zam
napsal(a):
Dobrý den,
nevíte někdo nebo máte zkušenosti jaké plemeno je nejvhodnější nebo vhodné pro ekologické hospodářství s ohledem na kvalitnější produkci mléka? Líbila by se mi valaška, už jen pro chovatelský význam.
Děkuji za odpovědi
Do eko můžete bez obav zařadit jakékoliv plemeno, to není nijak omezeno. Vhodnější jsou plemena domácí a pochopitelně ( i bez ohledu na eko ) ta, která lépe vyhovují daným přírodním podmínkám - do tvrdých horských podmínek nemá cenu cpát plemeno, které má původ v mírném přímořském klimatu apod.
Valaška je vhodné odolné plemeno, o chovatelské "nacionalismu" netřeba se zmiňovat a o co je trumfnou v užitkovosti východofrížky nebo lacauny, to "dotáhnou" dotacemi. Takže směle do nich
!
zam
napsal(a):
Dobrý den,
nevíte někdo nebo máte zkušenosti jaké plemeno je nejvhodnější nebo vhodné pro ekologické hospodářství s ohledem na kvalitnější produkci mléka? Líbila by se mi valaška, už jen pro chovatelský význam.
Děkuji za odpovědi
Hlavně do eko lze nakupovat zvířata zas jen z eko. Ale mám dojem, že vyjímka je možná.
jirinajanickova
napsal(a):
Do eko můžete bez obav zařadit jakékoliv plemeno, to není nijak omezeno. Vhodnější jsou plemena domácí a pochopitelně ( i bez ohledu na eko ) ta, která lépe vyhovují daným přírodním podmínkám - do tvrdých horských podmínek nemá cenu cpát plemeno, které má původ v mírném přímořském klimatu apod.
Valaška je vhodné odolné plemeno, o chovatelské "nacionalismu" netřeba se zmiňovat a o co je trumfnou v užitkovosti východofrížky nebo lacauny, to "dotáhnou" dotacemi. Takže směle do nich
!
A kde je nejlepší ovce koupit? A kde je dostupné se o dotacích přímo na valaška dočíst, lze to na internetu. Mě se totiž stále stává, že na netu nemůžu najít zrovna to, co potřebuji.
nemide
napsal(a):
Hlavně do eko lze nakupovat zvířata zas jen z eko. Ale mám dojem, že vyjímka je možná.
Záleží, jestli zadavatelka už ekofarmu má, nebo ji hodlá založit, nebo hodlá založit na stávající ekofarmě chov nového druhu zvířat. V prvním případě platí, že musí mít ovce z ekochovu, v druhých dvou případech pořídí ovečky a přihlásí je do ekorežimu jako nové - nepotřebuje výjimku.Stádo bude v přechodném období, nově narozená mláďata už budou eko. Tedy pokud se zase nezměnily příslušné zákony !
jirinajanickova
napsal(a):
Záleží, jestli zadavatelka už ekofarmu má, nebo ji hodlá založit, nebo hodlá založit na stávající ekofarmě chov nového druhu zvířat. V prvním případě platí, že musí mít ovce z ekochovu, v druhých dvou případech pořídí ovečky a přihlásí je do ekorežimu jako nové - nepotřebuje výjimku.Stádo bude v přechodném období, nově narozená mláďata už budou eko. Tedy pokud se zase nezměnily příslušné zákony !
Ekofarmu ještě nemáme, zatím chceme založit. Ale když to tak pročítám, eko je stejné jako bio? O bio něco vím, ale jen nevím jestli je mezi těmi pojmy rozdíl nebo ne. Já mám takovou představu, že ekozemědělství je takový přechod mezi klasickým zemědělství a biozemědělstvím, ale to si jen idylicky myslím.
A musím si při eku pěstovat vlastní krmení?
zam
napsal(a):
Ekofarmu ještě nemáme, zatím chceme založit. Ale když to tak pročítám, eko je stejné jako bio? O bio něco vím, ale jen nevím jestli je mezi těmi pojmy rozdíl nebo ne. Já mám takovou představu, že ekozemědělství je takový přechod mezi klasickým zemědělství a biozemědělstvím, ale to si jen idylicky myslím.
Eko=bio. U nás se nejvíc používá výraz bio, v Německu eko ( psáno s přehlasovaným o ), v anglicky hovořícím prostředí organics.
Krmení je nejlépe pěstovat vlastní. Je možné samozřejmě si krmení i nakupovat, ale ke všemu musíte požadovat certifikát. A je hned háček : dejme tomu, že vám pochybí seno a nakoupíte v dobré víře seno z ekofarmy, které zas naopak vybylo. OVŠEM: ono to nestačí
. Na vlastní produkci určenou ke zkrmení na vlastní ekofarmě se certifikát nevystavuje. Když farmář netuší, že bude přebytky sena nebo jiného krmení další rok prodávat a nenechá si tedy logicky vystavit certifikát na prodej biosena, tak ho taky jako bioseno neprodá, jelikož certifikát mu zpětně nikdo nevystaví. Je to blbost, ale je to tak. Takže, chcete-li nakupovat krmení v biokvalitě, musíte se nejdřív dohodnout s farmářem, od kterého budete nakupovat, že si nechá vystavit certifikát na bioseno ( nebo jiné biokrmení ). Pak teprve můžete nakupovat a používat v ekorežimu.
zam
napsal(a):
Pokud chcete certifikaci bio, musíte dodržovat určitá pravidla (z nichž některá odporují zdravému rozumu, některá mají smysl). Musíte hospodařit ekologicky, proto se taky používá výraz eko (zemědělství) a má to význam stejný jako bio.
Eko není žádný mezistupeň, ale jiný výraz pro totéž.
S krmivy je to složitější, pokud nakupujete odjinud, musí být skoro všecko bio (tedy už ani ne z přechodného období) nebo vlastní. A je tam milion výjimek a dva miliony formulářů, které jste povinni vyplnit a skladovat až do soudného dne.
Dostanete za odměnu vyšší dotace (pokud vám je zrovna za nějakou prkotinu nevemou) a když budete mít štěstí, i lepší cenu za produkci. Možná.
Myslím, že to eko člověk má dělat z přesvědčení, a pak to má smysl a velký. Papír na bio je spíš takový bonus a obchodní tahák.
Lenka ze Dvora.
zam
napsal(a):
Ekofarmu založíte nejlépe tak, že založíte farmu s klasickým zemědělstvím a pak s ní přejdete do ekologického zemědělství. Ale napřed si nastudujte zákon o ekologickém zemědělství a přijeďte se podívat na nějakou ekofarmu, pokud Vás tam pustí a budou ochotní si budovat vlastní konkurenci. My třeba jsme.
http://farmahvozd.webpark.cz
Na stránkách to sice ještě není, ale už jsme ekofarma (v přechodném období)
Ivan
zam
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi
Děkuji za vyčerpávající informace.
Ale chci se ještě zeptat, kde se dá valaška koupit a v jaké relaci se cena pohybuje?