Přeji pěkný den,
ráda zeptala zkušenějších na téma načasování stříhání ovcí v souvislosti s porodem a klimatickými podmínkami.
Jedná se o jehničky Suffolk narozené 30. 1. 2018, ještě nebyly stříhány. Od 30.11 2019 je s nimi beran, předpokládám, že by mohly být březí, a tak nejbližší termín porodu (145 dnů) by byl den 25. 4. 2019, ale kdyby hned nezabřezly, tak by to bylo při dalším říjném 17denním cyklu někdy kolem dne 12. 5. 2019. Vypadají kulatě, pohmatem na hřbet se mi zdá, že jsou na tučnosti 3-4. Bydlí na horách, kde je pořád ještě 1 m sněhu, předpokládám, že ještě na začátku dubna bude sníh. Ovce se drží venku, i když mají přístřešek, a když prší poměrně hodně navlhnou. Někde jsem četla, že právě váha vlhké vlny u ovcí je značná, a ke konci březosti to není dobré, eventuálně, že se právě z tohoto důvodu stříhají před porodem, aby unesly váhu svého těla, vlny a ještě jehňata, a taky, aby se jim lépe rodilo, aby měly porodní a vemeno cesty vystříhané.
Na druhé straně mi však přijde manipulace s ovcí při stříhání a jejich komplet ostříhání před porodem, když ještě venku bude velký zima, jako rizikový faktor potratu. A taky fakt, že žijí na horách, kde je ještě v dubnu velká zima, ostříhám, tak rozhodně naruší jejich termoregulaci a pohodu.
Takže zvažuji, co je pro ně podstatnější a na kdy načasovat stříhání.
Nebo ostříhat jen okolí vemene a porodních cesta v jakém rozsahu a v jakém čase? A stříhat až po porodu, a kdy?
Děkuji za rady
Jitka
Dle Vašeho popisu bych ostříhala pouze oblast porodních cest a vemínek. Hlavně si sežeňte zkušeného střihače, který bude ovečky stříhat opatrně. Komplet bych je ostříhala cca v půlce dubna. Bez ohledu na to, zda bude x nebude sníh. Ztráta vlny je naopak donutí více žrát a "topit" si zevnitř. Mám dojné ovce a stříhali jsme na začátku dubna. 3 dny na to napadlo u nás 30 cm sněhu. Jsme na úpatí Beskyd, cca 470 m.n.m. A v pohodě to zvládly.
soptik85
napsal(a):
Dle Vašeho popisu bych ostříhala pouze oblast porodních cest a vemínek. Hlavně si sežeňte zkušeného střihače, který bude ovečky stříhat opatrně. Komplet bych je ostříhala cca v půlce dubna. Bez ohledu na to, zda bude x nebude sníh. Ztráta vlny je naopak donutí více žrát a "topit" si zevnitř. Mám dojné ovce a stříhali jsme na začátku dubna. 3 dny na to napadlo u nás 30 cm sněhu. Jsme na úpatí Beskyd, cca 470 m.n.m. A v pohodě to zvládly.
Souhlasím, naprosto. Hlavně sehnat šikovného strihace.
Tak to mě překvapujete, že zvládly ostříhané 30 cm sněhu, ale asi je máte ustájené. Holé, březí a na sněhu spící si je opravdu nedokáži přestavit. Tady je to takřka 800 m.n.m..
Nakonec jsem se se střihačem domluvila na komplet ostříhání na počátku června a před porodem je zkusím opatrně v oblasti porodních cest a vemínek ostříhat sama, nebude to sice jako od kadeřníka, ale aspoň trochu to zastřihnu, nebo je to troufalost od nezkušené? Ale když to šlo s paznehty, tak si myslím, že stříhání srsti bude podobné.
Děkuji moc za rady.
Jitka
Uživatel s deaktivovaným účtem

pro nezkušené. ta vlna jde stříhat překvapivě blbě a je jí hodně.
Ostříháním vlny podpoříte apetit oveček. Po porodech se vám tak dotanou rychle do kondice na pastvě. Krom toho, osobně nemám ráda, ty chlupaté koule se zakrmenou vlnou. Ale je to na Vás...ovečky Vám jistě nezmrznou, pokud je ostříháte dřív, ani neupečou horkem, když je ostříháte později. Pozor ale, aby se Vám nezapařily. Střihač mi při podzimní střiči vykládal, jak stříhal u paní slepené krusty vlny a pod ní housenky od masařek. Byl tu i vet a ten to taky potvrdil, že u několika takových ovcí byl. A to nebyly žádné zanedbané chovy.
MartinaZ

XXX.XXX.243.240
Jen moje zkušenost, nikomu nenutím: stříhám na konci října, do mrazů obrostou akorát, při bahnění jsou taky ještě akorát, že se jehňata dobře dostanou na vemínko.
Pak stříhám až po odstavu, protože by se mi ovce protáhly vchodem do školky a sežraly by jehňatům granule (ta vlna v tom zabrání, když jsou "nahaté", tak se tam protáhnou).
Hezký den.