Matouš

XXX.XXX.214.109
Dobrý den, chci se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost s klíšťaty u ovce? Mám malé jehně a to má na jemné kůži mezi nohou a bříškem spoustu klíšťat jedna ovce má asi 20 klíšťat Nevíte prosím jak se jich zbavit. Tahat to pinzetou by zabralo spoustu času je na to nějaký přípravek? Děkuji za odpověď.
Mohu se zeptat Matouši, jak jste dopadl a problém s klíšťaty vyřešil?
Mám také čerstvá jehňata na počátku května narozená a jsou plná klíšťat. Každý den jim je vytahuji, v lékárně mi doporučili Fyprysyt pro psy https://www.benu.cz/fypryst-dogs-1x0-67ml-spot-on-pro-psy?aw=1&gclid=Cj0KCQjw2v7mBRC1ARIsAAiw348hSf0DSBelNvdvw_y6ILc6Ul0IRzM6T4LiSR096aj2G-kT2UUJ7dcaAlzQEALw_wcB, vzala jsem pro psy do 10 kilo. Usoudila jsem, že dávat jim to na hřbet mezi lopatky je s ohledem na jejich věk, když je mámy olizují nebezpečné, a tak jsem roztok nakapala pod krk (na ohryzek) tak, aby se na to ani jehně a ani ovce nedostala. Klíšťat ubylo, ale pořád jsou, do toho se přidávají nacucaní klokši a o jiných komárech, mušinkách apd. nemluvím Jedno jehně se mi zdálo, že právě pro tuto invazi začalo strádat, na těle mu vznikly velké 2 abscesy plné hnisu, tak to každý den dezinfikuji, jehňata jsou stará od 20–10 dnů. A ovce jsou na horách 750 m.n.m., kde nikdy klíšťata nebývala, ta invaze mě překvapila. Matky byly na počátku dubna odčerveny.
Dnes byly ovce ostříhány, docela mě překvapilo, jak reagovala jehňata, jako by mámy nepoznávala, pořád bečela, no, a i ovce ostříhání špatně snášely, najednou se na ně vrhly mouchy, které je tedy nad míru obtěžovaly, že nakonec až utekly z pastvy do přístřešku, na pastvině si lehaly, to se nikdy nestalo, pásly se vždy, jak o život. A tak i ovce budu muset něčím nastříkat, vypadají docela nešťastně. To jsem nedomyslela, že ostříhání pro ně bude takové utrpení, naopak jsem si myslela, že mají až moc přerostlé kožichy a že jsem udělala chybu a jehničky loni v srpnu před zimou neostříhala.
Našla jsem si:
1. Butox 7.5 mg/ml - Aktivní látka: Prevence a léčba napadení skotu a ovcí mouchami, vešmi a všenkami, včetně napadení ovcí klošem.
2. SPUTOP SPOT-ON 10 mg/ml sol. ad us. vet.- Aktivní látka: Deltamethrinum 10 mg v 1 ml roztoku. Antiparazitikum. Lokální aplikace proti vším a mouchám, klíšťatům, klošům u skotu a ovcí.
Jen nevím, kde to koupit. Nebo máte někdo i nějaké jiné typy či nějaké babské recepty na přírodní repelenty. Viděla jsem v Lidlu lampu na hmyz na baterky, jen nevím, zda takové věci fungují, a hlavně to bude jen na polétavý hmyz a mouchy, na klíšťata nikoliv. Je pravda, že okolo jsou vodní tůně, takže pro komáry ideál.
Děkuji za rady Jitka
Matouš

XXX.XXX.214.109
Vypadá to Jitko že už jste toho zjistila mnohem více než já. moje ovečky jsou na pastvě a není možné je každý den chytat kvůli klíšťatům ale nyní jsem ovečky kontroloval a klíšťata již nemají asi se nacucala a odpadla. takže už to neřeším.
U veterináře koupīte přīpravek EPRIZERO je na skot ,davkovánī 10ml na 100kg cena 10ml vyjde 35-40kč záleží jakou marži si dá veterinář použití klíšťata kloši všenky svrab i na mouchy, ale lze použīt i na ovce kozy použít můžete i na 10deni nar.jehnata použil jsem i na psy klíšťata blechy a jsou pryč.Mohu jen doporučit.
Renti

XXX.XXX.217.42
Mohu Vám doporučit tento přípravek. https://www.lihneme.cz/hubeni-roztocu-cmeliku/schopf-reudanon-aerosol-400ml/