Ouessantske ovce a slepice - mohou být spolu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2020 18:29
janapiglet

XXX.XXX.12.154

Mám tři mini ovečky a berana. Přivezu tři dospělé slepice z klecového chovu. Budu mít slepice poprvé v živote - mohou časem sdílet výběh i s mini ovcemi a beranem? Stavím jim teď kurník a budou mít extra výběh, ale je tam společná stěna s mini ovečkami a kdyby mohly byt spolu, bylo by to fajn. Jsme v lese, nemusela bych se možná tolik bát přes den dravců, třeba by je beran a mini ovce od slepic odradili. Na noc budou zavřené v kurníku.
Mate je někdo spolu? Jsou OK?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2020 20:15

Dlhé roky sme chovali ovce a sliepky,kačky,morky,perličky a bez problémov ,teraz máme už iba ovce

7.7.2020 21:11
KrálíkREX

XXX.XXX.83.22

Jo my chováme miniovečky společně s slepicema, husama A kdysi kachnama

8.7.2020 07:02
janapiglet

XXX.XXX.12.7

Super, tak to je prima. Moc Vam obema dekuji

8.7.2020 07:28

Podle toho jak moc mista maj. Kdyby to bylo na malym placku, tak to neni nic moc pastva jak to ovce berou u zeme.

8.7.2020 16:31
janapiglet

XXX.XXX.12.146

Diky mastnacku - myslim, ze celkem 800m2 ujde. Ovce davam past i ven na nasi zahradu, na voditkach a slepicim udelam casem mobilni pletivovou klec, a budu je take soupat i po zahrade.

9.7.2020 00:31
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jehńata slepice honí, slepice nemají klid.
Ovce slepicím vyžerou šrot a pšenici.
Slepice musí mít část, kde na ně ovce nemohou a neprotáhnou se tam ani jehňata,
která honění slepic (až do vysílení) považují za skvělou hru.

Hybridky z haly musíte aklimatizovat.
Na venkovní teploty (znají jen parno, vedro, nad 30 stupňů z haly - stálou teplotu),
budou polonahé, bude jim zima. Neznají tmu. Neznají střídání dne - noc a světlo.
Neznají ptáky, vrabce, vlaštovky, letadla, kočky ani psy, budou mít stres.
Neznají kýbl s vodou a můžou se v něm utopit. Neznají celou pšenici.
Neznají jiný typ napáječek a krmítek.
Neznají bidla-hřady a sezení na nich. Neznají hnízda a snášení v nich.
Neumí chodit ven, pást se na trávě, neumí chodit domů.
Neznají hmyz a žížaly, neznají venkovní bakterie, červy a choroby.
Mohou žrát vejce a projevovat se navzájem kanibalisticky.
To vše trvá minimálně 14 a více dnů. Spíš měsíc.
Pokud začínáte, není moc dobré si brát vynešenky z haly.

9.7.2020 06:11
janapiglet

XXX.XXX.12.74

Diky Honzo. Necham je tedy oddelene od ovci, uvidi se casem, treba az jehnata odejdou jinam.
Jinak souhlas, ale presto to zkusim a koupim si 3. Jeden veterinar mi rikal, ze jedna pani je mela, a hned se naucily na travu, brouky, apod., ze to maji v genech, i kdyz byly v klecich. Po case obrostly a jsou z nich pry uz normalni slepice. Risknu to. Zemrely by tak ci tak, u me budou mit sanci na zivot a dlouhy, pokud to obe strany zvladneme, my nase zvirata nejime, ja je ochranim pred kunami a ony se musi uhlidat pred dravci. Pokud by jedna zacala klovat dalsi, pak ji ukoncim.
Udelala jsem kurnik 2m2, 50cm nad zemi, pro 3 slipky pry dobre.
Jen me jeste trapi jak jim pritapet v zime v mrazech, kdyz na konci nasi zahrady neni moznost proudu. To jeste googlim a ptam se kde koho.

9.7.2020 07:01

honzapm napsal(a):
Jehńata slepice honí, slepice nemají klid.
Ovce slepicím vyžerou šrot a pšenici.
Slepice musí mít část, kde na ně ovce nemohou a neprotáhnou se tam ani jehňata,
která honění slepic (až do vysílení) považují za skvělou hru.

Hybridky z haly musíte aklimatizovat.
Na venkovní teploty (znají jen parno, vedro, nad 30 stupňů z haly - stálou teplotu),
budou polonahé, bude jim zima. Neznají tmu. Neznají střídání dne - noc a světlo.
Neznají ptáky, vrabce, vlaštovky, letadla, kočky ani psy, budou mít stres.
Neznají kýbl s vodou a můžou se v něm utopit. Neznají celou pšenici.
Neznají jiný typ napáječek a krmítek.
Neznají bidla-hřady a sezení na nich. Neznají hnízda a snášení v nich.
Neumí chodit ven, pást se na trávě, neumí chodit domů.
Neznají hmyz a žížaly, neznají venkovní bakterie, červy a choroby.
Mohou žrát vejce a projevovat se navzájem kanibalisticky.
To vše trvá minimálně 14 a více dnů. Spíš měsíc.
Pokud začínáte, není moc dobré si brát vynešenky z haly.

My sme vždy mali hydinu nad chlievami s ovcami (okrem moriek-ty boli v chlieve vedľa oviec)a všetka hydina chodila žrať na vyvýšené miesto cca 1,3m nad zemou,s tým že by jahniatka naháňali hydinu som sa stretol pár krát ,no nikdy nie ako píšete že do vysielania,možno to je preto že sme vždy mali jahniatok viacero a skôr sa hrali medzi sebou ,

9.7.2020 07:04

janapiglet napsal(a):
Diky Honzo. Necham je tedy oddelene od ovci, uvidi se casem, treba az jehnata odejdou jinam.
Jinak souhlas, ale presto to zkusim a koupim si 3. Jeden veterinar mi rikal, ze jedna pani je mela, a hned se naucily na travu, brouky, apod., ze to maji v genech, i kdyz byly v klecich. Po case obrostly a jsou z nich pry uz normalni slepice. Risknu to. Zemrely by tak ci tak, u me budou mit sanci na zivot a dlouhy, pokud to obe strany zvladneme, my nase zvirata nejime, ja je ochranim pred kunami a ony se musi uhlidat pred dravci. Pokud by jedna zacala klovat dalsi, pak ji ukoncim.
Udelala jsem kurnik 2m2, 50cm nad zemi, pro 3 slipky pry dobre.
Jen me jeste trapi jak jim pritapet v zime v mrazech, kdyz na konci nasi zahrady neni moznost proudu. To jeste googlim a ptam se kde koho.

Práve toto je nevihoda toho že ich kúpite 3(viac hláv ,viac tepla) keď im bude zima tak sa zahrejú toho sa báť nemusíte (môj otec je fanúšikom týchto sklbancov a nikdy neprikuroval)

9.7.2020 19:58
janapiglet

XXX.XXX.12.42

Joj Matiku, take diky za nazor, tak myslite, ze i kdyz bude v zime -15 nebo i -20°C, ze muzou byt 3 slepice v drevenem kurniku, jen bych jim tam dala hodne slamy a sena, aby se zachumlaly?

Mame jehnata 3 kluky, jsou stale spolu, ale zkusim pustit slepice a ovce s beranem k sobe az jehnatka odejdou k jinym. Podle toho jak to pujde, bych je nechala spolu pristi rok stale. Ano, jidlo, zrni jim budu davat do kurniku, aby se na to ovce a jehnata nedostali.

10.7.2020 00:07
honzapm

XXX.XXX.134.34

U těch hybridek z drůbežárny je dost vysoké procento úmrtnosti.
Kupte si jich aspoň pět, lépe sedm.
Ostatní jsem nečetl.

10.7.2020 07:17

janapiglet napsal(a):
Joj Matiku, take diky za nazor, tak myslite, ze i kdyz bude v zime -15 nebo i -20°C, ze muzou byt 3 slepice v drevenem kurniku, jen bych jim tam dala hodne slamy a sena, aby se zachumlaly?

Mame jehnata 3 kluky, jsou stale spolu, ale zkusim pustit slepice a ovce s beranem k sobe az jehnatka odejdou k jinym. Podle toho jak to pujde, bych je nechala spolu pristi rok stale. Ano, jidlo, zrni jim budu davat do kurniku, aby se na to ovce a jehnata nedostali.

Súhlasím s honzapm ,často umierajú z rôznych dôvodov,ktoré predo mnou vypísali,a lepšie je mať aspoň 5 sliepok ,tie sa zahrejú aj v takých mrazoch ako opisujete,

10.7.2020 09:23
janapiglet

XXX.XXX.12.104

Ja mam ale kurnik jen 2m2. To je asi na 5 slepic male. Vycetla jsem, ze ma mit 1 slepice spravne 1m2 kurniku. Proto jsem pocitala 3 holky na 2m2 - kdyby 1 nejak umrela, aby byly 2 spolu. Ze bych koupila 4 holky? Asi to tedy udelam...

10.7.2020 09:41

Kľudne ich kúpte aj 5, je hlúposť že že 1 sliepka na 1m2 aj tak sa vám tie sliepky budú na seba tlačiť ,i keď pri hybridoch často dochádza ku kanibalizmu,takže to je asi jediné čoho by som sa na vašom mieste bal

10.7.2020 10:02
janapiglet

XXX.XXX.12.104

OK vdaka Matiku - uvidime - budou se ucit ony v klasicke prirode a ja taky - slepice poprve v zivote tesim se az je propojim i s minioveckami a budou mit oboje vetsi rajon. Pokud me ma duchodova zada dovoli, mozna jeste casem vykopu sloupky a zvetsim jim vybeh smerem do nasi zahrady. Hezke leto

10.7.2020 10:03

Aj vám pekné leto,a celé vajíčok od slepiciek

10.7.2020 15:00
Valentko

XXX.XXX.100.59

No to je dobre že ich kúpite viac lebo z troch sliepok mať veľa užitku nebudete. Keď nieste veľká rodina tak 5 sliepok by vám malo stačiť. Dúfam že vám to výjde.

14.7.2020 11:18
janapiglet

XXX.XXX.12.41

Nakonec jsem vcera koupila 4 holky. Jedna vypada jako slepice, ma slusner peri, a 3 jsou dost odrbane bez peri. K memu udivu me dnes daly hned 4 vajicka - ale vsechna maji strasne tenkou skorapku, mekkou, i dira, takze mam jen 2 vajicka a studuji, jak u nich vylepsit skorapku.
S ovcemi je spojim tam za 14 dni, az si nejprve samy zvyknou na travu venku.

14.7.2020 15:07
janapiglet

XXX.XXX.12.48

Tak dnes odpo mi daly dalsi 2 vajicka a obe uz super, skorapka jako z obchodu. Udelala jsem jim rano 3 hnizda, evidentne je na sva vajicka potrebovaly, obe jsem nasla tam.
Prominte, ze tu pisi i o slepicich, ale jsem nadsena, ani ve snu me nenapadlo, ze bude 6 vajicek za 2 dni
...uz psat nebudu - jen o oveckach

16.9.2020 17:24
janapiglet

XXX.XXX.12.172

Jen vam chci napsat, ze mam 5 slepic z velkochovu, jak doporucil Matik, jsou super. Daly se rychle ochocit, davaji 3-4 vajicka denne, max.6. Diky vam jsem jim i zastrihla kridla. Jeste jednou dekuji za dobre rady
- postupne jsem je zvykala s ovcemi a beranky pres plot (mam oddelene ohradky)
- nejprve se jich ovce i beran bali :-)
- kdyz odesla jehnata, propojila jsem je
- maji ted cca 700m2 spolecne uplne bez problemu
- ovce a beran jim nejedi z misky psenici a smes pro nosnice
- slepice jim zase nejedi nasekanou travu, mrkev, jablka
- mame ted 2. berana a extremne hodneho, vubec netrka, jen ovce vychovne
- kdyz jedi slepice z misky, nebo jim neco hodim do travy, beran si nekdy stoupne nad jidlo a dela mu dobre, jak pod nim behaji a simraji ho na brise :-)

Jsem tak nadsena, ze jsou pospolu, ze jsem udelala video, ale delam jen v angline - pro vetsinu sveta. Jsem zacinajici 60. leta youtuberka, takze shovivavost nad kvalitou, pokud se budete chtit kouknout, tocim jen s mobilem v ruce, kameru nemam :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ctCuLBGRR-o&t=2s

Přidejte reakci

Přidat smajlík