rybka
napsal(a):
Přeji hezký den a zároveň se táži, nevíte o někom kdo chová plemeno Zwarbles v okolí Bruntálu, nebo v lokalitě Moravskoslezského kraje? Uvažuji o koupi, ale nechci křížence.Děkuji.
Zkuste si sjet trochu níž na příspěvek "Nevíte, co je to za plemeno". MS kraj- Brušperk- ing.Šajtar, my jsme 7km od Opavy- máme jednu čistou a kříženky.
ambra
napsal(a):
judyna já bych měla dodtaz kolik si ceníte křížence beránka na chov?
Dobrý den, abych Vám pravdu řekla jsem v chovatelství začátečník a od loňského dubna chovám tři quessantky. Plemeno Zwarbles mě zaujalo jak vzhledem, tak i co se týče chovatelství a hlavně píšou, že je to jedno z nejklidnějších plemen. Mě stačí, že už mám plašoňky doma. Mám v jedné z hospodářských budov vyčleněné místo, ale tak zatím na dvě ovečky ( 5 x 3 m + 2 x 2m na box pro jehňata ) a k tomu mi zbývá ještě dořešit východ na pastvinu, aby nechodili přes dvůr, ale šly přímo tam. Quessantky mám v provizorním přístřešku sousedícím hned s výběhem, tam problém není. Myslíte, že by tam mohly být prozatím spolu? Jinak bych musela počkat až se vyřeší ten východ. A co se týče na kolik si cením křížence, nemám vůbec přehled, kolik stojí tohle plemeno, vím pouze, že jehňata inzerují do 1 500kč, takže když tak mě informujte. Foto přístřešku přikládám.
rybka
napsal(a):
Dobrý den, abych Vám pravdu řekla jsem v chovatelství začátečník a od loňského dubna chovám tři quessantky. Plemeno Zwarbles mě zaujalo jak vzhledem, tak i co se týče chovatelství a hlavně píšou, že je to jedno z nejklidnějších plemen. Mě stačí, že už mám plašoňky doma. Mám v jedné z hospodářských budov vyčleněné místo, ale tak zatím na dvě ovečky ( 5 x 3 m + 2 x 2m na box pro jehňata ) a k tomu mi zbývá ještě dořešit východ na pastvinu, aby nechodili přes dvůr, ale šly přímo tam. Quessantky mám v provizorním přístřešku sousedícím hned s výběhem, tam problém není. Myslíte, že by tam mohly být prozatím spolu? Jinak bych musela počkat až se vyřeší ten východ. A co se týče na kolik si cením křížence, nemám vůbec přehled, kolik stojí tohle plemeno, vím pouze, že jehňata inzerují do 1 500kč, takže když tak mě informujte. Foto přístřešku přikládám.
Dotaz, na kolik si cením křížence neplatil pro mě tak pardon, ale tohleto plemeno mě zajímá nevyjímaje ceny.
judyna
napsal(a):
Orientační cena- 50 kč za kg živé váhy, cena 40 kg tedy 2 tis.
No tak to teda nemám představu v jakém věku mají 40kg, protože starého dospělého berana moc nechci, takže uvažuji spíše o mladém beránkovi od jehněte, jelikož možnost si někde v okolí půjčit nepříbuzného berana jsem jaksi vyčerpala, všechno co mohlo si na moje oveny už zkočilo. A vzhledem k tomu, že jsem si nechala mlaďošky tak se mi moc nechce provádět příbuzenskou plemenitbu, když jehňata končej na pekáči. A tohle plemeno se mi líbí a nějak netoužím po čístokrevnejch a vystačím si i s kříženci, tak bych si jednoho ráda pořídila nejlíp tak ve třech měsících věku a pořízení tak někdy červen červenec úplně nejlíp.
ambra
napsal(a):
No tak to teda nemám představu v jakém věku mají 40kg, protože starého dospělého berana moc nechci, takže uvažuji spíše o mladém beránkovi od jehněte, jelikož možnost si někde v okolí půjčit nepříbuzného berana jsem jaksi vyčerpala, všechno co mohlo si na moje oveny už zkočilo. A vzhledem k tomu, že jsem si nechala mlaďošky tak se mi moc nechce provádět příbuzenskou plemenitbu, když jehňata končej na pekáči. A tohle plemeno se mi líbí a nějak netoužím po čístokrevnejch a vystačím si i s kříženci, tak bych si jednoho ráda pořídila nejlíp tak ve třech měsících věku a pořízení tak někdy červen červenec úplně nejlíp.
Zwarblesky chovám taky a rozhodnutí pro toto plemeno Vám schvaluji. jsou to dobré mámy a mají docela početné vrhy.
Jinak u beránků z dobrých podmínek není cca 40 kg ve 100 dnech ani moc problém.
Evaux
evaux
napsal(a):
Zwarblesky chovám taky a rozhodnutí pro toto plemeno Vám schvaluji. jsou to dobré mámy a mají docela početné vrhy.
Jinak u beránků z dobrých podmínek není cca 40 kg ve 100 dnech ani moc problém.
Evaux
A ještě jednu z našeho chovu... (mimochodem, ta máma nahoře měla loni trojčata) Evaux
evaux
napsal(a):
A ještě jednu z našeho chovu... (mimochodem, ta máma nahoře měla loni trojčata) Evaux
evaux no tak já budu spokojená i s jedním jehnětem jak je tomu letos, hlavní je aby byly okej jak jehňata tak maminy, počet nerozhoduje. Já spíše slyšela o tom, že je tohle plemeno dobré na maso a mají i dobré porody. A jelikož jehňatama krmím jenom vlastní mrazák a mrazáky příbuzných je toto nejdůležitější věc.
Ještě by mě zajímala jaká by byla cena ovečky i starší? A celkově by mě zajímala cena tohoto plemena, zřejmě není moc v ČR rozšířené. Ráda bych se dověděla celkově víc o tomto plemeni.
evaux a vy jste odkud a kolik máte kusů těchto oveček?
ambra
napsal(a):
evaux no tak já budu spokojená i s jedním jehnětem jak je tomu letos, hlavní je aby byly okej jak jehňata tak maminy, počet nerozhoduje. Já spíše slyšela o tom, že je tohle plemeno dobré na maso a mají i dobré porody. A jelikož jehňatama krmím jenom vlastní mrazák a mrazáky příbuzných je toto nejdůležitější věc.
Ještě by mě zajímala jaká by byla cena ovečky i starší? A celkově by mě zajímala cena tohoto plemena, zřejmě není moc v ČR rozšířené. Ráda bych se dověděla celkově víc o tomto plemeni.
Jmenovkyně Evo, jak jste na tom letos s jehňátky? Máte 100%zvarblesky, nebo jsou to kříženci. Dala bych přednost čistým, ale pokud by byli věrným obrazem Zwarbles, měla bych zájem o nepříbuzný páreček,nebo alespoň jehničku. jsem z Razové okr. Bruntál.
rybka
napsal(a):
Jmenovkyně Evo, jak jste na tom letos s jehňátky? Máte 100%zvarblesky, nebo jsou to kříženci. Dala bych přednost čistým, ale pokud by byli věrným obrazem Zwarbles, měla bych zájem o nepříbuzný páreček,nebo alespoň jehničku. jsem z Razové okr. Bruntál.
rybka mohla bych se ještě zeptat jaký velký zájem máte o jehňata Zwarbles a jejich kříženek?
ambra
napsal(a):
rybka mohla bych se ještě zeptat jaký velký zájem máte o jehňata Zwarbles a jejich kříženek?
Docela velký, manžel sice o mém plánu ještě neví, není moc příznivcem mých oveček, ale já už ho nějak zpracuji. Koneckonců jsem snad ženská. Jenom jsem chtěla vědět, zda by mohli být prozatím ubytovány s quessantkami viz. slamněný domeček výše, aby jim nebylo zima než vyřeším vchod z chlívku do výběhu. Proč se ptáš?
rybka
napsal(a):
Docela velký, manžel sice o mém plánu ještě neví, není moc příznivcem mých oveček, ale já už ho nějak zpracuji. Koneckonců jsem snad ženská. Jenom jsem chtěla vědět, zda by mohli být prozatím ubytovány s quessantkami viz. slamněný domeček výše, aby jim nebylo zima než vyřeším vchod z chlívku do výběhu. Proč se ptáš?
No docela právě o nějaký Zwarbles uvažuju. No jo chlapy tam se musím přes žaludek.
ambra
napsal(a):
Tak s jehňatama jsme zatím v očekávání . Maminy jsou sice čistokrevné, ale potomstvo už je míchané. Nicméně vám dám odkaz na klub chovatelů ovcí plemene ZW. Moje informace o ceně jsou za jehničku okolo 2-3 tis. Ale samo záleží na tom, odkud ovečky kupujete. Pan Krátký je přesedou klubu ZW a určitě by vám poradil, kde nejblíže k vám by byly ovečky k mání. Mail na něj je: kkratky@atlas.cz
.
Přeji hodně štěstí s výběrem.
Evaux
P.S: Letošní kříženka nechaná do chovu.
evaux
napsal(a):
Tak s jehňatama jsme zatím v očekávání . Maminy jsou sice čistokrevné, ale potomstvo už je míchané. Nicméně vám dám odkaz na klub chovatelů ovcí plemene ZW. Moje informace o ceně jsou za jehničku okolo 2-3 tis. Ale samo záleží na tom, odkud ovečky kupujete. Pan Krátký je přesedou klubu ZW a určitě by vám poradil, kde nejblíže k vám by byly ovečky k mání. Mail na něj je: kkratky@atlas.cz
.
Evaux
Vlastně už lončačka .
evaux
napsal(a):
.
Evaux
Děkuji napíšu p. Krátkému nemají nějaký web asi, že? NO ale teda ta cena je hezká už abych začala šetřit. Já jsem si první ovečku koupila za 500,- a na ní z půjčenýho berana za krmení nachovala ostatní tři oveny co máme. Bohužel problém je ten, že se mi to tu nějak všechno popříbuznilo no takže musím něco nového pořídit a odpříbuznit.
ambra
napsal(a):
Děkuji napíšu p. Krátkému nemají nějaký web asi, že? NO ale teda ta cena je hezká už abych začala šetřit. Já jsem si první ovečku koupila za 500,- a na ní z půjčenýho berana za krmení nachovala ostatní tři oveny co máme. Bohužel problém je ten, že se mi to tu nějak všechno popříbuznilo no takže musím něco nového pořídit a odpříbuznit.
Evi Uxová p. Krátkému jsem psala na daný email, ale zatím se mi neozval. Jelikož je dnes pátek, počkám, snad mi odpoví po neděli. Jinak dík za kontakt. EvaP.
rybka
napsal(a):
Tak pan Krátký se mi již ozval a byl opravdu moc ochotný. Teď již bude na mě, jestli nám ve výběhu budou s quessantkama skotačit také zwartblesáčci. Děkuji všem.
Evo, až mi odrodí všechny kozeny, což by mělo být tak do 2-3 týdnů- zajdu za panem Šajtarem. Uvažuji o plemeníkovi Zwartbles, tak se chci zajet poptat, pak dám vědět.
judyna
napsal(a):
Evo, až mi odrodí všechny kozeny, což by mělo být tak do 2-3 týdnů- zajdu za panem Šajtarem. Uvažuji o plemeníkovi Zwartbles, tak se chci zajet poptat, pak dám vědět.
Dobrý den!Výběr plemene zwartbles můžu jen vřele doporučit,nám toto plemeno před pár lety učarovalo a dnes už máme doma pár jedincůPřikládám foto letošních mimin
judyna
napsal(a):
Renátko, to budeš moc hodná. Chtěla bych pro začátek na roční zkoušku páreček jehňátek, co myslíš? Pokud bych si vzala dvě jehničky a chtěla jehňátka, tak nevím, kdo by mi propůjčil berana a ještě k tomu stejného plemene. Určitě z kraje bych nechtěla křížit. Já sice mám berana, ale quessantského a to nevím, co by z toho vzniklo, to ani nechci domyslet. Takovéto křížení, že se obáváš co z toho vyroste ( jako např. u psů ) to nechci dopustit ( i když štěňátka kříženců bývají moc roztomilá a ovečky také ), ale zrovna náš Mates, no nevím, nevím . Tak pana Šajtara pěkně pozdrav a Tobě děkuji.
mamčis
napsal(a):
Zdravím, taky jsem nedávno pořídila čistokrevné ovečky tohoto plemene a k tomu plemenného berana. Cena ovečky je 3000.- a víc, ale myslím že to za to stojí, jsou to moc krásné a klidné ovečky. Zatím ještě neměly říji, tak doufám že se jim rozběhne a na jaře budu mít krásné jehňátka.
Jak máte staré ovečky..?
Mno, radím vám je letos nepřipouštět a počkat na příští rok..velmi často u ZW bývají potíže u takto mladých prvniček..já je pokaždé dávám k beranovi až po 1 roce..Je to samozřejmě na vás..ale není to jen z mé hlavy..řešila jsem to s více chovateli zwartbles..i já se tím řídím a nechávam jehničky odrůst stranou..Andy
taky máme čistokrevné zwartblessky (stály 4000 za ovečku, beran nevím kolik), a jsou to nejhodnější ovečky. Máme i suffolky, ale to jsou zlobivý potvory, který jenom vymýšlí, jak utéct psovi, projít ohradou, a jiný lumpárny. ZW jsou zlatíčka, a nejumazlenější je beran - počítám, že březen/duben budeme mít taky jehňátka
mamčis
napsal(a):
Ty dvě větší mají váhu minimálně 50kg, chovatel od kterého je máme říkal, že jsou všechny vhodné k připouštění, tak to nechám na přírodě. Můžu se zeptat, jestli je někde kolem nás chovatel Zwartblesek, chtěla bych příští rok vyměnit jehničky. Jsme od Vsetína.
Jinak samozřejmě neříkám, abyste je nepřipouštěla, jen že vím od dlouhodobých chovatelů ZW, že se to nedělá..tudíž následuji jejich rad, ačkoli i ty mé letošní by měly váhu k připuštění..ale zase na druhou stranu, proč spěchat..
Zdravím!! Já budu mít příští rok z jara k prodeji beránky i jehničky, zatím nechci zakřiknout, mám 14 bahnic, některé jsou 50% ZW, některé jsou ZW a některé jsou T,SF,R... Otec plemenný ZW linie zoubek, na fotce 14 měsíců starý před klasifikací. Jsem z Krnovska
mamčis
napsal(a):
Ty dvě větší mají váhu minimálně 50kg, chovatel od kterého je máme říkal, že jsou všechny vhodné k připouštění, tak to nechám na přírodě. Můžu se zeptat, jestli je někde kolem nás chovatel Zwartblesek, chtěla bych příští rok vyměnit jehničky. Jsme od Vsetína.
ještě jsem narazila na podobný názor na ifauně..:
,,Když vám rodí moc mladé, jednak ty jehnata jsou moc malé a často se stane že je ovce nepřijme, nebo nemá mlíko, a také se zastaví její růst a nanaroste z ní taková ovce jako kdyby ty jehnata neměla. Rozhodně nedoporučuji připouštět letošní jehničky."
Dobrý den,
myslím, že se nemusíte bát ovečky nechat připustit už letos. Já to taky nechávám na přírovodě a buď se povede ještě tentýž rok (třeba i později) nebo prostě neříjejí a je to až na přesrok. Příroda to umí zařídit. Nikdy jsem neměla problémy, že by mi ovce jehňata nevzala nebo že by byla malá (ta jehňata). Spíš naopak - mám porodní váhu okolo 7 kg u jedináčků (což taky není dobře) a u trojčat byla váha 5,8 kg, 5,6 kg a 4,8 kg,. všechna jehňata odvodila ovce sama bez příkrmů, nebyla tam žádná nevyrovnanost ve vrhu a vyrosli z nich krásné jehničky, které šly do chovů.
Evaux
evaux
napsal(a):
Dobrý den,
myslím, že se nemusíte bát ovečky nechat připustit už letos. Já to taky nechávám na přírovodě a buď se povede ještě tentýž rok (třeba i později) nebo prostě neříjejí a je to až na přesrok. Příroda to umí zařídit. Nikdy jsem neměla problémy, že by mi ovce jehňata nevzala nebo že by byla malá (ta jehňata). Spíš naopak - mám porodní váhu okolo 7 kg u jedináčků (což taky není dobře) a u trojčat byla váha 5,8 kg, 5,6 kg a 4,8 kg,. všechna jehňata odvodila ovce sama bez příkrmů, nebyla tam žádná nevyrovnanost ve vrhu a vyrosli z nich krásné jehničky, které šly do chovů.
Evaux
Máte moc krásné jehňátka, už se taky moc těším. Ovečky zatím říji neměly, ale některé kříženky a jednu romanovku už beran nakryl, tak uvidím. Teď jsem měla problém s beranem, byl na atb. - měl průjem, vet říkal, že je to infekční. Dostal se z toho, ale za týden hodně shodil, tak doufám, že bude na připouštění v kondici.
mamčis
napsal(a):
Jádro nedostává zatím vůbec, protože u minulého majitele na něj nebyl zvyklý. Měl jen trávu, seno, ovoce a min. liz. Na ovoce byl zvyklý. Potřebovala bych, aby se mi zase dostal do kondice - je hodně vyhublý, nevíte co mu mám přidat na připlepšení?
Já bych mu nic moc na přilepšení nedávala..pokud je to infekčí, může mít vybitou střevní mikrofloru a aby to nemělo spíš opačný efekt..dávala bych mu trochu toho ovoce, trochu pečiva tvrdého a jinak jen seno...on se z toho vybabrá rychle..to bych se nebála.Jen to chce čas,..doufejte, že vám již ovce nakryl..
No, po těch atb bych moc nespěchala na krytí. Pokud bude beran tvořit sperma, tak to nebude kvalitní. Pokud měl dokonce horečku , tak tam těch spermií ani moc nebude. Dejte mu fakt čas. Možná že je to znamení, že to tak má být a holky mají ještě dorůst. Jinak pokud beran neměl horečku (více jak 38,5 - do této hodnoty je to ńormální), tak to mohlo být z přemíry hrušek i když je na ovoce zvyklý.
My jsme zase museli berana porazit, protože se mu ucpala močová trubice kamenama a nemohl se vymočit. Při vykolení jsme zjistili, že už mu začínaly selhávat ledviny. Naštěstí jsem už věděli o co jde (už se nám to stalo jednou) a berana jsme zbytečně netrápili nějakou léčbou, která stejně nepomáhá.
Tak beran vypadá v pohodě, teplotu měl jen mírně zvýšenou. Zatím ještě od atb žádnou ovečku nenakryl, tak nevím, buď neměly říji, nebo se mu nechce. Je to takový moula, nechá ze sebou všechno dělat, máme ho teprve dva měsíce a pořád je takový. Nevím, jestli je to povahou toho plemene, ale ovečky zwartblesky, které jsou stejně staré jsou mnohem aktivnější a živější. Mám ještě jeden problém, přestěhovali jsme ovečky domů, protože na pastvě už neměly co pást a my jsme jim tam každý den vozili nasečenou trávu, ale máme to zneruky. Jedna ovečka mi začala ostatním ovcím vyškubávat vlnu, dělala to i minulý rok a přestala až na pasvě - je to kříženka. Trávu dostávají i doma, k tomu seno min. i solný liz a občas trochu žaludů. Setkali jste se s tím už někdo?
evaux
napsal(a):
Beran nemusí být ňouma, ale může mít nějaký závažnější zdravotní problém už delší dobu. Nakonec, Vám se chce .... , když vám je blbě? :-)
Jak už jsem psala, je takový od začátku, co ho máme a už nakryl pár oveček, poznám to podle postroje co má na sobě, takže ta jeho klidná povaha mu v milostných hrátkách naštěstí není na obtíž. Co se týká zdravotního problému, tak doufám, že tomu tak není, chuť k jídlu má, zájem o okolí taky, tak doufám že je v pořádku.