Tetanus i po vakcinaci - máte zkušenost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2020 19:41
lucie.d

XXX.XXX.23.40

Zdravim, chtěla bych se zeptat, jestli se vám někomu stalo podobně jako mě, nakažení tetanem i po očkování? Chovám kozy asi 20let, loni poprvé nám zemřela koza na tetanus asi týden po porodu. A proto jsme napodzim (září a říjen) očkovali covexinem, před 14 dny znovu. Včera se nám okozlila první koza, porod proběhl rychle, řekla bych ukázkově. Dnes ráno ještě žrala, odpoledne stála strnulá, hned jsem volala veta. Po prohlídce mi oznámil, že to bude na 90% zase tetanus.... 😩

10.3.2020 20:49
lesakm

XXX.XXX.28.103

No jeden rok jsme měli problémy s enterotoxémií a přitom jsme taky měli řádně navakcinováno ale vypadalo to jako bychom to vůbec neudělali bavili jsme se o tom s veterinářem a (nevím jak je to u tetanu) říkal že i ta nejlepší vakcína kryje maximálně 60% problémů tak nevím. ML.

admin

14.3.2020 16:46
admin

XXX.XXX.156.181

Ano, uhynula mi ovce očkovaná proti tetanu na tetanus. Týden po porodu trojčat.

14.3.2020 19:34
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lesakm napsal(a):
No jeden rok jsme měli problémy s enterotoxémií a přitom jsme taky měli řádně navakcinováno ale vypadalo to jako bychom to vůbec neudělali bavili jsme se o tom s veterinářem a (nevím jak je to u tetanu) říkal že i ta nejlepší vakcína kryje maximálně 60% problémů tak nevím. ML.

Špičkové vakcíny 90 procent. Odčervoval jste před vakcinací, byla vakcina správně skladovaná, byla otevřená v den použití? Nebylo to něco jiného ( emklamsie, paréza)?

14.3.2020 19:40

admin napsal(a):
Ano, uhynula mi ovce očkovaná proti tetanu na tetanus. Týden po porodu trojčat.

Dovolujeme si Vás požádat o změnu přezdívky. Přezdívka "admin" může uživatele uvádět v omyl, že příspěvek byl vložen redakcí iFauny.
Děkujeme za pochopení.
Pěkný večer vám přeje
redakce webu iFauna.cz

admin

15.3.2020 09:32
admin

XXX.XXX.156.181

Redakce webu iFauna,

změňte moji přezdívku prosím sami. Třeba na "nimda". Při vkládání příspěvku jsem se nepřihlašovala/neregistrovala, takže změnit přezdívku ani nemohu.

Děkuji.

19.3.2020 22:30
lesakm

XXX.XXX.28.103

jahodapavel napsal(a):
Špičkové vakcíny 90 procent. Odčervoval jste před vakcinací, byla vakcina správně skladovaná, byla otevřená v den použití? Nebylo to něco jiného ( emklamsie, paréza)?

No odčervovali jsme a vakcína byla tenkrát dovezená na vyjímku přímo pro nás (Heptavac) nevím co se mohlo stát ale přišli jsme asi o půlku jehňat a všechna tenkrát byla ve stáří 14dní-1měsíc , předtím ani potom nic nepadlo, nicméně vloni nám pro změnu 3 dospělé ovce na jaře otrávili děti řepkou (taky by jim mohl někdo ve škole říci že je pro zvířata jedovatá) která byla vedle na poli zjara jediná zelená a v době otravy navíc čerstvě něčím postříkaná , tak si teď říkám jestli tam tenkrát nebyla nasetá taky a jen jsem si toho nevšim , už je to pár let zpátky . ML.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2020 08:18

NIkdy jsem ovce neockoval na tetanus. Zemrelo me takhle jen jedno jehne za celou dobu, hlavu dozadu a pena u huby. Bylo to v dobe, kdy jsem posunul jarni bahneni snad az na duben. Mozna bych to tady jeste vylovil nekde v hledani. Neni lepsi minimalizovat rizika, nez to rvat chemijej horem dolem?

20.3.2020 09:04
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
NIkdy jsem ovce neockoval na tetanus. Zemrelo me takhle jen jedno jehne za celou dobu, hlavu dozadu a pena u huby. Bylo to v dobe, kdy jsem posunul jarni bahneni snad az na duben. Mozna bych to tady jeste vylovil nekde v hledani. Neni lepsi minimalizovat rizika, nez to rvat chemijej horem dolem?

Vakcina Covexim 10 obsahuje 10 druhů Clostridií včetně clostridium tetani. Jestli nevakcinujete je to vaše věc, zažil jsem chovatele, jemuž po 10 letech klidu vyzdechalo téměř celé stádo i s jehňaty. Loni mi při vakcinaci utekla ovce, už je mrtvá i s měsíčním jehnětem.

20.3.2020 09:08

jahodapavel: ja vim, me je to jasny, je to prostredim. Neriakm ze me se to letos nemuze stat. Clovek si mysli ze uz je zkusenej dost a neco prehlidne a priroda ho ztresta. Snazim se o "prirodni" chov. Taky obcas sklouznu k aldifalu, hlavne kdyz jsem linej vazit jehnata, abych presne nadavkoval modrou skalici.

21.3.2020 20:46
lesakm

XXX.XXX.28.103

No ideální by bylo všechno bez chemie ale někdy to prostě nejde , snažím se třeba odčervování taky co nejvíc omezovat protože to ve finále člověk mimo jiné i sám jí, kdyby v tomhle státě nebylo všechno co jinde na světě funguje "VELKÝ PROBLÉM" tak by jsme se na to mohli zaměřit jako třebas v Anglii kde se ovce cíleně šlechtí na odolnost proti parazitům tím že se do chovu vybírají parazitům odolní plemeníci , ve finále to odbourává chemii , šetří zdraví lidí a ještě chovatelům ušetří značné prostředky za odčervovadla . ML.

7.4.2020 22:06
androvamilada

XXX.XXX.67.251

Už několik let bych si netroufla vakcinovat později než po 6 měsících, rok to podle mých zkušeností vakcína neudrží.
Po vakcinaci k úhynům dochází, sníží se jen počet infikovaných zvířat, pokud pojedeme podle schématu. To není bohužel žádná novinka. Samozřejmě záleží na infekčních agens z prostředí a tlaku - jiné je to ve velkém stádě, jiné v čistém prostředí, kde před tím zvířata nebyla a teď jsou tam jen dvě kozy, apod.
A samozřejmě jak někdo psal, pozor na manipulaci s vakcínou. Prodává se 50ti dávka myslím. Doporučuji i s menším počtem zvířata koupit si ji celou a zbytek vyhodit, aby měl člověk jistotu, že nebyla načatá už dříve.

7.4.2020 22:08
androvamilada

XXX.XXX.67.251

U tetanu je ještě problém, že není diagnosticky prokazatelný jinak, než klinickými příznaky... Ale i kdyby to nebyl on, s největší pravděpodobností to bude stejně nákaza ze skupiny klostridií:-\

7.4.2020 22:52
pajca

XXX.XXX.135.114

NO HURÁÁÁÁ. Já to říkala, že dobří holobi se vracejí, tentokrát tedy
mladá holubice, která má se svými znalostmi a zkušenosmi co říct.

11.4.2020 22:52
lesakm

XXX.XXX.28.103

androvamilada napsal(a):
Už několik let bych si netroufla vakcinovat později než po 6 měsících, rok to podle mých zkušeností vakcína neudrží.
Po vakcinaci k úhynům dochází, sníží se jen počet infikovaných zvířat, pokud pojedeme podle schématu. To není bohužel žádná novinka. Samozřejmě záleží na infekčních agens z prostředí a tlaku - jiné je to ve velkém stádě, jiné v čistém prostředí, kde před tím zvířata nebyla a teď jsou tam jen dvě kozy, apod.
A samozřejmě jak někdo psal, pozor na manipulaci s vakcínou. Prodává se 50ti dávka myslím. Doporučuji i s menším počtem zvířata koupit si ji celou a zbytek vyhodit, aby měl člověk jistotu, že nebyla načatá už dříve.

No s vakcínou manipuluje veterinář takže předpokládám že on ví co dělá , a pokud si koupíte vakcínu na výjimku k dovozu smí být použita pouze a jenom v hospodářství které si o vyjímku požádalo jinak než celou ji nekoupíte ostatně všechno použití se zapisuje do veterinární knihy hospodářství , jinak úhyny jsme měli po vakcinaci pouze jeden jediný rok z dvaceti nikdy před tím ani potom (zvířata jsou stále na stejném místě), ale je pravda že od té doby už Heptavac nepoužíváme a přešli jsme na Covexin pro mě je dodnes záhadou co tenkrát bylo špatně, s pozdravem ML.

Přidejte reakci

Přidat smajlík