Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2018 14:58
Lucie667

XXX.XXX.86.6

Dobrý den,

tímto bych Vás všechny chovatele zvířat od slepic až po koně chtěla zdvořile požádat o pomoc při vypracování své seminární práce týkající se vlivu EU na naše chovatele domácích zvířat. Svou práci nechci tak úplně opírat o předpisy a vyhlášky, které vypracovávají lidé, kteří mají maximálně tak rybičky v akvárku, nýbrž o opravdové zkušenosti, postřehy a pocity lidí, kteří se chovu věnují nebo věnovali před vstupem ČR do Evropské unie. Jak moc Vás změny týkající se registrů, chovu, dotací, označování zvířat, birokracie, atd. ovlivnily? Jaký pocit máte ze všech těch zákonů o ochraně zvířat, plemenářských zákonů, podmínek pro chovatele pro chov?je neco co vas potesilo a co vas naopak stve?co byste treba chteli změnit?

Vzhledem k tomu, že můj partner je také "farmář", tohle téma se i mě blízce dotýká. Aby práce ale měla smysl, musí se do ní zapojit co nejvíce hlasů lidí, kterých se to také týká. Vaše zkušenosti jsou v mé práci to GRÓ. Proto Vás prosím, jestli mi chcete helfnout a máte jakoukoli připomínku, myšlenku, zkušenost, vlastní poznámky, prostě cokoli k vlivu EU na naše chovatele, přispějte mi sem. K nadšení ze systému patří samozřejmě i opak, který podle měho názoru převládá, takže pokus se chcete i vynadávat, prosím do toho. Za každý příspěvek Vám budu velmi vděčná.

Děkuji všem předem, Lucie
PS: Do práce budou použita pouze Vaše slova, nikola informace o Vás, takže směle do toho 😉

27.10.2018 19:13
jo012810

XXX.XXX.101.35

Asi nenapíši nic nového, když uvedu, že dotace do zemědělství, počítané na ha vlasní půdy a ne vázané na nějakou produkci, přinesly do zemědělství u nás peníze, ale.... Různé kvóty omezily chov např. skotu, dováží se dotované maso atd. Všechny tyto příkazy z EU, mnohdy ještě modifikované našimi snaživci, přinesly
a) zničení soběstačnosti v potravinách a potravinářství, b) ohrožují půdní fond (nedostává se humusu, pěstují se plodiny pro bioplynky a biopaliva, které nebrání erozi půdy atd.) c) údržba a vytváření krajiny, která je schopna uživit hospodářská zvířata i člověka, zadržovat vláhu a poskytovat útočiště drobné zvěři a drobnému ptactvu, je jen na papíře. d) ochrana přírody je vlastně dotovaný kšeft, je selektivní a ne proporcionální. Naprosto nepochopitelně chrání, v mnoha případech, vrchol potravního řetězce. Protože jde vlastně o kšeft, tak je ohromná radost např. z rozmnožení vlků, kteří do takto přelidněného území nepatří. Byla úžasná publicita, jak se podaří divokým koním v bývalém vojenském prostoru, zachovat chráněné druhy rostlin a přitom provádět údržbu krajiny. Již méně se publikuje fakt, že divocí koně a zubři se docela přemnožili a je třeba pro ně zvětšit území. Ochrana přírody ano a to proporcionálně. Pernatí dravci, straky a sojky, spolu s nevhodným hospodařením v krajině, se starají o likvidaci drobného ptactva a drobné zvěře. A tak bych mohl pokračovat. Vždy bude platit: Každý úřad (např.ochrana přírody) potřebuje sám sebe zviditelnit, aby získal potřebné peníze a proto se přijímají zákony na ochranu přírody, které mnohdy spíše škodí. Dokud nepřevládne moudrost našich předků, kteří měli cit pro zemědělství, lesnictví a celou krajinu, pak napáchané škody dotacemi se budou postupně kumulovat.

27.10.2018 20:23
lupus4

XXX.XXX.29.87

Dokud nepřevládne moudrost našich předků, kteří měli cit pro zemědělství, lesnictví a celou krajinu,

Které předky máte na mysli ?

zemědělství - lze jakž takž souhlasit, ale tak max jen s dobou do 50. let min stolečtí, čili do komančů, pak už jen

lesnictví - to myslíte ty moudré pašáky , co všude narvali smrkové monokultury (aby se les vyplácel) ?

myslivost . neuvěřitelná zhovadilost od doby lovu "pro zábavu..." čili bratru od 12 stol.

nějak tam moudré předky nikde nevidím

28.10.2018 07:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Aja jáááááj, tady si někdo dovolil šáhnout dotyčnému na vlky !
Škoda že je dotyčný nejen krátkozraký, ale má i krátkou paměť.
Tak to vezmem popořádku:
Které předky máte na mysli ?
No třeba já mám na mysli své rodiče.
zemědělství - lze jakž takž souhlasit, ale tak max jen s dobou do 50. let min stolečtí, čili do komančů, pak už jen
Tak že ti moji předci moji předci (nejn) rodiče - důsledné střídání plodin, hnojení převážně chlévským hnojem (i louky a pastviny), většina orných ploch kombinování hnoje + zelené hnojení (na podzim zaorávání vzrostlé, podseté hořčice spolu s hnojem), sem tam úhor-ponechání políčka ladem. . . . . . . . .
Chápu že to bylo hospodaření v malé, ale byly to rozumy jejich předků, které předávali nejen mě, ale všem okolo kdo byl všímavý a měl zájem. Tak to dělám i já a snad to někomu i předám. (ač je to pidizemědělčení, ale i když samochvála smrdí, tak si troufám říct, že cit a moudrost předků tam je)

lesnictví - to myslíte ty moudré pašáky , co všude narvali smrkové monokultury (aby se les vyplácel) ?
Po bitvě každý generálem! Jasně že všeho moc škodí, ale taky je tu souhra náhod, kterou kdysi dávno nikdo nemohl předpokládat - teplejší klima. Chybu bych viděl spíše v době nedávno minulé a současné, kdy "lesní mafie" se snaží doposledka ze smrkového dřeva prosperovat.

myslivost . neuvěřitelná zhovadilost od doby lovu "pro zábavu..." čili bratru od 12 stol.

Můj názor na současné myslivce už jsem tu psal několikrát, přesto nemůžu souhlasit s tím, že je to zhovadilost od 12 století. Ono panstvo byli většinou dobří hospodáři i v lesích. Zvěř na lov si množili v oborách. Nemohli si dovolit aby jim přemnožená zvěř dělala škody ve vlastním lese a na vlastních polích. (narozdíl od současných "pánů" myslivců!)
Taky by si nenechali od žádných "nezůčastněnych" nadšenců diktovat, jestli jim tam může nebo nemůže dělat škody nějaký přemnožený vlk nebo medvěd!

28.10.2018 10:15
lupus4

XXX.XXX.11.253

Ale, ale profesůrku, co mi to tu podsouváš? O vlcích ode mne nepadla přece ani zmínka...

Jinak v rozumném hospodaření starých sedláků se shodneme, tož kdyby si jen trochu vnímal psaný text, tak sis tu vůbec nepotřeboval "plácat játra".
Co se týše lesnictví, tak jeho počátky jsou až někde po 1850. Do té doby to bylo pouhé plundrování, pak jen "rychlá" obnova pro další výhodnou těžbu (čili jen smrk...smrk...smrk)...
Už min 50 let se ví, že smrková monokultura je na h... nic, přesto se s tím
začíná něco dělat až v posledních cca 20 letech, což je v životě lesa žalostně málo...

A co se týká vlků, již několik let spokojeně žije smečka na kokořínsku, v podstatě beze "škod na ovcích"(o které ti v podstatě jen jde) a nebýt fotopastí, tak o ní nemáte ani potuchy...
Jako regulátor přemnožené vysoké, srnčí či černé zvěře na Šumavu, Krušky, Jeseníky, Doupov atd prostě patří a že to stále někteří nechápou...zřejmě je to nad jejich mentální kapacitu...

To, že např. kuny zlikvidují někomu nezabezpečený chov pipin, či holubů
se nikdo nepodivuje a každý jen opáčí : máš si je zavírat...
No a u ovcí naservírovaných bez dozoru to neplatí ? Po staletí byl u ovcí ovčák se psy a fungovalo to. Nyní ...
Námitka, že se to nevyplatí ? Tak to nedělejte, vlnu nikdo nechce, maso skoro taky ne...(i když přísun mil muslimů do Evropy zájem možná zvedne )
Velkoovčáci se s tím (díky všem možnejm i nemožnejm dotacím) nějak popasujou...a hoby chov - tož mám toho jen tolik, kolik můžu zabezpečit .
Co je na tom k nepochopení ?

28.10.2018 11:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale Lupus, co nám to tu podsouváš? (Nejen) Oba dobře víme o co vám jde Je pravda že jste se o vlcích nezmínil, ale taky jste se nikde nezmínil o vztahu k EU. A to má být jádro pudla v této diskuzi
Vynechám diskuzi o lesních monokultůrách, protože by jsme mohli začít v roce 1858 Boubínským pralesem, NP Šumava, Krnapem, uvazováním aktivistů ke stromům, kyselými dešti . . . . .

Přirovnávat škody způsobené kunou, případně liškou ke škodám způsobeným vlkem je hooodně laciné. Stejně jako tvrdit, že kdo si nemůže své ovce zabezpečit 24hodin denně tak ať je nechová. Je to tvrzení někoho z teplé kanceláře, který možná zná teorii, ale praxe mu neříká vůbec nic.
Pokud si vlk spokojeně žije někde na kokořínsku, nedělá škody, nikdo o něm neví . . . . . budiž. Proti tomu si myslím že opravdu nikdo nic nemá. Určitě sám dobře víte, že kde se čemukoli dobře daří, tak prosperuje , množí se a tím pádem se časem začne roztahovat dál a dál. No a dál a dál už holt vhodné podmínky nejsou. Chcete vlky - tak si je sledujte tam kde mají podmínky a v případě že jejich počet přesáhne "úživnou" mez pro dané místo tak se stav chtě nechtě musí zredukovat. Tohle platí všude stejně. Jinde - (v ČR na většině území) ty podmínky bohužel pro vlka nejsou, tak se s tím smiřte a nesnažte se hlavou proti zdi něco měnit za cenu problémů, které tím vznikají, vás se ty problémy netýkají tak to se to rozumuje . . . , týkají se ale jiných.
Zastánci vlků se chovají přesně jako myslivci - . . . . . Chcete něco pěstovat - chovat, tak si to ohraďte a po nás nic nechtějte . . . . Ale proč si neohradíte vy?! Proč si neohradí myslivci?!
Tak si vás teď opět dovolím citovat - . . . . . že to stále někteří nechápou...zřejmě je to nad jejich mentální kapacitu...
Nemyslíte že to platí hlavně na vás a vám podobným?

Hospodařím na Valašsku, tak že od vás určitě nepotřebuji radit, jak se tu hospodařilo po staletí! ! !
Jestliže u vás jsou velké širé lány, tak tady je ráz krajiny podstatně jiný. Dost velké procento pastvin je pro stroje nedostupný, tak že ovce je zde jeden z nej prostředků jak tyhle louky, pastviny udržet v nějakém kulturnějším stavu. Pokud by se tady všichni řídili vaší radou - raději nechovat, tak to tu prostě zaroste a ty podmínky pro růst tisíců různých bylin, stovek chráněných rostlin a živočichů . . . které tady vytvořili naši předkové , tyto podmínky by tu nebyly - zanikly by. Vaše argumenty mě opět jen dokažují tu krátkozrakost.
Je na tom něco k nepochopení?

28.10.2018 12:38
saola

XXX.XXX.77.212

Zadáné téma k diskuzi je - jak to napsat - takové divné.....
Prý seminární práce, no dejme tomu, ale to bych zadavatelce jednak doporučila zopakovat si český jazyk a jeho gramatiku, a jednak zvážit metodiku takové seminární práce, protože si nedokážu představit, k čemu přepisy anonymních příspěvků ve stylu výkřiků vlky nikdy, smrk nikdy, muslimové do Evropy kvůli mejm ztrátovejm ovcím ano apod., v takové seminární práci budou? To stačí zalistovat v bulváru, copy a paste a máte práci hotovou.
Je hezké, že rodiče hnojili chlévským hnojem a střídali plodiny a ovce pásli s pasáčem, že jo? Ale dnes? Vyjeďte z města a pro velké širé rodné lány řepky a kukuřice není pomalu vidět obilí. Bez evr. dotací by to tak nebylo. Takže jestli otázka zní, zda dotace mění charakter zemědělské činnosti? Ano, mění, a dle většiny menších zemědělců k horšímu, mimo jiné díky primární ztrátě konkurenceschopnosti.

28.10.2018 13:43
lupus4

XXX.XXX.11.253

Takže jestli otázka zní, zda dotace mění charakter zemědělské činnosti? Ano, mění, a dle většiny menších zemědělců k horšímu,

tímto bych to uzavřel

PS. a moje "diskuze" s valašským bačou je zcela OT
profesor nechce vlky nikde, já zase ve výše uvedených lokalitách klidně jo, tož...

28.10.2018 14:09
saola

XXX.XXX.77.212

Jen se divím, že místní valašský bača nevyužil nerozhodnosti orgánů (klec na medvěda ano/ne, otevřít ji ano/ne apod.), a sám se tiše a nenápadně nepřičinil a nečiní si potichu ve stodole nový parádní kožich na zimu.

28.10.2018 18:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kde berete tu jistotu, že se Valaši nepřičinili a problém s medvědem si už nevyřešili sami. Ono je tady totiž už od pradávna zvykem, že je lepší, když si regionální problém vyřeší "místní valašský bača" , než když se počká na řešení z Prahy. V té Praze totiž často rozhodují nějací rádoby znalci češtiny, ve spojení s ochránci vlků.

Od medvěda je momentálně klid. A komu tu chybí? Maximálně saole s lupusem a možná tomu bulváru

Odemne k vašemu tématu zatím jenom střípek - . . . "koho chleba jíš, toho píseň zpívej ". . . .
Nelíbí se mě např., že mě někdo určuje počet DJ na plochu - tzv. zatížení.

31.10.2018 16:00
Lucie667

XXX.XXX.15.230

Dobré odpoledne,

do dneška jsem řešila příspěvky ze sociálních sítí. Dnes jsem se dostala k Vám tady a chtěla bych poděkovat za Vaše reakce a také se k nim vyjádřit.

K poznámce o gramatice se vyjadřovat nebudu, každý může dělat chyby a myslím si, že o to v této situaci zrovna nejde. "Prý" semestrální práce není
"prý", ale skutečná.

Abych to uvedla na pravou míru. Studuji obor ekonomika management. V letošním semestru máme předmět týkající se EU. Výstupem předmětu má být semestrální práce na určité téma. Bylo na výběr, bylo toho spousta, euro v ČR, migranti, Řecko,... A také možnost vlastního tématu. Nevím jak kdo kdy z Vás dělal seminární práci na vysoké škole, ono to není jen o tom něco zkopírovat na internetu. A vzhledem k tomu, že součástí práce má být i vlastní výzkum, tedy smysl práce, reakce lidí je proto namístě. Protože plácat o euru a migrantech mě moc nebere, vydala jsem se cestou svého tématu. Doufala jsem, že jsou tady mezi námi chovatelé, kteří mi dokážou dát reálné poznatky a vlastní zkušenosti na tohle téma. A to vliv EU na české chovatele. Ať už větou, že je to vlastně neovlivňuje nijak, tak slovy popisujícími vlastní situace. Ale přesně proto, že se lidi rádi vyjadřují ke všemu, jen ne k tomu podstatnému a užitečnému, jsem název tématu ještě neodevzdala. Měla bych totiž vytvořit i dotazník a požádat lidi, kterých se to týká o spolupráci. Pokud ale už ze začátku vidím, že na to téma není nikdo schopný napsat ani tečku, nebo mi přijdou odpovědi typu "udělejte to copy paste", tak je mi jasné, jak by to s mými dotazníky dopadlo. Celá má námaha by byla k ničemu. Fakt o tom, že dotazníky otravují lidi, znám. Bohužel, nijak to ovlivnit nemůžu. Pravidla máme jasná.

Musím ale říct, že na sociálních sítích mám reakcí spoustu. Křivdila bych lidem, kdybych napsala, že mi nikdo vůbec nepomohl. Bohužel, je to k mé práci málo. Takže své téma asi balím a půjdu plácat o tom euru nebo o migrantech, protože toto téma na novinkách v komentářích frčí.

Děkuji ještě jednou za čas strávený u tohoto příspěvku a za Vaše reakce. Mějte se hezky, Lucie

1.11.2018 18:10
jo012810

XXX.XXX.101.35

.... Ale přesně proto, že se lidi rádi vyjadřují ke všemu, jen ne k tomu podstatnému a užitečnému, jsem název tématu ještě neodevzdala....Domnívám se, že zde jsou uvedeny(většinou) konkrétní dopady nařízení EU a tudíž se domnívám, že se všichni vyjadřovali k zadanému tématu. Pokud jste slečno předpokládala, že zde najdete odkazy na přesně formulovaná ustanovení legislativy a norem EU, pak jsme vám nepomohli. Je dobře, že nechcete psát seminární práci k tématu, které vám není blízké, tedy o dopadech na přírodu a tím i na životní podmínky. Velmi zjednodušeně.Ekonomové to mají jednoduché. vytvářejí si dotazníky, tabulky a sledují trendy. Ti kdož se zde vyjadřovali(většina) mají vlastní zkušenosti a leží jim na srdci budoucnost nás všech a tedy i ekonomů, jejichž činnost, může být také užitečná . Bez zdravé přírody, chovů zvířat a produkce kvalitních potravin obecně, nejde nic. Ještě jednou děkuji, že se nebudete zabývat tématem, které je pro vás vzdálené a pravděpodobně i nad vaše síly.

1.11.2018 18:14
kozí dech

XXX.XXX.193.199

Slečno, ehm... BYROKRACIE se píše s tvrdým Y... Jen pozor, aby si na vás někdo z Bruxelles neposvítil...
Mimochodem, víte proč musí být podle norem EU toaletní papír třívrstvý? Že ne? Tak to máte velké mezery:

1. Kopii posíláte do Bruxelles
2. Kopii posíláte do Praguelles
3. Originál zůstává vám, ale pozor - musíte jemně, protože pokud se vám protrhne - máte ruku v prdelles…

Jaké z toho plyne ponaučení? Celá EU je na - Houbelles...

2.11.2018 01:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Lucie, jaké z toho plyne ponaučení?
No přeci že někteří( a jejich fanklub) jsou schopni se tady bavit maximálně o houvně! a nebo trapně o češtině

2.11.2018 10:10
kozí dech

XXX.XXX.76.218

Trapné je, když každý neumětel vždycky mudruje právě do všeho, čemu zrovna nerozumí.
Trapné je, když takoví, kteří nezvládají základní gramatiku 1. stupně ZŠ, "studují" na vysokých školách a mají rozhodovat o veřejných záležitostech.
Trapné je, za každou cenu překrucovat skutečnost, kvůli vlastní ješitnosti.
Za takových podmínek i vůl může být profesorem a stádo mu bude tleskat.
A o tom to je...

2.11.2018 11:57
Lucie667

XXX.XXX.15.230

Snad jste si už dostatečně pohonili svá ega při mé totálně katastrofální češtině

Copak bylo tak důležité, že jsem napsala špatně slovo "BYROKRACIE"? Z toho snad plyne, že nemám nárok studovat vysokou školu? Nebo že bych se měla raději odklidit někam do kanálu jako lůza společnosti? Nebo čeho jste tímhle kopáním do mě chtěli docílit?

A že jsem po Vás chtěla legislativní odstavce? A kde jsem to jako napsala? Nenapsala jsem tak náhodou, že chci vlastní poznatky, vlastní pocity a Vaše slova, jak to vnímáte Vy? Místo toho mi polovina z Vás napsala srance o mé češtině, jak bych neměla dělat téma, na které nemám, jo a abych nezapomněla, tak o vlcích na Kokořínsku... A na co máte Vy všichni? Co jste v životě dokázali Vy? Machrovat za monitorem umí každý, že jo.

Absolutně by mě nenapadlo, že zrovna na takové stránce se budou chovat lidé stejně, jako ty anonymy v diskuzích na novinkách nebo na fans stránkách Andreje Babiše. Můj tatínek měl pravdu, byla to ztráta času. Dovolila jsem si moc, požádat "slušné" lidi o pomoc

A mimochodem, kozí dechu, poradím ti jeden takový trik na uvolnění páry, kterou dle tvých příspěvků zde na ifauně, asi dost zadržuješ v sobě. Jednou za čas si pořádně za.ukej, pak tě třeba nezvedne ze židle obyčejná birokracie

Napsala bych normálně nashledanou, nenapíšu. Tady je to zbytečné. Nazdar

2.11.2018 12:25
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Víte Lucie, oni tu ti zemědělci, kteří by vám k tomu třeba i něco napsali, už nejsou. Bohužel historii toho proč, místní admini smazali. Tady vám dopovídal 1-2 zemědělci, z nichž jeden se ještě nechal unést provokatéry k něčemu jinému, než odpovědí na zadání.
K výše uvedenému, tedy nevím o žádných kvótách, které by omezovaly chov skotu. Možná to bylo myšleno tak, že když u nás v 90. letech téměř žádné dotace nebyly, chov skotu se nevyplatil, proto jej mnoho podniků omezilo nebo úplně zrušilo. Asi i proto, že se sem prodávalo maso, mléko a mléčné výrobky ze západních zemí, kde zemědělci slušný dotace dostávali. S tím bych souhlasil.

2.11.2018 14:45
kozí dech

XXX.XXX.193.199

Líbezná slečno, úplně chápu, že je poněkud mimo tvé rozlišovací schopnosti fakt, že mě to celé zde, nechává naprosto klidným. Opravdu se na tebe nezlobím a nejenže tebou nepohrdám, naopak tě obdivuji pro to, co jsi si zde dokázala. Ano, pokud bys měla představovat reprezentativní vzorek našeho vysokoškolského studentstva, pak o budoucnost naší země nemám nejmenších obav... Úroveň tvého projevu rozptyluje jakoukoliv pochybnost, můžeš být na sebe právem hrdá. Upřímně věřím, že toho (podobně jako zde) ještě hodně dokážeš a dotáhneš hodně vysoko. Musíš jen být správně pilná, napsat hodně seminárních prací a používat hodně smajlíky. Ale neměj z toho obavy, dřít jako kůň, pro tebe jistě není žádný problém.

Se srdečnými pozdravy, tvůj kozí dech

Přidejte reakci

Přidat smajlík