Všechny ve spolek zdravím a přeji krásné jaro. Chci se zeptat, jestli máte nškdo zkušenost s kastrací u kozlíků. Můj dotaz zní : Má kastrace vliv na přibívání na váze? Přivezli jsme si o Velikonocích 6 dvouměsíčních kozlíků na výpas a chtěla bych vědět, jestli jejich kastrace urychlí jejich jateční velikost?
Eva
evaux
napsal(a):
Všechny ve spolek zdravím a přeji krásné jaro. Chci se zeptat, jestli máte nškdo zkušenost s kastrací u kozlíků. Můj dotaz zní : Má kastrace vliv na přibívání na váze? Přivezli jsme si o Velikonocích 6 dvouměsíčních kozlíků na výpas a chtěla bych vědět, jestli jejich kastrace urychlí jejich jateční velikost?
Eva
Kozlíky jsem dosud nekastrovala, ale u skotu se kastrace nedoporučuje právě proto, že nemá na urychlení, či dokonce výší přírůstků žádný vliv. Býci v těch 15 nebo 18 měsících, co mají na život rostou mnohem rychleji a jateční výtěžnost je lepší. Volek sice vyroste větší, ale mnohem déle mu to trvá, je větší výskyt loje a pod. Mám za to, že u kozlíků by tomu bylo podobně. Pokud někdo nevolí kastraci kvůli tomu, aby mohl nechat kozlíky spolu s matkami a sestrami a neměl problémy s jejich pohlavní aktivitou, považuji ji za zbytečnou.
jirinajanickova
napsal(a):
Kozlíky jsem dosud nekastrovala, ale u skotu se kastrace nedoporučuje právě proto, že nemá na urychlení, či dokonce výší přírůstků žádný vliv. Býci v těch 15 nebo 18 měsících, co mají na život rostou mnohem rychleji a jateční výtěžnost je lepší. Volek sice vyroste větší, ale mnohem déle mu to trvá, je větší výskyt loje a pod. Mám za to, že u kozlíků by tomu bylo podobně. Pokud někdo nevolí kastraci kvůli tomu, aby mohl nechat kozlíky spolu s matkami a sestrami a neměl problémy s jejich pohlavní aktivitou, považuji ji za zbytečnou.
Kastrace snižuje přírůstky u všech samců. Kastrujeme buď proto, že je chceme nechat i ve vyšším věku s matkami, nebo kvůli pachu masa (ale to je pouze u kanečků). Nedoporučuji kozlíky kastrovat, protože se sníží přírůstek a zvýší se ukládání tuku.
evaux
napsal(a):
Všechny ve spolek zdravím a přeji krásné jaro. Chci se zeptat, jestli máte nškdo zkušenost s kastrací u kozlíků. Můj dotaz zní : Má kastrace vliv na přibívání na váze? Přivezli jsme si o Velikonocích 6 dvouměsíčních kozlíků na výpas a chtěla bych vědět, jestli jejich kastrace urychlí jejich jateční velikost?
Eva
Pokud kozlíky zabijete ve třech měsích tak není důvod kastrace. Zvíře lepší roste a není v mase cítit příchut kozla. Pokud se chtějí kozlíci chovat až do zimy kastraci bych doporučil a je po problému kdy kastráty zabít na pekáč.Kastrovaný kozel se jmenuje hňup. Sníží se přírustek, ale ne zase tolik. Kastrovat jde speciálmími kleštěmi s lokálním umrtvením semenných provazců. Zákrok trvá chvíli a zvířata je snáší dobře.Já doma kastruji beránky na skopce a zabíjím je až nazimu a jsem spokojen. Doma jsme jednou nechali kozlíka do podzimu udělali klobásky a byly docela cítit kozlem. S pozdravem LK
evaux
napsal(a):
Všechny ve spolek zdravím a přeji krásné jaro. Chci se zeptat, jestli máte nškdo zkušenost s kastrací u kozlíků. Můj dotaz zní : Má kastrace vliv na přibívání na váze? Přivezli jsme si o Velikonocích 6 dvouměsíčních kozlíků na výpas a chtěla bych vědět, jestli jejich kastrace urychlí jejich jateční velikost?
Eva
Chceme kozlíky zabít někdy v létě, řekněme ve věku 6 měsíců. Bude maso cítit , když nebudou kastrovaní?
Eva
hanka mkf

evaux
napsal(a):
Chceme kozlíky zabít někdy v létě, řekněme ve věku 6 měsíců. Bude maso cítit , když nebudou kastrovaní?
Eva
Právě, že chovatelé se tohoto bojí - že maso bude páchnout...
Je to pouze předsudek díky neodborně provedené porážce.
Maso mladých kozlíků a to až do věku 7 - 8 měsíců není maso cítit. Naopak, dokonce si dovolím tvrdit, že maso koz a kozlů je lepší než maso ovčí (jehněčí, skopové).
Kůzlečí z mladých kusů jak kozlíků tak koziček je velmi jemné a chutné maso, není v žádném případě cítit po skopovým ani po kozlovi, jak se spousta lidí domnívá. Podotýkám, že se musí maso umět připravit, ale i bez velkých přebíjejících procedur kořením a česnekem, je maso velmi chutné bez nepříjemné pachuti. Nejlépe se nám osvědčily po obratlu nasekané kousky, na jablkách, skořici a medu. Dalším receptem je kozlí kýta podlévaná červeným vínem, cibulí a houbami. K tomu bramborová kaše nebo opečený brambor s okurkovým salátem na smetaně - nikdo neodolá!
Poté je taky výrazný rozdíl mezi skopovým - jehněčím a skopovým- kůzlečím.
Jehněčí maso má opravdu svoji typickou vůni skopového (zase tedy záleží na plemeni), maso beranů zhruba ve věku 7 - 8 měsíců je výrazněji cítit po skopovém a nejdůrazněji se to projevuje právě podél páteřních svalů, což jsou po obratli nasekané kusy k pečení. Kdo má rád typickou skopovou vůni, přijde si na své, kdo ji však nemusí, mohl by si takto znechutit celý oběd a možná i skopové maso vůbec. Prostě ovce jako taková je více skopovinou cítit. Úprava masa je stejná jako u kůzlečího avšak se k jehněčímu více hodí nakládané červené zelí.
Co se týče kastrace, tady je to zcela zbytečné, navíc kůzle po tomto zákroku zjevně neroste, ale spíše tuční. Takže kastraci bych rozhodně pro tento účel nedoporučila.
Co je ale opravdu chutné maso, tak to je ze zvířat hermafroditních.
Hanka MKF
.
hanka mkf
napsal(a):
Právě, že chovatelé se tohoto bojí - že maso bude páchnout...
Je to pouze předsudek díky neodborně provedené porážce.
Maso mladých kozlíků a to až do věku 7 - 8 měsíců není maso cítit. Naopak, dokonce si dovolím tvrdit, že maso koz a kozlů je lepší než maso ovčí (jehněčí, skopové).
Kůzlečí z mladých kusů jak kozlíků tak koziček je velmi jemné a chutné maso, není v žádném případě cítit po skopovým ani po kozlovi, jak se spousta lidí domnívá. Podotýkám, že se musí maso umět připravit, ale i bez velkých přebíjejících procedur kořením a česnekem, je maso velmi chutné bez nepříjemné pachuti. Nejlépe se nám osvědčily po obratlu nasekané kousky, na jablkách, skořici a medu. Dalším receptem je kozlí kýta podlévaná červeným vínem, cibulí a houbami. K tomu bramborová kaše nebo opečený brambor s okurkovým salátem na smetaně - nikdo neodolá!
Poté je taky výrazný rozdíl mezi skopovým - jehněčím a skopovým- kůzlečím.
Jehněčí maso má opravdu svoji typickou vůni skopového (zase tedy záleží na plemeni), maso beranů zhruba ve věku 7 - 8 měsíců je výrazněji cítit po skopovém a nejdůrazněji se to projevuje právě podél páteřních svalů, což jsou po obratli nasekané kusy k pečení. Kdo má rád typickou skopovou vůni, přijde si na své, kdo ji však nemusí, mohl by si takto znechutit celý oběd a možná i skopové maso vůbec. Prostě ovce jako taková je více skopovinou cítit. Úprava masa je stejná jako u kůzlečího avšak se k jehněčímu více hodí nakládané červené zelí.
Co se týče kastrace, tady je to zcela zbytečné, navíc kůzle po tomto zákroku zjevně neroste, ale spíše tuční. Takže kastraci bych rozhodně pro tento účel nedoporučila.
Co je ale opravdu chutné maso, tak to je ze zvířat hermafroditních.
Hanka MKF
.
Musím reagovat na kastraci kozlíků. Mám s tím zkušenosti, protože to doma praktikujeme léta a kozlíci i skopci nebyli ani tuční ani po kastaci nepřestali přirůstat a žrát.Použitím kastračních kleští zákrok trvá minuty bez uspání. Je mi jasné,že navykastrovaný kozlík či beran roste o něco lépe. Ovšem podotýkám, že jsem kastráty zabíjel na podzim a ne v létě po dosažení 8 měsíců. Porážka v létě - tak bych kasrovat nedoporučoval.Maso bylo vynikající, ale to Vám nemusím říkat. Je to vše o zkušenostech a přípravě.
sabora

XXX.XXX.87.176
ladak
napsal(a):
Musím reagovat na kastraci kozlíků. Mám s tím zkušenosti, protože to doma praktikujeme léta a kozlíci i skopci nebyli ani tuční ani po kastaci nepřestali přirůstat a žrát.Použitím kastračních kleští zákrok trvá minuty bez uspání. Je mi jasné,že navykastrovaný kozlík či beran roste o něco lépe. Ovšem podotýkám, že jsem kastráty zabíjel na podzim a ne v létě po dosažení 8 měsíců. Porážka v létě - tak bych kasrovat nedoporučoval.Maso bylo vynikající, ale to Vám nemusím říkat. Je to vše o zkušenostech a přípravě.
a co kastrace ročního berana? jde o quessantského beránka, mám 2 a jen 1 ovečku, toho druhého se mi neraří prodat a nechce se mi ho zabíjet.
kacislava
napsal(a):
Dobrý den,
před 20 dny se nám narodil kozlík. Chceme ho ponechat ve výběhu s kozama zhruba do konce léta, kdy půjde na pekáč. Můžete mi prosím poradit, kdy je nejvhodnější doba ke kastraci a jakou metodou? Je lepší to přenechat veterináři? Jsme začátečníci. Děkuji Katka
Nejlepší je nechat mu žlázy až do porážky, jsou velmi dobré na pánvičku po naložení do mléka. Jinak, kozlíka nejlépe zabít ve 3-4 měsících. Má ještě voňavé, jemné masíčko a kozy ještě nenaskáče...
Petr.svetr

XXX.XXX.65.142
Všechny zdravím!!
Mám asi hloupý dotaz, ale já fakt nevím, mám kozlíky krátce...
Mám dvouleté kozlíky, NEkastrované.
Můžu je na podzim zabít a sníst?
Chápu, že nějak cítit kozlem asi budou, ale - dá se to vydržet?
A - pomohlo by je vykastrovat teď? Do toho se mi teda nechce...
... a jde to ještě i teď gumičkou?
Dá se ta chuť nějak ovlivnit způsobem porážky?
Jak říkám, trochu kozí vůně vydržím, a jestli je maso tuhé, taky se nezblázním. Jen se ptám, jestli je to vůbec možné, takové maso jíst... děkuju, Petr
Petr.svetr
napsal(a):
Všechny zdravím!!
Mám asi hloupý dotaz, ale já fakt nevím, mám kozlíky krátce...
Mám dvouleté kozlíky, NEkastrované.
Můžu je na podzim zabít a sníst?
Chápu, že nějak cítit kozlem asi budou, ale - dá se to vydržet?
A - pomohlo by je vykastrovat teď? Do toho se mi teda nechce...
... a jde to ještě i teď gumičkou?
Dá se ta chuť nějak ovlivnit způsobem porážky?
Jak říkám, trochu kozí vůně vydržím, a jestli je maso tuhé, taky se nezblázním. Jen se ptám, jestli je to vůbec možné, takové maso jíst... děkuju, Petr
Podzim,je období říje a mohou být víc cítit,staří sedláci radí,že hned po střelení se má uříznout pytlík,pak,že maso cítit není. Dvouletí kozlové jsou mladí a maso je výborné. Na porážku bych zvolila spíš červen,kdy ještě říje není . Gumičkují se malí kozlíci u dvouletých se to nedělá,jen chirurgicky. Nechala jsem kdysi dávno kastrovat tříletého kozla a porážela jsem ho za tři měsíce,cítit vůbec nebyl a maso bylo vynikající. Otázkou je,aby vás katrace nevyšla draho,tenkrát byla cena 500,-(před 6 roky). Pročtěte si na nemoderce zkušenosti jiných,vlákno o porážení a zápachu z kozlů tam je.
Kastrace by byla asi nejjistější,ale my starší kozly nekastrujeme a je maso dobré. Jestli je něco platné, když řezník
po střelení kozlovy odřízne pytlík si nejsem vůbec jistá. Náš to poslední dobou také dělá,ale já v tom rozdíl nevidím.
Dříve jsme to nedělali. Ale proč to neudělat,tím se nic nepokazí.
Nejdůležitější je příprava masa před použitím. Výslednou chuť masa ovlivní nejvíce to, jak maso odblaníte a zbavíte
loje. Na tom záleží stejně i při přípravě masa z ovce a berana Záleží jaký jste ,, gurmán".
Lepší než na podzim,je porazit kozly v prosinci-únoru.To už tolik nesmrdí,jako v době říje.
FarmaDolníKřečany

XXX.XXX.187.229
Dobré ráno,
pokud u nich nemáte kozenky je to ůplně zbytečné, nemá to žádný markatní vliv, na ekofarmách se toto již téměř vůbec nepraktikuje.
S pozdravem Vojtěch Hajný
Pooloo

XXX.XXX.238.140
malývilík
napsal(a):
Mám kozla stáří 18 měsíců nechci ho zabít je to náš mazlíček ale strašně smrdí je možná kastrace a nebude již smrdět.
V 18.měsících už musí kastrovat veterinář pod narkózou. To už strangulační gumičkou nejde. Smrdět přestane, to ale ostatně i po ukončení říje koz. To se pach také mírní. Kastrace však nevylučuje změnu povahy, aby jste neměli místo, mazlíka" frustrovaného agresora. Kozel, beran, býk, kanec, ani jeden by neměl být mazlíčkem, později se Vám to nevyplatí. Třeba milé povahy, ale stále hospodářské zvíře které doroste jisté váhy a fyzické síly a které má své pudy a rysy v chování, které nepotlačíte ani kastrací a dříve nebo později se mohou ukázat. Samci hospd.zvířat se mají vychovávat k respektu z pána, nikoli mazlit, ale to musí poznat každý sám.