Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pro informaci, kdyby to někomu uniklo:
http://cmszp.cz/mze/2021/zakaz-kastrace-samcu-a-zkracovani-ocasku-zaskrcenim-od-1-2-2021/?fbclid=IwAR3FIbyyxPsctbYtesQRMdeHzPoZ72YHrPC0Ohwdw2ZTMXzMk-f7o2OHv7Y
Bodlinko, mám takové tušení, že jste psala někde , že jste veterinářka.
Mohu se tedy zeptat, jak lze jinak kastrovat beránky a kupírovat ocásky?
To budu muset po každém narozeném jehněti volat veterináře a on bude muset jehně uspat vykastrovat a kupírovat ocásek?
A co chovatelé, co mají velkochovy třeba kolem 100jehňat i více ročně? A nemají také vzdělání veterináře?

napsal(a):
http://cmszp.cz/mze/2021/zakaz-kastrace-samcu-a-zkracovani-ocasku-zaskrcenim-od-1-2-2021/?fbclid=IwAR3FIbyyxPsctbYtesQRMdeHzPoZ72YHrPC0Ohwdw2ZTMXzMk-f7o2OHv7Y
Proč mi to háže error?

napsal(a):
Takže gumičkovací kleště už nemám dětem ukazovat? A ani je půjčovat?

chovatel_17
napsal(a):
Bodlinko, mám takové tušení, že jste psala někde , že jste veterinářka.
Mohu se tedy zeptat, jak lze jinak kastrovat beránky a kupírovat ocásky?
To budu muset po každém narozeném jehněti volat veterináře a on bude muset jehně uspat vykastrovat a kupírovat ocásek?
A co chovatelé, co mají velkochovy třeba kolem 100jehňat i více ročně? A nemají také vzdělání veterináře?
ano, správně
teda do osmi týdnů ho k tomu nemusí uspávat

napsal(a):
Takže gumičkovací kleště už nemám dětem ukazovat? A ani je půjčovat?
vyhodit tam, kam se vyhodily šablony na kupírování uší

napsal(a):
Díky.

napsal(a):
A Burdizzovy kleště taky?

chovatel_17
napsal(a):
A jakým způsobem se to dělá? Nějak podobně jako u selat?
stejně.
ale musíte k tomu mít odbornou způsobilost
Osobami odborně způsobilými k výkonu odborné veterinární činnosti v rozsahu a způsobem odpovídajícím jejich odborné způsobilosti jsou dále osoby, které získaly odborné způsobilosti podle §59a odst. 1 písm. a) až e) zákona č.166/1999 Sb. – minimálně středoškolské vzdělání s maturitou ve veterinárním oboru, nebo v oboru, který odpovídá druhu a rozsahu činnosti (lékařství, chemie, biologie nebo zootechnika).
napsal(a):
stejně.
ale musíte k tomu mít odbornou způsobilost
Takže se při kastraci nařízne pytlík a kulky se vyříznou?
A ocásky se pak normálně za živa odštípnou?
Pokud ano, tak to mi přijde horší než gumičkování. :(
Nebo to chápu špatně a stále se mohou používat gumičky, ale musí je nasazovat veterinář či odborně způsobilá osoba?
chovatel_17
napsal(a):
Takže se při kastraci nařízne pytlík a kulky se vyříznou?
A ocásky se pak normálně za živa odštípnou?
Pokud ano, tak to mi přijde horší než gumičkování. :(
Nebo to chápu špatně a stále se mohou používat gumičky, ale musí je nasazovat veterinář či odborně způsobilá osoba?
No nevím - gumičky jsou proti chirurgickému řešení o dost horší, protože ta bolest trvá x dní. To jenom pro člověka to vypadá líp, když se "nic neřeže".
Si zkuste navlíknout kastrační gumičku na prst - schválně, jak Vám bude po 2 hodinách😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No nevím - gumičky jsou proti chirurgickému řešení o dost horší, protože ta bolest trvá x dní. To jenom pro člověka to vypadá líp, když se "nic neřeže".
Si zkuste navlíknout kastrační gumičku na prst - schválně, jak Vám bude po 2 hodinách😉
Přesně,mluvíte mi z duše...
Já bych teda gumičku zvířeti nikdy nedala..kozlíky jsem odvezla na kastraci k vetovi..bylo to rychlé,levné a kozlíci druhý den běhali,jakoby se ani nic nestalo...
Nejsem honěná v zákonech,ale když jsem cca před 15 roky jela nechat odrohovat kauterem 9 denní kozičku,tak veterinář vrčel,že se to smí jen do týdne od narození,stejně tak kastrace samců a zkracování ocásků. Takže toto už v zákoně bylo, Jen tam teď přidali odbornou způsobilost s maturitou. Když jsem začínala,kladla mi na srdce chovatelka,že gumičky nasazuje kozlíkům 3 den po narození,večer a ráno už o ničem neví. Kdysi jsem to zkusila,měla pravdu. Kozlíci na maso v mém chovu jdou všichni do mrazáku ve třech měsících. S koulema,nebo bez nich,rozdíl mezi nimi nebyl,takže nekastruju. Ale při vší úctě k maturantům v oboru,nejsem si jistá,že má dcera,která tuto odbornost má,ale 20 let to nedělala ,je způsobilejší,než bača,který to dělá celý život,ale má smůlu,neb nemá maturitu.
roklanka
napsal(a):
Nejsem honěná v zákonech,ale když jsem cca před 15 roky jela nechat odrohovat kauterem 9 denní kozičku,tak veterinář vrčel,že se to smí jen do týdne od narození,stejně tak kastrace samců a zkracování ocásků. Takže toto už v zákoně bylo, Jen tam teď přidali odbornou způsobilost s maturitou. Když jsem začínala,kladla mi na srdce chovatelka,že gumičky nasazuje kozlíkům 3 den po narození,večer a ráno už o ničem neví. Kdysi jsem to zkusila,měla pravdu. Kozlíci na maso v mém chovu jdou všichni do mrazáku ve třech měsících. S koulema,nebo bez nich,rozdíl mezi nimi nebyl,takže nekastruju. Ale při vší úctě k maturantům v oboru,nejsem si jistá,že má dcera,která tuto odbornost má,ale 20 let to nedělala ,je způsobilejší,než bača,který to dělá celý život,ale má smůlu,neb nemá maturitu.
Ono je to asi už jedno, jestli má bača lepší zkušenosti, když to teď bude zakázané používat.
My jsme nikdy zadne zvire nekastrovali(krome kocek), kozliky zabijime ve 3-4mesich, takze neni potreba kastrovat..
Nic se nepise o odrohovacich gumickach..myslim,ze stejne utrpeni, jako gumickami kastrovani kozlici,beranci ,prozivaji I kuzlata a kozy s gumickami natazene na citliva luzka rohu a to urcite mnohem dele..

Unika me smysl tohodle prispevku. Absolutne.

ančovička1
napsal(a):
Tedy, odrohovaci gumicky zakazane nejsou?
O tom se v článku nepíše, takže asi ne.
Podle mě je zákaz kupírování ocásků hovadina , dělalo se to z hygienických důvodů a jakákoli jiná metoda než gumičky bude podstatně dražší což povede jen k dalšímu zvyšování výdajů a tím pádem ke snižování rentability chovu nebo se to přestane dělat úplně a zvířata budou od podělaných ocásků žrát červy zaživa ML.
Novela zákona na ochranu zvířat se dotkne také chovu skotu
úterý, 26. ledna 2021, 13:55
Zákaz celoročního vazného ustájení nebo klecového chovu slepic. To jsou změny, které přináší novela zákona na ochranu zvířat. Nově se zpřísňují také podmínky pro chov exotických druhů, tedy těch, které vyžadují takzvanou zvláštní péči. Mezi ně můžeme řadit šelmy nebo primáty.
Stáje postavené nebo zrekonstruované po prvním únoru 2021 nebudou smět chovat zvířata ve vazném ustájení. Do roku 2030 budou muset tyto podmínky splnit i hospodáři ve starších kravínech. Výjimku ze zákona ale dostanou například památkově chráněné historické hřebčíny, kde by vazné ustájení znamenalo rekonstrukci objektu.
„Nově bude zakázáno provádět kastrace samců zvířat metodou zaškrcení varlat nebo zkracování ocasu zaškrcením jeho části. Dosud byly tyto metody legální a byly používány především u ovcí či koz. Z veterinárního hlediska i z pohledu ochrany zvířat existují jiné, vhodnější metody,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

canka
napsal(a):
Já jsem třeba za tuhle novelu zákona ráda a fandím tomu...je dobře,že se život pro zvířata mění k lepšímu...
Jak se to vezme .Kastrovat a kupírovat se bude dál, akorát krvavě. Což bude dražší a rizikovější.
canka
napsal(a):
Já jsem třeba za tuhle novelu zákona ráda a fandím tomu...je dobře,že se život pro zvířata mění k lepšímu...
Kráva potřebuje krmení, klid, sr.t dozadu na škrabák, aby si mohla lehnout na čistou a suchou slámu, a povídat si se soudružkou krávou nalevo a soudružkou krávou napravo. Nepotřebuje ležet v ohradě s ostatním dobytkem, kde se bude strkat u žrádla, ležet ve hnoji a močůvce a chytat nemoci.
Nebo si zkuste utírat zadek šmirgl papírem, asi tak vypadá vemeno bahnice s nezkráceným ocasem.
Fandíte ukrajování salámu, jednou tu budeme všichni žrát sóju.

Pavel Š.
napsal(a):
Kráva potřebuje krmení, klid, sr.t dozadu na škrabák, aby si mohla lehnout na čistou a suchou slámu, a povídat si se soudružkou krávou nalevo a soudružkou krávou napravo. Nepotřebuje ležet v ohradě s ostatním dobytkem, kde se bude strkat u žrádla, ležet ve hnoji a močůvce a chytat nemoci.
Nebo si zkuste utírat zadek šmirgl papírem, asi tak vypadá vemeno bahnice s nezkráceným ocasem.
Fandíte ukrajování salámu, jednou tu budeme všichni žrát sóju.
S vazným ustájením nesouhlasím zase já. Třeba kvůli porodům.

boxový ustájení dojnic není vůbec špatné a proti vaznému má spoustu výhod.
ocasy.... tak šmiknout je krvavě přece není problém a to zvíře to má za sebou mnohem rychleji než to škrtit gumou.
a pak jsou taky plemena, co se s krátkým ocasem už narodí.
Burdizzo

XXX.XXX.13.144
Co nechápu je jak se má provádět ta kastrace bez znecitlivění do 8 týdnů? U skotu Burdizzo spolehlivě funguje až od 4 měsíců nahoru.

Burdizzo
napsal(a):
Co nechápu je jak se má provádět ta kastrace bez znecitlivění do 8 týdnů? U skotu Burdizzo spolehlivě funguje až od 4 měsíců nahoru.
Jako dřív. Počkáte do čtyř měsíců a kastrujete ve znecitlivění. Ale mám pocit, že kolega kozlíky kastroval kleštěmi i dřív. Ale jak tady někdo psal, zabíjejí ve 3 - 4 měsících a nekastrujou, protože do té doby ještě nesmrdí.
napsal(a):
Jako dřív. Počkáte do čtyř měsíců a kastrujete ve znecitlivění. Ale mám pocit, že kolega kozlíky kastroval kleštěmi i dřív. Ale jak tady někdo psal, zabíjejí ve 3 - 4 měsících a nekastrujou, protože do té doby ještě nesmrdí.
Potvrzuji, nesmrdi..nikdy,tj.asi 25let,jsme nekastrovali..
napsal(a):
S vazným ustájením nesouhlasím zase já. Třeba kvůli porodům.
O tom se nepřu. Možná jste mne nepochopila, nebo jsem to nenapsal dobře, jde o to, že vazné ustájení skotu, nebo malá klec u slepic, jim nijak na psychické, ani fyzické pohodě neubere.
Pavel Š.
napsal(a):
O tom se nepřu. Možná jste mne nepochopila, nebo jsem to nenapsal dobře, jde o to, že vazné ustájení skotu, nebo malá klec u slepic, jim nijak na psychické, ani fyzické pohodě neubere.
Kráva na řetězu - 4 kroky dopředu, 4 kroky dozadu, 4 kroky do stran. A oproti tomu kráva na pastvě. Zažil jste někdy vypouštění krav na pastvinu po zimním ustájení? Pokud ano, nemohl by jste to myslet vážně.
Zrovna tak ty slepice v kleci.

Pavel Š.
napsal(a):
Dle mého ubere.

ladd
napsal(a):
Kráva na řetězu - 4 kroky dopředu, 4 kroky dozadu, 4 kroky do stran. A oproti tomu kráva na pastvě. Zažil jste někdy vypouštění krav na pastvinu po zimním ustájení? Pokud ano, nemohl by jste to myslet vážně.
Já pamatuji. Krávy ocas jak hromosvod a davaj! Bylo spojeno s míchanými vejci na svačinu, takový jarní rituál.
ladd
napsal(a):
Aha, takže krávy z boxů půjdou na pastvu spořádaně ve dvojstupu a na křižovatce ještě dají přednost zprava. Patrně si pletete masný dobytek z pastvy s mléčným z kravína.

Pavel Š.
napsal(a):
Aha, takže krávy z boxů půjdou na pastvu spořádaně ve dvojstupu a na křižovatce ještě dají přednost zprava. Patrně si pletete masný dobytek z pastvy s mléčným z kravína.
A víte, že ne? Byly to mléčné krávy (přesněji řečeno prvotelky). Nešly ve dvojstupu, ale nemusely dávat přednost zprava, neb to byla pohraniční víska. Ale je fakt, že jednou mezi sebe vzaly stojícího trabanta, odneslo to boční zrcátko, jinak přežil.
napsal(a):
A víte, že ne? Byly to mléčné krávy (přesněji řečeno prvotelky). Nešly ve dvojstupu, ale nemusely dávat přednost zprava, neb to byla pohraniční víska. Ale je fakt, že jednou mezi sebe vzaly stojícího trabanta, odneslo to boční zrcátko, jinak přežil.
No dobře, ale co je na tom za objev? Stádo, když je pustíte na novou pastvu, tak poletí jako utržené ze řetězu a je jedno, jestli to jsou krávy z pastvy, nebo jalovice z kravína. Co dokáže hovězí, to mně vysvětlovat nemusíte, vysklených dveří od traktorů jsem už viděl dost. A vlastních, vždycky naštěstí jen modřin, taky. Všechno od "spokojených" masňáků na pastvě. Taky chlapa rozšlapaného ve hnoji. Ve volném stání óemdéčka. Nikomu ten pohled na něj nepřeju, a do dnes nechápu, jak se z toho dokázal vykřesat. Doktoři mu dávali 1 % přežití. Asi jako veterinářka víte, že jak se chovají jednotlivé kusy, to je taky hodně subjektivní záležitost a spíš jsou umírněné kusy z vazných stájí. Holštýně když vezmete tele třetí den po otelení, tak se toho ani nevšimne a limousinskému teleti když chcete na pastvě dát značky, tak by vás kráva zabila. To ale vůbec není podstatné a je to všechno na dlouhou, nekonečnou debatu. Podstata je, se zase zhoršujou podmínky chovu a o zvířata ani omylem nejde. Cílem je jen postupná likvidace zemědělství. To si jen někdo naivní myslí, že jde o welfare.
Pavel Š.
napsal(a):
No dobře, ale co je na tom za objev? Stádo, když je pustíte na novou pastvu, tak poletí jako utržené ze řetězu a je jedno, jestli to jsou krávy z pastvy, nebo jalovice z kravína. Co dokáže hovězí, to mně vysvětlovat nemusíte, vysklených dveří od traktorů jsem už viděl dost. A vlastních, vždycky naštěstí jen modřin, taky. Všechno od "spokojených" masňáků na pastvě. Taky chlapa rozšlapaného ve hnoji. Ve volném stání óemdéčka. Nikomu ten pohled na něj nepřeju, a do dnes nechápu, jak se z toho dokázal vykřesat. Doktoři mu dávali 1 % přežití. Asi jako veterinářka víte, že jak se chovají jednotlivé kusy, to je taky hodně subjektivní záležitost a spíš jsou umírněné kusy z vazných stájí. Holštýně když vezmete tele třetí den po otelení, tak se toho ani nevšimne a limousinskému teleti když chcete na pastvě dát značky, tak by vás kráva zabila. To ale vůbec není podstatné a je to všechno na dlouhou, nekonečnou debatu. Podstata je, se zase zhoršujou podmínky chovu a o zvířata ani omylem nejde. Cílem je jen postupná likvidace zemědělství. To si jen někdo naivní myslí, že jde o welfare.
Ale prdlajz prosím vás...jak můžete vypustit takovou hovadinu,že vazný ustájení je pro krávy lepší?Nebo klecový chov slepic?Vy víte,jak se ty zvířata cítí?Ne fakt to nevíte,jen je to pro vás jako zemědělce pohodlnější....
V tom případě si myslím,že by vám taky stačil řetěz na krk,kamarád vpravo s vlevo a sr.t na škrabák..určitě by jste byl pak spokojený jako ty krávy že?
canka
napsal(a):
Ale prdlajz prosím vás...jak můžete vypustit takovou hovadinu,že vazný ustájení je pro krávy lepší?Nebo klecový chov slepic?Vy víte,jak se ty zvířata cítí?Ne fakt to nevíte,jen je to pro vás jako zemědělce pohodlnější....
V tom případě si myslím,že by vám taky stačil řetěz na krk,kamarád vpravo s vlevo a sr.t na škrabák..určitě by jste byl pak spokojený jako ty krávy že?
Říká, že vazný je levnější a bezpečnější pro lidi. Což asi je. O ta zvířata mu vůbec nejde.
Úrazy v kravíně byly vždycky o dvou aspektech: alkohol a „neměl tam co dělat“. Výjimky byly, ale uklouznout se dá i v kanceláři.
A cena? Maso ani mléko vazné krávy jíst nepotřebuju, díky.

Varaxi
napsal(a):
Říká, že vazný je levnější a bezpečnější pro lidi. Což asi je. O ta zvířata mu vůbec nejde.
Úrazy v kravíně byly vždycky o dvou aspektech: alkohol a „neměl tam co dělat“. Výjimky byly, ale uklouznout se dá i v kanceláři.
No já nevím, jestli je vazné ustájení levnější. Pořád potřebujete člověka, který to na ten škrabák shrne. A určitě jé méně výkonný než "bobík", který projíždí kalištěm. Neboli těch lidí potřebujete víc,

Pavel Š.
napsal(a):
Ale o to nejde, co krávy dokážou, to oba víme. Jenom se neshodneme, jestli je pro tu krávu lepší být na řetězu nebo na pastvině.

Vzdycky si rikam....jak je mozny, ze se ty zvirata dozily soucastnosti..... vzdycky to lidi delali tak, aby si usetrili praci. A ze jich na tu praci bylo jeste pred 30-40-50 rokama nesrovnatelne vic. Ale ono zase bude dost muklu k vidlim, jeste par mesicu distancni vyukuy a bude o ne postarano.

Varaxi
napsal(a):
Bezpečnější asi ano. Ale jak píšete, úrazy byly vždycky. To, co píšete + rutina s pocitem, že se přece nemůže nic stát, protože to dělám už 20 let.
Burdizzo

XXX.XXX.13.144
Zajímavé, že ve světě to funguje např. pro Švýcarsko je pastevní chov dojeného skotu typický, taky je zajímavé že Švýcarský výzkumný ústav pro ekologické zemědělství doporučuje jako nejlepší metodu kastrace skotu gumičku s následným odříznutím šourku po 10 dnech, nasledováno prostou gumičkou, následováno kleštěma a naopak silně nedoporučují chirurgické odstranění jako nejvíce rizikové a zatěžující pro zvíře.

Burdizzo
napsal(a):
Zajímavé, že ve světě to funguje např. pro Švýcarsko je pastevní chov dojeného skotu typický, taky je zajímavé že Švýcarský výzkumný ústav pro ekologické zemědělství doporučuje jako nejlepší metodu kastrace skotu gumičku s následným odříznutím šourku po 10 dnech, nasledováno prostou gumičkou, následováno kleštěma a naopak silně nedoporučují chirurgické odstranění jako nejvíce rizikové a zatěžující pro zvíře.
Ono tech zajimavosti bude vic, kdyby to clovek vic sledoval a studoval kde co jak se dela.... tady podle me zaloboval nejakej aktivni veterinar, ucejtil korunu....

napsal(a):
Ono tech zajimavosti bude vic, kdyby to clovek vic sledoval a studoval kde co jak se dela.... tady podle me zaloboval nejakej aktivni veterinar, ucejtil korunu....
To je klidně možné.
Canka - výjimka je pro objekty UNESCO, tam je jedno, zda kůň je uvázaný na štontě. To je přeci UNESCO kůň. Však i boxy jdou dělat dobové, co by ne. Navíc mohou čerpat dotace na výrobu a montáž dobového boxu.. To ten sedlák, co má dva býčky na štontech, nebo dva koně pro lesnictví jaksi nemůže..
Dále je problém, kdo ty kastrace budě dělat - když veterinář nepřijede ani k akutnímu případu.
Jsem toho názoru, že pokud Stát chce změny - a je to jedině dobře, má chovatelům vyjít maximálně vstříc a náklady proplatit a to všem, nejen velkým chovatelům a zajistit odborníky, co budou tu odbornost provádět.
Já vůbec netvrdím, jestli je kráva víc šťastná na řetězu, nebo na louce. Stračena co se narodila v maštali, asi nebude mít sny o zelených pastvinách. A kuře co se vylíhlo v líhni už asi padesátou generaci, se asi taky v duchu nehoní za broukem na dvorku. Ale když chce někdo řešit slepičky a kravičky, tak ať taky třeba řeší zvířátka v zoo, tam se taky někomu může zdát, že 4 medvědi v jedné ohradě můžou psychicky trpět, když teritorium jednoho je 3000 ha. Chcete zvětšovat klece? Tak nebuďte pokrytci, a měřte jedním metrem. Já řešim, že každým nařízením se soustavně likviduje zemědělství. U nás ze zvětšují klece pro slepice, aby se mohly vejce dovážet z Ukrajiny, kde se tohle vůbec neřeší, a na zaoceánských lodích se vykrmujou brojleři. Měštáci si to pak stejně koupí v Lidlu. Takže co se vyřeší, nic, jen se likviduje naše vlastní soběstačnost. Od devadesátých let u nás klesnul počet hovězího ze 4 na 1 mil. Zástav od těch pár krav, co tu zbyly, se vyveze do Slovinska a Francie, a vy si pak kupujete jejich hovězí. A ať si někdo nemyslí, že se tam vykrmuje stádo bejků na pastvě. Proč asi Francouzi pěstují tolik kukuřice? To nevidíte souvislost? My máme jednu ušmudlanou dobytčí jednotku na hektar a mléčná velmoc Holandsko má 8. Takže si spočtěte, jaké mají dotace oni a jaké my. To si ten Holanďan může reagovat úplně jinak. Teď se nebudou dávat gumičky, tak můžete vzít jed na to, že většina ovčáků, především z velkochovů, se vykašle volat doktora, aby jim to ufik, to jsou všechno náklady navíc. Jak taková ovce vypadá, to moc dobře vidim, když střiham ekochovy. Tam už platí zákaz zkracování ocasů dávno a to vám garantuju, že třeba ze tlustoocasé ovce, např. suffolky, s vemenem rozedřeným do živého a plným hnisu je vám na blití. U mě je to i jeden z důvodů, že ač chovatel ovcí, tak už dobře 10 let skopovinu nejím. Ekologie kde dobytek skutečně fyzicky trpí, tak to je cesta ke zlepšení životních podmínek zvířat, tak to jooo. Uvědomte si, že se účelově likviduje rentabilita chovu. A proč? Proto aby žádný chov nebyl. Zvířátka trpí a nejsou šťastná, (navíc krávy a ovce ničí planetu, Gréta to řikala nejmíň 100x), tak je přestaneme chovat úplně.
Tak se odstěhujte na Ukrajinu nebo do Holandska.
Na to opravdu není co říct, když je tady všechno špatně a ještě se to zhoršuje, tak holt běžte tam, kde je líp.
Já krávy nechovám, ale mám za barákem ZD s hovězím dobytkem. Ti si stěžují jako všichni (moc sucho, tráva neroste, moc prší, je tam bahno, je horko, jsou komáři a muchničky...) a pak na nedostatek kvalifikovaných lidí. Ale na nařízení, EU, nedostatek peněz a modernizaci ne. Naopak si tetky libují, že od krav nejdou smradlavé, když jsou častěji venku, spousta věcí je zautomatizovaná, nenadřou se tolik. Mléčné sice mají na podestýlce vevnitř, ale zas na volno ve velké hale, kde si ta kráva sama může jít, kam chce.

Pavel Š.
napsal(a):
Já vůbec netvrdím, jestli je kráva víc šťastná na řetězu, nebo na louce. Stračena co se narodila v maštali, asi nebude mít sny o zelených pastvinách. A kuře co se vylíhlo v líhni už asi padesátou generaci, se asi taky v duchu nehoní za broukem na dvorku. Ale když chce někdo řešit slepičky a kravičky, tak ať taky třeba řeší zvířátka v zoo, tam se taky někomu může zdát, že 4 medvědi v jedné ohradě můžou psychicky trpět, když teritorium jednoho je 3000 ha. Chcete zvětšovat klece? Tak nebuďte pokrytci, a měřte jedním metrem. Já řešim, že každým nařízením se soustavně likviduje zemědělství. U nás ze zvětšují klece pro slepice, aby se mohly vejce dovážet z Ukrajiny, kde se tohle vůbec neřeší, a na zaoceánských lodích se vykrmujou brojleři. Měštáci si to pak stejně koupí v Lidlu. Takže co se vyřeší, nic, jen se likviduje naše vlastní soběstačnost. Od devadesátých let u nás klesnul počet hovězího ze 4 na 1 mil. Zástav od těch pár krav, co tu zbyly, se vyveze do Slovinska a Francie, a vy si pak kupujete jejich hovězí. A ať si někdo nemyslí, že se tam vykrmuje stádo bejků na pastvě. Proč asi Francouzi pěstují tolik kukuřice? To nevidíte souvislost? My máme jednu ušmudlanou dobytčí jednotku na hektar a mléčná velmoc Holandsko má 8. Takže si spočtěte, jaké mají dotace oni a jaké my. To si ten Holanďan může reagovat úplně jinak. Teď se nebudou dávat gumičky, tak můžete vzít jed na to, že většina ovčáků, především z velkochovů, se vykašle volat doktora, aby jim to ufik, to jsou všechno náklady navíc. Jak taková ovce vypadá, to moc dobře vidim, když střiham ekochovy. Tam už platí zákaz zkracování ocasů dávno a to vám garantuju, že třeba ze tlustoocasé ovce, např. suffolky, s vemenem rozedřeným do živého a plným hnisu je vám na blití. U mě je to i jeden z důvodů, že ač chovatel ovcí, tak už dobře 10 let skopovinu nejím. Ekologie kde dobytek skutečně fyzicky trpí, tak to je cesta ke zlepšení životních podmínek zvířat, tak to jooo. Uvědomte si, že se účelově likviduje rentabilita chovu. A proč? Proto aby žádný chov nebyl. Zvířátka trpí a nejsou šťastná, (navíc krávy a ovce ničí planetu, Gréta to řikala nejmíň 100x), tak je přestaneme chovat úplně.
S likvidací našich zemědělců souhlasím. Divím se, že vůbec ještě nějací jsou.

Varaxi
napsal(a):
Na to opravdu není co říct, když je tady všechno špatně a ještě se to zhoršuje, tak holt běžte tam, kde je líp.
Já krávy nechovám, ale mám za barákem ZD s hovězím dobytkem. Ti si stěžují jako všichni (moc sucho, tráva neroste, moc prší, je tam bahno, je horko, jsou komáři a muchničky...) a pak na nedostatek kvalifikovaných lidí. Ale na nařízení, EU, nedostatek peněz a modernizaci ne. Naopak si tetky libují, že od krav nejdou smradlavé, když jsou častěji venku, spousta věcí je zautomatizovaná, nenadřou se tolik. Mléčné sice mají na podestýlce vevnitř, ale zas na volno ve velké hale, kde si ta kráva sama může jít, kam chce.
ze se nejaka spurna pip rozhodne tak se mame stehovat jinam? Dobrej pristup :)
napsal(a):
ze se nejaka spurna pip rozhodne tak se mame stehovat jinam? Dobrej pristup :)
No já vím, že jsem napsala blbost.
Ale když Pavel Š. říká, že je líp i na Ukrajině než u nás... Tak ať tam jde, uvidíme, jak rád se bude vracet.
Ani ta západní Evropa není nějak bájo. Není tam lehký život. Bydlení drahé, bez pojištění radši ani nevycházet z domu a to, co se tam teď vydává za feminismus a rovnost práv - tam já rodinu mít nehodlám.
Málokdo se má tak dobře jako my. To je prostě fakt.
Nelze se dívat na to pozitivní a nevidět to negativní. A naopak.
Varaxi
napsal(a):
No já vím, že jsem napsala blbost.
Ale když Pavel Š. říká, že je líp i na Ukrajině než u nás... Tak ať tam jde, uvidíme, jak rád se bude vracet.
Ani ta západní Evropa není nějak bájo. Není tam lehký život. Bydlení drahé, bez pojištění radši ani nevycházet z domu a to, co se tam teď vydává za feminismus a rovnost práv - tam já rodinu mít nehodlám.
Málokdo se má tak dobře jako my. To je prostě fakt.
Nelze se dívat na to pozitivní a nevidět to negativní. A naopak.
Kde jsem poldle vás napsal, že je na Ukrajině líp? Někdy tak demagogicky převracíte co někdo napsal, že byste mohla do parlamentu!
Pavel Š.
napsal(a):
Kde jsem poldle vás napsal, že je na Ukrajině líp? Někdy tak demagogicky převracíte co někdo napsal, že byste mohla do parlamentu!
Nadáváte na zavádění nových zákonů na ochranu zvířat.
Píšete, že na Ukrajině se to neřeší. Z kontextu vyplývá, že je dobře, že se to neřeší, protože na to řešení tady v ČR nadáváte.
Tak co z toho mám pochopit, než že je tam v tomto ohledu líp? Ve sto jiných ohledech zas hůř. Je třeba se dívat na celek.
Varaxi
napsal(a):
Nadáváte na zavádění nových zákonů na ochranu zvířat.
Píšete, že na Ukrajině se to neřeší. Z kontextu vyplývá, že je dobře, že se to neřeší, protože na to řešení tady v ČR nadáváte.
Tak co z toho mám pochopit, než že je tam v tomto ohledu líp? Ve sto jiných ohledech zas hůř. Je třeba se dívat na celek.
Pokud Ukrajinci neřeší klece a my jo, tak z toho v kontextu vyplývá, že nám pak můžou sytit náš ochuzený trh. Ono to taky tak je. Kapiš to? Co si z toho globálně v kontextu zase vyplynete vy, to je jako přemýšlet proč se do hranatý krabice dává kulatá pizza, nakrájená na trojúhelníky. Tímto se vám poroučím dámo.
Varaxi
napsal(a):
Však i dojné krávy jsou již chovány venku. Doba se mění, sedláci změny i vítají, ale musí být postupná, ona každá změna něco stojí a to hodně. Proč se zbytečně zadlužovat ? I ten venkovní chov má mnoho výhod a sedláci to dobře vědí... Jenže momentálně díky EU asi skončí farma Sasov https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-chovy-prasat-se-nestihnou-oplotit-budou-muset-skoncit-obava-se-svaz-ekofarmaru
Proč tohle stát nedotuje ? Proč mají takové změny dotovat chovatelé z vlastní ( často prázdné ) kapsy ? Za likvidaci kožešinových chovů dostali chovatelé štědré odstupné a zvířata se přesunula do jiné země, kde jsou pro ně dokonce horší podmínky chovu...

Pavel Š.
napsal(a):
Pokud Ukrajinci neřeší klece a my jo, tak z toho v kontextu vyplývá, že nám pak můžou sytit náš ochuzený trh. Ono to taky tak je. Kapiš to? Co si z toho globálně v kontextu zase vyplynete vy, to je jako přemýšlet proč se do hranatý krabice dává kulatá pizza, nakrájená na trojúhelníky. Tímto se vám poroučím dámo.
Nojo, jenomže když ty ofce v Kaufáči kupujou levný srajdy, páč je to levný, tak čemu se divit... To se to pak bečí, že české kvalitní potraviny nejsou a dováží se sem veškerý humus světa, když se to kupuje a tím i podporuje dovoz, žejo... Dojet si za farmářem, podpořit lokální trh to ne... Je mi jedno co jím, natož abych se staral o to, v jakých podmínkách živočichové žijí...
Takže se nedivím, že jsme, tam kde jsme. Žel na to doplácí ta nebohá zvířata...
lesakm
napsal(a):
Podle mě je zákaz kupírování ocásků hovadina , dělalo se to z hygienických důvodů a jakákoli jiná metoda než gumičky bude podstatně dražší což povede jen k dalšímu zvyšování výdajů a tím pádem ke snižování rentability chovu nebo se to přestane dělat úplně a zvířata budou od podělaných ocásků žrát červy zaživa ML.
Novela zákona na ochranu zvířat se dotkne také chovu skotu
úterý, 26. ledna 2021, 13:55
Zákaz celoročního vazného ustájení nebo klecového chovu slepic. To jsou změny, které přináší novela zákona na ochranu zvířat. Nově se zpřísňují také podmínky pro chov exotických druhů, tedy těch, které vyžadují takzvanou zvláštní péči. Mezi ně můžeme řadit šelmy nebo primáty.
Stáje postavené nebo zrekonstruované po prvním únoru 2021 nebudou smět chovat zvířata ve vazném ustájení. Do roku 2030 budou muset tyto podmínky splnit i hospodáři ve starších kravínech. Výjimku ze zákona ale dostanou například památkově chráněné historické hřebčíny, kde by vazné ustájení znamenalo rekonstrukci objektu.
„Nově bude zakázáno provádět kastrace samců zvířat metodou zaškrcení varlat nebo zkracování ocasu zaškrcením jeho části. Dosud byly tyto metody legální a byly používány především u ovcí či koz. Z veterinárního hlediska i z pohledu ochrany zvířat existují jiné, vhodnější metody,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
také nechápu důvod tohoto rozhodnutí,,, ,,, proto,aby zvířata netrpěla? nebo jen proto,že to n ěkoho napadlo?

Pupik neboli jako pytlik nebo ocasek, to se asi neda vubec srovnat.

Pupeční šňůra neobsahuje nervová zakončení, takže jak píše mastnacek, nesrovnatelné.

suffolkovce
napsal(a):
Tak si s těmi gumičkami říkám, jak to jednou budou řešit v porodnicích. Co si pamatuji, tak tam se také čeká, až podvázaný pupík odpadne. Nebo v tom vidíte podstatný rozdíl, když se gumičky dávají hned po narození?
Jitka
Jak píší přede mnou, pupeční šňůra nemá nervy a tudíž tam nic nebolí.

hlavně pupeční šňůra má sama odpadnout a když se tam nedá svorka, tak stejně upadne sama.
ocasy ani varlata samy neodpadávají.

petr008
napsal(a):
Je to jasné, ti co to schválili moc dobře vědí proč - mají trauma z raného dětství - jinak si to nedovedu vysvětlit.
Jaké trauma? Z přerušení pupečního provazce?
Otázkou však zůstává co je pro takovou ovci ve finále lepší , jestli to že ji bude pár dní po narození 5minut bolet gumička na ocásku (což si zajisté v dospělosti ani nebude pamatovat) a nebo snad to že jí díky tomu že nebude mít kupírovaný ocásek na něj nakladou mouchy vajíčka a červi ji potom budou žrát za živa ??? Já jsem si osobně jistý že lepší je pro ni ta pětiminutovka . ML.

lesakm
napsal(a):
Otázkou však zůstává co je pro takovou ovci ve finále lepší , jestli to že ji bude pár dní po narození 5minut bolet gumička na ocásku (což si zajisté v dospělosti ani nebude pamatovat) a nebo snad to že jí díky tomu že nebude mít kupírovaný ocásek na něj nakladou mouchy vajíčka a červi ji potom budou žrát za živa ??? Já jsem si osobně jistý že lepší je pro ni ta pětiminutovka . ML.
to je právě to, no. že gumička bolí mnohem dýl než pět minut.
pokud chcete, aby to bolelo jen pět minut po narození, tak se musí kupírovat krvavě. a to je povoleno.

lesakm
napsal(a):
Souhlas s bodlinkou. Krvavá kastrace nebo kupírování co nejdřív po porodu je pro zvířata lepší.
Pufr

XXX.XXX.182.13
A můžete prosím popsat jak na to? Pamatuju, že tady jednou bylo video ze zahraničí, kde maník objel nožem kůži na ocasu, trochu vyhrnul, ocas jakoby ukroutil a kůži stáhnul zase dolu a bylo. Ale přiznám se, že mi to nepřišlo nějak bezbolestné.

Pufr
napsal(a):
A můžete prosím popsat jak na to? Pamatuju, že tady jednou bylo video ze zahraničí, kde maník objel nožem kůži na ocasu, trochu vyhrnul, ocas jakoby ukroutil a kůži stáhnul zase dolu a bylo. Ale přiznám se, že mi to nepřišlo nějak bezbolestné.
Toto je v kompetenci veterináře, případně veterinárního technika.
Běhá snad po světě nějaký vaterinář, který rozumí řeči zvířat a tak
od nich ví, jak který zákrok hodně bolí a jak dlouho ?
Bodlinka napsala :aby to bolelo jen pět minut po narození tak se musí
kupírovat krvavě.
Kometa napsala : krvavá kastrace nebo kupírování co najdřív po
porodu je pro zvířata lepší.
Vážně věříte tomu, že uskřípnutý nebo odříznutý ocásek bolí 5 minut ?
Nebo že krvavá kastrace je pro kozlíka nějaké blaho a za chvíli o tom neví ?
Téhle Vaší víře se tedy směju.
Co NEJDŘÍVE po porodu, jak píšete, to může zajistit pouze
chovatel a to gumičkou. Skušenosti s veterinářema jsou většinou takové,
že nemají čas, někdy ani chuť a kvůli nějakým pár ocáskům nebo pytlíčkům
se nepřetrhnou. Tak že ani lhůtu osmi dnů nestihnou.
Celý tento zákaz je pouhým plácnutím do vody, který bude dodržovat jen
málokdo. Kdo to bude kontrolovat ? Nikdo. Možná velké chovy, které berou
dotace, někdo kontrolovat bude. Menší chovy určitě ne.
Proto jsem si minulý týden koupila stovku gumiček a kastraci pořídím za
1,50 kč. Kdo má peníze na vyhazování, nechť si pozve veterináře.
Kupírování a kastrace se bude gumičkou dělat dál. Jenom se kastrační
gumičky přejmenují na gumové kroužky, kleště dostanou taky nový
název a pojede to dál, jako už třeba padesát let
Jak dlouho už je zakázané vyrábět obyčejné žárovky jako světelný zdroj ?
Vyrábějí se dál, jenom už ne jako světelný zdroj, ale tepelný zdroj.

Jj Pajco, ja jim na to tak s....u. Zminku o gumickach jsem nasel v knizce z roku 1940 a neco. Aegument at si dam gumicku na prst....nemaj snad zvirata prah bolesti trosku jinde? Mozna proto aby tolik netrleli, kdyz je trhaj vlci, napriklad.
napsal(a):
to je právě to, no. že gumička bolí mnohem dýl než pět minut.
pokud chcete, aby to bolelo jen pět minut po narození, tak se musí kupírovat krvavě. a to je povoleno.
No nevím podle čeho tak usuzujete ? , ale já když gumičky nasadím na ocásky 2-3 den po narození tak jehňata po těch 5 min. se chovají tak, že o nich ani nevědí to je má zkušenost (a je to bez krve). A volat kvůli každému ocásku veterináře ?, to mi připadá mimo realitu , to jde možná když máte 2-3 kousky a ne když jich máme 50 a ještě roztažených do celého měsíce , nehledě na to kolik by to stálo peněz a mě dalšího času navíc . Já to vidím jen jako další nesmyslné výdaje a komplikace chovu navíc , nic jiného. a jen tak mimochodem za chvíli nám takhle začnou zakazovat i stříhání vlny , už jsem někde četl že to ochránci zvířat považují za týrání a o dojení ani nemluvě , kde tohle skončí ??? ML.

pajca
napsal(a):
Běhá snad po světě nějaký vaterinář, který rozumí řeči zvířat a tak
od nich ví, jak který zákrok hodně bolí a jak dlouho ?
Bodlinka napsala :aby to bolelo jen pět minut po narození tak se musí
kupírovat krvavě.
Kometa napsala : krvavá kastrace nebo kupírování co najdřív po
porodu je pro zvířata lepší.
Vážně věříte tomu, že uskřípnutý nebo odříznutý ocásek bolí 5 minut ?
Nebo že krvavá kastrace je pro kozlíka nějaké blaho a za chvíli o tom neví ?
Téhle Vaší víře se tedy směju.
Co NEJDŘÍVE po porodu, jak píšete, to může zajistit pouze
chovatel a to gumičkou. Skušenosti s veterinářema jsou většinou takové,
že nemají čas, někdy ani chuť a kvůli nějakým pár ocáskům nebo pytlíčkům
se nepřetrhnou. Tak že ani lhůtu osmi dnů nestihnou.
Celý tento zákaz je pouhým plácnutím do vody, který bude dodržovat jen
málokdo. Kdo to bude kontrolovat ? Nikdo. Možná velké chovy, které berou
dotace, někdo kontrolovat bude. Menší chovy určitě ne.
Proto jsem si minulý týden koupila stovku gumiček a kastraci pořídím za
1,50 kč. Kdo má peníze na vyhazování, nechť si pozve veterináře.
Kupírování a kastrace se bude gumičkou dělat dál. Jenom se kastrační
gumičky přejmenují na gumové kroužky, kleště dostanou taky nový
název a pojede to dál, jako už třeba padesát let
Jak dlouho už je zakázané vyrábět obyčejné žárovky jako světelný zdroj ?
Vyrábějí se dál, jenom už ne jako světelný zdroj, ale tepelný zdroj.
Co nejdříve po porodu může zajistit i veterinář. Ale je mi jasné, že ho spousta chovatelů volat nebude. Ad jak dlouho takový zákrok bolí - mám zkušenosti jenom se selaty (kastrace a kupírování ocásků) a tam je to opravdu několikaminutová záležitost. Jakmile se vrátila k prasnici, začala hned sát a žádný diskomfort neprojevovala.

napsal(a):
Jj Pajco, ja jim na to tak s....u. Zminku o gumickach jsem nasel v knizce z roku 1940 a neco. Aegument at si dam gumicku na prst....nemaj snad zvirata prah bolesti trosku jinde? Mozna proto aby tolik netrleli, kdyz je trhaj vlci, napriklad.
Nemaj - práh bolesti jinde. Jenom trpí tiše, jak jim velí instinkt, aby zvukovými projevy nepřilákala predátory. A při trhání vlky funguje adrenalin, který mj. potlačuje vnímání bolesti. Stejně jako u lidí. Bolest a šok se dostaví až později (u těch lidí).

Gumicka u jehnat pusobi bolet VETSINOU par minut. Pro me to je zase lobby, ale to jsem tady asi uz psal. Fakt nevim, kteryho veterinare bych sem tahal na ocasky Nebo to ma bejt snaha zvysit cenu jehneciho? Je to uz vazne k smichu...paznehty, ocasky... jeste ze si striham sam tu "zbytecnou" vlnu, vzdyt vlastne mame ty imigranty z afriky - kamerun, dorper. Demence na nejvyssisch mistech nabira na obratkach.

Nejde o zvukove projevy, na jehneti to vidite u nekterych behem vterin jak to polevuje u nekterych behem minut. Vy jste to nikdy nedelala???
Pufr

XXX.XXX.182.13
napsal(a):
Co nejdříve po porodu může zajistit i veterinář. Ale je mi jasné, že ho spousta chovatelů volat nebude. Ad jak dlouho takový zákrok bolí - mám zkušenosti jenom se selaty (kastrace a kupírování ocásků) a tam je to opravdu několikaminutová záležitost. Jakmile se vrátila k prasnici, začala hned sát a žádný diskomfort neprojevovala.
Obdobné zkušenosti mám s gumičkami

napsal(a):
Nejde o zvukove projevy, na jehneti to vidite u nekterych behem vterin jak to polevuje u nekterych behem minut. Vy jste to nikdy nedelala???
Psala jsem, že mám zkušenosti jenom s kastrací a kupírováním selat.
Celá tahle diskuze mi připomíná porovnávání pindíků. Vždy budou odpůrci a přívrženci gumiček. Bodlinka to má skoro v popisu práce.Každý dobrý chovatel dbá na to,aby jeho zvířata nestrádala hladem,stresem,bolestí atd. a podle toho se k nim chová. Nepotřebuje k tomu jakékoliv nařízení,zvířata hovoří za něj. Po mé zkušenosti s kastrací krvavou cestou od odborníka vím , že už nikdy to neudělám.
roklanka
napsal(a):
Celá tahle diskuze mi připomíná porovnávání pindíků. Vždy budou odpůrci a přívrženci gumiček. Bodlinka to má skoro v popisu práce.Každý dobrý chovatel dbá na to,aby jeho zvířata nestrádala hladem,stresem,bolestí atd. a podle toho se k nim chová. Nepotřebuje k tomu jakékoliv nařízení,zvířata hovoří za něj. Po mé zkušenosti s kastrací krvavou cestou od odborníka vím , že už nikdy to neudělám.
No ale o to tady nejde , jde o to že nám zákonem zakážou používat něco (gumičky) co je pro zvířata lepší než krvavé stříhání ocásků a ještě nám za to budou chtít ve finále třebas rozdávat pokuty . ML.
A mimochodem s tou gumičkou na prstě ,,, může si zkusit každý kdo si myslí že bolí víc než krvavé kupírování na jeden prst nasadit gumičku (o které po pár minutách nebude vědět, to garantuju) a potom si vzít ostré štípačky a druhý prst si uštípnout pěkně u dlaně -potom ucítí ten rozdíl na vlastní kůži... .

lesakm
napsal(a):
No ale o to tady nejde , jde o to že nám zákonem zakážou používat něco (gumičky) co je pro zvířata lepší než krvavé stříhání ocásků a ještě nám za to budou chtít ve finále třebas rozdávat pokuty . ML.
A mimochodem s tou gumičkou na prstě ,,, může si zkusit každý kdo si myslí že bolí víc než krvavé kupírování na jeden prst nasadit gumičku (o které po pár minutách nebude vědět, to garantuju) a potom si vzít ostré štípačky a druhý prst si uštípnout pěkně u dlaně -potom ucítí ten rozdíl na vlastní kůži... .
To je namet na horrrror
lesakm
napsal(a):
To mi vysvětlovat nemusíte,zásobu gumiček mám.Když si vzpomenu,jak dlouho chodil kozlík po kastraci s nohama od sebe a evidentně ho to bolelo tak moje volba je jasná. Neexistuje síla,ani zákon,který by mou volbu zvrátil,na to mám svá zvířata příliš ráda.

roklanko, ja vloni poprve kastroval a dobre me z toho nebylo z mnoha duvodu :)
Jestli divne nakracoval, nemohlo to byt tim, ze mel moc stazenou kuzi? V tomhle si nejsem jistej v kramflecich, ale pytlik by se mel hodne natahnout, aby kdyz se nasadi gumicka, aby kuze pod ni nebyla napnuta?
napsal(a):
roklanko, ja vloni poprve kastroval a dobre me z toho nebylo z mnoha duvodu :)
Jestli divne nakracoval, nemohlo to byt tim, ze mel moc stazenou kuzi? V tomhle si nejsem jistej v kramflecich, ale pytlik by se mel hodne natahnout, aby kdyz se nasadi gumicka, aby kuze pod ni nebyla napnuta?
To bylo po krvavé kastraci.Nejenom,že pajdal asi týden,ještě mu to hnisalo. Gumičky jsem dávala druhý-třetí den po narození, vždy po večerním krmení. Kozlíci lehli a ráno už o nich nevěděli.Nikdy žádný problém.
roklanka
napsal(a):
To mi vysvětlovat nemusíte,zásobu gumiček mám.Když si vzpomenu,jak dlouho chodil kozlík po kastraci s nohama od sebe a evidentně ho to bolelo tak moje volba je jasná. Neexistuje síla,ani zákon,který by mou volbu zvrátil,na to mám svá zvířata příliš ráda.
Jo Jo rozumím , jen je prostě velice smutný kvůli čemu všemu člověk musí v tomhle státě stát "mimo zákon" a proč tu vůbec máme některá taková nesmyslná "pravidla" ML.
napsal(a):
To je namet na horrrror
To nic není , mám doma svědkyni která osobně viděla jak se kastrují beránci na farmě v Austrálii , a tam krvavou kastraci prováděl farmář za pomoci vlastního chrupu , tak tomu říkám "horrror" a důvodem pro ně bylo to že gumičky jsou moc drahý (prostě zbytečný výdaje navíc) .... nedokážu si představit co by asi říkali na to že si proto musí objednat a zaplatit veterináře ,,, teda vlastně jo --- Fu.k... Fu.k ... Fu.k ... ML.

lesakm
napsal(a):
To nic není , mám doma svědkyni která osobně viděla jak se kastrují beránci na farmě v Austrálii , a tam krvavou kastraci prováděl farmář za pomoci vlastního chrupu , tak tomu říkám "horrror" a důvodem pro ně bylo to že gumičky jsou moc drahý (prostě zbytečný výdaje navíc) .... nedokážu si představit co by asi říkali na to že si proto musí objednat a zaplatit veterináře ,,, teda vlastně jo --- Fu.k... Fu.k ... Fu.k ... ML.
Já kdysi dávno viděla fotky, jak na Ukrajině tímto způsobem kastrují hřebce.
Ještě si dovolím reakci ke gumičkám. Tak jsem řešila, zda veterinář či gumička, Ani ne z pohledu cena a jednoduchosti pro mě, ale co to bude znamenat pro jehně.
1. zůstane mu ocas, je to sice přirozené, může odhánět mouchy, ale každý střihač říká, že to, co vidí pod ocasem je nechutné; sem tam se stane, že ovce průjem dostane => pro ovci v hospodářství je lepší být bez ocasu, pokud tedy nemáte sprchový box, kde ji dle potřeby řádně osprchujete :)
2. přijde veterinář a ocas ufikne =,> krvácí to, je to otevřená rána, která chvilku - více dnů trvá než se zahojí, významné riziko infekce, předpokládám, že místo řezu je citlivé a bolestivé více než gumička, když se řeže najednou celý ocas, a také více dnů bolí.
3. malému se hned po narození nasadí gumička = >jedenkrát mrsknul ocáskem a pak už nic, lehnul si vedle mámy a usnul, asi gumička na lidském prstě a ocásku novorozence je nesrovnatelná, evidentně si ji jehně fakticky vůbec nevšimlo. Takže žádné utrpení a žádná infekce.
Nebo se někde mýlím či jsem si něčeho nevšimla - z pohledu toho nej pro jehně .
Jitka

Me se to krvavy reseni nelibi. Vic k tomu nedokazu rict.