Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.9.2007 20:07

Prosím o radu. Chovám 3 kozy kamerunské a nechal jsem udělat parazitologické vyšetření s tímto výsledkem:
eimeria arloingi - pozitivních 1 +,
eimeria ninakohlyakimovae - pozitivních 1 +,
chabertia ovina - pozitivních 1 ++,
ostertagia spp. pozitivních 1 ++,
plicní červivost: pozitivních 0,
vajíčka motolic: pozitivních 0.
Poraďte mi prosím co to znamená, co aplikovat a případně kde to sehnat.

Předem děkuji.

26.9.2007 20:11

didi33 napsal(a):
Prosím o radu. Chovám 3 kozy kamerunské a nechal jsem udělat parazitologické vyšetření s tímto výsledkem:
eimeria arloingi - pozitivních 1 +,
eimeria ninakohlyakimovae - pozitivních 1 +,
chabertia ovina - pozitivních 1 ++,
ostertagia spp. pozitivních 1 ++,
plicní červivost: pozitivních 0,
vajíčka motolic: pozitivních 0.
Poraďte mi prosím co to znamená, co aplikovat a případně kde to sehnat.

Předem děkuji.

číslo je počet pozitivních vzorků, tj. v kolika vzorcích bylo nalezeno.
křížky jsou stupeň zamoření. Jeden nejmíň a tři hodně.
Řešil bych to , co je na ++ IVOMEC-em, ten je na tyhle potvory účinný. Dává to veterinář injekcí, myslím, že to zlikviduje i to, co je na jeden+.

A dát po třech dnech od očkování na nezamořenou pastvinu, nebo na seno do chléva a letos už na původní pastvinu nevracet, ať breberky přes zimu vymrznou.

ilustrační obrázek bakterie

Ivan

26.9.2007 21:01

farmar napsal(a):
číslo je počet pozitivních vzorků, tj. v kolika vzorcích bylo nalezeno.
křížky jsou stupeň zamoření. Jeden nejmíň a tři hodně.
Řešil bych to , co je na ++ IVOMEC-em, ten je na tyhle potvory účinný. Dává to veterinář injekcí, myslím, že to zlikviduje i to, co je na jeden+.

A dát po třech dnech od očkování na nezamořenou pastvinu, nebo na seno do chléva a letos už na původní pastvinu nevracet, ať breberky přes zimu vymrznou.

ilustrační obrázek bakterie

Ivan

Júúú Ivane, ty jsou krásný !!!! Nevíte , co je to za mrchy ? Helena

27.9.2007 08:27

hehe napsal(a):

Vypadá to ,jako vousatá spermije ,ale asi to bude jedna z těch potvůrek,co nám přidělávají vrásky. Letos by mohla být zima ,aspoň chvíli ,aby potvory vymrzly. Renata

27.9.2007 11:40

renata napsal(a):
Vypadá to ,jako vousatá spermije ,ale asi to bude jedna z těch potvůrek,co nám přidělávají vrásky. Letos by mohla být zima ,aspoň chvíli ,aby potvory vymrzly. Renata

Ty první dva paraziti jsou kokcidie a ty nezničíte klasickými odčervovacími přípravky, možná že do určité míry ani nevadí, rozhodně bych výsledek konzultoval s odborníkem, což bohužel často není ani běžný vet.

27.9.2007 19:22

hehe napsal(a):

Stará známá Eischeria coli.

Ivan

27.9.2007 19:43

koja napsal(a):
Ty první dva paraziti jsou kokcidie a ty nezničíte klasickými odčervovacími přípravky, možná že do určité míry ani nevadí, rozhodně bych výsledek konzultoval s odborníkem, což bohužel často není ani běžný vet.

Já bych zkusil nějaké kokcidiostatikum, třeba Ruminal, ale je problém ho sehnat a snad ještě větší problém ho nadávkovat. Sehnat se dá někde ve větším zemedělském podniku, kde si sami míchají krmné směsi, protože se do nich občas (někdy i často) přidává. Ale přidává se v gramech na tunu směsi, takže v miligramech na kilogram doma připravovaného šrotu a to neodvážíte. Tak bych zkusil druhou možnost, granule pro králíky, v těch pro mladé jsou kokcidiostatika už od výrobce, akorát to není nejlevnější, protože koza sežere mnohem víc, než králík. A je potřeba prověřit složení, králík není přežvýkavec a může mít v granulích (nedej bože) i bílkoviny živočišného původu, což koza nesmí.
Ale jak jsem psal výše, myslím si, že po odčervení na to, co je na dva křížky se celkově zlepší trávení a zdravotní stav celkem a ty kokcidie se sníží, což bude vlastně v podstatě bez nálezu. Kokcidií se asi nezbavíte nadobro, ale v nepatrném množství je zvíře (dospělé) bez problému zvládne

Ivan

P.S. pro fandy další potvůrky, tentokrát Staphylococcus

26.8.2011 10:44
lašan

XXX.XXX.6.12

Dobrý den,čím odčervujete kozy při problémech v laktaci,jaká antiparazitika a s jakou dobou pro ochranu mléka?Děkuji

26.8.2011 12:05
benesova

XXX.XXX.22.90

lašan napsal(a):
Dobrý den,čím odčervujete kozy při problémech v laktaci,jaká antiparazitika a s jakou dobou pro ochranu mléka?Děkuji

Dobrý den. Dája to umí lépe než veterinář. Řídila mi tady odčervování koz i kůzlat. Hlavně to zná taky z praxe a to veterinář si někdy musí nastudovat ,když se s tým nesetkal.

27.8.2011 10:05
lašan

XXX.XXX.56.53

Děkuji,bylo by možné se s touto paní spojit a poradit se?

27.8.2011 12:54
benesova

XXX.XXX.22.90

lašan napsal(a):

Napsala jsem to tady,protože mám ráda lidi, kterí něco umí bez ohledu na věk. Je to mladá pani z Farmy Plevňov.Už delší dobu řeším plícnivky. Není to jednoduché se jich zbavit i když se o to snažíte.Věřím, že se nám to povedlo vyřešit.Taky psala na nemoderovaném foru Odčervení bez veterináře. Přeju vám dobrý pocit z úspěchu.

28.8.2011 08:47
dajik

XXX.XXX.63.163

lašan napsal(a):

Napište mi kdyžtak na mail: farma-plevnov@seznam.cz

Pokud ale u koz nevidíte nějaký akutní problém, je lepší nechat napřed udělat koproligické vyšetření, abyste třeba neodčervoval zbytečně. Napište mi na mail a já Vám napíšu co a jak. Odčervování je moc rozsáhlé téma a težko se to tu dá rozebrat v pár větách. :-)
Dája

28.8.2011 08:51
dajik

XXX.XXX.63.163

benesova napsal(a):
Napsala jsem to tady,protože mám ráda lidi, kterí něco umí bez ohledu na věk. Je to mladá pani z Farmy Plevňov.Už delší dobu řeším plícnivky. Není to jednoduché se jich zbavit i když se o to snažíte.Věřím, že se nám to povedlo vyřešit.Taky psala na nemoderovaném foru Odčervení bez veterináře. Přeju vám dobrý pocit z úspěchu.

Paní Benešová, přivádíte mě do rozpaků:-).
Já se za žádného experta nepovažuji. Jenže jak jste psala, tak většina veterinářů, i když jsou sebelepší, tak odčervení řeší tak, že píchnou koze nějakou injekci, někdy Vám nepoví ani jakou a tím to končí. A to mě přivedlo na to se tím začít víc zabývat. Ale určitě nejsem žádnej expert přes problematiku parazitůsmajlík. Najdou se tu jistě chytřejší lidé než jsem já.

28.8.2011 12:00
lašan

XXX.XXX.35.235

Děkuji vám za odpovědˇ,zjistila jsem,že paní Dája bydlí necelích 80km od nás,určite se s vámi spojím a ještě jednou děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík