Náš ovčín je ukázka neplánované tvořivosti ...
Uprostřed je místo na seno (aby to nebylo s krmením v zimě daleko...) a nakraji mají "balkon" pro rozhled po zahradě...Na střeše Tondach (přebytky od známého), což ani my nemáme na vlastním baráku!
lucmeek
napsal(a):
Náš ovčín je ukázka neplánované tvořivosti ...
Uprostřed je místo na seno (aby to nebylo s krmením v zimě daleko...) a nakraji mají "balkon" pro rozhled po zahradě...Na střeše Tondach (přebytky od známého), což ani my nemáme na vlastním baráku!
Vypadá parádně..:)..tondach asi mít holky nebudou, ale něco jiného se najde..:D..Pokud by šlo i pár fotek i zevniř a z jiných stran, byla byste skvělá..:)..děkuju Andy
Jééé. To jsem potěšená! S dalšíma fotka je to trochu horší.., ale něco jsem našla a posílám...
Tohle je jenom z mobilu tak nic moc. To je stadium rozpracování. Vpravo je původní část (ta zepředu pobitá), na to navázala na otevřená část, uprostřed je seník, a vlevo měli bydlet slepičky, jen se to nedodělalo, tak proto dnes ten "balkon"!
... no ještě zevnitř, sorry za ten čurbes vpravu, to je zabarikádované seno na zimu ...jinak to je oddíl na porodnici, 4 místa, je to všechno mobilní, pěkně se to na léto vyndá...
Jinak sem teda hodím i náš druhý výtvor. Třeba se nápad někomu hodí. Je to použitá konstrukce ze starého skleníku. Pobité krajinami - odřezy, to většinou každý vyhodí nebo spálí - tj.levný materiál. Kůru jsme ani neloupali, ovce se o to rádi drbou...
Je to lehce provizorní, ptž.pozemek máme jen půjčený, tak aby se dal pak někam přemístit nebo rychle rozebrat.
lucmeek
napsal(a):
Jinak sem teda hodím i náš druhý výtvor. Třeba se nápad někomu hodí. Je to použitá konstrukce ze starého skleníku. Pobité krajinami - odřezy, to většinou každý vyhodí nebo spálí - tj.levný materiál. Kůru jsme ani neloupali, ovce se o to rádi drbou...
Je to lehce provizorní, ptž.pozemek máme jen půjčený, tak aby se dal pak někam přemístit nebo rychle rozebrat.
Tedy, to je super nápad..mám tady asi 20 rozebraných oken na skleníky..:D..já to sice chci dělat na stálo, ale asi by se to dalo využít..jak jste to dělali?
Hodím teda ještě fotku zevnitř toho "skleníkového" ovčína.
Vyndali se všechny výplně a krajiny se dáváli odspodu nahoru, pak se překládali a sbíjeli dohromady. Na tu konstrukci se to chytlo ohnutým hřebíkem nebo drátem ani nevím...ta plechová střecha je hrozná , ale muselo to být lehké, aby to skleník vydržel, a jednu zimu už vydržel...Určitě by se to dalo celé zpevnit a pobít i lépe zevnitř, i případně zateplit. I ta střecha by se dala vyřešit jinak. Záleží na staviteli jak si pohraje
.
My s tím počítáme tak ještě na rok (musí vydržet) a pak se naše kamerunky určitě dočkají taky tak pěknýho jako mají quessantky vedle . (...i když na fotce ho zrovna okupují, měli to v létě na chvíli vyměněný...)
Mno, já musím taky udělat něco bytelného, nebo mi to zwartblesky rozšlapou...:(..ale zděný nechci, takže další varianta je dřevo..a máte to nějak vyřešený na místo? Já je zavírám jen na bahnění, ale kvůli úřadům..asi budu muset zažádat o povolení, ikdyž to bude jen na patkách..:(!!! A tam budou chtít vyjádření KVS a tam zas kolik ovcí v tom bude atd atd..tak nevim..a dělat podle norem, kdy ovce s jehňetem musí mít nějak skoro 2m2 a zw mají tak 3..tak teda..při počtu 150 kusů bych jim mohla stavět rovnou halu..
enducha
napsal(a):
Mno, já musím taky udělat něco bytelného, nebo mi to zwartblesky rozšlapou...:(..ale zděný nechci, takže další varianta je dřevo..a máte to nějak vyřešený na místo? Já je zavírám jen na bahnění, ale kvůli úřadům..asi budu muset zažádat o povolení, ikdyž to bude jen na patkách..:(!!! A tam budou chtít vyjádření KVS a tam zas kolik ovcí v tom bude atd atd..tak nevim..a dělat podle norem, kdy ovce s jehňetem musí mít nějak skoro 2m2 a zw mají tak 3..tak teda..při počtu 150 kusů bych jim mohla stavět rovnou halu..
Nooo 150 ks??? to je mazec! Tak to fakt nevím, jak by jste se s tím nejlíp vypořádali?!
My to neřešili, jsme na "kraji světa" takže jsme postavili a bylo, taky ovčíny stojí jen na kamenech. A hlavně jsou to mini ovce, ty vydají 4 za jednu Vaší, takže spotřeba místa je podstatně menší...A stačila by jim i půlka, skoro tam nejsou, vegetí furt venku.
Při vašich potřebách to asi budete muset řešit přes úřad, bude to muset být teda větší stavba (i když dřevěná), protože spoléhat, že Vás nikdo "nepráskne" je asi riskantní... To Vám musí asi poradit někdo, kdo to v takové míře třeba už řešil. Třeba by to šlo nahlásit jen jako nějakou kůlnu, bez těch zvířat...? Nebo jsem to už tady někdě na fóru zahlídla, že se to řešilo, zkuste tady zapátrat.
lucmeek
napsal(a):
Nooo 150 ks??? to je mazec! Tak to fakt nevím, jak by jste se s tím nejlíp vypořádali?!
My to neřešili, jsme na "kraji světa" takže jsme postavili a bylo, taky ovčíny stojí jen na kamenech. A hlavně jsou to mini ovce, ty vydají 4 za jednu Vaší, takže spotřeba místa je podstatně menší...A stačila by jim i půlka, skoro tam nejsou, vegetí furt venku.
Při vašich potřebách to asi budete muset řešit přes úřad, bude to muset být teda větší stavba (i když dřevěná), protože spoléhat, že Vás nikdo "nepráskne" je asi riskantní... To Vám musí asi poradit někdo, kdo to v takové míře třeba už řešil. Třeba by to šlo nahlásit jen jako nějakou kůlnu, bez těch zvířat...? Nebo jsem to už tady někdě na fóru zahlídla, že se to řešilo, zkuste tady zapátrat.
Hm, je problém, že tu máme jednoho člověka ve vsi, kterej je takovej rýpal..prostě blbec práskač (už za socíku si takhle vyřizoval, když mu někdo nebyl po vůli..)..takže se snažim dělat vše tak,jak má být..zkusim nějaký ten seník..nebudu přece moci za to, že mi tam holky lezou..:)
zkuste třeba něco takového jako seník by to mohlo bez problému projíd a máte vyřešeno
Ikdyž je to starší téma, taky se připojím se s vím ovčínem. Je přestavěn z původního zahradního domku na nářadí... . Před měsícem jsem přistavěl seník do kterého se vejde přesně 18metráku sena volně loženého. Těď to vypadá už líp, uklizeno a připraveno na zimu. Ovčín je idealně pro tři ovečky, já mam většinou 2-3 + jehnata.Slámu mam venku pod jednoduchým přístřeškem ve tvaru tunelu.
http://fisjir.rajce.idnes.cz/Ovcin
http://fisjir.rajce.idnes.cz/senik
Vlevo je seník :) Ale chlubím se cizím peřím, je to práce našeho souseda, tesaře :)
A co tohle... 7x10 m, dřevostavba na patkách, na podlaze zámkovka, na střeše Lindab. Nezateplené, těsně před dokončením.
Dobrý den vím že to sem nepatří ale potřebuju pomoct s kozou. Před 3 dny jsem si koupila 2 starší kozy jednu za 500 od známe. Kozám je 8 let a ještě nikdy neměli kůzlata. Když jsem je dovezla domů nebo spíš už tam jsem si všimla na první pohled u jedné obrovského vemene a ta druhá měla pouze obrovsek jen jeden struk. Doma jsem raději vydojila obě kozeny ale zarazilo mě žerohatá s obrovským vemenem v jedné půlce měla takovej divne neidentifikovatelnej hnus ale zánět tam nemá vypadalo to jako kapučíno s mlékem asi taková barva a v druhé měla mléko. Druhá koza ta s tím strukem měla jen ten hnus. Včera jsem zjistila že dostala ta s tím strukem zánět od doktora jsem dostala injekce přímo do struku. Vím použití už jsem záněty léčila i dřív ale zatím nemám zkušenost se zabřeznutím takto staré prvničky. Máte někdo doma taky takovou starší čekatelku??? Podařilo se ji připustit a jak to bylo s porodem??? Veterinář mi říkal že by mě nerad naštval ale že si myslí že s toho nic nebude. Mám doma kozla a řekla bych že min. jednu už obskočenou má ale nejsem si jistá. Mám strach že jsem vyhodila peníze tak kde slunce nesvítí a proto se chci zeptat jestli s tím někdo nemám zkušenost díky za jakékoli info.
Ko zy chovám už dost dlouho ale nikdy jsem neměla takle postarší čekatelky na fotu jsou to ty dvě obří
Když si tak prohlédnu ty fotky ovčínů, vypadají sice krásně, ale po mé dlouholeté zkušenosti a odvezení stovek koleček hnoje od ovcí už bych nikdy nepostavil nic, kam se nedá zajet s technikou a vyvozit hnůj, což u některých ovčínů na fotkách předpokládám, že nejde. Ono se sice řekne, i když má člověk jen pár ovcí, co to je, jeden den budu házet hnůj od ovcí, ono ale s postupujícím věkem, co člověk zprvu dělal půl dne, pak trvá celý den, ne-li dva. Navíc, kdo nezažil, co je kydání vysoké podestýlky od ovcí, neví, co jsou galeje.
Naprosto souhlasím - ručně už bych to taky nechtěla - proto mám vjezd alespoň pro bobíka - 2,5 x 3,5 m. Jsem poučená z první stavby....
Tak ovčín jsme řešili také, jak už tu někdo psal, je trošku problém s povoleními. Náš nemá základy - dřevostavba na betonových patkách, lehce zakopaných do země (20 cm), zatím bez podlahy. Přesto jsme museli absolvovat kolečko životní prostředí, sousedi, veškeré sítě, stavební úřad. A abychom nemuseli řešit KVS (zvířata), hasiče (seno - krmení) a nevím ještě co dalšího je potřeba pro stavbu, kde jsou zvířata + hořlaviny, tuto stavbu máme vedenou jako sklad zahradního nářadí (hrábě, žebříky, kosy). To, že má 12 x 3,5 m nějak nikoho nezarazilo. Přesto, že je to téměř novostavba (2 roky), už jsme ve fázi první přestavby - vybírání zimního nánosu po ovcích (20 ks) se opravdu ručně nedá (i když předchozích xy let jsem to celkem bez keců zvládala), takže nastoupí verze pro traktor - budou se dělat vrata + předpokládám že za nějaký rok i podlaha. Takže doporučuji opravdu přemýšlet, neustálé předělávání není to pravé ořechové. Foto dodám možná zítra.
Tak já myslím, že budu finišovat...dost dodělávek zůstane na jaro, ale momentálně již je funkční. Přes zimu ještě dodělám vnitřek- jesle(krmný žlab), kóji a koryta.
tak na poslední chvilku před zimou jsme začali stavět také , za dva dny se stihlo toto a do konce týdne bude snad hotovo
Koukám, že vedle vás sídlí větší zemědělec, který má určitě spoustu techniky. Tak mě doprčic řekněte, proč jste neudělal ze zadu-z boku větší vrata, aby se vám tam s nějakou tou technikou dostal a vykydal vám hnůj?
Až se bolavá záda - stáří ohlásí, tak si vzpomenete . . . . . . .
Jinak hezké
canka
napsal(a):
Teda opravdu krásná stavba,velká pochvala Jestli to není tajemství,na kolik to vyšlo?
veškerý materiál i základy cca 30tis , pár by se dalo jistě ušetřit pokud by člověk objížděl a hledal nějaké slevy na materiál , za práci by to bylo různé a záleží na jakého řemeslníka člověk narazí co si řekne
profesor1
napsal(a):
Koukám, že vedle vás sídlí větší zemědělec, který má určitě spoustu techniky. Tak mě doprčic řekněte, proč jste neudělal ze zadu-z boku větší vrata, aby se vám tam s nějakou tou technikou dostal a vykydal vám hnůj?
Až se bolavá záda - stáří ohlásí, tak si vzpomenete . . . . . . .
Jinak hezké
no pravdu máte a velkou...… zatím to zvládám sám a až při budou ty záda tak to už nechám na mladší aby to dělali
Prestige
napsal(a):
Jen se zeptám, řešili jste to na stavebním úřadu a když tak jak?
nijak a ani to řešit nebudu , je to na mé louce která je několik set metrů od veřejné silnice a nikdo se k tomu nedostane aby to vůbec viděl ,sousedé okolo mají podobné a větší stavby také tak a nikdo nic neřeší , pokud by to někdo začal řešit což nehrozí tak to tam už stálo a já to jen opravil
Jen aby se nenašel nějaký šťoural, který se rád stará o to po čem mu je prd. Víte nechci vám brát iluze, že jako to tam stálo a jen jste to opravil. Existuje mnoho leteckých snímků podle kterých se pozná, jestli tam už něco bylo nebo to je nová stavba. Dejte si mapy a letecký pohled, co tam uvidíte.
Rádse taky pochlubim s krmením sena co jsme s manželkou stvořili asi před měsícem a samozřejmě z části kamarády z kovodružstvo . Celý je to na odsroubeni z patek aby mohl kamarád přijeď s malým bagrem Schafer a vybrat hnůj . Ty časy kdy jsem to dělal ručně celý den a s basou piv a kamaradem jsou pryč . Tak je to za 15 minut vyvezené.
Vypadá to pěkně,
ale jak se k tomu dostanou, když je to obalené tou silonovou tkaninou, a vy to máte položené naležato. Neměl by ten balík spíš stát, aby ho vyžraly doprostřed. Bála bych se , že se senem sežerou i ty silonové nitě z balíku a budou mít v lepším případě střevní problémy. Jitka
No ona už tam není fotka jak je to vybalený ... Zítra vyfotím jak to papáji budete koukat téměř nic pod sebou udělám foto ... Vyfotím i napáječku se samospádem zrovna ...
Ahojte všichni, jsem tu nový a pomalu ale jistě se prokousávám všemi tématy a diskuzemi ohledně oveček či koziček.
Jsme mladí manželé co mají rádi zvířata a přemýšlíme že bychom si pořídili 2-3 kamerunské ovce a nebo 2-3 kozy hollandského typu. Zatím plánujeme a tak tedy se chci zeptat jak velký ovčín je potřeba pro tři ovečky případně chlívek pro kozky? Co dáváte na zem pod podestýlku? Omlouvám se hned za dotaz ale jsme začátečníci chováme akorát 13 slepic co se hospodářských zvířat týká.
Děkuji