Zákon schválnosti-3 dny dvanáctky, kontrola před dvěma dny.Večer dojdu a sousedka-lufťačka infarktový stav, že se jí jedna kozena zjevila u její jabloně.Stála, jak opařená s manželem a synem, už jsou starší a volali do dálky na mého, aby jim od toho pomohl, ale pustit ho k nim nepustili.Manžel zašustil a kozena byla zase u něj.Prostě se přerušil obvod elektřiny, potvory viděly půlmetrovou trávu u lufťáků, otíraly se o plot tak dlouho, až se dole vyháčil, stačila malá dírka na hlavu a šup, byla u nich.Mají z loni údajně profesionální plot.No.zeť zase vše dole zaháčkoval, ale tu sodu od paní, co jsem dostala.Sypala jsem si popel na hlavu, chtěla ji odškodnit, ne, otočila se rudá vzteky, prosila jsem o odpuštění.Ti její chlapi v pohodě, ale ona, hrůza, vyslechla jsem si něco o špatné chovatelce, at se na to vyseru, když to neumím.Strašné.Tak pořád přemýšlím, co je špatně.Nemůžeme 24 hodin hlídat, jestli se něco nestane.To prostě nejde.Chápu je, nemůže nikdo cizí na jejich.Já chápu souseda, když se mu k nám podhrabou slepice, rozhrabou co se dá, pochytám je a ani mu nic neřeknu.Ale nazvat moje kozeny havětí, no, trošku, co trošku, hodně mě to mrzí.My se tam čuchtáme, zdokonalujeme, vymýšlíme, aby vše bylo ok celý rok, oni se tam luftí 3x do roka.Snažím se vycházet se sousedy v pohodě, ale toto mě mrzí.Určitě se Vám něco podobného stalo, jak jste to řešili?Chci to vyřešit, ale nevím jak.
Chápu vás. Pěkně se vydýchejte a přijměte fakt, že nic nikdy nelze mít zcela pod kontrolou, že ne vše má nějaké řešení. Pokud v dobré víře uděláte co je ve vašich silách, možnostech, schopnostech je to v pořádku. Nic se přece nestalo. A na chování sousedy ani nikoho jiného nemůžete mít žádný vliv. Kdoví, co ji před tím už frustrovalo.
Včera jsem také měla hrozný den, kolem přehánění, prodeje jěhnat, porážení ovce. Nervy, vztek, lítost, emoce. Věřte, bude líp. A určitě i zaprší.
Fiba
napsal(a):
Taky znám, moje holky ušaté taky furt něco mastí. A lidi dovedou být zlí, kdo nemá rád zvířata nemá rád lidi-moje heslo a když nejde o život jde o ho..., Nekažte si den protivnou paní.
Děkuji za podporu, jsem silnej člověk, ale toto mě dovede tak zamrzet.Moje reakce je při útoku paní, že jsem pokorná, milá, ale jestli bude pokračování, pak přecházím do útoku a to už se nenechám a skončíme tam, kde jsem vůbec nechtěla skončit.Pak už mi huba jede.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fiba
napsal(a):
Taky znám, moje holky ušaté taky furt něco mastí. A lidi dovedou být zlí, kdo nemá rád zvířata nemá rád lidi-moje heslo a když nejde o život jde o ho..., Nekažte si den protivnou paní.
Zvířata miluji, ovšem pokud mi ovce řádí v zahradě, šílím a jsem schopná vraždit, to samé slepice.
Před lety na mě takto vlítnul soused, protože mu naše ovce okousaly roubovaný stromek, on si ho sám narouboval, léta opečovával a nakonec mu ho uteklá ovce sežere. Taky byl celkem sprostý, pochopitelně sprostý, na jeho místě bych z ovce rovnou pod stromkem nadělala klobásy.
Tady sice nejde o život, ale ani o ho..., utíkat prostě nemají tečka. Takovéhle věci prostě doběla vytočí.
napsal(a):
Zvířata miluji, ovšem pokud mi ovce řádí v zahradě, šílím a jsem schopná vraždit, to samé slepice.
Před lety na mě takto vlítnul soused, protože mu naše ovce okousaly roubovaný stromek, on si ho sám narouboval, léta opečovával a nakonec mu ho uteklá ovce sežere. Taky byl celkem sprostý, pochopitelně sprostý, na jeho místě bych z ovce rovnou pod stromkem nadělala klobásy.
Tady sice nejde o život, ale ani o ho..., utíkat prostě nemají tečka. Takovéhle věci prostě doběla vytočí.
vše chápu, chápu, mám se oběsit?prostě se stalo a já to neovlivním.
napsal(a):
Stávat by se to nemělo, taky nejsem zastánce toho že si zvířata můžou pobíhat kde chcou a dělat neplechy, ale někdy se to prostě stane... přece se gajdovka kvůli tomu věšet nebude, omluvila se, je jí to líto a zpátky to nevezme, ale věc se dá nahradit, stromek taky, ale milovaná bytost nee tak proto jsem zastáncem- když nejde o život jde...to jen můj názor.

Nikdo není dokonalý a berte to tak, že když někdo neodpustí, je to jeho chyba. Vy jste to schválně neudělala, lhostejné Vám to není, škoda skoro žádná ani nevznikla, případně byste ji nahradila. Samozřejmě se to nemá stávat, ale člověk může dělat milion předpisů a zákonů, a stejně se stane. To je život. Taky se smiřte s tím, že ne s každým budete kamarádka, protože někdo toho třeba není hoden .

Jestli se to neopakuje tak bych to dal neresil. Jo kdyby to bylo po nekolikraty tak by se ode me zvire zivy nevratilo... a nebo majitel :).
Fiba
napsal(a):
Stávat by se to nemělo, taky nejsem zastánce toho že si zvířata můžou pobíhat kde chcou a dělat neplechy, ale někdy se to prostě stane... přece se gajdovka kvůli tomu věšet nebude, omluvila se, je jí to líto a zpátky to nevezme, ale věc se dá nahradit, stromek taky, ale milovaná bytost nee tak proto jsem zastáncem- když nejde o život jde...to jen můj názor.
No, on někdo mezi milovanou bytostí (s láskou opečovávanou kozou) a milovanou rostlinou (s láskou opečovávaný strom) nevidí rozdíl.
Zkuste si představit tu práci za tím. V lednu ryjete, od března sázíte, plejete, sejete, přehazujete hnůj a kompost, prostříháváte stromy, hřbet si na tom huntujete, dětem ukazujete, jak ta která rostlinka sílí a jak se liší od ostatních - a pak Vám to sežere nějaká koza, anižbyste stihla aspoň ochutnat list salátu.
Kdyby se to stalo mně, asi bych to obrečela. Nešla bych vynadat sousedce, zvlášť, kdyby se omluvila a nabídla nějakou náhradu. Protože ono se to skutečně stát může. Řvát bych začala, až by se to opakovalo.
Nevím, co přesně ty kozy sežraly a zničily, ale pravděpodobně to nahradit jen tak nejde. Kde bych ukazovala dětem motýly na třapatce, housenky na kopru, včeličky na mateřídoušce, ptáčky sbírající kousky slámy na hnízdo? Ze zahady má mnoho lidí nejen přímý užitek, je i zdrojem potěšení a vědomostí. A to může poskytovat i člověku, který se na ni přijede podívat třikrát do roka - pečlivě prostříhávaný strom, který pěstuji za nějakým účelem už roky a těším se z každého květu a pupenu, mi ta koza prakticky sežere za pár minut. Píšete, že stromek se dá nahradit - jak chcete nahradit třeba pět let práce a čekání?
Zkuste se na to podívat z druhé stránky - sousedka má velký strom, který při vichřici spadne na Váš plot a zabije Vaši kozu. Taky za to nikdo nemůže, ale pochybuji, že byste to přešla pokrčením ramen.
Opakuji, nenadávala bych, ale jestli je paní trochu cholerická, tak má k tomu řvaní prostě blíž.
Myslím, že pokud se to nebude opakovat a pokud je paní trochu rozumná, tak se to prostě přežene. Protože tohle se prostě skutečně stát může. Ale těžko čekat, že to paní nebude vadit.
Pokud nejde o život, jde o hoúúúno! Kdo to neví, tak jednou bude nemile překvapen.
Pokud na stromku nerostou zlatá jablíčka, případně pokud to není koza-oslíček otřes se, tak stromek naroste nový a koza se odchová taky jiná.
Loni mě volal chovatel, že mám protrhlou ohradu a moje ovce jsou smíchané s jeho. Tak jsem tam jel a ohradu jsem provalenou měl, ale jeho ovce byly v ohradě u mě. On měl ovce v sítích, které jak jsem zjistil mu převalil divočák a jeho ovce vtrhly k mojim. Vůbec jsem to neřešil, protože vím že se to stane. Ovce se nám podařilo rozdělit, ohrady se opravili a už jsme se chtěli rozejít, když se k jeho ohradě najednou valilo stádo dalšího chovatele cca 100ks, taky z pastviny ohrazené sítí. Tak jsem hned volal majiteli ať tu někoho pošle, což on hned udělal a do půůl hodiny přijeli zaměstnanci. Mezi tím jsme ty jejich ovce odehnali směrem k jejich ohradě a čekali až přijedou, aby vypnuli elektriku a odstranili převalenou síť, aby se ovce nahnaly dovnitř. Jakmile ti zaměstnanci vystoupili z auta, tak ten chovatel co volal mě na ně začal ale neskutečně ječet, jakto že si to nehlídají a kolik ty ovce udělaly škody a co se všechno mohlo stát..... no spadla mě brada a opravdu jsem nebyl schopen nic říct. Jen jsem jim je pak ještě pomohl nahnat dovnitř, řekl jsem jim že tu viděli divočáka a jel jsem domů. Až potom mě docvaklo, že už vlastně mě ten křikloun do telefonu tvrdil, že moje ovce protrhly ohradu a smýchaly se s jeho. Přitom to bylo opačně, protože mou ohradou - drátama divočák prošel, ale v jejich sítích už zmatkoval a povalil je na několika místech.
Tož takoví jsou lidi.

Nedaleký soused zasázel jahody zrovna když mi utekla Jalovička. Skočila přes 90cm ohradník. No trochu mu to pošlapala ale soused se tomu smál, že to je zákon schválnosti, ale že je důchodce, že má času dost, že mu to nevadí, že to opraví.
Jinak pokud mi v posledních letech něco uteklo, tak to byla zatím vždy moje vina, většinou lenost vyměnit uhnívající rohový kůl, nebo když jsem nechal pár zvířat někde pár týdnů bez proudu a pod.
No, před třemi lety po přistěhování jsme se uvítali s jedním sousedem tak, že náš pes mu zakousl 2 ze 3 slepic. Starý pán, špatný plot, no omlouvali jsme se, zaplatit nechtěl, koupit nové slepice také nechtěl, ještě nám je přinesl, že co by s nimi dělal. Tak dostal slepičí polívku a slepici na paprice. Teď nám jeho slepice chodí občasně na záhony se zeleninou, tak to neřeším , psi už do zahrady nemohou.
K sousedovi na druhou stranu nám předloni proklouzlo 2x kůzle, než jsme to vychytali. Jsou fakt mrňaví a protáhnou se neuvěřitelně malým prostorem. Soused nemá za barákem žádný plot a trávu moc dobrou, to je nepříznivá kombinace. Reakce z jeho strany byla velmi drsná, ač kozlíci byli spíš zvědaví, než že by způsobili škodu, ale chápu, že tam neměli co dělat.
Ovce nám zdrhly 2x, pásly se spokojeně na návsi, než jsme dorazili domů z práce, hodní starší spoluobčané nám je hlídali, aby nešly ovce do silnice, naštěstí to vzali sportovně, nic se nestalo.
Byly to začátky, než jsme vychytali mouchy a zjistili, co všechno jsou ovce i kozy udělat pro to, aby se dostaly ven. Nyní se tyhle průsery nedějí a snad už se ani dít nebudou moct..
Nás byste asi za sousedy nechtěli, co?
janau.
napsal(a):
No, před třemi lety po přistěhování jsme se uvítali s jedním sousedem tak, že náš pes mu zakousl 2 ze 3 slepic. Starý pán, špatný plot, no omlouvali jsme se, zaplatit nechtěl, koupit nové slepice také nechtěl, ještě nám je přinesl, že co by s nimi dělal. Tak dostal slepičí polívku a slepici na paprice. Teď nám jeho slepice chodí občasně na záhony se zeleninou, tak to neřeším , psi už do zahrady nemohou.
K sousedovi na druhou stranu nám předloni proklouzlo 2x kůzle, než jsme to vychytali. Jsou fakt mrňaví a protáhnou se neuvěřitelně malým prostorem. Soused nemá za barákem žádný plot a trávu moc dobrou, to je nepříznivá kombinace. Reakce z jeho strany byla velmi drsná, ač kozlíci byli spíš zvědaví, než že by způsobili škodu, ale chápu, že tam neměli co dělat.
Ovce nám zdrhly 2x, pásly se spokojeně na návsi, než jsme dorazili domů z práce, hodní starší spoluobčané nám je hlídali, aby nešly ovce do silnice, naštěstí to vzali sportovně, nic se nestalo.
Byly to začátky, než jsme vychytali mouchy a zjistili, co všechno jsou ovce i kozy udělat pro to, aby se dostaly ven. Nyní se tyhle průsery nedějí a snad už se ani dít nebudou moct..
Nás byste asi za sousedy nechtěli, co?
Všechny normální, klidné, usměvané sousedy beru, jak tu čarodejnici.Stále se skrývají za keřema a já jak žebrák číhám, abych se dozvěděla, co jsem dlužná.
A co čert nechtěl, baterie obě jsou hyn, jedna nová z loni, jak na potvoru, takže utěkářka je na řetězu, bohužel a my honem kupujeme nové baterie a doufám, že vydrží déle, jak rok.Už jsem si zažadála o elektřinu.Včera mi jedna kozena visela za rohy v oku, no myslíte, že ti lufťáci pro mě přišli?Mají radost a měli by z každé, mé ztráty, co to je za lidi.
no my raději máme klasické dřevěné ohrady + pletivo. Kozy máme všechny rohaté, no soused č.2 také spokojeně sázel brambory, i když kůzle uvízlo pod plotem se zaklíněnou hlavou, když si myslelo, že se přeci jen k té trávě dostane, i když byla sakra daleko..
No přeju Vám, aby jste se dokázala z těch nepříjemností tolik nestresovat, tyhle nepříjemné výlevy jsou problémem jejich, ne Vašich, tak je k sobě tolik nepouštějte a nenechte se jimi ničit.
Svět se přeci nezbořil..
gajdovka
napsal(a):
Všechny normální, klidné, usměvané sousedy beru, jak tu čarodejnici.Stále se skrývají za keřema a já jak žebrák číhám, abych se dozvěděla, co jsem dlužná.
A co čert nechtěl, baterie obě jsou hyn, jedna nová z loni, jak na potvoru, takže utěkářka je na řetězu, bohužel a my honem kupujeme nové baterie a doufám, že vydrží déle, jak rok.Už jsem si zažadála o elektřinu.Včera mi jedna kozena visela za rohy v oku, no myslíte, že ti lufťáci pro mě přišli?Mají radost a měli by z každé, mé ztráty, co to je za lidi.
no a oni nemaji plot? ty sousedi?
Hezký den. Smekám před Vámi, že jste to zvládla s rozvahou a klidem. To se o mě bohužel řící nedá. Stačí aby se na moje holky jen někdo špatně podíval a jsem nepříčetný. Máme za sousedy pražáky, co si myslí, že jsou kdoví co. Zkusili to jen jednou, dostal přes papulu a ještě jsem mu zaplotil vjezd k chalupě. Jezdil přes můj pozemek. A nechtěl si to nechat vysvětlit, měl dvě možnosti, buď mi bude platit nájem nebo zdlouhavě objíždět. Vybral si objíždění. Lufťáci mne nezajímají, já jsem u nás doma, oni ne. Ale je mi jasné, že ne každý to chce řešit razantně a bez kompromisů.
Nevik
napsal(a):
Hezký den. Smekám před Vámi, že jste to zvládla s rozvahou a klidem. To se o mě bohužel řící nedá. Stačí aby se na moje holky jen někdo špatně podíval a jsem nepříčetný. Máme za sousedy pražáky, co si myslí, že jsou kdoví co. Zkusili to jen jednou, dostal přes papulu a ještě jsem mu zaplotil vjezd k chalupě. Jezdil přes můj pozemek. A nechtěl si to nechat vysvětlit, měl dvě možnosti, buď mi bude platit nájem nebo zdlouhavě objíždět. Vybral si objíždění. Lufťáci mne nezajímají, já jsem u nás doma, oni ne. Ale je mi jasné, že ne každý to chce řešit razantně a bez kompromisů.
Víte, já jsem na drc, ale chtěla jsem nejdříve v klidu, ale evidentně to nejde, tak uvidím, jak dojedou zase za měsíc. Hlavně, že nám naproti plotu dali hnijící popelnici, která se bude vyvážet za týden.Nemyslete, nenechám si nic líbit, ale to až po tom, že mě nevyslyší, nechce se domluvit, jen řvát a nechá mě, jak žebráka prosit za plotem o usmíření.Pak nastupuje fáze 2, kterou nerada používám, ale s některými to evidentně nejde po dobrém a to je, nenechat si nic líbit, vytýkat jim každé sekání o neděli a pálení bordelu, který zamoří celou dědinu, místo, aby mi seno dali, pálí ho, burani z města.A to pak začnu řvát já.