Valentko

XXX.XXX.116.66
Dobrý deň, chcem sa spytať iných chovateľov ovcí že aké máte skúsenosti s chovom romanovských ovcí. Počul som že môžu mat za jednu sezónu až 4 mladé. Je to pravda? A je aj to pravda že majú veľkú vlnu. A stačí ich strihať raz do roka alebo viackrát. A koľko stojí odstavené jahňa. Budem vďačný za akúkoľvek radu s chovom tohto plemena. Za odpovede diky.
Valentko

XXX.XXX.213.117
To tu naozaj neni nikto kto chová romanovské ovce.
Dobrý den, za sebe můžu říct že s romanovkami jsem spokojená už léta. Ano je pravda že mají vícpočetné vrhy ale není to pravidlem že pokaždé ma ovce čtyřčata, nekdy jsou dvě, tři je to individuální. tohle plemeno je polyestrické má říji několikrát ročne. Velikou vlnu? no podle mne ta vlna až tak velká není určite je menší než u valašek. Já osobne stříham na jaře ale když je moc horko tak podle potřeby. Cena za jěhňata je hodně individuální záleží i na tom zda mají pop, na kvalitních jehňatech nešetřím. když budete mít zájem o více informaci i ohledne chovu a cen za které nakupuji napište do soukromé správy. Doufám že Vám moje odpověď pomohla.
Valentko

XXX.XXX.213.117
fofo
napsal(a):
Dobrý den, za sebe můžu říct že s romanovkami jsem spokojená už léta. Ano je pravda že mají vícpočetné vrhy ale není to pravidlem že pokaždé ma ovce čtyřčata, nekdy jsou dvě, tři je to individuální. tohle plemeno je polyestrické má říji několikrát ročne. Velikou vlnu? no podle mne ta vlna až tak velká není určite je menší než u valašek. Já osobne stříham na jaře ale když je moc horko tak podle potřeby. Cena za jěhňata je hodně individuální záleží i na tom zda mají pop, na kvalitních jehňatech nešetřím. když budete mít zájem o více informaci i ohledne chovu a cen za které nakupuji napište do soukromé správy. Doufám že Vám moje odpověď pomohla.
Dakujem veľmi pekne. Už som myslel že mi nikto neodpovie. No trochu smola lebo my sme tento rok na jar kupili 2 mladé jahničky. Chceli sme rozšíriť stádo. Teraz je 5 chovných kusov a jedno veľké jahňa. Jedna jahnicka čo sme kúpili je pravdepodobne cigája x suffolk a druhá to je križenec nejakej dojnej ovce. Kebyže toto vlákno založím skôr tak by sa mi možno podarilo presvedčiť ocina nech kupime tie romanovky. Len aby ste z toho nemali zmätok tak mám 12 rokov. No čo už. Ale aj tieto sú dobré aj keď ešte stále plaché ale hádam si po čase na mňa zvyknú. Zo začiatku ich ostatne trochu šťuchali ale uz som ich to dávno robiť nevidel. Asi sa uzmierili. No skoda lebo ocino našiel aj inzerat na romanovky ale od ich kupy ho odradila mylná predstava o veľkej vlne a bal sa že sa nam budú veľmi mnoziť. Nevadí a keď bude v budúcnosti potreba omladiť stádo tak možno zoženieme tie romanovské ovce. Prajem vám pekný večer.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moji favoriti sú a navždy aj budú cigaje,využiteľnosť v mase,mlieku,vlne
Mali sme veľa plemien vrátane romaniek ,ale u mne sa nikdy nedostali v rebríčku k cigajam teraz máme iba cigaje a niekoľko lakoniek - iba kôli mlieku

Ja mám 13
Valentko

XXX.XXX.213.117
napsal(a):
Mali sme veľa plemien vrátane romaniek ,ale u mne sa nikdy nedostali v rebríčku k cigajam teraz máme iba cigaje a niekoľko lakoniek - iba kôli mlieku
Hej, je pravda ze cigaje sú také všestrannejšie plemeno. Naše dospelé ovce sú baran a jedna ovca to sú krízence sufdolka a cigaje a tá druhá to je dojná ovca. A tie ďlšie 2 tie som spomenul nižsie.
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat kolik máte ovcí lakon a kolik nadojí ? Ale musím uznat že na váš věk jste mi oba vyrazili dech už jsem myslela že mladé lidi chov zvířat nezajíma, mne je 28 zemědelství se věnuji celý život.
Já začínala s valaškami ješte na zakladní škole :) pak jsem přešla různymi kříženci, lakonem, a sufolkama. výborné skušenosti mám s dorprem a teď jsem u romanovek. letos mám od dvou ovcí 5 jehňat.

Máme tri lakony ,z toho momentálne dojíme dve (jedne je minuloročná Jarka práve ma jahňa(cigajaxlacoun)tie dve dojime ,cigaje máme len barence - tieto ovce máme v záhrade na spasenie
Druhé stádo cca 25 kusov vcetne jaheniec je na lúke o rozmeroch ani neviem akých:)to su ciste cigaje ,iba na mäso ,vlnu,ďalšie jahniatka
Lakony dojim ja alebo babka raz denne ,za den daju dačo okolo litra ,keď budem dojit tri tipujem to na cca 1,5l možno o trochu viac,na lakonach som si všimol že bývajú občas agresívne voči iným plemenam ale není to nič hrozne

Dokopy dnes dali 850ml,bol som preliať do odmerky
Všimol som si že som napísal že dojíme raz za deň,myslel som to tak že ja raz,babka raz
Valentko

XXX.XXX.104.177
napsal(a):
Dokopy dnes dali 850ml,bol som preliať do odmerky
Všimol som si že som napísal že dojíme raz za deň,myslel som to tak že ja raz,babka raz
Aj my sme museli dojit ovcu keď nám umrelo jahňa. A ked sa nám to s druhou ovcou stalo tiez tak sme ju už nedojili lebo sme vedeli že mlieko stratí sama. Tento rok je na mladé dosť slabý lebo mame iba jedno jahňa a to barančeka-je poriadne veľký o chvíľu bude taký veľký ako jeho mama. A 2 jahnicky nam po pár dňoch života zomreli-dodnes nevieme prečo, večer ešte boli v pohode a ráno už boli studené. Škoda. Mozno tie naše ovce aj odfotím a pošlem foto sem.

My máme 9 oviec jedného barana a 13 jaheniec čo sa narodili tento rok ,a dve jahence čo sme kúpili tiež tohtoročné,takže u nás je toho dost
Ďekuju za odpověď, ja jen zíram, Matik20 to je celkem slušný nádoj. Jo a Valentko ptal jste se na velikost vlny posílam starší foto mých ovcí to je vlna brzi na jaře před stríhaním, bohužel nemám detailnějsí fotky protože mám ovce ostříhané.

fofo
napsal(a):
Ďekuju za odpověď, ja jen zíram, Matik20 to je celkem slušný nádoj. Jo a Valentko ptal jste se na velikost vlny posílam starší foto mých ovcí to je vlna brzi na jaře před stríhaním, bohužel nemám detailnějsí fotky protože mám ovce ostříhané.
No hej chcel som dojit aj cigaje ale babka povedala že je to zbytočné a mala pravdu to čo dála jedna lakonka som musel vydojit od 4 cigaj,aj keď je možné že práve kojili ,neviem .aj tak som dal to mlieko mačkám lebo posledná cigaja si do neho ,,uľavila"
napsal(a):
No hej chcel som dojit aj cigaje ale babka povedala že je to zbytočné a mala pravdu to čo dála jedna lakonka som musel vydojit od 4 cigaj,aj keď je možné že práve kojili ,neviem .aj tak som dal to mlieko mačkám lebo posledná cigaja si do neho ,,uľavila"
My zase máme ovce len na spásanie pozemku a na maso. A ešte raz všetkým ďakujem za ich odpovede.

Ovečky máte krásne ,máte ich na trvalo či jar-jesen ?,ja sa práve snažím babku prehovoriť aby sme si nechali aspoň jednu pso-ovcu lebo ich mám radšej ako naše mačky a sú ešte aj viacej pritulne ,keď som bol spať u sesternice celý večer bekali lebo sú zvyknuté na to že každý večer si ku nim sadnem a maznam sa s nimi,možno niekto tvrdí že ovca sa nedá spraviť na maznáčika ,prosím príďte sa pozrieť na moje
Ma to aj výhodu lebo aj jedna lakonka je takto skrotenie (nie tak ako cigaje ale celkom dosť) a tá ku mne hneď ráno príde aby som je podojil normálne sama od seba
napsal(a):
Ovečky máte krásne ,máte ich na trvalo či jar-jesen ?,ja sa práve snažím babku prehovoriť aby sme si nechali aspoň jednu pso-ovcu lebo ich mám radšej ako naše mačky a sú ešte aj viacej pritulne ,keď som bol spať u sesternice celý večer bekali lebo sú zvyknuté na to že každý večer si ku nim sadnem a maznam sa s nimi,možno niekto tvrdí že ovca sa nedá spraviť na maznáčika ,prosím príďte sa pozrieť na moje
Ma to aj výhodu lebo aj jedna lakonka je takto skrotenie (nie tak ako cigaje ale celkom dosť) a tá ku mne hneď ráno príde aby som je podojil normálne sama od seba
Mame to chovné stádo. Všetky ovečky okrem Kuba sú základné stádo. Len tie dve co sme doniesli sú ešte malé. Ale aj tie sú chovné. Akurat že ešte sú plaché. Jedna z nich je trochu smelšia a tá druhá tá sa bojí ešte viac. Ale hádam si zvyknú a budú mať veľa mladých. A tá dojná ovca tá je ako taká siréna. Ked je hladná tak vie neskutočne bliakať. Ocino sa pred asi 3 rokmi rozhodoval že ci ju zabijeme na maso alebo ju nechá do stáda. Rozhodol sa že ju nechá lebo s ním komunikovala. A zabil druhú ovcu. Teraz uz ľutuje že nechal túto lebo niekedy mu lezie na nervy. Ale inak to je asi najmilšia ovca zo stáda a má pekné mladé. Veď ten baranček to je jej syn - bude o chvíľu taký veľký ako ona.

Aj my keď sem doniesli novú lakony( ta s malým jahniatkom)bola neuveriteľne plachá ( bola z obrovskeho stáda ktoré bolo takmer celoročne na pastvine a bolo zvyknuté len na dospelých mužov a nikdy v živote nevidela 13 ročného chlapca ani ženu ,po týždňi s mojimi pso-ovcami bola jednou z nich ,asi o tri týždne na to prišiel ten od koho sme ju brali a prišiel si pre plemenneho baranka(tiež lakonak)neveril mi že je to ta istá ovca