Zdravím všechny Coby naprostý začátečník Vás prosím o pár rad. Ráda bych pořídila kozu na mlíčko. Zajímalo by mě, jak starou ji mam koupit, abych už mohla normálně dojit. Pak taky jaký plemeno? Nechci nějaký přešlechtěný, líbíla by se mi obyčejná bílá koza... A v jaké cenové relaci se pohybují? Já vím, sypu tady toho dost, ale nemám koho se zeptat ... A poslední dotaz se týká krmení - kolik a čeho? Bude přes den volně na pastvě - a čím přikrmovat v zimě? Snad se tu najde nějaká dobrá duše, co mi poradí...
moninka
napsal(a):
Zdravím všechny Coby naprostý začátečník Vás prosím o pár rad. Ráda bych pořídila kozu na mlíčko. Zajímalo by mě, jak starou ji mam koupit, abych už mohla normálně dojit. Pak taky jaký plemeno? Nechci nějaký přešlechtěný, líbíla by se mi obyčejná bílá koza... A v jaké cenové relaci se pohybují? Já vím, sypu tady toho dost, ale nemám koho se zeptat ... A poslední dotaz se týká krmení - kolik a čeho? Bude přes den volně na pastvě - a čím přikrmovat v zimě? Snad se tu najde nějaká dobrá duše, co mi poradí...
Ještě jeden dotaz - jak dlouho kozenka po kůzlatech má ještě mlíko? A myslim si, že když má kůzle, tak dojit nemůžu - nebo jo? Jak to děláte, abyste měli neustálý přísun mléka po celý rok???
moninka
napsal(a):
Ještě jeden dotaz - jak dlouho kozenka po kůzlatech má ještě mlíko? A myslim si, že když má kůzle, tak dojit nemůžu - nebo jo? Jak to děláte, abyste měli neustálý přísun mléka po celý rok???
Ahoj Moniko. Chtělo by to nějakou literaturu , máš základní otázky, co tam snadno najdeš. . Co mě tak honem napadá 1/ pořid i rovnou kozy dvě. Jedna koza je smutné zvíře co volá po společnosti a není to v pořádku. Časove to vyjde na stejno a kozenky budou spokojené.
2/ Kozy jsou v reprodukci sezonní zvířata, což znamená že ted kozí národ právě zapouští a zabřezává. Kozlové se mají dobře
.. Pět měsícu je koza březí, takže rodíme někdy unor až květen. Mladé kozičky jsou pdo mámou/ nebo na mlíku minimálně dva měsíce, t a pak jdou teprve pryč, akže každý kdo měl mladou kozenku na prodej už jí prodal . Teď budeš shánet těžko nejaké slušné zvíře. Zvlášt letos se uskutečnil prodej plemenných koz do Rakouska, a kdo něco měl navíc , tak prodal. Koz těžko muže být přešechtěná, spíš čím ušlechtilejší zvíře, tím lépe. Koza není pes a co není dobré do chovu, má špatnou stavbu těla, bezabřezává, má pšatné struky nebo málo dojí, jde na pekáč. Je to přece jen zemědělské zvíře a tady ta selekce ještě funguje podle zdravého rozumu. U nás si můžeš vybrat ze tří plemen : na mléko bud kozu hnědou krátkosrstou nebo kozu bílou krátkosrstou nebo nově chovanou anglonubijskou. Ta ovšem není národní plemeno, na tu dotace nejsou.. U těch kozenek v chovech s plemenitbou dostaneš průkaz původu , můžeš se zapojit do plemenitby / stojí te to ročna asi 700,- a tím se postaráš o udržení našeho národního plemene, budeš dostávat nevelké, ale přece jen nějaké dotace od státu. A zažiješ netušené věci na svodech, při kontrole užitkovosti / kterou platí stát / si pokecáš s profíkem, co k tobě bude jezdit. Kozy budou mít zdravotní testy. To jsou asi vedlejší výhody kozy s prukazem puvodu, zapojené do plemenitby.Samozřejmě mimo toho, ež máš větší šanci, že ti z ozy vyroste kvalitnější zvíře, co skutečně nadojí a bude mít rovné nohy. Křížence tříbarevné apodobné nebrat. Cena se pohybuje podle kvality, já kozu koupila před třemi roky za 500,- a druhou za 800,- ale myslím, že za dobrou kozu s dobrou matkou, / státní kozli jsou všichni špičkoví plemeníci/ bych dnes dala klidně 2000,-. A koza sežere skoro stejně, jeslti dojí litr nebo pět. Pri dojivosti 5 litrů vám to vrátí do roka jen pri dnešní cene mléka. A jak se člověk jednou zamiluje, už kozu nedá pryč a zbytečně tak ztrácí . Kozlika, co se povede špičkový , udáte za 7000,- . Nebo na něm naroste 25kg masa v biokvalite. A koza žije leta. A kůzlat dá nepocitane. Skok plemenného kozla stojí 100,-- .
Dobrá koza dojí většinou až tak do šesti nedel před porodem a pak se musí nucene zaprahnout. musí se donutit, aby prestaala dojit. Je to kvůli jejimu zdravotnimu stavu nutné. Ta koza, co nedoji tolik, přestává zpravidla dojit tak nějak sama, s příchodem větších mrazů a s přechodem na suché krmeni.Pokud máte špičkovou dojnici, a třeba jen dvě kůzlata, zbyde na vás mléko hned po porodu. Pokud to s dojivosti není nejlepsi, a máte třeba čtyřčata
, musíte počkat tak dva měsice, u mladých určených na chov tak do tří měsíců. To znamená, že výborná koza mléko nemá v ideálním případě šest neděl před porodem a týden po porodu / to je mlezivo jen pro mlá´ďata. Každopádně , kdo neměl kozu, neví nic o životě a žije v suchopáru
tak jen do toho .Přeji dobré rozhodování ! Helena
moninka
napsal(a):
Ještě se dá samozřejmě koupit koza starší , co už dojí. Ted na podzim by měla koza před vámi nadojit klidně dva litry na podojení - A za dvanáct hodin alespoň litr .To už bude docela dobrá koza. Tím se snadno vyhnete tomu, že jí to mléko prodávající střádá ve vemeni a tři dny jí nedojil !!!!! Pak radím mléko ochutnat , koza tuberkulózu nemívá, nebojte se. Klidně si kozu zkuste podojit, měla by plus mínus držet i vám - podívejte se na nohy i ze spodu, mělo by to vypadat jako paznecht a ne jako hromada shnilého , zeptejte se kolikrát měla kůzlata / i když to asi nezjistite hodnoverne- jen u plemenných je to zapsané / - neměla by mít zježenou srst a apatický pohled jakékoliv ospalky u očí a měla by vám lést do kapes pro ňamky./ mrkevm, suchý chleba. Když někdo prodává z chlívku na vsi dospělou dojící kozu, je to divné, buďte ostražitá, at nenaběhnete . Zdravá koza určitě v tom roce porodila, nedejte na řeči, že nebyl čas s ní dojet k pukovi / to je kozel /...A pokud už teď nedojí, je to špatná dojnice. Na vesnických dvorcích se najdou i velmi dobrá zvířata bez původu , i naše babičky totiž chtěly, aby kozy dojily co nejvíc a bez problémů březly- A vybírala do chovu kozičky po nejlepších kozách.. Takže pokud se vám do oficiální plemenitby nechce,dí se kvalitní zvíře také sehnat. Jen bude problém nějakou kozu vyšťourat . Většinou bývají na řetěze přivázané těsně vedle prasete. A nikdo o nich moc neví. A když budete kupovat takového ubohého tvora, zapomeňte na soucit !!!vybírejte s rozvahou a s rozumem, ne citem . Helena