Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2018 18:47
gajdovka

XXX.XXX.221.172

Nedávno jsem psala, jak mi kozena skákla na pár lístečků k susedě, jaké to bylo nadělení, jak na mě řvala, to byl nějaký výpadek elektřiny a teď zase soused od té sousedy volá, že mám ovci u nich na zahradě, naštěstí ta šla po spadených jablkách, které u nich nikdo nesbírá a ovce to má přes plot na očích.Tak jsem se rozhodla, musím udělat jinou ohradu, ale nevím jakou, nemám tam elektřinu, tak nemůžu betonovat, elektřinu jsem dala, ale to bylo něco, dráty co chvilku zamotané kolem berana, prostě mu proud nevadí a do ovčího pletiva vrazí hlavu, lomcuje, až pustí ovci spodem.
Poradíte, jaké zabezpečení udělat, co vymyslet, aby byl už pokoj a ne denně opravovat a nervovat se se sousedama?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.7.2018 20:11

Mrazák
A příště začít od znova, naučit je hned po vpuštění, na dobře kopajícím ohradníku, že to bolí. Klidně ostříhat hlavu, namočit...ať dostanou pořádnou šlupku.

Měla jsem taky berana, který by se nechal radši umlátit elektřinou, než aby to vzdal a šel na druhou stranu. Tak jsem ho dala do pevné ohrady. Ale já mám tu možnost. Jsou prostě kusy, které nebudou elektřinu respektovat.

19.7.2018 15:44

Je to Váš pozemek nebo půjčený? Kdyby byl Váš, už by asi stálo za to přemýšlet o pevném oplocení. Na zabetonování sloupků elektřinu nutně nepotřebujete, ale kdyby to nebylo Vaše, asi by to nešlo a náklady by byly vysoké. Co píše hhippie, je k věci. Zvířata, která nejsou na ohradník zvyklá odmalička, si těžko zvyknou později, leda by to byla hodně velká plocha nebo za tím elektrickým byl aspoň dočasně pevný plot. Já úvahy o elektrickém oplocení vzdala, zdroj, tyčky i lanka rozdala, protože to nešlo, když jsou kozy zvyklé někam kráčet krajinou, když je čas k večeři . Prostě šly ohradník neohradník. Zařvaly a šly.

19.7.2018 15:57
gajdovka

XXX.XXX.221.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to Váš pozemek nebo půjčený? Kdyby byl Váš, už by asi stálo za to přemýšlet o pevném oplocení. Na zabetonování sloupků elektřinu nutně nepotřebujete, ale kdyby to nebylo Vaše, asi by to nešlo a náklady by byly vysoké. Co píše hhippie, je k věci. Zvířata, která nejsou na ohradník zvyklá odmalička, si těžko zvyknou později, leda by to byla hodně velká plocha nebo za tím elektrickým byl aspoň dočasně pevný plot. Já úvahy o elektrickém oplocení vzdala, zdroj, tyčky i lanka rozdala, protože to nešlo, když jsou kozy zvyklé někam kráčet krajinou, když je čas k večeři . Prostě šly ohradník neohradník. Zařvaly a šly.

Pozemek je můj, do budoucna plánuji něco bytelného, ale zatím, at je klid se sousedy, týká se to ovcí, kozeny, pokud se nepřekříží drátek, jsou v pohodě, nikam neutečou, párkrát dostaly po šňupáku, tak mají respekt.Asi zatím natáhnu ve dvou řadách elektrické lano a uvidíme.Beran tahá za sebou pneumatiku, aby nepřelezl, ale věčně někde visí za kořeny, nechci ho trápit a sebe taky ne, pak tam lítám, jak střelená každou chvíli.

19.7.2018 16:03

A co ty ovce ostříhat a namočit, jak píše hhippie? Pod dozorem, aby neutekly moc daleko, kdyby proběhly.

19.7.2018 16:18
gajdovka

XXX.XXX.221.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co ty ovce ostříhat a namočit, jak píše hhippie? Pod dozorem, aby neutekly moc daleko, kdyby proběhly.

hlavu mají připravenou, ted osekat keře kolem ohrady, znovu natáhnout a pozorovat.

19.7.2018 16:20

Držím palce.

20.7.2018 13:08
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Jsem začátečník, takže rady berte s rezervou, ale nám byly na utíkající ovce doporučeny klasické dřevěné lesnické oplocenky, metr vyjde na cca 100Kč. Postavit takovou ohradu je neuvěřitelně rychlé, nejrychlejší je to se vzpěrami jako na obrázku, ale lze i přibít ke svislým kůlům, když není místo na latě. Zatím nemám zkušenosti s trvanlivostí, lze samozřejmě natřít nebo ponechat osudu a příp. vyspravovávat levným odpadním dřevem. Pro nás je to do začátku ideální řešení, i když ne zrovna levné proti elektrice. Za ten klid, že nehrozí, že budu honit ovce po vsi, to stojí.

20.7.2018 13:14

ja radsi tech 10J.

20.7.2018 21:11

Mno... metr ovčího pletiva vyjde na cca 16 kč / metr... plus sloupky po cca 3-4 metrech... vás nikdy na 100 Kč / metr nevyjde. Takovou cenu lze dělat jen na malých výměrách... ale rozumím, že pokud má někdo přístup k velmi levnému dřevu a nezáleží mu na designu, může to udělat takto. Každopádně bych to určitě udělala daleko vyšší, než je na obrázku.
Pokud má někdo hodně dobrý zdroj palet, viděla jsem i poměrně velké pastviny plocené paletami na stojáka, pospojované jen prknem zezadu...také se nemusejí kopat sloupky, ale lze jen zakotvit viz foto výše...

22.7.2018 15:04
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Výška je 150 cm. Díky za tip s paletami. Nevíte, jak to měli vysoké? Budeme pastvinu rozdělovat, tak možná zkusíme palety, ale máme k dispozici jen 120/100. Vtip těchhle ohrad (oplocenky, palety) je v tom, že ovce pořádně nevidí, co je venku a tudíž se nesnaží ohradu překonat. Alespoň tak to mají naše ovce. Ty se snaží šplhat
jen po vratech z pletiva, oplocenky je nezajímají, tedy kromě vzpěr, těmi si s oblibou drbou záda.

22.7.2018 22:01

Tezko rict. Mozna bude tech 120 cm malo, ale zas bude pevna. Treba na to bude stacit jen natahnout pro opticke zvyseni jednu radu pasky..? Nebo se dela predsazeny el.ohradnik se 2 paskama - jakoze neskoci daleko a vysoko. Ale pak uz mi prijde ta financni narocnost dost neefektivni...

22.7.2018 22:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Máme plotem z palet oddělené slípky od ovcí, výška 120 cm je pro ovce naprosto dostatečná, i ovčí pletivo máme 120. Suffolky ani ve snu nenapadne skákat přes ohradu.

23.7.2018 05:25

Drevennejch ohrad jsem si uzil...at od vecne roztrhanejch teplaku od hrebiku v detstvi tak po vecny opravy pozdejs. Konkretne pro ovce a dobytek bych nic nez drat a lanko nedal. Drat je skoro vecnej ( v porovnani s lidskym zivotem ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík