Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2020 13:58
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Letos v červnu naše mladá koza poprvé porodila. Kozlík už skončil na pekáči. Kozičku ne a ne udat. Kozičky zabíjet, to ne... pozitivní sexuální diskriminace. Už koncem léta jsme zkoušeli mámu odpojovat, malá šála z jednoho, druhé bylo plné. Aj, to bylo! Řekla bych, z pohledu kozy: výborná matka, hlídá mlíko pro malou. Z pohledu chovatele: koza na zabití. Tak jančit, to jsme ještě neměli. Nakonec to šlo vždy pár vteřin, když ji můj držel ve vzduchu předníma nohama. Než přišla na to, že když bude poskakovat na zadních, že přestanu jí to mlíko krást 😉😊🙈 No, nic. Nepomohlo krmit, držet, můj měl i modřiny, i krvavý šrám na zádech od rohů. Koza zvítězila 😂 a malá se naučila pít z obou struků. Už je jí půl roku, asi mlíko od mámy má málo, začala odpíjet i babičku 😉 hotová Otesánečka...😊 však je taky jak malý medvídek Pú. Kdy to skončí? Babičku dojíme, stačí nám do kafe a buchet. No, sranda s kozama. Ještě pořád s nimi chodím na louku, ještě jim ta travička chutná. Ale sena mají dost. Nebojte se.
Jak to odnaučit pít???

12.12.2020 18:21
evaodtabora

XXX.XXX.214.57

Nejlépe by bylo na noc je oddělit. Kozu bych podojila a pak k ní pustila mladou. Měli byste mléko aspoń z jednoho dojení. Já sem to tak dělala. Později ji koza sama od sebe odháněla.

12.12.2020 18:22
moonika

XXX.XXX.208.250

Aj mne dve potvorky este kradnu mlieko mamam. Jedna konecne prestava upijat a od druhej mam mlieko len ked prelepim struky, potrebujem ju dat nutne prec, lebo to lepenie je babracka. Uz sa mi stalo ze asi po par tyzdnoch lepenia uz potom mama dcere nedovolila pit, ale kedze ta vasa potvorka odpija aj babke tak neviem neviem. Pokial sa nepreda, budete asi musiet ist podla rozumu nie citov ak ju nemate moznost oddelit, lebo za chvilu tam budete mat kopu koz a mlieka za salocku :-) a hentu jej maminu to nejak musite naucit, drzim palce:-)

12.12.2020 21:01
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Už chováme kozy kolik let, ale takovou bojovnici jsme ještě neměli. Myslím, že i ty struky přelepit by byl problém. Dělala jsem to běžně. Ale klidným kozám, ne takové furii. Ale je to nejhezčí koza, jakou jsme kdy měli. No nic, bude na parádu a porody. Děkuji za radu 👍

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2020 06:36

petraodlesa napsal(a):
Už chováme kozy kolik let, ale takovou bojovnici jsme ještě neměli. Myslím, že i ty struky přelepit by byl problém. Dělala jsem to běžně. Ale klidným kozám, ne takové furii. Ale je to nejhezčí koza, jakou jsme kdy měli. No nic, bude na parádu a porody. Děkuji za radu 👍

To ne! Jak jí necháte zvítězit jednou , tak bude zle. V základních věcech, jako dojení,krmení , zavírání a ošetřování. Musí pochopit, že ten kdo rozhodje jste Vy! Jak párkrát povolíte máte ztraceno. Kozy nejsou hloupé a brzy by byly šefem a Vy a konci hyrarchie. Takže mladou na noc oddělit a ráno podojit. Navíc pokud tam mladá už cucá i jiné než matku , tak pozor aby se z toho nestal zlozvyk a ona to nedělala i v dospělosti. Ať se daří

13.12.2020 11:02
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Děkuji za radu. Naštěstí malá půjde z domu, ozval se zájemce, jako společnicí ke kastrovanému kozlíkovi.
Ano, je mi jasné, že vyhrála. Jsme už chovatelé staršího data, i věku, takže jsme smířlivější k osudu. A když ji nezkrotí můj muž 90/ 174, pak už leda porážková pistole. Ale je jí rok a půl, je nádherná, takže zůstane na potomstvo. Doufám, že její dcera tu bojechtivost nepodědí.

13.12.2020 13:49

petraodlesa napsal(a):
Děkuji za radu. Naštěstí malá půjde z domu, ozval se zájemce, jako společnicí ke kastrovanému kozlíkovi.
Ano, je mi jasné, že vyhrála. Jsme už chovatelé staršího data, i věku, takže jsme smířlivější k osudu. A když ji nezkrotí můj muž 90/ 174, pak už leda porážková pistole. Ale je jí rok a půl, je nádherná, takže zůstane na potomstvo. Doufám, že její dcera tu bojechtivost nepodědí.

I když krocení není o fyzické převaze - třeba u koní.

13.12.2020 14:26
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

No, koně jsou pro mně španělská vesnice.
Ale to bychom na no museli mít klec s bodlinami dovnitř 🙈
Jednou jsem vyčetla zde, že aby beran věděl, kdo je pán, má ho majitel povalit na zem, pár minut na něm ležet 🙈. No, akorát mu tím pochroumal jednu přední nohu. I s ní mě pak, neřád, naháněl po zahradě, kulhaje. Suffolk. To byla corrida, nezapomenutelný zážitek 😉 ale klobásky byly prvotřídní 🥳

13.12.2020 14:28
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

My jsme takoví mazliči. Ani psa vychovat neumíme, ne tak kozu. Kozy máme ad 1, protože se rády mazlí, se 2, nemusí se stříhat. Známý chová kozy jen na pastvu, nedojí. Aby nemusel stříhat. Kamerunky byly, ale jsou plaché i po letech.

13.12.2020 17:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I když krocení není o fyzické převaze - třeba u koní.

Ano není to o fyzické převaze spíše o té kdo to déle vydrží. I v práci to tak je. Některé krávy se naučí na dojení velice rychle. Jiným to trvá i 2-3 měsíce než pochopí , že se tomu nevyhnou a je lepší po dobrém než po zlém. No a malá část to nepochopí nikdy a jde na jatky. Ale těch je minimum. Dojíme kolem 700 krav a za poslední 4 roky šly na porážku 2 krávy co to prostě nepochopily vůbec. Chce to vydržet. A paní zadavatelce budu držet palce. Třeba se u další laktace umoudří. Ale chce to i z Vaší strany nepolevit. Prostě pánem jste na dvorku Vy! Ne koza.

13.12.2020 19:09
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Ecitejok, děkuji za doplňující vysvětlení. Tak zkusíme po příštím okozlení. I za držení palců 😄

13.12.2020 20:23
moonika

XXX.XXX.199.253

Jj ako pise ecijetok, nepolavit :-)

13.12.2020 22:03
ančovička1

XXX.XXX.59.247

Koza,urcite I krava, se musi zvykat na dotyk ,hlazeni, drbani,cesani karacem, uz od malinka, od kuzlete..nikdy nemam problem s dojenim prvnicky,protoze ji od kuzlatka zvykam dotykum I na veminku, ucelne..stoji,jako pribita...prvni dojeni,pohoda..je to jen vychovou..
U kozy mam ted jeste breznovou kozicku, 9 mesicu..,stale pije..nechavam ji pit,protoze mleka mame vsichni dost..vzdycky jsem nechala mladou kozicku pit po libosti, koza taky😁, kdyz koza zabrezla, skoncilo piti,koza ji tvrde odmitla sama..

14.12.2020 10:13
roklanka

XXX.XXX.46.182

Největší souboj při dojení jsem zažila s tou nejvymazlenější kozičkou. V podstatě vyrostla v kuchyni. Jako denní kůzle jí nabrala koza a kozička ochrnula,ale cit v zadních nohou měla,tak strávila měsíc v krabici v kuchyni. Zachránila jí její obrovská chuť k životu. Když jsem jí vracela do chlívku,bylo to,jako když dáváte dítě do školky,její stádo byli lidi,kozy pro ní byly cizinky. Ani ohradník,ani pastavecké pletivo jí nezabránilo návratu do kuchyně. Postupem času vzala kozí stádo na milost,ale na zavolání přiběhla jako pejsek,Bláhově jsem se domnívala,že s Emilkou bude dojení jedna radost,nebylo místo na jejím tělě,kde by si nenechala sáhnout,drbání si vysloveně užívala. Po porodu ochotně vyskočila na dojírnu,zabořila hlavu do kýblu a pak to začalo . Předáděla neuvěřitelné sportovní výkony včetně kotoulu.,stojka na předních byla standart. To trvalo asi měsíc,byla stejně tvrdohlavá jako já. Nakonec pochopila,že nezvítězí a vedoucí koza jsem já.
Druhým extrémem byla Milena. Její kozičku jsem odstavila na tři měsíce,po třech měsících jsem kozičku pustila na pastvu se stádem . Milena jí okamžitě poznala ,kozička jí a první co udělala,že se šla napít. Nakonec jsem musela holky rozdělit,protože Milenče pilo stále,ač byly už obě připuštěné.Až když byly obě po porodu a setkaly se na pastvě,Milenče to zase zkusilo
a to už jí matka nedovolila.

14.12.2020 11:32

roklanka napsal(a):
Největší souboj při dojení jsem zažila s tou nejvymazlenější kozičkou. V podstatě vyrostla v kuchyni. Jako denní kůzle jí nabrala koza a kozička ochrnula,ale cit v zadních nohou měla,tak strávila měsíc v krabici v kuchyni. Zachránila jí její obrovská chuť k životu. Když jsem jí vracela do chlívku,bylo to,jako když dáváte dítě do školky,její stádo byli lidi,kozy pro ní byly cizinky. Ani ohradník,ani pastavecké pletivo jí nezabránilo návratu do kuchyně. Postupem času vzala kozí stádo na milost,ale na zavolání přiběhla jako pejsek,Bláhově jsem se domnívala,že s Emilkou bude dojení jedna radost,nebylo místo na jejím tělě,kde by si nenechala sáhnout,drbání si vysloveně užívala. Po porodu ochotně vyskočila na dojírnu,zabořila hlavu do kýblu a pak to začalo . Předáděla neuvěřitelné sportovní výkony včetně kotoulu.,stojka na předních byla standart. To trvalo asi měsíc,byla stejně tvrdohlavá jako já. Nakonec pochopila,že nezvítězí a vedoucí koza jsem já.
Druhým extrémem byla Milena. Její kozičku jsem odstavila na tři měsíce,po třech měsících jsem kozičku pustila na pastvu se stádem . Milena jí okamžitě poznala ,kozička jí a první co udělala,že se šla napít. Nakonec jsem musela holky rozdělit,protože Milenče pilo stále,ač byly už obě připuštěné.Až když byly obě po porodu a setkaly se na pastvě,Milenče to zase zkusilo
a to už jí matka nedovolila.

Kotoul vpřed nebo vzad?

14.12.2020 13:39
roklanka

XXX.XXX.46.182

vpřed

14.12.2020 15:30
ančovička1

XXX.XXX.59.247

roklanka napsal(a):
vpřed

Roklanko,no,tak to bylo pekne!😁..tak to mam nejake zvlastni kozy😁...necham se prekvapit priste,uberu na optimismu😂🐐🐐🐐

14.12.2020 17:20
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Já jí také od mala hladila, těhotná si nechala denně osahávat veminko, teda, to, co teprve rostlo 😉 ale cirkus začal. No, kotouly to nebyly,jak říkám, tanečky na zadních. Dostane ještě jednu šanci po dalším porodu, jinak půjde 😌

Přidejte reakci

Přidat smajlík