Pastva jako demolice rozvíjejícího se eko systému

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2018 11:57
dad

XXX.XXX.225.133

i na toto se dají brát dotace, vše je pod dozorem pracovníků - výzkumníků VŠZ na zdárný vývoj zájmového území a pozorování rozvoje fauny a flory při pastevním využití pozemku
pasáčci co Vy na to ?

4.8.2018 12:08
Bekkky

XXX.XXX.91.157

No, asi jako u všeho záleží jak se to pojme... jestliže je zájmovým územím nálet plný kopřiv a zarůstají tak mýtiny, bude výsledek pozitivní. V celku to není nic nového, jen staré téma s jiným názvem. Asi je třeba bližší specifikaci zadavatele.

4.8.2018 12:36
dad

XXX.XXX.225.133

původně broskvový sad, co bylo předním netuším, postupně však degradoval a na ploše se začali objevovat vzácnější byliny a na ně vázaný hmyz, do této doby se udržovalo jen občasný mulčováním meziřadí, pak došlo k vysoutěžení dotačního titulu, poslední stromy byli zlikvidovány, povrch byl srovnán a oset, přivezli ovce, jedná se o trvalé umístění stáda, v tomto a podobném stavu je to cca 8 let a probíhá výzkum, fakt bych rád věděl co tam můžou najít ?

4.8.2018 13:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ovčí h-o-v-n-o?

4.8.2018 13:45
dad

XXX.XXX.225.133

to tam není třeba hledat, stačí vkročit za plot.

4.8.2018 14:48
Bekkky

XXX.XXX.91.157

Pokud tam jsou ovce pořád, tak asi jen to...

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2018 16:26

Nekdo si umel zaridit snadny prijem, no..
Kdyz jsem slysela, jak se braly dotace na vysazovani sadu a prvni leta, v ramci podpory zemedelcu, se jim vyplacely kompenzace, protoze stromy jeste neplodily a po udrzitelnosti se sady zas zaoravaly... ...deji se daleko horsi veci nez to, ze senekde tuneluje skrze spasani ovcemi...

4.8.2018 17:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Uměli bychom to všichni. Ale kdo z nás má na to povahu? Já ne.

4.8.2018 18:22
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nekdo si umel zaridit snadny prijem, no..
Kdyz jsem slysela, jak se braly dotace na vysazovani sadu a prvni leta, v ramci podpory zemedelcu, se jim vyplacely kompenzace, protoze stromy jeste neplodily a po udrzitelnosti se sady zas zaoravaly... ...deji se daleko horsi veci nez to, ze senekde tuneluje skrze spasani ovcemi...

Jo, to je pravda. Takhle jsme koupili (tedy partner) před pár lety pozemek se suchým "sadem". Předchozí majitel dostal dotace na stromy, taky na oplocení... Nikdy tam žádný ovoce nevyrostlo, ani nemohlo (což nikdo nezjišťoval), je to na skále, stromy uschly a zbytek jich dodělal dobytek, co tam pustili pást. Jo, byly to skoro tři hektary, nevím, kolik dostali, ale asi to šlo... Přežily tam do naší doby DVĚ jabloně.

4.8.2018 21:03
lukasel

XXX.XXX.30.253

Při správné a citlivé pastvě k rozvoji dojít podle mě může. Pásl sem na pozemcích kde před založením TTP bylo pole s obilim s řepkou. Teď je tam několik let TTP které se jen spása a na podzim občas mulcuje. Pri pasení sem nacházel mraky kudlanek a narazil sem na pár jedinců mloka skvrnitého motýlů a jinyho hmyzu nepočítaně.

Pokud ale to dotyčný bude praktikovat tak že tam zvířata vypustí a nebude hledět na to jak ten pozemek spásají(nechá to vydupat, vyzrat až na kořínky atd.) bude z toho měsíční krajina.

4.8.2018 21:15
tom.tady

XXX.XXX.83.88

No, upřímně Dad, není moc na co.
Aby si čůlověk mohl udělat nějaký relevantní názor, tak bys tady musel dát podstatně více informací...
Takhle si o tom můžem povídat jako třeba, třeba... o vlcích?
Názor si můžu udělat vcelku na cokoliv ( a kdekdo ho lately taky má na cokoliv i na vše), ale pokud o věci ho..o vím, tak taky ten názor za to ho.no bude stát...

4.8.2018 21:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mlok skvrnitý na pastvině? ? ? ? ? ?
Mloka vídám každoročně v několika místních lesích, ale nikdy ne na pastvině!

4.8.2018 22:13
lukasel

XXX.XXX.30.253

Jo taky sem cumel! V okolí sou lesy a přes pastvu byly i remízky. Našel sem je na kraji lesíka hned vedle byla pastva.

4.8.2018 22:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

U těch bodláků jsem hledal mloka a ony tam kudlanky a v nejlepším Pan kudlanka teda asi v nejhorším

4.8.2018 22:58

tom.tady: nezda se ti ze zacinas bejt trosku povysenej?

5.8.2018 08:18
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Nezdá (a říkám si, co by ti na to asi tak napsal profesor ).

Zato se mi zdá, že se spousta lidí vyjadřuje k různým věcem, o kterých nemají alespoň základní informace.

A tak se spíš ventilují nějaké všeobecné frustrace (nebo naopak šíří neodůvodněné nadšení), nicméně bez většího reálného vztahu k danému tématu, nebo kauze.

Dobrým příkladem jsou diskuze (resp. jejch úroveň) o návratu vlka, kůrovcových kalamitách nebo třeba migrantech, kde je samotné téma často v podstatě zástupné a lidi si tam zhusta řeší úplně jiné věci.

Zpátky k tématu vlákna - aby člověk měl alespoň šanci nějak tu věc zhodnotit, musel by vědět, co je přesně záměrem, v jakém stavu byla lokalita na začátku projektu (ve smyslu výskytu druhů), jakým způsobem se pase, jak velká je plocha, zatížení, plemeno...

A pokud Dad opravdu zajímá, "co tam můžou najít", tak nejlepší je zeptat se přímo lidí, kteří výzkum provádí.

5.8.2018 08:23

tom.tady: me to prijde ze pomerne jo a prave jsem si toho vsim ve vlakne o vlkoj. Jses na internetovy diskuzi, mimo VS zvdelanych expertu treba na vlka ( jak vydno z posledniho pripradu tak ne vsechno je jak bylo driv ). Mas patent na rozum ze soudis kdo ma a kdo nema v podstate narok neco vubec rikat? Se te zeptam primo, ty jses slunickar?

5.8.2018 08:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jestli tam v tom broskvovém sadu bývalém, nebo na něčem podobném, s dotacemi nepase tom.tady.

5.8.2018 09:45
Bekkky

XXX.XXX.68.18

To je těžký, pod spoustou dotačních titulů se skrývá jen tzv. odklonění peněz i když znějí hezky a z některých i když to to na první pohled vypadá jako totální kravina se vyklubou docela dobré projekty.
A v tomhle případě je jednoznačně rozhodující, kolik ovcí na jaké ploše a v jakém režimu.
My paseme dvakrát ročně orchidejové louky, je to zajímavé, protože i když ovce květy někdy ukusujou, tak každoročně je jich o mnoho víc. Je to tím, že zároveň udržujou nízkou trávu.
Ale jinak naprosto chápu ty, kteří jsou naštvaní na to, že sami chovají pár ovcí, mají s nimi práci ale na dotace nedosáhnou, tedy spíš se jim ta buzerace s tím spojená nevyplatí. I když osobně bez dotací existovat nemůžu v tomhle systému, považuju je za nefér a je to jen taková novodobá obdoba přerozdělování. Nejspíš se zde někoho dotknu, ale mám pocit, že SCHOK moc i za drobné chovatele nebojuje a neprosazuje jejich potřeby.

5.8.2018 10:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jak dlouho trvají dotace? Co bylo před tím? Zrušila bych dotace hned a vidělo by se. Nakonec džungle, která by možná vznikla, by třeba lépe zadržela vodu v krajině.

5.8.2018 10:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zase se bere jméno Profesorovo nadarmo!
Tak že za všechno může profesor? Kdo si myslí že jo, nech teď zvedne ruku, později ať mlčí!....................................................................................
Nikdo? Děkuji

Pane Tome, tady nejsi na odborné diskusi, ani na odborném semináři. Každý tu má naštěstí právo říct co si myslí, jak to vidí....... Ať už plácá smysly, nebo nesmysly.
Nejsi trouba, aby jsi nevěděl jak to ve velké spoustě projektů dotovaných EU chodí. Nejdůležitější z celé akce je většinou foto na kterém jsou nějací..... ? dejme tomu příjemci dotace a za nima cedule se znakem EU a textem ( ve zkratce) - Financiváno z EU !
Mám pocit, že tohle foto je přímo POVINNÉ!
Nechci všechny projekty házet do jednoho pytle, to určitě néééé, ale nediv se, že lidi čím dál častěji ztrácejí důvěru k těmto akcím. Navíc je zcela známé, že na takových akcích se vždy přiživí mraky neomylných "odborníků", spíše parazitů.

5.8.2018 10:25
dad

XXX.XXX.225.133

Tom.tady - jsou tam Šumavky, stávající ani původní zatížení nikdo nechce prozradit (mám odhad, ale je nekvalifikovaný - něco přes 100 ks dospělých ), původní stav viz víše, rozloha 16 ha, záměr jsem již také napsal (podpora výskytu bylin a hmyzu) -pilotní studie pro získání vědeckých podkladů s následným rozšířením takto udržovaných ploch, systém pastvy jsem taky zmínil, garanti projektu se mnou moc nekomunikují, před pěti lety právě kvůli tomuhle plácku dali negativní doporučení mnou zpracované PD na údržbu ostatních ploch průmyslové zony ( skoro 180 ha, začít se mělo na 38 ha), dnes jsem mohl být Tvým kolegou a drbat si hlavu, kde seženu krmení na zimu
Tome, přece mi nechceš tvrdit, že tohle je normální údržba vypásáním, tohle by přece normální pasáček neměl dopustit jestli má svá zvířata rád.

5.8.2018 13:26
Bekkky

XXX.XXX.68.18

dad:
znamená to tedy, že ovce byly vypuštěny na čerstvě zatravněnou plochu? Asi by neškodilo foto. Na netu jsem o tom projektu nic nenašla.

5.8.2018 16:31
tom.tady

XXX.XXX.83.88

TO: Dad a jíní: Ale já ten projekt neobhajuju, stejně jako ho nemůžu kritizovat, protože jsi o něm (až do toho tvého posledního příspěvku) napsal tak málo, že to prostě nešlo...

A k tomu směřoval můj první koment: pokud mě zajímá něčí názor (ve smyslu chci další pohled na nějaký problém) tak k tomu musím poskytnout dostatek informací. Pokud místo toho odstartuju diskuzi emotivním titulkem, který tu věc předem odsuzuje a ty informace nenapíšu, tak ta diskuze proběhne, jak proběhne. V prvních 9 komentech 2 lidi napsali že (víceméně) "to záleží", a dál se člověk dočet (s mírnou nadsázkou), že se tuneluje, my že bysme to teda dokázali taky, ale nemáme na to žaludek a že "dotace jsou svinstvo".
A že já jsem sluníčkář a beru dotace . (Já sám se teda považuju za poměrně konzervativní typ, dotace neberu, naopak jsem - k poměrné nas.anosti vlastní ženy - do péče o krajinu nalil skoro půl mega z vlastního.

No a k samotnému tématu: samozřejmě to může být původně dobrý záměr, ale zprasený provedení. Taky to může být čistý tunel na prachy.
Anebo to taky celé může dávat smysl.

Počet zvířat není nijak alarmující - záleží, čím to osili a kolik tam naroste krmení. Nám třeba 200-hlavý stádo opásalo extrémně vysluněné svahy se stepní vegetací o stejné výměře dva měsíce (červenec, srpen). Pokud bysme tam najeli na jaře, tak to celé zvládnem přepást dvakrát. Takže jo, celosezonní pastva 100 zvířat na 16 ha nemusí být problém.

A zase, jestli to poškodí ten ekosystém - záleží! Je to rotační pastva? Oplůtková? Na volno? Mozaiková? Střídaj se meziročně nějak plochy? Co s nedopaskama? Přikrmujou tam?
To všechno hraje roli.

A co tam rostlo před zahájením projektu?

Z mojí zkušenosti sady, jak píšeš, degradují většinou směrem k porostům třtiny a zapojených křovin, tam většinou moc zajímavých druhů přírodních není. Tím pádem by to nebyl takový prú.er to přeorat a osít (ale pořád to i v tomhle případě můžou být vyhozené prachy, o tom žádná).

Další věc - jak to bylo financované? "Vysoutěžit dotační titul" z mé zkušenosti nejde. Na tituly (v kontextu zemědělství a péče o přírodu) má člověk automaticky nárok, pokud splní podmínky udělení dotace (SAPS, LFA, chřástal, suché stepní trávníky atd.), soutěží se veřejné zakázky, v hodně volném smyslu některé granty, kdy se balík peněz rozděluje projektům podle jejich bodového hodnocení. Jinde je to zas tak, že pokud projekt splní nějaká kritéria kvality (občas VÉÉLKÉ uvozovky) tak se rozdává, dokud nedojdou prachy.
Nesouvisí to sice s věcným obsahem tebou popisovaného projektu, zato by to hrálo roli v případě, že by s tím člověk chtěl něco dělat. Nastavení obecných dotací asi nezměníš a pokud to není tak, že někdo u Olomouce pobírá dotace na údržbu vysokohorských luk, tak s tím ani nehneš.

Pokud by ale docházelo k porušení podmínek veřejné zakázky, nebo grantu (třeba jeho udržitelnosti), tak už to člověk, pokud má chuť a čas, může nějak řešit. Stejně tak pokud jsou (resp. byly) zvláště chráněné druhy, je potřeba k jakékoliv činnosti souhlas patřičného odboru ochrany přírody. Pokud nebyl vydán, nebo se nedodržují podmínky jeho vydání, jde celá akce "sestřelit" - což může znamenat zastavení nesmyslného a škodlivého projektu, vrácení peněz plus různé další postihy.

Jinak, ne že by se neděly v ochraně přírody pěkně zoufalé pra.árny. Jsou úředníci, kterým někdo řekl, že na údržbu původních pastvin jsou dobrý ovce a co oni dokážou vymyslet, to vám radši ani psát nebudu, protože byste mi na konto mého "ochranářství" dali ban. Jen pro ilustraci, jaké kapacity tam občas sedí: marně se několit let snažím referentce odboru životního rostředí v jednom nejmenovaném Středočeském kraji vysvětlit že 100 ovcí vy.ere za 10 dní stejné množství h... jako 10 ovcí za 100 dní.

5.8.2018 16:50
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Hele Profesore, těžko se mi vyjadřuje k něčemu jako je :Nejdůležitější z celé akce je většinou foto na kterém jsou nějací... ? dejme tomu příjemci dotace a za nima cedule....

Mezi lidmi, mezi kterými se pohybuju je většinou nejdůležitější zachránit nějakou louku s motýly, nějakého toho orla, rysa, mloka, nebo třeba pomoct někomu, komu chcou exekutoři sebrat barák, nebo sociálka děcko. Nebo taky pomoct někomu sehnat funkční kriplkáru.

Samozřejmě nevím do podrobna, kdo se tu v jakém prostředí pohybuje - pokud budem mluvit jen o zemědělství a ochraně krajiny, tak je spousta průšvihů a prasáren, které se ven vůbec nedostanou.
Jenže stejně tak je i spousta dobrých a především důležitých věcí, které by se třeba bez grantů a dotací vůbec neodehrály. Jenom mají tendenci je brát lidi jako samozřejmost a šířit jenom negativní zprávy.

Upřímně si myslím, že většina lidí nemá o tomhle tématu moc páru a vcelku chápu jejich nedůvěru - zvláště když je krmí obdobnými hláškami jako je ta tvoje.
Připouštím, že můžeš mít pravdu a takové tvrzení máš podložené, pak by ale bylo dobré se o informace podělit...

5.8.2018 17:29
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Tom:
V lecčems Vám dávám za pravdu, ale vadí mi, že se většinou jedná o relativně velké projekty ve kterých mizí velké peníze a mě přijde škoda, že pro řadu malých chovatelů je to naprosto nedostižná záležitost. Přitom oživení infrastruktury mimo města a rozumnému a obnovitelnému využití krajiny by nějaká jednoduchá forma dotace do začátku a možnost získat pozemky za barákem mimořádně pomohla. Když spočtu jen ženy, které pro mizerný plat složitě dojíždějí z vesnic do fabriky, tak to je naprosto nerentabilní nejen pro ně a jejich rodiny, ale i pro stát.

5.8.2018 18:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tome, toto ty mě? Mě, který tady tak sálodlouze obhajoval dotace? A vysloužil si díky tomu i hanlivou přezdívku!
No ale pojdmě k jádru jezevčíka - co kdyby ses občas kouknul na ty cedule umístěné vedle kdejakého mostu, cyklostezky, hasičárny, obecního domu, nástěnky ve škole, v mateřské školce.........To ti musí stačit. Zákulisní praktiky u spousta těchto projektů ti tu opravdu osvětlovat nebudu. Ale když už ti teda o informace tak jde, co kdyby ses ty s náma podělil do čeho konkrétního jsi vrazil svého půl mega? Případně proč jsou tvoji přátelé, nebo ti "potřební" v exekuci, proč jim chce sociálka vzít děti? Neříkej mě, že jsou všichni v takové situaci díky tělesnému hendikepu.
Nechci abych to vyznělo že jsem proti pomoci potřebným, protože ač tak možná nevypadám tak mám k charitě dost blízko. Jsem zastáncem toho, že každý má dostat minimálně ještě jednu šanci, ač nejlepším lékem bývá velký bič a malý dvůr! Ve spoustě případů mě děsně štve, když vidím např. jak tatínek takové "potřebné" rodiny si "odmaká" dopoledne jako asistent někde na škole a zbytek dne si probrnká na kytaře. Zatím co já rubám hodněkrát do tmy. Přesto se skřípěním zubů jeho dětem přispěju, i když vím že takový neradostný dobrý skutek se nepočítá
A když chápeš nedůvěr lidí v dotace, tak co tu řešíme?

5.8.2018 19:49
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Bekky, záleží o jakých programech se bavíme.
Zemědělské dotace jsou příšerný opruz, ale pokud jde o "ochranářskou pastvu", tak jsou k dispozici "relativně" snadno administrovatelné krajinotvorné programy přes AOPK (PPK a POPFK), ze kterých jde extenzivní pastva financovat. Stejně tak to podporuje ČSOP, Nadace Ivana Dejmala a další.

Jinak Profesore, posuzovat nějakou akci podle toho jestli u ní je nebo není nějaká cedule, je jako hodnotit kvalitu mixeru podle jeho barvy. Jako samozřejmě to jde, ale vypovídací hodnota asi úplně velká nebude, ne?

A to že do jisté míry chápu nedůvěru lidí v dotace (a jiné věci) neznamená, že si myslím, že je ta nedůvěra oprávněná.

5.8.2018 21:40
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Já měla Tome na mysli něco z trochu jiného soudku. Myslím spíš na podporu malých hospodářství na vsi, aby to poskytlo ženám s dětmi a nebo těm po padesátce, co už špatně shánějí práci alternativu k dojíždění do fabriky. V tomhle směru asi nic neexistuje, jen pro mladé zemědělce. Kromě toho není možno díky současnému systému dotací se dostat k pozemkům.
Pokud se někdo chce pasením živit, musí už mít opravdu stádo a to není práce pro ženu s dětmi.

5.8.2018 22:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tome, ještě jsem zapomněl - že 100 ovcí vy.ere za 10 dní stejné množství h... jako 10 ovcí za 100 dní je matematicky asi pravda, ale ve vztahu k pastvině je to sakra rozdíl

5.8.2018 22:16
tom.tady

XXX.XXX.83.88

To by bylo samozřejmě skvělý, jenže pokud by ta hospodářství měla lidi alespoň částečně živit, tak už většinou budeš potřebovat finalizovat produkci, což znamená zpracovnu - moštárnu ovoce, mlíkárnu, sýrárnu, minijatka, sušírnu bylin třeba. A se současnýma legislatviníma požadavkama je to na pár set tisíc investic. A to už prostě vyžaduje nějakou schopnost administrace bohužel.

Tam si myslím, že by mohly zabrat víc obce, popřípadě MASky, které přerozdělují prachy a když nějaká funguje, tak pomáhá žadatelům/příjemcům, aby se nemuseli trápit.

Jinak na to co píšeš by možná šly najít prachy z programů na podporu zaměstnanosti. Peníze tam jsou, viděl jsem vymyšlený dobrý zhovadilosti, vypadá to, že je tam víc peněz, než dokážou žadatelé využít...

6.8.2018 00:03
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Jenže podmínkou je dostat se alespoň k nějakým pozemkům. Jenže spousta vesnic je utopená v řepko-kukuřičných lánech, které obhospodařují bývalá družstva. Kdysi jsem bydlela ve středních Čechách a tam je to naprosto zabitá věc. Celkem logicky by lidi potřebovali mít možnost získat pozemky nedaleko bydliště. Jenže zrovna tohle zemědělské dotace brzdí.

6.8.2018 10:37

Tak treba toto, verim ze za tu praci neberou nejaky spinavy dotacni penize, ale vyznam? Ze tam rostou orchideje nebo dalsi "krasny" kyticky? Porad me neprestane udivovat, jak maj ochranci prirody nastaveny hranice toho, co je puvodni a co by se melo chranit. Ja si porad myslim ze nejlepsi je nechat to misto ladem opravdu doslova prirode a ona si to tam vyselektuje co tam chce. Vysledkem nebude nic jinyho nez neprostupnej prales.
Ale ne, clovek si porad mysli ze vi vsechno nejlip! Takze pro me jsou vsechny tyhle akce, stejne jako udrzovani krajiony ovcema jen snaha uzivit sam sebe. O prirodu tady jde az na poslednim miste.
Udrzovat umele louku ma vyznam jen kvuli obzive. Vschno ostatni viz nahore.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/horske-louky-kosi-sto-let-starym-zpusobem-diky-tomu-se-vraceji-orchideje-i-masozravky-53313?dop-ab-variant=2&seq-no=3&source=hp.

6.8.2018 10:53

mastnacku, kdybychom dotace odmysleli a tu louku vypásaly ovce, které by to živilo, bylo by z toho maso a třeba i mléko a vlna, pak by to bylo naprosto v pořádku, ne? A asi jde i o to, aby se zachovalo něco, co by naši potomci mohli využít, když nebudou tak pitomí jako posledních pár generací. O kráse ani nemluvím, ta má taky svou úlohu v lidské činnosti.

6.8.2018 10:56

oreb1: presne tak, kdyby to melo prinase uzitek tak jo. Ale krasa? To je krasa v lidskym vnimani, priroda to vidi jinak. Pokud za ni muzu mluvit. Stvorila vsechno na zemi takze krasna je zaplevelena louka naletama, lopuchama atd.

6.8.2018 11:16

Janinka Bosorka napsal(a):
Jak dlouho trvají dotace? Co bylo před tím? Zrušila bych dotace hned a vidělo by se. Nakonec džungle, která by možná vznikla, by třeba lépe zadržela vodu v krajině.

Ono ale nelze je zrušit jen v ČR, v tu ránu bychom byli nekonkurenceschopný. A aby se domluvil celej svět na tom že se zrušej? Nad tím se můžem pousmát.

6.8.2018 11:21

kostey: a tobe se zda ze jsme i s dotacema konkurenceschopny? Kdokoli jinej vyrobi cokoli lip a levnejs.

6.8.2018 11:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To je všechno důsledek špatně vyjednaných dotací už před vstupem do EU. Pokud bychom dostali to co státy od nás na západ, tak bychom byli vysmátí a naopak by brečeli oni. Jenomže jsme se nechali ukecat. Vrchní vyjednavč Telička to pěkně po..ral.

6.8.2018 11:52

prezdivka: prijmeni hovori za vse, predek ho nedostal urcite jen tak pro nic za nic :). Mozna byl dost chytrej na to aby si ho nechal z Telete predelat na Telicku. Ale on to je chytrej vzdelanej pan, jiste vedel co a proc a jak.

6.8.2018 12:47

mastnacku, i my jsme součást přírody. Něco nám voní, něco ne, máme rádi hezké barvy a rádi ležíme v trávě mezi kytkama. Když vynechám problém dotací, je problém v tom, že chce většina lidí schramstnout všechno jen pro sebe. Já jsem třeba své i jiné děti učila, že nesmíme utrhnout všechny kytky, které se nám líbí, protože by už další neměly z čeho vyrůst a musíme nechat i pro ty další, co přijdou po nás. A že se nemáme štvát na stromě až na poslední nejslabší větev při sklízení, ale nechat něco i hmyzu a ptákům. V džungli by se nám moc hezky nežilo, nešel by nějaký kompromis ?

6.8.2018 12:59

Přezdívka: No to jako pozor, Telička nevyjednával výši dotací. Tu maj členské státy všechny stejné. Liší se ale národní dotace, vnitrostátní podpory a v tom je kámen úrazu.

6.8.2018 13:08
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Já pořád vidím kompromis v tom, že bychom měli naší krajinu rozumně využívat, nebýt líní a nepohrdat tím, co nám může dát. Myslím, že jen kvůli ziskům nadnárodních společností zcela zavrhujeme a nevyužíváme to, co nám naše zem nabízí. Nevidím důvod, proč bychom měli vše nechat zarůst, ale také nevidím důvod, proč si necháme líbit ty lány technických plodin, místo toho, aby se tam pěstovaly a chovaly potraviny. Osobně bych se vrátila tak asi do období první republiky s mírným vylepšením (jako že třeba víc ovcí ).

6.8.2018 13:12
Bekkky

XXX.XXX.68.18

kostey: a taky se liší způsob administrace v jednotlivých zemích. To výsledek také ovlivní.

6.8.2018 13:25

oreb1: a japak se maji indiani v dzungli? sbiraj, cpou se, pak si dachnou v houpacce, zase neco nasbiraj a jsou spokojeny. Me prijde prales a dzungle jako dokonaly prostredi.

6.8.2018 13:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Byla jsem v to systému od r.2004 do 2013 a tak vím, že byl nějaký pětiletý plán, který se musel dodržet, vlastně šestiletý, protože rok vstupu do systému se nepočítal. A ze začátku bylo každý rok o nějaké euro víc. Národní dotace to je vůbec katastrofa. Těch papírů a potvrzení k tomu. První rok muselo být potvrzení, že nedlužíte nic zdravotní pojišťovně. V té době bylo pojišťoven ještě 11. Na všechny pojišťovny poslat dopis - doporučeně s návratkou - a doložit k žádosti. Prostě pošta měla žně a pojišťovny nas..rané úředníky. Pokud se v pětiletém cyklu něco nedodrželo, tak hrozilo, že se budou vracet dotace za celou dobu a ne jen za ten nedodržený předpis. Jo a ke konci zase vymysleli nad určitou částku euro, že to co je nad hranicí se bude o nějaké procento krátit.

6.8.2018 13:37

mastnacku, no tak jo, ale občas nějakou mýtinku vytvoříme a na tý budu bydlet já . Prodírání se houštinami si užívám dost a dost, aniž bych v džungli bydlela.

6.8.2018 13:45
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Oreb: kozy prolezou kde čím, protože tam jsou ty největší dobroty...

6.8.2018 13:46

oreb: urcite, vsak velky kopytnici maj tohle v poposi prace. Me jsou proste kopce a lesy blizsi nez produkcni placka nekde v nizine. Kdybych si moh vybrat mezi lesem-pralesem a kvetnatou loukou tak jasne vyhraje prales ( s mitinou ).

6.8.2018 15:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak že jedna mítina pro masnáčka, druhá mýtina pro oreb, třetí nepatrná mýtinka pro Babiše... a jsme zase u kácení lesů a udržby krajiny

6.8.2018 15:25

Ba ne, mastnacek chtěl žít v džungli, mýtina je jen pro mě, já bych tu údržbu krajiny nerušila. Kde by pak byla louka, aby se člověk natáhl mezi kytky? Na Babiše bychom poslali gorily z džungle, ty by snad byly silnější než ty jeho od Třebíče .

6.8.2018 15:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já myslím, že jeden tarzan už stačil

6.8.2018 16:07

ale no tak. I deti zeme a hnuti duha musi uznat, ze je puvodnejsi prales nez pravidelne kosena louka. Takovi ti ochranci orchydeji by se i rvali za jejich oblibenou kvetinu. Pritom i pro ni by priroda sama misto nasla.

6.8.2018 16:23

Já myslím, že by květnatá louka byla do 10 let, jen tam nechte pást kozy a uvidíte. Tomu já říkám údržba krajiny. Ale sekat by se taky mohlo, aby měly seno na deštivé období. A zbytek si pro mě za mě nechte džungli. Kdyby Vám moc zarůstala, stačí říct.

6.8.2018 17:38
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Bekkky napsal(a):
dad:
znamená to tedy, že ovce byly vypuštěny na čerstvě zatravněnou plochu? Asi by neškodilo foto. Na netu jsem o tom projektu nic nenašla.

Na čerstvě zatravněnou plochu smíte pustit dobytek až následující rok, ale již tentýž rok, co tráva vzejde, se musí 2 x posekat. Je na tom závislá dotace na zatravnění, která je podle polohy okolo 8000, - na hektar a to po dobu pěti let od založení porostu. Plus samozřejmě existují další dotace k tomu. Nevím teď jistě, jestli se zatravnění netluče s plochou, takže je možné, že plochu můžete čerpat až po vypršení dotací na zatravnění. To se mi, omlouvám se, nechce v papírech hledat.

6.8.2018 20:32
dad

XXX.XXX.225.133

Tom tady - nejsem hysterka , jen jsem likvidoval po pěti letech papíry a tak jsem si vzpomněl
- je to jeden plac, jedna ohrada, bez sena by už ovce pochcípali hlady před třema lety
- ten sad byl založen na unikátním podloží, takových plácků moc není, proto ten výzkum a pastva
- ta pastva se podle mně trochu zvrtla, jen se s tím nedalo prvních pět let prý moc udělat a pak bylo pozdě, ovcí je už sice výrazně míň ale třeba se tam zpátky něco ukáže, jestli zaprší
začátek diskuze se šoupnul trošku někam jinam než jsem zamýšlel, asi jsem to blbě napsal, spíš tam mněl být dotaz jestli jste (profíci) ochotní zajít s výpasem až do takovýchto konců, nebo už je nějaký 'etický kodex pasáčka' který by zabránil takovýmto stavům.

7.8.2018 09:02
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Dad: v poho .

Princip obnovné pastvy (a seče) je většinou takový, že nejde primárně o odstranění travní hmoty, ale živin z půdy (sekundárně o přímé snížení výšky travního porostu, ošlap, degradaci stařiny a narušení drnu). Proto jsem se cíleně ptal na ten příkrm.

Nedává mi velký smysl držet tam ovce a přikrmovat je biomasou odjinud - je to dotace živin z venčí a to (většinou!) znamená podporu dominantních trav a snížení biodiverzity.

7.8.2018 13:57
nitraner

XXX.XXX.208.204

7.8.2018 15:55
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Jojo, poděkujte Marii Terezii .

Přidejte reakci

Přidat smajlík