Dobrý den,
prosím chovatele, zda mi můžete doporučit plemeno ovečky nebo kozy, které je méně uřvané. Vím, že je to z části o výchově a rozmazlování. Chceme pouze na vypásání zahrady cca 1300m2. Mám strach ze sousedů. Jsme řadovka, bývalý menší statek ne moderní řadovka,ale zahrada je od domu cca 40m.
Jednalo by se o 2 kusy né na chov. Proto nevím zda 2 samičky nebo 2 vykastrované samce? Něco mám nastudované o chovu atd. ale jak čtu, že jsou některá plemena velmi hlučná a sousedi si často stěžují, tak docela váhám. Přemýšlela jsem o holandské zakrslé koze nebo quessaanské ovci. Hospodářství mám zaregistrované již několik let. Chovali jsme kdeco, ale teď na důchod bych chtěla jen něco pro radost a na vypásání. Děkuji
Dobrý den,
Ani já Vám neporadím. Chovám kamerunské ovce už X let. Nikdy jsem neměla problém s hlučností, ale poslední 2 roky řvou jak prorvané. Netuším jestli je to tím divným létem. U nás je velmi sucho, tráva zaprahne a tak jsou na seně pomalu nonstop celý rok. Krmnou dávku mají stále stejnou a soudě dle váhy, jim nic nechybí. Loni to došlo tak daleko, že jsem prodala plem berana a nechám holky dožít. Soused mi dělá zle a to bydlíme na vesnici, kde má každý na dvoře něco. Lenka