Dobry den, prosim o radu. Mela jsem problem s velkym zacervenim u dvou koz. Po porodu jsem odcervovala injekcne ivomec, ale po trech mesicich kozy sli postupne po odstavu kuzlat s mlekem dolu, prestali zrat jadro, zhubli. Vse ukazovalo na zacerveni, proto jsem znovu odcervila panacur. Kozy se zacaly viditelne zlepsovat behem par dnu, mleko taky uz nejake je. Nicmene v mlece na dne po vychlazeni a odstani je takovy jakoby kal co drzi dnu hrnce. Nevite co by to mohlo byt? Na chut a cich nic necitim.. dekuji za rady!
Uživatel s deaktivovaným účtem

A není to jen prach z nedokonale přefiltrovaného mléka? Pochybuju, že by to mělo co společného s odčervením.
Neni.. dneska jsem udelal test - hneda koza koza mliko po odstati bez "kalu", od dvou bilych s usazeninou.. nemyslim ze by to bylo odcervenim, ale mohlo by to byt zacervenim? Po procteni diskuzi tady mam obavu ze jsem odcervila malou davkou a ted vaham jestli odcervit znovu a cim a kdy...
Zasusujici mleko by to mohlo byt, kozy uplne spadly s mlekem temer na nulu. Pred tydnem jsem je proto odcervila.. ale jam tady ctu, tak asi malo.. jeste tady byl prispevek ze by mohly byt brezi, ale jsou tri a pul mesice po porodu, takze by nemohli byt brezi dlouho a nesedi mi na to to nechutenstvi, temer odmitaji jadro..
NK test je test na mastitidu - zánět. Někdy vemeno ani neztvrdne, ani nehřeje a mléko je při tom špatné. Oddojí se na talířek, přidá se pár kapek testovací tekutiny, trochu se zamíchá a za chvíli je výsledek. Pokud je mléko jak smrkány, tak je ve vemeni zánět. Testuje se každý stru zvlášť.
a toho pečiva a jabĺk dostávajú koľko? lebo ak veľa môžu mať acidózu a preto odmietajú jačmeň, síce by mali tým pádom odmietať aj jabká s pečivom ale to sú veci ktoré by snáď neodmietli ani na "smrtelnej posteli:)" Dajte každej lyžicu jedlej sody prípadne nejaký prodigestan a jabká s pečivom im nedávajte. Ono pečivo celkom nie je bezpečné ani užitočné dávať. Aj jačmeň by som im pár dní neponúkala a potom postupne skúsila po troške
Čo sa týka toho kalu, ak doja len nejaké štipky akoby sa zasúšali je to kľudne možné, ale nevylučuje to že by sa nemohla u zasúšajúcej sa kozy vyskytnúť mastitída.
Tak konecne jsem to nezapomela nez jsem dosla domu.. jmenuje se to uni ruminal. A smrdi to jako pangamin..
Jinak kozy uz jsou lepsi, jecmene davam jen malinko a zerou jen pri dojeni. Daj si ho, ale to nadseni se kterym vzdy vymetli kybl tam porad neni.. na mleku uz se ale trosku zvedli, nicmene jsme tak na 3/4l na den z jejich bezneho nadoje 2.5l.. ale mleko je ciste a chutne..
Nemate nejaky typ napriklad na granule ci jiny krmny doplnek?