Prosím o radu ohledně výroby tvarohu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.9.2007 14:03

Již jsem zahřála mléko dle návodu,zchladila, syřidlo nedala, pak přes plenu přecedila,tvaroh byl hotový.Proč se tam to syřidlo musí dát?Děkuji za odpověď.Lenka

14.9.2007 07:54

gajdovka napsal(a):
Již jsem zahřála mléko dle návodu,zchladila, syřidlo nedala, pak přes plenu přecedila,tvaroh byl hotový.Proč se tam to syřidlo musí dát?Děkuji za odpověď.Lenka

Do tvarohu se dává syřidla jen kapka a dělá se to proto, že tvaroh se lépe sráží a potom vždycky krásně vyklouzne z plachetky . Hodně jsem se nadělala tvarohu z kravského mléka a to jsem ještě nevěděla, že se dá používat kultura a syřidlo. Zakysávala jsem přirozeným kysáním bez přídavku ničeho. Výsledný produkt byl velmi "variabilní". Někdy se povedlo skvěle, někdy byl tvaroh příliš kyselý a lpěl na plachetce. To se mi po přidání syřidla nikdy nestalo. Ale zase se mi stalo, že jsem dala syřidla trochu víc než bylo zdrávo a tvaroh byl takový jako gumový, víc se konzistencí blížil sýru a šel hůře míchat a roztírat, chuťově byl dobrý.

16.9.2007 21:17

jirinajanickova napsal(a):
Do tvarohu se dává syřidla jen kapka a dělá se to proto, že tvaroh se lépe sráží a potom vždycky krásně vyklouzne z plachetky . Hodně jsem se nadělala tvarohu z kravského mléka a to jsem ještě nevěděla, že se dá používat kultura a syřidlo. Zakysávala jsem přirozeným kysáním bez přídavku ničeho. Výsledný produkt byl velmi "variabilní". Někdy se povedlo skvěle, někdy byl tvaroh příliš kyselý a lpěl na plachetce. To se mi po přidání syřidla nikdy nestalo. Ale zase se mi stalo, že jsem dala syřidla trochu víc než bylo zdrávo a tvaroh byl takový jako gumový, víc se konzistencí blížil sýru a šel hůře míchat a roztírat, chuťově byl dobrý.

Když jsme měli ještě krávu, tvaroh jsme dělali následujícím způsobem : mléko jsme dávali do velkého hrnce, když bylo mléko zkyslé, ohřáli jsme jej na plotně a poté přes plenu zcedili. Nepoužívali jsme ani siřidlo, ani kultury a tvaroh byl výborný.

18.9.2007 15:04

kittikit napsal(a):
Když jsme měli ještě krávu, tvaroh jsme dělali následujícím způsobem : mléko jsme dávali do velkého hrnce, když bylo mléko zkyslé, ohřáli jsme jej na plotně a poté přes plenu zcedili. Nepoužívali jsme ani siřidlo, ani kultury a tvaroh byl výborný.

...asi by to sem měla vložit sama paní organizátorka, ale má s tím určitě hodně práce, tak se pokusíme my ostatní zvědavci
-----
Naučné středisko ekologické výchovy Kladno – Čabárna, o.p.s.
Nám. Starosty Pavla 44 272 52 Kladno tel.: 607190631
e-mail: nsev.kladno@seznam.cz www.nsev-kladno.cz
Pořádá praktický kurz

Malovýrobní zpracování mléka
Víkend, 6. a 7. 10. 2007
Školní zemědělský podnik v Lánech, okres Kladno
přednáší pan Peter Guba ze Slovenska

Zájemci o účast, se mohou hlásit na
kontaktech uvedených v záhlaví
do 27. 9. 2007

Do přihlášky uveďte jméno, datum a místo narození
( pro potřebu vydání osvědčení ) , závazně požadavek na nocleh –
případně i z pátku na sobotu za příplatek 140 Kč/ osobu,
a telefonický kontakt. Rodinný příslušník má účast zdarma,
pouze jako divák, stravování ve vlastní režii, nocleh po dohodě.

V případě jakýchkoliv změn v souvislosti s akcí budeme kontaktovat jen přihlášené účastníky!

Cena kurzu je 400,- Kč a zahrnuje lektorné, suroviny, občerstvení - 2x oběd, 1x večeři, 1 nocleh (ze soboty na neděli) v typu ubytovny. V průběhu dne možnost zhotovení kávy, nápoje vlastní.
Počet účastníků je limitován, v případě, že svou rezervaci nebudete moci dodržet, uvolněte prosím své místo náhradníkům včasným stornem.
Program :
Sobota 6.10.2007
7.30 – 8.30 Registrace účastníků, ubytování, přejímka mléka
9.00 Zahájení kurzu
Čas na oběd, přestávky a další postup bude dohodnut na
základě domluvy na místě, stejně i neděle 7.10.2007
Předpokládané končení je cca v 17.00 hod.
Začínáme vytuženou a formovanou sýřeninou - vlastně základem na všecky kvalitní sýry. V plánuj jsou 3 typy sýra ale i v deseti verzích - podle zájmu a kondice účastníků, speciality slovenského sýrařského folkloru - syrovátkový produkt žinčica, sýr parenica a oštiepky.
Probereme voskování a lakování. Zpracováno bude cca 300 l kravského mléka. Pokud máte zájem o zpracování vlastního kozího či ovčího mléka, uveďte toto v přihlášce. Minimální množství je 10 l a musí být jen čerstvé, nezakyslé, případně zchlazené, ne zmrazené.

Místo konání :
ČZU Praha - Školní zemědělský podnik Zámecká 419 27 61 Lány
V prostorách závodní jídelny, v těsné blízkosti ubytovna, parkování v místě.
Příjezd po silnici Praha – Karlovy Vary, cca 40 km od Prahy, případně od Berouna a od Křivoklátu ( Rakovníka ).
Autobusová doprava přímá z Prahy, Kladna, Rakovníka.
Vlakové spojení na trati Praha – Chomutov, výstup stanice Stochov, pak cca 2 km pěšky, příp. MID ze stanice ČSAD zastávka Stochov – Slovanka.
Areál se nachází na okraji obce za kruhovým objezdem při příjezdu od Prahy a je označen cedulí. Do samotného zemědělského podniku se nedomáhejte vstupu, je zde samostatný vchod, ani sem netelefonujte své případné dotazy.
Pro další informace a individuální dotazy prosím použijte kontakt :
607 190 631, Dana Belušová

Přidejte reakci

Přidat smajlík