Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2008 17:36
stefo

XXX.XXX.64.82

Dobry den.

Pochlubte se fotkami a zkuzenostmi s chovem tohoto perspektivniho plemene ovci. Díky Tomáš

1.12.2008 00:46
leospk

XXX.XXX.154.76

stefo napsal(a):
Dobry den.

Pochlubte se fotkami a zkuzenostmi s chovem tohoto perspektivniho plemene ovci. Díky Tomáš

Asi vás moc nepotěším. Texl mě příliš nenadchl. Špatné hmotnostní přírustky, nižší odolnost vůči klimatickým podmínkám . . . atd.

1.12.2008 12:26
stefo

XXX.XXX.36.225

leospk napsal(a):
Asi vás moc nepotěším. Texl mě příliš nenadchl. Špatné hmotnostní přírustky, nižší odolnost vůči klimatickým podmínkám . . . atd.

Dobry den. Mohl byste prosim blize specifikovat dany problem. Jestli mate chov cistokrevny nebo pouze berana v otcovske pozici? Odkud Vase zvirata pochazeji? Predpokladam ze pokud je to mozne, pasete, ale v zime davate seno nebo i senaz pripadne jadro? Jake jsou u Vas klimaticke pomery? Moc diky za odpoved. Tomáš

1.12.2008 17:32
lesakm

XXX.XXX.35.85

stefo napsal(a):
Dobry den. Mohl byste prosim blize specifikovat dany problem. Jestli mate chov cistokrevny nebo pouze berana v otcovske pozici? Odkud Vase zvirata pochazeji? Predpokladam ze pokud je to mozne, pasete, ale v zime davate seno nebo i senaz pripadne jadro? Jake jsou u Vas klimaticke pomery? Moc diky za odpoved. Tomáš

Dobrý den, také jsme s Texlem začínali přírůstky měl vynikající horší už to bylo s porody byly dost těžké jehńata mají při porodu poměrně velkou klínovitou hlavu která hůře prochází ven občas je nutný i císařský řez (což se nám naštěstí nepřihodilo), jelikož nemáme ovce u domu a nemůžeme je stále kontrolovat přešli jsme nakonec na jiné plemeno které má sice o něco horší přírůstky ale absolutně bezproblémové porody a dobré mateřské vlastnosti. Texel je na přírůstky řekl bych nejlepší ze všech masných plemen ovšem porody chce mít na očích a případně pomoci, na druhou stranu je otázkou jestli se vyplatí mít o dvě tři kila větší jehňata ve 100dnech když vypláznete třeba 1500 za jednoho císaře , to už si musí každý posoudit sám. Také vzhledově se nejedná o moc pohlednou ovci u nás jim říkají prasoovce ale každému se líbí něco jiného s pozdravem ML.

1.12.2008 19:18
leospk

XXX.XXX.154.213

stefo napsal(a):

Ovečky Texl máme jen krátce (2 roky), čistokrevné, pocházejí z výborného chovu. Oproti Suffolku jsou přírustky ve 100 dnech cca o 5 kg nižší. Ale je to jen můj názor založený na velmi krátké době chovu. Porody opravdu nic moc. Zatímco Suffolčata si polehávají i ve špatném počasí venku pod keři, Texlíci prchají do salaše . . . atd.

K chovu oveček jsem se vrátil po několikaleté přestávce a tak hledám nejvhodnější plemeno oveček. Důvodů proč nadále budu chovat pouze Suffolk je celá řada, ale stejně jako mně vyhovuje něco, někomu jinému nemusí.

1.12.2008 21:08
stefo

XXX.XXX.36.225

leospk napsal(a):

Chovate tedy texely v ciste plemenitbe nebo je krizite se Vasima suffolkama?

1.12.2008 23:49
vn

XXX.XXX.213.110

stefo napsal(a):

Texly chovám od roku 2000 a musím zaklepat "císaře" jsem zatím ještě neměl. Co jsem slyšel od dalších chovatelů, tak tento problém býval u holandského (malého) typu. Nyní však mohu prohlásit, že snad už v republice takoví holanďané, ani nejsou... Co se týká beranů, jsou velice doporučování do otcovské pozice, tam jsou při různoplemenných matkách porody normální. V čisté formě někdy bývají problémy u prvniček. Do jisté míry je to podobné jak u lidí, někdo má od nazození problémy se vším a někdo je do 100 let zdravý jak řepa........
Vašek Klub Texel

2.12.2008 09:26
stefo

XXX.XXX.36.225

stefo napsal(a):

Me osobne se moc libi typ beltex, ale pochybuji, ze takova zvirata jsou u nas v CR nekde k mani. A s temi porody to nich bude asi podobne jako u holandskeho typu. Nekde jsem cetl, ze u nas prevazuje nemecky typ. Jaké je tedy typové zastoupeni texlu u nas v CR? Díky

2.12.2008 12:32
hensi

XXX.XXX.210.193

stefo napsal(a):
Me osobne se moc libi typ beltex, ale pochybuji, ze takova zvirata jsou u nas v CR nekde k mani. A s temi porody to nich bude asi podobne jako u holandskeho typu. Nekde jsem cetl, ze u nas prevazuje nemecky typ. Jaké je tedy typové zastoupeni texlu u nas v CR? Díky

Zdravím,ovce chováme již 6 rokem,a dnes již máme chovné stádo okolo 50 kusů bahnic,kdysi jsme mněli plemenného berana Charolais,matky jsme mnělí všeho chuť,počínaje valášky,texly ,suffolk a jejich křížence. Musím říct, že za celou dobu jsme nemněli problém při porodu u texlů,sice je pravda že porody si hlídáme,tak že se ještě nestalo že by jsme jehně nevytáhli ,císař jsme ještě nemněli. Bahnice Texly a Suffolky se nám jeví jako nejlepší matky,co se týče starání o potomstvo,od Charoláků jsme odstoupili hlavně pro jejich plachost,a nejsou moc dobré matky.Texl je odost klidnější.Ale každý má na tohle plemeno jiný názor,a je to správně,nemůžem chovat všichni to samé,nemněli bychom tu krásnou různorodost.Každý ať si vabere na co má podmínky a co je mu sympatištější.

20.11.2011 17:33
lacaune

XXX.XXX.243.30

vn napsal(a):
Texly chovám od roku 2000 a musím zaklepat "císaře" jsem zatím ještě neměl. Co jsem slyšel od dalších chovatelů, tak tento problém býval u holandského (malého) typu. Nyní však mohu prohlásit, že snad už v republice takoví holanďané, ani nejsou... Co se týká beranů, jsou velice doporučování do otcovské pozice, tam jsou při různoplemenných matkách porody normální. V čisté formě někdy bývají problémy u prvniček. Do jisté míry je to podobné jak u lidí, někdo má od nazození problémy se vším a někdo je do 100 let zdravý jak řepa........
Vašek Klub Texel

Dobry den.

Mam ovecky lacony pre vlastny chov a chcel by som k nim kupit barana texela, ma uz niekto skusenost s krizenim tychto druhov ? Mozu vzniknut problemy pri porode ? Nie su to mlade ovecky ale asi 3x okotene...

Dakujem za rady:-)

20.11.2011 19:22
vn

XXX.XXX.248.43

Dobrý den,
lacony sice jsem pro křížení s Texlem nezkoušel, ale mám vyzkoušené Vychodofrízské ovce, což je docela podobné. Porody a odchov bez problému, ovce měly mléka dost, až bych řekl přebytek, klidně uživí i 3 jehňata. Jehňata rostly jak z vody!! Problém býval pokud bylo jen jedno jehně (tam bylo nutno zpočátku oddojovat a nepřikrmovat) a především pak při odstavu. Vemena jak "kýble", nutno oddojovat alespoň týden.... Při porovnání plus a mínus, mi s převahou vychází vhodnost připoušení plemenem Texel.:-)
Vašek, předseda klubu chovatelů ovcí plemene Texel

20.11.2011 19:28
lacaune

XXX.XXX.243.30

Dakujem pekne za rychlu odpoved.

Laconky su tiez dost odrastene, teraz pravdepodne cakaju jahniatka, budu to 100 % lacony, ale na rok by som chcel barana texela len som sa bal ako to bude pri koteni... Cital som ze obcas byvaju problemy pri mensich plemenach.
Ak sa mi nepodari zohnat texela - na slovensku to vyzera s tymto plemenom biedne uvazoval som este nad suffolkami. Je to tiez udajne dobre plemeno...
Mam teraz ponuku na jedneho texela bez papierov 45kg za 120 eur ale zda sa mi to strasne vela... Co poviete ?

20.11.2011 19:33
vn

XXX.XXX.248.43

Není problém dovést berana na Slovensko, osobně jsem tam letos 1 ks prodával. Můžete mi napsat na soukromý e-mail:
novak.hradiste@seznam.cz

20.11.2011 19:40
lacaune

XXX.XXX.243.30

Mate email :-)
Ako som pisal na slovensku som nasiel iba jedneho texela na predaj a to za dost vysoku sumu za maleho baranceka bez papierov. Prikladam aj odkaz na inzerat ak by sa niekto chcel pozriet http://zvierata.bazos.sk/inzerat/11482084/Plemeno-TEXEL.php

21.11.2011 16:04
oluška

XXX.XXX.16.120

máme maminky texel a otce suffolk a je to paráda! krásné porody vše v pohodě "ťuk ťuk ťuk" . jedna nám rodí čtyřčata a skvěle se stará.

21.11.2011 16:57
lacaune

XXX.XXX.243.30

oluška napsal(a):
máme maminky texel a otce suffolk a je to paráda! krásné porody vše v pohodě "ťuk ťuk ťuk" . jedna nám rodí čtyřčata a skvěle se stará.

Nepredavate nahodou baranceky ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík