Seno, jak zabránit velkému znehodnocování?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.12.2010 09:37
kecy.v.kleci

XXX.XXX.26.38

Zdravím chovatele ovcí a koz.
Mám takový problém a zajímalo by mě, jak jste ho vyřešili vy. Mám ovce, jelikož se mi k nim do salaše kulatý balík sena nevejde, nechávám ho venku. Od spodu je izolovaný, nemokne, nevlhne, je přikrytý a upevněný, proti posunu, vázací síť neodmotávám. Jenže 4 ovce mi ten balík za 14 dní vycuchají, Zůstane po něm hromada znehodnoceného sena, které ovce pak už nechtějí.
Rád bych věděl, jak řešíte příděl sena vy. Zda máte nějakou vychytávku, jak na to, aby seno ovce a popřípadě i kozy tolik neznehodnocovaly...Všem děkuji za rady.
Marcus:-)

2.12.2010 10:14
agentka

XXX.XXX.158.168

foto k prvnímu příspěvku na nemoderované diskuzi - jak to máme my u ovcí - tady je navalen jen jeden balík, ale vejdou tam i dva vedle sebe - s tímto jsem opravdu spokojená jen je to docela kus od baráku tak se senem nemám problém to se ovečky oblouží kdy potřebují, ale 4x denně tam nesu 2 kýble s vodou je to do kopce a v tom sněhu super tělocviksmajlík

2.12.2010 19:45
rybka

XXX.XXX.201.155

Aničko, super, ale náš Jonáš by umřel v tomto případě hladem, protože má toulce a k senu by se nedostal a když už by se tam nějakým způsobem dostal, tak by zase nemohl zpět. smajlík

Já řeším s quessantkama stejný problém a určitě i mnozí jiní. Já udělala pro ovce klasický laťkový krmelec a potvory jen vytahovaly a vytahovaly. Sežraly minimum a větší část zašlapaly, počůraly, pobobkovaly a já jenom chodila s pytlema a doplńovala a doplńovala. Na jaře to nebralo konce, co jsem z pod jeslí vyvážela. smajlík

Další rok udělal jesle manžel, část na seno udělal s kari-sítě ( jestli to nazývám dobře nevím ). Ztráty byly poloviční i tak vytahaly ,ale také měly pěkně sedřené čumáky až do krve, protože otvory jsou malé a jak se snaží dostat na nějaké dobré soustečko, které je někde uprostřed odřou si čumáky jak je tam rvou, protože mřížka je vroubkovaná. smajlík

Takže bych byla také moc ráda za nějaké to dobré řešení jak zamezit ztrátám. :-)

Tohle jsou ty klasické ( navíc sloužily pro původní stádečko, které čítalo jen tři kusy oveček )

2.12.2010 19:49
rybka

XXX.XXX.201.155

Teď mám oveček jedenáct. Krmelec by stačil když se ráno a večer naloží, ale zase něco vytahají a ještě mají ty odřené čumáky :-(

3.12.2010 11:39
lapata

XXX.XXX.141.248

na zahraničních stránkách jsem něco našla. Je to sice hlavně pro koně, ale třeba to bude použitelné i pro menší zvířata. http://www.paardnatuurlijk.nl/onderzoek/index.htm http://swedishhoofschool.com/about_easyhoofcare.htm ne ta kopyta, ale boudička na seno ;) jistě by se ještě lecos našlo...

4.12.2010 21:02
lesakm

XXX.XXX.165.33

Dobrý den , u nás již hromadu let používáme tyhle krmelce na balíky a jsme s nimi spokojeni , něco sice oveny vytahají ale to se zase použije na podestýlku , máme dva jeden větší na celé balíky a druhý menší na zbytky balíků , do něj naházím vždy zbytek sena když dávám nový balík :-)s pozdravem ML.

4.12.2010 21:05
lesakm

XXX.XXX.165.33

A ještě jeden obrázek s krmelcem v akci. ML:-).

6.12.2010 20:03
krabka

XXX.XXX.108.179

lesakm napsal(a):
A ještě jeden obrázek s krmelcem v akci. ML:-).

Dobrý den,mohu se zeptat jak daleko od sebe jsou navařené ty svislé příčky? děkuji D.K.smajlík

6.12.2010 21:22
lesakm

XXX.XXX.165.33

Dobrý den , příčky jsme svářeli 20cm od sebe pod úhlem 60stupňů , ale mohly by si myslím klidně být i šikměji tak 50stupů ovce potom strčí hlavu dovniř a šikmá příčka za hlavou jí brání ve vytahování sena ven z kruhu:-)s pozdravem ML.

6.12.2010 22:18
krabka

XXX.XXX.108.179

děkuji za informaci:-) D.K.

9.12.2010 22:33
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

No my máme 4 kamerunské ovečky. Měli jsme s tím taky problém..dali jsme jim balík sena do stodoly, kde je máme v zimě. Ale taky to šíleně rychle roztahaly, načůraly na to, a pak to nežraly.
Koupili jsme pro ně jesle na seno - http://www.vltava2000.cz/zemedelske-potreby/goods-g580779-85-jesle-na-seno-velke-pro-kone-dobytek-ovce-a-kozy.html. Pro 4 to postačí, akorát musíme každý den doplňovat.
Jinak venku na zahradě máme postavený domeček s krmelcem..tam jsou jaro - podzim.
Samozřejmě si holky vybírají to, co jim chutná a budou to vždycky roztahovat..s tím se musí člověk smířit. Konec konců to seno není zas tak drahá záležitost..my kupujeme ten veliký balík za 300Kč a jeden vystačí na cca 3 měsíce.
Přikládám fotku krmelce :-)
Katka

9.12.2010 23:10
rybka

XXX.XXX.201.155

To je nádhera, :-) :-):-)tak to by se mi také pro moje miniovečky líbilo, jenom by musel být domeček o něco větší, protože mám oveček jedenáct. smajlík Kde však najít šikovného kutila, ochotného to pro ty ,, němé " stvoření udělat. Doma pro to nemají uši smajlík

9.12.2010 23:12
rybka

XXX.XXX.201.155

10.12.2010 21:16
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Ovečky jsou moc hezoučký! :-)
Nám tu perníkovou chaloupku s krmelcem stavět táta :-) Sám si to vymyslel, nakreslil a postavil..on neustále něco kutí :-) Chtěla jsem něco stabilního na jaro-podzim..je možné ji ještě zateplit na zimu, ale máme velkou stodolu, kde máme ještě göttingenská mini prasátka..tak mají holky alespoň co trkat :-)

10.12.2010 22:39
rybka

XXX.XXX.201.155

Závidím. Pozdravujte ode mně tatínka a vyřiďte, že je moc šikovný :-)

11.12.2010 14:17
kecy.v.kleci

XXX.XXX.26.38

kardovakaterina napsal(a):
No my máme 4 kamerunské ovečky. Měli jsme s tím taky problém..dali jsme jim balík sena do stodoly, kde je máme v zimě. Ale taky to šíleně rychle roztahaly, načůraly na to, a pak to nežraly.
Koupili jsme pro ně jesle na seno - http://www.vltava2000.cz/zemedelske-potreby/goods-g580779-85-jesle-na-seno-velke-pro-kone-dobytek-ovce-a-kozy.html. Pro 4 to postačí, akorát musíme každý den doplňovat.
Jinak venku na zahradě máme postavený domeček s krmelcem..tam jsou jaro - podzim.
Samozřejmě si holky vybírají to, co jim chutná a budou to vždycky roztahovat..s tím se musí člověk smířit. Konec konců to seno není zas tak drahá záležitost..my kupujeme ten veliký balík za 300Kč a jeden vystačí na cca 3 měsíce.
Přikládám fotku krmelce :-)
Katka

Krásný domeček, jen co je pravda :-)
My kupujeme seno za 400 a 4 ovce ho zlikvidují za 3 týdny... což už je rozdíl. Proto hledám a pátrám a oslovuji chovatele, s otázkou jak trochu ušetřit :-)

11.12.2010 20:23
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Dobrá věc jsou tzv. skandinávské jesle. Jde o obyčejnou dřevěnou bednu na seno, při spodním kraji s podlouhlým otvorem cca 30 cm vysokým, bez šprušlí. Ovce strčí hlavu dovnitř za smajlíksenem a vše, co jí od huby upadne, zůstane v jeslích...

14.12.2010 02:46
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

rybka napsal(a):
Závidím. Pozdravujte ode mně tatínka a vyřiďte, že je moc šikovný :-)

Děkuju, vyřídím :-)

14.12.2010 02:52
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

kecy.v.kleci napsal(a):
Krásný domeček, jen co je pravda :-)
My kupujeme seno za 400 a 4 ovce ho zlikvidují za 3 týdny... což už je rozdíl. Proto hledám a pátrám a oslovuji chovatele, s otázkou jak trochu ušetřit :-)

Za 3 týdny? Opravdu? My jim to dáváme do těch jestlí..dovnitř do stodoly a pak ven do krmelce. Jednou jsme jim dali celý malý balík do jejich příbytku a je pravda, že to bylo za chvíli pryč..šíleně to roztahaly, počůrali atd..
Katka

14.12.2010 09:08
zaciatocnik

XXX.XXX.110.193

rybka napsal(a):
To je nádhera, :-) :-):-)tak to by se mi také pro moje miniovečky líbilo, jenom by musel být domeček o něco větší, protože mám oveček jedenáct. smajlík Kde však najít šikovného kutila, ochotného to pro ty ,, němé " stvoření udělat. Doma pro to nemají uši smajlík

Ak Vám nemá kto urobiť domček pre ovečky /to bol aj môj prípad/, dá sa použiť detský záhradný domček, alebo domček na náradie z Baumax alebo Hornbach. Bývaju v rôznych veĺkostiach a v tomto zimnom období sa dajú nájsť aj zlacnené kusy. Taký som kúpil pred dvomi rokmi aj ja.

14.12.2010 09:14
zaciatocnik

XXX.XXX.110.193

Ako zásobník sena mi slúži vyradený plastový detský domček. Je na drevených pníkoch aby ho baran nerozmlátil.

14.12.2010 19:20
boaobr

XXX.XXX.244.74

Zdravím všechny chovatele! My jsme si letos pořídili naši první kozenku Lízinku a znáte to, mlsná jako koza:-). Hledal jsem řešení a nakonec se mi nejlíp osvědčilo kombinace koza - králík. Chovám kozu v chlívku o rozměrech cca 2 x 2 m, dále chovám králíky belgické obry albíny. Vyřešeno to mám tak, že králík má ke koze průlez ze svého kotce a tudíž co koza vytahá tak králík dožere, mám tam králici s mladými a opravdu veškeré seno co případně koza vytahá tak králíci dožerou, odpad je minimální. Belgický obr albín dosahuje běžně váhy kolem 10kg váhy a nejsou vyjímky 12kilový králíci. Jinak jesle mám z kari sítí a nepozoroval jsem u kozy žádné problémy jako oděrky apod. Když zakládám seno tak ho tam řádně napěchuji, aby to Líza neměla tak jednoduché s cucháním. Toť mé skromné postřehy z počátku chovu bílé kozy. Přeji všem chovatelům do nového roku vše nejlepší a ať se vám i vašim svěřencům daří!

15.12.2010 10:12
anobbona

XXX.XXX.235.6

Mám čtveratý krmelec na velký balík sena. Celý zadělaný, bez jedinné štěrbiny a jen v úrovni hlavy mám nechané místo, tak aby tam ovce mohla strčit hlavu a žrát. Stráty jsou minimální.

15.12.2010 11:33
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

zaciatocnik napsal(a):
Ak Vám nemá kto urobiť domček pre ovečky /to bol aj môj prípad/, dá sa použiť detský záhradný domček, alebo domček na náradie z Baumax alebo Hornbach. Bývaju v rôznych veĺkostiach a v tomto zimnom období sa dajú nájsť aj zlacnené kusy. Taký som kúpil pred dvomi rokmi aj ja.

Dobrý den, mě ten domeček na nářadí taky napadl..ale až poté, co jsme nakoupili materiál.. smajlík Viděla jsem ho stát na parkovišti u Hornbachu a Obi.. A nemají je ani moc drahé..tak kolem 7 tis., bych řekla. Nás jen materiál stál to samé a navíc dřevo jsme měli vlastní.. Ale zase u toho máme krmelec :-)

3.1.2011 06:32
uska

XXX.XXX.253.239

první pomoc proti zmoknutí a roztahání sena

3.1.2011 09:24
lavacca

XXX.XXX.1.3

My teď našim ovenkám dáváme seno, které je mix menšího a většího(vypadá skoro jako sláma). To lepší vyberou, to horší si nastelou. To pak seberu a dávám jako podestýlku miniprasátkům. Dřív to samé dělaly i se skvělým senem, takže takhle to člověku není tak líto. A řekla bych, že teď jak z toho vysloveně vybírají, je na zemi i méně než dřív. :-) Takže míchání sena se slámou by mělo taky splnit stejný účel. :-)

3.1.2011 19:34
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Naše ovečky si teď taky začaly pěkně vybírat..smajlík Tak před měsícem, co jsme jim dali do jeslí, to sežraly. Teď ten zbytek taky dávám miniprasátkům na kopu, aby jim bylo tepleji..máme totiž hodně velkou stodolu. Ale zatím neumrzly :-)

5.1.2011 21:49
polda

XXX.XXX.143.36

Já ovcím dávám seno do takového dřevěného žlabu, kam ovce strčí hlavu na žere. Inspiroval jsem se plánkem uveřejněným tady na ifauně. Seno pod sebe netáhají skoro vůbec a funguje to i na kozy. Každý den ráno a večer žlab doplňuji, ale pouze volným senem z půdy, které není v balíku. Sena dostávají tak rozumně, takže jej sežerou téměř bezezbytku. Ovcím musím podestýlat, protože to, co si sami podestelou senem, tak to nestačí. petr

8.1.2011 18:29
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

polda napsal(a):
Já ovcím dávám seno do takového dřevěného žlabu, kam ovce strčí hlavu na žere. Inspiroval jsem se plánkem uveřejněným tady na ifauně. Seno pod sebe netáhají skoro vůbec a funguje to i na kozy. Každý den ráno a večer žlab doplňuji, ale pouze volným senem z půdy, které není v balíku. Sena dostávají tak rozumně, takže jej sežerou téměř bezezbytku. Ovcím musím podestýlat, protože to, co si sami podestelou senem, tak to nestačí. petr

Super věc, ale co s rohatým beranem? smajlík

8.1.2011 20:38
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

boaobr napsal(a):
Zdravím všechny chovatele! My jsme si letos pořídili naši první kozenku Lízinku a znáte to, mlsná jako koza:-). Hledal jsem řešení a nakonec se mi nejlíp osvědčilo kombinace koza - králík. Chovám kozu v chlívku o rozměrech cca 2 x 2 m, dále chovám králíky belgické obry albíny. Vyřešeno to mám tak, že králík má ke koze průlez ze svého kotce a tudíž co koza vytahá tak králík dožere, mám tam králici s mladými a opravdu veškeré seno co případně koza vytahá tak králíci dožerou, odpad je minimální. Belgický obr albín dosahuje běžně váhy kolem 10kg váhy a nejsou vyjímky 12kilový králíci. Jinak jesle mám z kari sítí a nepozoroval jsem u kozy žádné problémy jako oděrky apod. Když zakládám seno tak ho tam řádně napěchuji, aby to Líza neměla tak jednoduché s cucháním. Toť mé skromné postřehy z počátku chovu bílé kozy. Přeji všem chovatelům do nového roku vše nejlepší a ať se vám i vašim svěřencům daří!

Bezva, ale kolik králíků uklidí seno po 90 ovcích?smajlík

8.1.2011 21:59
polda

XXX.XXX.143.36

jasombačavelmistarý napsal(a):
Super věc, ale co s rohatým beranem? smajlík

Mám nerohatý romanovky a jedna moje rohatá koza tam hlavu prostrčí :-), petr.

10.1.2011 22:51
krasolesi

XXX.XXX.18.230

Naše kozy mají něco podobného. Senem neplýtvají vůbec, přistýlám slámou. Jana

11.1.2011 10:32
boaobr

XXX.XXX.38.182

V mém příspěvku píši, že mám jednu kozu takže tento způsob je možné praktikovat při drobnochovu, kdy člověk vlastní několik zvířat, s devadesátihlavým stádem ovcí bych to musel řešit asi jinak.

11.1.2011 14:57
lavacca

XXX.XXX.1.3

polda napsal(a):
Mám nerohatý romanovky a jedna moje rohatá koza tam hlavu prostrčí :-), petr.

Jenže ta je asi má nahoru, ne? My máme doma Quessantky, kdy beran má toulce hodně do strany (náš dospělý cca 15 cm na každou stranu, mladý cca 10 cm) a tak by se vůbec neměl šanci najíst.

Ale jinak je to pěkně řešený, ale u nás bohužel kvůli beranovi nepoužitelný. :-|

11.1.2011 20:10
neof

XXX.XXX.160.250

moc pekne vyreseno nemate rozmery? take bych zkusil neco podobneho :-)

11.1.2011 21:26
polda

XXX.XXX.143.36

lavacca napsal(a):
Jenže ta je asi má nahoru, ne? My máme doma Quessantky, kdy beran má toulce hodně do strany (náš dospělý cca 15 cm na každou stranu, mladý cca 10 cm) a tak by se vůbec neměl šanci najíst.

Ale jinak je to pěkně řešený, ale u nás bohužel kvůli beranovi nepoužitelný. :-|

Ano, koza má rohy klasicky nahoru a podél hlavy. Otvor je však ve tvaru písmene Y ... koza nebo ovce protrčí hlavu nahoře a aby mohla žrát, pak ji musí dát dolů, kde je otvor široký už jen pro krk. Aby mohla hlavu vytáhnout, musí jí zase dát nahoru. To zabraňuje nežádoucímu vytahování sena pod sebe. Holky jsou líný, takže prostčí hlavu a žerou s hlavou ve žlabu. Pokud máte berana s rohama do strany, šířka horní části otvoru by musela odpovídat šířce jeho hlavy s rohama a dolní část otvoru by byla už jen v šíři krku - teoreticky.

Jinak jak jsem už napsal výše, plánek mám tady z moderky myslím od Hanky Maturové. Lehce jsem to přizpůsobil mým podmínkám, ale v případě zájmu to mohu přeměřit a namalovat. petr

11.1.2011 21:36
polda

XXX.XXX.143.36

Tak už jsem to našel, do vyhledávání napište odkaz "Krmná mříž, žlab a jesle pro kozy i ovce" :-), petr

20.1.2011 18:48
beranyduc

XXX.XXX.247.101

Taky se musím pochlubit naším krmelcoútulkem. Skoro celou zimu sloužil pro 90 ovcí a vytahaly za tu dobu přesně to, co vidíte na zemi...:-):-):-)

20.1.2011 19:58
rybka

XXX.XXX.201.155

Také dobrý a celkem jednoduchý nápad. :-):-):-)Zajímalo by mě ale jak je to řešeno dál za zásobníkem na seno. jestli je až do konce a nebo je v zadu ještě prostor i pro ovečky ?
Pro mých jedenáct quessantek by to stačilo, ale kde jste měl těch dalších 79 oveček ? smajlík
Jinak moc se mi to líbí a budu se snažit přimět manžela, aby ve výběhu zbudoval něco podobného EvaP

20.1.2011 20:24
beranyduc

XXX.XXX.247.101

Prostor je všude kolem dokola a ve druhém štítě je ještě jeden vchod, aby nevznikaly zácpy. Do prostředního zásobníku se dají nakulit dva velké 300 kg balíky nebo spousta volného sena a najednou může "debužírovat" asi 35 ovcí. zásoba je velká, takže vyzbyde bohatě i na druhou a třetí vlnu... smajlík jinak, naše ovce mají stále k dispozici ještě dvoje klasuické jesle, ale všechny stejně chodily nejvíc sem....

20.1.2011 22:24
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak to je vychytané :-):-):-)

10.6.2019 14:48
Milan 954

XXX.XXX.195.63

23.6.2019 05:12
Pejena

XXX.XXX.55.34

Něco podobného jsem vytvořil z palet a jsem fakt spokojenej, opravdu to ušetří spoustu sena oproti klasickým jeslím.

19.7.2021 13:33
Doldy

XXX.XXX.232.27

Milan 954 napsal(a):
tohle jsem našel na googlu

Ahoj. Nechal som sa inspirovat takymto typom krmlca, ako ilustruju vo svojich prispevkoch polda, krasolesi a Milan. Ukazka toho mojho v prilohe. Rozmerovo to je +- to iste ako na obrazku od Milan 954.

Ale - trochu mi dal chrobaka do hlavy jeden prispievatel do FB skupiny o ovciach, kde si chodim tiez po rady, ze v takomto krmelci by si ovce mohli zlomit vazy (pri splaseni a pod.). Aky mate na to nazor?

Pufr

20.7.2021 12:43
Pufr

XXX.XXX.100.20

Osobně bych z toho obavy neměl. Ono zlomení vazu není tak snadné, jak to někdy vypadá v akčních filmech, u ovcí pak tuplem. Spíš bych si položil otázku, proč by se mi při krmení měla splašit ovce tak, že si "urve" hlavu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2021 14:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stava se ze ovce napere druhou do boku kdyz ma hlavu v krmelci, ale zadny umrti jsem za x let nemel. Spis se stava kdyz je vetsi dira, tak strcej dve ovce hlavu a pak neumej ven. To jsem uz nekolikrat tahal.

21.7.2021 21:22
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

taky mám v seníku díry vyřezané do pohárků- už 3roky asi a k dírám tunel 1,5 m. Místo kolem ovce nemají, takže se strkají, zvláště, když jedna chce dovnitř a druhá ven, a nebo se jedné zdá, že ta cizí díra je lepší než její. Nikdy mě nenapadalo, že by si mohly zlomit vaz a sem tam je určitě kolemjdoucí pes vyplaší.

Jen neshledávám, že by skoro nevytahaly seno, jak se píše. Ale možná nevím, co by mě čekalo nebýt této vychytávky na ifauně, kterou jsem také převzala.

Další problém, který může za zimu nastat u hluboké podestýlky je, že díra "stopka pohárku" zapadá hluboce stlanou podestýlkou, takže někdy na jaře už mi stopky pomalu mizí. Je dobré s tím při výpočtech kalkulovat a více je zvednout.

Jitka

Přidejte reakci

Přidat smajlík