Dobrý večer,
jdu s dotazem, mám dva plemeníky. Jeden je starý 2 roky druhý 4 roky.
Asi před necelým týdnem, jsem je oddělil, každého od svého harému a dal je dohromady do jedné ohrady.
Ale ihned po tom, co jsem je k sobě pustil, tak ten mladší 2 letý začal trkat toho staršího 4 letého a narážet do něj a to celkem silně, až jsem se bál, aby mu vážně neublížil. Následně jsem je byl po sloučení večer kontrolovat a vypadalo to, že už to bude v pohodě. Přitom jsem je měl spolu na jedné pastvě do doby, než jsem je na podzim rozdělil do harému a to bylo v pohodě. Doposud, když je chodím každý den krmit a kontrolovat, tak se mi zdálo, že už to mají mezi sebou urovnané, ale dnes to opět pokračovalo a mladý zase začal staršího "provokovat" a nakonec ho zase nabral z boku. Starší již nemá tolik síly, sice se ohání a snaží se bránit, ale už to není jako ten mladší. A navíc má problém s jednou nohou, má mezi paznehty výrůstek, takže se musí často ošetřovat a na nohu trochu pajdá.
Nemáte prosím s tímto problémem někdo zkušenosti? Nebo nedělají to vaši berani také? Mám strach abych jedno ráno nepřišel a staří beran nebyl KO. Už přemýšlím, že budu muset ohradu přepůlit na dvě části a rozdělit je od sebe.
Děkuji za rady.
chovatel_17
napsal(a):
Dobrý večer,
jdu s dotazem, mám dva plemeníky. Jeden je starý 2 roky druhý 4 roky.
Asi před necelým týdnem, jsem je oddělil, každého od svého harému a dal je dohromady do jedné ohrady.
Ale ihned po tom, co jsem je k sobě pustil, tak ten mladší 2 letý začal trkat toho staršího 4 letého a narážet do něj a to celkem silně, až jsem se bál, aby mu vážně neublížil. Následně jsem je byl po sloučení večer kontrolovat a vypadalo to, že už to bude v pohodě. Přitom jsem je měl spolu na jedné pastvě do doby, než jsem je na podzim rozdělil do harému a to bylo v pohodě. Doposud, když je chodím každý den krmit a kontrolovat, tak se mi zdálo, že už to mají mezi sebou urovnané, ale dnes to opět pokračovalo a mladý zase začal staršího "provokovat" a nakonec ho zase nabral z boku. Starší již nemá tolik síly, sice se ohání a snaží se bránit, ale už to není jako ten mladší. A navíc má problém s jednou nohou, má mezi paznehty výrůstek, takže se musí často ošetřovat a na nohu trochu pajdá.
Nemáte prosím s tímto problémem někdo zkušenosti? Nebo nedělají to vaši berani také? Mám strach abych jedno ráno nepřišel a staří beran nebyl KO. Už přemýšlím, že budu muset ohradu přepůlit na dvě části a rozdělit je od sebe.
Děkuji za rady.
Chovat 2 plemenne barany v jednom stáde sa velmi neoplatí. Urcite ich budete musieť rozdeliť. A vlastne prečo máte dva barany?
Valentko
napsal(a):
Chovat 2 plemenne barany v jednom stáde sa velmi neoplatí. Urcite ich budete musieť rozdeliť. A vlastne prečo máte dva barany?
Možná jste to špatně pochopil, nemám je ve stádě s bahnicemi, mám momentálně pouze v ohradě jen ty 2 berani a v jiné vzdálené ohradě ovce, takže ovce a berani na sebe nevidí. Každý dostal na podzim svůj harém. Mám 2 jelikož zvětšuji chov a chci si nechávat bahnice. Tak abych měl 2 různé krve.
Uživatel s deaktivovaným účtem

chovatel_17
napsal(a):
Možná jste to špatně pochopil, nemám je ve stádě s bahnicemi, mám momentálně pouze v ohradě jen ty 2 berani a v jiné vzdálené ohradě ovce, takže ovce a berani na sebe nevidí. Každý dostal na podzim svůj harém. Mám 2 jelikož zvětšuji chov a chci si nechávat bahnice. Tak abych měl 2 různé krve.
Píšete, že se vám perou. A starší na to doplácí. Selský rozum mi říká rozdělit.
Ja nejsem zadny super chovatel, jsou tu jini opravdovi borci, ale z moji zkusenosti vam doporucuji berany oddelit.
Ja jsem mela 7. leteho berana a k nemu ani ne rocniho, toho 7. leteho jsem mela uz 2. rok vyklesteneho, oba byli spolu OK, cely cas, az do listopadu. Pak zacal ten ani ne rocni napadat stareho, pritom ten si nevsimal nikoho, az kdyz ho parkrat prastil, pak se na nej teprve ten 7 lety rozebehl a mlady by nemel sanci pri rozdilu vahy a velikosti toulcu - musela jsem je rozdelit a jeste udelat mezi ockatymi ploty drevenou stenu - mlady casto stal u plotu a stareho si pres plot hlidal, mlatil by se i pres plot, kdyby meli stranu spolecnou.
chovatel_17
napsal(a):
Darmo ich nevidia stačí že ich cítia. Barany su proste potvory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

chovatel_17
napsal(a):
Cítit je nemohou, jsou od nich několik metrů přes půl farmy.
Několik metrů nic není. Cítí je.
Ti starší berani něco vydrží, ale pak když to rozběhnou, tak mladí nemají šanci. Mě starší beran zabil 1,5 letého, který byl také do chovu, prasklá lebka a na fleku mrtvý. Za pár let dal lekci mladému provokatérovi - synovi. Sama jsem viděla, jak mladý letí 2 m luftem - starý couval narozdíl od mladého dlouho, ale pak to bylo k nezastavení. Radit Vám nebudu, to si rozhodněte sám. Sama bych dva (ani víc) berany dohromady neměla. Pro zajímavost - teď mám ovce zavřené ve chlívě a beran žije hned vedle pod přístřeškem společně s kozou. Harmoničtější soužití jsem ještě neviděla :-D A beran je úplně v klidu...
TOMč.11
2 berani spolu problém a dotaz
Mám 4 letého SUFFOK a 2 letého TEXEL každý pro své stádo bahnic . Po předpokládaném zabřeznutí bahnic jsem na Nový ROK 1.ledna obě stáda včetně beranů sloučil dohromady . I když se berani občas vzájemně poměřují v trkání, zpravidla mladší TEXEL ustane a podřizuje se staršímu a váhově mohutnějšímu SUFOKOVI. Berany od stáda oddělím až skončí porody a pak oba spolu doposud vegetovali bez problémů. Dělám to špatně ?? Děkuji za názory i rady. TOMč.11
Také máme společně tři berany a vždy když je nějaká změna / stříhání nebo když jednoho vracíme od stáda zpět k beranům/ tak se tlučou až mají krvavé hlavy. Pokud není některý výrazně slabší tak to ustojí. Váš 4 letý beran je ještě mladík, tak by se měl ubránit. Sledujte je a pokud není jeden z beranů menší tak si to vyříkají. Problém bývá když je starý beran který se nechce podřídit mladšímu, nebo zas třeba roční který nemá silnou hlavu.