Dobrý den,chtela bych se zeptat na pár otázek ohledně chovu ovcí.Asi jako první bych se chtela zeptat jestli můžou mít ovce místo přístřešku chlivek popř.jak velký na 2 ovce.2 otázka zní jestli musí mít ovce oplocenou pastvinu nebo stačí když se přivážou na dlouhý provaz(samozdřejmně s kontrolou nekolikrát denně )popř.čím oplocenou(prosím o co nejlevnější variantu.Asi jste z předchozích otázek pochopili že jsem úplný začátečník
Uživatel s deaktivovaným účtem

Driv zacatecnici kupovali knizky...v dobe internetu treba hledali, google, seznam nebo hledani v diskuznich forech.

Jiri, nechces se vyklidnit, prej nejsem hadavej. Ale nasirat ti jde. Rad ti dam prostor vykect se na dokola omletym tematu. Az skoncis, prijdes na to, ze nekdy je to ztata casu. Tot vse.
Hádat se nebudem,jen mi řekni proč těm kdo o tom nic neví jednoduše neporadis přece tomu rozumíš víc než já, píšeš zbytečný odpovědi chápu to u otázek typu střílení 9tkou atd. Ale tady se holka normálně ptá nebo ne? Já jsem se tu také registroval abych se něco dozvěděl tvé reakce jsem pročítal ale moc to lidem nedá

Jirka.Pechy: nevim jak dlouho sledujes diskuze o chovu, mozna kratce, proto se takhel ptas. Kdo chce neco chovat tak prvni co pujde se ptat na diskuzi? Ja nejsem zase tak starej ale kdyz jsem neco nevedel tak prvni co tak jsem shanel knizku. A i kdyz jsme chovali vetsinu hosp. zvirat co se da a vyrost jsem v tom, tak kdyz jsem se naucil cist, koupil jsem si knizk o kralikach, ovcich ( zbytek byl doma nebo jsem nepotreboval ). A tohle tema se tady opakuje dokola, jen hledat, venovat tomu par minut svyho drahocenyho casu. Co bys rek, clovek kterej se moc nesnazi si veci zjistovat, udela pak ovcim paznehty jak bude potreba v prubehu roku? NIKDE jsem nevidel ovce past na provaze a to se na me nezlob, to nemuze napsat ani zacatecnik. Ale abys nerek ze jsem zlej nebo blbej.
Kikus: ovce potrebuje chodit, past se. CHlivek mit muzou ale musi bejt odvetranej ale ne pruvan. Vlete v takovym chlivku nebudou chtit travit cas, budou je otravovat mouchy. Ovce potrebuje patvinu, pro dve velky ovce aspon 2000m2 ale rozepisovat to dal nechci, neni pastvina jako pastvina. Jestli budete ovce porazet na pozdim tak potrebujete seno. Bud svoje nebo kupovat. Potom by vam ty 2000m nestacily. Ohrada ma ovce udrzet uvnitr a nepustit nikoho dovnitr. Viz nedavnej utok vlka u me. A kdyz nemate za humny vlka, muze prijit toulavej pes. Zapojte fantazii.
Zdarvím Kikus,
určitě jsou chovatelé, kteří v zimě zavírají ovce do chlívku, ale pokud si ovce mohou vybrat, tak i v těch největších mrazech a sněhových vánicích budou venku. Z toho usuzuji, že pobyt v zavřeném chlívků pro ně není přirozený, rozhodně pak ne v době, kdy není sníh, ale je normální pastva. Jenže slepice také chovají zavřené v mikro klecích, v noci je budí svícením a státu to přijde normální. Jde tedy o Vás, proč budete ovce chovat. Historicky tady někdo psal, že ovce pase na kolíku, takže asi to jde. Jen bude možná problém je to naučit, musíte mít obrtlík by se vám neuškrtily a nezamotaly, což ovšem neznamená, že se to nestane, a taky musíte být u nich, je pravda, že to jsou zvířata chodívá, nikdy se nepasou na jednom místě, pořád postupují, takže tomu bude odpovídat její délka úvazku, aby měly dostatek prostoru. A rozhodně to nebude nic jednoduchého, je to naučit, kdoví, jestli se Vám to vůbec podaří, jde o to, kolik jim chcete věnovat času, jak dlouho u Vás vůbec budou, máte-li je pouze na léto na výpas, tak to za ty starost nestojí. Pokud budete dělat oplocení a nejste v zastavitelném prostoru obce, či sousedíte s obecním komunikacím, tak potřebujete na to územní souhlas eventuálně územní rozhodnutí. Řešením jsou elektrické sítě asi stačí i 90 cm – kupte si s dvěma bodci, a budete potřebovat s min. 3 ale spíše 4 po 50 m - a pak baterka – nemáte-li elektrický proud, ale to vše není úplně levná záležitost. Ty pak můžete po vypasení přesouvat. Nenechte je to vypást moc, nebo budete mít místo trávy mech, nedopasky je třeba kosit. Nezapomeňte také na potřebu vody, když je připnete ke kolíku, s velkou pravděpodobností může nastat situace, že si vodu v nádobě vylijí, zvláště, když se něčeho leknou. Navíc nevím, v jaké nadmořské výšce je chcete chovat, ale až přijdou letní parna, musí se mít ovce možnost se někam schovat. Takže představa, že jsou ovce samy celé dny připnuté jen ke kolíku, opravdu nereálná, jak už Vám psali jiní. Pokud však cca co 2 hodiny budete chodit kontrolovat a přesouvat, máte na ty transakce dost času a kupujete si je jako domácí mazlíčky se setrvalým dohledem, pak možná. Pak ještě problém – jsou stádová zvířata, chtějí se držet spolu, zvláště v nebezpečí, což může být problém, když je každá přepíchla sama na kolíku, no a když budou spolu, tak se zamotají.
Protože se ptáte na praktické rady, jenž však ovšem z knih nevyčtete, i kdybyste jich přečetla hromady, tak já ze své praxe bych Vám ani jednu z variant - zavírání ovcí v chlívku a pastva jen na kolíku nedoporučila, se dvěma ovcemi to bude hodně denních starostí s nejistým výsledkem a budovatelské nadšení netrvá věčně. Nepíšete důvody chovu, to je dost klíčové, ani nic o velikosti pozemku, protože i těch 2000 m2 na dvě ovce může být nakonec málo, rok od roku je větší sucho a teplo a trávy každá rok ubývá, záleží, kde louku máte a co na ní roste. Ale můžete mít ovce i na menším prostoru a denně s nimi chodit, jak s pejskem, na pomalé procházky, tak na 2 hodiny, aby se napásly v přírodě, jsou - li tam nějaké vhodné pozemky a není nebezpečí silnice či volně pobíhajících psů, je třeba dohodnout s vlastníky.
Jitka
No až si tohle začátečník(ce) přečte tak si myslím že ho to chovatelství hodně rychle přejde , ale realita je opravdu taková že levně to prostě nelze a uvazovat ovci na provaz bude nejspíš klasifikováno jako týrání zvířat, a to se tu ještě neřeší povinná registrace a všechno to papírování kolem , pokud dnes chce ale někdo nejlevnější variantu jehněčího tak ať se podívá do inzerce je tam spousta lidí kteří vám to rádi zadotují ze svého a darují vám zvířata na porážku úplně zdarma , tomu se říká PARADOXY ML.
suffolkovce
napsal(a):
Zdarvím Kikus,
určitě jsou chovatelé, kteří v zimě zavírají ovce do chlívku, ale pokud si ovce mohou vybrat, tak i v těch největších mrazech a sněhových vánicích budou venku. Z toho usuzuji, že pobyt v zavřeném chlívků pro ně není přirozený, rozhodně pak ne v době, kdy není sníh, ale je normální pastva. Jenže slepice také chovají zavřené v mikro klecích, v noci je budí svícením a státu to přijde normální. Jde tedy o Vás, proč budete ovce chovat. Historicky tady někdo psal, že ovce pase na kolíku, takže asi to jde. Jen bude možná problém je to naučit, musíte mít obrtlík by se vám neuškrtily a nezamotaly, což ovšem neznamená, že se to nestane, a taky musíte být u nich, je pravda, že to jsou zvířata chodívá, nikdy se nepasou na jednom místě, pořád postupují, takže tomu bude odpovídat její délka úvazku, aby měly dostatek prostoru. A rozhodně to nebude nic jednoduchého, je to naučit, kdoví, jestli se Vám to vůbec podaří, jde o to, kolik jim chcete věnovat času, jak dlouho u Vás vůbec budou, máte-li je pouze na léto na výpas, tak to za ty starost nestojí. Pokud budete dělat oplocení a nejste v zastavitelném prostoru obce, či sousedíte s obecním komunikacím, tak potřebujete na to územní souhlas eventuálně územní rozhodnutí. Řešením jsou elektrické sítě asi stačí i 90 cm – kupte si s dvěma bodci, a budete potřebovat s min. 3 ale spíše 4 po 50 m - a pak baterka – nemáte-li elektrický proud, ale to vše není úplně levná záležitost. Ty pak můžete po vypasení přesouvat. Nenechte je to vypást moc, nebo budete mít místo trávy mech, nedopasky je třeba kosit. Nezapomeňte také na potřebu vody, když je připnete ke kolíku, s velkou pravděpodobností může nastat situace, že si vodu v nádobě vylijí, zvláště, když se něčeho leknou. Navíc nevím, v jaké nadmořské výšce je chcete chovat, ale až přijdou letní parna, musí se mít ovce možnost se někam schovat. Takže představa, že jsou ovce samy celé dny připnuté jen ke kolíku, opravdu nereálná, jak už Vám psali jiní. Pokud však cca co 2 hodiny budete chodit kontrolovat a přesouvat, máte na ty transakce dost času a kupujete si je jako domácí mazlíčky se setrvalým dohledem, pak možná. Pak ještě problém – jsou stádová zvířata, chtějí se držet spolu, zvláště v nebezpečí, což může být problém, když je každá přepíchla sama na kolíku, no a když budou spolu, tak se zamotají.
Protože se ptáte na praktické rady, jenž však ovšem z knih nevyčtete, i kdybyste jich přečetla hromady, tak já ze své praxe bych Vám ani jednu z variant - zavírání ovcí v chlívku a pastva jen na kolíku nedoporučila, se dvěma ovcemi to bude hodně denních starostí s nejistým výsledkem a budovatelské nadšení netrvá věčně. Nepíšete důvody chovu, to je dost klíčové, ani nic o velikosti pozemku, protože i těch 2000 m2 na dvě ovce může být nakonec málo, rok od roku je větší sucho a teplo a trávy každá rok ubývá, záleží, kde louku máte a co na ní roste. Ale můžete mít ovce i na menším prostoru a denně s nimi chodit, jak s pejskem, na pomalé procházky, tak na 2 hodiny, aby se napásly v přírodě, jsou - li tam nějaké vhodné pozemky a není nebezpečí silnice či volně pobíhajících psů, je třeba dohodnout s vlastníky.
Jitka
Dobrý den, moc dekuji za radu.Nakonec oplocení mít budou.Měli by celý den přístup do chlívku aby se mohli schovat.Jak už jsem psala tak kontroly by byli časté .Ovce bychom měli 2 a pozemek je zhruba půl hektaru a také v okolí je hodně luk na kterých se pasou často jiné ovce.takže ty procházky by nebyl problém chtěla bych ovecky od jara do podzimu a snažila se jim věnovat maximum svého volného času.K vodě by samozdřejmě přístup měly.Nicméně pokud s ovcemi máte zkušenosti dodala bych pár otázek.A to čím je nejlepší podestlat chlívek.Jak vysoká by měla být síť na oplocení a také jestli by se daly převážet 2 kůzlata v osobním autě (jen se ptám nemusím si doufám číst nějaké negativní odpovědi )To je asi vše.Každopádně dekuji za vasí odpověď.
kikus
napsal(a):
Dobrý den, moc dekuji za radu.Nakonec oplocení mít budou.Měli by celý den přístup do chlívku aby se mohli schovat.Jak už jsem psala tak kontroly by byli časté .Ovce bychom měli 2 a pozemek je zhruba půl hektaru a také v okolí je hodně luk na kterých se pasou často jiné ovce.takže ty procházky by nebyl problém chtěla bych ovecky od jara do podzimu a snažila se jim věnovat maximum svého volného času.K vodě by samozdřejmě přístup měly.Nicméně pokud s ovcemi máte zkušenosti dodala bych pár otázek.A to čím je nejlepší podestlat chlívek.Jak vysoká by měla být síť na oplocení a také jestli by se daly převážet 2 kůzlata v osobním autě (jen se ptám nemusím si doufám číst nějaké negativní odpovědi )To je asi vše.Každopádně dekuji za vasí odpověď.
Předem říkám že vím že na moje dodatečné otázky se dá najít odpověď i jinde ale pokud má Jitka zkušenosti tak abych to měla s jistotou zjištěné na jednom místě
lesakm
napsal(a):
No až si tohle začátečník(ce) přečte tak si myslím že ho to chovatelství hodně rychle přejde , ale realita je opravdu taková že levně to prostě nelze a uvazovat ovci na provaz bude nejspíš klasifikováno jako týrání zvířat, a to se tu ještě neřeší povinná registrace a všechno to papírování kolem , pokud dnes chce ale někdo nejlevnější variantu jehněčího tak ať se podívá do inzerce je tam spousta lidí kteří vám to rádi zadotují ze svého a darují vám zvířata na porážku úplně zdarma , tomu se říká PARADOXY ML.
Dobrý den, zde doopravdy neřeším vše.......Vím už o všem co jste zmínila.....Myslím že toto bylo zbytečné.Chtěla jsem jen odpovědi na moje otázky.... Ale také děkuji...
kikus
napsal(a):
..chcete kupovat kůzlata nebo jehnata?
Zdarvím Kikus,
po pravdě do chlívku Vám ovce chodit v létě nebudou, pokud to tedy nebude jediné místo, kde se schovají před žárem. Já přístřešek nepodestýlám, ovce hodně sena vytahají, když ho po zimě vyčistím, tak tam trochu starého sena rozhodím. Ovce se chovají na hluboké podestýlce, tzn. pořád se tam něco vrství a na jaře se to jednorázově vykydá, ale když vidím bobky, tak je likviduji průběžně. Jinak se samozřejmě podestýlá slámou, podle velikosti chlívku si myslím, že by vám 1 malý obdélníkový balíček slámy mohl stačit. V podstatě, a zvláště budete-li je mít pouze na léto, myslím si, že s chlívkem si vůbec starosti dělat nemusíte, dobrovolně tam chodit nebudou, hlavně, aby se, kam měly schovat před sluníčkem. Pro ovce by měla stačit 90 cm sít např. OVINET, i když popravdě někdy jsem překvapena, jak vysoko z místa vyskočí, určitě tu s dvěma bodci, lépe drží v terénu, ale teď dívám, že ta 90 cm je jen s jedním bodcem, ale stejně na vypnutí potřebujete pár dřevěných kolíků, nemusí být stejně vysoké, jako sít, stačí i jen po kolena, jen na vyvázání, tak snad se Vám to nebude hroutit. Doufám, že tam nemáte moc nerovný terén, to si k tomu možná kupte i náhradní tyčky. Jen není ideální ta červená, resp. holá. Je dobré, aby měla více záchytných bodů, prodávali takové bílé tyčky viz https://www.horse-trade.cz/Plastova-tycka-pro-elektricky-ohradnik-90-cm-d578.htm?gclid=EAIaIQobChMIs43DperU6AIVibPtCh1fnwudEAYYASABEgKDbvD_BwE, lepší vyšší tyčka než nižší než síť. A kupte si i pár izolátorů na vypnutí sítě. Pak taky počítejte s vrátky buď musíte udělat anebo koupit, abyste se dovnitř dostala, ale při troše šikovnosti to jde i bez nich, ale musíte vždy vypnout elektriku, abyste sítě mohla rozdělit.
Když v síti bude proud, ovce se budou držet zpátky, tak může být i 90 cm. Jenže pak píšete, že budete převážet kůzlata, kozy jsou ale úplně charakterově odlišné od ovcí. Co vím, ale ne z vlastní praxe, ale z praxe sousedů, tak kozy lze na kolík přivázat.
Cesta autem, k tomu tady někdo psal zkušenosti, já osobně nevím, viděla jsem i video na YouTube o převozu ovcí a pamatuji si v Jižní Americe stádo svázaly do kozelce a naházely na střechu projíždějícího linkového autobusu, to by tady způsobilo poprask. Nevím, jaké máte auto a být Vámi, tak bych si raději půjčila plachtový vozík třeba v Bauhausu a převezla je, protože i ten vozík budete muset vystříkat, bude samý bobek a auto, abyste ho pak ještě poznala. Ovce se při strachu vždy zbavuje nepotřebného. Pozor aby se při cestě nemohly zranit, převoz na delší vzdálenost může dělat jen osoba s osvědčením.
Jitka
ančovička1
napsal(a):
To mám nejradši.."prosim o radu,koupil jsem si ovce,slepice..co žerou???".
Každý je jednou začátečník,ale s takovymto přístupem se začínat nedá...je to velice nezodpovědné vůči těm zvířatům..existuje tolik odbornych knih,atd.jak píšete,jak ziskat informace..a uvazovat ovecky?....
Právě proto se ptám......a ještě žádnou ovci nemám
kikus
napsal(a):
Právě proto se ptám......a ještě žádnou ovci nemám
Jj,v pohodě, lepší se aspoň zeptat,než koupit zvíře a experimentovat s jejich zdravim😀...a člověk se kolem zvirat učí stále, protože chov každý den prinasi neco nového, zdravi, veterinární péče,porody, povětrnostní podminky..stale je co řešit..
Dobrý den mám jestě jednu otázku..máme v celku velkou pastvu ale chteli bychom spásat po částech .Neví někdo jaká velikost té části je minimální a to jak na jehně tak na dospělou ovci.Také bych se ráda zeptala jestli je lepší na převádění ovcí ohlávka nebo takový ten obojek.Za jakoukoli odpověď budu ráda.
Já osobně bych odhadla minimálně 500 m² na dvě ovce, řekněme, že by vám měly stačit 3 kusy 50metrové sítě, když to budou 2 jehničky, mohou stačit i 2 padesátimetrové sítě, záleží na vás, jak často je budete posouvat, čím menší prostor, tím dříve ho vypasou. Ovce nemají rády přerostlou trávu, takže počítejte, že to budete muset často cca 1*7-14 dnů posouvat. Pokud je tráva vysoká, tak to hodně často spíše podupou, než sežerou, budete mít hodně nedopasků a bude se to muset kosit, starou tvrdou trávu – třeba srhu říznačku ty moje vysloveně, zvláště v senu, nemají rády.
Převádění ovcí – možná se vám je naučí chodit na vodítku, máte mít jen dvě, ale pokud se nejedná o frekventované místo, tak ovce nemají tendenci utíkat, spíše vždy jen popoběhnou. Důležité je, aby věděly, kde je doma, a že je tam něco dobrého čeká, to se pak s úprkem rády vrací samy (pozor na trestní odpovědnost - četla jsem rozsudek, kdy paní šla na procházku se psem po silnici, neměla ho na vodítku, pes skočil cyklistovi pod kolo, ten měl vážný úraz a ona šla do vězení za trestný čin z nedbalosti). Jakmile mají trávu, tak se pasou a pasou a pasou a pomalu jdou, nebo pak po cca 2 hodinách leží a tráví. Rozpohybovat je dokáže to, když někde je tráva lepší, ale myslím, že nejvíc byly schopny běžet tak 100 m. Jiná situace samozřejmě bude, pokud je prožene nějaký volně běhající pes. Já si pro ně koupila obojek, ale, jak začala zima, tak jsem jim ho sundala, protože díky obojku neměly za krkem kompaktní srst, a tak by se jim tam v zimě držel sníh a voda. Obojek nebyl nezbytný. Pro berana jsem měla ohlávku, ale i tu jsem používala pouze tehdy, když bylo třeba více se zvířaty manipulovat – prostě mu neslušela 😊, ale taky by se to dalo zvládnout bez.
Jitka