Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Chci se zeptat na názor. Máme mladou pěknou kozičku, kříženku matka čistokrevná bílá x anglonubijský kozel, je s dvojčat. Narodila se v dubnu na mlíce jsme jí nechali cca3,5 měsíce. Je krásná ,hodně velká. Teď se začala prskat a máme dilema připustit-nepřipustit. Je velká, ale přijde mi dost mladá a neradi bysme jí podtrhli. Kdy tak připouštíte poprvé vy? Díky.

Taky si myslím že má čas, tak příští rok.
napsal(a):
Taky si myslím že má čas, tak příští rok.
Mame březnovou velkou silnou kozicku,tedy 9 měsíců,jeste nedavno kojena,uz dvakrat se silne prskala,ale my připouštíme az pristi rok,tedy 1a pul rocni,kdy uz bude téměř dospělá..udelate dobre,kdyz ji date jeste cas
No tak to jsem si myslela taky, že nechám kozu dorůst a připustím ji až druhým rokem. Druhým rokem neostala březí, takže první užitek z ní byl až ve 3 letech. Vloni jeden kozlík dospěl dřív než jsme ho stihli zabít. Oskočil kozičku na 5 měsících. Porod zvládla sama. Přišla jsem do chlíva a měla tam dvojčata. Je trochu drobnější. Snad to ještě dožene. Zvažte ji a pokud bude mít alespoň 35 kg, tak bych se toho nebála.

no, kozu chceme především na mléko a máme ještě její matku, ta nadojí celkem dost, ale bylo by fajn, kdyby dojili už obě. No, není kam spěchat, zas kdyby měly pak být problémy s porodem nebo odchovem, nebylo by to nic moc. Zatím jsme měli vždycky štěstí na bezproblémové porody, tak to neuspěcháme.
Dříve každý chalupník dával kozičku připouštět ten samý rok co se narodila, vždy ve stáří nejméně 7měsíců
o váze také nejméně 35kg, takže pokud kozička váhy nedosáhla,tak většinou končila na pekáči, nebo
se nechala na příští rok, což se stávalo málokdy. Nikdo nechtěl živit zvíře bez užitku. Kozička bez problému
dorostla - koza roste do 3let.
Jednou jsem se o tomto bavil se starým chovatelem a on mě říka - představ si s čím naše holka přišla
ze školy, (byla to jeho neteř a studovala SZTŠ) chce abych naší kozičku nepřipouštěl, že prej
až za rok, no copak jsem blázen? To jim ty učitelé pěkně vymejvaj hlavy. Já ji budu ještě celej rok
krmit a ona mě pak ani nezabřezne protože bude tlustá.
Ještěd.

Tak a už zas mám dilema. No jo, jenže teď už se neprská.
Když jsem začínala a ptala se,bylo mi řečeno,že jsou dvě cesty nechat trochu dorůst a připouštět za rok,což je neekonomické a ekonomická - připustit ten samý rok,co se kozička narodila,pokud splňuje tyto parametry : buď váhy 35kg,nebo dorostla 2/3 velikosti matky. Chovám hnědé krátkosrsté a rozhodla jsem se pro ekonomickou a neorientuji se váhou,ale velikostí kozičky v poměru k matce. Koza roste tři roky a hned v prvním roce ukáže co v ní je. V začátcích se mi prorvala kozička chovatelským pletivem ke kozlům,byly jí 4 měsíce. Takže rodila v 9 měsících,porodila bez problémů dva kozí bonsaje,dorostla velikosti matky a předčila ji v mléčnosti. To píšu spíš jako odstrašující příklad,co se může stát,ale dobře to dopadlo. Dodnes si živě vybavuji,jak jsem nocovala v chlívku s obavami,jak takový prtě porodí. Čtvrtý den nocování jsem usnula ,sedíc na kýblu a vzbudilo mě pomekávání kozy na kůzlata .

Už teď je skoro stejně velká jako matka a ta rozhodně není malá. Otec byl opravdu velký kozel s pop. Jestli se znovu rozprská, tak jí připustíme. Fakt je že zatloustnout by asi mohla, já to nikdy nevychytám a ty potvory se pořád tváří že mají hlad. Když sem byla minule u kozla, paní říkala ať jim tolik nedáváme, ale já tomu loudění nikdy neodolám.

Chovatelská dospělost nastává při 2/3 velikosti dospělého zvířete vzhledem k plemeni, pokud je velká, ke kozlovi s ní.

Tomáš Nevěřící
napsal(a):
U nás první připouštění necháváme na kozlech. Když oni uznají za vhodné obskoćit tak jim v tom nebráníme.My jen dohlížíme aby se na všechny kozly dostalo. Zásadně neodelujeme ani při po porodech.Kozli si vše kontrolují a organizují.
Promiňte, ale to nemyslíte vážně? Já si přece nenechám do chovu zvíře, o kterém si nebudu myslet, že z něj nebudu mít užitek. Nemám velkochov a na takhle pěkné zvíře čekám už několik let, když nechci kůzle do mrazáku,tak si rozhodně rodiče vyberu pečlivě.
napsal(a):
Promiňte, ale to nemyslíte vážně? Já si přece nenechám do chovu zvíře, o kterém si nebudu myslet, že z něj nebudu mít užitek. Nemám velkochov a na takhle pěkné zvíře čekám už několik let, když nechci kůzle do mrazáku,tak si rozhodně rodiče vyberu pečlivě.
Na přispěvky nevěřícího tomáše nemá cenu reagovat. Je to provokatér, který se baví tím jak některé chovatele vytočil. Pokud vím, tak žádné ovce ani kozy nechová. Když necháme jeho příspěvky bez povšimnutí, popřípadě mu napíšeme ať neprovokuje, tak toho sám nechá.
Tomáš Nevěřící
napsal(a):
U nás první připouštění necháváme na kozlech. Když oni uznají za vhodné obskoćit tak jim v tom nebráníme.My jen dohlížíme aby se na všechny kozly dostalo. Zásadně neodelujeme ani při po porodech.Kozli si vše kontrolují a organizují.
"Kozli si vše kontrolují a organizují. " Jsem se dlouho tak nezasmál. (Dneska mi stačí málo.)
ChoKoz
napsal(a):
přezdívka: Prosím nekádrujte a nenálepkujte.
To,že existují chovy,tak jak je popisuje Tomáš Nevěřící,je fakt.
Stačí vyhledat na youtube.com.
Hezký den bez osočování.
Nepochybuji o tom.Jenomže tací "chovatelé" se asi nechodí radit na ifaunu, protože všechno vědí nejlíp.Nikoho neosočuji. Můj názor je, že dotazy a příspěvky nevěřícího tomáše jsou pouhá provokace.

jon123
napsal(a):
Víte co lidé drazí , zvíře bývá kolikrát chytřejší než člověk. Pokud je kozička narostlá a prská se , tak ví kdy má jít ke kozlovi nejlépe sama . Tak proč řešíme zde malichernosti .
tak to právě není pravda.
pohlavní a chovatelská dospělost jsou dvě různé věci.
ale jo, klidně to připouštějte na prvním prskání, potom mám aspoň práci s těmi porody a chechtáky v peněžence.

jon123
napsal(a):
Jsem hloupý a nerozumím tomu . Připouštějte až příští rok , ale pokud vám koza nebude chtít zabřeznout pak se můžete strašně divit : čím to asi bude , že není březí? Pak třeba tomu hlupákovi co má špatné názory dáte za pravdu.
chovatelská a pohlavní dospělost jsou dvě různé věci.
ano, jste hlupák, pokud nechápete, že mezi "nechám kozla skočit při prvním prskání bez ohledu na velikost kozy" a "bez ohledu na velikost kozy připustím až příští rok" je "připustím, když je zvíře chovatelsky dospělé".

jon123
napsal(a):
Čtěte pozorně a celé co jsem psal ne v posledním příspěvku , ale v předcházejícím pokud je kozička NAROSTLÁ !!!!!
Ano, ale pokračuje to tak, že sama ví, kdy má jít ke kozlovi a to prostě pravda není. Ke kozlovi leze klidně i nenarostlá.
napsal(a):
Ano, ale pokračuje to tak, že sama ví, kdy má jít ke kozlovi a to prostě pravda není. Ke kozlovi leze klidně i nenarostlá.
Souhlasim s bodlinkou...kozy chovam 25 let,prvni kozicku jsem dostala k narozeninam😀 a taky nam nekdo "zkuseny"poradil,ze ji muzeme pripustit hned na podzim..kozicka byla dobre krmena,hned zabrezla,porodila v poradku,byla zdrava,ale porad bylo videt,ze je mládě i sama..ale byla dobre krmena,tak to casem dohnala a dospela v krasnou silnou kozu..od te doby pouzivame selsky rozum,kozicky pripoustime druhym rokem,az kdyz jsou dospele,kozicky zustavaji brezi na poprvé a mame same 4litrovky😁,nevim,co s mlikem...nikdy uz bych nedospelou kozicku nepripustila a abych pocitala,kolik sezerou???stare přísloví di: dej krave do držky,ona ti dá do dizky..😁

Tak jsme dneska byli s kozou u kozla, tak doufám, že budou pěkný kůzlátka