Uživatel s deaktivovaným účtem

Takhle si tak koukam na moje stadecko jak se cpe 17.zari ve chlivku senem... prodej jehnat letos minimalni, jedna dospela ovce na chov. S kym se dam do reci, mizerie. S kym se dam do reci, jak mu smakuje jehneci, skopovy a kdy ho naposledy mel... skoda mluvit. Takze si rikam, jestli ty ovce nezrusit nadobro a jezdit uz jen strihat. Plemenny zvirata nedelam, doma to nikdo poradne jist nechce a mame vsecko ostatni maso ktery se ji svoje. Ted koukam do inzerce, tak zase par lidi ktery jsem uz nekde zahlid nebo s nima komunikoval o necem, rusi chovy nebo drasticky snizuje stavy. Maso lidi nechcou, vlna je pro vetsinu lidi kde striham odpad...ty strane si muzu dvakrat za rok politat kosou a ususit kralikum...

Upřímně, myslím si, že čistě ekonomicky tady chov ovcí perspektivu nemá. Není tady prostor na skutečně extenzivní a tudíž levný chov, nejsou tady super podmínky pro úživné pastviny jako v Británii nebo na pobřeží Severního moře, ale ani více okrajových území, kde nelze chovat nic jiného než ovce. Kdo má dostatek pastvin, udělá si většinou lepší službu masným skotem.
Pro vlnu zde ovce chovat nelze, chovu pro sýry nepřeje hygienický balíček EU, vstupní investice je příliš vysoká a chov na maso... spotřeba skopového a jehněčího je dlouhodobě nízká a není to nedostatkem příležitostí si koupit. Prostě tohle maso u nás nemá tradici.
Nebo takhle: tak si tak koukám na to naše stádečko, pěkně ostříhané, pase se na čtyřech tisících, dorůstá jim to jak zapršelo, seno mají v ovčíně, neubývá. Ve velkém sadu luxujou co spadne ze stromů a tím nám velmi šetří práci. Letos jsme prodali v květnu šest jehnat, čtyři nám zbyla do mrazáku, kam už jsme je uložili. Úspěšný rok. Jehněčí i skopové jíme celá rodina, co ne my, to naši psi. Vlnu tedy také neprodáváme, letos s ní zateplíme střechu u kurníku.
Naše zvířata nám pomáhají v údržbě pozemků, výrobě kompostu a hnoje, nic se u nás nevyhodí, vše se zužitkuje. Znáte to: Jestli to už nechceš dojíst, nevadí, dáme to psům, nebo slepicím.
Máte pravdu, že letos nebyl lehký rok, to prověří. Nevím, zda bychom chovali ovce, kdybychom je nejedli. Chápu vás.
Tak já jsem si dneska v obchodě říkala jak si dobře ž... Vakuově balené jehněčí porce 450 g a u toho cena 299 Kč. Na to bych měla z důchodu maximálně jednou za rok. A teď to mám pořád. Jak se mě tuhle neděli dělaly boule za ušima, když jsme měli vepřovou krkovici, knedlík a červené zelí.

mastnacku, Vy jste proti uzení, žejo? To je možná v téhle souvislosti škoda, protože jako klobásy by se to možná ti Vaši vybíravci naučili jíst.

Oreb, nejsem proti uzeni. Ted nemam dost bucku a na zabijacku je jeste brzo a hic. Mrazaky plny. Mista tak na dve jehnata. Potrebuju tam nacpat 3-4 a k tomu dve dospely velky ovce. Vypadli me tri odbrratele a to u me dela 80% :).

Myslela jsem hlavně na to, co by jim tak mohlo chutnat. Nějak nenápadně v rodině prorazit, abyste využil to dobré maso.

Pocty omezim a premejslim ze budu ovce berankoj davkovat tak, aby se to rodilo v prubehu cely sezony at se nemusi moc plnit mrazak... :)

Pokud jde jen o problém s odbytem, tak zkuste prodat ovce arabům, známí takhle prodávají jedné rodině z Neratovic a rozhodně si nestěžují na nedostatek zájmu.

napsal(a):
Pokud jde jen o problém s odbytem, tak zkuste prodat ovce arabům, známí takhle prodávají jedné rodině z Neratovic a rozhodně si nestěžují na nedostatek zájmu.
jenže arabové neporáží zvířata v souladu s platným zákonem na ochranu zvířat proti týrání. osobně s tím mám velký problém. jasný, pro prachy je možný poslat i zvířata life-exportem do turecka a nechat je zdechnout v kamionu na hranicích bulharsko-turecko, ale...

Já u té jejich porážky byla a ovce se ani nestihla leknout. Přivezli si vlastního řezníka a rozhodně zvíře porazit uměl dobře. Když to srovnám s porážkou prasete, které nám jednou zabíjel náš řezník, no nebudu rozepisovat, ale ta ovce rozhodně trpěla míň. Já rozhodně nejsem příznivec muslimů, ne proto že bych je neznala nebo se jich bála, mám jiné důvody, ale nevidím na způsobu jejich porážky zas takový problém, za předpokladu že to dělá školený člověk, což správně musí.

já s tím mám prostě problém, no. jako dobře, dobře udělaná rituální porážka je lepší než zmrvená konvenční, ale dobře udělaná konvenční je prostě lepší než rituální. že je ovce takové tiché zvíře na tom, že prostě žádná okamžitá smrt se nekoná, nic nemění.
nevěřím a nikdy nebudu věřit, že ta díra v krku nebolí a prostě není žádný fyziologický mechanismus, který by zajistil okamžitou ztrátu vědomí, na nějaký poklesy tlaku fakt nevěřte.
no a zmrtvená rituální...

a pak taky...kolabovat s araby a poskytovat jim zvířata k chování, které odporuje platným zákonům, mi taky vadí, i kdyby nakrásně ty ovce opravdu hned omdlely pohledem na vlastní krev.
Dobry den. Puvodne jsem chtel zalozit nove vlakno ale tohle mi nazvem zrovna vyhovuje. Mam k dispozici hektar pozemku a jedna z eventualit je pastvina pro ovce. Ovsem muj plan byl ze jeden rok posekam a ususim seno a druhy rok koupim cca 40 jehnat sufolka. Vypustim na pastvinu, dokrmim senem z predchziho roku a na konci pastvy, pred zimou,jehnata prodam na jatka. Pri 40 jehnatech vahy cca 55kg by na jatkach bylo,pri dnesnich cenach, kdyz pocitam 25kg jut cca 85000 kc. Tzn ze po 2letech by se mi skoro vratili naklady ktere jsem spocital na cca 100000,- . (Pastevni smes,oploceni,jehnata. Nepocitam vlastni praci.) Muzete to prosim zkritizovat a vysvetlit proc to tak nejde?Predem dekuju za konstruktivni pripominky.

Kurňa Bodlinko co to tu zas píšeš za hovadiny? Že "arabové neporáží zvířata v souladu s platným zákonem na ochranu zvířat proti týrání." ???S kolika Araby si kdy řešila prodej jehňat? Ke známému přijedou, zvířata omráčí, vykrví, vyvrhnou, vše s naprosto lidskym přístupem, pak po sobě uklidí a odjedou. Letos jim budu takto prodávat i já.
Ty jsi fakt uplně zblblá tim Facebookem a všemi těmi videi z halal porážek. Není správné všechny házet do jednoho pytle. Ano hovada existují ale nemůžeš kvůli tomu útočit na všechny.

napsal(a):
Kurňa Bodlinko co to tu zas píšeš za hovadiny? Že "arabové neporáží zvířata v souladu s platným zákonem na ochranu zvířat proti týrání." ???S kolika Araby si kdy řešila prodej jehňat? Ke známému přijedou, zvířata omráčí, vykrví, vyvrhnou, vše s naprosto lidskym přístupem, pak po sobě uklidí a odjedou. Letos jim budu takto prodávat i já.
Ty jsi fakt uplně zblblá tim Facebookem a všemi těmi videi z halal porážek. Není správné všechny házet do jednoho pytle. Ano hovada existují ale nemůžeš kvůli tomu útočit na všechny.
fajn, výjimky existují a dobré vědět.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Jak porážka probíhala? Když jste u ní byla? Řezník vykrvil neomráčenou ovci?
V podstatě odpověděl kostey, probíhalo to tak, zvíře nesmí trpět, jinak není maso halal nebo co, abych nenapsala blbost.

Bodlinko, ty si spíš pleteš dojmy s pojmy. Ne všichni Arabové jsou muslimové a ne všichni muslimové jedí maso jen z halal porážek, tak bych ani nemluvil o výjimkách, ale procentuální poměr ti fakt neřeknu. Nevím, ale co si napsala zavání dost silnou xenofobíí.Dále tu můžem rozebrat to, jestli je správné prodávat zvířata židům na košér porážky.
Mimochodem když budeš chtít po vesnickym řezníkovi, aby ti porazil 12kg kůzle, tak málokterý na tak malý zvíře vezme jatečák. Ty se mnohdy prostě jen podřezávaj.

napsal(a):
Bodlinko, ty si spíš pleteš dojmy s pojmy. Ne všichni Arabové jsou muslimové a ne všichni muslimové jedí maso jen z halal porážek, tak bych ani nemluvil o výjimkách, ale procentuální poměr ti fakt neřeknu. Nevím, ale co si napsala zavání dost silnou xenofobíí.Dále tu můžem rozebrat to, jestli je správné prodávat zvířata židům na košér porážky.
Mimochodem když budeš chtít po vesnickym řezníkovi, aby ti porazil 12kg kůzle, tak málokterý na tak malý zvíře vezme jatečák. Ty se mnohdy prostě jen podřezávaj.
kosteyi, problematikou rituálních porážek - tedy nejen halal, ale i košerováním, se zabývám několik let. opravdu mi nemusíš podsouvat nějaké dojmy nebo ovlivnění facebookem - patřím ke skupině lidí, která s tím v podstatě na tom facebooku začala, aspoň na českém internetu.
že i někteří řezníci porušují zákon, to je argument srovnatelný s bitím černochů.
a že ne všichni arabové jsou muslimové je jasné. ale prostě pokud chce člověk prodat jehně někomu, kdo má arabské jméno, sondovat způsob porážky je nutné. protože jaksi procentuálně je tam větší riziko, že si do něj budou krájet doma zaživa. bohužel konvertiti je stejná zrůdnost a hůř se to pozná.
praktikujících židů vyžadujících košer je tady výrazně míň než masa uvedeného na trh jako halal. si třeba najdi statistiky počet rituálně poražených zvířat na jatkách. naprostá většina je halal, košer opravdu tvoří takovou menšinu, že pokud se v česku bavíme o rituálu, jsou to muslimové.

napsal(a):
V podstatě odpověděl kostey, probíhalo to tak, zvíře nesmí trpět, jinak není maso halal nebo co, abych nenapsala blbost.
jasný, trpí asi jenom dvacet vteřin. teda ovce. tele klidně i dvě minutky. ale nekřičí, protože má přeťatou průdušnici, takže cajk, že?

Konečně píšeš rozumnějc a pokud teda o tom něco víš, tak o to větší pozor by sis měla dávat v tom, jak ty informace podáváš, protože teprv potom budou tvé příspěvky objektivní a budou mít nějakou hodnotu.

ale no tak. fakt nehraju na nějakou objektivnost, nejsem česká televize

Bodlinko, v pořádku, jen by mě zajímalo k jakému mediu by ses teda přirovnala? Nova? TV Barrandov? Blesk? Nebo něco z Mafry?

Jedině deník Super.
Lidi stejně málokdy čtou něco jinýho než titulky.

Kubo, ke kamarádovi, bydlícímu u rakouských hranic, jezdí muslimové porážet pravidelně. Na rituální porážky. Je to velkochovatel, má díky nim velké odbyty, každopádně sám tvrdí, že na to fakt nemá, u toho být... Takže úplně rozumím příspěvkům Bodlinky.Je to vždycky o morálce chovatele - jestli to připustí. Na druhou stranu - a to už tu zmínil právě na začátku Mastňáček...že pokud je mizerný odbyt ze strany českých spotřebitelů, holt člověk prodá i tam, kam by za lepších podmínek, prodat nechtěl..
Jinak Mastňáčku... jak kdybych to psala já... a to já to mám ještě jiné o to, že si plochy (ani nemůžu napsat pastviny) za velké peníze pronajímám. Nebo...nevím, jestli za velké peníze, každopádně to nejsou plochy, na které by se daly brát dotace (ani nejsem podnikatel ani zemědělec, takže tak jako tak nemůžu) a platím cca 1,5tis. / ha ročně. Což se pěkně nasčítá... trávy je tu pomálu, likvidujeme bordely a plevely, zasýváme, ale jde to pomalu...takže mi to zvířata moc neuživí, ikdyž děláme, co můžeme, abychom se o plochy staraly... (proběhlo hnojení NPK, kompostem, dosývání, vyřezáváme nálety, odstraňujeme pařezy, sekáme nedopasky, atp. ... práce mraky, ale efektivita mizerná... ). A odbyt na maso taky mizerný. Je fakt, co píše Oreb, že v klobásách by se lidi užrali, ale mě to přijde o čumák, nabízet výrobky, když se to nemá...stejně jako maso na porce... nedá se dát inzerát, protože když vyvěsím na obecní vývěsku "jehňata na porážku / gril ", neozve se nikdo. Kdybych napsala: "jehněčí a kůzlečí v balíčkách, co se vejdou i do malého mrazáku", tak bych třeba nějakého nového odběratele našla...ale to se nesmí, takhle prodávat. No, musím říct, že mě tu zachraňuje to, že jsme přípražská lokalita s množstvím bilingvinních rodin, kde jsou většinou muži z anglicky mluvících zemí, kde je skopové běžné a umějí ho výborně kuchyňsky zpracovat... čeští odběratelé by mi fakt "chov a obchod" nezachránili...

napsal(a):
jasný, trpí asi jenom dvacet vteřin. teda ovce. tele klidně i dvě minutky. ale nekřičí, protože má přeťatou průdušnici, takže cajk, že?
Vysvětlete mi co vidíte humánějšího na porážce na jatkách, kdy zvíře odvezou z prostředí, které zná a zavřou ho do ohrady, kde bez žrádla čeká kolik hodin než na něj přijde řada. Pak ho naženou do vykachlíkované místnosti, kde ho tedy podle předpisů porazí. Já jsem rozhodně radši, když porážka proběhne u nás na dvoře, kde je zvíře do poslední chvíle v klidu ne že se kdovíkoli hodin bojí.
Nebudu si hrát na pokrytce, chovám zvířata na maso, záleží mi na tom aby prožila co nejlepší život, ale porážka prostě k chovu na maso patří a pokud není ten kdo kritizuje vegetarián, připadá mi jeho rozhořčení dost zvláštní.

Ich bin rasist :) takze u me zadny arabove nehrozi, az na jednu vyjimku a tou byl mistni lekar co se roky staral o babicku. A tomu jsem to zpracoval ja.

napsal(a):
Vysvětlete mi co vidíte humánějšího na porážce na jatkách, kdy zvíře odvezou z prostředí, které zná a zavřou ho do ohrady, kde bez žrádla čeká kolik hodin než na něj přijde řada. Pak ho naženou do vykachlíkované místnosti, kde ho tedy podle předpisů porazí. Já jsem rozhodně radši, když porážka proběhne u nás na dvoře, kde je zvíře do poslední chvíle v klidu ne že se kdovíkoli hodin bojí.
Nebudu si hrát na pokrytce, chovám zvířata na maso, záleží mi na tom aby prožila co nejlepší život, ale porážka prostě k chovu na maso patří a pokud není ten kdo kritizuje vegetarián, připadá mi jeho rozhořčení dost zvláštní.
tak odvezou, ale samotnou porážku má rychle za sebou. v čem je super, že zůstane doma, je-li pak utýráno? porážka k chovu na maso patří, ale není smrt jako smrt. Není to jedno, jakým způsobem je zvíře zabito.

profesor1
napsal(a):
Není to protizákonné. Arabští-muslimští-židovští či jací odborníci mají vyjimku.
tak to pozor
mají bohužel výjimku, respektive mohou si o ní požádat, ale ta výjimka se týká jen a pouze porážky na jatkách.
domácí krájení je ilegální i pro ně.

Začínají se tu srovnávat 2 nesrovnatelné "extrémy". Domácí porážka vs. velká jatka. Jen co je těch kusů víc tak to prostě nejde porážet doma. Já mám naštěstí malá jatka 5km od baráku, takže s dobytkem jsem jezdíval tam, jen co se přijelo, tak se první zvíře vyvedlo z dobytčáku a hned se piclo, stáhno, vyvrhlo a hned šlo další. Žádné dlouhé čekání, žádnej viditelnej stres.
To bych tu spíš chtěl poukázat na bio jatka, kde zvířata právě jakoby kvůli uklidnění z transportu čekají dlouhé hodiny v neznámym prostředí na porážku, což je podlě mě prostě špatně.
Mimochodem jezdíte teď skrz republiku po dálnicích? Tolik dvoupatrovejch kamionů s hovězim dobytkem jako potkávám teď, jsem snad nikdy nepotkával. Nevím jestli si jich všímám akorát víc než dřív, ale příjde mi jako by se vybíjela polovina zvířat v republice a všechno se to vozilo daleko předaleko jak na východ, tak ale i na západ.

tak ono se bohužel zvířata vozí doslova do tramtárie. křížem krážem živá po EU i jako export mimo.
to je další věc, která mi dost leží v žaludku. koneckonců mrazák byl vynalezen právě proto, aby zvířata mohla cestovat už v půlkách.
a moje osobní zkušenost z jatek je taky žádné čekání. z auťáku rovnou do uličky, tam se udělala prohlídka před poražením a pak už jela rovnou linka.

Jo moc by se mi líbilo kdyby se zakázaly transporty zvířat za účelem porážky na delší vzdálenosti.

marion: no to teda, tentokrat se to rozjelo poradne,ale tak nejak se to porazit musi tak nebo tak

Marion, k chovu zvířat patří i téma porážek. Nepropírá se tu nic zásadně choulostivé. Jen to, aby se se zvířaty zacházelo co možná nejcitlivěji. Ikdyž je to zvíře hospodářské, užitkové, pořád je to zvíře se svými city a pocity, které by bylo dobré v rámci možností zohledňovat. Přijde mi to jako dost důležité téma...
Pak
napsal(a):
Dobry den. Puvodne jsem chtel zalozit nove vlakno ale tohle mi nazvem zrovna vyhovuje. Mam k dispozici hektar pozemku a jedna z eventualit je pastvina pro ovce. Ovsem muj plan byl ze jeden rok posekam a ususim seno a druhy rok koupim cca 40 jehnat sufolka. Vypustim na pastvinu, dokrmim senem z predchziho roku a na konci pastvy, pred zimou,jehnata prodam na jatka. Pri 40 jehnatech vahy cca 55kg by na jatkach bylo,pri dnesnich cenach, kdyz pocitam 25kg jut cca 85000 kc. Tzn ze po 2letech by se mi skoro vratili naklady ktere jsem spocital na cca 100000,- . (Pastevni smes,oploceni,jehnata. Nepocitam vlastni praci.) Muzete to prosim zkritizovat a vysvetlit proc to tak nejde?Predem dekuju za konstruktivni pripominky.
samozřejmě by to šlo, ovšem vidím trochu problém v tom, že počítáte ideální podmínky, za prvé 55kg jehně by sice mohlo mít 25kg, ale spíše bych počítal tak max.23, a po zkušenostech s jatkami co mám, tak na jatkách bude mít ještě méně, za druhé když počítáte 55kg, to znamená že by jste měl mít jehňata ve váze 50-60kg, což je otázka, jak se na taková jehňata budou na jatkách dívat a navíc zde asi narazíme na ten nejzávažnější problém, pokud nakoupíte jehňata ve váze cca 30kg tak vůbec nikde není psáno, že vám ty jehňata dorostou do kalkulované váhy, přeci jen změna prostředí, veterinární podmínky (zdrav. stav), v dnešní době musíme brát i vliv počasí, to vše může způsobit, že po několika měsících se dočkáte třeba jehňat o váze 40-45kg, takže ve finále dostanete na jatkách jen o pár set víc, než za co se jehňata kupovala, těch proměnných je tedy spousta, to znamená že váš návrh určitě může fungovat, ale nesmíme zapomenout na to, že se vlastně ve finále bavíme jen o koníčku, protože pokud se za dvouletou práci možná dostanu na nulu, tak to určitě nemůžeme nazvat podnikáním, a už vůbec se nechci ještě rozepisovat o daňovém přiznání atd.
To neni o tom, ze by mi vadilo porazeni jako takove, i kdyz je to proti memu presvedceni, ale respektuji, ze vetsina sveta maso ji a jsou dokonce oblasti, kde je to otazka preziti. Nechutne mi prijde, ze sem zvem nase "nepratele", vitame je tu a jeste jim udelujem vyjimky pro tyranske porazeni zvirat. Aby to nedopadlo tak, ze ty krky podrezou misto jehnatum nam, treba ve spanku ... Nebo sednu do auta i s detma a ono vylitne do vzduchu a roztrha nas to na kusy. Vzdyt to se tu uz deje.
Dobrá otázka, Mastňáčku.
Ovce se samozřejmě vyplatí chovat. Už proto, že je to zdroj hnojení pro půdu.Ten, kdo má nadstandardní IQ ví, že půda potřebuje promyšlené hospodaření.
A to, co do ní vložíte, vám vrátí. Ovce jsou velmi jednoduchý způsob boje proti
dnes tak časté degradaci půdního fondu.
Kvalitní půda je ta nejdůležitější komodita farmářova života.
To, že k nám jezdí Němci, kteří ovce vykupují v živém za trojnásobek cen v ČR,
je takový malý příjemný detail v celém tom systému, kde půda hraje prim.

Pak
napsal(a):
To berrynator: moc vam dekuji za odpoved. Dle nactenych informaci to mohlo jit a nemuselo to byt uplne prodelecne ale teotie nikdy neni to same co praxe, proto jsem se radsi zeptal praktiku.
pokud počítáte i pastevní směs... chcete založit novou pastvinu? v tom případě si nejsem úplně jistá, jestli už druhým rokem bude drn natolik zapojený, aby to jehňata nezničila.
jinak fungovat to může, ale opravdu ťip ťop a nesmí se nic pokazit. a vždycky se něco pokazí.

No podle me takovej nakup jehnat ve velkym bude uz tak velka investice. Navic pro jehnata brzo odstaveny to bude sok, je to doba kdy se zacnou projevovat tasemnice atd. Takze odcervovani, mit nejakej prostor kde to z nich vypadne at se nezamori pastvina. Dalsi komplikace s prechodem z mlika vyhradne na zeleny. No me by pohled na stadecko malejch urvanku bez maminek teda netesil a nevim jestli by me pak ty penize tesily ( asi jo ale s vycitkama ).

další věc: pokud to bude nově založená pastvina, to, co posekáte první rok, nebude vlastně seno. rozhodně to nebude nic, co by se dalo považovat za produkční krmivo. takže pokud bude sucho a bude potřeba opravdu tím krmit, jednak toho bude málo, jednak jehňata z toho extra neporostou.
a ano, je tam riziko, že jehňata se změnou prostředí i odstavem rozsypou, aspoň některá. červi, průjem ze zeleného, všechno zpomalí růst, i když třeba nebudou přímo úhyny

profesor: ale tak co, mam stejnej nazor, ja bych je mejma jehnatama rozhodne nekrmil! Ani kdyby davali 150kc/kg v zivym, takovej odpor k nim mam. Mylsim ka bubakum, ne tem penezum.
K tomu záměru s jehňaty:
40 ks je moc na 1ha. 1 rok pastvinu osít a sklidit až po výsevu semínek
(tedy staré, pro jehňata jen ucpávka, aby neměla hlad). Další rok koupit 10 jehňat, pastvinu ROZDĚLIT a vypásat a bude-li co tak něco sklidit. Na podzim budete vědět, jak pastvina dorůstá a kolik jehňat můžete uživit a tuto úvahu nejméně o 30% snížit aby jste měl rezervu. Jehňata rostou a v hmotnosti cca nad 30 kg žerou jako dospělá ovce. Kromě toho do jehňat stojících na zelené pastvině dostanete sebelepší seno je stěží. Přikrmením se u jehňat má na mysli jádro (šrot nebo vločky), granule, řepné řízky atd.
Osobně to typuju do 15ti jehňat, která můžete uživit, pokud chcete opravdu osít a nikoli dosít třeba jetelem...
Nu a co se týká porážek, pásla jsem pro rodinu, která má vlastní jatka v jižním Německu. Jejich klientela jsou pouze Turci, Syřané atd. Je tam zavedený systém, že si zákazníci zvířata mohou porazit sami, ale dotyčný musí mít na to průkaz a bez omračovacích kleští neexistuje. Přesto nestíhají prodávat a v době Bayramu je to tam jak nějaký exodus (jeden rok jsem tam byla). Umožňují ale následující:
Rodina přijde jehně vybrat tak týden dopředu, zaplatí zálohu a jehně dostane číslo. V den porážky pak přijdou, a jehně si smějí dovézt ze stáje k porážce což je tak 20m. Pak proběhne porážka a oni zároveň řeknou, jak chtějí naporcovat a co vše si z ovce budou brát, protože podle toho z jaké jsou země chtějí různé části. Někteří si porcují sami a na to tam mají více špalků.
Musím říct, že i když jsou prostě jiní a není mi sympatický jejich přístup k ženám (byli zcela K.O. když mě viděli odcházet se stádem a psy na pastvu) a to jak u nich přetrvává Korán a náboženství jako nástroj politického a ekonomického vlivu a moci, na druhou stranu musím říct, že tohle je pro ně tradice a v rámci země kde momentálně žijí jsou ochotní udělat i kompromisy a viděla jsem, jak na to někteří celoročně šetří a opravdu počítají, jak velké jehně si mohou dovolit a jak se na tento svátek těší.
Takže je to o tom, co jim jako chovatelé dovolíme. Není to o tom, že by nekoupili. Ale pokud se najdou takoví, kteří pronajmou jatka a víc je nezajímá.... Tohle je o nás, ne o nich.

Bekky: tohle me jeste vic utvrzuje v tom jak si hrejem ( a krmime ) hada na prsou!
mastňáček:
Je jisté, že pokud jsme jim jako Evropa chtěli v něčem pomoci, mělo to proběhnout v jejich zemích.... Co je cílem tohoto postupu jsem zatím nepochopila. Napadá mě spousta konspiračních teorií, protože si neustále myslím, že ten důvod jak se to prezentuje je nesmyslný a nikdo to snad z politických představitelů v Evropě nemůže myslet vážně....
Máme v celku kliku, že u nás se jim moc nelíbí. Ale i Evropa je dost malej rybník... Ale na odbyt jehněčího má tahle situace pozitivní vliv (asi jen na to).
Vsem vam dekuji za nazory. V podstate jste mi zamer na rychle a jednoduche zbohatnuti rozmluvili.(hlavni problem ze nejsem schopnej zrat za jehnata aby pribirala a je pochopitelne ze bez matek by s tim mohl byt problem) Zatim zkusim jen 3 vetsi jehnata na zahradu pro rodinu na vykrm a pak se uvidi. Za 3 roky mam mit k dispozici dalsich 2,5 hektaru tak se pokusim sbirat zkusenosti a uvidim. Jeste jednou diky za konstruktivni pripominky.

Pak: Myslím, že volíte správný postup. Bez zkušeností můžete mít sebelepší bysnysplán, ale většinou se tam vloudí nějaký nedostatek, se kterým jste nepočítal. Takže vyzkoušet v malém a promýšlet detaily má podle mě pevnější základ.

Počet hlasů u některých příspěvků neodpovídá počtu nicků, které jsou tam uvedeny.
Jen mě teď ještě napadá, jestli je to doopravdy dobré, když víme, kdo dal hlas příspěvku. Jestli nás to nerozdělí a místo toho, abychom hledali kompromisy a snažili se druhého pochopit, nebudeme spíš hledět na to, kdo je v našem táboře a kdo ne.

Já se za své názory nestydím a při slušně vedené diskusi není důvod se urážet, když se má někdo názor jiný. Diskuse by byla nudná, kdybychom spolu všichni souhlasili. Nevadí mi když ostatní vidí komu dám hlas, naopak.

like můžete dát normálně k příspěvku, který se vám líbí a hlasování vidíte, když myší najedete na počet hlasů.

Já se taky nestydím za své názory, byla to jen taková úvaha. Osobně mám určitý názor, za kterým stojím bez ohledu na hlasy, dokud mě někdo nepřesvědčí o opaku. Ale to asi většina lidí tady.

kdysi dávno žádný lajky na fauně nebyly. taky byla anonymní diskuze, kde se lidi rozlišovali jen kouskem ip adresy.
mělo to výhodu, že se pak člověk třeba nedozvěděl, že přispívá jen proto, že sbírá ty tleskánky.

bodlinko, přesně tak. Jde snad o diskusi, o výměnu názorů, poučení... Je lepší spolu mluvit než taktizovat a než něco napíšeme, přemýšlet, jaký to bude mít dopad na naši "image".

napsal(a):
bodlinko, přesně tak. Jde snad o diskusi, o výměnu názorů, poučení... Je lepší spolu mluvit než taktizovat a než něco napíšeme, přemýšlet, jaký to bude mít dopad na naši "image".
amen.

ano, ale myslím si že by tu měla být možnost mazat své příspěvky/vlákna, protože když pak člověk zjistí že byl se svýma názorama a radama uplně mimo, tak aby to radši zmizelo, než aby se tím někdo řídil.

z internetu už nikdy nic úplně nezmizí
Tak určitě. Vyplatí.Představte si život s ovcemi a život bez ovcí.
Díky ovcím poznáte nové veterináře, zjistíte, že všichni nejsou stejní. Poznáte státní úředníky, až půjdete registrovat hospodářství. Nahlédnete do jejich závratného tempa práce a nedejbože, abyste nějakého viděli v úřadě i v pátek po poledni. To je nadpřirozený úkaz. Pomyslíte si o úřednících, že jsou píp píp píp, ale vás to nerozhodí, poněvadž se pojedete uklidnit pohledem na bezstarostně pasoucí se ofce.
Poznáte nového střihače. Zjistíte, že je to kluk, co si rád povídá. Protože vás nebaví vypravovat o sobě, ale naslouchat ostatním, tak ho necháte, ať vám vypráví - ať vám vypráví o své cestě po Austrálii, spaní pod širákem, stříhání nekonečných stád ovcí. Vzpomenete si přitom na svou učitelku z univerzity, na mladou holku co vám přednášela Pícninářství a pastvinářství, trávníkářství. Vyprávěla o tom, jak procestovala taky kus Austrálie, začínala jako čerstvá adeptka v malé firmičce zabývající se osivářstvím pro golfové resorty, přestoupila do velkých trávníkářsko-osivářských firem, až nakonec zjistila, že doma je stejně nejlíp. Díky ovcím poznáte další nové chovatele, nová plemena, jejich historii, a třeba se i podíváte na Ostrov západně od Bretaně, odkud vaše plemeno pochází. A vy jste o tom ostrovu nikdy dříve neslyšeli. Ani jste nevěděli, jako ovce chovali vikingové. Díky ovcím poznáte, jaká to je sranda převážet zvířata na podomácku stlučené káře nebo jaké to je nahánět jehně v ranním mlžném oparu na prázdném parkovišti před Globusem. Díky ovcím si přečtete Alchymistu. To vše díky Ovcím.
Díky ovcím se vaše cesta do sadu, kde si chcete utrhnout pár švestek, protáhne na hodinu.Utrhnete pár švestek, svých pět, dáte je do kapsy, a už je u vás Vedoucí, připadně sám Beran,
zanoří čumák do kapsy a vesele si chroupou. Jelikož jste muž, a jelikož je vaše kapsa hodně
hluboká, máte obavu, aby neschroupali také něco jiného, co některým může švestky svým
způsobem i připomínat a dost se při tom nasmějete. A přesto je necháte chroupat a trháte dál.
Díky ovcím nemusíte řešit, co s větvemi po prořezání sadu a díky ovcím zjistíte, že ta alergie
na seno, na kterou vás stále upozorňoval váš dětský lékař, možná byla alergií na něco docela jiného.

Vzhledem k tomu, že se chovem ovcí dost lidí živí tak se to asi vyplatit musí. Někdo si tím jen přivydělává a někdo to má jako koníček, který sice dotuje ale to neznamená, že by se ten chov z různých jiných, než finančních důvodů nevyplatil. Pokud někdo má pocit, že do toho jen utápí čas a peníze a nic mu to nedává tak ať se na chov vykašle. Podle mě to rozhodnutí je jednoduchý ale argumenty jestli ano nebo ne bude mít každý jiný.
Díky ovcím. Veliké díky.
V lednu si posiluji fyzičku denním nošením čtyřiceti litrů teplé vody, patnácti kil sena, příkrmů jablek a zrna, ohýbám záda při sledování rostoucích vemínek a ochodů, několikrát denně sleduji kondici stáda a odhazuji sníh z dvěstě metrů cestičky a okolí salaše. V noci nejméně jednou či dvakrát doběhnu k ovčínu holky zkontrolovat. Letos mi to zpestřil výhřez pochvy.
Únor mimo výše zmíněné začnou porody, to máte sem tam špatná poloha, zastříknout pupečník, je jehně dost napité? budeme ho sledovat, budeme ho přistrkovat, mrzne, zatopíme? přineseme petky s horkou vodou? ráno jehně leží, odstříkáme mlezivo, glukozu podáme, svou bundu kolem jehněte a tak kolem dokola nebo matka ani jehnata nepotřebují nic, tak na ně zíráme, jsme štastní, jsme tam furt.
Březen mimo výše zmíněné, někdy je nutno krmit z flašky, nebo průjmík, dáme lamb aid, přikrmovat ano či ne? Když s tím začnem, celé stádo řve ledva vás zahlédne. Jehnátka jsou roztomilá, sedíme mezi nima furt, jsme štastní.
Duben začíná mladá pastva a problémy, červi a průjmy.Voláme veta. A výše zmíněné. Sledujeme přírůstky. Trávu vytahujeme ze země očima.
Květen vyhnat na letní pastivnu a pomalu shánět kupce. Sem tam i něco chcípne, nebudu vám lhát. Letos pět bahnic porodilo jedenáct jehnat, zemřela jedna dvoudenní jehnička.
Červen ovce se pasou, sem tam maj průjem a červy. Sušíme seno. Plno práce furt.
O letošním červenci a srpnu vám nic psát nebudu, protože ho mám ještě v živé paměti a opravdu si to nechci připomínat.
A máme září, a to je tedy zatím moc krásné, ovce jsou ostříhané a výstavní, nemají červy ani průjem, tráva roste a stádečko se pase. A my je pozorujem a jsme štastní.
Díky ovcím jsem poznala ifaunu a vás, některé i osobně. A to jsem jim tedy vděčná fakty.
Miluju, když ležej spokojeně a přežvykujou a moudře koukaj a já sedim u nich a jsem klidná. A všechno je v pořádku.
Chovat ovce se vyplatí mimo jiné i pro skvělé maso, hebké kůže, vlnu na izolaci, trávníky jak na golfu, uklizený sad do poslední švestky jablka a hrušky, vzorně zastřižené vysokokmeny zespodu. A hnůj na kompost pro mou zeleninovou zahradu.

Vsecko hezky, konicky, novy lidi, romantika pri zapadu slunce... ale. Jak jsem psal, nemam tyhle myslenky jen ja, nektery lepsi a vetsi chovatele ( viz inzerce ) tanhle rok koncej. A tem to minule roky muselo vydelavat vic nez me. Od zacatku to mam na spasani strani a privydelek jen minimalni. Odber jsem nejakej sehnal, ale chce to poresit dopravu, do praglu bych odvoz mel, tak uz jen box ve kterym to vydrzi chladny. Na jiny mista dal leda prepravou. Koukal jsem ze se maso posila normalne v polystyrenovej boxech s ledem, to teda cucim.

Bosorka: vsak to jsem tim chtel rict :) proto ta recnicka otazka jestli se to teda jeste vyplati, ne hobykum, ale tem co to melo nosit nejakou korunu. Prece tady nemuzeme nacenovat pocit stesti...

Mastňáčku, musí se to posuzovat napříč několika lety. Nejde říct letos je málo krmení, letos prodělám, kašlu na to, zavírám krám. Myslím si že letos končí ti, koho to stejně už moc nebavilo, moc jim to nevydělalo a to sucho byl jen poslední hřebíček do rakve. Teprv pokud by takové sucho jako letos, mělo být i za rok, tak myslím že teprv pak by se začaly stáda o dost víc rušit a umenšovat.Já si nejsem jist jestli mám sena a senáže dost, ale zároveň vím, že okolní zemědělci mě kdyžtak chcípnout nenechaj, stejně tak jako když já uvidim, že mám na konci zimy přebytky, tak je klidně dám jinému kterému se bude nedostávat. Myslím si že je důležité mít spřátelené zemědělce se kterýma si člověk navzájem občas vypomůže.

kostey: je to jak rikas, ono to sucho ale nekde je uz rok dva zpatky. Nemyslete si, ze tady nejak sedim jako oukropecek a utiram slzicky jak me je ouvej. Jak jsem psal, cucel jsem na ty moje bestie jak toho 17. zari futrujou seno a dal jsem si dokupy jedna a dva a inzerce.
U tebe je to ted jina, vsak jsme se o tom bavili, tam je to neco za neco. Ale sam vis ze chvili byl problem sehnat seno, mam pocit zes psal ze ti nekdo nedodal, taks musel shanet jinde a jeste za docela slusnou cenu. K celkovy mizerii se prida to, jak se se senem handluje a sponujou ceny. A to vis ze kdyz mas dve deti, jedno uz skolaka, snazis se dat do kupy vlastni techniku na hospodareni, tak obracis kazdou korunu. Dotace na tu nasi plochu to je takovej pliv do more vydaju. Tak to si asi dokazes predstavit ze kdyz koukas na zvirata ktery zerou seno s hodnotou zlata a nikdo je nechce tak se ti honej hlavou ruzny myslenky.

Jo Mastňáčku já tvůj "postesk" chápu. A nemysli si že taky nemívám chvíle kdy bych si říkal, jestli to má vůbec cenu je chovat. Navíc si taky říkám, jestli má cenu vůbec brát dotace. Taky si říkám, že si nechám jen 20 ovcí jen tak pro radost, pustím většinu pozemků a budu mít víc času na "rodinu", stříhání a jiný byznys.
Věřím, že ale příští rok to nebude se suchem takové jako letos, navíc budou nové pozemky, převezmu pod svá křídla stádo Kentek a nebudu se muset vůbec starat o zimní krmení. Já se těším na lepší zítřky. A ty se taky teš. Už třeba proto, že se tu u mě před chvílí stavil Kováč, stáli jsme u pastviny, koukali na mé bahnice a jehňata, společně si zanadávali na sucho které bylo, ptal se mě jestli bych nechtěl stříhat pár malých stád na Náchodsku, tak jsem mu řekl že ne, ale ať skrz to kontaktuje tebe

Kostey: no tak vsecko zapomenuto, zahnals vsechny chmury! Az na jeden. S panem Kovacem jsme si potykali, kontakt na me ma a dokonce jsem mu poslal jeden z nevyzadanych mejlu kdyz jsem oslovil vsecky chovatele co dali kontakt na schok.cz Ale tak nemuze bejt vsecko uplne idealni :)
Vis jak, kraliky ji nepomerne vic lidi nez ovce, veprovy to ani nemluvim, hovezi taky. O kuratech ani nemluvim. Taky to sam vidis co jde jak na odbyt, ale zase je za tim tak nejak vic prace i nakladu na krmeni nez s oucema. No nic, koncim s timhle depresivnim tematem a budue se tesit az zadzvoni telefon

berrynator
napsal(a):
jen drobná poznámka pro bodlinku, tak už i Soudní dvůr EU posvětil, že je možné zabíjet zvířata bez předchozího omráčení, maso z takto zabitých zvířat může nést i označení bioprodukt
njn, tak možné to je, když máte tu výjimku. a že tomu schválili označení bio, i když bio má omezovat utrpení... na západě už defakto vládnou muslimové, respektive, nikdo si neodváží jim odporovat.

je to smutný, jak pod pláštíkem "evropských hodnot" tahle civilizace své hodnoty opouští kvapným tempem. rozum jako nástroj k poznání objektivní reality nahrazuje dojmologie blbů, kdy "každý má právo na svůj názor", prostý biologický fakt dvou pohlaví s chromozomálním a tím pádem vrozeným určením je nahrazován názorem, že pohlaví si každý může vymyslet jaké chce, prostá věděcky podložená věc jako je zabíjení zvířat tak, aby trpěla co nejméně, ustupuje v rámci tolerance netolerantnímu náboženství a tisíc let staré "tradiční" metodě.
je to prostě smutný.

Bio má omezovat utrpení? To se píše kde?Mimochodem je taky možné střílet normální flintou jednotlivé kusy dobytka ve stádě na pastvině.
To se mi taky uplně nelíbí.
Jak je to v Británii a jak bych nechtěla, aby to bylo u nás. https://pravyprostor.cz/halal-boli/

napsal(a):
Bio má omezovat utrpení? To se píše kde?Mimochodem je taky možné střílet normální flintou jednotlivé kusy dobytka ve stádě na pastvině.
To se mi taky uplně nelíbí.
no tak s odrohováním nebo kastrací dělají v bio tyjátry, že utrpení, ale zaživa podříznout je cajk,

Janinka Bosorka
napsal(a):
Jak je to v Británii a jak bych nechtěla, aby to bylo u nás. https://pravyprostor.cz/halal-boli/
V červnu 2015 mi v pětihodinové narkoze rozřízli krk zvenčí i zevnitř z úst ve FN Motol. Když jsem se probrala večer z narkozy, nespala jsem pak bolestí, šokem, dvacetčtyři hodin. Pak jsem si dala zavolat doktora a řekla mu, že pokud s tím utrpením něco neudělá, vytrhnu si nasogastrickou sondu z nosu a všechny ty hadičky z těla a skočím z okna. Dostala jsem opiáty.

No, a jiní vám budou vážně tvrdit jednu ze dvou věcí: buď že nůž je natolik ostrý, že zvíře nic necítí, že to je jak když se říznete do prstu a všimnete si toho až po chvíli, nebo že krev vyteče tak rychle že zvíře okamžitě ztrácí vědomí. kdo někdy cokoliv porážel nebo třeba otevíral kohout u sudu ví, že je to blbost. protože jaksi otevřením kohoutu se z plného sudu nestává okamžitě sud prázdný, že?

Janinka Bosorka
napsal(a):
A psa z kupírovanýma ušima nesmíte zveřejnit ani fotku.
Lidi, co chtějí mít kupírované psy, totiž nedělají bordel v ulicích a nevyhazují se do povětří, takže....

Bodlinko a nehraje tam roli rychlý pokles krevniho tlaku v mozku? Já když prudce vstanu, tak o sobě chvíli nevim. Jinak v ekologii kastrovat můžu, ale kupírovat ocásky jen na výjimku a do 7 dnů věku. A projdi si někdy ekologické velkochovy koz. Nebudeš chápat, jak něco takového může být eko.

napsal(a):
Bodlinko a nehraje tam roli rychlý pokles krevniho tlaku v mozku? Já když prudce vstanu, tak o sobě chvíli nevim. Jinak v ekologii kastrovat můžu, ale kupírovat ocásky jen na výjimku a do 7 dnů věku. A projdi si někdy ekologické velkochovy koz. Nebudeš chápat, jak něco takového může být eko.
on právě žádný rychlý pokles krevního tlaku není. respektive není ani náhodou tak rychlý, jak si obhajovatelé rituálu myslí nebo namlouvají. jde o to, že zvíře není ten otevřený sud - a ani ten se nevyprázdní nějak extra rychle, protože úbytek kapaliny závisí na průměru odtokové roury. a karotidy prostě nejsou zas až tak tlusté roury. ale zvíře není sud, je to živý tvor a má spoustu mechanismů, které se spouští při ztrátě krve a mají ji za úkol zpomalit, ideálně zastavit. dochází ke kontrakci cév. měla jsem v ruce i studii, ze které vyplynulo, že omráčené zvíře bylo vykrvené lépe než rituálně omráčené, pravděpodobně kvůli tomuhle, ale rozdíly tedy nebyly statisticky významné. stává se i, že se konce karotid "slepí" a krev na chvilku i přestane téct. navíc, karotidy jsou sice největší tepny vedoucí do mozku, ale ne jediné, vede ještě pár menších tepen podél páteře a ty jsou rituálem netknuté. třeba u skotu tyhle koleterály zvládnou zásobovat mozek při přerušení karotid samy od sebe a prostě trvá, trvá a trvá, než ten krevní tlak v mozku klesne.
doba od říznutí do ztráty vědomí tak, jak to hodnotí veterinární anesteziologie může být klidně dvě minuty v případě telat. U ovcí kratší dobu, půl minuty, třeba, ale půl minuta utrpení je pořád utrpení.

jinak na youtube je spoustu krásných videí rituální porážky. pokud není zvíře celou dobu fixováno, tak opravdu dlouho trvá, než přestane pochodovat a padne. nejsou to žádné svalové záškuby, ale prostě koordinovaný pokus o útěk.
Nechapu proc musi byt tolik utrpeni... A to si predstavte, ze jsem se vcera dozvedela od 16ti leteho kluka, ze muslimove jsou normalni lidi a neni duvod je v nasi zemi neprivitat... Marne jsem se snazila vysvetlit agresivitu jejich viry, jejich postoj k zenam, ze uz je evidentni, ze delaji problemy (nekteri)... Jebmu jedno vse, pry je dulezita svoboda vyznani... A to napr. krestane mu vadi... Nechapu, nerozumim.

marion108
napsal(a):
Nechapu proc musi byt tolik utrpeni... A to si predstavte, ze jsem se vcera dozvedela od 16ti leteho kluka, ze muslimove jsou normalni lidi a neni duvod je v nasi zemi neprivitat... Marne jsem se snazila vysvetlit agresivitu jejich viry, jejich postoj k zenam, ze uz je evidentni, ze delaji problemy (nekteri)... Jebmu jedno vse, pry je dulezita svoboda vyznani... A to napr. krestane mu vadi... Nechapu, nerozumim.
no do nich to takhle cpou ve škole, no. kdysi cpali lenina, dnes cpou multikulti.
Skoro koordinovaný pokus o útěk má i kačena, nebo slepice bez hlavy, akorát častěji zakopávájí, protože jim nefunguje"radar" . A přirovnávat odkrvení mozku k vypouštění sudu . . . . no nevím. Z těla to vytěká dlouho, to je pravada, ale z hlavy .. . . . ?, když netlačí do hlavy . . . .
Člověk omdlí častokrát a dokonce bez podříznutí
Nejsem pro zabíjení bez omráčení, ale podříznutí zvířete od osoby věci znalé, bych zas tak nehrotil.

Když čtu zdejší názory, ráda bych vysvětlila svůj. Ani já nejsem pro migraci, hlavně ne v podobě, jakou probíhá v posledních letech. Vadí mi na tom jak strašným způsobem díky nově příchozím lidem stoupá polarizace společnosti napříč celou Evropou. Problémy s lidmi, kteří se tu objevují jsou podle mého názoru způsobené, ne tím že to jsou apriory muslimové, ale tím že se k nám táhne doslova odpad společnosti. Ti chytří, vzdělaní a bohatí zůstávají doma a migraci této masy podporují. Vzpomeňte si na exodus našich romů do kanady, anglie a řady dalších zemí. Tehdy z toho většina lidí měla radost a byla ochotná složit se jim na letenky. Viděla jsem dokument o africké zemi, jméno si bohužel nevzpomenu, ukazovali krásné moderní město, jak z evropy a na kraji toho města bylo obrovské gheto, kde v primitivních, strašných podmínkách žil asi milion lidí - jejich přesný počet nikdo nezná. Do toho města nechodí, policie by je okamžitě tvrdě zatlačila zpátky. Každý s kým reportér mluvil toužil po evropě a plánoval přesun. V Maroku, před africkým jarem, sama společnost vyhnala (mimochodem utekli do evropy) a pozavírala islamisty, to byla většina politických vězňů, které pak propustili. Srovnávat všechny araby, afričany a nevím koho ještě, je stejné jako když lidé ze západních zemí hází takovou bodlinku do jednoho pytle s obyvatelkou romského gheta v chánově a věřte že řada z nich to dělá.
Znám syrskou rodinu, která z politických důvodů odešla už dávno ze Sýrie. Pán -hlava rodiny u nás s přestávkami žije od svých 15let, dneska jemu asi 65let. Je z velmi, velmi bohaté rodiny, všichni členové rodiny včetně žen mají minimálně jednu vysokou školu a mluví několika cizími jazyky. Ano jejich způsob života co se týká hlavně domácnosti je velmi odlišný od našeho. U nich musí rodinu zabezpečit muž. V praxi to znamená že když jsem přišla na návštěvu, byli doma pouze ženy, velmi krásně oblečené a koukaly na televizi, četly si, vařily. Pak přiběhl pán domu, ony se kolem něj seběhly, donesly chlazený čaj, aby mohl zapít antibiotika - měl náběh na zápal plic a on zas běžel zpátky do práce. Jednou jsem přišla a dámy doma nebyly. Ptala jsem se mladého, kam zmizly a on mi vysvětlil že se doma kvůli něčemu chytli, tak jeho matka - manželka starého pána sebrala všechny ženské a vyrazila s nimi na svatou pouť do meky a cestou to vezme přez sýrii, protože žen se politické odsouzení starého pána a jeho syna netýkalo a ty domů normálně směly a jejich majetek, protože tam mají majetek muži a ženy oddělený jim nikdo nezabavil. Nikdy jsem neměla pocit, že by ženy v téhle rodině byly utlačované. Mimochodem i když se smířily s tím že nějakou dob budou v Čechách žít, rozhodně jejich cílem byl návrat do Sýrie. Situace je samozřejmě jiná u pakáže, kterou se nám sem snaží momentálně nacpat.
Znám i lidi pocházející ze zemí, kde žije trvale podstatná část muslimského obyvatelstva a problémy nemají, ale všichni musejí dodržovat stejné zákony, ne jako v evropě, kde díky sluníčkářům je měřeno různým metrem.
Nemám ráda bezbřehý rasismus, který se zde začíná tak tvrdě objevovat. Jsem židovka, moji předci přišli podle rodiné kroniky do čech ze španělska už v 16 století. Nejsem věřící, nepraktikuji žádnou víru ani žádné rituály. Jako ateistka, židovka a žena budu velmi pravděpodobně terčem útoku v případě nějakého maléru, svým způsobem si můžu vybrat, buď mě podřízne fanatik protože arabové vědí jak žid vypadá nebo zastřelí policista, který si na základě mého vzhledu bude myslet že jsem arabka a k fanatikovi patřím. Alespoň se zamyslete nad tím, co tu někteří píšete. Většina z vás by ani nepoznala, že mám s židy něco společného, ale celkem bez problémů by si někteří hodili kamenem. Nelze říct o lidech že jsou všichni stejní a není to tak ani u muslimů ani jinde. Znovu opakuju, nesouhlasím s tímto způsobem migrace, ale zároveň nesouhlasím s rasismem, který zde z některých čiší, i když chápu proč to tak je.
Já prostě odmítám říkat a myslet si o lidech na základě jejich víry nebo barvy kůže jestli jsou dobří nebo špatní a vynášet na toto téma soudy, to je prostě špatně. Pokud se ke mě někdo chová slušně, budu se tak k němu chovat taky a budu s ním klidně obchodovat, já to za nic špatného nepovažuju.
Hexo napsala jste obsáhle svůj názor na migraci a xenofobii. O tomto jsem se já zde naprosto nezmiňovala. Netrpím xenofobií a lidi posuzuji takzvaně kus od kusu.
Včera jsem si pustila několik videí jatek, kde se praktikovala porážka bez omráčení. Po pár vteřinách jsem je musela vypnout. Bylo to odporné a chtělo se mi zvracet. Byly tam i krávy, upoutané do posad, jen hlava ven, dál si to představte.
Ve stádečku mám letos únorovou jehničku naši, od mala, přestože byla jedináček a měla mléka nadbytek i pozornosti své matky, mne vyhledává, kdykoliv přijdu. Sama od sebe, nikdy jsem ji na nic, vyjma své pozornosti nelákala. Stále to trvá. Přijdu, sednu si do trávy a je u mne, musím ji drbat pod ušima, pod bradou, ráda má drbat kolínka. Když přestanu strká do mne hlavou. Okusuje mi oblečení, vlasy. Vydrží jí to celou dobu, co jsem u oven. Chová se spíš jako náš kocour nebo feny, než ovce. Dělá to jen mně, jiným z rodiny ne. Všechny bytosti mají emoce, duši. Chybí jim racio, které máme my.

Názor na halal porážku jsem napsala. Většině lidí, kteří se zde k ní vyjadřovali nešlo o způsob porážky, ale o to, kdo ji dělá. Ano, existují různé způsoby porážky. Ale za horší problém považuju velká jatka a převážení zvířat až někam do tramtárie, to je utrpení naprosto nesrovnatelné a tam by se mělo zasáhnout.

profesor1
napsal(a):
Skoro koordinovaný pokus o útěk má i kačena, nebo slepice bez hlavy, akorát častěji zakopávájí, protože jim nefunguje"radar" . A přirovnávat odkrvení mozku k vypouštění sudu . . . . no nevím. Z těla to vytěká dlouho, to je pravada, ale z hlavy .. . . . ?, když netlačí do hlavy . . . .
Člověk omdlí častokrát a dokonce bez podříznutí
Nejsem pro zabíjení bez omráčení, ale podříznutí zvířete od osoby věci znalé, bych zas tak nehrotil.
prosím nesrovnávat ptáky a savce. u ptáků odseknutím hlavy mizí inhibice řízená mozkovou kůrou, výsledkem je mávání křídel a kopání končetinami, ale nemá to nic společného s vědomým chováním. podřízlá kráva je naproti tomu velmi při vědomí. normálně reaguje na podněty, má vybavitelné reflexy mozkových nervů...
a psala jsem, možná jste nečetl nebo nepochopil, že do hlavy nevede jen krkavice, ale i tepny podél páteře. takže do hlavy normálně krev teče dál a přestane téct teprve při určitém poklesu krevního tlaku daného nedostatkem objemu v řečišti, což není hned, protože viz můj příklad se sudem. kapalina neodtéká okamžikem otevření kohoutu, protože se jaksi všechna kohoutem ven nevejde. se zvířetem je to stejné. průměr krkavic neumožňuje tak rychlou ztrátu krve.
a že omdlí člověk fakt neznamená, že omdlí zvíře. omdlí ale stoprocentně, když ho vemete po hlavě jatečákem.
Psali o lidech, kteří provádí rituální porážku, protože jde o střet
dvou rozdílných civilizací. Sama píšete, že by se měli přizpůsobit. To
se neděje.Představte si, že k vám přijde někdo na návštěvu a
nutí vás změnit vaše zvyklosti, i základní. A vy s úsměvem vše změníte
dle návštěvníka.

napsal(a):
Názor na halal porážku jsem napsala. Většině lidí, kteří se zde k ní vyjadřovali nešlo o způsob porážky, ale o to, kdo ji dělá. Ano, existují různé způsoby porážky. Ale za horší problém považuju velká jatka a převážení zvířat až někam do tramtárie, to je utrpení naprosto nesrovnatelné a tam by se mělo zasáhnout.
no, a co teprve když na konci toho převozu čeká ty zvířata ještě rituál... fakt nemá cenu se hádat, co "je horší".
a ano, současná situace s bordelem, kdy nikdo není schopnej tý lůze, co se tady sune, říct, ať si sbalí raneček a maže zpátky, nebo bude vyhozena nad zeměmi původu z letadla bez padáku, když je jejich země nechtějí zpátky, je důvod, proč tohle povede ke krveprolití, občanské válce a odnesou to i nevinní lidé.
řešení ale není "nebýt xenofobní". to totiž povede taky k rozpadu civilizace a zotročení původního obyvatelstva, protože jak dlouho chcete ustupovat lidem, kteří přišli a mají jen požadavky?

Janinka Bosorka
napsal(a):
Psali o lidech, kteří provádí rituální porážku, protože jde o střet
dvou rozdílných civilizací. Sama píšete, že by se měli přizpůsobit. To
se neděje.Představte si, že k vám přijde někdo na návštěvu a
nutí vás změnit vaše zvyklosti, i základní. A vy s úsměvem vše změníte
dle návštěvníka.
co, na návštěvu. "Jsem váš strýc Baloun, mám vás všechny rád a budu u vás žít". chovejte se tak, jak jsem já zvyklý, jak jste to dělali předtím mě uráží, navalte prachy a jestli se vám to nelíbí, tak vypadněte.

To co se děje je vina našich zákonodárců, kteří z pro mě nepochopitelného důvodu nechtějí sjednat pořádek, což by šlo poměrně snadno. Není to pro mě důvod přestat prodávat lidem, které léta znám nebo se z tohoto důvodu považovat za kolaboranta. Pro mě je to prostě nesmysl.
Ty jo, jako podřezávat zvířata je blbý, ale tvrdit, že by se lidé měli vyhazovat z letadel nevadí?
I jako nadsázka je to hodně nenávistné, nechutné a totálně přes čáru!
V téhle skupině vždycky fungovala nějaká autoregulace, kdy se v diskuzi největší úlety dočkaly patřičného sprdungu.
To jste tady s tím Bodlinčiným hnusem v pohodě? Hippie? Janinka? Kuba?

Ne nejsem s tím v pohodě, ale nemám teď čas asi až do pondělí sem moc psát, tak budu reagovat později.
hexa - moje příjmení je Abrahám , nepraktikuju nic až na trvalí přísun potravin a vylučování nezpracovaných surovin, prodával jsem arabovi - palestinci z Gazy, jen na něj není žádný spoleh i když má vyšší vzdělání než já a mluví minimálně třemi až čtyřmi jazyky, jednou zapomněl, pak měl plný mrazák a zapomněl na to, pak se porval do krve ( když to Alláh neviděl tak se ožral do nepříčetna) a je to tu zas a znovu,
zavolá Jousef 'mám tě rád, co děláš ? , odpovím 'krmím tu tvoje zvířata a ' píp píp píp píp došel signál

tom.tady: Já na to myslím už od včerejška a děsí mě míra nenávisti, kterou tím bodlinka vyjádřila.
K tomu mě napadá jediné: Proč se bojíte kdečeho a ne bodlinky? Jak můžete vědět, že se neobrátí proti vám, protože budete mít třeba jiný kabát než mají ve zvyku všichni nosit? Bodlinka má teď právě tu smůlu, že co si myslí, vyjádřila hodně ostře, takže jsem použila její jméno. Každý si přeberme, jestli jsme ochotni se nechat unést (ne fyzicky ) strachem z neznámého a plodit zlo a nesnášenlivost a jestli je to opravdu správné. Nemusíte to psát tady, protože leckdo se za svůj názor, který se neshoduje s většinou, stydí. Jen si to nechte projít hlavou.

tom.tady
napsal(a):
"nikdo není schopnej tý lůze, co se tady sune, říct, ať si sbalí raneček a maže zpátky, nebo bude vyhozena nad zeměmi původu z letadla bez padáku"
Bodlinko, jak cvilizované, jak na výši.
Nedokážu si představit lepší metodu, jak zabránit rozpadu civilizace!
V té citaci vám kus chybí, zrovna ten důležitý. Totiž ta část o tom, "když je jejich země nechtějí zpátky". Nevím, nakolik se zajímáte o migrační krizi podrobněji než "chudáček 50. sirotek", ale zcela zásadní problém je odsun odmítnutých žadatelů o azyl. Prostě se to nedaří, vůbec. Na jedný straně jsou levičácký obstrukce, nekonečný odvolávání a demonstrace proti repatriaci, na druhé straně obrovská neochota zemí původu přijímat zpět svoje občany. Prostě je nechtějí, nedají letadlům povolení k přistání, nebo nedovolí výstup.
Tohle je problém. Pokud Evropské země nejsou schopné diplomatickým tlakem či třeba sankcemi nebo přinejhorším i nějakou dohodou s výpalným ala Turecko tohle řešit, jaké jiné nenásilné řešení si představujete? konkrétně prosím
Stát je své podstatě je organizace, která má na svém území monopol na použití síly, vynucuje platnost svých zákonů na tomto svém území a poskytuje občanům vnitřní a vnější bezpečnost a základní infrastrukturu. Pokud není stát schopen tyto své zákony vymáhat, přestává existovat. Společenská smlouva se hroutí. Zjednodušeně, proč by měl kdokoliv respektovat zákon, když "oni" nemusí a nic se jim nestane?
Současná situace neskončí nenásilně. Nevidím žádný způsob, jak by to mohlo jít bez násilí, migranti bez nároku na azyl se do své domoviny nevrátí dobrovolně, bez násilí není Evropa schopná zabraňovat překročení hranic dalšími migranty a na světě jsou miliardy lidí, kteří mají také důvod přijít k prostřenému stolu.
Buď se Evropa vzpamatuje, vzpomene si, že máme zbraně a pak to skončí jakž tak civilizovaně, čím dřív, tím lépe, nebo to skončí občanskou válkou, nebo evropani skončí něco jaké messénští heilóti a pak budou migranti válčit mezi sebou o to, jak si Evropu rozdělí a budou to oni, kdo se zbraní v ruce zabrání další migraci.
Ale miliarda lidí se do Evropy prostě nevejde. I to největší sluníčko narazí na strop.
Víte, ta slečna je prostě netaktní a vůbec všechno, co by dobrý lékař být neměl.Když to napíšu otevřeně, jsem špatný já a Problém mám já.
Není v této společnosti obvyklé, aby někdo, komu se nastaví zrcadlo,
řekl - "Ježiš lidi, díky za upozornění, netušila jsem, že mě vnímáte takhle. Přibrzdím."
Na jedné straně "radí" postříkat pastviny potenciálně karcinogenním Round-Upem,
na straně druhé je na Facebooku schopna se zhádat, že chovatelé uvažují léčit krůty
Entizolem, který je také potenciálním karcinogenem.
To je to, na co jsem se několika konkrétními příklady snažil upozornit.
Sklidil jsem nařčení ze stalkingu, označila mě za "výhřez" a udělala ze sebe poškozenou,
která nemůže nic napsat, protože vše může být použito proti ní.
Nějaká sebekontrola není. (teď nevím, zda to nenapsat i na Drůbež,
abych nebyl opět obviněn, že tu něco smolím za zády (koho?) )...
Prostě díky jednomu pivu jsme jí to tu přestali zobat.
Nenavist je urcite spatna, ale pokud vim, tak tu nenavist zacali plodit oni, uz v tom koranu je te nenavisti dost vuci nevericim.Jinak nekolikrat denne delam prani pro dobro vsech bytosti. Za svobodu, stesti a dostatek materialnich potreb pro celou lidskou populaci, vcetne muslimu.
Jedine, co me znepokojuje, je to, ze by se mohlo stat, ze nas budou chtit ovladnout-seberou nam nasi svobodu a naridi jejich pravidla.
Jinak jeden muslim operoval nador pritelove maminky a odvedl to dobre. Nic neni cernobile.

nitraner: Taky se mi to už stalo. Člověk něco smolí, aby to mělo smysl a pak z toho sejde nezávisle na něm. Asi to neměl nikdo číst (zase nejdou mazat smajlíci a množí se.)

marion, zkuste někoho poznat blíž, pak se buď bojte nebo ne. Zatím to je tak, že vyhrožují spíš Češi cizincům než opačně.

Jo. naštěstí statisticky vzato většina lidí v muslimských zemích, co mají v občance napsáno, že jsou muslimové, protože jejich otec to měl napsáno v občance, korán ani nečetla. a kdo četl a přemýšlel o něm.... nejvíc diskriminovaná a pronásledovaná menšina na světě jsou arabové - ateisté. mnohde jim hrozí rovnou trest smrti. to samé platí o íráncích nebo třeba bangladéšanech. tihle lidé by potřebovali mít možnost požádat o azyl na západě. místo toho Evropa není schopná vyhostit radikálního muslimského kazatele, protože by mu v Alžírsku hrozil trest smrti za terorismus. A jezídská otrokyně potká v Německu na ulici svého bývalého pána z ISIS. Ona utekla zpátky, on bude co? Pracovat v Siemensu a vydělávat evropanům na důchody? Opravdu?
Nejde tady zdaleka jen o charakter (různých forem) Islámu, nebo o migrační krizi (a do diskuze o nich tady odmítám zabředávat).
Každý může mít pochopitelně vlastní názor na možnost či nemožnost soužití lidí z různých kulturních či civilizačních okruhů a každý má možnost svůj názor - ať už jakkoliv informovaný nebo naopak nalblý - prezentovat.
Je ale velký rozdíl mezi vyjádřením závažných obav nebo kritiky (čehokoliv) a vyzýváním k násilí.
I jen slovně vyjádřená nenávist spoluvytváří podhoubí, z kterého pak vychází skutečné útoky fanatiků jakéhokoliv "vyznání".
Ať už se jedná o Islamisty, Breivika (suverénně největší počet obětí na jednoho útočníka při teroristických útocích v Evropě), bílé "křesťanské" militanty v USA (ti mají na kontě taky stovky obětí) nebo desítky obětí vražd spáchaných u nás skinheady v 90 letech.
Je to přesně tento typ tupé frustrace a nenávisti jaký tady prezentuje (a rádoby racionálními argumenty obhajuje) Bodlinka, který pomáhal za tichého přihlížení "slušných a normálních" hladkému provedení masakrů v německých lágrech, na Balkáně, v Barmě nebo Rvandě.
Jestli mám z něčeho strach, tak to není islámský (nebo jiný) teror a diktát, ale hlupáci plní nenávisti. A jestli něco ohrožuje naše hodnoty, pak je to naše neschopnost odkázat je do patřičných mezí.
Neexistuje nic takového, jako islámská, arabská, nebo bílá nenávist.
Zlo je prostě zlo a je potřeba se mu postavit, ať už přichází odkudkoliv. I na blbé diskuzi na chovatelském fóru.
A veřejně prohlašovat, že je potřeba zabíjet určitou skupinu lidí zlem je!

tato civilizace není schopná postavit se zlu právě z obrovského strachu, aby náhodou něco nebylo považováno za nenávist a jakékoliv násilí, i k prosazení vlastních platných zákonů, je fujky fujky. koneckonců tak to začalo. na německých hranicích byli lidé připraveni použít zbraně, ale merkelová se lekla, že by to vypadalo špatně v televizi, tak řekla to svoje vír šafendas a zbytek už je historie.
vymyslete tedy nenásilný způsob, jak "zmizet" odmítnuté žadatele o azyl, kteří dobrovolně nepůjdou, vlastně ani nemůžou, protože všechno co měli oni i jejich rodiny naházeli do chřánu převaděčům, a které nelze vyhostit, protože je "doma nechtějí". nebo to necháme být? rezignuje se na platné zákony? tím ale problém nezmizí, naopak bude se horšit až k té válce nebo zotročení.
současná liberální demokracie se vyznačuje tím, že ve strachu, aby něco neinspirovalo nenávist, se o spoustě jiných věcí nemluví. nejen rituální porážka, ale i dětské nevěsty, ženská obřízka, salafismus, grooming gangs či no go zóny nebo kriminalita, o tom všem je v podstatě zakázáno racionálně diskutovat, protože by to bylo fujky. jenže bez té racionální diskuze není možné vymyslet žádné rozumné řešení a problémy nemizí. akorát stoupá tlak v kotli.
možná by neškodilo si přečíst třeba
https://www.koranoislamu.cz/
zejm éna třeba
https://www.koranoislamu.cz/tema/nenavist-k-nemuslimum/
https://www.koranoislamu.cz/tema/zeny-islamu/page/2/
i další tématické řazení veršů je zajímavé
Bodlinka:
Psal jesm, že do diskuzi o migraci odmítám zabředávat.
Je to proto, že je to za
a) komplexní téma, o kterém má málokdo z nás tady (troufám si tvrdit) dostatek informací
b) úroveň diskuze by byla díky tomu "za a)" obdobná jako úroveň diskuze o vlcích, kdy převládají emoce a na nich založené postoje a argumenty se hledají jaksi ex post a ber kde ber.
Především ale odmítám diskutovat s někým, kdo v rámci "věcné" diskuze nabízí jako variantu řešení problému neselektivní vraždění.

Tome, jmenoval jsi mě, že bys očekával mou reakci.Upřímně...velmi nerada se vyjadřuji k politickým tématům. Je to prostor, kde se vždycky lidi rozhádají. Myslím, že to není proto, že by nedokázali tolerovat jiný názor, ale z té frustrace, že o tom můžou jen krafat na fórech nebo v obchodech a hospodách, ale situaci nejsou schopní jakkoli změnit. Ať se jim to líbí nebo nesouhlasí. Prostě to není nic, na co by si sáhli. A když se cítí být ohrožení - ať už oprávněně nebo fantasticky - vědí, že jsou prostě rukojmí těch "nad námi" (a tím nemyslím bohy).
Poslednímu příspěvku Bodlinky (z 15:15) jsem dala hlas. Taky vnímám, že není vhodné se agresivně vyjadřovat k jakémukoli tématu a šířit dál nenávist, ale tohle já prostě nevnímám jako nenávist. Je to reakce na frustraci, že se člověk cítí ohrožen a vnímá, že se neděje nic, co by mohlo toto ohrožení snížit nebo zmizet. Že se dějí věci, které mají nějaký vývoj, tuší, že to může zajít daleko dál, než je ochotna si většina lidí připustit, a že nikdo nedělá žádné aktivní kroky, které by to zastavili. Právě proto, že je nepopulární být tím, kdo použije násilí, aby určil hranice (chování cizinců na svém území, i fyzické - třeba svých zemí)....ale oni násilní a agresivní jsou. Na našem území. Nezvaní, vytvářejí svým chováním v našem mírovém území problémy. A nikdo proti tomu nic "nemůže" dělat. To není fair. Evropa je ochotná pomoci. Ale v rámci takových možností, které má a je ochotná poskytnout. Nelze si tuto pomoc vynucovat agresivitou. A to oni dělají. Nevidím důvod tomu souhlasně přihlížet. A to nemá nic společného s nenávistí nebo xenofobií!
Hippie:
Dík za odezvu, taky nemám dobrou zkušenost s účastí v tomto typu diskuzí a snažím se do nich pokud možno nezapojovat, ale jsou věci, které přejít prostě nejde.
Obyvy z toho, jak se proměňuje svět jsou pochopitelné a oprávněné. A pokud by byla umlčována diskuze o nich a možných řešeních, k ničemu dobrému by to samozřejmě nevedlo. Ale ta diskuze musí mít nějaké základní mantinely a to co tady píše Bodlinka je přes čáru. Respektive zhovadilost.
Tomíku, je zajimavé, že když se tady několikrát celkem na můj vkus hodně nenávistně vyjadřoval nejmenovaný jarda , tak jsi držel hubu?! (pardón Jarouši, musel jsem jmenovat) Nechápu, tedy že nemáš trošku nadhledu i nad větou, kterou napsal Bodlina.
Kdyby fungovala ochrana vnějších hranic schengenského prostoru tak jak má, bylo by po problému a chov ovcí by se asi nevyplatil

Tom.tady: už od včera se mi honí hlavou tolik myšlenek, které bych sem k tomu chtěl napsat, ale přiznám se, že mě nějak přešla chuť, tak to napíšu jen hodně zkráceně. Ono to stejně nemá cenu, protože lidi bývají naprosto neomylně přesvědčeni o svojí pravdě a z diskuze se stane jen pouhá hádka. Nebezpečí tady vidím v tom, že jsme na zvířecím webu, Bodlinka je veterinářka, tudíž je tu mnohými prostě za uznávanou osobu, jenže mnozí přes les nevidí stromy. Je to přesně ten typ člověka, který je sice schopný a ochotný si toho o jakékoli problematice dost nastudovat a tak dělá že o tom něco ví. Jde ale taky o to, z jakých pramenů čerpá, nicméně z toho co píše čiší její maloměšťáctví a to že nikdy nevytáhla paty z baráku. Co ona ví o muslimech? Kolik jich potkala? Jo, možná někdy nějaký muslimský turista okolo ní prošel a tak teď má pocit, že všechno ví a všechno zná. Já měl v GB v práci pod sebou několik let nějaké muslimy, s jedněma jsem bydlel na stejném patře v baráku, k jinému jsem si chodil do obchůdku kupovat dlouhý léta cigára a něco k snědku, jmenoval se Nadim. Jo někteří byli kámoši, některé jsem nijak neřešil a některé jsem z práce i vyhodil. A přestože nejsem "vítač" a vzhledem k tomu jak masová ta migrace je, tak jsem proti ní a byl bych rád kdyby se dařilo hlídat schengen tak aby se sem ilegálně nedostali a nemusela se tudíž řešit nějaká deportace zpět někam. Ano, než se bránit jejich nájezdům, tak je rozumnější pomáhat tam, kde problém vzniká, aby neměli důvod sem cestovat. Zamyslete se ale nad tím, jestli opravdu věříte tomu, že rodina s malejma dětma se vydá na dost nebezpečnou cestu do Evropy, jen s vidinou štědrých Německých soc. dávek, případně aby z dětí vychovali džihádisty a všechny nás tu časem zmasakrovali? A když tu nějací migranti už legálně jsou, tak bych jim řekl sorry jako, vždy jsme byli vstřícní k multikulti, ale je vás tu už prostě moc a rychle se množíte a abychom si zachovali Evropu takovou jakou jí tu lidé chtějí, tak vám tu nebudem dovolovat si stavět mešity, nebudete dostávat výjimky na halal porážky a kdoví cosi. Jestli se vám to nelíbí, tak běžte jinam. V Británii je například strašně moc Poláků. Mnohdy to bylo tak, že tam jel syn jen na prázdniny, zalíbilo se mu tam a přemluvil ségru aby tam taky přijela. Rozhodli se zůstat a pak zavolali rodičům, aby tam také na stálo přijeli, než aby dřeli bídu v Polsku. Babičce s dědou najednou bylo v Polsce smutno a tak přijeli i oni. Je jich tam jak psů, mají tam svoje ghetta, dokonce tam mají i "polské" kostely kde si slouží Polské mše. Taky se to místním nelíbí a vůbec se nedivím, i přestože si jsou tyhle národy kulturou dost blízké. Ono jak se migrace rozjede, tak se pak špatně zastavuje, protože to nemusí být jen útěk, ale "cesta s, nebo za ostatníma".
To jsem ale trochu odbočil. Spíš jsem chtěl položit řečnickou otázku, něco jako a co je to vlastně ten Islám? Odpovědí by mohlo být opravdu hodně, snad víc než různých výkladů koránu. Ale ono se to s tím Islámem dost podělalo když nastoupil Rashid Rida na Al Azhar jako imám a začal vykládat korán po svém. To hodně lidí zfanatizovalo, to začalo vyrábět extremisty, nebo se toho aspoň chytli jiní velcí učitelé kteří to šířili dál. A teď se dostáváme k jádru pudla. My se nemusíme bát obyčejného islámu, ale jakéhokoliv extremismu. A to co tu Bodlinka psala o tom vyhazování lidí z letadla tím teda fakt dost zavání.

Dneska jsem se strašně bála . Od 10 do 5 odpoledne mi zdarma pomáhala u koz paní v šátku (babička to nebyla ) se svými dvěma syny, 17 a 19letým. Udělali práce tolik, že já bych ji dělala týden, paní opravovala krmelce, řezala pilkou, zatloukala hřebíky, tahala a sekala dřevo. Kluci dělali těžší věci. Hodinu před tím, než skončili, zavolala manželovi, ten přivezl jejich dvě malé děti, aby si také užili pobyt u koz, pak vypili čaj a odjeli. Moc kluků v tomhle věku, kteří by šli bez řeší a s úsměvem mamce pomoct s takovou prací, jako ona dělala, neznám. Vy ano?

Janinko, nehledejte v tom nic jiného než to, že tady je město, kde žijí, a tam u Vás na vsi pravděpodobně žádní cizinci nejsou. Nebo v tom tušíte nějakou čertovinu, kde si budoucí teroristi připravují půdu ? To doufám ne. Mám v tomto směru štěstí, jak by řekli ateisti. Já to říkám jinak , jelikož ateista nejsem. O pomoc poprosím příslušná místa a když přijde, poděkuju .
Ještě mě napadlo, že musím dodat, aby nedošlo k nedorozumění, že ta příslušná místa nejsou ministerstvo vnitra, ale mnohem mnohem vyšší .

Kdybyste se radsi drzeli tematu. ..
Ale vždyť to vůbec není odbočení od tématu?! Pokud mám známé na potřebných místech, případně v určitých komunitách, tak se chov ovcí vyplatí.
Odbočil evidentně Lupus, který podal neúplné informace, a to, že věřící byli vzati do ráje, poté co všechny Maury (nevěřící psy) dovedli na určitou skálu, které se následně , nevím proč? , začalo říkat Despenaperros odvozeno od Despenar perros ( shazovat ze skály psy).
ní muslim jako muslim, dost záleží na místě původu a místním většinovém výkladu víry, byl jsem několikrát přítomen na jejich slavnostech za přítomnosti jejich velvyslanců a vážených obchodníků - když se rozjeli při jejich národních písních a tancích tak jsem nikdy dřív ani později při tom jejich řádění neviděl tolik velkých dětí, bohužel jsem jim vůbec nerozuměl a nechápal jsem co se vlastně děje, šlo převážně o Palestince (z Gazy), u Asijských (Kirgis, Uzbek) muslimů jsem nikdy neviděl takovou vstřícnost - rozjařilost, je pravdou, že to byli obyčejní lidé
muslimové neznají - nepraktikují evropský styl života, jedou si bezstarostně po svém, Alláh to zařídí, za to může Alláh - oni ne , jsou špatně předvídatelní a pro mně nepříliš spolehlivými zákazníky, domácí jsou ale to samé
drobno - malochov se asi nikdy nebude finančně vyplácet, chodit do práce je jistější,

Tak ono to tema je v podstate k nicemu, ale co se tady strhlo...

mastnacku, a došel jste k nějakému závěru ohledně svého dotazu? Necháte ještě ovce? Myslím, že je máte docela rád, jinak už byste chov dávno zrušil. Psal jste taky, jak se rád díváte, jak se pasou apod.

oreb: neco uz se prodalo neco jeste proda takze zustane jen zakladni jadro stada, na necem potrebuju testovat mlejn a peletovac na vlnu...

mastnacku, čili ovce nezrušíte a budete přemýšlet, jak je co nejlíp využít. TO je dobře. Hrozilo tu totiž nebezpečí, že byste třeba začal místo ovcí chovat víc slepic a už bychom si Vás neužili.

oreb: ne to ne, slepicak ze me nikdy nebude :)

Ajéje, to jsem dala blbou možnost, měla jsem napsat třeba, že nebude chovat už nic. Honzo, ty Vaše slípky jsou aspoň na obrázcích moc pěkné, neberte si to osobně.

myslím že Janinka Bosorka

Ja, ale myslim ze nejezdi do HK, kdyz tak PM, sem to psat nebudu.

Aha, psala to tu Marion108 22.9.2018 13:43

Jé co blbnu, To ty Marion se tu na to vlastně ptáš. Nic, neřešte mě, mně se to tu trochu pomotalo.

V podstatě tu nemám co dělat, ale.....Protože hodně pamatuju, musím se ohradit proti tomu, že jsme národ xenofobů. V dávných letech na vysoké škole s námi studovalo hoodně studentů právě ze Sýrie, říkali jsme jim "sirníci" a běžně jsme s nimi kamarádili, nikdo se jich nestranil, natož, aby je někdo napadal. Ještě před tím naše republika přijala ohrožené děti z Řecka ( které EU svými nesmyslnými pravidly úplně rozložila ), posléze z jižní Ameriky....., následně z Černobylu...….Ani Vietnamce tu nikdo nenapadal. Ale když zdivočelé davy napadají ozbrojené složky a ty se nebrání? Když lidem pořád někdo tají jedny informace a podsouvá jiné......Když politici nekonají na obranu Evropy vůbec nic? Na jejich straně je vina, ne v lidech.

Rozdil je kamaradi na vejsce a pak chudina z vesnic kde neni treba ani elektrika. Jsem z cikanskyho kraje, mam s nima docela dost zkusenosti. A to je uz nekolik generaci domestikovano a vypada to porad jako kdyz se utrhnou ze retezu. Je to blby a je to smutny, ale souhlasim s bodlinkou, nekdo by mel tem masam dat hodne jasne najevo ze tady jim psenka nepokvete. Je to dusledek, priciny jdou jasne na vrub zhejckany zapadni spolecnosti vcetne nas i kdyz nejsme historicky zadny kolonialisti a vykoristovatele. Byli jsme a jsme soucast evropy a ze se tehejdesi slechta krizila mezi sebou takze v podstate jsme potomci i tech kolonialistu a vykoristovatelu. A ted je vykoristujeme ekonomicky primo i neprimo.
orionka - nechtěl jsem se k tomu tady vyjadřovat, protože je to hodně mimo téma, ale nedá mi to. A na diskusi s názvem politika nebo uprchlíci bych ani nelezl.Jasně, na vysoký školy k nám jezdili elity těch zemí, takže s těmi neměl téměř nikdo problém, kromě toho měli na naše poměry docela dost peněz. Prožil jsem jeden letní měsíc na kolejích v Suchdole myslím v roce 1990, kde přes léto spousta studentů z Jižní Ameriky, Afriky i Asie zůstávala. Bylo to super, popíjeli jsme skoro denně, člověk se hodně dověděl (zvlášť šestnáctiletej kluk, jako jsem byl já) o jiných kulturách. Ale to je dávno.Ty zdivočelé davy asi nemyslíte z naší republiky, nebo?Informace - to asi teď budete dávat linky na stránky placený Putinem, nebo náckovský? Jinak mě nenapadá, co tím myslíte.A ve Vaší poslední větě: "Na jejich straně je vina, ne v lidech" , jsem nepochopil, koho tím myslíte - migranty nebo politiky. Každopádně si ani jedni nezaslouží vyloučení z okruhu lidí.Závěrem chci poděkovat za připomenutí tý Jižní Ameriky, v dnešní době technologií se pokusím najít jednoho kámoše z tý doby - z Bolívie.

mastnacku, ona jim ta pšenka tady nekvete. To je jasné i jim. Snad v jiných zemích, ale u nás fakt ne. A jiné země nemůžu posoudit, protože v mediích jsou takové nesmysly, že je lepší to nečíst. Nejen z této oblasti, obecně. Mimochodem bodlinka napsala pár skutečných nesmyslů, např. o tom, že má někdo napsané muslim v občance, a od toho pak odvíjela další nebo o tom, jakým postupem se podřezává při islámské porážce. Psala i o nějaké naší kultuře. Jestli myslela křesťanskou, tak s tou nemá takový postoj nic společného. Ani jsem se k tomu nechtěla vracet, ale bohužel jste mě donutil . Holt každý má jiné zkušenosti, výchovu a názory.

oreb: neresim nejaky porazky a obcanky, souhlasim s bodlinkou v tom ze jim nekdo musi dat na vedomi ze jim tady mysleno v evrope psenka nepokvete. Rek bych ze jsem to napsal i celkem jasne. A jasne by se jim to melo rict. Stejne tak nasi ve vetsine nepracujici mensine. Je to demotivujici potkavat denne jejich omladinu vymodenou s retkem u drzk y jak se po osmy hodinne rani tahnou do zvlastni skoly. Bohuzel je do tech zvlastnich uz necpou jako driv ale michaj je mezi "normalni" deti. Nezavidim to ucitelum. Stravil jsem rok a pul ve zvlastni skole ( civilni sluzba ) takze muzu vic nez kdokoli tady o tom psat. A mozna i diky lenosti jednoho takovyho hajz lika nabrousit si poradne kudlu jsem neutrpel nakazu zloutenkou nebo necim jinym kdyz me prejel nozem po stehne, protoze jsem nemel cigara.

Mastnacku, žila jsem třetinu života ve východních Čechách, další třetinu v severních a mám jisté zkušenosti. Učila jsem mimo jiné i na základce, kde složení třídy bylo tak 4:1, což je dost. Někdy to fakt nebyla sr anda, takže Vás v tomhle chápu. Přesto nejsem schopná (spíš odmítám) říct jednoznačně už dopředu a bez zkušenosti s konkrétní osobou, že ten je dobrý a ten ne. Prostě se zabývám tím, co je tady a nechci se řídit tím, co mi někdo předkládá, abych se snad vyděsila. Konkrétně mě mnohem víc ohrožují běloši, Češi, kteří si chtějí na ženské zvýšit sebevědomí. Naopak cizinci, z Asie, Afriky i Evropani, se většinou chovají s větším respektem. A myslím, že je to podobně u většiny lidí tady, kteří se nezabývají tím, co je právě tady a teď, ale tím, co se domnívají, že by někdy možná mohlo být a ohrozit je. Omlouvám se, jestli jsem se moc rozepsala, je to celkem blbé téma a obávám se, že moc nemá smysl sem psát. Třeba se to neuloží .

...Informace - to asi teď budete dávat linky na stránky placený Putinem, nebo náckovský? ?????? Neznám, nevím o čem mluvíte.... "Na jejich straně je vina, ne v lidech" , jsem nepochopil, koho tím myslíte - migranty nebo politiky". Myslela jsem, že v souvislosti s napsaným, je to pochopitelné. Politiky jsem myslela, já je nevyjímám z lidí - to oni se povyšují.

orionko, proč jste psala, že tu v podstatě nemáte co dělat? Chováte něco jiného než kozy a ovce nebo jak jste to myslela?

napsal(a):
orionko, proč jste psala, že tu v podstatě nemáte co dělat? Chováte něco jiného než kozy a ovce nebo jak jste to myslela?
Mívala jsem kozy a už nemám.

napsal(a):
No tak tu právě máte co dělat. Leccos pro ostatní nepochopitelného můžete právě Vy pochopit.
napsal(a):
Nic si z toho nedělejte.
Jak jste si mohla všimnout z místního jednoho příkladu, tak k tomu,
abyste mohla v jakékoliv kategorii debatovat, nepotřebujete daná zvířata chovat.
Stačí, abyste si o tom přečetla knížku. S obrázkama.

Před chvílí jsem mluvila s nedalekým sousedem, který chová kamerunky, má jich 5. Sám začal o tom. že se ho v hospodě ptali, jestli se mu ty ovce vyplatí. A on jim s klidem vysvětlil, že ano. Že nemusí sám sekat nebo někoho za to platit, že má dost hnoje na zahradu a nemusí kupovat syntetická nebo jiná hotová hnojiva a občas má i kousek masa. A i když není romantik, přece z nich má radost. Převedeno na peníze se to nevyplatí, ale jinak se to vyplatí. Vzpomněla jsem si hned na mastnacka i na to, jak Janinka a honzapm psali o ovcích atd.
Obzvláště letos, při nadúrodě v našem starém sadu, sedmdesát vysokokmenů, jsem si zas uvědomila, co práce mi ovce ušetří. Dokonale vysbírají každé padavče, od samého začátku propadu, všechny červavé švestky, které také brzy padají. Přetransformují to do kýble exkrementů denně, které posbírám mnohem lehčeji a odnesu na kompost. Třem dalším sousedům v okolí ušetří též práci. Navíc se na ně krásně dívá. Můžete jim říkat, co vás napadne, nikde to nevykecaj, moudře koukaj a přežvykujou. Když jdu na prochajdu se psama, protáhnu si pěkně zadní svaly na nohou při ohýbání se pro žaludy. Milují rozšlapané ořechy, tak ty horší jsou jejich. To tedy i slípky milujou.

napsal(a):
Před chvílí jsem mluvila s nedalekým sousedem, který chová kamerunky, má jich 5. Sám začal o tom. že se ho v hospodě ptali, jestli se mu ty ovce vyplatí. A on jim s klidem vysvětlil, že ano. Že nemusí sám sekat nebo někoho za to platit, že má dost hnoje na zahradu a nemusí kupovat syntetická nebo jiná hotová hnojiva a občas má i kousek masa. A i když není romantik, přece z nich má radost. Převedeno na peníze se to nevyplatí, ale jinak se to vyplatí. Vzpomněla jsem si hned na mastnacka i na to, jak Janinka a honzapm psali o ovcích atd.
Kamerunky jsou fajn. Jsem ráda, že jsem se pro ně rozhodla. Mám krásně pohnojenou pastvinu. Hustší trávu a mám dojem, že i více druhů kytek.
Jsou samostatné. Nepotřebují mně každý den vidět...a když mně vidí, radostně mě vítají. Jsou to moje holky.

napsal(a):
Takhle si tak koukam na moje stadecko jak se cpe 17.zari ve chlivku senem... prodej jehnat letos minimalni, jedna dospela ovce na chov. S kym se dam do reci, mizerie. S kym se dam do reci, jak mu smakuje jehneci, skopovy a kdy ho naposledy mel... skoda mluvit. Takze si rikam, jestli ty ovce nezrusit nadobro a jezdit uz jen strihat. Plemenny zvirata nedelam, doma to nikdo poradne jist nechce a mame vsecko ostatni maso ktery se ji svoje. Ted koukam do inzerce, tak zase par lidi ktery jsem uz nekde zahlid nebo s nima komunikoval o necem, rusi chovy nebo drasticky snizuje stavy. Maso lidi nechcou, vlna je pro vetsinu lidi kde striham odpad...ty strane si muzu dvakrat za rok politat kosou a ususit kralikum...
Mastnáček zmiňuje, že od 17.9. krmí ovce senem. Jste na tom podobně? Vím, že kamerunky jsou poloviční, než vaše ovečky ale stále ještě se venku pasou.
V místech, kde přes léto tráva nebyla, jste na tom teď na podzim lépe, nebo taky už krmíte senem?
Pasou se stále, už na začátku září se situace zlepšila, pasou se a pást se budou až do sněhu. V sadu a dvou sousedních pastvinách, to je celkem 4000m, mají narostlo tak deset cm, je jich pět. Ještě lepší je situace na letní pastvině, 4000m, tam je to vyšší, pokud bude příznivé počasí zvažujeme je tam odvést.

arus: Ráno krmíme senem po celý rok, večer se paseme taky po celý rok. Mimo vánice, lijavce a případné moje indispozice. A je pořád na čem. Ale dorůstá tráva stále.

napsal(a):
arus: Ráno krmíme senem po celý rok, večer se paseme taky po celý rok. Mimo vánice, lijavce a případné moje indispozice. A je pořád na čem. Ale dorůstá tráva stále.
Oreb, neustále mě udivujete! Teď tím, že pasete po celý rok. Každý den. Obdivuji vaši výdrž....ale děláte moc dobře. Kromě koz z toho má užitek i vaše tělíčko.
Janinko, taky bych uvítala větší výběr smajlíků.

arus: Dozajista máte pravdu, ale někdy se mi taky nechce. Hlavně když je brzy tma, mrzne a kozám se nechce nikde chodit, ale jen se pást, takže pak spíš stojím v tom mrazu na místě nebo jen popocházím. Ale nejsem skoro vůbec nemocná, mám nějaké svaly a udržuje mi to i náladu. Takže vřele doporučuju. A teď by měl následovat odkaz do vlákna Klub pasáčků . Kdepak je Bekky, ještě neskončila stávku?

senem jsme krmili od července, tráva začala narůstat, až na začátku září, ale jde to pomalu, takže jsou zatím na 1 pastvině, kde se dokrmují senem,a le trávu uzobávají a trávu jim vozíme, co posekáme po zahradě, nebo břehy u cesty a tak. Ale na připouštění je přeženeme na připravené patviny, kde je tak 10-15cm, ale nejsou tak husté. Dle mě se budou asi tay dožírat senem. Po odsunu beranů, holky přeženu na skoro 2 ha pastvinu, která vypadá velice slibně, takže doufám, že tak do Vánoc, pokud to nezapadá, budou mít stále alespoň truch travičky. Ale je možné, že si to jen růžově maluji
arus - v červenci a srpnu byli doma na seně, nemělo cenu je vodit na pašu, kozel s mladým však zůstal 'větrat' na parcele s denním přikrmováním, holky teď sice chodí už třetí týden ven, ale doma se cpou senem, tak poloviční dávkou co v zimě, tráva se tváří jen z dálky jako zelená, z blízka je to zelená řidina s uschlou otavou
o krávě se radši nezmiňuji, ta zdárně a beze zbytku likviduje seno z roku 16

ChoKoz...nene, to já si to jen idealizuji, ona skutečnost je jiná Ještě mám nějaká jehňata, něco půjde na maso, tak je jich tu teď asi 25.