Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2007 12:23

Dnes jdeme opět s Lotkou za Vaškem.Chtěla jsem se zeptat,pojistit se, že v případě, že opět Lotka odmítne frajera,zda existuje inseminace koz.Kdyby jsem si objednala nejbližšího inseminátora,jestli disponují s tekutinou, která by zajistila Lotce kůzlátka a kolik stojí?Děkuji za rady.Lenka

19.11.2007 12:45

gajdovka napsal(a):
Dnes jdeme opět s Lotkou za Vaškem.Chtěla jsem se zeptat,pojistit se, že v případě, že opět Lotka odmítne frajera,zda existuje inseminace koz.Kdyby jsem si objednala nejbližšího inseminátora,jestli disponují s tekutinou, která by zajistila Lotce kůzlátka a kolik stojí?Děkuji za rady.Lenka

Lotku malinko přidržte u krku a snad to půjde.Ta tekutina se jmenuje sperma a je to oficiální spisovný pojem, tak se toho nebojte. Naředěná a podávaná v pipetě do dělohy se jmenuje inseminační dávka. Možná mám staré informace, tak mě někdo opravte, pokud je to teď jinak. U krav se inseminace provádí v naprosté většině dojných krav, chovatelé masného paseného skotu býky v přirozené plenenitbě používá. Inseminace se u drobných zvířat prováděla proto, že byl jeden špičkový plemeník a dvacet ovcí v říji. nebo člověk potřeboval změnu krve a beran byl nedostupný nebo moc drahý, nebo byl v Americe. A za nás se dávky mrazily jen výjimečně u skutečně špičkových zvířat. Používaly se odebrané naředěné čerstvé : To se udělalo tak, že se odebrané semeno od samce / naučeného na odběry spermatu / naředilo specielními postupy a a dávkovalo naředěné. K úspěšnému oplodnění při umělém oplodnění je totiž třeba méně spermií . A to z těch důvodů, že se inseminační dávka aplikuje přímo do děložního krčku, kdežto u přirozené plemenitby zůstává / mimo prasat , tam je to jinak / v pochvě a teprve složitě putuje do dělohy a do vejcovodů. Takže jeden " naředěný " plemeník mohl denně oplodnit jedním skokem třeba deset samic. Nevím, jak je to dnes, ale inseminační technik , co jezdí do běžného zemědělského provozu asi nebude mít k dispozici mražené sperma kozla. Pravděbodobně jde ovšem objednat u organizace, která se reprodukcí zvířat a inseminací zabývá. Bude to ovšem špičkový plemeník,cenu si vubec neodvažuji tipnout . 50 nebo 500,- ? Důležité je také načasování inseminace . Děložní krček totiž musí být otevřený , což u kozy těžko poznat pohmatem.Takže nic moc jednoduššího to nebude. Já bych trochu spacifikovala Lotku. Nelíbí se jí někde jinej kozel ?Helena

20.11.2007 08:01

gajdovka napsal(a):

Pokud je mi známo, inseminace u ovcí a koz se u nás neprovádí. Ani testace plemenných kozlů se u nás neprovádí, takže nemá cenu přemýšlet, jestli by byl kozel lepší nebo horší a kolik bude stát inseminační dávka.
Kromě toho, co tady popisuje Helena, taky existuje inseminace čerstvým spermatem, třeba i neředěným, jenže to byste si musela sehnat nadšence plemenáře, který by celou záležitost bral jako svůj plezír, odebral by kozla ( už jen to tomu kozlovi tak kách vysvětlit ), vyšetřil ejakulát ( možná lze vynechat ) a inseminoval kozu, což nejspíš nikdy předtím nedělal. Finanční ohodnocení celé akce si netroufnu odhadnout ani přibližně.
Zhodnotila bych pečlivě, jestli se jedná o říji a o její vrcholné projevy - ze všeho nejdůležitější je ta správná vlhkost poševní sliznice - výtok musí mít charakter řídkého vaječného bílku. Ocásek se nejen vrtí, ale srst zboku má uplouhanou. Jestliže i přesto se koza zdráhá, je to divné, ale přitvrdila bych. Někdy pomůže, když kozu chytnete za krk a kozlovi ji přidržíte, někdy se ale cítí tímto zásahem kozel rušen a skok se nepovede. Je lepší kozu uvázat nakratičko a pokud možno tak, aby se nemohla moc točit, a kozlovi nechat volné pole působnosti.

20.11.2007 21:02

gajdovka napsal(a):

Já to trošičku upřesním. Inseminaci u kozy samozřejmě provést lze. Ve spermobance v Hradišťku pod Medníkem je uloženo v rámci programu zachování genetických zdrojů sperma kozlů těch linií, u kterých je jenom málo žijících plemeníků a hrozilo by zaniknutí celé linie. Protože jsme se v minulých letech trochu v záchraně ohrožených linií angažovali, tak jsme pořizovali kozly linií, které byli v těch letech v katalozích trhů nabízeny buďto zcela ojediněle, nebo jen v několika kusech. Dva roky za sebou jsme tady prováděli odběr a vyšetření semene a semeno si odtud odváželi do spermobanky. Vyřádili jsme se tady s umělou vaginou a mikroskopem až do alelujá. Myslím, že potom od nás jsme je posílali k Jarmile- kozožroutovi za Mirečkem. Ta může taky poreferovat.

Takže realizovat to lze, jsou v podstatě dvě možnosti. Pokud je Lotka plemenná superkoza s hodnocením elita rekord, tak se domluvit v Praze na plemenné knize koz s Ing. Konrádem, jestli nechce některou z těch "zmrazených" linií obnovit a pustit do přirozené plemenitby. Pokud se domluvíte, tak si domluvíte i vše okolo.

Druhá možnost je, že se domluvíte s inseminátorem, co u Vás v okolí dělá krávy. Tam nemusí být Lotka superkoza, ale musí ten inseminátor být superinseminátor, jinak se Vám na to vykašle a řekne, že to nejde.

Já bych volil třetí, již výše naznačené řešení. Kozu pořádně podržet, trošku znásilnit, když bude možno se domluvit s chovatelem kozla, nechat jí s kozlem týden nebo 14 dní pohromadě (za mírný příspěvek na krmení) a ono se to poddá.

No, a taky je možnost udělat z kozy klobásy a koupit takovou, co nedělá drahoty.....

Ivan

Zvědavý

8.2.2016 17:21
Zvědavý

XXX.XXX.250.240

Naše Růža taky dělá drahoty - žije s kozlem už snad třetí řiji a pořád nic, buď je to lesbička, nebo je on levej....

8.2.2016 17:50
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den reagujete sice na strasne stary prispevek... ale je vase ruza bezroha rohata? riji opravdu pravidelne,... neni pretloustla nebo naopak je kozel zdrav, nema vadu penisu? nebo neni ve spatnem fyzickem stavu? neni moc mlady? ruza je prvnicka nebo nekdy pred tim uz kuzlata mela... vsechno na to ma vliv... pokud riji... pravidelne zajela bych k jinemu kozlovi.. treba ten vas je opravdu levej.

Přidejte reakci

Přidat smajlík