Spatne mleko, zacervene kozy..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.7.2018 19:24
chypi

XXX.XXX.239.33

Dobry den, prosim o radu. Mela jsem problem s velkym zacervenim u dvou koz. Po porodu jsem odcervovala injekcne ivomec, ale po trech mesicich kozy sli postupne po odstavu kuzlat s mlekem dolu, prestali zrat jadro, zhubli. Vse ukazovalo na zacerveni, proto jsem znovu odcervila panacur. Kozy se zacaly viditelne zlepsovat behem par dnu, mleko taky uz nejake je. Nicmene v mlece na dne po vychlazeni a odstani je takovy jakoby kal co drzi dnu hrnce. Nevite co by to mohlo byt? Na chut a cich nic necitim.. dekuji za rady!

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 12:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

A není to jen prach z nedokonale přefiltrovaného mléka? Pochybuju, že by to mělo co společného s odčervením.

11.7.2018 21:06
chypi

XXX.XXX.239.33

Neni.. dneska jsem udelal test - hneda koza koza mliko po odstati bez "kalu", od dvou bilych s usazeninou.. nemyslim ze by to bylo odcervenim, ale mohlo by to byt zacervenim? Po procteni diskuzi tady mam obavu ze jsem odcervila malou davkou a ted vaham jestli odcervit znovu a cim a kdy...

11.7.2018 21:16
sanyhobby

XXX.XXX.99.131

Kal po odstatí mlieka môže spôsobovať krv v mlieku.

12.7.2018 12:13
moonika

XXX.XXX.210.78

neviem kolko doja, či to nie je také akoby zasúšacie mlieko...Ale za normálnych okolností nejaky sliz či kal na dne by ma nakopol urobiť NK test alebo dať mlieko na rozbor, to nebude dôsledok začervenia, skôr by som myslela že problém vo vemene.

12.7.2018 18:34
chypi

XXX.XXX.239.33

Zasusujici mleko by to mohlo byt, kozy uplne spadly s mlekem temer na nulu. Pred tydnem jsem je proto odcervila.. ale jam tady ctu, tak asi malo.. jeste tady byl prispevek ze by mohly byt brezi, ale jsou tri a pul mesice po porodu, takze by nemohli byt brezi dlouho a nesedi mi na to to nechutenstvi, temer odmitaji jadro..

12.7.2018 18:35
chypi

XXX.XXX.239.33

Co je to NK test?

12.7.2018 18:44
chypi

XXX.XXX.239.33

A jeste k tomu nechutenstvi, odmitaji jecmen. Stary, novy, suchy, maceny, mackany.. travu seno rohliky jablka zerou normalne..

12.7.2018 21:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

NK test je test na mastitidu - zánět. Někdy vemeno ani neztvrdne, ani nehřeje a mléko je při tom špatné. Oddojí se na talířek, přidá se pár kapek testovací tekutiny, trochu se zamíchá a za chvíli je výsledek. Pokud je mléko jak smrkány, tak je ve vemeni zánět. Testuje se každý stru zvlášť.

12.7.2018 21:10
chypi

XXX.XXX.239.33

Aha, dekuji.. to nebude, pac kozy skoro mliko nemaj.. spis to vypada opradu na to zasuseni.. mozna se mi zda ze uz je to o fous lepsi.. jak dlouho po odcerveni je dobre dat bobky na rozbor? A staci od jedne? Te co vypadala nejhur?

13.7.2018 08:31
moonika

XXX.XXX.136.25

a toho pečiva a jabĺk dostávajú koľko? lebo ak veľa môžu mať acidózu a preto odmietajú jačmeň, síce by mali tým pádom odmietať aj jabká s pečivom ale to sú veci ktoré by snáď neodmietli ani na "smrtelnej posteli:)" Dajte každej lyžicu jedlej sody prípadne nejaký prodigestan a jabká s pečivom im nedávajte. Ono pečivo celkom nie je bezpečné ani užitočné dávať. Aj jačmeň by som im pár dní neponúkala a potom postupne skúsila po troške

Čo sa týka toho kalu, ak doja len nejaké štipky akoby sa zasúšali je to kľudne možné, ale nevylučuje to že by sa nemohla u zasúšajúcej sa kozy vyskytnúť mastitída.

13.7.2018 13:51
chypi

XXX.XXX.178.168

Jablka dostávají poslední tři dni jen pár padanek a pečivo nekrmím vůbec, dostali jen na zkoušku zda budou chtít... vet mi dal nějaký prášek na zakyselení žaludku pro krávy, doma kouknu jak se to jmenovalo a kdyžtak bych ještě přiobjednala..

17.7.2018 15:28
chypi

XXX.XXX.239.33

Tak konecne jsem to nezapomela nez jsem dosla domu.. jmenuje se to uni ruminal. A smrdi to jako pangamin..

Jinak kozy uz jsou lepsi, jecmene davam jen malinko a zerou jen pri dojeni. Daj si ho, ale to nadseni se kterym vzdy vymetli kybl tam porad neni.. na mleku uz se ale trosku zvedli, nicmene jsme tak na 3/4l na den z jejich bezneho nadoje 2.5l.. ale mleko je ciste a chutne..

Nemate nejaky typ napriklad na granule ci jiny krmny doplnek?

Přidejte reakci

Přidat smajlík