Dajka31

XXX.XXX.47.243
Zdravím všechny,
mám prosbu o radu, ohledně registrace ovce a kozy.
Jsem registrovaný chovatel, začátečník, registrovala jsem se kvůli býka.
Na jaře jsme doslali darem neregistrovanou ovci a kozu, na spásání trávy.
Bylo v plánu, že půjdou na porážku v zimě. Ale nakonec jsem se rozmyslela si je nechat. Jak je můžu teď zaregistrovat, když nemám žádné údaje o jejich původu.Půjde je ještě, bez větších problému registrovat?
Moc děkuji za odpověďi.
Dobrý den.
1) U Českomoravské společnosti chovatelů (dále jen ČMSCH) na Hradištku si nechte u svého čísla hospodářství zaevidovat druh zvířat ovce a kozy.
2) Po zaevidování nového druhu zvířat z ČMSCH posílávali příručku (pokyny pro vedení ústřední evidence) a veškeré potřebné formuláře.
3) U ČMSCH si objednejte ušní známky - každý druh má svoji samostatnou číselnou řadu, je také nutné uvést o jaké pohlaví se jedná a výrobce ušních známek. Aplikační kleště asi nemáte, buď si je objednáte společně se známkami nebo se poptejte po sousedech nebo známých, zda by byl někdo ochoten je Vám půjčit. Pokud se najde nějaká dobrá duše, výrobce známek zvolte podle toho, jaké budete mít půjčené kleště.
4) Po zavěšení známek do uší vyplňte a zašlete Hlášenku - v pokynech se uvádí: "Pokud má chovatel ve stavu zvířata, která dosud nebyla nikdy registrována, pak v den zahájení evidence chovatel vypíše všechna živá, dosud neregistrovaná zvířata na tiskopis „Hlášení o narození zvířat, jejich úhynu, ztrátě a přemístění (pro ovce a kozy)“, jako kód události uvede u beránků/kozlů 27, u jehnic a bahnic/koz pak 28. Do data události (sloupec 05) uveďte datum od kdy je zvíře fyzicky na daném hospodářství, nejdříve však ode dne registrace hospodářství. Do tohoto hlášení se nevyplňuje číslo matky."
5) Evidence skotu a ovcí nebo koz je prakticky stejná (u skotu je navíc průvodní list - karta).