Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Duos3498

19.9.2020 21:24
Duos3498

XXX.XXX.70.130

Mám dvě letošní kozičky. (Křížence české bílé a hnědé) Jsou 5 měsíců staré. Řeším otázku jestli je když se budou prskat připustit. Jedna je drobnější, druhá statnější. Mají kolem 30 kg, možná trochu více. Eventuálně připustit jen tu větší. Prosím o zkušenosti a názory. Díky moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2020 14:11

Duos3498 napsal(a):
Mám dvě letošní kozičky. (Křížence české bílé a hnědé) Jsou 5 měsíců staré. Řeším otázku jestli je když se budou prskat připustit. Jedna je drobnější, druhá statnější. Mají kolem 30 kg, možná trochu více. Eventuálně připustit jen tu větší. Prosím o zkušenosti a názory. Díky moc.

Za mě jsou moc mladé.

20.9.2020 16:02
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Jsou moc male..vaha 30 kilo je moc malo, nechte je dorust do pristiho podzimu..my pripoustime kozy pouze temer dospele, v 1a pul roce..

20.9.2020 17:20
Matsik

XXX.XXX.100.97

Také jsem mívala kozy a z nezkušenosti jsem nechala připustit hned na podzim jako 7mi měsíční. Pán od kterého jsem ji měla radil ať ji nechám připustit hned že pak doroste. Byla to chyba porod sice celkem v pořádku, ale nikdy nedorostla a zůstala drobná a určitě to mělo vliv i na pozdější nižší dojivost.

20.9.2020 20:25

ančovička1 napsal(a):
Jsou moc male..vaha 30 kilo je moc malo, nechte je dorust do pristiho podzimu..my pripoustime kozy pouze temer dospele, v 1a pul roce..

Ano, rok a půl je chovatelská dospělost.

20.9.2020 21:10
pajca

XXX.XXX.162.141

Kozička zařazená do reprodukce by měla mít nejméně 35 kg,
za předpokladu dobré výživy, protože březost růst zpomaluje.
Počkejte až do prosince, nebo ledna, pak uvidíte jak na tom budou.

20.9.2020 21:58
moonika

XXX.XXX.230.24

Ta na druhej foto , pokial bude mat za par mesiacov ku 40kg by sa podla mna mohla pripustit. Moja najvacsia koza bola pripustena v siedmich mesiacoch, bola dost velka a vsetko v pohode zvladla a je z nej taky kus kozy ze pani z vet.spravy myslela ze je to cap:-) vacsinou inak pripustam v druhom roku ale mala som dva pripady ketozy kvoli tomu(asi) ze v druhom roku ked sa pripustali uz boli pretucnene aj ked som neprekrmovala) U koz ktore neboli tak tucne som nikdy ketozu nemala .

20.9.2020 22:46
roklanka

XXX.XXX.46.254

Kozička by měla mít 2/3 velikosti své matky ,toho se držím já. Váha je zavádějící podle mého ,mám kredenciozní kozy ,ale i drobné. Kozičky připouštím zpravidla ten samý rok co se narodí (rodí se leden-únor) a v listopadu - prosinci jdou ke kozlovi. Dorostly a přerostly své matky .

14.10.2020 13:09
petr008

XXX.XXX.76.218

moonika napsal(a):
Ta na druhej foto , pokial bude mat za par mesiacov ku 40kg by sa podla mna mohla pripustit. Moja najvacsia koza bola pripustena v siedmich mesiacoch, bola dost velka a vsetko v pohode zvladla a je z nej taky kus kozy ze pani z vet.spravy myslela ze je to cap:-) vacsinou inak pripustam v druhom roku ale mala som dva pripady ketozy kvoli tomu(asi) ze v druhom roku ked sa pripustali uz boli pretucnene aj ked som neprekrmovala) U koz ktore neboli tak tucne som nikdy ketozu nemala .

To je Krasavice přenádherná.... K tomu to zátiší. Povedla se Vám umělecká fotka roku. Kozy, to je moje láska . Jsou to nádherná a vysoce inteligentní (bohužel u nás nedoceněná) zvířata.
Víc takových krásných kozének.

K tématu: naši nejlepší dojnici jsme nechali připustit v prvním roce ve věku 9 měsíců. Na vrcholu laktace dává ve 4. roce okolo 4 l/den, +/-. Letos dojí už osmý měsíc a dává aktuálně 3 l/den. Je super, ale nikdy nedorostla velikosti její matky, ta byla 5-ti litrová dojka. Přičítám to tomu, že jsem ji nechal připustit v prvním roce a nepočkal do dalšího roku.

14.10.2020 19:18
petraodlesa

XXX.XXX.5.215

Koza je pes, který dává mléko 👍🤩

14.10.2020 20:40
petr008

XXX.XXX.193.159

petraodlesa napsal(a):

Ano, naprosto s Vámi souhlasím, koza je nejlepší přítel člověka, podobně jako žena nebo kůň, či pes . A navíc - dává mléko - a to se vyplatí .

14.10.2020 20:59
pajca

XXX.XXX.46.226

Tak že nejlepším přítelem člověka (člověka muže) je koza, pak žena
a následují kůň a pes. Koza je výš než žena protože navíc dává mléko.
A to se vyplatí.

14.10.2020 21:06
pajca

XXX.XXX.46.226

petraodlesa napsal(a):

Tak proto někomu kozí mléko nevoní. V každém bytě, ve kterém je pes,
je totiž pes cítit, ať děláte co děláte.

14.10.2020 21:30
petr008

XXX.XXX.193.159

pajca napsal(a):
Tak že nejlepším přítelem člověka (člověka muže) je koza, pak žena
a následují kůň a pes. Koza je výš než žena protože navíc dává mléko.
A to se vyplatí.

Nebuďte tak vztahovačná. Ostatně, co by ženy bez nás mužů počaly...? A přesto je máme rádi.

PS: jen jsem chtěl vyjádřit, že žena je vlastně skvělá věc. No a možná jsem byl trochu jazykově neobratný.

14.10.2020 21:36
pajca

XXX.XXX.46.226

petr008 napsal(a):
Nebuďte tak vztahovačná. Ostatně, co by ženy bez nás mužů počaly...? A přesto je máme rádi.

PS: jen jsem chtěl vyjádřit, že žena je vlastně skvělá věc. No a možná jsem byl trochu jazykově neobratný.

Když Bůh stvořila muže, v podstatě jen žertovala.

14.10.2020 21:44
petr008

XXX.XXX.193.159

Ano, ale i tak chtěla vytvořit něco dokonalejšího.

14.10.2020 22:16
pajca

XXX.XXX.46.226

Ano muž byl první pokus.
Žena je na žebříčku dokonalosti podstatně výš.
Žena předává život.
Muž se na tom podílí pouze předáváním svých genů za pomoci
2-3 minutového funění do ucha ženy.

15.10.2020 00:28
petr008

XXX.XXX.193.159

Pozoruhodná úvaha. Já jsem měl vždy za to, že žena stojí na žebříčku výš, jen když obírá jabka a chlap jí drží ten žebřík, aby nespadla a neublížila si .
Nu a pokud jde o to funění, poradím to našemu kozlovi. Zrovna včera a ještě den před tím byl u nás pán se dvěma kozénkami. Kdybych byl býval věděl dřív, že se geny funí do ucha, nemusel se chudák kozel půl hodiny namáhat a za 2 - 3 minuty by bylo nafuněno.

15.10.2020 07:02

pajca napsal(a):
Ano muž byl první pokus.
Žena je na žebříčku dokonalosti podstatně výš.
Žena předává život.
Muž se na tom podílí pouze předáváním svých genů za pomoci
2-3 minutového funění do ucha ženy.

Ano, první pokus je vždycky nepovedený

15.10.2020 08:21
petr008

XXX.XXX.193.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, první pokus je vždycky nepovedený

To je sice možné, každopádně když se tvoří nové dílo, tak se na začátku využívá nejkvalitnější materiál, jehož se pak u těch následujících pokusů nemusí vždy v patřičné míře dostávat. Ale nevadí, druhá jakost je taky dobrá, jen se nesmí moc často zmiňovat. Bylo by to i nevděčné. Vždyť Stvořitel dal přece muži ženu darem a jak se říká - darovanému tomuto onomu na zuby nehleď.

15.10.2020 10:00

petr008 napsal(a):
To je sice možné, každopádně když se tvoří nové dílo, tak se na začátku využívá nejkvalitnější materiál, jehož se pak u těch následujících pokusů nemusí vždy v patřičné míře dostávat. Ale nevadí, druhá jakost je taky dobrá, jen se nesmí moc často zmiňovat. Bylo by to i nevděčné. Vždyť Stvořitel dal přece muži ženu darem a jak se říká - darovanému tomuto onomu na zuby nehleď.

I tak se to dá brát.

akasz

6.1.2021 17:37
akasz

XXX.XXX.57.64

Dobrý deň, v chove kôz len začínam a prosím o radu:
Koncom januára by som mal priviezť holandské minikozy a 2 kozlov s PoP. To budú mať kozy 1 rok. Chcel by som ich pripustiť a vytvoriť skupiny (2+1 a 1+1) - (jeden z kozlov je na jednu kozu príbuzný) - a po odrastení mláďatá prehodiť k druhému kozlovi kvôli zamedzeniu príbuzenskému kríženiu.

Je reálne pripustiť kozy aj v lednu, únoru aby stihli rodiť ešte do tepla? Rozprskajú sa keď budú mať u seba kozla? Môžu byť kozy spolu s kozlami až do pôrodu?

Prípadne je lepšie oddeliť kozlov od kôz a pripúšťať v inú ročnú dobu? Mám obavy ako to budú zvládať, budú totiž oddelené len plotom. Tiež je otázka, či si to nedajú aj cez plot. Je to lesnícke oborové pletivo.

Kamerunské ovce som pripúšťal ešte pred týždňom , ale neviem či je rozdiel pri kozách.

ďakujem za všetky rady
M.

6.1.2021 18:43
petr008

XXX.XXX.139.160

Zdravím,
ad 1, kozy se říjí i v lednu i v únoru, je tedy možné je připustit, ale říje postupně slábnou. sice nechápu proč chcete rodit do tepla, ale to je jedno.
ad 2, budou se říjet i bez kozla, ale s kozlem to bude lepší.
ad 3, mám kozla s kozami až do porodu, během porodu i po porodu, zkrátka stále a nikdy se žádná nehoda nestala (kozy mám ale u domu, takže stále pod dohledem)
ad 4, je velmi pravděpodobné, že se kozel bude na kozy dobývat přes pletivo s velkými oky (lesnické oborové pletivo) a zraní se vám nebu uškrtí.

S kamerunkama si užijete spoustu srandy, přeji ať se daří. P.

Přidejte reakci

Přidat smajlík