Ouessantská ovce

Prodám Ouessantskou ovci - Prodám letošní quessantská jehňata - k dispozici...
V textu
Zdravím, mám dotaz, pokud má někdo stejnou zkušenost.
Od jara mám dvouletého beránka a pětiletou ovečku. V neděli jsem přinesla jehničku. A ti dva ji tak mydlí, že lituju, že jsem ji nenechala někomu jinému. Samozřejmě bych si ji klidně vzala domů, ale ona brečí a chce k nim Ovce ji například dvakrát nabrala hlavou a pak dupla, že malá chvilku zůstala ležet. Nebo k nim leze do přístřešku a beran ji rohama vystrkal hrubé ven. Musela dostat svůj vlastní přístřešek, chvilku tam vydrží, za chvíli se ale zase nutí mezi ně. Beru je všechny tři společně do zahrady a snažím se, aby ovce byly co nejblíž u sebe, aby se jehně nelišilo pachem. Stává se to, nebo mám něco speciálního?
miskkka
XXX.XXX.145.110
Nemáte nic speciálního, spíš by bylo divné, kdyby se chovali jinak, přidat nového člena (a ještě mládě) do zaběhnutého stáda není nikdy snadný, dala bych ji pryč, nebo koupila ještě jedno, dočasně oddělila výběhy a doufala, že si na sebe časem zvyknou a starší je přijmou.
miskkka
napsal(a):
Nemáte nic speciálního, spíš by bylo divné, kdyby se chovali jinak, přidat nového člena (a ještě mládě) do zaběhnutého stáda není nikdy snadný, dala bych ji pryč, nebo koupila ještě jedno, dočasně oddělila výběhy a doufala, že si na sebe časem zvyknou a starší je přijmou.
Presne tak je to normálne. Aj naše ovce to robili keď sme k nim kúpili dve nové ovečky. Trošku ich pošťuchovali a teraz to uz neronia. A ako vám radila miskkka tak ich oddeľte a nech na seba vidia a po čase by sa to malo spraviť.
Martina40
XXX.XXX.243.254
Dobrý večer,
to se stává často, když dáte "maličkýho" (mladšího, menšího) k "velikým" (starším).
Asi fakt nejlepší je počkat (oddělit), až bude maličký větší, aby se dokázal ubránit. Pár šťouchanců sice ještě dostane, ale pak si ujasní místo ve stádě a bude klid. Hierarchii prostě neoblafnete, ovce je zvíře stádové. Někdy se ještě pořadí ve stádě může změnit nebo se v době puberty pokusí o změnu žebříčku sám. To se musí jen přežít.
Mě takhle pravidelně dělají bordel mladé jehničky před prvním připuštěním. provokují staré a pokouší se v žebříčku dostat výš. Pak se to srovná a je zase klid. Ale ty bitky jsou někdy na první pohled dost ostré. Ale jsou na to stavěné, nebojte. Úrazy se stávají výjimečně.
Jednou jsem starým "mazačkám" bahnicím dala jarního beránka - dostal slušně na zadek a pak se nechali připustit. "Kurv...čky" - pardon.
A jednou mi zase starý mazák beran přehodil mladou drzou prvničku až přes ohradu. Dala to teda taky bez úrazu.
Stává se to taky, když dáte laldého kouhoutka ke starým slepicím, že ho bijou.
Nebo mi dvě staré husy seřezaly mladého housera.
Prostě příroda, no. Jen musíte mít dost prostoru. Ten slabý musí mít kam ustoupit. Nezavírat do malého chlívku, nejlepší je velký prostor venku.
Zvířata musí být zhruba stejně silná.
Fakt se to na 99% nakonec podaří spojit.
Hodně zdaru.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zkuste dát jehničce kabátek. Měla jsem to podobně u koz. Jak jsem je kupovala postupně, dvě už byly spolu, když přišla třetí - odrostlá kozenka. Nebylo to tak zlé, ale nechtěy s ní kamarádit a pro ránu daleko nešly. A protože byla odchovaná ve stáji s ústředním topením a u mě ve výběhu se klepala, dostala kabátek. A měla od těch dvou pokoj. Čučely na ni a nevěděly.....Časem si na sebe zvykly a pak už mořily jen mě.
Martina40
XXX.XXX.243.254
Jo, kabátek by možná nemusel být marný. Ovce velmi dobře vidí a kromě čichu se hodně řídí zrakem. Říká se, že svého hospodáře poznají podle obličeje. Takže by je to mohlo trochu poplést a přemýšlkeli by nad něčím jiným.
Sranda je, když stříháme. Jednu vezmeme ven, ostříháme a vrátíme zpátky. A jak vypadá jinak, tak si ji jdou všechny prohlídnout a někdy dostane i žďuchanec než ji poznají.
Já se taky snažím mít ve svém malém stádě sudý počet kusů. Vždycky se mi tam utvoří kámošky po dvou a je to takový nejlepší.
Co třeba tý maličký přidat stejně starou, stejně velkou?
Martina40
napsal(a):
Jo, kabátek by možná nemusel být marný. Ovce velmi dobře vidí a kromě čichu se hodně řídí zrakem. Říká se, že svého hospodáře poznají podle obličeje. Takže by je to mohlo trochu poplést a přemýšlkeli by nad něčím jiným.
Sranda je, když stříháme. Jednu vezmeme ven, ostříháme a vrátíme zpátky. A jak vypadá jinak, tak si ji jdou všechny prohlídnout a někdy dostane i žďuchanec než ji poznají.
Já se taky snažím mít ve svém malém stádě sudý počet kusů. Vždycky se mi tam utvoří kámošky po dvou a je to takový nejlepší.
taky o další přemýšlím, ale radši bych, kdyby si to trochu sedlo. Zkusila jsem dát beránka "do basy", udělala jsem mu ve výběhu malý a nechala ty dvě spolu, uvidíme. Kabátek zní zajímavě 😉
Martina40
napsal(a):
To je pravda. Aj my ked sme tento rok strihali ovce tak ked sme strihali jednu ovcu co už má veľkého barančeka tak keď sme ich pustili syn si nepoznal mamu normálne po nej skákal čo ju nezpoznal. Potom už zistil ze to je jeho mama. Ked sa ostrihajú sú uplne iné. Iba skoda tej vlny. Ale co stým ľudia spravia ked niekto z toho neurobí kabát tak to iba zakope. Ved číňania vykupujú vlnu po 30 centov kilo. To sa malym farmárom nepolatí.
napsal(a):
Zkuste dát jehničce kabátek. Měla jsem to podobně u koz. Jak jsem je kupovala postupně, dvě už byly spolu, když přišla třetí - odrostlá kozenka. Nebylo to tak zlé, ale nechtěy s ní kamarádit a pro ránu daleko nešly. A protože byla odchovaná ve stáji s ústředním topením a u mě ve výběhu se klepala, dostala kabátek. A měla od těch dvou pokoj. Čučely na ni a nevěděly.....Časem si na sebe zvykly a pak už mořily jen mě.
I tohle popisuje Herriot - dal kabátek jehněti (vlastní matka odvrhla) od uhynulého mláděte, náhradní matka (uhynulého) - po porodu v depresi, ho bez problému adoptovala. Snad dostatečně srozumitelné.