přes potok mě pomáhal soused který se tam naštěstí vyskytl. Oloupal kmínek sám, věnec = smotaný starý koaxiál na něm větvičky obalené síťkou z balíku sena a krepák, to taky sám. Dcera pomohla trošku dostrojit "hlavu" a zvednout pomáhal syn a manželka. Toť celý příběh Dobře no, tak z 80% sám ať mě tu zas někteří neobviní ze lži
Sousedský - větší, budeme stavět až teď v sobotu. Bečka piva ale bude už zítra, tak snad něco do soboty zbyde. Raději nikoho z vás nezvu

2.5.2018 14:02

profesor1 napsal(a):
Arus, tak teda skromnost stranou Z 90% sám. Z lesa jsem ho nesl na hrbu, dcera mě nesla motorovku. Přes potok mě pomáhal soused který se tam naštěstí vyskytl. Oloupal kmínek sám, věnec = smotaný starý koaxiál na něm větvičky obalené síťkou z balíku sena a krepák, to taky sám. Dcera pomohla trošku dostrojit "hlavu" a zvednout pomáhal syn a manželka. Toť celý příběh Dobře no, tak z 80% sám ať mě tu zas někteří neobviní ze lži
Sousedský - větší, budeme stavět až teď v sobotu. Bečka piva ale bude už zítra, tak snad něco do soboty zbyde. Raději nikoho z vás nezvu

Tak jste zaměstnal celou rodinu

2.5.2018 17:14

Tyhle vaše májky se mi vždycky líbily. Ani nevím proč tahle tradice není i u nás.
Možná by stálo za úvahu tu s ní začít a třeba by se ostatní přidali.
Pokud teda na to nemáte náhodou nějaký patent, nějaký copyright© skrz který byste mě pak tahali po soudech

2.5.2018 18:36

I na špatných věcech musíme hledat pozitivum, takže jak jsem před předevčírem psal o tom jak jsem po cestě horší než tankodrom, plné ostrých šutrů jel k chovatelům ostříhat 3 ovcečky a že jsem si od nich nakonec ani cesťák nevzal, tak jsem pravděpodobně tam udělal dirku do pneumatiky, takže mi dnes udělalo radost, že jsem s půl barem vůbec dojel na benzínku, abych kolo aspoň dofoukl.
Zítra mi udělá radost, pokud mi to v pneuservisu na počkání opraví.

2.5.2018 21:25

Nešlo by založit taky vlákno "Co mě dneska naštvalo"?
Radši ne, protože bychom do něj psali jen já a Mastňáček

Každopádně ze slíbených přívalových dešťů se k nám dostalo tak bez přehánění 50 kapek na metr čtvereční.. už teď mám vypaseno to, co mi běžně docházelo ke konci června!

Taky se mi rozbil křoviňák, když jsem podeskávala lanka a navíc jsem si to nejspodnější ještě přesekla!

Takže SUPER den!

2.5.2018 21:31
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Hhippie:tady nespadla ani kapka. :(.

2.5.2018 21:42

hhippie...radujte se alespoň z těch pár kapek, u nás taky nic...

2.5.2018 21:43
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Praha Radotín stejné jako u hhippie. Ale tady nemám zvířata. Zahradu jsem zalila.
Na kosteleckých pastvinách nula. Za měsíc duben u nás napršelo celkem!13,5 mm. Budeme muset asi snížit stavy.

2.5.2018 22:21

Hlavně... (ale možná je to jen tím, že jsem nezkušený "farmář" a prostě neumím s přírodou pracovat)... tady ikdyž zasyji novou trávu (přes ní jsme dávali vyzrálý kompost pro doplnění živin nebo hnojili NPK), tak jí vyroste minimum. Protože i v obdobích, kdy má pršet, spadne vody minimálně. Tedy mi odcházejí pastviny (pravda, nikdy nebyly pastvinami, jsou to bývalé ornice, nechané ladem zarůst bordelem... ale prostě i přes péči mi přijde, že sice postupně mizí hustý plevel typu zlatobýl nebo kopřivy, ale místo toho, aby se na hluchých místech uchytila vysývaná tráva, zůstává hlína nebo nízký řídký plevel)... takže mám tak nějak pocit, že buďto dělám něco děsně blbě, nebo prostě ne na každém místě lze ekonomicky udělat úživnou pastvinu, která v klidu i v nepříznivých obdobích uživí podprůměrné množství zvířat...

2.5.2018 22:35
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Sucho trvá od roku 2014, včetně, nejméně.

2.5.2018 22:38
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No brzo se nebude pocitat 1 hektar na kravu, ale 1 hektar na 1 ovecku (tu z reklamy na auto, neumim to plemeno napsat :) ).

2.5.2018 23:03

hhippie...A nechala jste tu dosévanou část nespásanou a nebo tam ovečky musely? Na podzim jsme se taky rozhodli, že zkusíme stav našich pastvin zlepšit. Výsledek ještě není 100%, to se uvidí až na přesrok. Ale každopádně jsme převláčeli, zaseli a doufali ve srážky. V tuhle dobu je znát nová travička, ale ovce tam vyhnat ještě nesmíme jinak to vyškubou i s kořeny. Pomalu taky nemám kde pást, tak doufám, že se zadaří. Jsou teď na jedné, kde se zatím jen sušilo a doufám, že tam vydrží co nejdéle, aby se stihl obnovit zimní výběh, jinak nevím kam půjdou..

2.5.2018 23:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Naše, zatím počet pět bahnic a sedm jehant, jsou ted jedenáctý den na dvoutisících metrech pronajatého sadu. Do soboty. V sobotu nás opustí beránek a dvě jehničky. Pak půjde matka s trojčaty na týden k sousedě vypásat, poté do našeho sadu a sadu sousedů, rozloha dvatisíce pět set. Ostatní čtyři bahnice a jedna jehnička půjdou na letní pastvinu o čtyřech tisících. Tam je pěkná tráva. Musí tam vydržet až do konce srpna. Další čtyři tisíce dvakrát usušíme, nebo jednou, když nebude pršet. A dva tisíce, co jsou tam ted, také jednou. Na podzim přepasou ještě pozemky, které jsme sušili. Do sněhu.
Pokud ovšem zaprší.

3.5.2018 00:00
dad

XXX.XXX.225.133

takhle vypadá trávník na zahrádce kde jsem mněl provést vertikutaci, ani jsem mašinu nesundal, doma je tráva alespoň zelená.

3.5.2018 00:09
dad

XXX.XXX.225.133

hhippie - vidím to na špatný technologický postup, 'holina' se musí napřed zkypřit, pak můžete přidat kompost, trochu smíchat a nakonec semínko zasekat lehce pod povrch, bez vody to ale stejně neklíčí, jestli není voda v zemi tak ani kapilarita nepomůže, nestálo by za to založit kompletně nový porost než se na tom takhle mořit ?

3.5.2018 06:08

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nešlo by založit taky vlákno "Co mě dneska naštvalo"?
Radši ne, protože bychom do něj psali jen já a Mastňáček

Každopádně ze slíbených přívalových dešťů se k nám dostalo tak bez přehánění 50 kapek na metr čtvereční.. už teď mám vypaseno to, co mi běžně docházelo ke konci června!

Taky se mi rozbil křoviňák, když jsem podeskávala lanka a navíc jsem si to nejspodnější ještě přesekla!

Takže SUPER den!

hele hele nechtej me nastvat nebo zalozim vlakno. Jsem nenapravitelnej naivni realista! No co, priroda nam to vraci, nemel bych ji to za zly. Tady to se srazkama neni o moc lepsi, ale trava roste. Pastviny mam po cca 2tis metrech a pro 9 dospelych a 4 jehnata to vydrzi na 7-10 dni. Jeste by to chtelo konecne ostrihat, beran zacina srackovat.

3.5.2018 09:00

Mně tu spadl od večera do rána 1mm což není moc, ale pyl to hezky smylo, všechno se zavlažilo a tráva roste před očima. A koukám, že mi už brzo začnou kvést jabloně co mám před barákem

3.5.2018 11:19

Na zasetou pastvinu zatím od podzima nic nevkročilo.
Jasně, že nejlepší by bylo vzít techniku, zorat, zvláčet, prohnojit, zasýt úplně nově a rok jen zalévat a jednou dvakrát posekat... jenže to je nereálné. Nemám k dispozici žádnou techniku. Když jsem smlouvala místního zemědělce s bránami, tak mě poslal k šípku, ať to pohnojím NPK a bude to růst jedna báseň. Tak jsme jedno jaro pohnojili. Ale nic se nestalo. Každý rok holiny dosýváme pastevní směsí nebo jetel / vojtěška, ty snás klíčí a chytají se, ale stejně to moc nefunguje. Je fakt, že na těchhle, o kterých mluvím, jsou hlavně koně, kteří spásají na drn. Tam, kde jsou ovečky, to jakžtakž jde... ale stejně věřím tomu, že kdyby nebyla pořád země jak troud, tak by se té trávě vedlo veseleji a zakládání a údržba nových porostů by nebyla takový oříšek...

3.5.2018 14:39

hhippie...přesně, voda je základ, kdyby víc pršelo...snad bude líp. Ráno se to tu mračilo a já doufala, že se stihnu vrátit včas z města, teď si říkám, jak jsem byla bláhová páč mráčky odpluly a je tu zase jasno...

3.5.2018 19:10

Tady v údolí je to zabité. Obojí pohoří odstíní víceméně většinu srážek - vyprší se nahoře, resp. za pohořím. Mezi ně se nedostane téměř nic. Je to hrozná bída.
Odpoledne jsem se byla podívat na tu "zasetou" pastvinu a musím říct, že jsem vážně vytočená. Protože aby se neujalo vážně nic, jsem nezažila! a takové práce nám to dalo! Vše jsme dělali ručně - naházet x kubíků kompostu, rozházet rovnoměrně po pastvině, pak to přejít se semenem... kašlu na to. Maximálně holt dokrmím senem. Jsou to pastviny pro koně. Ovce žerou zelené, dokud je. Ale i tak je těžké je uživit. Počet 8 - 12 dospělých ovcí na hektar je naprosté sci-fi. Já mám cca 6 - 8 ovcí s odchovem a absolutně by to nestačilo

3.5.2018 21:28
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jak tě chápu hhippie, jsem hodně otrávená. Už tři hodiny prší v celé polovině jižních Čech, pár kiláků od nás a tady ani kapka.

3.5.2018 21:43

ženský...to bude dobrý...musí...kde je váš optimismus?

3.5.2018 21:43

Teda ne, že mi řeknete že je v zadní části těla...

3.5.2018 21:49

Nás ten déšť taky celý den míjel, pršelo všude v okolí ale u nás přes den ani kapka. Ani mi to ale nevadilo, protože jsem vozil domů malý balíky sena z vedlejší vsi, které jsem nestihl přes zimu zkrmit a stodolu jsem musel vyprázdnit. Bylo jich 150 takže jsem to měl na 3 cesty. Naštěstí aspoň přes noc spadly skoro 3mm. Teď výhledově podle předpovědi už ale asi nezaprší.

3.5.2018 21:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

mine jo, tak přesně tam. Ale trochu jste mne potěšila. Musím se vzchopit, jednou přece zapršet musí.

3.5.2018 22:32
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak se přidám co mi udělalo radost, nebo spíš čím jsem si ji udělala já. Tady na kopci docela sprchová každý den v noci, nebo se přežene bouře a tráva roste před očima, tak jsem narychlo musela koupit už sítě a kombinovaný zdroj. Má s tímhle někdo zkušenost?
Bohužel se mi nepodařilo za odpoledne vše zprovoznit. Od sedmi už tu řádí vichr a déšť je na spadnutí.
Radost a společnost mi dělá ještě vlaštovka jen jsem si nemyslela, že se mnou bude trávit i noc.

3.5.2018 22:57
moonika

XXX.XXX.183.133

ja budem mat radost (možno) v najbližších dňoch ak naša Žofka bude ok Dnes stihla obžrať takú plážovú rohožku z dajakého rákosu pospájaného umelým tenkým špagátom ktorým som im, ja hlúpa tienila :( Myslíte že má šancu? Tých dier čo na tom vyhrýzla je dosť. Teraz to čakanie...(Omlúvam sa že vám kazím tému:P).

3.5.2018 23:25
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Ach ty kozy, stane se...třeba nebude až tak zle, držím Žofce pěsti.

4.5.2018 08:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jamarov - já vidím nad vaším oknem vlaštovky dvě?! Tak nevím jestli jsem to s tím ranním kloktáním slivovicí nepřehnal
Bednička vypadá moderně. Jsou tam čudly na mínus pól a plus pól z baterie. Dále je tam čudl, kterým nastavujete asi sílu "kopance" do sítě. Ještě tam musí bát vývody na uzemění a na napojení k síti. Co je tam dál za kontrolky a čudlíky není vidět. Foťte s telefonem na stojáka, možná nebudou fotky ležatě Ale nevím, nemám ani chytrý telefón, ani moderní zdroj elektr. impulsů.
Moonika, o kozu bych strach neměl. Několikrát jsem tahal ovcím-kozám z krku plastsíťku ze senáže kterou nestihly sežrat. A hodněkrát jsem to nestihl. To by toho musela sežrat pět kg.
Nevím jak u vás, ale u nás má Žofka za 14 dnů svátek, tak věřím že to oslavíme

4.5.2018 08:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě včera udělalo radost to, že u nás spadlo asi 10mm vody. Z toho 9,5mm z mého čela a zbytek, bylo těch pár kapek co upustil přeplouvající mrak.
A dneska by mě radost udělala Lila, která tu na to zase už pěkně dlouho kašle

4.5.2018 08:33
Jamarov

XXX.XXX.88.248

jen kloktejte pořádně dál profesore, jedna nocovala na chodbě, druhá se mnou. Celou noc okna dokořán, venku vichr a vlaštovky nedokázaly vylétnout. Ráno v 6 se to konečně povedlo.

Jak píšete intenzitu kopanců lze nastavit, na uzemněni a k síti je vývod zezadu. Jen si nevím rady s kabely... Kam co strčit.
Jeden drát -kabel je zaizolovany a druhý ne.

4.5.2018 08:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ten zaizolovaný kope - půjde k síti (pastevní) a ten neizolov. bude zemění
(možná ).

4.5.2018 08:48
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak nějak si to myslím. Tak nevím v čem jsem včera viděla problém.
A když mám jednu z.tyč která povede od zdroje a tak druhá se zapojí přímo k past. Síti? Třeba po 50metrech.

4.5.2018 08:53
moonika

XXX.XXX.183.133

profesor1: to máte riadne nezmarky Dúfam že aj žofka bude podobná, zatiaľ sa tvári ok. Meniny má 15 mája :D. Jamarov:ďakujem:).

4.5.2018 09:05

Jamarov: urcite je u kabelu znacka pro "zem",
Tak ten kabl pro zem dotahnout k zemnicim tycim, podle dylky ohrady tech tyci nekolik, z hlavy uz nevim na kolik m je jedna tyc, ja mam tri. Druhej kabl libovolne daleko k ohrade.

4.5.2018 09:23

hhippie, ta semínka vyklíčí, až bude dost vody, klidně tam budou ležet rok. Takže z toho ještě i něco může být. Ale nemusí . Ale ještě počkejte, tady to taky tak máme. Jeden rok zaseješ, druhý vzejde .

4.5.2018 09:41
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Mastnacku není tam znak pro zem, mám jen toto.

4.5.2018 09:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Černý kope = připnout k ohradě, druhý upevnit na zem. tyč. Ona stačí jedna pořádná. čím hloub tím líp, čím mokřejší půda tím líp. Více tyčí = více (lepší) uzemění.
Ta značka uzemění - ten lustr by měl být na tý bedně u nějakého vývodu, šroubení, úchytu.... Bude tam nejspíš trčet kousek šroubovice (se závitem) s dírkou kde strčíte konec drátu - drátúúúúú a dotáhnete matkou. (maticí, ne mámou ).

4.5.2018 09:54

Presne tak jak pise profesor, na bedne je znacka ne na kablu : )
A vubec proc tohle dela zenska, to ma delat chlap.. zenska ma uvarit, poklidit, vyprat, decka obstarat A ted dostanu sodu

4.5.2018 10:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jste naivní jako před svatbou!
A teď dostanem sodu

4.5.2018 10:02
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Ten lustr na bedně je, šroubovice i s matkou, tedy vím kam to strčit, nevěděla jsem co tam strčit.
Tak vám pánové děkuji, udělalo mi to radost
Sodu nedostanete, někdo má chlapa na dámské práce, někdo na chlapské.No já musím zvládnout obojí.
Jen mám vždy naivní představy jak to jde stíhat.

4.5.2018 10:05

Ono je to jedno kterej kam, oboje je vodic. Akorat u toho kopaciho jde o to ze treba nechcete cestou k ohrade na nej sahnout nebo aby nekde tlouk do zeme. Ja mam treba oba kabely vysokonapetovy. Na privod k ohrade mam nekde i obyc koax ( kabl na televizni antenu ).

Jamarov

XXX.XXX.88.248

tak teď jsem to napsala zároveň s vámi, takže leda Sodu s citronem a ledem ať se líp s kosou kosí
Nevím jaké je to po svatbě, ale brát iluze a naivitu si nenechám

profesor1

XXX.XXX.192.98

Někdo má ženskou na obojí...
...... ŠŤASTNÝ TO CHLAP.....

4.5.2018 10:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ženská s kosou..... to mě něco-někoho připomíná
No nic, sodu s citrónem raději nechci
Tak ať vám to hezky kope

4.5.2018 15:11
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Tak jsem udelala zase cisto okolo zdi a nasla jsem Maličkou u sousedu. Tak jsem hupla pres plot ji vyhnat. A na vlastni oci jsem vydela jak skocila tech 160cm na zed a na nasi zahradu. zavru je vsechny az zcernaj. A ti cerni zbelaj.

4.5.2018 16:57

Tak to je fakt dobrá. Musíš ji víc krmit, aby trochu přibrala a neskákala tak. Za dva tři roky už jí to tak nepůjde . Postavila se na ten plot a skočila dolů? Pak by pomohlo udělat ten vrch nějak tak, aby se tam nemohla zachytit a odrazit. Já vím, to jsou rady, žejo, když koza skáče 160... Co třeba jí dát trikot a mohla by na závody. Aby se to nějak využilo, že je v takové kondici.
Ne, vážně myslím, že teda v tom případě musí vidět, že když skočí, nemá kam přistát. Ale jak to tam udělat, nevím.

4.5.2018 17:30
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No jo co ja tam dam. Na cca 15m delky zdi. Chjo. Kdyby se dala jakoze normalne manipulovat tak ji neco vymyslim. Nejakou zabavu. Kozi agility trebas. Ale jelikoz to nejde tak nevim no. Ani Ponozkovo volani ji neudrzi na zahrade. A rada bych aby trochu nabrala. Ale vic ji krmit nemuzu. Sotva sezere to co dostava. Vic toho do ni nenacpu. Kacim jeden strom za druhym, seno ad libidum a jeste chodime na pastvu.

4.5.2018 20:11
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Dotaz: chci usisit koprivy. At uz kozam nebo potencionalnim ovcim. Proste to chci zkusit. Jak je sisite vy? Moje predstava: uskubu par (10?) Kopriv, svazu provazkem na stonku a povesim do altanu kde mam seno. Ususi se takhle tak abych jima mohla v zime trosku prikrmovat? :).

4.5.2018 21:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Přesně takto chci kopřivy sušit pro slepice. Počkám, až budou řádně vysoké, na pevném stonku. Udělám takové kytice, svážu a pověsím na bidlo pod střechu stodoly. Nechám viset až do zimy, kdy postupně budu odebírat a odrolovat slípkám.

4.5.2018 21:31
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Díky Jani! :) Nasbiram jich vic (dnes jsem nasla misto kde maji uz cca 0.5m) a v zime prebytek smenim za neco jineho. :D tady toho je az beda. :D.

4.5.2018 22:28

Jamarov s tím uzemněním: to že máš dobře uzemněno poznáš tak, že když se za chodu dotkneš zemnící tyče, tak nesmíš dostat ránu. Pokud jí dostaneš tak si jí za špatné uzemnění zasloužíš (Ta poslední věta jsou slova Starého Bači)

4.5.2018 22:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hippie, s tím výsevem trávy - vy opakovaně zmiňujete hnojení + výsev.
To se ale nikdy nedělá zároveň. Klíčící semínko naprosto žádné živiny nepotřebuje.
Nově osetou plochu bych hnojil NEJDŘÍVE po roce, raději po dvou,
a to i za předpokladu, že jste osela neúrodnou mrtvinu.

Když čtu, jak jste zaseli a překryli kompostem, hnojem, hnojivem...
To je absolutně špatně a nevhodné.

4.5.2018 23:23
Jamarov

XXX.XXX.88.248

kostey: já si po pěti letech uvědomila a vzpomněla jak děsně nesnáším elektriku...deset let zpět na pevné ohradě mě stačily dráty...no nejde to jinak, každopádně já na to sahat nebudu
projela jsem se zkoušečkou, perfektně zapojené, podsekané, vypnuté a šlehy moc velké...ze 4 jsem stáhla na 2...kozel byl první kdo to zkusil, je bezrohý...udělal kotrmelec přes síť a vypadl ven, síť nijak neponičil, jdu pro chleba abych ho nalákala okolo do výběhu...no dal si druhý kotrmelec zpátky k holkám prošel zpět do pevné ohrady na kterou je napojena síť a už se do výběhu neodvážil.
I muž si sáhl omylem na koncovou tyčku a nahodilo mu to srdce a sám chtěl ať uberu na síle
Takže já jsem spokojená a musím se pochválit a poděkovat k doladění a ujištění profesoroj a mastnačkoj

5.5.2018 08:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Oj, za to vaše OJ - profesorOJ..... tož za to by ste tu na Valachoch cérko dostala hned po čuni
Ale rádo se stalo.

5.5.2018 09:42

profesor1 napsal(a):
Oj, za to vaše OJ - profesorOJ..... tož za to by ste tu na Valachoch cérko dostala hned po čuni
Ale rádo se stalo.

zrovna nedávno jsme se dcerou bavily (studuje češtinu), že valaši mluví nejblíže spisovnému jazyku...ale musím se ji zeptat, proč nás tak řeže do uší, když slyšíme mluvit, někoho z čech

5.5.2018 10:02
moonika

XXX.XXX.179.19

riadne som sa divila keď som sa s tým podareným "oj" stretla prvý x (práve na ifaune) Takú češtinu som dovtedy nepoznala:).

5.5.2018 10:58

moonika napsal(a):
riadne som sa divila keď som sa s tým podareným "oj" stretla prvý x (práve na ifaune) Takú češtinu som dovtedy nepoznala:).

A teď si mooniko, představte, že na mně na zahradě volá vnuk-prvňák..."babí, nevíš, kde je dědečkoj kolo?" Myslela, jsem, že jsem špatně slyšela, ale s klidem mi větu zopakoval znovu. Vůbec netuším, kde to mohl slyšet - možná z pohádek na internetu.

5.5.2018 11:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Moniko, jak dopadla ta koza?

5.5.2018 13:07
moonika

XXX.XXX.179.19

arus: :D
honzapm: vďaka za záujem, Žofka je ok :) dúfam že jej to vydrží.

5.5.2018 13:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Dnes mi udělalo radost vážení 91 dní mladého beránka,30 kg. Dvě jehničky 93 dní mladé měly 32 kg. Co mi udělalo menší radost je, že nás opustili. Letos mi jehnata přilnula k srdci. Z deseti zůstala doma trojčata a jehnička.
Manžel se sousedem právě poráží ovci, co nám tři týdny průjmuje, nezabralo nic. Chtěli jsme snížit stav, tak už to je.
Takže, zůstávají čtyři bahnice, tři jehničky a jeden beránek. V červnu se k nám přistěhuje beránek zwartbles. A věřím, že brzy zaprší.

5.5.2018 13:26
Jamarov

XXX.XXX.189.148

A já sem to napsala naschvál kdysi se to tu řešilo oj oj takhle strašně se u nás mluví.
S tím řezáním do uší je to vzájemné, ale já mám ráda, když k nám přijedou přátelé z Moravy, dokonce nás to nutí tím odposlechem mluvit lépe spisovně, chvíli to pak vydrží

5.5.2018 13:28
Jamarov

XXX.XXX.189.148

Moniko vždyť se těší až ji uděláte oslavu na český svátek

5.5.2018 14:43
moonika

XXX.XXX.179.19

:) snáď to aj oslávime. Síce je to taký hyperaktívny vetroplach s IQ pármesačného kozliatka ale je milá, maznoška a dobrá dojka tak by mi chýbala:)
ešte keby mi v zdraví porodila posledná na rade... Julka, krpatá hnedula, je na prasknutie chuderka...vidím to na zajtra...

5.5.2018 15:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Bahnice po dvojčatech a průjmu 68kg/32kg.

5.5.2018 15:21
Jamarov

XXX.XXX.185.30

My dnes slavíme za všechny, tak připijem i na Žofku i Julku a všechny oveny a kozeny a zdraví všech potomků a hlavně jejich chovatelů

5.5.2018 20:06
moonika

XXX.XXX.179.19

Jamarov napsal(a):
My dnes slavíme za všechny, tak připijem i na Žofku i Julku a všechny oveny a kozeny a zdraví všech potomků a hlavně jejich chovatelů

že ďakujúú.

5.5.2018 20:15
Jamarov

XXX.XXX.190.158

Nejednou chceš svůj balón
Není zač

5.5.2018 21:44

Mně dnes udělá radost Mastňáček, pokud nám dá vědět, že opravdu zvládnul ostříhat 28 ovcí pérovkama!
Já jich dnes střihnul strojkem jen 26 ale pryč jsem kvůli tomu byl uplně celej den. Ale střihnul jsem zas nějaké ty mikro stádečka o 2 kusech z čehož mám o to větší radost, že je můžu pustit z hlavy.

5.5.2018 22:40

Tedysku, já suším kopřivy ne ve svazcích, ale naházím je na patro, kde přes zimu bylo seno a tam je suším pod střechou na vzduchu. Ale nenechávám je na zimu. Když jsou zavadlé, už jim je dávám. Ty svazky jsou na zimu dobré uskladnění, protože se tak neolámou lístky, když je rostlina hodně suchá.

6.5.2018 08:42
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Diky Oreb :) to tak udelam. Jak to bude ve vzduchu tak to ani nebude nikde prekazet a pod. :).

6.5.2018 12:00

Kostey, : ti zkazim den :) nestihnul.

6.5.2018 21:35
moonika

XXX.XXX.210.242

Tak mi Julka urobila na obed radosť, dala capka a kozičku, zajtra cvaknem :) Tento rok vedú kozičky nad capkami.

7.5.2018 09:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

moonika gratulace

7.5.2018 10:23

moonika napsal(a):
Tak mi Julka urobila na obed radosť, dala capka a kozičku, zajtra cvaknem :) Tento rok vedú kozičky nad capkami.

Taky gratuluji. Taky mám letos převahu oveček nad beránky a to osm ku dvěma.

7.5.2018 19:45
moonika

XXX.XXX.191.191

Ďakujeem :).

7.5.2018 20:09

Mně dnes udělala radost jabloň, že začala konečně celá kvést

7.5.2018 20:31

Mně dnes udělala radost jabloň, že začala konečně celá kvést

Tak u nás už odkvetla...ten dřevěný domeček je nááádhernýýý, jako z perníku Po takovém jsem vždycky toužila ale musel by mít i kachlová kamna

8.5.2018 08:13

Kachláky jsem tu nikdy neměl. Vždy tu byly jen jedny malý Petry. Vydržel jsem to tu s nima 7 let, ale pak jsem koupil pořádný velký kamna, protože mě nebavilo chodit v zimě z práce domů, když ve světnici bylo 10°C

8.5.2018 09:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska udělal radost tenhle mladý kos

8.5.2018 09:49
Tedysek

XXX.XXX.49.14

To je kos?

8.5.2018 09:55

profesor1 napsal(a):
Mě dneska udělal radost tenhle mladý kos

Že by to byla červenka? Já dnes poprve zahlédla u sousedů jiřičky.

8.5.2018 10:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Červenka....e eeee

8.5.2018 10:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

A mně dnes udělal velikou radost bezpečný převod našeho stádečka na letní pastvinu. Žádné ztráty.

8.5.2018 19:29

Je to pěnkava přeci

Mě udělalo dnes obrovskou radost, že jsem svým bubačkám přivezla manžela na další říjovou sezonu! Navíc od pána, který se zabývá chovem a prodejem všelijakých zvířat opravdu napříč celým světem, který byl ochotný si na nás udělat čas a provést celou naší rodinku svým královstvím. Takže jsme se potoulali mezi voliérami s pávy, exotickými bažanty, jeřáby a dalšími ptáky z celé Asie a kdovíodkud, pozdravili ve stáji face to face klokany a lamy, různé přežvýkavce a vůbec všelicos :) Zakrslé varianty různých ovcí, koz a poníků, a další zvláštně vypadající kozy a ovce byly jen třešničkou na dortu. Děti viděli on-line, jak se líhnou kuřata (kdovíčeho), chov unikátních druhů myšek, a odvezli jsme si s beránkem taky náruč pavích brk a zelené vajíčko od exotického bažanta Vážně zážitek, jaký vám žádná zoo nedá... byl to krásný den završený tréninkem na lodích Berounce s přáteli a již celou rodinou.. co víc si přát!

8.5.2018 19:51

Tak Verču dnes nikdo asi netrumfle, protože třeba dnes mi udělalo radost asi jen to, že jsem vykopal výkop o délce 5m až do nezámrzné hloubky a vyhrál jsem nad všema balvanama co se v zemi ukrývaly.

8.5.2018 20:24

Zítra, jestli se vůbec na chvíli zastavím, zkusím toho štramáka vyfotit. Mám z něj radost. Je už listopadový, takže by mohl skákat už teď. Takže na podzim nebude problém. Sice jsem min.rok připouštěla pro porody na podzim (asezonní říje), každopádně holky se teprve dávají dokupy, jedna má už třetí antibiotika skrze napadení kdovíčím a zánětem na uzlinách pod čelistí, takže teď připouštět by fakt nebylo rozumné. Hlavně mě nejvíc štve, když mi mláďata prolézají a kálí do krmelišť sena a neumím pro rohaté bubáky s rohy do strany a zakrslé kozy s rohy nahoru vymyslet takové krmeliště na prostrkávací hlavy, aby tam neprolezla mláďata. Pokud by někoho něco napadlo (Mastňáčku? ), budu ráda a předem děkuji. Tedy připouštět tak, že budu mít mladé při krmení senem, je pro mě stres

8.5.2018 20:58
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Hhippie a kde jste byli? :) my o tri vesnice dal mame farmu s velbloudy a lamama. :).

8.5.2018 21:10

Tady momentálně nemají velbloudy :)
Ty mají vedle v Karlštejně :) taky oslíky a spoustu ovcí a koz... a čeledníka, který se přetlačuje s velbloudem, který ho nechce nechat vykydat domeček

8.5.2018 21:26
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Na karlstejne zookoutek? O tom jsme se bavili minuly tyden s instalaterem ze je to nejakeho jeho znameho. Ze se tam mame jet podivat :).

8.5.2018 22:42

No, ne přímo na promenádě u hradu. Tam teď je nově taky něco jsem koukala, když jsme tam min. týden byli.
Velbloudi jsou dole u Berounky, kus od nádraží.Měl by to být hotel nějakého Rusáka, co si dělá prostě radost a občas koupí nějaké zajímavější zvíře... njn...někdo má a někdo nemá

8.5.2018 22:54
Tedysek

XXX.XXX.49.14

http://www.zoodomek.eu/ jsem myslela.
A toto http://www.uhrovicmlyn.cz/ taky kousek od berounky.

8.5.2018 22:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hipííí dneska trumfnul Pavel Francouz v bráně našich hokejistu

9.5.2018 06:19

To se už zas hraje nějaké mistrovství?

9.5.2018 07:33
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Hraje ale je to takový tichý nevidím nikde vlajky, nikdo nefandí.
Já s dětmi jo.

9.5.2018 07:41
Jamarov

XXX.XXX.88.248

A ještě fandím dešti, ale to nás bude víc.

9.5.2018 08:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

Déšť je taky brankář, nebo hraje někde v útoku?

9.5.2018 08:40

Me dela radost jeden strihac co asi nerad lamy :) Sice se nalitam a nadru, ale nejaka ta koruna z toho je. Jen tak dal

9.5.2018 08:48
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Kde hraje déšť profesor nevím, protože u nás to není.

Mastnacku -Asi se to tu někde už psalo, ale lamy se střihají asi ve stoje ne? Zajímá mě jak drží? Když jsou zvyklé na kontakt s člověkem tak jsou klidné? A co s takovou divokou lamou?

9.5.2018 08:58

Jamarov: ve stoje, ale urcite pro me by bylo lepsi natahnotu je na skripec. Jenze. Lamy jsou stresari. Nepotkal jsem jeste tak divokou ze by nesla ostrihat, maximalne nejde dostrihat, jako treba zrovna vcera. Samec, cely ho jsem ostrihal az na vnitrsni stranu stehen na pravy noze. Tou me navic napalil do nuzek a i prez to ze spicka je zaoblena a ztupena, tak se pichnul. Pak uz s nim ohledne ty nohy nebyla zdana rec. Detaily nesdelim, nebot se zda ze se me to know how bude hodit :) Premejslim jeste o koupi frezky ze bych zacal delat i zuby.

9.5.2018 09:11
Jamarov

XXX.XXX.88.248

tak to kupte, víte jak se na vás budou pak krásně usmívat až je ostříháte a ještě jim doladíte úsměv

9.5.2018 11:11

hhippie: vubec netusim jak tvuj zapeklitej problem vyresit.) jsem rad ze to mam uz na zelenym a do zimy krom prehaneni o nich nebudu vedet :).

9.5.2018 11:25

Jamarov: uvidim jestli se ozvou dalsi "lamaci" ted me cekaj uz asi jen tri. A pak to budu muset utnout a doresit techniku na sena, uz je za 5 12.

9.5.2018 12:01
janau.

XXX.XXX.164.84

Mně udělal v neděli radost pohled na naše skotačící kůzlata, střecha sklepa je jejich nejoblíbenější místo na blbnutí a dokazování si síly.. A staří se spokojeně pasou po dvoře..
A ještě mi udělalo radost, že už jsou ovce konečně vyexpedované na pastvě a neslyším jejich věčné řvaní, když doma štěknou po mém návratu z práce psi.. Teď jim přivezu 1x za den vodu a sotva že se po mě s plnými držtičkami otočí

9.5.2018 14:48

hádejte, co mi právě teď udělalo radost? Je to mokré a padá to z nebe na zem

9.5.2018 14:57

hádejte, co mi právě teď udělalo radost? Je to mokré a padá to z nebe na zem

Skoro závidím, u nás pár kapek..

9.5.2018 16:17

A stále prší teda chvilkama je to opravdu malé mrholení, ale jinak to byl pěkný vytrvalý deštíček- žádný prudký ceďák s velkýma kapkama. I tak je to málo, ale po tak obrovské době, jsem za to moc vděčná.

9.5.2018 16:59

A stále prší teda chvilkama je to opravdu malé mrholení, ale jinak to byl pěkný vytrvalý deštíček- žádný prudký ceďák s velkýma kapkama. I tak je to málo, ale po tak obrovské době, jsem za to moc vděčná.

Něco se na obzoru rýsuje, ale pořád není jisté, že to spadne u nás. Tak snad jo.

9.5.2018 17:59
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Tak me dnes udelalo radost jak mam sikovneho chlapa. Vcera vecer nam odesla hadicka od sprchoveho koutu. Rano se urval odpad od drezu (drez plny vody samosebou vytekl do skrinky). A dnes odpoledne muj drahy vse spravil. smajlík krom toho jsem byla dnes po mesici prvni den v nove praci a jsem hrozne nadšená. :D takze zviratkum zase zacne brzke vstavani. Nastesti to zvladaji lepe nez ja. :D
A co se deste tyce. Hřmí, všude blesky a spadlo tak 5 kapek. Snad se rozprsi. Ha a nez jsem to dopsala uz prsi. Huraaa:D.

9.5.2018 18:16
dad

XXX.XXX.225.133

dvakrát prudký déšť na pět minut a už je zase sluníčko a pofukuje větřík, silnice je suchá a louže už zasákli, alespoň to.

9.5.2018 18:45
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Jen u nás furt nic.

9.5.2018 18:45
janau.

XXX.XXX.230.1

hmm, u nás opět ani ň

9.5.2018 18:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Naposledy pršelo 23.4. od 15.30 do 16.10.

9.5.2018 21:21

U nás dnes asi 2 min. silnější déšť a pak ještě jednou pár kapek. Je to první "déšť" od půlky dubna.
Ale i za to prd jsem vděčná!
Akorát mi přijde až absurdní, že se takhle veřejně radujeme z toho, že napadla lžíce deště na m2. Je to spíš k pláči

9.5.2018 21:48

Mně tu párkrát spadlo pár kapek, doromady 0,8mm za den. Lepší než nic, ale ani to nesmylo pyl. Kdyby to bylo 10mm tak bych byl spokojen.

9.5.2018 22:32
Adr

XXX.XXX.158.37

Dnešní největší radost? No ze uz ráno nepršelo a mame ostříháno

9.5.2018 22:49
berrynator

XXX.XXX.139.247

trochu radost jsem dneska měl z procházky v loni nově založené travině, i přes srážkový deficit docela odolává a je tam celkem pěkně hustý koberec, sice tak do 30cm výšky, ale oproti sousedním loukám pořád docela přepych, jestli trochu zaprší, tak se to určitě ještě zmátoří, už jsem si myslel, že budu letos konečně soběstačný v krmení, no tak nevím, na druhou stranu loni touhle dobou se toto pole teprve selo a na ostatních pozemcích se toho taky příliš nesklidilo a přežil jsem to taky, tak snad to letos taky tak dopadne, od letoška budu asi kupovat už jen travní směsi do sucha.

9.5.2018 23:18

paráda! Hlavně opatrně s dobou seče, ať to není před nějakejma tropama bez kapky deště ať to ještě nechcípne pokud to není pořádně hluboko zakořeněný

10.5.2018 21:43

Udělalo mi dnes radost, že mám přehnané ovce na novou pastvinu. Zítra musím na celý víkend odjet, stávající pastvina by ovcím nestačila a tak jsem narychlo oplotil hektar a půl, zneužil kolegyňku z kravína aby mi šla za stádem a popoháněla poslední kusy.
Neměl jsem čas a energii řešit přivezení mobilní ohrady, pochytání a převoz stáda, pak zas odvoz mobilní ohrady a tak jsem to vzal hezky na prasáka jen tak na volno skrz les, přes 2 potoky, pak skrz ves okolo různejch zahrádek lufťáků až na onu pastvinu. Byl to trochu boj, ale zvládlo se to, škody naprosto zanedbatelný, jen bobky všude po silnici můj riskantní přesun prozrazují.

A přestože nás dnes bouřky pořád míjely, tak jen občas nás trochu lízly, tak mi do srážkoměru nakapaly hezké 3mm vody

10.5.2018 21:49
dad

XXX.XXX.225.133

tady jen pár kapek, ani prach to nenamočilo

10.5.2018 21:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

asi bydlíte u nás.

10.5.2018 22:28

Musím se dnes pochválit. Potřebovala jsem ostříhat čerstvě dovezeného walliseráka, abych ho mohla vypustit (předpokládám, že pak na sebe nenechá dlouho sáhnout - je děsně bojavý a zatím znal jen malinký výběh a svoje rodiče... takže panika z cizích ovcí - navíc černých a taky se neumí napást... ). Stáhla jsem čas střiže u té nejhorší možné ovce na 30 minut, tak už se nebojím Vrbětic Tyhle obrostlé nohy, zarostlé hlavy s licousy, dlouhý ocas a koule... to vezme spoustu času navíc :) Tak s novými ostrými nůžkami... bych mohla přetahovat ostatní účastníky soutěže tak maximálně o 10 minut...

10.5.2018 22:37

Před střiží... je to mazlík :)

Berry: hele, to je krása! Nic takového tady v okolí nejde potkat!

11.5.2018 06:17
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

HHippie to je krása! A co náš berry?

11.5.2018 07:36

Mně taky včera udělal radost déšť, nebylo ho mnoho, ale aspoň něco...a taky mi udělali radost naši hokejisté, když vyhráli nad Rusi.

11.5.2018 07:47

Vcera me dest neudelal raddost, ve vychodnichc cechach chcalo snad vsude a to poradne. I kroupy jsem potkal, hromy blesky. Strihnul jsem po praci 10 ovci ale diky 3 hodinam na ceste jsem se zase vratil nekde v 11. Ted si dam na tejden od nuzek pokoj.

11.5.2018 08:04

Jani, rostou jak z vody, řekla bych Jsou na takové zaplevelené pastvině a mají to tam rády. Ten zlatobýl je pro ně laskomina :) a je ho tu mraaaaky! Někdy zas zkusím vyfotit. Nebo prostě DORAŽ!

11.5.2018 10:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Vcera me dest neudelal raddost, ve vychodnichc cechach chcalo snad vsude a to poradne. I kroupy jsem potkal, hromy blesky. Strihnul jsem po praci 10 ovci ale diky 3 hodinam na ceste jsem se zase vratil nekde v 11. Ted si dam na tejden od nuzek pokoj.

Tak to bydlím asi v jiných východních čechách. Tady se mraky honily kolem dokola, hřmělo a nic. Až večer kolem 8 hodiny začalo. Nic prudkého, pěkný déšť na zalévání. Ještě kolem půl noci, kdy jsem byla naposled u flaškáčů tak jemně mrholilo.

11.5.2018 11:28
Jamarov

XXX.XXX.88.248

I u nás ve východních Čechách byly blesky, hromy, pořádný slejváky od4 odpoledne do 10večer pak do 2 ráno mírný déšť. Máme zalito. A hlavně vodu.

11.5.2018 15:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

U nás se to právě přehnalo.20timinutový slejvák. Jasně že jsem byl zrovna na vlečce a chtěli jsme něco dodělat. Chybělo nám pět minut a nemusel jsem být durch mokrý .

11.5.2018 18:17

profesor1 napsal(a):
U nás se to právě přehnalo.20timinutový slejvák. Jasně že jsem byl zrovna na vlečce a chtěli jsme něco dodělat. Chybělo nám pět minut a nemusel jsem být durch mokrý .

U nás byla bouřka s trochou krup. Konečně mám plné sudy.

11.5.2018 21:22
dad

XXX.XXX.225.133

a u nás ani kapka z mraků, jen ze mně.

12.5.2018 07:14
kosta

XXX.XXX.54.50

Pršet bude až budeme sušit seno a točit med, když to nebudeme potřebovat.

12.5.2018 07:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska udělal radost Pankrác, že se letos na to tradiční "klání" vys*ral

12.5.2018 16:20

přezdívka napsal(a):
Tak to bydlím asi v jiných východních čechách. Tady se mraky honily kolem dokola, hřmělo a nic. Až večer kolem 8 hodiny začalo. Nic prudkého, pěkný déšť na zalévání. Ještě kolem půl noci, kdy jsem byla naposled u flaškáčů tak jemně mrholilo.

Tak u nás ve východních Čechách nepršelo ani nepamatuji.Stále se to honí okolo, ale nic.

12.5.2018 17:11
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Me dnes udelalo radost ze jsme na prochazce se psy asi videli orla. svetle hnedy ptak s bílou hlavou a rozpeti kridel cca 1,5m.

12.5.2018 23:29

Asi někam přelétával, to je fakt vzácnost.

13.5.2018 06:21
Tedysek

XXX.XXX.49.14

To jsem taky koukala jak puk. Spis si myslim ze nekomu uletel. Vis jak jsou ty ukazky dravcu a pod. Ale byl nadherny. smajlík

13.5.2018 13:20
berrynator

XXX.XXX.139.247

Tak včera u nás 4mm srážek,4 km od nás 44 mm, no nenaštvalo by to.

13.5.2018 15:51
canka

XXX.XXX.35.234

berrynator napsal(a):
Tak včera u nás 4mm srážek,4 km od nás 44 mm, no nenaštvalo by to.

Buďte rád za to, co já bych dala alespoň za ty 4 mm...u nás stále ani kapka..letos šílenost..

13.5.2018 17:29
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Dneska mi nejvetsi radost udelal maličký YAX :) od srpna jsem na něj čekala. :).

13.5.2018 20:36

Mně dnes udělalo radost, že jsem se rozhodl, že se od příštího jara stanu včelařem

13.5.2018 21:39
dad

XXX.XXX.225.133

Tedýsku - když vidím brzdový pedál a psa na volno v autě tak se vždy leknu, doufám, že jste stály
Kostey - no, včelaři potřebují mladou krev, ten věkovej průměr je drsnej

13.5.2018 21:48
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Dad. Prvni cestu se stenetem vzdy absolvuji bez jisteni. Ac to je nebezpecne, pro psa je to psychicky dulezite. Jinak jo. Nekde u benesova jsme stali asi pul hodiny. :(
Az povyroste a zacne se jezdit autem tak dostane Yax i bigl (osazenstvo sedacek) postroje. Biglovi ho ovcoun sezral. A ovcoun jezdi pod nohama. Jinam se obrik nevejde. :).

14.5.2018 07:22
kosta

XXX.XXX.35.84

Tak si hlavně připravte hodně peněz na rozjezd. Vím to z vlastních zkušeností.Deset let nám
potom trvalo než jsme začali vydělávat.Potom přišel kritický rok 2013 polovina včelstev
padla.Potom jsme je postupně doplnili.Ale letos zase nic moc.Uvidíme po medobraní.Jaká bude
cena ve výkupu.Tam je to rozhodující.

14.5.2018 08:08

Mně dnes udělalo radost, že jsem se rozhodl, že se od příštího jara stanu včelařem

Budu vděčný zákazník

14.5.2018 09:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kosta, nevím odkud jste, ale Kostey je z hor, tam je včelaření o něčem jiném. Nejsou tam výnosy 60kg/včelstvo, ale na zaplacení podzimního krmení je tam většinou každoročně.

14.5.2018 10:02

Nejdřív si to včelaření trochu nastuduju, abych zbytečně svojí nevědomostí nedělal nějaké začátečnické hovadiny, skočím si na včelařský kurz(y) a pokusím se o to.
Nehledě na to, každý kraj každý rok vypisuje dotace pro mladé začínající včelaře, které pomohou s počátečníma investicema. V době počátečního nadšení jsem málem dovezl 5 včelstev už teď, ale pak rozum a rady zkušenějších zvítězily nad chtíčem a odložil jsem pořízení včelstev o rok

14.5.2018 11:03
kosta

XXX.XXX.35.84

Jsme Pardubický kraj Svitavský okres. Na krmení nám to zaplatí první med je to tady samá řepka.
Pro nás a pro stálé zákazníky je druhý med.A peníze také zůstanou. Ty jsou na výdaje a na
přilepšení pro nás. Zatím nejsme v mínusu.

14.5.2018 13:43

Osobne pokud se dozvim ze med je z repky tak davam ruce pryc.

14.5.2018 14:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No a potom ten řepkový med co vykoupí za směšnou cenu smíchají s ještě lacinějším z Číny a přidají k tomu trochu cukru a je z toho " med prvotřídní kvality " než z toho ČOIka odebere vzorky a zakáže prodej.

14.5.2018 15:16
kosta

XXX.XXX.35.84

řepkový med jde do výkupu.Ten jde na medovinu.Jsme rádi, že ho vykoupí máme na cukr na krmení na zimu.

14.5.2018 21:29

To jsou furt prachy, prachy, prachy... To člověk nemůže chovat včely jen tak pro radost? Aby měl radost že dokázal vyprodukovat nějakou další potravinu? Nepočítám že se ze mě na pár včelstvech stane milionář, počítám s tím, že než se do toho dostanu že budu nahánět královnu po celý vesnici, počítám s tím, že po prvních pár žihadlech se začnu zamýšlet nad tím, jestli to byl opravdu dobrý nápad, ale mám asi 90 let starou fotku naší chalupy jak před ní jsou úly a myslím že by bylo hezké sem včely vrátit. Je tu jen jeden včelař kterému je pod 50 let, jinak všem ostatním je přes 70.

14.5.2018 21:38

Kostey: Může. Ale i pro ty prachy myslím. Zeptej se Martin R, až se tu někdy ukáže

14.5.2018 22:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Včelařit pro peníze není ono. Pro tvoji potřebu ti med dají téměř vždy. A ten relax když děláš prohlídku a vidíš jak "tvoří" je k nezaplacení.
Chce to ale mít minimálně troje, ať se s něma dá trošku "kouzlit". A celou zimu číst a číst. Kromě knih i třeba staré časopisy Včelařství.

14.5.2018 23:21
mifoli

XXX.XXX.149.105

Mě dnes udělalo radost, že ovce, co má již týden kašovitý průjem ze zelené trávy a pod sebou jehně, se dva dny nezřízeně cpala polousušenýma kopřivama co jsem sušila na louce a dnes měla málem zácpu. A odpoledme porodila vřesovka krásnou jehničku a tolik vitality jsem dlouho neviděla.

15.5.2018 07:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dnes udělá radost, když bude mít radost Monika, že její Žofka dnes oslaví jmeniny.
A taky mě udělá radost déšť, který zdá se příjde a tím se naplní pranostika, že "sv. Žofie se počůůůráá" (Svatá Žofie, pole zalije)

15.5.2018 07:37
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Taky tu vyhrožovali s deštěm a zatim tu je azuro :(.

15.5.2018 08:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Na včely se chystám, už jsem to o rok odložila, vloni jsem byla na prvním semináři v Svatém Janu pod Skalou. Letos jedu http://www.warre.cz/workshopy-2018/?v=928568b84963
Mám tedy zájem spíše o opylaření http://opylareni.cz/blog/ než o včelaření plánuji naše včelky umístit dolů pod sad na okraj lesa. Dotace nesháním a bude to jen v malém. Med plánuji jen pro včelky a pro nás. Nechám ho překapat na sítě. Ale to je ještě daleko. Možná příští rok?

15.5.2018 08:22

Tak ono ani já nejsem rozhodnut po dotaci sáhnout.20 tis není kdovíjaká suma, ale zavazovalo by mě to k tomu, že bych musel se tomu minimálně 5 let věnovat a nerad bývám něčím moc vázanej. Nevím jak moc mě to chytne, zatím mám pocit že si to představuju jako Hurvínek válku

15.5.2018 09:13
moonika

XXX.XXX.137.125

profesor1 napsal(a):
Mě dnes udělá radost, když bude mít radost Monika, že její Žofka dnes oslaví jmeniny.
A taky mě udělá radost déšť, který zdá se příjde a tím se naplní pranostika, že "sv. Žofie se počůůůráá" (Svatá Žofie, pole zalije)

jéj to je dnes? Tak Monika má radosť lebo Žofka si veselo čúra-aj v kozíne, aj z oblohy to tečie:).

15.5.2018 09:24
moonika

XXX.XXX.137.125

Ja som včera večer bola šťastná ako blcha lebo sme šli po seno, len tak s prívesom po 30balíkov za roh na Moravu a vyšlo to napriek komplikáciám. Manžel mi tvrdil že plachtu určite netreba, nedal sa prehovoriť, lebo shmu aj yr.no svorne tvrdili že určite nemá pršať. Tak sme tam prišli, naložili a hne´d ešte pri nakladaní začalo trošku poprchať a keď sme donakladali, už bola čierňava a začínalo pršať. Nejak sme pred tým dažďom ale ušli, síce na na nás potom ešte kus cesty poprchalo ale bolo to jemnučké a senu to neuškodilo, Po ceste nám vyletel balík tak som ďakovala Bohu že za nami práve nič nešlo. Aby to manžel spevnil tak otvoril kufor našej felície a napchal tam zo 4 balíky, takže sa ani kufor nedal zavrieť, a takto sme utekali pred dažďom Keď sme konečne prišli domov a zakryli to na káre, hneď sa strhol poriadny lejak
To by bolo na epizódu "Pat a Mat idú po seno:).

15.5.2018 09:28
janau.

XXX.XXX.230.1

napínavé a se šťastným koncem .. Vidím tu historku úplně živě

15.5.2018 13:01

Mně dnes udělalo radost, že jsem v jak ovčím, tak kozím stádu našel dvojčata, mající se čile k světu, přestože 150. den od berana a kozla ve stádu to bude až 19.5. Takže dneškem jsem už i já odstartoval porodní období.

15.5.2018 14:30

A teď mi udělal radost pohled na srážkový radar, který ukazuje jak se z jižní moravy do zbytku republiky ženou hezké srážky.
Sice máme zítra a pozítří stříhat 400 kousků, ale ovce kdyžtak počkaj, voda je důležitější

15.5.2018 20:40

Tak mi někdy v průběhu dne odrodily další 2 ovce, obě daly dvojčata kluka s holkou a už jsem je málem nechytil, abych je vůbec označil. Jehňata standardně veliké, matky se vzorně staraj. Tak to má být, jen chodit a cvakat známky.

15.5.2018 21:54

A mně dnes udělala radost jedna mladá paní, která si přišla pro mléko, tentokrát bez dětí, a zeptala se mě, co potřebuju pomoct. Dala jsem jí nějakou práci a ona asi za hodinu a půl odcházela unavená a spokojená. A já jsem taky byla spokojená, protože mně chybí nejméně 2 hodiny denně, den je krátký a nechápu, jak to stíhám. Vždycky musím vybrat to, co je nutné a co ještě počká.

15.5.2018 21:57

Takže, Kostěji, držím palce. Když se rodí u Tebe, to už je opravdu vyvrcholení, asi už nikdo později nebude.

15.5.2018 22:26

Kubo, přeji krásné a klidné porodní období

Oreb: to je prima, když se někdo chytne. Já tu mám tolik práce, a převážně těžkou fyzickou, že nemám ty koule využít nabízené pomoci školkových maminek a vzít je do parády... dnes jsem vyvolala "brigádu" na přeskládání dřeva do dřevníků a přišla mi jedna... Většina dětí je na školce v přírodě, tak jsou rodiče rádi, že mají veget... jenže už bych potřebovala objednat dřevo nové a to potřebuji nejdřív nechat proschnout pod jurtami, takže bylo potřeba suché z pod jurt naskládat do dřevníků a uvolnit místo novému čerstvému, aby proschlo... je to pakárna trochu. Rozhodla jsem se, že postavím minimálně u jedné třídy ještě jeden dřevník vedle toho stávajícího, abych mohla mít prostě jeden se suchým a jeden s mokrým dřevem, abych nemusela pořád dřevo přemísťovat a přerovnávat. Taky úspora času :)

Jo a taky mám radost, že se mi dnes podařilo postavit stříšku nad dřezem (umyvadlo pro děti), které je pod stromem a pořád do něj 1) padá bordel ze stromu,2) kadí ptáci sedící na stromě. Takže bude konečně umyvadlo čisté. To je prima

16.5.2018 08:04
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak mam obrovskou radost. Cele rano tu prší. Ten krasny zalevajici destik. smajlík jupiii.

16.5.2018 08:50

Tedysek napsal(a):
Tak mam obrovskou radost. Cele rano tu prší. Ten krasny zalevajici destik. smajlík jupiii.

Tedýsku, u nás pršelo a celkem vydatně včera celé odpoledne. Jsem nadšená!

16.5.2018 08:55
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Konecne se mi zazelena dvorek. Huraaaa. Tady prsi tak jako neco mezi poprchavani a destem. Vsechno se stiha vsaknout. To mam obrovskou radost. Uz jsem myslela ze se zase vsechno stahne na Berounku.

16.5.2018 08:58
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kubo jak já ti nezávidím Zrovna dneska mě přijede další kupec. Za hranicema se asi rozkřiklo že prodávám pod cenou
Teď je velký zájem o vypásání zahrad, proto nejvíce jehňat prodávám teď z jara. Ale jehňata narozená na trávě rostou jako z vody. Taky mám dvojčata, která šly hned druhý den na trávu a jsou krásně kulaťoučká.

Arus pršelo i v noci. Teď se mraky přetahují se sluníčkem, kdo bude mít navrch.

16.5.2018 09:46

Přes noc spadlo hezkym slabym deštěm 8mm a se změnou tlaku se mi asi ovce rozhodly že už se s jehňatama nechtěj nosit a tak mi přes noc odrodily další 2 ovce a další 2 tam teď tlačí nohy ven.
Jen nevím jestli před připouštěnim provedený flushing byla dobrá volba, protože mi to holky házej všechny po dvou, což ale uplně nepotřebuju. Plodnost by mi stačila 150%, ale dokud se všechno rodí samo, nemusím nijak zasahovat, tak si opravdu nemám nárok stěžovat. Jsem zvědavej jak to bude pokračovat a jak dlouho celé bahnění bude trvat. A jsem i rád, že se kvůli dešti zrušilo dnešní stříhání, protože během porodů jsem nechtěl odsud odjíždět a doufal jsem že porody vypuknou až tak o víkendu.

16.5.2018 10:26

Já mám radost, jak hezky si to tady píšeme. Každý si napíše to svoje a je rád, že to někomu mohl sdělit, kdo má z toho taky radost nebo aspoň část z toho chápe. Byl to prima nápad, tohle téma.

16.5.2018 11:01

Já mám radost, jak hezky si to tady píšeme. Každý si napíše to svoje a je rád, že to někomu mohl sdělit, kdo má z toho taky radost nebo aspoň část z toho chápe. Byl to prima nápad, tohle téma.

Jo, jo, Oreb, souhlas. Však to znáte, sdělená radost se znásobí a bolest se zmírní

16.5.2018 11:05

profesor1 napsal(a):
Kubo jak já ti nezávidím Zrovna dneska mě přijede další kupec. Za hranicema se asi rozkřiklo že prodávám pod cenou
Teď je velký zájem o vypásání zahrad, proto nejvíce jehňat prodávám teď z jara. Ale jehňata narozená na trávě rostou jako z vody. Taky mám dvojčata, která šly hned druhý den na trávu a jsou krásně kulaťoučká.

Arus pršelo i v noci. Teď se mraky přetahují se sluníčkem, kdo bude mít navrch.

Profesore, v podvědomí jsem ten noční déšť vnímala, protože spíme při otevřeném okně, ale to byla spíš sprška, nebo ne?
Dnes vyhraje sluníčko

16.5.2018 12:22

Pokud doma nemáte srážkoměr, nebo pokud jsem já někde odjetej, nebo pokud jsem doma a jsem línej vylézt z domu se podívat jestli náhodou neprší, tak koukám na stránky ČHMÚ na data pozemních srážkoměrů. Jeden ve Vysokém nad Jizerou je jen 2km ode mě a tak většinou když prší tam, tak prší i tady. Kdyžtak si najděte svůj nejbližší on-line srážkoměr a můžete koukat, kolik mm u vás napršelo.
http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_act_rain.php

Jinak udělalo mi dnes radost, že jsem si pořídil konečně svůj vlastní Smartfix. Zkoušečku na ohradníky s funkcí vyhledávání závad. Maj na něj dneska 25% slevu a tak jsem zkrátka neodolal https://eshop.agrotrans.cz/smartfix-digitalni-av-meter-gallagher/

A dělají mi radost ovce, ty 2 už taky maj porozeno, daly každá jedno, obě se vzorně staraj, jehňata měla už teď při první kontrole břicha plná mlíka a z toho jedna je vlastně prvnička. Vždycky byla plašší, ale teď stála jen krok ode mě, dupala na mě a krásně se o své jehně bála.

Oreb: Taky jsem za to téma rád. aspoň se tu můžu trochu vypovídat a nemusím zasírat cizí vlákna Kdybych někdy první den v měsíci tu nebyl, tak to téma založte klidně kdokoliv z vás s následujícím pořadovým číslem.

16.5.2018 12:34

To, že už půlden prší, byť ne extra vydatně, mi dělá radost ohromnou!
Přebije i to, že jsem ráno přišla k "děravé" králíkárně, kdy 4 ze 6 mladých byla vypuštěná po areálu. Dvě se mi podařilo chytit, dvě jsou ještě na volno. Tak uvidím, jak budu úspěšný lovec... každého kusu je škoda. Zase jsem měla na králíky mizerné jaro, tak mě to štve. Ale holt...

A jinak souhlas, že tohle vlákno je super. Vlastně už do jiných moc ani nelezu...

16.5.2018 12:42
janau.

XXX.XXX.230.1

poslední lovecká mise byla myslím úspěšná, ne? Loni jsem chytala celý vrh po zahradě u nás i sousedvic zahradě, nakonec jsem je všecky pochytala Akorát nevím, kdo byl víc uštvaný, myslím, že se mi ti chudáci nakonec někteří i vzdali
JInak ten déšť je všude u vás, u nás na Želetavsku také popršelo ale fakt jen maličko, je to tedy bída..

16.5.2018 13:21

Jj, minule jsem chytala jejich matku...
Já mám tu nevýhodu, že se nejedná o zahradu, ale prakticky o volný prostor, kde je nemám o co "zarazit". Jsou v prostorách školky, kde je oplocení z ovčího pletiva a králíkárna je zasazena do "habroví" - náletů, ze kterých je udělán velký zelený labirint. Utečení králíci se schovávají většinou buď pod jurtou (v nejnižším místě má tak 30 cm, takže pod tím těžko lovit) nebo pod dřevníkem (dřeba na paletách, tedy také neulovitelné). Jednoho jsem ráno chytla rukou - byla jsem rychlejší, když zaběhl za dřeva a z obou stran se dal vyblokovat a jednoho jsem chytla pod hrábě na listí (takové ty kovové prstíky) - normálně jsem ho přiklopila jak do podběráku. Sice byl "placatej", ale nezdrhl a přežil.

16.5.2018 13:22

On je problém v tom, že když jsem vyráběla králíkárnu, udělala jsem v zadní části dveře, aby se dalo lépe čistit i z boku (má 4 kotce - 2x2 ks). Nakonec jsem to nikdy nepoužila, ale už několikrát se mi stalo, že mi ty dvířka vykopli a vyskákali. Dnes to bylo naposledy. Natvrdo jsem to přivrtala do konstrukce. Achjo.

16.5.2018 13:27
Janinka Bosorka

XXX.XXX.3.30

Prší prší jen se leje
Z ohrady se ovce směje
Nebojí se sucha nic
Bude pršet mnohem vic

16.5.2018 14:06

souhlas - téma trefné a až ho bude někdo k prvnímu zakládat co tam místo 3 dát název měsíce
radost mám už od včerejšího večera, kdy tu krásně prší - a stále žádný průtokáč, hezky se to vsakuje. Dle odkazu to vypadá za dnešek cca 4mm
Janinko...to je Vášosobní básnický výtvor?
hhippie...jste hezky tvořivá, máte můj obdiv. Jen zírám, co vše zvládáte sama. Lov na králiky stále probíhá, nebo jsou už všichni lapeni?

16.5.2018 14:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska udělala radost teta, díky které udělám radost nejen Arus.
= asi 5 druhů dýní + několik druhů cuket. Celkem myslím 30-35ks sazenic.

16.5.2018 14:29

hhippie - Já žádné pomoci neorganizuju, to nemá cenu. Ale já jsem celkově dobrovolník, kozy chovám pro své potěšení a mám radost, že z toho mají radost i jiní. A pak se stává občas, že když už mám pocit, že to nemůžu sama zvládnout, dostanu pomoc. Prostě se sama nabídne. Někdo přijde, třeba jsem ho v životě neviděla. Tady věci plynou, díky Bohu za ně. Nechci žádný plán, že musím nadojit tolik a tolik, že musí kůzlata přibrat za den tolik a tolik, protože to nějak odporuje tomu samovolnému toku událostí. Ale Vy jste v jiné situaci a máte i jiný postoj. Já jsem spíš prostředník, ne organizátor.

16.5.2018 15:32

Mno...co si budeme povídat. Pokud člověk alespoň občas žije život s nadhledem, zjistí, že organizátorem svého života opravdu není Každopádně...vždycky jsem měla pocit, že to musím všechno zvládat a pak se z toho "hroutila", že nestíhám. Postupně však zjišťuji, že čím víc se nad to povznáším, tím lépe mi v tom je. A že se ty věci dějí také. Jen možná ne tak optimálně z mého pohledu. A někdy naopak daleko líp, než bych je naplánovala a uskutečnila osobně. Jen se to pořád ještě učím krůček po krůčku...

16.5.2018 17:15
dad

XXX.XXX.225.133

u nás prší, prší , jen musím být venku abych nenabral další pracovní zkluz a tak jsem jak modelka, pokaždé vylezu ven v něčem suchém

16.5.2018 17:37

profesor1 napsal(a):
Mě dneska udělala radost teta, díky které udělám radost nejen Arus.
= asi 5 druhů dýní + několik druhů cuket. Celkem myslím 30-35ks sazenic.

Profesore, radost mám velikou! ...pokud nepojedete kolem, klidně si přijedu. Děkuji.

16.5.2018 20:02

Tak mám opravdu velkou radost, protože jsou všichni 4 králičí emigranti zpátky u maminky. Nástroj "zahradní hrábě na listí" je opravdu geniální k nejen na listí, ale také k chytání králíčků...

16.5.2018 20:29

Takže si shrabala králíky na hromadu, posbírala je a naházela zpět? Paráda, gratuluju!

16.5.2018 20:33

Tak mám opravdu velkou radost, protože jsou všichni 4 králičí emigranti zpátky u maminky. Nástroj "zahradní hrábě na listí" je opravdu geniální k nejen na listí, ale také k chytání králíčků...

hhippie, tak to mě pobavilo, hlavně, že to dobře dopadlo. Asi jste se dost naběhala.

16.5.2018 21:17

Dobrá vychytávka

16.5.2018 21:52

Arus: vůbec ne. Jen jsem stála na místě a čekala, až vyleze někam, kde po něm budu moct hrábnout. Ty se rychlostí chytit nedají..

Kuba: tak to mě hodně pobavilo!

16.5.2018 22:36
Bekkky

XXX.XXX.24.191

Tady je spousta novinek, dlouho jsem tu nebyla. Pasu sice na krásných letních pastvinách, ale prakticky bez signálu... Všechny vás zdravím.
A mám radost, bo fenka ovčice je březí a už se jí kulatí bříško. Tak se těším na štěňátka.

17.5.2018 09:18

Chčije a chčije a já mám z toho radost

17.5.2018 09:23
janau.

XXX.XXX.230.1

jupí u nás konečně prší takéééé! A kocouři leží vedle mě na gauči a spokojeně chrní a žakynka mi tady povídá, zpívá, štěká a mňouká a občas zakřičí "čáááry máááry fuk". Kdoví, třeba má na tom dešti nějaký podíl .

17.5.2018 09:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska udělaly radost tyhle dvě první letošní lesní jahody, které jsem v tom pitomém dešti nepřehlídl a neposekal křoviňákem, když jsem podsíkal ohradníkový drát.

17.5.2018 10:53

Profesore, to je fakt brzo, ale nedivím se, protože jsme v neděli při jedné procházce v lese na mýtině objevili třešeň s červenými třešněmi. Malé jako ptáčnice, ale sladké bez nahořklé příchuti. Co to bylo za vzácnou odrůdu nevím. Ale chybí mi důkaz, nefotím. Přitom na zahradě máme zelené malé kuličky, ze kterých prý jednou budou třešně.

17.5.2018 11:20

Já se taky děsně moc těším na lesní jahody. Mám jich tu plantáže ve výbězích a žádné zvíře je nežere (maximálně plody, když je otrhám, tak si dají rádi koně). Nikdy jsem se ale neutrhla, abych je nasbírala třeba do mrazáku. Vždycky se jich napaseme s dětmi dosyta..

17.5.2018 12:16
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Dnes mi udelalo hroznou radost ze zitra ma Lízinka termín porodu a mě vyšlo v práci volno. smajlík jestli neporodí dnes odpoledne tak budu u toho smajlík

17.5.2018 13:06
moonika

XXX.XXX.146.207

Tedysek napsal(a):
Dnes mi udelalo hroznou radost ze zitra ma Lízinka termín porodu a mě vyšlo v práci volno. smajlík jestli neporodí dnes odpoledne tak budu u toho smajlík

tak prajem nech sa zajtra vylodia a v zdraví :).

17.5.2018 13:08
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Pry vylodí. :D jsem zvědavá na malé klokánky smajlík

17.5.2018 13:32

Já se taky děsně moc těším na lesní jahody. Mám jich tu plantáže ve výbězích a žádné zvíře je nežere (maximálně plody, když je otrhám, tak si dají rádi koně). Nikdy jsem se ale neutrhla, abych je nasbírala třeba do mrazáku. Vždycky se jich napaseme s dětmi dosyta..

Lesní jahody patří do pusy a ne do mrazáku jako holky jsme si s nich dělaly korále navlečené ná dlouhé trávě. Zajídaly jsme je šťovíkem a bylo nám héééj.

Už se na ně taky těším. Zdá se mi, že je jich letos hodně.

17.5.2018 14:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Taky by mi udělalo radost, kdyby sem zašla Lilo.

17.5.2018 15:32
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Hmm tak volno zruseno.

17.5.2018 16:04

Ovčí provorodička mi udělala radost, že rodila v takovou dobu, kdy jsem viděl, že porod začal a tak jsem si jí mohl hezky ohlídat a nakonec jsem z ní pozadu vytáhl velikého beránka. Vzhledem k tomu, že mělo blánu přes hlavu a ovce na jehně jen zmateně koukala a vůbec ho nečistila tak ho moje přítomnost zachránila a teď jí mám s ním v košáru a musím na ní aspoň mít položenou ruku, aby malému nezdrhala když se chce napít. Myslím, že se to srovná a jako matka se chytne, nicméně už si k ní do papírů píšu černej puntík, tak uvidíme napřesrok.

17.5.2018 19:35

Kubo

17.5.2018 19:56

hhippie: a to ti dneska nic dalsiho neudelalo poradnou radost...? :).

17.5.2018 20:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

S černým puntíkem bych počkala až za rok. Jako prvorodička má nárok na to být vykulená.

17.5.2018 20:35
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Taky jsem to chtěla napsat, hned černej puntík. To zní jako důtka s výstrahou. Ale každej mladej má nárok na chybky, ty taky Kubo jsi měl. Ještě holt potřebovala tvou pomoc, od čeho tam taky jsi, že jo.

17.5.2018 22:52

Přezdívko puntík tam má právě proto, že pokud by to provedla i příští rok při bahnění, tak ji z dalšího chovu vyřadím. Protože pokud by se mi 2x za sebou nepostarala o jehňata tak tu prostě nemá v chovu co dělat. Pokud bych jí udělal černý puntík až za rok, jak ty říkáš, tak by hrozilo, že se mi 3 roky po sobě nepostará o jehňntata a na to tu fakt nemám náladu.
Puntík neznamená jatka, puntík znamená jen že byly problémy.

18.5.2018 07:27

Mastňáček: Promiň... psala jsem Ti to v soukromé komunikaci, tak už jsem to zapomněla zopakovat veřejně...

Včera mi přišly konečně nůžky od Mastňáčka. Mám z nich obrovskou radost! Jsou krásné a moc se těším na to, až je vyzkouším. Sice se trochu bojím - skrze jejich velikost a hlavně ostrost - že si první ovci, co s nimi budu střihat, odpravím, ale snad bude rozumná a nebude se moc mlít

Je to moc šikovný pán, ten náš Mastňáček

18.5.2018 07:33
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Také jsem v očekávání a těšení. A pevně doufám, že naší staré feně neprovedu hned při prvním střihu eutanázii. Jsem kadeřnice, ale i mistr tesař, že jo...

18.5.2018 07:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska ráno udělala radost kukačka. Kukala jak urvaná děsně dlouho. Asi si půjdu koupit los

18.5.2018 13:48

Kukačka, kuká roky. To budete žít dlouho

18.5.2018 14:15
kosta

XXX.XXX.52.133

Kukačka u nás kuká pravidelně ale nikdy jsem ji neviděla. Ale ve staré jabloni má hnízdo
strakapoud.Má ten kmen provrtaný pěkně.Má tam asi tři otvory.Krásný kulatý okýnka.Občas ho vidím jak nosí potravu.

18.5.2018 15:01

Mně tu častokrát vyleká černý čáp který tu u potoka hledá žáby či co. Já vylekám jeho, on vzlétne a tím vyleká on mě. Ono to jeho rozpětí je už aspoň dvoumetrové a to když se vedle vás vznese když to nečekáte, tak to je docela šok.

18.5.2018 16:11

Janinka Bosorka: bohuzel budete asi az posledni v rade, zda se ze se nam tady urodil zastup zavodniku!

18.5.2018 20:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nevadí, kdo si počká, ten se dočká.

18.5.2018 21:26

Ovce mi dnes dělají radost. Do rána neporodila sice ani jedna, což mě docela překvapilo, ale v průběhu dne mi odrodilo 6 ovcí z toho 2 prvničky a všechny se ukázkově staraj a 7. ovce mi rodí právě teď. Sice se narodily jen jedny dvojčata, ale třeba tahle 7. je dá taky, dávala je vždy, tak uvidíme.
Kozy mě ale zlobí, ale to do tohoto tématu nepatří

18.5.2018 23:29
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Tak Lízinka 150. Den brezosti dnes. A nic. Vcera ji malicko pokleslo brisko. Ted ma trosku nabehlou frndu. Pres den mela slabounky bily vytok. A furt nic. Nalite veminko moc nema (tesila jsem se ze ho bude mit jak balon. Ale zjevne se sama navycucava). Když ji podrbu nad ocaskem tak vrti o 106. A stale ma apetit ze by sezrala zradlo i s miskou.
Takže můžeme sazet kdy to prijde. Dnes v noci? Zítra? Zitra v noci? :).

18.5.2018 23:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ještě později.

Přidejte reakci

Přidat smajlík