Vím, že je to tu už asi 100x, ale na rozdíl od ostatních to myslím opravdu vážně a zajímal by mě váš názor.
Dalo by se vydělat na čistém zisku alespoň minimální mzda při tomto plánu?
1ha vlastní, cca 5,5-6ha by mohlo jít po domluvě na spasení ovcemi, kozami. + nějaký plac u domu.
Ovce romanovky připouštěni masným beranem
Kozy max. 10 AN na prodej mléka + výrobků z nich. (neřešme povolení, o tom vím)
Vlastní líhnutí a výkrm (zatím nemám představu kolik chovných kusů si držet, ale v řádu jednotek až desítek? podle druhu):
Krůty velkého rázu
Husy labutí
Nosní hybridi (nelíhnuté mnou)
IB
křepelky japonské nosné (alespoň 100ks chovných)
Z toho jako hlavní zisk by byly ty ovce a kozy.
+ Obstarání si "prodej ze dvora"
Jako chovatel je chci mít hlavně pro radost, ale zároveň mi práce se zvířaty dává to, co bych od normální práce nemohla očekávat.. a to smysl a proto bych tomuto celoživotnímu snu ráda dala víc. Klidně, pokud by to šlo měla bych to i místo práce, ale trápí mne ten prostor... ten bohužel zvětšit než na těch 6,5ha nedokážu...
Začínám postupně, je mi jasné, že to nebude hned teď zisk jako hrom. Ale časem bych byla ráda, kdybych se dostala se ziskem v průměru alespoň na tu min. měsíční mzdu... když odečtu naftu, elektřinu, krmivo, nějaký ten nezdar atd...
..být vámi,kdyz nemáte žádné zkušenosti,zkuste si pro začátek pořídit jen několik koz a ovci..uvidite,co je to za práci,od rána do večera, dojeni, krmeni, pátky,svátky, neni to jen krmeni,elektřina,ale i veterinární péče..
Zkuste to v malém a když se bude dařit.a nasbirate zkušeností,můžete chov rozšiřovat..potom napiste😁
Při troše začátečnického štěstí,nebude problém vyprodukovat jatečná zvířata,mléko a sýr. Daleko horší je to vše prodat,sehnat trvalé odběratele. Pokud se vydáte oficiální cestou,náklady budou nemalé a návratnost se potáhne jako šnek. Na 6 ha nevyprodukujete veškeré krmení,budete muset dokupovat.Chápu váš sen,ale zdá se mi nereálný.
ančovička1
napsal(a):
..být vámi,kdyz nemáte žádné zkušenosti,zkuste si pro začátek pořídit jen několik koz a ovci..uvidite,co je to za práci,od rána do večera, dojeni, krmeni, pátky,svátky, neni to jen krmeni,elektřina,ale i veterinární péče..
Zkuste to v malém a když se bude dařit.a nasbirate zkušeností,můžete chov rozšiřovat..potom napiste😁
Já ale nikde nepsala, že nemám žádné zkušenosti. Jsem vyučená v oboru (maturita). Asi půl roku dojím nemalý počet koz a pár krav. Každý den.
Nejsem ten typ člověka co si řekne, že by to bylo hezké a sám si to přitom na nějaký delší čas nezkusil u jiných lidí..
Mezitím dojením jsem za tohle léto stihla (s pomocí manžela) posekat kosou totálně zarostlý pozemek s hromadou stařiny o 1,5 Ha (0,5Ha nám posekal soused žacím strojem na nové vari a nebylo to úplně OK jako od kosy). Otavu jsme sekali už křoviňáky a příští rok si asi zkusím vypůjčit mašinku podobné té nové vari... ale musím uznat, že strojem to nebude nikdy tak kvalitní jako s kosou... a možná i s lištovou sekačkou za traktor.
Kdybych se měla takhle dopodrobna vypisovat tak by to už nikdo nečetl.
Máme 4 AN kozy ty chci postupně rozšiřovat na těch 10 v průměru. (Takže za ty rokynějaká praxe s kozama bude)
Příští rok plánuji 6 romanovek s beranem a když bude možnost, taky rozšířím...
Na jaře (pokud to stihnu přes zimu) začnu POMALU i s drůbeží.
Rozhodně jsem nepsala, že to chci uskutečnit hned během jednoho roku a děj se co děj.
Zbírám praxi i zkušenosti jiných.
Bez toho, anižbych uměla dojit bych se do dojných zvířat ani nepouštěla narozdíl od jiných.
Taková jsem. Žádné hrrr. Pomalu a oni se i pomalu zájemci najdou s menší pomocí a propagací.
A ještě jsem nezmínila, že mám už konečně dosazeno cca takových min. 100m2 mini sadu s různým ovocem (tradiční i netradiční).. když bude zájem, jsem schopná prodat i část úrody. My toho zase tolik nesníme. (výučák ze zahradnické)
Dokonce si zakládám takové rádoby účetnictví, abych tak nějak věděla, kolik výdajů mě to vše stálo. Nějak tu drůbež potom i začít během let i systematicky líhnout, abych měla prakticky pořád co nabízet.
TOHLE VŠECHNO MĚ TEDA ROZHODNĚ NEODRADILO OD MÉHO SNU spíše ještě víc nabudilo..
I když je to někdy hrozná makačka... třeba kopat 2x 5m rygol krumpáčem jak blbec jen kvůli borůvkám nebo celé dny ve 35C sekat kosou a umírat vedrem.. když pak ale vidím výsledek té těžké dřiny.. jak ten plac tak krásně ožil... to je pro mne velká odměna. :-) A pořád lepší, než pracovat někde ve fabrice 3směnný provoz a nemít kvůli tomu ani tu blbou kozu...
Matura praxi nenahradí, jsem po ní přes dvacet let a co ? Stále se je co učit.
Kurz a půl roku praxe - co dodat. Život je dlouhý a ten rozhodně jak s ním bylo naloženo.
Nadšené mládí vpřed.
O tom, že by mě uživila živka na 6 ha žádná diskuze. Mám to co vy a manželka by mi tohle dobrodružství rozhodně nepovolila.
Já jen říkám, že bez žádných zkušeností nic nezačínám... a ano ta škola mi nedala bohužel skoro nic narozdíl od zahradnické... ale znám alespoň nějakou teorii. Můj manžel nezná okolo zvířat vůbec nic a jde vidět jak mu ta teorie docela chybí a o praxi nemluvě.
Nepokládám se za nikoho, kdo všechno ví, všechno zná, zale ase si nenechám říkat, že nevím vůbec nic. Ten kurz mi dal docela hodně do začátku a začátky myslím pár litrů mléka se kterýma budu zkoušet věci a až se to prostě nějak kloudně naučím (s pomocí literatury i kurzu a praxí) tak teprv se budu pouštět do něčeho většího. a takhle to plánuji se vším...
jen mě prostě děsí to, že ať se budu snažit sebevíc, tak ten pozemek mi nedá ve finále tolik, abych mohla zajistit zvířeně wellfare a zároveň z toho měla za ten čas co jim dám nějaký min. zisk... :-(
V dnešní době je strašně těžké sehnat nějaký větší pozemek (a zároveň na začátky by to bylo stejně nereálné) nebo k němu pak něco přikupovat z vedlejších pozemků je ještě složitější. A kvůli tomu, že nejsem dcera zemědělce či chovatele to mám vzdát? Ani náhodou... Nemůžu přeci za to... A stejně... co bych udělala s tím, co mám na účtě a ještě k tomu vydělám... to už raději vrazím do zvířat a následně dětí, než to prošustrovala někde za nějaké blbosti nebo to nechávala na účtě jen tak...
Jeana12

XXX.XXX.131.82
Tohle Vás opravdu neuživí. Není zájem, dnešní trh je přesycenej a navíc ovčí a kozí výrobky koupíte v každým obchoďáku za ceny kterým těžko konkurovat, husy a kachny zrovna tak, indický běžce nechce dneska nikdo ani zadarmo a křížence ovcí romanovská x masný beran? Co si od toho slibujete? Do chovu to nikdo chtít nebude, na vlnu taky ne a masná výtěžnost nic moc.....prodat dneska jehňata, kůzlata je dost problém, natož takovej mix.
Když si představím ty počáteční investice - prostory, ustájení, oplocení, mechanizace....+ milion požadavků KVS aby Vám vůbec výrobu a prodej ze dvora povolila, tak přeju hodně štěstí, ale v návratnost investic opravdu nevěřím
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechcete zkusit chovat na pastvině vzácnější plemena hus, případně okrasnou vodní drůbež?
Nebylo by to o tom prodávat produkty, ale prodávat zvířata do chovu. Jejichž hodnota často několikanásobně převyšuje to, za co je vykrmíte, např. modrá nebo stříbrná karolínská kačenka-1500 Kč prodejní cena (i s DPH), vykrmíte za 80-100 Kč, ale musíte mít a živit ty rodičovské páry celoročně, rybníček (nejlépe přírodní, s průtokem) a také odbyt.
Nicméně já jsem si to počítal, a k spokojenému uživení musí člověk mít aspoň 400000 ročně zisk. Tzn že musíte namnožit asi 400 kachniček vzácných mutací ročně, protože je tam (pokud už chováte ve větším) DPH 15%, Vykrmení, živení chovných zvířat, případné pojištění ztrát a veteriny (ačkoli zrovna vodní drůbež je hodně odolná). A ten rybník.
Většinu peněz za zvířata v tomto případě tvoří zisky.
A toto platí nejen pro zmíněné kachničky.
Celkově je potřeba si to propočítat. Já jsem jako příklad zvolil toto jakožto moje zaměření.
Nicméně se podívejte ve svém oboru a chovejte čistokrevná zvířata (v případě koz a ovcí s PoP) nejlépe žádaných plemen, za která dostanete víc, než za kolik je odchováte.
Kšefty s čistokrevnými zvířaty a mutacemi mají nevýhodu-když už je toho moc, ceny časem jdou dolů, chovatelé exotů by mohli povídat...
napsal(a):
Nechcete zkusit chovat na pastvině vzácnější plemena hus, případně okrasnou vodní drůbež?
Nebylo by to o tom prodávat produkty, ale prodávat zvířata do chovu. Jejichž hodnota často několikanásobně převyšuje to, za co je vykrmíte, např. modrá nebo stříbrná karolínská kačenka-1500 Kč prodejní cena (i s DPH), vykrmíte za 80-100 Kč, ale musíte mít a živit ty rodičovské páry celoročně, rybníček (nejlépe přírodní, s průtokem) a také odbyt.
Nicméně já jsem si to počítal, a k spokojenému uživení musí člověk mít aspoň 400000 ročně zisk. Tzn že musíte namnožit asi 400 kachniček vzácných mutací ročně, protože je tam (pokud už chováte ve větším) DPH 15%, Vykrmení, živení chovných zvířat, případné pojištění ztrát a veteriny (ačkoli zrovna vodní drůbež je hodně odolná). A ten rybník.
Většinu peněz za zvířata v tomto případě tvoří zisky.
A toto platí nejen pro zmíněné kachničky.
Celkově je potřeba si to propočítat. Já jsem jako příklad zvolil toto jakožto moje zaměření.
Nicméně se podívejte ve svém oboru a chovejte čistokrevná zvířata (v případě koz a ovcí s PoP) nejlépe žádaných plemen, za která dostanete víc, než za kolik je odchováte.
Kšefty s čistokrevnými zvířaty a mutacemi mají nevýhodu-když už je toho moc, ceny časem jdou dolů, chovatelé exotů by mohli povídat...
Tohle je super, ale bohužel máme pozemek jako kopeček ve středohoří a podle mne tak min.10-15 let tu bude vody málo. Měli jsme možnost odkoupit pozemek i s potůčkem a část byla podmáčená, ale problém byl v tom, že to bylo převážně pole a cca 22Ha... a to bylo pro nás takhle na začátku hrozně velké.. a prodávali jedině v celku.. Moc jsem o něj stála, ale bohužel.
Zálusk mám na jedno v ČR moc nechované plemeno zakrslé slepice, ale jestli bude o to zájem, to ukáže čas a hlavně zájemci. :-)
S těmi ovcemi děkuji za radu.
Myslela jsem si, že když skombinuji plodné plemeno s masným získám v průměru větší počet jehňat s průměrným denním přírustkem a ovečky bych prostě nějak zkusila vyšperkovat a udat, jinak by taky asi museli na maso.. co s kříženkama... nějaké bych si nechala max. až bych měnila berana.. Měla jsem původně zálusk na Texely, ale tam je strašně nízká plodnost... a co jsem debatovala s chovatelem, tak pod 20ks to nemá cenu chovat... což je škoda, protože to jsou pro mne nejkrásnější ovce ♥ ...
Pak jsem akorát studovala clun foresty... ty mají plodnost 160% a jsou i vzhledově atraktivní... co se týče přírustku řekla bych průměr...
Teď máme na zkoušku 3 beránky suffolky a moc mi nepřirostli k srdci teda.
Pokud zvažujete základní plemeno romanovku, tak nedoporučuji připouštět Texlem a Berichonem. Kolikrát má problém romanovka porodit v čistém, když má jehňat míň a narostou veliká. Texel a Berichon mají široké hlavy a romanovka není na tak velké a široké hlavy stavěná. Rozhodně ne na prvničky. Máte pravdu v tom, že kříženci s masným plemenem jsou zmasilejší , ale aby z nich něco bylo, tak se musí jehňatům přidávat jádro. Protože beran předá jiný růstový potenciál a ovce při vícečetném vrhu nemá šanci je ukrmit. To samé platí u čistých romanovek od 3 a více jehňat. Přeci jen má pouze dva struky. Clun forest není masné plemeno, ale kombinované. Tam ta zmasilost taky není nic moc, pokud se teda nepřikrmuje. A ještě navíc jsou to ovce praštěné a kombinovat praštěnou romanovku s praštěným forestem, tak to je za trest.
S odbytem jehňat je to nárazové. Jeden rok vám skoro všechno zbyde a druhý rok byste potřebovala jehňat 2x tolik. Někdo chová ovce a jehněčí nejí Potom prodává hluboko pod cenou a kazí cenu ostatním chovatelům. Podívejte se za kolik nabízí jehněčí maso třeba Makro. To bych chtěla vědět, kolik toho masa za tuhle cenu prodají. Napíšou k tomu delikatesa a lidi si myslí, že když to je dovoz z Nového Zélandu, že to je něco lepšího.. Nevím jak na tom jste vy, ale jehněčí je vynikající maso. Dá se z něho uvařit cokoliv si vzpomenete zrovna tak jako z vepřového nebo hovězího.
přezdívka
napsal(a):
Pokud zvažujete základní plemeno romanovku, tak nedoporučuji připouštět Texlem a Berichonem. Kolikrát má problém romanovka porodit v čistém, když má jehňat míň a narostou veliká. Texel a Berichon mají široké hlavy a romanovka není na tak velké a široké hlavy stavěná. Rozhodně ne na prvničky. Máte pravdu v tom, že kříženci s masným plemenem jsou zmasilejší , ale aby z nich něco bylo, tak se musí jehňatům přidávat jádro. Protože beran předá jiný růstový potenciál a ovce při vícečetném vrhu nemá šanci je ukrmit. To samé platí u čistých romanovek od 3 a více jehňat. Přeci jen má pouze dva struky. Clun forest není masné plemeno, ale kombinované. Tam ta zmasilost taky není nic moc, pokud se teda nepřikrmuje. A ještě navíc jsou to ovce praštěné a kombinovat praštěnou romanovku s praštěným forestem, tak to je za trest.
S odbytem jehňat je to nárazové. Jeden rok vám skoro všechno zbyde a druhý rok byste potřebovala jehňat 2x tolik. Někdo chová ovce a jehněčí nejí Potom prodává hluboko pod cenou a kazí cenu ostatním chovatelům. Podívejte se za kolik nabízí jehněčí maso třeba Makro. To bych chtěla vědět, kolik toho masa za tuhle cenu prodají. Napíšou k tomu delikatesa a lidi si myslí, že když to je dovoz z Nového Zélandu, že to je něco lepšího.. Nevím jak na tom jste vy, ale jehněčí je vynikající maso. Dá se z něho uvařit cokoliv si vzpomenete zrovna tak jako z vepřového nebo hovězího.
S těmi texely jsem to myslela jako s chovem čistého plemene.. s těma romanovkama jsem chtěla nejdřív kontaktovat nějakého chovatele a zeptat se jej na věci, které jste mi právě odpověděla. Myslela jsem si to, že připouštění plemeny s velkou hlavou bude problém, jelikož mi zrovna romanovka přišla, že má tu hlavu dost takovou jemnou a na velká jehňata nebude stavěná v podobě texel. A ten zbytek jsem jen tušila, že by se muselo asi přikrmovat jádrem a cluni budou raubíři. Jde jim to vidět v očích.. raději bych nějaké masnější plemeno, co nebude tak náročné a zároveň by nebylo praštěné.. :-D
Maso nejím tak často jako většina, ale skopové, jehněčí stejně tak, jako mufloní miluji. Jediné, co nemusím je vepřové (z krámu)...
Kdybyste měli kdokoliv nějaký nápad, co by bylo podle vás nejvhodnější jako plemeno ovcí, tak bych byla vděčná za názory.
Jsem hrozně ráda, když mi poradíte, co by bylo lepší, než jsem napsala.
Vím pak už jen, že ta labutí husa není žádný rekordman. (opět mé nejoblíbenější plemeno) S tou bych chtěla začít a pak se uvidí, jestli svůj chov obohatím o těžké plemeno nebo ne.. taky můžu zjistit, že mi husy nepůjdou a nebudu mít žádné...

AkaTsubaki
napsal(a):
S těmi texely jsem to myslela jako s chovem čistého plemene.. s těma romanovkama jsem chtěla nejdřív kontaktovat nějakého chovatele a zeptat se jej na věci, které jste mi právě odpověděla. Myslela jsem si to, že připouštění plemeny s velkou hlavou bude problém, jelikož mi zrovna romanovka přišla, že má tu hlavu dost takovou jemnou a na velká jehňata nebude stavěná v podobě texel. A ten zbytek jsem jen tušila, že by se muselo asi přikrmovat jádrem a cluni budou raubíři. Jde jim to vidět v očích.. raději bych nějaké masnější plemeno, co nebude tak náročné a zároveň by nebylo praštěné.. :-D
Maso nejím tak často jako většina, ale skopové, jehněčí stejně tak, jako mufloní miluji. Jediné, co nemusím je vepřové (z krámu)...
Kdybyste měli kdokoliv nějaký nápad, co by bylo podle vás nejvhodnější jako plemeno ovcí, tak bych byla vděčná za názory.
Jsem hrozně ráda, když mi poradíte, co by bylo lepší, než jsem napsala.
Vím pak už jen, že ta labutí husa není žádný rekordman. (opět mé nejoblíbenější plemeno) S tou bych chtěla začít a pak se uvidí, jestli svůj chov obohatím o těžké plemeno nebo ne.. taky můžu zjistit, že mi husy nepůjdou a nebudu mít žádné...
Husy dokáže chovat snad každý, kdo má pastvinu a nějaký přístřešek nebo boudu, kde se nedostanou potkani (kvůli housatům).
Zato ty kachničky, to je těžší level, tam začátečník trošku déle učí.
napsal(a):
Husy dokáže chovat snad každý, kdo má pastvinu a nějaký přístřešek nebo boudu, kde se nedostanou potkani (kvůli housatům).
Zato ty kachničky, to je těžší level, tam začátečník trošku déle učí.
Na to sázím, že to nebude s nimi tak náročné, ale stát se může cokoliv že.. a s ničím dnes nejde počítat na 100%.
Pokud máte zkušenost s potkany a něco o nich víte... vyskytují se ve větší míře dál od lidských obydlí uprostřed polí, kde není voda? Co vím, tak máme spousty malých myší (nejspíš hraboše, polní, atd... - ty začínám řešit) ale potkana jsem zatím nepotkala... to bych spíš typovala, že se mi tam vyskytnou krysy.. ale to teprve zjistím, co mi tam všechno pobíhá...
Jeana12

XXX.XXX.131.82
AkaTsubaki
napsal(a):
Na to sázím, že to nebude s nimi tak náročné, ale stát se může cokoliv že.. a s ničím dnes nejde počítat na 100%.
Pokud máte zkušenost s potkany a něco o nich víte... vyskytují se ve větší míře dál od lidských obydlí uprostřed polí, kde není voda? Co vím, tak máme spousty malých myší (nejspíš hraboše, polní, atd... - ty začínám řešit) ale potkana jsem zatím nepotkala... to bych spíš typovala, že se mi tam vyskytnou krysy.. ale to teprve zjistím, co mi tam všechno pobíhá...
Potkan se vyskytuje kdekoliv, kde má žrádlo. Krysa je na našem území celkem vzácná.
vyskytují se ve větší míře dál od lidských obydlí uprostřed polí, kde není voda?
Píšete to v návaznosti na husy, takže chcete chovat husy uprostřed polí kde není voda? Pokud ano budete mít dva základní problémy :
1/ husa potřebuje vodu - na vodě probíhá i páření
2/nedávejte výkrmové husy "dál od lidských obydlí" - ony se pak totiž dost často ztrácí, hlavně v období před svatým Martinem
My hospodaříme na 5 ha a uživí nás to. Ale zapomeňte na malé přežvýkavce. Pokud chcete prodávat drůbeží maso, nastudujte si vyhlášku 289/2007, jaká jsou omezení při prodeji malých množství. A chce to spoustu mechanizace. IB je hobby plemeno. Místo KJN bych volil KJM. Nic nepíšete o prodejních kanálech, ale ubezpečuju Vás, že za Vámi do dvora přijede minimum zákazníků. Pokud budete mít zájem, tak pošlete SZ. david
Jeana12
napsal(a):
Potkan se vyskytuje kdekoliv, kde má žrádlo. Krysa je na našem území celkem vzácná.
vyskytují se ve větší míře dál od lidských obydlí uprostřed polí, kde není voda?
Píšete to v návaznosti na husy, takže chcete chovat husy uprostřed polí kde není voda? Pokud ano budete mít dva základní problémy :
1/ husa potřebuje vodu - na vodě probíhá i páření
2/nedávejte výkrmové husy "dál od lidských obydlí" - ony se pak totiž dost často ztrácí, hlavně v období před svatým Martinem
Vodní zdroj máme cca 200m vzdušnou čarou, kde ji máme povolení brát skoro zadarmo ne-li úplně zadarmo... :-D To ještě nevíme a co nám řekli, tak jim to je prý jedno, kolk si vezmeme. Chtěla bych jim tam udělat nějaký menší zapuštěný rybníček.. přemýšlela jsem o pneumatice z traktoru, klidně i dvouch... nebo stará vana.. ale to by bylo pro tak velké husy asi málo, že? :-/ Následnou znečištěnou vodu zase použila k zalití sadu a ten má asi skoro 100ks rostlin takže tam bude přes léto co zalévat.
Na tom pozemku jsem prakticky pečená, vařená a v tenhle čas je asi budu zavírat i na zámek, už jenom kvůli škodné. A plánuji, až tam budu mít víc, než kozy pořídit do sadu i k chlívku fotopast s odesíláním fotek na mobil či e-mail.. a policie je cca 2km od pozemku, tak snad by to při pohotovosti mě i policajtů nějak stihli. :D
A stejně by museli mít jeep, aby se vyškrábali po té naší polňačce... ta je aktuálně krásně odrazující pro krádež. :D Jako tohle mám v plánu co nejvíce zabezpečit a pak děj se co děj.. když to selže tak to prostě holt selže. Zkusit se musí všechno. :-)

AkaTsubaki
napsal(a):
Vodní zdroj máme cca 200m vzdušnou čarou, kde ji máme povolení brát skoro zadarmo ne-li úplně zadarmo... :-D To ještě nevíme a co nám řekli, tak jim to je prý jedno, kolk si vezmeme. Chtěla bych jim tam udělat nějaký menší zapuštěný rybníček.. přemýšlela jsem o pneumatice z traktoru, klidně i dvouch... nebo stará vana.. ale to by bylo pro tak velké husy asi málo, že? :-/ Následnou znečištěnou vodu zase použila k zalití sadu a ten má asi skoro 100ks rostlin takže tam bude přes léto co zalévat.
Na tom pozemku jsem prakticky pečená, vařená a v tenhle čas je asi budu zavírat i na zámek, už jenom kvůli škodné. A plánuji, až tam budu mít víc, než kozy pořídit do sadu i k chlívku fotopast s odesíláním fotek na mobil či e-mail.. a policie je cca 2km od pozemku, tak snad by to při pohotovosti mě i policajtů nějak stihli. :D
A stejně by museli mít jeep, aby se vyškrábali po té naší polňačce... ta je aktuálně krásně odrazující pro krádež. :D Jako tohle mám v plánu co nejvíce zabezpečit a pak děj se co děj.. když to selže tak to prostě holt selže. Zkusit se musí všechno. :-)
Jestli máte vodní zdroj 200 m vzdušnou čarou, tak můžete zkusit chovat husy české, ale mastnější výdělek budou franské, ty jsou u nás vzácnější.
V době, kdy nebudou vypelichané, budou na potok létat. To si u těžších hus zase nevychutnáte, ten pohled na letící hejno.
Na pozemku zkuste nějaký kalfas na koupání nebo vanu, jestli chcete, klidně můžu jednu prodat levně. Budu mít rybník, takže nepotřebuju nutně.
napsal(a):
Jestli máte vodní zdroj 200 m vzdušnou čarou, tak můžete zkusit chovat husy české, ale mastnější výdělek budou franské, ty jsou u nás vzácnější.
V době, kdy nebudou vypelichané, budou na potok létat. To si u těžších hus zase nevychutnáte, ten pohled na letící hejno.
Na pozemku zkuste nějaký kalfas na koupání nebo vanu, jestli chcete, klidně můžu jednu prodat levně. Budu mít rybník, takže nepotřebuju nutně.
Kdyby mi letali k rece, bala bych se, ze mi je tam nekdo vezme... neverim lidem. A neodletli by mi jednoho hezkeho dne uplne? Nebo se v takovych situacich vraci?
Pod sit proti dravcum je davat moc nechci, kdyz jsou tak velke. Tam planuji jen slepice a asi i mladsi drubez nez doroste. To se jeste uvidi.
Kolika litrovou nadobu mate? Na ty operence by se mi hodila. 😊 nevim ale jiste, jestli tahle zviratka pristi rok stihnu. Naplanovane mam krepelky a slepice. Pak husy a mozna kachny podle okolnosti... tak budu nejakou louzi resit dele.

Ovce a kozy + mini sad kterej bude plodit za jak dlouho a v jaky mire, co, boruvky? Vsecko z toho ( i ty ovce a kozy ) zavisly na prizni neprizni pocasi. Exoticky kacenky a husy? Jak dlouho potrva nez se "trh" nasyti?
Na ovce bych zrovna zapomnel, to ostatni mozna. Lepsi je mit solidni praci, ne vsude se pracuje na tri smeny a hospodareni v malym jako konicek.
Jestli chlap nema vubec zadnou zkusenost tak tipuju zastupitelnost az lehnete na tejden, ctrnact dni bude veskera zadna a nedej boze aby se vyskytly nejaky problemy.

AkaTsubaki
napsal(a):
Kdyby mi letali k rece, bala bych se, ze mi je tam nekdo vezme... neverim lidem. A neodletli by mi jednoho hezkeho dne uplne? Nebo se v takovych situacich vraci?
Pod sit proti dravcum je davat moc nechci, kdyz jsou tak velke. Tam planuji jen slepice a asi i mladsi drubez nez doroste. To se jeste uvidi.
Kolika litrovou nadobu mate? Na ty operence by se mi hodila. 😊 nevim ale jiste, jestli tahle zviratka pristi rok stihnu. Naplanovane mam krepelky a slepice. Pak husy a mozna kachny podle okolnosti... tak budu nejakou louzi resit dele.
Nádobu teď nemám, momentálně mám jenom díru s vodou, zanedlouho bude ten rybníček. Stačí asi 200 l pro husy. Ale je to fakt minimum, nejlépe udělat velký rybníček nebo alespoň na míru udělanou nádobu z plastu (např. 1000 l plastové jezírko).
Husy mohou odletět, když uvidí hejno divokých, ale jinak ani ne. Vrací se za žrádlem.
Pochybuju, že létající husy někdo čmajzne. Když ještě nebudou létat, tak možná. Na potok je pouštějte dokud husa nevysedí a pak od srpna, až už budou housata zcela zdatná v letu
Když už housata létají s rodiči stejně obratně a vytrvale (musí se trochu rozcvičit, to jim trvá), tak už je hejno lítacích hus v otevřené krajině těžko ulovitelné. Ale musí být plaché, neochočované, držet si aspoň 3-6 m odstup od cizích. To pak i když je obklíčí 5 lidí (což se nečeká), tak včas zareagují a vyletí z místa pryč.
Ale musí to být fakt lehké létací husy. Ono létat se dá naučit i 6-7 kg husa, ale ta nevzletí z místa, ta je zranitelnější. Proto je ideál česká, franská (okolo 3,5-5,5 kg dospělé).
Klidně bych Vám natočil a poslal video, jestli nevěříte, jak to umí létat. Moje češky uletí s klidem 600 m v kuse(odzkoušeno), ke vzletu je vzrušují i slabé podněty.
Husy a dravci- s tím průšvih nebude, pokud má husa do 6-8 housat, tak by je měla uhlídat, spolu s houserem.
Fakt je do těchto podmínek lepší přírodní lehké plemeno než těžká váha.
napsal(a):
Nádobu teď nemám, momentálně mám jenom díru s vodou, zanedlouho bude ten rybníček. Stačí asi 200 l pro husy. Ale je to fakt minimum, nejlépe udělat velký rybníček nebo alespoň na míru udělanou nádobu z plastu (např. 1000 l plastové jezírko).
Husy mohou odletět, když uvidí hejno divokých, ale jinak ani ne. Vrací se za žrádlem.
Pochybuju, že létající husy někdo čmajzne. Když ještě nebudou létat, tak možná. Na potok je pouštějte dokud husa nevysedí a pak od srpna, až už budou housata zcela zdatná v letu
Když už housata létají s rodiči stejně obratně a vytrvale (musí se trochu rozcvičit, to jim trvá), tak už je hejno lítacích hus v otevřené krajině těžko ulovitelné. Ale musí být plaché, neochočované, držet si aspoň 3-6 m odstup od cizích. To pak i když je obklíčí 5 lidí (což se nečeká), tak včas zareagují a vyletí z místa pryč.
Ale musí to být fakt lehké létací husy. Ono létat se dá naučit i 6-7 kg husa, ale ta nevzletí z místa, ta je zranitelnější. Proto je ideál česká, franská (okolo 3,5-5,5 kg dospělé).
Klidně bych Vám natočil a poslal video, jestli nevěříte, jak to umí létat. Moje češky uletí s klidem 600 m v kuse(odzkoušeno), ke vzletu je vzrušují i slabé podněty.
Husy a dravci- s tím průšvih nebude, pokud má husa do 6-8 housat, tak by je měla uhlídat, spolu s houserem.
Fakt je do těchto podmínek lepší přírodní lehké plemeno než těžká váha.
Děkuji za doporučení. Létali by takto i Husy labutí? Trochu se bojím, že by mě s tímhle sprdli myslivci.. přeci jen by na mě mohli vytasit, že jim "vypouštím" do přírody nepůvodní druhy.. Ale s kačenama počkám asi až úplně naposled... a s husama to samé. Třeba se do té doby (za pár let) najde lepší a hlavně bližší místo, kde bych je mohla mít i s větším rybníčkem. :-) Pořád hledám ideálnější pozemek. Ten kopeček je opravdu naprd... pořád se tam musí vymýšlet nějaké alternativy... (voda do zásoby, světlo na baterie, atd...)
Opravdu bych chtěla jednou mít klidně i jen pro své vlastní potřeby pár hus a kachen.

AkaTsubaki
napsal(a):
Děkuji za doporučení. Létali by takto i Husy labutí? Trochu se bojím, že by mě s tímhle sprdli myslivci.. přeci jen by na mě mohli vytasit, že jim "vypouštím" do přírody nepůvodní druhy.. Ale s kačenama počkám asi až úplně naposled... a s husama to samé. Třeba se do té doby (za pár let) najde lepší a hlavně bližší místo, kde bych je mohla mít i s větším rybníčkem. :-) Pořád hledám ideálnější pozemek. Ten kopeček je opravdu naprd... pořád se tam musí vymýšlet nějaké alternativy... (voda do zásoby, světlo na baterie, atd...)
Opravdu bych chtěla jednou mít klidně i jen pro své vlastní potřeby pár hus a kachen.
Husa labutí-no ta původní husa labutí žijící v Asii, ta létá. Ale domácí forma labutí husy právě ani ne. Ony byly vyšlechtěny tak, že mají zvednutý postoj a posunuté těžiště, takže se jim letí blbě. Váhu na to mají dobrou, ale stavbu blbou. Já jsem jednou dokázal přimět housera labutího k letu, asi 20-30 m uletěl, ale fakt dost z kopce. Na rovině by ani nenadskočil.
Divokou husu labutí u nás asi neseženete a navíc ty by odtáhly.
Zajímavé by mohlo být zkusit křížit labuťačku a třeba češku. Když vyberete nějakou méně vzpřímenou, co bude poletovat, tak ti bastardi budou asi lítat taky. Budou mít projev jako labutí husa, její znaky jako krk a náznak hrbu. Ale to je tak na žraní, takové křížence spíš nikdo nechce.
Pokud tíhnete k vzhledu labutích, tak si je pořiďte, ale na potok je asi nepustíte.
Jestli obdivujete i vzhled husy domácí, tak už jsem psal 2 lítací varianty, česká husa a franská. Dále existuje třeba husa česká chocholatá (která ale váží většinou ca o 1 kg než normální česká), husa alsaská a samozřejmě divoká husa velká (ale s těmi byste se na podzim rozloučila, pokud by létaly).
Viděl jsem v inzerci nabídku kříženců husy české a husy divoké, to jsou extra vhodné husy do těchto podmínek. Avšak zájemců nebude tolik co na čisté husy.

Jak to budete mít s myslivci, to není jisté, jsou myslivci rozumní a zelení mozci. Já jsem jednou mluvil s místním myslivcem, on mi chválil psa a taky říkal, že někdy vidívá moje husy létat. Tak jsem se ho ptal, zda by si na to vystřelil, a to on že ne, že u lidí je mylná představa, že myslivci na vše střílí. Treda-můžou Vám sestřelit protahující husy, pokud budou k nepoznání od husy velké. (doba lovu 16.8.-15.1). Takže by musely být stejně zabarvené a velké. Jinak myslivec domácí husu pozná a nebude na ni mířit (teda pokud není blbec). Pochybuju, že by jim na husách vadilo, že se popásají a koupají někde v honitbě, snad možná kdyby chodily vyžírat nějaký krmelec . Jinak zvěř si na jejich přítomnost zvykne. To, že by Vás měli nařknout z vypouštění nepův. druhů by mě snad ani nenapadlo. Ale to asi fakt ne. Ony by nebyly zcela svobodně žijící, to by šlo vidět, protože dobré husy se vracejí vždy navečer pro zrno (a to je čas je zavřít na noc) a navíc i při splašení někde venku by letěly-no asi domů.
Zapomněl jsem zmínit, že to není úplně sranda je naučit na ten potok chodit. Ideální je učit to husy od mlada (do roka staré, ale raději od mala-teda třeba koupi 6 týdnů stará a vodit je tam). To je tam ze začátku někdo musí nahánět (u hus to není problém, nerozprchnou se) a mít je ještě nelétavé, např. zalepené letky, kdyby se lekly a odletěly hned domů. Tak se naučí tam chodit. A zpátky je nikdo učit nemusí, to se naučí samy a samozřejmě si budou krátit cestu vzdušnou čarou. Naučí se i létat tam, ale to trvá déle, učí se tak, že když už tam umí samy chodit, tak je splašíte, ony vzletí a poletí směrem od domova, později už budou létat trasu z domů rovnou na potok. Ale musíte počítat s tím, že takto vedené husy jsou vzrušivé a v případě splašení se budou zachraňovat úlekem. Zavírat je problém nebude, na rozdíl od plachých kačen jdou zahnat pěkně, pokud byly zvyklé před rozlétáním tam chodit.

A ještě-češky a husa česká křížená se štajnbašskou. Štajnbašky taky dokážete rozlétat, ale těm to jde hůř než češkám a proto raději použijí nohy.
Jinak co se týče počtu chovných zvířat, u hus je ideální pár, případně trojice nebo čtveřice (někdy i pětice). A dále-jak jsem psal, husy nelétají celoročně, jenom zhruba tak od začátku srpna do konce března (velmi individuální), je tam odchov housat a pelichání.
Já začínala v roce 2015 s 8ha, nyní 24ha. Měla jsem to jako zábavu při rodičovské. Nejdříve 2 koně, na to 4 VF ovce a pak 2 masné jalovičky Piemonte. Teď jsou koně pryč (nebyl čas a finančně vycházely nejdráž), ovcí je cca 40 ks a krav 5 ks. Ovce dojím, dělám sýry, prodávám chovné jehničky, beránci jdou na maso. Mám tu i pár kusů Clun forest, ale ty VF je dají jak ve výtěžnosti masa, tak i v kvalitě. Žádný lůj, jemné maso (skoro jako kuřecí) a maminky od malých dětí se můžou přetrhnout. Krmíme jen trávu a seno. Krmení si ale děláme komplet sami - cca 120 ks balíků sena a 60 ks senáže.
Vedle chová drůbež - husy zrušil, nebyl schopný prodat za cenu, kterou požadoval. Má křepelky na vajíčka, obyčejné slepice, líhne si sám. Kohoutky prodává, slepičky taky. Ale je to šul nul.
Pokud máte chuť, nadšení a podporu partnera (ta je bezpodmínečná!!!), běžte do toho. Ale bez drůbeže, zvažte jiné plemeno ovcí a popřemýšlejte nad masnou jalovicí. Je to práce každý den, ale postupně, jak se rozšiřujete, tak si zvykáte, vychytáte co ano a co ne. Držím palce!
AkaTsubaki
napsal(a):
Vím, že je to tu už asi 100x, ale na rozdíl od ostatních to myslím opravdu vážně a zajímal by mě váš názor.
Dalo by se vydělat na čistém zisku alespoň minimální mzda při tomto plánu?
1ha vlastní, cca 5,5-6ha by mohlo jít po domluvě na spasení ovcemi, kozami. + nějaký plac u domu.
Ovce romanovky připouštěni masným beranem
Kozy max. 10 AN na prodej mléka + výrobků z nich. (neřešme povolení, o tom vím)
Vlastní líhnutí a výkrm (zatím nemám představu kolik chovných kusů si držet, ale v řádu jednotek až desítek? podle druhu):
Krůty velkého rázu
Husy labutí
Nosní hybridi (nelíhnuté mnou)
IB
křepelky japonské nosné (alespoň 100ks chovných)
Z toho jako hlavní zisk by byly ty ovce a kozy.
+ Obstarání si "prodej ze dvora"
Jako chovatel je chci mít hlavně pro radost, ale zároveň mi práce se zvířaty dává to, co bych od normální práce nemohla očekávat.. a to smysl a proto bych tomuto celoživotnímu snu ráda dala víc. Klidně, pokud by to šlo měla bych to i místo práce, ale trápí mne ten prostor... ten bohužel zvětšit než na těch 6,5ha nedokážu...
Začínám postupně, je mi jasné, že to nebude hned teď zisk jako hrom. Ale časem bych byla ráda, kdybych se dostala se ziskem v průměru alespoň na tu min. měsíční mzdu... když odečtu naftu, elektřinu, krmivo, nějaký ten nezdar atd...
Myslim, ze na 6ti ha se uzivit da. Ale chce to nejen zvladnout chov, ale byt i chytry podnikatel, najit si odberatele, prijit s necim novy, zadanym.. a to muze chvili trvat. Da se do toho jit s nejakou financni investici, nebo zacit v malem a postupne budovat. Mimochodem, myslim, ze prodejem masne drubeze se da vydelat i na tom hektaru.. Ale to by myslim chtelo vlastni lihnuti.
Vonhil
napsal(a):
Myslim, ze na 6ti ha se uzivit da. Ale chce to nejen zvladnout chov, ale byt i chytry podnikatel, najit si odberatele, prijit s necim novy, zadanym.. a to muze chvili trvat. Da se do toho jit s nejakou financni investici, nebo zacit v malem a postupne budovat. Mimochodem, myslim, ze prodejem masne drubeze se da vydelat i na tom hektaru.. Ale to by myslim chtelo vlastni lihnuti.
Děkuji za názor. :-) Přesně tak, jak jste to napsal mám v plánu. Pozvolna se vše naučit a potom bych si teprve riskla do toho jít naostro... Líheň jsem si před pár dny už pořídila a mám jeden nápad co jsem ještě nikdy u nikoho neviděla.. hlavně v zimě by to podle mě lidi ocenili. :)
Zkusila bych třeba už za dva tři roky dělat něco jako bedýnky pro lidi. Kdo si co objedná, to mu připravím.
Zatím jen maso, vejce a ml. výrobky. Až se rozjede sad (pokud mi tam poroste :-D ) tak i přebytky ovoce a výrobků.
Nejspíš načerno... ono než udělám jen pitomou sýrárnu podle představ hygieny a KVS bude fakt mazec.. a přesuny mléka mi taky určitě znepříjemní... ale když se chce, všechno jde. :-) Tohle tipuji nejdříve tak za 5 let.. ale lít hektolitry mléka do kanálu v mezičase je blbost, když si to potřebuji na něčem málo nejdříve odzkoušet, že... stejně tak mít pár zvířat na dojení co dá třeba 10l denně a mít na to hned na začátku sýrárnu v hodnotě třeba 500 000,- ?
Ten mezičas mi aspoň pomůže něco málo zaplatit... když budou zákazníci. :-)
Děkuji i ostatním za názory. Ovce jsme nakonec pořídili mléčné místo masných. Když už máme kozy na mléko tak ovce na mléko už není takový problém mít taky. :-)
Pokud si vzpomenu, za pár let bych klidně dala vědět zvědavým (pokud bude ještě ifauna existovat jako doposud) jak jsem dopadla a do čeho všeho jsem šla. A jestli se blížím alespoň po kouskách k cíli nebo naopak mi to nevyšlo.
AkaTsubaki
napsal(a):
Děkuji i ostatním za názory. Ovce jsme nakonec pořídili mléčné místo masných. Když už máme kozy na mléko tak ovce na mléko už není takový problém mít taky. :-)
Pokud si vzpomenu, za pár let bych klidně dala vědět zvědavým (pokud bude ještě ifauna existovat jako doposud) jak jsem dopadla a do čeho všeho jsem šla. A jestli se blížím alespoň po kouskách k cíli nebo naopak mi to nevyšlo.
Ak robite z kozieho a ovcieho mlieka syr ostava vam vela syrovatky. Skuste z nej urobit syr 'brunost". Na nete najdete recept. Je to jednoduche len to dlho trva. Treba odparit zo syrovatky tekutinu. Vysledny produkt je vsak aspon pre mna delikatesa. Ved skuste. A napiste ako chuti. A mozno by to bol aj artikel na predaj. Zdravi t.
tonci
napsal(a):
Ak robite z kozieho a ovcieho mlieka syr ostava vam vela syrovatky. Skuste z nej urobit syr 'brunost". Na nete najdete recept. Je to jednoduche len to dlho trva. Treba odparit zo syrovatky tekutinu. Vysledny produkt je vsak aspon pre mna delikatesa. Ved skuste. A napiste ako chuti. A mozno by to bol aj artikel na predaj. Zdravi t.
Moc děkuji za nápad. Já osobně miluju ricottu, ale tohle určitě taky zkusím. :)
Tady by mi takovéhle sýry asi nikdo nekoupil.. možná tak jen Pražáci.. čím delší a náročnější technologie zpracování, tím je produkt dražší.. a to lidi hrozně odrazuje bohužel.. přitom to většinou bývají fakt výborné věci.