Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2021 00:57
TynkaBlaz

XXX.XXX.37.29

Zdravím.
Ráda bych si pořídila na pozemek pár oveček, na spásání a jako mazlíčky, mám ohradu o velikosti cca 1035 m² s přístřeškem – boxem.
Kolik oveček můžu mít na takové rozloze a jaké plemeno je pro takový chov nejideálnější?

Děkuji.

pastier

7.3.2021 18:59
pastier

XXX.XXX.208.239

Ta tak malej ploche sa ovečky moc chovať nedajú.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2021 19:38

TynkaBlaz napsal(a):
Zdravím.
Ráda bych si pořídila na pozemek pár oveček, na spásání a jako mazlíčky, mám ohradu o velikosti cca 1035 m² s přístřeškem – boxem.
Kolik oveček můžu mít na takové rozloze a jaké plemeno je pro takový chov nejideálnější?

Děkuji.

Máte promyšleno, čím budete krmit, až toto spasou?

7.3.2021 19:41

dva beránky, které tam dáte jako odstavené na jaře a pak je sežerete, jakmile to spasou. to se stane někdy v létě, podle počasí.

7.3.2021 19:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
dva beránky, které tam dáte jako odstavené na jaře a pak je sežerete, jakmile to spasou. to se stane někdy v létě, podle počasí.

To mě taky napadlo. Otázka, jestli dokážou sežrat mazlíčky.

7.3.2021 19:50

To mě taky napadlo. Otázka, jestli dokážou sežrat mazlíčky.

tak ona ovce je takový divný mazlíček. vlastně moc ne.

na trvalý chov to každopádně prostě není, zdupou to, nebude tam pastva, ale akorát bláto a bláto.

7.3.2021 20:50

tak ona ovce je takový divný mazlíček. vlastně moc ne.

na trvalý chov to každopádně prostě není, zdupou to, nebude tam pastva, ale akorát bláto a bláto.

V tomto se shodneme.

18.3.2021 15:01
Doldy

XXX.XXX.230.207

Dobry den,
chcel by som skusenych poprosit o nazor. Doma sme s rozhodli, ze skusime chov oviec (2ks), predovsetkym ako biokosacky. Podmienky mame pre ne celkom dobre, rozloha cca 1200-1300m2, murovana mala mastal, vela tiena, stromov... Mam uz dohodnutych dvoch barankov. Mal by som dve otazky:
1. Myslite, ze taku rozlohu budu stihat spasat? Ucel je vyslovene odbremenit ma od kosenia.
2. Budu sa dva mlade barany navzajom tolerovat? Nebudu agresivne voci ludom, detom a pod. ani ked budu pripadne starsie, ak by sme sa rozhodli ich prezimovavat ?

Dakujem.

18.3.2021 15:41

pokud bude sušší léto, tak budete chodit sekat ještě i mimo ten pozemek, aby berani měli co žrát. ono se to zdá velké, ale ovce sežere 10 kg trávy denně každý den.

tolerovat se budou, jak zpomalí růst trávy, tak je stejně dáte do mrazáku, takže vysokého věku se nedožijí.

18.3.2021 16:27
Doldy

XXX.XXX.230.207

pokud bude sušší léto, tak budete chodit sekat ještě i mimo ten pozemek, aby berani měli co žrát. ono se to zdá velké, ale ovce sežere 10 kg trávy denně každý den.

tolerovat se budou, jak zpomalí růst trávy, tak je stejně dáte do mrazáku, takže vysokého věku se nedožijí.

Uviedol som len plochu, kde planujem ohradnik, okrem toho sa travy v okoli najde este kopu... S tym mrazakom :), no, neviem... ak sa mi podari na to niekoho najst, ja sam sa na to urcite neodhodlam

18.3.2021 16:50

Doldy napsal(a):
Uviedol som len plochu, kde planujem ohradnik, okrem toho sa travy v okoli najde este kopu... S tym mrazakom :), no, neviem... ak sa mi podari na to niekoho najst, ja sam sa na to urcite neodhodlam

ještě kopu, jo?

a jak vás to odbřemení od kosení, konkrétně?

18.3.2021 21:35
Doldy

XXX.XXX.230.207

No uz len tym, ze vypasu vyse cca 12 arov plochy predsa... Zda sa vam to mala plocha, ktoru netreba cele vegetacne obdobie kosit? Ci ako mam rozumiet vasej otazke? Aj tu na ifaune som sa docital, ze na ovcu je optimum cca 400m2. Takze skor som nadobudol pochybnost, ci dve budu vobec stihat, kedze ja mam vyse 600m2, a ked bude treba, este viem posunut ohradnik na dalsich 400m2, pripadne odkosit a dosusit do rezervy.

19.3.2021 06:46
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jde o to, že poměrně brzy ta zvířata svěřenou plochu vypasou. Pak je budete muset dokrmovat - dvakrát denně vezmete kosu, nakosíte 10 kg trávy, tu jim dáte. Budete mít na to opravdu každý den čas? Nakosit čerstvou trávu do zásoby nelze, tráva se zapaří a ovcím to na zdraví nepřidá.
Pokud máte seno jako rezervu, tak je to samozřejmě jiné. Pokud ale to seno nemáte, musíte si uvědomit, že první senoseč bývá v květnu/červnu, ovšem čerstvým senem se nemůže krmit. Potřebujete vydržet cca do srpna jen s trávou, ať už pastvou, nebo čerstvou nakosenou.
Další otázka je, co je to za plemeno, jakou má úživnost ta pastvina, jak hluboko je spodní voda, jestli bude rok spíše suchý, nebo deštivý a spousta dalších věcí. To všechno má vliv.
Co budete dělat s ovcemi přes zimu? Pokud není v plánu mrazák, je třeba si uvědomit, že přes zimu je třeba ovce krmit senem a sežerou toho opravdu hodně. Dále pokud budou přes deštivé období na pastvině, udělají z toho tankodrom a příští rok tam toho moc neporoste.
400 m samozřejmě může stačit, ale ne jako pastvina. Je to výběh, kde ty ovce mají celoročně seno.
Začněte s málem. Pořiďte si dva beránky a uvidíte, jak to půjde; nasbíráte na nich zkušenosti a třeba zjistíte, že zrovna Váš pozemek uživí i více zvířat.
Ale když to uděláte obráceně, dáte na pozemek tři beránky, když se tam zrovna s bídou uživí dva, budete otrokem těch ovcí a kosit široko daleko sousedům louky. Nebyl byste první ani poslední, kdo si takto „ušetřil práci“. :)

19.3.2021 08:47

Varaxi napsal(a):
Jde o to, že poměrně brzy ta zvířata svěřenou plochu vypasou. Pak je budete muset dokrmovat - dvakrát denně vezmete kosu, nakosíte 10 kg trávy, tu jim dáte. Budete mít na to opravdu každý den čas? Nakosit čerstvou trávu do zásoby nelze, tráva se zapaří a ovcím to na zdraví nepřidá.
Pokud máte seno jako rezervu, tak je to samozřejmě jiné. Pokud ale to seno nemáte, musíte si uvědomit, že první senoseč bývá v květnu/červnu, ovšem čerstvým senem se nemůže krmit. Potřebujete vydržet cca do srpna jen s trávou, ať už pastvou, nebo čerstvou nakosenou.
Další otázka je, co je to za plemeno, jakou má úživnost ta pastvina, jak hluboko je spodní voda, jestli bude rok spíše suchý, nebo deštivý a spousta dalších věcí. To všechno má vliv.
Co budete dělat s ovcemi přes zimu? Pokud není v plánu mrazák, je třeba si uvědomit, že přes zimu je třeba ovce krmit senem a sežerou toho opravdu hodně. Dále pokud budou přes deštivé období na pastvině, udělají z toho tankodrom a příští rok tam toho moc neporoste.
400 m samozřejmě může stačit, ale ne jako pastvina. Je to výběh, kde ty ovce mají celoročně seno.
Začněte s málem. Pořiďte si dva beránky a uvidíte, jak to půjde; nasbíráte na nich zkušenosti a třeba zjistíte, že zrovna Váš pozemek uživí i více zvířat.
Ale když to uděláte obráceně, dáte na pozemek tři beránky, když se tam zrovna s bídou uživí dva, budete otrokem těch ovcí a kosit široko daleko sousedům louky. Nebyl byste první ani poslední, kdo si takto „ušetřil práci“. :)

Přesně jako můj kolega, zemědělský inženýr s praxí. Už jsem to tady psala - taky byl líný sekat zahradu, tak pořídil 2 beránky (od počátku se záměrem, že na podzim půjdou do mrazáku). A ve finále sekal zahrádky všem sousedům okolo, aby je vykrmil do nějaké slušné porážkové hmotnosti.

19.3.2021 08:52

Doldy napsal(a):
No uz len tym, ze vypasu vyse cca 12 arov plochy predsa... Zda sa vam to mala plocha, ktoru netreba cele vegetacne obdobie kosit? Ci ako mam rozumiet vasej otazke? Aj tu na ifaune som sa docital, ze na ovcu je optimum cca 400m2. Takze skor som nadobudol pochybnost, ci dve budu vobec stihat, kedze ja mam vyse 600m2, a ked bude treba, este viem posunut ohradnik na dalsich 400m2, pripadne odkosit a dosusit do rezervy.

Jde o to, že vám to s velkou pravděpodobností na uživení těch zvířat nebude stačit. Viz Varaxi. 400 m2 = 20x20 metrů, do týdne tam nebude ani stéblo. Ovce (a kozy) spásají až u země, mnohem důkladněji než třeba koně.

19.3.2021 08:58

Přesně jako můj kolega, zemědělský inženýr s praxí. Už jsem to tady psala - taky byl líný sekat zahradu, tak pořídil 2 beránky (od počátku se záměrem, že na podzim půjdou do mrazáku). A ve finále sekal zahrádky všem sousedům okolo, aby je vykrmil do nějaké slušné porážkové hmotnosti.

jojo, znám spoustu takovejch lidí.

Vlastně všichni zahrádkoví chovatelé ovcí a koz začali takhle, že se jim to nechtělo sekat. A dopadli tak, že sekali všechny křáky v okolí

19.3.2021 09:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jojo, já věděla, že to tu někdo psal.
Ale Váš kolega není jediný. Taky máme na vesnici pána, kterému se nechtělo kosit trávu v sadu. Pak kosil trávu všem okolo, aby ty ovce měly co žrát.
A ob vesnici jeden pán dokonce počítal s tím, že ovce budou žrát jen tu trávu a ovoce mu nechají. :) Nenechaly, no. A krom ovoce sem tam užvýkly i kůru, tak mu některé stromy i uhynuly. :/

19.3.2021 09:56
Doldy

XXX.XXX.230.207

Dakujem vsetkym za reakcie, urcite su to uzitocne nazory, ktore zoberiem do uvahy. Len upresnim, ze celkovo ma nas pozemok 0,45 ha. Okrem plochy , kde stoji dom, je to prakticky vsetko zelena plocha (dvor, okolie sadiska atd.), ktoru treba tiez kosit a pokosena trava samozrejme nepojde do kompostu, ale vysypem to ovcam. Susedia mi cerstvu pokosenu travu tiez rady daju, predpokladam... S viac ako dvomi ovcami urcite nezacnem, a ako som napisal - ideme skusit. Po prvom roku a skusenostiach sa chovu mozno vzdam a preorem to, vysejem vysoku lucnu zmes, ktoru budem kosit rucne 1-2 rocne. Teraz tam rastie strasne husta zelena nizka trava, ktora sa neda kosit ani rucne, a myslim, ze je vhodna prave na pastvu.

len este poznamka, ze toto nie je o "lenosti", toto je o tom, ze po rokoch som dospel k stavu, kedy mi kosenie benzinovymi strojmi tak velkej plochy pride uplne absurdne po vsetkych strankach (ekologickej, ekonomickej atd.), takze preto takto... clanky o chove oviec pre zaciatocnikov, ktore som preluskal, navodzuju dojem, ze je to velmi jednoduche a bezudrzbove, beriem to s rezervou, ale az skusenost ukaze, ake to naozaj je... rozhodnutie mat tie ovce neprislo zo dna na den, predchadzalo tomu minimlane dva roky depresii z kosenia a rozmyslania zodpovednost voci tym zvieratam si uvedomujem a rucim za to, ze bude o ne postarane a hladovat nebudu

Kazdopadne vdaka za rady, ako uplny zaciatocnik sa sem budem v priebehu roka zrejme po ne vracat a uz vopred dakujem za usmernenie pri chove ;)

19.3.2021 10:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak to je krásný příspěvek. :)
Držím Vám palce, budu ráda, když dáte vědět, jak se Vám daří.

19.3.2021 10:07

na to zase pozor. pokud vám ta tráva v sadě nechce růst do takové výšky, aby se to dalo sekat kosou, ukazuje to, že úživnost může být překvapivě nízká.

a pokud sousedi nesekají kosou, tak vám je jejich tráva k ničemu, trávu ze sekačky ovcím nedávejte.

19.3.2021 10:12
Doldy

XXX.XXX.230.207

na to zase pozor. pokud vám ta tráva v sadě nechce růst do takové výšky, aby se to dalo sekat kosou, ukazuje to, že úživnost může být překvapivě nízká.

a pokud sousedi nesekají kosou, tak vám je jejich tráva k ničemu, trávu ze sekačky ovcím nedávejte.

travu zo sekacky preco nie? a krovinorezom moze ist?

19.3.2021 10:17

Doldy napsal(a):

protože se velmi rychle zapaří a kvasí a takovou nakrmenou ovci potom klidně najdete nataženou. prostě ne, to se nedělá. tráva musí být delší a vcelku. ne posekaná na krátko a zmačkaná noži a pobytem v koši sekačky.

19.3.2021 10:18
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Protože je krátká, ovce ji málo přežvýkají, může jim ucpat trávení. Taky se velmi rychle zapaří.
Neříkal jste před chvílí, že to máte nastudované?
Edit: Já tuto znalost považovala za samozřejmost.

19.3.2021 10:29
Doldy

XXX.XXX.230.207

Varaxi napsal(a):
Protože je krátká, ovce ji málo přežvýkají, může jim ucpat trávení. Taky se velmi rychle zapaří.
Neříkal jste před chvílí, že to máte nastudované?
Edit: Já tuto znalost považovala za samozřejmost.

Na webe som toho precital dost, ale nikde som nenarazil na nieco take, ze travu z kosacky vyslovene nemozu... Ale OK, teraz uz tu vedomost mam.

19.3.2021 10:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Doldy napsal(a):
Na webe som toho precital dost, ale nikde som nenarazil na nieco take, ze travu z kosacky vyslovene nemozu... Ale OK, teraz uz tu vedomost mam.

Já znám člověka, který to krmil - míchal to se slámou, spíš to byla sláma s trávou než naopak. Byla to z nouze ctnost, už neměl čím jiným krmit, ale dopadlo to dobře.
Ale obecně to je opravdu špatný nápad. Ty ovce můžou uhynout a není to až tak výjimečné.

19.3.2021 11:58

Doldy napsal(a):
Dakujem vsetkym za reakcie, urcite su to uzitocne nazory, ktore zoberiem do uvahy. Len upresnim, ze celkovo ma nas pozemok 0,45 ha. Okrem plochy , kde stoji dom, je to prakticky vsetko zelena plocha (dvor, okolie sadiska atd.), ktoru treba tiez kosit a pokosena trava samozrejme nepojde do kompostu, ale vysypem to ovcam. Susedia mi cerstvu pokosenu travu tiez rady daju, predpokladam... S viac ako dvomi ovcami urcite nezacnem, a ako som napisal - ideme skusit. Po prvom roku a skusenostiach sa chovu mozno vzdam a preorem to, vysejem vysoku lucnu zmes, ktoru budem kosit rucne 1-2 rocne. Teraz tam rastie strasne husta zelena nizka trava, ktora sa neda kosit ani rucne, a myslim, ze je vhodna prave na pastvu.

len este poznamka, ze toto nie je o "lenosti", toto je o tom, ze po rokoch som dospel k stavu, kedy mi kosenie benzinovymi strojmi tak velkej plochy pride uplne absurdne po vsetkych strankach (ekologickej, ekonomickej atd.), takze preto takto... clanky o chove oviec pre zaciatocnikov, ktore som preluskal, navodzuju dojem, ze je to velmi jednoduche a bezudrzbove, beriem to s rezervou, ale az skusenost ukaze, ake to naozaj je... rozhodnutie mat tie ovce neprislo zo dna na den, predchadzalo tomu minimlane dva roky depresii z kosenia a rozmyslania zodpovednost voci tym zvieratam si uvedomujem a rucim za to, ze bude o ne postarane a hladovat nebudu

Kazdopadne vdaka za rady, ako uplny zaciatocnik sa sem budem v priebehu roka zrejme po ne vracat a uz vopred dakujem za usmernenie pri chove ;)

Chválím vaše ekologické myšlení.

19.3.2021 11:59

Doldy napsal(a):

Jak píše Bodlinka + riziko, že taková tráva ucpe jícen a máta nadmutou ovci raz dva.

26.3.2021 09:54
Doldy

XXX.XXX.225.107

Chcel by som sa este opytat - mal by som im tu plochu v priebehu sezony rozdelit, t.j. ohradit najskor 1/2 plochy, potom druhu, alebo im to mozem nechat k dispozicii cele naraz ? Alebo inak podla nejakych zasad? Dakujem

26.3.2021 21:34
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Plochu rozdělte, na více částí, a ovce prepouštějte z jednoho oplutku do druhého.

29.3.2021 12:20
Laila11

XXX.XXX.38.18

Já bych tam dala nějaké malé ovečky např: ouessantskou, shetlandskou nebo tak něco. Být vámi, tak si tyhle pořídím, ale pokud chcete maso, tyto ovce nejsou vhodné. To radši 2 berany a na zimu porazit.

Já mám pro ovce obrovský výběh a vždy, když ovce nějakou část vypasou, tak jí ohraničím a nechám tam dorůst trávu. Takhle se mi to průběžně obnovuje, ale vy máte pastvu o hodně menší, tak nevím, jak to dělat.

29.3.2021 13:54

Dve ouvessantky bych tam pustil.

29.3.2021 14:10
Doldy

XXX.XXX.38.218

Laila11 napsal(a):
Já bych tam dala nějaké malé ovečky např: ouessantskou, shetlandskou nebo tak něco. Být vámi, tak si tyhle pořídím, ale pokud chcete maso, tyto ovce nejsou vhodné. To radši 2 berany a na zimu porazit.

Já mám pro ovce obrovský výběh a vždy, když ovce nějakou část vypasou, tak jí ohraničím a nechám tam dorůst trávu. Takhle se mi to průběžně obnovuje, ale vy máte pastvu o hodně menší, tak nevím, jak to dělat.

No vsak toto... neviem si predstavit ako budem posuvat ten elektricky ohradnik aj ked len na dve casti plochy. Nakup dalsej predelovacej ohrady by cely projekt dost predrazil. Plemeno vhodne na trvaly chov zatial urcite nebudem kupovat. Mam zarezervovane nejake krizence "ille de France" x "nepamatam si s cim..." Kazdopadne z informacii o potrebnej velkosti plochy na pastvu som dost zmateny, niekde citam 400m2/ks je dost, niekto napise, ze 600m2 je malo... Ako tak ratam, viem im dat max. cca 700m2/ks.

29.3.2021 16:56

Doldy napsal(a):
No vsak toto... neviem si predstavit ako budem posuvat ten elektricky ohradnik aj ked len na dve casti plochy. Nakup dalsej predelovacej ohrady by cely projekt dost predrazil. Plemeno vhodne na trvaly chov zatial urcite nebudem kupovat. Mam zarezervovane nejake krizence "ille de France" x "nepamatam si s cim..." Kazdopadne z informacii o potrebnej velkosti plochy na pastvu som dost zmateny, niekde citam 400m2/ks je dost, niekto napise, ze 600m2 je malo... Ako tak ratam, viem im dat max. cca 700m2/ks.

potřebná velikost pastvy je taková, aby tam bylo těch 10 kg trávy denně na každého jedince.

což není všude stejné, že.

a taky počítejte s tím, že toho spoustu zdupou.

30.3.2021 10:27
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

To je na dvě velké dospělé ovce málo, to bude tak na měsíc až dva . Ale pokud je máte na porážku, tak až nebude co žrát, přijde porážka. Záleží také, jak u Vás prší, a tak na kvalitě TTP a půdy.

Jitka

30.3.2021 10:35
Doldy

XXX.XXX.38.218

No, vcera sme so zenou a so synom este zasadli a navela mi povedali, ze oni to asi nezvladnu, ak by sme ich mali na jesen porazit. Ked som videl, ako moj 7-rocny syn zachranoval pred par dnami mravce z obyvacky, tak ze kazdeho jedneho vynasal von , nevidim sancu, ze by zabijacku barancekov, s ktorymi bez pochyb naviaze citovy vztah, zvladol... Takze asi menime koncept na trvaly chov s prezimovanim oveciek (zrejme tych najmensich s co najmensou spotrebou, ouessantske?)... . Namiesto pochutnavania si na baraninke budem celu zimu zhanat seno...

30.3.2021 11:56

Doldy napsal(a):
No, vcera sme so zenou a so synom este zasadli a navela mi povedali, ze oni to asi nezvladnu, ak by sme ich mali na jesen porazit. Ked som videl, ako moj 7-rocny syn zachranoval pred par dnami mravce z obyvacky, tak ze kazdeho jedneho vynasal von , nevidim sancu, ze by zabijacku barancekov, s ktorymi bez pochyb naviaze citovy vztah, zvladol... Takze asi menime koncept na trvaly chov s prezimovanim oveciek (zrejme tych najmensich s co najmensou spotrebou, ouessantske?)... . Namiesto pochutnavania si na baraninke budem celu zimu zhanat seno...

+ taky řešit odčervení a úpravu spárků.

30.3.2021 12:01

myslím si, že to není dobrý nápad.

tyhle zahradní chovy nekončí dlouhodobě dobře, končí to na neschopnost kontroly vnitřních parazitóz.

30.3.2021 14:10
Doldy

XXX.XXX.38.218

myslím si, že to není dobrý nápad.

tyhle zahradní chovy nekončí dlouhodobě dobře, končí to na neschopnost kontroly vnitřních parazitóz.

Uz nie je cesty spat, zena je uz na tie ovce tak nazhavena, ze je takmer nemozne, aby som jej to uz vyhovoril... Opakujem: bude skusenost, ci pozitivna alebo negativna, ale bude. Mame nedaleko dobreho a spolahliveho veterinara, budeme konzultovat. A verim, ze nam aj tu dobre poradite.

30.3.2021 16:38

Doldy napsal(a):
Uz nie je cesty spat, zena je uz na tie ovce tak nazhavena, ze je takmer nemozne, aby som jej to uz vyhovoril... Opakujem: bude skusenost, ci pozitivna alebo negativna, ale bude. Mame nedaleko dobreho a spolahliveho veterinara, budeme konzultovat. A verim, ze nam aj tu dobre poradite.

Až budou doma, nechte udělat koprologii.

30.3.2021 17:34

jediný, co se dá poradit, je nedělejte to :D

jakmile není možnost střídat pastviny, tak je to prostě tam někde.

31.3.2021 12:56
Doldy

XXX.XXX.38.218

jediný, co se dá poradit, je nedělejte to :D

jakmile není možnost střídat pastviny, tak je to prostě tam někde.

Mate na mysli striedanie tych ploch v ramci zahrady? No takto, mam uz kupeny elektricky ohradnik. Ten by sa mal dat predelit akokolvek podla potreby, t.j. odsrihnem ich od jednej polovice plochy, po dorasteni potom od druhej. Ako tak nad tym rozmyslam, lanka sa daju prakticky nadpojit lubovolne...

Ale je to trochu nejasna informacia... akoze ked sa budu stale past na jednej ploche, hrozia paraziti?

31.3.2021 13:47

Doldy napsal(a):
Mate na mysli striedanie tych ploch v ramci zahrady? No takto, mam uz kupeny elektricky ohradnik. Ten by sa mal dat predelit akokolvek podla potreby, t.j. odsrihnem ich od jednej polovice plochy, po dorasteni potom od druhej. Ako tak nad tym rozmyslam, lanka sa daju prakticky nadpojit lubovolne...

Ale je to trochu nejasna informacia... akoze ked sa budu stale past na jednej ploche, hrozia paraziti?

Ano. Potože ovčí bobky na rozdíl od třeba koňských nedokážete vysbírat.

31.3.2021 14:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Plánujete chovat, nebo ty ovce jen „vlastnit“?
Dospělá ovce je vůči parazitům odolnější než jehně. Ačkoli úplně odolné není žádné zvíře, rozhodně nespoléhejte jen na odolnost ovcí.
Pokud máte známého veterináře s praxí u ovcí, kontaktujte ho a proberte to s ním.
V rámci dobrých sousedských vztahů doporučuji uvážit také to, že ovce dokážou být hlučné a ubečené, zejména ty rozmazlené. Někteří sousedé také cizí zvířata přikrmují a pamlskují, což může vést k zdravotním problémům. Nejedno zvíře už takto uhynulo. :(
Chce to nějaké maličké plemeno a jen dvě ovečky a žádného beránka. Máte plán B? Co budete dělat, když to z nějakých důvodů nedopadne a budete se muset zvířat zbavit?
Držím palce.

31.3.2021 14:49
Doldy

XXX.XXX.38.218

Susedia su OK, uplne bezproblemovi, mame dobre vztahy, v tomto problem vobec nevidim. Plan B nemame, resp. dovod preco by sme sa mali oveciek zbavovat je snad len to, ze by sme sa mali stahovat alebo jedna uhynie a druha potrebuje hned spolocnost a pod. A snad tym najbeznejsim sposobom - ze ich ponuknem na predaj alebo bezplatne do nejakej domacnosti, kde ovce, alebo ine zvierata, uz maju. A ano, vyzera to teda na tie ouessantky. Tie myslim v pripade potreby lahko niekto prichyli.

3.4.2021 18:06
Asrafula

XXX.XXX.208.99

V žádném případě nechci oponovat přispěvatelům výše, mají pravdu a určitě dělají dobře, že vás varují. Nicméně ráda bych přidala naši zkušenost s rozhodováním se, zda ovce ano či ne na malém pozemku.

Stejně jako vy jsem četla různé diskuze, kde přispěvatelé od takového chovu odrazovali, a přestože jsme nakonec ovce pořídili, měla jsem zvláště v prvním roce chovu neustále strach, že se ty špatné předpovědi naplní. Moje rada dneska zní: Neberte to tak vážně. Opravdu nic horšího se nemůže stát, než že s chovem skončíte. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a bez nějakého toho rizika a kroku do neznáma by život nebyl tak barevný.

U nás to dopadlo nad očekávání dobře a většina předpovědí se vůbec nenaplnila. Problémy s parazity nemáme, úspěšně se nám daří odchovávat jehňata, máme mléčné plemeno, takže dojíme, děláme sýry. Dle mého názoru je to celé o motivaci, proč ovce chcete. Pokud by jediným motivem bylo ušetření práce nebo dokonce peněz, můžete být pak zklamáni, protože práce vám zcela jistě přibyde a peněz ubyde. Pokud máte motivy i jiné, pak má určitě smysl to zkusit. Navíc jsou určitá pozitiva chovu ovcí, která člověk vidí, až když mu jich pár po zahradě běhá.

Jinak z varování mě ještě napadají tři věci. Za prvé, počítejte s tím, že pokud máte na pozemku nějaké keře nebo nízké stromky (včetně mladých jehličnanů), dřív nebo později vám je ovce zlikvidují. Za druhé, quessantky budete muset jednou ročně stříhat. Pokud byste si na to netroufli svépomocí, přibude starost sehnat střihače, který bude ochoten přijet kvůli dvěma ovcím. Pokud bych pořizovala ovce na výpas, spíš bych volila kamerunky, které se nestříhají a jsou také menšího vzrůstu. Za třetí, nemám osobní zkušenost s elektrickým ohradníkem, ale nechala bych si poradit od zkušenějších, jak na něj ovce naučit. Rozhodně bych je nepřivezla a nepustila rovnou do výběhu s ohradníkem, už jsem slyšela historky o tom, jak se pak takové ovce naháněly po celé vesnici. Možná by stačilo na pár dní zavřít do pevné ohrádky a pak teprve pustit na větší plochu, ale nevím, zkušenost s el. ohradníkem nemám.

Každopádně pokud se rozhodnete ovečky pořídit, přeji hodně úspěchů a radosti z nich!

21.5.2021 07:40
Doldy

XXX.XXX.59.27

Dobry den, tak mame uz rezervovane 2 ouessantske 1-rocne ovecky, ako som spominal vyssie - na celorocny chov, primarne na vypasanie zahrady. Nemame v plane nejak rozsirovat chov, chceme max. 3 kusy, preto vyhladovo asi ani neuvazujeme, ze by som tie ovecky pripustil niekedy k baranovi, a tak ma napadla obava, ci toto z nejakeho biologickeho hladiska alebo hladiska etologie tych oviec nebude vazny problem, ze mozno tie ovecky nebudu mat nikdy jahnata. Nebudu tym ovce nejak trpet? To by ma mrzelo... Prosim o vase skusenosti a postrehy.
Dakujem vopred.

21.5.2021 08:18

Doldy napsal(a):
Dobry den, tak mame uz rezervovane 2 ouessantske 1-rocne ovecky, ako som spominal vyssie - na celorocny chov, primarne na vypasanie zahrady. Nemame v plane nejak rozsirovat chov, chceme max. 3 kusy, preto vyhladovo asi ani neuvazujeme, ze by som tie ovecky pripustil niekedy k baranovi, a tak ma napadla obava, ci toto z nejakeho biologickeho hladiska alebo hladiska etologie tych oviec nebude vazny problem, ze mozno tie ovecky nebudu mat nikdy jahnata. Nebudu tym ovce nejak trpet? To by ma mrzelo... Prosim o vase skusenosti a postrehy.
Dakujem vopred.

Nebudou. My lidi chováme ovce, kozy, feny, klisny..., které nikdy neměly mláďata a přesto žijou spokojeně (pokud naplníme jejich ostatní potřeby).

21.5.2021 20:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

Spíš se snažte na zimu zajistit dost sena. Máme takové dvě mixky, spíš drobnější a sežerou toho dost a co nesežerou, to zničí.
Seno prodáváme, ale lidi vždy čekají, až jim dojde, ne aby se predzasobili. A koncem zimi, když je špatný rok, prostě neseženete nic.

24.5.2021 16:00
Doldy

XXX.XXX.59.27

juhaj napsal(a):
Spíš se snažte na zimu zajistit dost sena. Máme takové dvě mixky, spíš drobnější a sežerou toho dost a co nesežerou, to zničí.
Seno prodáváme, ale lidi vždy čekají, až jim dojde, ne aby se predzasobili. A koncem zimi, když je špatný rok, prostě neseženete nic.

No, zo zaciatku asi budeme dost mimo, co a ako treba... Inak, zaloha uz vyplatena, o tyzden budu uz ovecky doma (2-rocka s prvym jahnatom) U nas uz vyse dvoch tyzdnov prsi, dnes som v zahrade zhrabaval pokosenu travu, na ktoru prsi skoro kazdy den, hnije to, nie a nie vyschnut... vam poviem, tak ako dneska pri tom hrabani som sa v tom, ze tie ovce su spravna volba, tak skalopevne tento rok este asi neustil... stovky kil biomasy, ktoru nemam uz kde vyhazovat. to su galeje... Inak pan, od ktoreho ovecky kupujem, ma asi 10x mensi pasienok a hovoril, ze pre dve to ma ideal, takze obavy o dostatocnej velkej plochu na pre pastvu zo mna opadli, skor sa bojim, ze to nebudu stihat spasat. cast plochy asi necham na produkciu sena.

Mal by som dotaz, uplny zaklad - mozem im dat do mastalky ako podstielku normalne seno alebo musi byt slama?

24.5.2021 16:28
DeNou

XXX.XXX.225.243

Zdravím,jsem taky začátečník, ale přece jen už rok.Z toho,co jsem si načetla,jsem si pro sebe vybrala to, že slámu zvířata taky žerou,i když to mají jako podestýlku,ale ta jim samozřejmě nic nedá a samozřejmě je z toho hodně odpadu.Takže i když plýtvám senem,v zimě jim stelu seno,a v létě granulovanou slámu.

24.5.2021 18:41
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Já bych tedy doporučovala spíš slámu. Je schopná pohltit víc tekutiny, takže neplesniví. Je to takové čistší, podestýlka tlí pomaleji. Pokud tedy chcete používat vysokou podestýlku, t.j. nastýlat novou slámu navrch a celou podestýlku měnit třeba 1x za rok. Pokud budete při znečištění vyměňovat celou podestýlku, je to asi jedno, může být i seno. My jsme také začínali senem, ale brzy jsme přešli na slámu. Stejně budete muset kupovat balíky sena na zimu, tak místo jednoho balíku vezmete balík slámy a vyjde vás to levněji.

24.5.2021 19:39
DeNou

XXX.XXX.225.243

Na vysokou podestýlku jo,ale když pán plánuje 2 ovečky, není problém to jednou týdně vyměnit 🙂

24.5.2021 22:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

Sláma saje, seno ne. Ječnou slámu vám ovce budou žrát, nevadí. Taky přimicháváme k senu. Trávu jim dát můžete, pozor, ať není zapařena. Pro jistotu jí před podáním natřeste. S tím senem, to není sranda. Na jaře se množí inzeráty na cokoli, není krmení. Prostory pro uskladnění asi nemáte, domluvte se z družstvem nebo soukromníkem, aby vám ho podržel.

25.5.2021 07:02
Doldy

XXX.XXX.234.229

juhaj napsal(a):
Sláma saje, seno ne. Ječnou slámu vám ovce budou žrát, nevadí. Taky přimicháváme k senu. Trávu jim dát můžete, pozor, ať není zapařena. Pro jistotu jí před podáním natřeste. S tím senem, to není sranda. Na jaře se množí inzeráty na cokoli, není krmení. Prostory pro uskladnění asi nemáte, domluvte se z družstvem nebo soukromníkem, aby vám ho podržel.

Ta mastal ma aj poval, kde skladoval stary otec vzdy seno pre zajace, takze priestory mam. Este ma napada - kedy kupovat krmivo na zimu? predsa len ak to dlho zbytocne stoji, je to mozno potom viac nachylne na skazu...
Dakujem vsetkym za rady!

25.5.2021 07:23

Doldy napsal(a):
Ta mastal ma aj poval, kde skladoval stary otec vzdy seno pre zajace, takze priestory mam. Este ma napada - kedy kupovat krmivo na zimu? predsa len ak to dlho zbytocne stoji, je to mozno potom viac nachylne na skazu...
Dakujem vsetkym za rady!

Na zimu se seno kupuje po sklizni, tj. už v létě. A je lepší, když bude stát pod střechou, než na louce.

25.5.2021 09:41
juhaj

XXX.XXX.164.121

Přesně tak, co nejdříve. Dobře uskladněne seno vydrží klidně dva roky, po sklizni je to nejlepší, přímo z pole, každý zemědělec je rád, že ho nemusí tahat sám. Jen proboha žádné experimenty, s tím jsem se setkala mockrát a skončilo to vždy špatně. Pěkný suchý a vzdušný senik, půda, stodola, velká zásoba a máte klid.

25.5.2021 09:55
juhaj

XXX.XXX.164.121

juhaj napsal(a):
Přesně tak, co nejdříve. Dobře uskladněne seno vydrží klidně dva roky, po sklizni je to nejlepší, přímo z pole, každý zemědělec je rád, že ho nemusí tahat sám. Jen proboha žádné experimenty, s tím jsem se setkala mockrát a skončilo to vždy špatně. Pěkný suchý a vzdušný senik, půda, stodola, velká zásoba a máte klid.

Ještě bych dodala, seženete si takto i slámu, seno i slámu v malých balících, kvůli manipulaci. Když seženete ječnou slámu, můžete jí ovcim i přidávat k senu, rádi jí žerou, je jemná. A ušetříte seno. A opravdu se nesnažte senem podestylat, vznikne vám do rána odporna břečka, vím to z vlastní zkušenosti, od morčat po koně, je to na nic.

25.5.2021 12:43
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Ještě by bylo dobré, abyste už teď sehnal alespoň trochu loňského sena, pokud nemáte vlastní (i starší). I v létě by měly ovečky mít přístup k senu, i když se budou hlavně pást. Zvláště při dlouhých deštích, kdy je tráva hodně mokrá, si samy radši vezmou seno. A v případě nějakých zažívacích potíží je to nutnost. A samozřejmě jim pořiďte minerální liz.

Obecně co se týče krmení, je u ovcí nejdůležitějším pravidlem veškeré změny ve stravě dělat postupně. Např. je možné jim občas dát jako pamlsek suché pečivo, ale ne jim z ničeho nic nasypat plný kbelík. Podobně s jablky atd. A celoročně mít k dispozici seno, to jediné je bezpečné, toho se nelze přežrat, pokud to tedy není čistá vojtěška. A ještě mě napadá k tomu senu, nelze ho krmit hned po sklizni, aspoň měsíc by mělo tzv. vydýchat.

25.5.2021 13:26

juhaj napsal(a):
Ještě bych dodala, seženete si takto i slámu, seno i slámu v malých balících, kvůli manipulaci. Když seženete ječnou slámu, můžete jí ovcim i přidávat k senu, rádi jí žerou, je jemná. A ušetříte seno. A opravdu se nesnažte senem podestylat, vznikne vám do rána odporna břečka, vím to z vlastní zkušenosti, od morčat po koně, je to na nic.

Setrit na sene...no. Radsi seno nez slamu, ktera je z neceho, co bylo chemicky hnojeno a osetrovano. A k podestylanim senem, nevim jakou mate praxi s ovcema, ale ovcim je nejlip na vysoky podestylce. Slamu hodim na pozdim jednou dvakrat, kdyz uz neni venku moc co past a pak uz si natahaj neco okolo krmelce a co v nem zustane ( pichlavy klackovity seno, tak jim rozhazim po ovcine. Zadna brecka se nekona. To maximalne, kdyz jim budete dokola kydat, jako tem moractum a konum. Ovcim se to necha a pak si maknete na konec. Ovcim je na tom dobre. Moc jde dolu a vznika perfektni hnuj.

25.5.2021 13:50
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak jak jsem psala, ovce máme dvě, kydáme občas, u dvou je to opravdu občas. Sláma, pravda, to jsem nenapsala, že máme z vlastních polí, žádný chemický sajrajt, takže víme, co jim dáváme. A stojím si za tím, že ječnou slámu si dají docela rády, ale jasně, tady se bavíme o dvou ovcích, to je nic. To podestýlku senem bylo myšleno, když někdo by chtěl kydat každý den, to se senem nejde.Ale to jste psal. Vysoká podestýlku je dobra, ale nevím, zda zrovna zadavatel bude pro ní mít podmínky.

25.5.2021 13:58
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Setrit na sene...no. Radsi seno nez slamu, ktera je z neceho, co bylo chemicky hnojeno a osetrovano. A k podestylanim senem, nevim jakou mate praxi s ovcema, ale ovcim je nejlip na vysoky podestylce. Slamu hodim na pozdim jednou dvakrat, kdyz uz neni venku moc co past a pak uz si natahaj neco okolo krmelce a co v nem zustane ( pichlavy klackovity seno, tak jim rozhazim po ovcine. Zadna brecka se nekona. To maximalne, kdyz jim budete dokola kydat, jako tem moractum a konum. Ovcim se to necha a pak si maknete na konec. Ovcim je na tom dobre. Moc jde dolu a vznika perfektni hnuj.

Ono jde taky o kvalitu sena a o to, jakým způsobem ho pán bude krmit. Pokud bude mít přímo v chlévě klasické jesle, tak ano, ovce toho spoustu vytahají, i když půjde o jemné, kvalitní seno, a budou si samy průběžně podestýlat. Bylo by mi ovšem pak líto toho pěkného sena. Pokud bude mít krmiště venku, bude to zase jinak. A ještě jinak to bude, pokud si pořídí "chytré" krmiště, z kterého ovce seno nevytahají bez ohledu na to, jestli bude pak venku nebo uvnitř. A jiné to bude se senem, které bude obsahovat ty pichlavé klacky, jak píšete.

Myslím, že podestýlka není něco až tak totálně zásadního a asi bych pánovi doporučila, aby to prostě nějak zkusil a časem si vychytal to, co jemu i ovcím bude nejvíc vyhovovat. Ale stejně jako vy určitě hlasuji pro vysokou podestýlku. Je to lepší jak pro ovce, tak pro chovatele.

25.5.2021 14:09

Asrafula napsal(a):
Ono jde taky o kvalitu sena a o to, jakým způsobem ho pán bude krmit. Pokud bude mít přímo v chlévě klasické jesle, tak ano, ovce toho spoustu vytahají, i když půjde o jemné, kvalitní seno, a budou si samy průběžně podestýlat. Bylo by mi ovšem pak líto toho pěkného sena. Pokud bude mít krmiště venku, bude to zase jinak. A ještě jinak to bude, pokud si pořídí "chytré" krmiště, z kterého ovce seno nevytahají bez ohledu na to, jestli bude pak venku nebo uvnitř. A jiné to bude se senem, které bude obsahovat ty pichlavé klacky, jak píšete.

Myslím, že podestýlka není něco až tak totálně zásadního a asi bych pánovi doporučila, aby to prostě nějak zkusil a časem si vychytal to, co jemu i ovcím bude nejvíc vyhovovat. Ale stejně jako vy určitě hlasuji pro vysokou podestýlku. Je to lepší jak pro ovce, tak pro chovatele.

Nevim co je chytre krmiste, sam mam udelany setrivy, ale zadny neni setrivy uplne, kdykoli muzou hlavu vytahnout a nastradat pod sebe. A jsem za to rad, mam o praci min ( podestylani ). A jak jsem psal, co zbude nenechavam jim tam extra dlouho. Z kazdyho sena je odpad, malo kdo ma takovou listeckovou hitparadu, po ktery nezustane ani steblo. Ale jinak se shodneme :)

25.5.2021 14:28
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Tak myslíme asi to samé: chytré krmeliště = šetřivé krmeliště. Jinak vzhledem k tomu, že pán neplánuje (alespoň zatím) ovce připouštět, je to asi úplně jedno. Já kvalitu podestýlky řeším hlavně, když se rodí jehňata. Dospělá ovce snese dost. Když vidím, do čeho jsou schopné si samy dobrovolně lehnout venku...

25.5.2021 17:01
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Vypozorovala jsem, že venku na pastvině milují, když si mohou lehnout do vlastních bobků, docela je podzírám, že si to tam samy vědomě ukládají a dělají si teplý pelíšek. Osobně si myslím, že důvodem by mohlo být, že od toho jde teplo. Jinak si totiž ty jejich hnízda výkalů velikosti ležící ovce nedokáži vysvětit. Ještě snad tak, že mají rády jedno místo, kde se zdržují celý den a odpočívají, a tak tam je více bobků, ale moc se mi takový výklad nezdá, protože, když jim jejích hnízdečko zlikviduji , tak si založí obdobné nové, ale jinde. Markantní je to v chladných měsících.

Jitka

25.5.2021 17:32
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Na pastvině si nelehají do vlastních bobků. Prostě si lehnou a přežvykují a tráví a dělají bobky za sebe. Neobtěžují se vstávat, pokud nemají pádný důvod. Takhle najdete hromadu bobků po ránu i ve chlévě.

25.5.2021 17:44

přezdívka napsal(a):
Na pastvině si nelehají do vlastních bobků. Prostě si lehnou a přežvykují a tráví a dělají bobky za sebe. Neobtěžují se vstávat, pokud nemají pádný důvod. Takhle najdete hromadu bobků po ránu i ve chlévě.

Tak tak :)

25.5.2021 20:01
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

To by sedělo, kdyby nebylo těch míst jak ovcí a jen když je venku zima. Když je teplo, tak leží, kde je to napadne a nikde se pelíšky nevytváří.

Ale díky za připomínku, :) budu je více sledovat.

Jitka

31.5.2021 13:08
Doldy

XXX.XXX.59.27

Tak oveny su uz od soboty doma, pekna cierna dvojrocka s dcerou... Prvy den to bol riadny stres aj pre nich aj pre nas, 3-4x dostali supu z el. ohradnika, a zacali pobehovat jak sialene po pozemku. Potom uz ten ohradnik zrejme pochopili a ukludnili sa, dnes uz uplne bez problemov, zda sa mi, ze ho plne respektuju. Myslim, ze sa celkom dobre adaptovali. Spasaju trochu pomalsie, ako by som si zelal, ale moze sa stat, ze pridu tepla (vedra) a trava nebude tak rast a bude to akurat. Teraz maju k dispozicii aj trochu sena, a samozrejme vdu a solny liz. Treba este nieco? Kazdopadne sa mi teraz javi, ze same dve nemaju na tych planovanych 17 árov sancu... Nateraz som im ohradil asi len 5 árov, zvysok priebezne kosim a bude z toho seno na zimu. Ale sme uz nalomeni zohnat este jednu, pripadne barana a kazdy rok maly odchov. Zatial sa zda, ze matka s dcerou si spolu vystacia. Á propos, ako by sa mala prejavovat depresia z nedostatocnej spolocnosti u oviec? Pokial sa pasu a prezuvaju, mozem byt kludny?

31.5.2021 13:45
DeNou

XXX.XXX.225.243

Teď jsem zažila takovou věc,sousedi si chtěli půjčit na týden 2 kastrované beránky.Měla jsem obavy,jak to zvládne ovečka sama s měsíčním beránkem.Vůbec jí nechyběli,naopak to vypadalo, že si vydechla.

31.5.2021 14:52

Doldy napsal(a):
Tak oveny su uz od soboty doma, pekna cierna dvojrocka s dcerou... Prvy den to bol riadny stres aj pre nich aj pre nas, 3-4x dostali supu z el. ohradnika, a zacali pobehovat jak sialene po pozemku. Potom uz ten ohradnik zrejme pochopili a ukludnili sa, dnes uz uplne bez problemov, zda sa mi, ze ho plne respektuju. Myslim, ze sa celkom dobre adaptovali. Spasaju trochu pomalsie, ako by som si zelal, ale moze sa stat, ze pridu tepla (vedra) a trava nebude tak rast a bude to akurat. Teraz maju k dispozicii aj trochu sena, a samozrejme vdu a solny liz. Treba este nieco? Kazdopadne sa mi teraz javi, ze same dve nemaju na tych planovanych 17 árov sancu... Nateraz som im ohradil asi len 5 árov, zvysok priebezne kosim a bude z toho seno na zimu. Ale sme uz nalomeni zohnat este jednu, pripadne barana a kazdy rok maly odchov. Zatial sa zda, ze matka s dcerou si spolu vystacia. Á propos, ako by sa mala prejavovat depresia z nedostatocnej spolocnosti u oviec? Pokial sa pasu a prezuvaju, mozem byt kludny?

Tráva, seno, liz a voda stačí. Pokud se pasou a přežvykují a nebečí, jsou spokojené. Zvážila bych odčervení, případně vakcinaci proti tetanu.

31.5.2021 20:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ty naše, máme dvě, jsou u nás přes rok. Nejsou nervózní, že by jich bylo málo. Na jaře jsme měli 5 neděl půjčeného berana. Zpočátku z něj byly trochu v šoku, ale rychle si zvykly. Když berana odvezli, žádná panika nenastala, naopak, ovce si jakoby říkaly, konečně zase klid.

2.6.2021 05:38
haka68

XXX.XXX.210.220

..na jednu ovci či kozu se počítá 1000m2 minimálně, na krávu 1ha a na husu 100m2, tak aby ten chov k něčemu byl.

2.6.2021 12:42
Doldy

XXX.XXX.59.27

haka68 napsal(a):
..na jednu ovci či kozu se počítá 1000m2 minimálně, na krávu 1ha a na husu 100m2, tak aby ten chov k něčemu byl.

1000m2 aj na malu 15-kilovu ouessantku? No, uvidim buduci rok, ked sa zacnu past hned zjari, ale ako pisem - teraz sa mi tych cca 1700m2 javi pre ne dve ako "mission impossible"

Kazdopadne teoreticky stale uvazujem, ze by som si popri tych dvoch babach presadil aspon jeden jatocny kus na konzum, ale urcite ine plemeno. V tejto suvislosti by som sa vas chcel opytat - ak by to mal byt mlady baran (jahna) nejakeho bezneho stredne velkeho plemena, moze to byt problem, keby do jesene (max. zari-rijen) bol s ouessantkami v jednom vybehu a chlieve? Myslim teda z hladiska nechceneho oplodnenia. Znasat by sa zrejme mali bez problemov. Nemam ponatie, v ktorom mesiaci zivota je mlady baran schopny uz oplodnit ovcu a ci vobec ine plemeno...
Vdaka

2.6.2021 12:49
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Beranovi je jedno jaké to je plemeno. Teoreticky dokáže připustit ovci už čtyřměsíční mlaďas. Buďto vykastrovaného beránka nebo ovečku.

2.6.2021 14:08

přezdívka napsal(a):
Beranovi je jedno jaké to je plemeno. Teoreticky dokáže připustit ovci už čtyřměsíční mlaďas. Buďto vykastrovaného beránka nebo ovečku.

Jednodušší a levnější vykastrovat beránka. Aspoň nebude smrdět.

2.6.2021 21:57
bobr61

XXX.XXX.245.70

Dobrý den , rok mám 2 kamerunské kozy a 3 ovečky. Beránek a kozel po splnění povinosti šli do klobás , narodilo se jedno kůzle a beránek / kterého si matka nevšímala / takže do máme už dva měsíce na flašce / bez problémů , už se sám pase , dostává 600 ml už jen večer, Mám je na ploše cca 800 m2 , přikrmuji senem a jako pamlsek denně pár kousků tvrdého chleba . Kojící koza a mláďata dostávají granule a ječmem. Ale co mne zaráží, absolutně nestíhají ten prostor spásat . Tráva tam přerůstá , po zimě byla na angličák , ale teď to musím sékat křvinořezem , což jim nechám anebo sekačkou / což vyhazuji / . Je fakt že sekačkou ujedu 8-10 m a je plný koš. Ale tráva je krásná ,hustá vysoká . A oni ji nežerou, Když je pustím z ohrady , tak žerou venku jak vzteklé. Ale ráno když přijdu, tak vypadají spokojeně , leží a přežvykují. Přes den, jsou zvyklé stát u ohrady a řvát , protože se vždycky někdo " slituje " a dá jim kousek chleba nebo hrst granují .Ale i přes den je vidět že se pasou. Ale podle toho , co zkušení tady píšete tak by jsem měl být bez trávy. Přitom jak to sekám , tak je tam tráva různé výšky , že by si mohli vybrat. Beránek i kozička pěkně rostou, koza kojí a má pořád mléko , nemyslím si že by strádali hlady . Může jim vadit že po té trávě běhají ,močí a serou do ní a proto ji nežerou.? Ale není sešlapaná a hlady nestrádají.

3.6.2021 09:44

bobr61 napsal(a):
Dobrý den , rok mám 2 kamerunské kozy a 3 ovečky. Beránek a kozel po splnění povinosti šli do klobás , narodilo se jedno kůzle a beránek / kterého si matka nevšímala / takže do máme už dva měsíce na flašce / bez problémů , už se sám pase , dostává 600 ml už jen večer, Mám je na ploše cca 800 m2 , přikrmuji senem a jako pamlsek denně pár kousků tvrdého chleba . Kojící koza a mláďata dostávají granule a ječmem. Ale co mne zaráží, absolutně nestíhají ten prostor spásat . Tráva tam přerůstá , po zimě byla na angličák , ale teď to musím sékat křvinořezem , což jim nechám anebo sekačkou / což vyhazuji / . Je fakt že sekačkou ujedu 8-10 m a je plný koš. Ale tráva je krásná ,hustá vysoká . A oni ji nežerou, Když je pustím z ohrady , tak žerou venku jak vzteklé. Ale ráno když přijdu, tak vypadají spokojeně , leží a přežvykují. Přes den, jsou zvyklé stát u ohrady a řvát , protože se vždycky někdo " slituje " a dá jim kousek chleba nebo hrst granují .Ale i přes den je vidět že se pasou. Ale podle toho , co zkušení tady píšete tak by jsem měl být bez trávy. Přitom jak to sekám , tak je tam tráva různé výšky , že by si mohli vybrat. Beránek i kozička pěkně rostou, koza kojí a má pořád mléko , nemyslím si že by strádali hlady . Může jim vadit že po té trávě běhají ,močí a serou do ní a proto ji nežerou.? Ale není sešlapaná a hlady nestrádají.

Kde močí a kálí, nežerou, kvůli parazitům. Proto je lepší oplůtková pastva a posouvat, když spasou. (Letos je trávy po dlouhé době hodně, protože chladné a deštivé jaro).

3.6.2021 15:43
Doldy

XXX.XXX.59.27

Inak tiez som si vsimol, ze do vysokej travy sa im velmi nechce. Dnes tu bola jedna znama, ktora mi spominala, ze ked mali ovce, tiez proste do vysokej travy nesli, pokial nemali dovod, a radsej sa pasli na drobotine. Tak neviem, asi im to budem musiet tiez posekat, alebo cakat, kym si postupne vypasu vsetko od mastale a potom sa mozno pustia aj do tej vyssej.

4.6.2021 06:53
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Tohoto stavu jsem nikdy nedosáhla, vysokou trávu ovce pošlapou, a už ji nikdy nevyžraly.
Jitka

4.6.2021 23:21
Agnes1

XXX.XXX.76.175

Jen technická. Kometo, nevykastrovaný beránek nesmrdí. Ani živý ani na talíři.

8.6.2021 19:55

Agnes1 napsal(a):
Jen technická. Kometo, nevykastrovaný beránek nesmrdí. Ani živý ani na talíři.

To vím, ale beran ano. Nicméně primárně šlo stejně o problém nechtěného zabřeznutí.

Pufr

8.6.2021 22:45
Pufr

XXX.XXX.182.13

Na talíři rozhodně ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík