Noví "pomocníci" na MKF - K

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hanka mkf

14.7.2008 13:49
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

Tak také po delší době přidávám zase pár obrázků, co je u nás nového.

Nejen, že na naší farmu přibylo pár zvířátek - kozy hnědé krátkosrsté. Ale také náš drobný odchov.

hanka mkf

14.7.2008 13:51
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

Nejen, že na naší farmu přibylo pár zvířátek - kozy hnědé krátkosrsté. Ale také náš drobný odchov.

Naše stádečko 7 kusů chovných matek...

hanka mkf

14.7.2008 13:57
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

A tady je náš letošní odchov - kozičky

hanka mkf

14.7.2008 13:58
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

koukám, že ty fotky jsou mázlý...

hanka mkf

14.7.2008 14:00
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

Kozlíci - letošní odchov. Půjdou 1 - 2 na aukci. Linie Krasus po elitních matkách.

hanka mkf

14.7.2008 14:01
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

fešák

hanka mkf

14.7.2008 14:03
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

Před dojením...

hanka mkf

14.7.2008 14:10
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

Náš nový pomocník - strojní dojení od fi De-Laval se dvěma dojícími sroji.
Práci samotného dojení to ulehčí opravdu moc, kvalita vydojení a šetrnnosti o vemeno je výborná. Nebyl problém s přechodem na strojní dojení - kozy si rychle zvykly.
Problémem je kvalitní proplach...Takže tady si dovolím říci, že se strojní dojení časově vyplatí od 15 - 20 dojených koz. Píši ČASOVĚ. Nejdelší dobu zabere samotný proplach dojení.

Toto dojení se dá sehnat v ceně 38 tis. Kč bez daně. Je sice dražší, ale oto bezesporu kvalitnější a šetrnější k vemenu kozy - což je důležité.

hanka mkf

14.7.2008 14:11
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

Dojení kozy

hanka mkf

14.7.2008 14:12
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

dojení....

hanka mkf

14.7.2008 14:13
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

...dojení...

hanka mkf

14.7.2008 14:15
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

hanka mkf napsal(a):

a dojení...

15.7.2008 22:22
dk

XXX.XXX.18.230

hanka mkf napsal(a):
a dojení...

a prosím Vás, to tím novým zařízením dojíte takto v kozím kotci? Nebo je to jen ilustrační foto? Pokud konev s mlékem potom nesete do Vaší výrobny, tak to by neprošlo u vet. hygieny. Jinak vše pěkné. díky dk

hanka mkf

15.7.2008 23:21
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

dk napsal(a):
a prosím Vás, to tím novým zařízením dojíte takto v kozím kotci? Nebo je to jen ilustrační foto? Pokud konev s mlékem potom nesete do Vaší výrobny, tak to by neprošlo u vet. hygieny. Jinak vše pěkné. díky dk

Jste kritický/á, je fakt, že když zalezeme do důsledku, toto by neprošlo - pokud chcete prodávat - cokoli (mléko, sýry,...) musí být dojírna zvlášť od chléva oddělená, pokud možno obložena obkladem, dojící stůl i zábrany z omyvatelných materiálů (ne dřevo), vše čistitelné a desinfikovatelné...

Naše farma nic oficiálně schválené nemá - takže je jedno, zda dojím v kotci nebo v dojírně. Pokud mi někdo dá dalších 300 tisíc, ráda udělám dojírnu i s mléčnicí a vše schválíme.

Jak jsem podotkla, dojírna ve chlévě být nesmí, byt by to bylo v koutě, který je čistý.

Pokud prostudujete obrázek detailněji, konev nesedí na slámě, ale na rámu vozíku, který je čistý a snažím se celý stroj udržovat v maximálním pořádku i čistotě. Konev se tedy neznečistí a poté mléko přeliju z konve do soudku přes mléčný jednorázový filtr a šup s tím do chladu.

Ano, díky welfare zvířat je nutné volné ustájení a s tím souvisí dojírna. Do roku 2010 je třeba všechna uvázaná zvířata ustájit navolno.

Tak - a teď pro srovnání. Chodím dojit do kravína, vazná stáj K-96. Upřímně, kdo by chtěl zdokumentovat, jak se dojí a v JAKÝCH HYGIENICKÝCH PODMÍNKÁCH, nikdo by mléko z vazných stájí nepozřel. Vazných stájí je ještě po republice hodně a po regionu a nejen v našem jsem mnohé poznala. Navíc, koza má suché bobky a sláma je relativně dosti čistá. Zato rozteklé kravské lejno je prostě všude...kor, když se pase na otavě.

Nedala jsem to jsem jako chlubení, že máme něco víc. Začínala jsem s jednou umolousanou kozou u babičky ve chlívku jako 7 letá holčička a po téměř 15. letech se dostávám KONEČNĚ KE SVÉMU (teď naším snem ) SNU. Byť zatím vzdáleně, ale přece.
Jak už se tady psalo, vše je na dlouhé lokte a peníze nejdou do ruky, jak bychom si přáli. A nejen peníze, ale bohužel i úřední šiml, který nechce pomoci, ale za každou cenu něco nejen dobrého najít.

Toť vše.

Toto dojení jsem si vysnívala více jak 5 let, usínala jsem s katalogem v posteli... a firmě nedala takřka spát

Hanka mkf

16.7.2008 07:05
hehe

XXX.XXX.2.122

hanka mkf napsal(a):
Jste kritický/á, je fakt, že když zalezeme do důsledku, toto by neprošlo - pokud chcete prodávat - cokoli (mléko, sýry,...) musí být dojírna zvlášť od chléva oddělená, pokud možno obložena obkladem, dojící stůl i zábrany z omyvatelných materiálů (ne dřevo), vše čistitelné a desinfikovatelné...

Naše farma nic oficiálně schválené nemá - takže je jedno, zda dojím v kotci nebo v dojírně. Pokud mi někdo dá dalších 300 tisíc, ráda udělám dojírnu i s mléčnicí a vše schválíme.

Jak jsem podotkla, dojírna ve chlévě být nesmí, byt by to bylo v koutě, který je čistý.

Pokud prostudujete obrázek detailněji, konev nesedí na slámě, ale na rámu vozíku, který je čistý a snažím se celý stroj udržovat v maximálním pořádku i čistotě. Konev se tedy neznečistí a poté mléko přeliju z konve do soudku přes mléčný jednorázový filtr a šup s tím do chladu.

Ano, díky welfare zvířat je nutné volné ustájení a s tím souvisí dojírna. Do roku 2010 je třeba všechna uvázaná zvířata ustájit navolno.

Tak - a teď pro srovnání. Chodím dojit do kravína, vazná stáj K-96. Upřímně, kdo by chtěl zdokumentovat, jak se dojí a v JAKÝCH HYGIENICKÝCH PODMÍNKÁCH, nikdo by mléko z vazných stájí nepozřel. Vazných stájí je ještě po republice hodně a po regionu a nejen v našem jsem mnohé poznala. Navíc, koza má suché bobky a sláma je relativně dosti čistá. Zato rozteklé kravské lejno je prostě všude...kor, když se pase na otavě.

Nedala jsem to jsem jako chlubení, že máme něco víc. Začínala jsem s jednou umolousanou kozou u babičky ve chlívku jako 7 letá holčička a po téměř 15. letech se dostávám KONEČNĚ KE SVÉMU (teď naším snem ) SNU. Byť zatím vzdáleně, ale přece.
Jak už se tady psalo, vše je na dlouhé lokte a peníze nejdou do ruky, jak bychom si přáli. A nejen peníze, ale bohužel i úřední šiml, který nechce pomoci, ale za každou cenu něco nejen dobrého najít.

Toť vše.

Toto dojení jsem si vysnívala více jak 5 let, usínala jsem s katalogem v posteli... a firmě nedala takřka spát

Hanka mkf

Haničko / a Jirko / gratuluji moc a moc a přeji aby Vám to šlo. Moc jsem vám držela palce, jak se to to na jaře trochu u vás doma kabonilo, jsem ráda, že se to takhle nádherně spravilo , mějte se moc hezky a až někdy pojedu okolo, máte mě tam.. U mě se to bohužel spravit nepodařilo a odcházím k 31.8.2008 do paneláku . . . Helena

16.7.2008 07:14
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

hehe napsal(a):
Haničko / a Jirko / gratuluji moc a moc a přeji aby Vám to šlo. Moc jsem vám držela palce, jak se to to na jaře trochu u vás doma kabonilo, jsem ráda, že se to takhle nádherně spravilo , mějte se moc hezky a až někdy pojedu okolo, máte mě tam.. U mě se to bohužel spravit nepodařilo a odcházím k 31.8.2008 do paneláku . . . Helena

Helenko! To je mi moc líto! Co kozeny?

16.7.2008 09:17
roza

XXX.XXX.9.30

jirinajanickova napsal(a):
Helenko! To je mi moc líto! Co kozeny?

Dobrý den Helenko,to mě moc mrzí a je mi to líto že musíte do paneláku.Co si bez vás počnou vaši čtyřnozí miláčci.A opravdu jiné řešení není?Nebude vám smutno,já vím člověk je jen člověk a taky nevidrží všechno,pokut opravdu nemáte jinou možnost,třeba časem bude líp.Jen doufám,že nám zůstanete věrná a budete nám radit jako doposavat,jinak by jste nám moc chyběla.Je mi s toho smutno,a vám asi taky.Držte se a mějte se moc pěkně.

16.7.2008 12:57
renata

XXX.XXX.51.72

roza napsal(a):
Dobrý den Helenko,to mě moc mrzí a je mi to líto že musíte do paneláku.Co si bez vás počnou vaši čtyřnozí miláčci.A opravdu jiné řešení není?Nebude vám smutno,já vím člověk je jen člověk a taky nevidrží všechno,pokut opravdu nemáte jinou možnost,třeba časem bude líp.Jen doufám,že nám zůstanete věrná a budete nám radit jako doposavat,jinak by jste nám moc chyběla.Je mi s toho smutno,a vám asi taky.Držte se a mějte se moc pěkně.

Tak Hani a Jirko ,máte to moc pěkné .Moc vám to přeji a hodně zdraví vám i vašim kozenkám.
Helenko,ani nevíte jak mě to mrzí ,že to tak dopadlo. Ale třeba si odfrknete a štěstí chodí dokola někdy sedne -víte jak se to říká. A určitě zase bude líp. Ale chápu,že vám dobře není . Je určitě moc těžké se rozloučit se zvířátky . A přišla do dobrých rukou? Hlavně pište ať víme jak se máte a co je novýho. Renata

17.7.2008 11:00
dk

XXX.XXX.18.230

hanka mkf napsal(a):

Toť vše.

Hanka mkf

nejsem až tak kritický, jen mi šlo o kompletní info, protože tyto stránky sledují lidé, kteří zde hledají inspiraci a toto mi přišlo zavádějící.
Možná, že to vidíte až moc černě, na některé dřívější foto jsem viděl Váš dojící stůl ze dřeva a myslím, že by neměl být problém se schválením, já jí udělal podobnou a v pohodě. Ale mlíko jde hadicí za zeď do mléčnice a to je nejdůležitější.
Pěkný den dk
www.krasolesi.cz

hanka mkf

17.7.2008 13:35
hanka mkf

XXX.XXX.64.53

dk napsal(a):
nejsem až tak kritický, jen mi šlo o kompletní info, protože tyto stránky sledují lidé, kteří zde hledají inspiraci a toto mi přišlo zavádějící.
Možná, že to vidíte až moc černě, na některé dřívější foto jsem viděl Váš dojící stůl ze dřeva a myslím, že by neměl být problém se schválením, já jí udělal podobnou a v pohodě. Ale mlíko jde hadicí za zeď do mléčnice a to je nejdůležitější.
Pěkný den dk
www.krasolesi.cz

Beru, samozřejmě pro úplnost jsem ještě vypsala, co vše by "mělo" být.
Dojící stůl nemáme. nevím jak vy, ale dojící stůl být ve chlíve nesmí...musí být ve zvláštní "místnosti". Tudíš, pokud nevlastníte kravín nebo prostornou stáj, která by se dala rozdělit sádrošem, je problém. Poté hodně záleží na každé KVS, co požaduje - nelíbí se mi, když jinde to může být tak či onak a jinde (přitom jde o tentýž "předpis") to musí být tak a tak.
prostě máte třeba fajn, že to u vás v kraji funguje tak i tak.
Pokud mohu jít do puntíku:
Když dojíte na dřevěném stole - ten se velmi rychle zašpiní nanesenými bobky na paznehtech koz, pokud vím, do dřeva se tato "špína" zanese a nejde řádně vyčistit - čistě teoreticky - koza vám schodí stroj a spadne to na tu špinavou podlahu. dle mě je to tedy stejné, jako když dojíte na čisté slámě přímo na stání - riziko se v obou případech dost rovná.

Toto beru hypoteticky. Je jasné, že v dojírně se dojí lépe a je to snadné i pro obsluhu. Mě nebaví věčně stroj tahat na stání a ze stání....

Už jsem toho po různých farmách a podnicích viděla hodně - proto možná ta "kritika".

Už aby se našly nějaké peníze...je to napodělání

Ale opravdu, jsem ráda za vaše názory, nápady i kritiku - člověk může přemýšlet i o tom, že i jiná varianta je dobrá nebo se přiučit ba dokonce poučit z některých chyb!

Mám radost, že nás všechny chov koz a ovcí stále a neomylně baví!

Hanka mkf

23.9.2011 23:14
vojt

XXX.XXX.33.55

hanka mkf napsal(a):
Před dojením...

Kolik stojí tahle dojící technika ? dekuji

24.9.2011 11:34
dajik

XXX.XXX.240.16

něco podobného mají na www.dojici-technika.cz, stojí to okolo 28 000 Kč.

25.9.2011 07:55
pentas

XXX.XXX.20.107

Zákony se od vložení příspěvku trochu zjemnily,pro povolení prodeje mléka ze dvora je možné ruční dojení,ve stáji,či venku na louce.Ivan N.:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík