vojtas
napsal(a):
Dobrý den, pokud se tu mezi Vámi najde chovatel, který má své stádo celoročně venku nebo má s tímto nějaké zkušenosti tak se mi prosím tady ozvěte. Uvažuji o tomto způsobu chovu a potřeboval bych poradit a dozvědět se zkušenosti. Všem děkuju Vojtas
Jeden výborný chovatel, co s tím má zkušenost je ing . Švéda, od Slušovic myslím.
vojtas
napsal(a):
Dobrý den, pokud se tu mezi Vámi najde chovatel, který má své stádo celoročně venku nebo má s tímto nějaké zkušenosti tak se mi prosím tady ozvěte. Uvažuji o tomto způsobu chovu a potřeboval bych poradit a dozvědět se zkušenosti. Všem děkuju Vojtas
Vojto, napřed bych si zjistila nadmořskou výšku u chovatelů, kteří májí stádo celoročně venku. Je podstatný rozdíl chovat ovce u Prahy nebo v Tatrách. U nás v Jeseníkách to prostě NEJDE . Nebo jde, ale neznám nikoho.
Ludmila
ovecka

XXX.XXX.26.151
uska
napsal(a):
Vojto, napřed bych si zjistila nadmořskou výšku u chovatelů, kteří májí stádo celoročně venku. Je podstatný rozdíl chovat ovce u Prahy nebo v Tatrách. U nás v Jeseníkách to prostě NEJDE . Nebo jde, ale neznám nikoho.
Ludmila
Já mám také stádo celoročně venku. Nadmořská výška 470 m. Dana
uska
napsal(a):
Ludmila
No naše nadmořská výška je cca 430 metrů, ale že by to bylo moc objektivní porovnávat to podle výšek..nevim....jsme v podhůří orlických hor 20km od Deštné v O.h.
vojtas
napsal(a):
No naše nadmořská výška je cca 430 metrů, ale že by to bylo moc objektivní porovnávat to podle výšek..nevim....jsme v podhůří orlických hor 20km od Deštné v O.h.
Tak podle mě určitě musí mít nějaké kryté místo - přístřešek, aby se mohly někam uchýlit a pak za další jak paní píše že v jeseníkách by to nešlo tak si taky neumím představit že někde v horách kde napadne půl metru a více sněhu máte stádo venku. Nebo se pletu? chováte někdo i takových podmínkách že ovce nejdou vidět přes sníh nebo že třeba neumí vyjít z přístřešku? Většinou to bývá tak že je na místě kde se pase přístřešek a oveny si podle potřeby zalezou nebo vylezou. Já je zavírám když napadne sníh jinak jsou taky venku neustále s možností se schovat. Anička
vojtas
napsal(a):
chovám kamerunské ovečky výška 650m.n.m. celoročně venku s možností ukrytí do přístřešku,sníh se jim velice líbí
vojtas
napsal(a):
Dobrý den, máme 31 Oxfordů celoročně venku 420metrů nad mořem bývá tady někdy i metr sněhu ale ten jim vůbec nevadí rádi ho požírají , mají jen dřevěnnou boudu s vraty dokořán celý rok a tam jim dáváme krmení aby na něj nepršelo a nechumelilo ovce i ve vánici spí raději venku na sněhu když tam přijdu je to jako hejno sněhuláků do boudy chodí žrát a bahnit se začínáne rodit asi za týden, po porodu je v boudě zavřeme na pár dní do ohrádek s jehňaty (v boudě je stále stejná teplota jako venku) a potom zase šup ven s pozdravem ML
lesakm
napsal(a):
Dobrý den, máme 31 Oxfordů celoročně venku 420metrů nad mořem bývá tady někdy i metr sněhu ale ten jim vůbec nevadí rádi ho požírají , mají jen dřevěnnou boudu s vraty dokořán celý rok a tam jim dáváme krmení aby na něj nepršelo a nechumelilo ovce i ve vánici spí raději venku na sněhu když tam přijdu je to jako hejno sněhuláků do boudy chodí žrát a bahnit se začínáne rodit asi za týden, po porodu je v boudě zavřeme na pár dní do ohrádek s jehňaty (v boudě je stále stejná teplota jako venku) a potom zase šup ven s pozdravem ML
Pomalu si kreslím přístřešek jak by mohl vypadat-chci kovovou konstrukci a na to desky, kterým nebude moc vadit vlhko no a plochu 15m2 abych se vešel do limitu jen na ohlášení stavby. Když bude nejhůř tak na porody malý chlívek máme ale opravdu maly 6m2.
vojtas
napsal(a):
Pomalu si kreslím přístřešek jak by mohl vypadat-chci kovovou konstrukci a na to desky, kterým nebude moc vadit vlhko no a plochu 15m2 abych se vešel do limitu jen na ohlášení stavby. Když bude nejhůř tak na porody malý chlívek máme ale opravdu maly 6m2.
Já to řešil tak, že jsem naskládal malé balíky slámy na sebe, zevnitř a zvenčí jsem je obložil paletami a každou řadu jsem nahoře provázal ostnatým drátem. takže zvenčí je paleta, balík slámy a paleta. ty palety proto, aby ovce a kozy nevyždibovaly klásky. Je to samonosná konstrukce, zateplená a i dost zajímavě vypadá. Za pár korun. A pro stavební úřad, jedná se o zazimované balíky slámy, není to pevně spojené se zemí. prostě dobře poskládaný stoh
vojtas
napsal(a):
A ještě jeden snímek
bambukac
napsal(a):
chovám kamerunské ovečky výška 650m.n.m. celoročně venku s možností ukrytí do přístřešku,sníh se jim velice líbí
No Ludmilo, to víš, že i u vás v Jeseníkách chovají ovce celoročně venku- pan Ambrož u města Jeseníku má 300 hlavé stádo ovcí venku- suffolků- a pod přístřešek jich vejde tak jedna třetina.
judyna
napsal(a):
No Ludmilo, to víš, že i u vás v Jeseníkách chovají ovce celoročně venku- pan Ambrož u města Jeseníku má 300 hlavé stádo ovcí venku- suffolků- a pod přístřešek jich vejde tak jedna třetina.
My chováme bílé kozy v přístřešku s celoročně otevřenýma dveřma a taky se tam všechny nevejdou, ale zatím (4.rok) OK. Letos poprvé zkusíme východofríské ovce na pastvině s otevřeným (suchým, závětrným, vypadá jak hromada sena) přístřeškem, ale uvidíme, jak to bude s bahněním. Jestli budou veliké mrazy, asi to pořešíme dočasným chlívkem nebo aspoň odděleným kotcem s dekou - anebo taky nebudeme dělat nic a ono se to nějak vyvine. Jsme cca 450 m.n.m , je tu chladno i větrno a na pastvině i stín, takže na VF docela tvrdé podmínky, ale uvidíme, třeba si zvyknou. Budou muset. Má někdo z chovatelů VF ovce podobně přes zimu venku?
Na fotce je ovčí ustájení na zimu.
Lenka ze Dvora
vojtas
napsal(a):
Zdravím. Také chovám ovečky (9 ks) celoročně na pastvině --- stádo kamerunek. Pravda bydlím na vesničce na Plzeňsku (515–530 m) takže žádné hory, ale ovečky, jak říkám jsou celoročně na pastvině. Mají k dispozici salaš, která má stále otevřené dveře a nyní již mají i předsíň (to kvůli počtu) a přístřešek na zakládání krmiva (seno + jádro). Jinak vodu dostávají v době mrazu několikrát denně. V salaši je samozřejmě stejná teplota jako venku, ale poskytuje klid před větrem a plískanicemi, které ovečky nesnášejí. Nebál bych se tohoto způsobu chovu a dokonce si myslím, že je i zdravější než pobyt zvířat v zimě jen ve stáji. Toť má zkušenost. Přeji úspěšný chov. *Jimi*
jbulin
napsal(a):
Zdravím. Také chovám ovečky (9 ks) celoročně na pastvině --- stádo kamerunek. Pravda bydlím na vesničce na Plzeňsku (515–530 m) takže žádné hory, ale ovečky, jak říkám jsou celoročně na pastvině. Mají k dispozici salaš, která má stále otevřené dveře a nyní již mají i předsíň (to kvůli počtu) a přístřešek na zakládání krmiva (seno + jádro). Jinak vodu dostávají v době mrazu několikrát denně. V salaši je samozřejmě stejná teplota jako venku, ale poskytuje klid před větrem a plískanicemi, které ovečky nesnášejí. Nebál bych se tohoto způsobu chovu a dokonce si myslím, že je i zdravější než pobyt zvířat v zimě jen ve stáji. Toť má zkušenost. Přeji úspěšný chov. *Jimi*
A ještě jedna fotka. Mimochodem více na www.jimihoovce.webovka.eu
vojtas
napsal(a):
Mám ovce celoročně venku, v zimě mají k dispozici přístřešek (kůly s přichycenými paletami + prkenná střecha s plachtou) - otevřené, teplota jako venku. Ovce jdou dovnitř pouze kvůli lizu a pak některé porodit (bahnění únor - březen). Jehňata ho využívají pravidelně ke spánku. Loni mi jedno jehně umrzlo (neodhadla jsem dobu porodu) - ovce rodila trojčata na sníh, toto bylo první. Jinak nadmořská výška cca 500m, když je hodně sněhu, mají ovce vyšlapané pouze pěšinky (nebrodí se), vytáté důlky po nočním spaní (spí všechny stále na těch samých místech - na jaře docela legrace - koláče bobků). Podle mě je to lepší, než když jsou ovce zavřené (taky jsem vyzkoušela). A pokud máte dobu bahnění duben a později nebo to opravdu důsledně hlídáte a jste u každého porodu, tak asi žádný problém.
pvc
napsal(a):
Mám ovce celoročně venku, v zimě mají k dispozici přístřešek (kůly s přichycenými paletami + prkenná střecha s plachtou) - otevřené, teplota jako venku. Ovce jdou dovnitř pouze kvůli lizu a pak některé porodit (bahnění únor - březen). Jehňata ho využívají pravidelně ke spánku. Loni mi jedno jehně umrzlo (neodhadla jsem dobu porodu) - ovce rodila trojčata na sníh, toto bylo první. Jinak nadmořská výška cca 500m, když je hodně sněhu, mají ovce vyšlapané pouze pěšinky (nebrodí se), vytáté důlky po nočním spaní (spí všechny stále na těch samých místech - na jaře docela legrace - koláče bobků). Podle mě je to lepší, než když jsou ovce zavřené (taky jsem vyzkoušela). A pokud máte dobu bahnění duben a později nebo to opravdu důsledně hlídáte a jste u každého porodu, tak asi žádný problém.
Ahoj no já mam ty svoje tři kousky taky pořád venku pohromadě, do domečku můžou kdykoli a většinou tam chodí na noc jen kozenka, i když ted mrzne.. Já myslím že by to neměl být problém. Koně mam taky venku..
zuza.borka

XXX.XXX.113.5
Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit. Při procházce se psem jsem narazila na zahradu, již spasenou a na ní 5 menších ovcí. Nevyznám se v druhu. Nicméně přístřešek spíše pro jednu z nich. (deska, podložená nějakým polenem) Je mi jich líto a zároveň nechci vyvolávat paniku. Můžete mi někdo poradit, jaké jsou podmínky chovu ovcí. Co je povinen chovatel zajistit? Podle mého by měli mít přístřešek, kde si můžou když prší nebo je jim zima, lehnout, ne? Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, plechový přístřešek pro kamerunky vadí, nebo nevadí?

Já bych taky pod pojmem celoročně venku považoval to, že si zvířata najdou jen přírodní úkryty. Při dešti si zalezou pod strom, při větru slezou dolu do údolí k potoku obehnaného stromy... Myslím si že chovat takto zvířata se bezproblému dá, pokud člověk není vysloveně v 1000m.n.m. a pokud jim dá dostatečný prostor, ať si zalezou kam chtěj. Na 500m2 obehnaných pletivem někde za barákem bych toto určitě nepraktikoval.
Asi záleží na tom jaké má kdo možnosti a na jakých pozemcích chová pokud máte rovnou holou pláň jako u nás tak je přístřešek dobrý i když ho nikdy nezavíráme a vcelku není velký rozdíl jestli si ovce při větru zalezou do otevřené boudy nebo za přírodní překážku v boudě je stejně vždy stejná teplota jako venku jen na ně nefouká a neprší což jsou dva z případů kdy se jdou rády v zimě schovat, třetí je když se bahní, přístřešek je také o dost výhodnější na případnou nutnou manipulaci se zvířaty když je potřebujete ošetřit, vakcinovat nebo brát krev, to si osobně v zimě při větší sněhové nadílce na rozlehlé pastvině nedokážu dost dobře představit jak bych je pochytal vzhledem k tomu že seno jim dávám do přístřešku po napadnutí sněhu se vždy zdržují poblíž a dají se v případě nutnosti vcelku v klidu zahnat a pochytat. ML.

napsal(a):
Dobrý den, plechový přístřešek pro kamerunky vadí, nebo nevadí?
Začala jsem letos chovat kamerunky a příští jaro jim chci postavit větší přístřešek, protože chci rozšířit stádo. Sbírám různé nápady a zkušenosti, zkušenějších chovatelů. Už vím, že kamerunkám stačí přístřešek ze tří stran zavětrovaný, ale mohl by být plechový?

Plech bych nebral. Duvodu nekolik. Na plech krasne bubnuje dest, takze by je to rusilo nez by si na to mozna zvykly. Druha vec bourky. Mohlo by se stat ze jednoho dne byste je meli uvnitr upecene. Mel jsem v planu uz vloni stavet prenosny ( tazeny ) cca 20m2. Upustil jsem od nej. Udelam jen rozebiratelny.10m2 s moznosti rozsireni strechy do stran. Konstrukce jednoducha. Nosne kuly budou v zemi stale, boky z OSB zadni strana vysoka 62,5cm ( pulka desky ). Ke kulum prisrobovane. Desky navic vystuzeny po obvodech latema. Strecha 2x5m z onduline na latove konstrukci. K nosnym kulum prisroubovana. Boky bud takze z osb nebo ze zbytku palubek. Vsechno rozkladaci abych to mohl prenaset. Pouze kuly budou na vsech pastvinach zatlucene a pripravene na pristresek. Od pretahovaciho jsem upustil z duvodu velke vahy a maleho trakturku :) Za sucha by s tim jeste hnul ale jak zacne blato, tak je konec. Pro pripad rozsirovani stada se da takovyhle pristresek doplni o "druhou pulku". Dotluce se par kulu, nasroubuji bocnice, udela druha strecha a hura je hotovo. Cena by se mela vejit do +- 5000 vcetne nateru osb. Pokud by se ubralo na plose a zvetsil by se presah strechy, tak by se desky asi ani nemuseli natirat.

napsal(a):
Začala jsem letos chovat kamerunky a příští jaro jim chci postavit větší přístřešek, protože chci rozšířit stádo. Sbírám různé nápady a zkušenosti, zkušenějších chovatelů. Už vím, že kamerunkám stačí přístřešek ze tří stran zavětrovaný, ale mohl by být plechový?
Kolik jich chcete mit? Jsou to malicke ovce. Variant je mnoho. Nejvic inspirace ziskate kdyz si date na googlu hledat vyraz sheep shelter
https://www.google.cz/search?biw=1902&bih=900&tbm=isch&q=sheep+shelter&spell=1&sa=X&ved=0CBwQBSgAahUKEwivtImIlc7IAhWBrhQKHVh7A_E
Hodne casto pouzivaji amici pristresky z kari siti v drevennem ramu. Zrovna pro kamerunky by to mohla byt i bytelna konstrukce. Suffolky me dokazou rozpohybovat jak se drbou i poradne stlucenou celodrevennou. Hlavne to chce vhodne zvolit vystku strechy nad zemi, protoze mladata radi po vsem lezou a lezou i pak kdyz uz maji poradna kila. Jak uz jsem psal, davam prednost pretahovacim nebo prenosnym konstrukcim, pokud teda mate vice ohrad. Takovy staly pristresek je akorat zdroj nakaz, pokud se ve stade vyskytnou. Idealni stridat pastviny a pristresek brat sebou at slunicko a dest dela svoji praci.

napsal(a):
Kolik jich chcete mit? Jsou to malicke ovce. Variant je mnoho. Nejvic inspirace ziskate kdyz si date na googlu hledat vyraz sheep shelter
https://www.google.cz/search?biw=1902&bih=900&tbm=isch&q=sheep+shelter&spell=1&sa=X&ved=0CBwQBSgAahUKEwivtImIlc7IAhWBrhQKHVh7A_E
Hodne casto pouzivaji amici pristresky z kari siti v drevennem ramu. Zrovna pro kamerunky by to mohla byt i bytelna konstrukce. Suffolky me dokazou rozpohybovat jak se drbou i poradne stlucenou celodrevennou. Hlavne to chce vhodne zvolit vystku strechy nad zemi, protoze mladata radi po vsem lezou a lezou i pak kdyz uz maji poradna kila. Jak uz jsem psal, davam prednost pretahovacim nebo prenosnym konstrukcim, pokud teda mate vice ohrad. Takovy staly pristresek je akorat zdroj nakaz, pokud se ve stade vyskytnou. Idealni stridat pastviny a pristresek brat sebou at slunicko a dest dela svoji praci.
Kamerunek mám zatím 9 ks ale cílově by jich mohlo být až 20ks. Máte pravdu, jsou to malé ovce a pozemek mám téměř 2ha.
Plechová bouda mě napadla, že se dá snadno a rychle zmontovat, případně i změnit stanoviště
a snad se tam dá i uskladnit seno. Jen nevím, jestli je vhodná na zimu pro kamerunky. Nechala bych jim otevřená vrata a krmení by měly uvnitř. Co si o tom myslíte?

Plechova bouda i kdyz otevrena se bude nejpsis rosit. Podobne jako se poti steny ( a ovce taky ) kdyz jsou zavrene v klasickem chleve i kdyz s otevrenyma dverma. I pro tech 20 kamerunek bude stacit pristresek ( at pevny nebo mobilni ) do 20m2. U vetsiho uz by byl problem s dotaci na plochu, pokud berete. Nevim jakym zpusobem chcete v zime krmit, jestli velke kulate baliky nebo hranate male ci volne lozene seno do krmelcu. Mam druhym rokem velke kulate vloni jsem mel samostatne stojici delany krmelec ze dreva, poslouzil. Ted budu zkouset z kari site a postavim ho bokem k tomu pristresku. Skladovani sena spolecne s ovcema v pristresku bych nedelal ( pokud to ma byt mobilni ).
Ty dva hektary pokud je to dobra louka s dostatkem travy bych rozdelil na pulku, Jednu susil jeden rok, prvni i otavu. Na druhe pulce rozdeleno na 4 dily a rotovat v sezone. Na pozdim po sklizeni otav bych pustil prepast pred zimou ten jeden hektar. A pristi rok opacne.
Pro ty kamerunky by nemusel byt pristresek ani nejak exta vysoky. Udelal bych jim to metr a pul na predni strane a pul metr na zadni, pripadne o neco vyssi jestli hodne skacou at neslapou po strese. Daji se pouzit i palety jako zaklad sten a treba oblozit balikama slamy zvenku. Je hodne moznosti.

Ty 2 ha nejsou v celku. Mám dva bloky asi 300m od sebe. Kvalita trávy je nic moc a je to ve svahu. Co to jsou ty "kari sítě" a jak se s nimi pracuje? Plechovou boudu jsem (díky, Vám zavrhla.
napsal(a):
Ty 2 ha nejsou v celku. Mám dva bloky asi 300m od sebe. Kvalita trávy je nic moc a je to ve svahu. Co to jsou ty "kari sítě" a jak se s nimi pracuje? Plechovou boudu jsem (díky, Vám zavrhla.
Já vám do diskuse vkročím jednou otázkou na plechovou boudu, kde jsem se dočetla výše, že plechová bouda by se mohla potit, to je pravda, ale moje otázka zní.Dala jsem dovnitř na stěny obložení z papírových krabic a napadlo mě, že by se to vlhko mohlo vsáknout do toho papíru? Je fakt že "mrazáky" nezavírám, jen zatáhnu vchod závěsem, aby jim tam nefičelo.Tak že to prakticky pořád větrá a uvnitř jsou větrací okénka. To pocení v tom plechu, mě dost vyděsilo. Co si o tom myslíte? Děkuji.

Asi bych vubec neresil karton na stene. Bude to stejne jako s izolovanim domu zevnitr ( tam je to zdroj tepelnych mostu a plisni ). Dvere bych nezaviral ani zavesem. Postavte boudu po vetru. Urcite i ve vasem pripade jsou prevladajici jednim smerem po vetsinu roku. A zauvazoval bych o prurezech v mistech pod stropem. Sikovny klempir by mel udelat v takove stene pekna uzaviratelna okna. Cilem pristresku neni teplo ale ochrana pred primym vetrem a destem. Urcite jste vypozoroval(a) jestli se ovce radeji zdrzuji uvnitr nebo "na verande" :).
napsal(a):
Asi bych vubec neresil karton na stene. Bude to stejne jako s izolovanim domu zevnitr ( tam je to zdroj tepelnych mostu a plisni ). Dvere bych nezaviral ani zavesem. Postavte boudu po vetru. Urcite i ve vasem pripade jsou prevladajici jednim smerem po vetsinu roku. A zauvazoval bych o prurezech v mistech pod stropem. Sikovny klempir by mel udelat v takove stene pekna uzaviratelna okna. Cilem pristresku neni teplo ale ochrana pred primym vetrem a destem. Urcite jste vypozoroval(a) jestli se ovce radeji zdrzuji uvnitr nebo "na verande" :).
Děkuji za odpověď. Papírové kartony, ty bych nechala, aby když se koza o stěnu opře, aby ta stěna byla teplejší. Jinak souhlasím ovce i kozy se raději zdržují pod přístřeškem a pozorují okolí.Jen v noci si kozičky zalezou, ale ovce je radši venku. toho šikovného klempíře, začnu shánět na ty okna. Moc děkuji Jindřiška Hyská.
jindra.hyska
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Papírové kartony, ty bych nechala, aby když se koza o stěnu opře, aby ta stěna byla teplejší. Jinak souhlasím ovce i kozy se raději zdržují pod přístřeškem a pozorují okolí.Jen v noci si kozičky zalezou, ale ovce je radši venku. toho šikovného klempíře, začnu shánět na ty okna. Moc děkuji Jindřiška Hyská.
Jen jsem zapomněla napsat, že ty kartony na jaře sundavám a spálím, letos na zimu jsem dala čerstvé a na léto je to bez papírů.Stěny nechávám přes léto originál J.Hyská.

jindra.hyska
napsal(a):
Jen jsem zapomněla napsat, že ty kartony na jaře sundavám a spálím, letos na zimu jsem dala čerstvé a na léto je to bez papírů.Stěny nechávám přes léto originál J.Hyská.
Mě se "váš mrazák" moc líbí, proto jsem se začala ptát na plechový přístřešek. Zkušenosti s chovem teprve sbírám...vaše ovce, či kozy v tom ještě nezimovaly?
napsal(a):
Mě se "váš mrazák" moc líbí, proto jsem se začala ptát na plechový přístřešek. Zkušenosti s chovem teprve sbírám...vaše ovce, či kozy v tom ještě nezimovaly?
Jééé to jste mě potěšil(a) že se vám moje mrazáčky líbí. Někdy něco vymyslím a teprve až potom, nevím jestli to není kravina ale zdálo se mi to dobré i na údržbu. Vykydám vystříkám hadicí, všechny dveře otevřu, aby to pěkně vyschlo, pak nastelu a mají tam čisťoučko, jako v pokojíčku.Ano, kozičky tam byly v loni prvně, ale v loni nebyla žádná zima, tak že je vše nevyzkoušené. Do kotců uvnitř v mrazáků je nezavírám, jen na den porodu ji každou oddělím do svého kotce, aby měla klid. Ovečka má "choul" vpravo v mrazáku (na fotce na obrázku).Jinak mrazáky jsou zády na západ, proto že hodně fičí od západu.Tím, jak je to dané do "elka" "L" tak pod přístřeškovou terasou je příjemně, jak v zimě, tak i v létě. Tak si myslím, že jsem to na ženskou, vymyslela dobře
No až příjde krutá zima(jestli příjde) tak bych napsala, jak se mrazáky osvědčily v mrazech. Jindřiška.