Těžký porod - prosím o rady!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2009 06:40
chypi

XXX.XXX.105.248

Dobrý den, prosím o rady. Ve čtvrtek asi ve 22h nám ovena porodila první jehně. Nijak nedávala na jevo že by mělo jít další, i ráno stála a chovala se normálně. Asi v jedenáct mi ale volal přítel do práce že ovena leží a nevstává. Volala jsem veta - na třetí hodinu,jenže to bylo pozdě. Ve tři (než dorazil) jsme vytáhli ještě druhé, s hlaviškou obráceně - mrtvé a třetí (to ted živíme, má zápal plic, napilo se pl vody). Vet píchl ovci antb (na čišténí) říkal že to má na tři dni, že se ted bude čistit. To bylo v pátek cca v 16h. Dneska jsem přišla ovenu nakrmit a nechce mi vůbec žrát, jen stojí a kouká a zdá se mi že víc dýchá.. Má se píchat další antb? Budu volat vetovi v 7, ale chtěla bych vědět jestli to je normální že se musí píchat víckrát. Moc děkuji za rady!

20.4.2009 07:27
chypi

XXX.XXX.105.248

chypi napsal(a):
Dobrý den, prosím o rady. Ve čtvrtek asi ve 22h nám ovena porodila první jehně. Nijak nedávala na jevo že by mělo jít další, i ráno stála a chovala se normálně. Asi v jedenáct mi ale volal přítel do práce že ovena leží a nevstává. Volala jsem veta - na třetí hodinu,jenže to bylo pozdě. Ve tři (než dorazil) jsme vytáhli ještě druhé, s hlaviškou obráceně - mrtvé a třetí (to ted živíme, má zápal plic, napilo se pl vody). Vet píchl ovci antb (na čišténí) říkal že to má na tři dni, že se ted bude čistit. To bylo v pátek cca v 16h. Dneska jsem přišla ovenu nakrmit a nechce mi vůbec žrát, jen stojí a kouká a zdá se mi že víc dýchá.. Má se píchat další antb? Budu volat vetovi v 7, ale chtěla bych vědět jestli to je normální že se musí píchat víckrát. Moc děkuji za rady!

Ted sem si přečetla diskuzi o podivných úhynech - naše jehně co se napilo plodové vody, mělo stejné příznaky. Ve tři jsme ho vytáhly, v jedenáct večer už se mu podařilo stát, snažilo se pít, ale v jednu v noci se stav začínal zhoršovat a přestalo pít a začalo v něm bublat. Tenhle stav se postupně zhoršoval víc, až jsem jehně druhej den v půl druhý naložila a frčela k vetovi (nechtělo se mi na něj dívat jak chrčí a umírá hlady). Ten si ho poslechl a určil pravostraný zápal plic. Píchl antb a postupně zase začalo zlepšování, teď už běhá a saje flašky co mu síly stačí..

20.4.2009 11:05
agentka

XXX.XXX.24.188

chypi napsal(a):
Ted sem si přečetla diskuzi o podivných úhynech - naše jehně co se napilo plodové vody, mělo stejné příznaky. Ve tři jsme ho vytáhly, v jedenáct večer už se mu podařilo stát, snažilo se pít, ale v jednu v noci se stav začínal zhoršovat a přestalo pít a začalo v něm bublat. Tenhle stav se postupně zhoršoval víc, až jsem jehně druhej den v půl druhý naložila a frčela k vetovi (nechtělo se mi na něj dívat jak chrčí a umírá hlady). Ten si ho poslechl a určil pravostraný zápal plic. Píchl antb a postupně zase začalo zlepšování, teď už běhá a saje flašky co mu síly stačí..

volejte určitě veta ovena může mít horečku když zrychleně dýchá, atb bych po těch třech dnes dala ještě jednou.

20.4.2009 11:26
jeduvka

XXX.XXX.178.82

chypi napsal(a):

Se mi to samé stalo u telete. Já prvotelka, kráva prvotelka.... Sice jsem na tuto skutečnost upozorňovala dlouuuuho dopředu, včetně ochoty cálnout zbytečný příjezd, stejně si kráva porodila zcela mimo odhat veterináře.
Bylo to to samé, vdechnutí plodové vody, podchlazení, neochota sát. Vet přijel asi 10 hodin po porodu, píchnul ATB a vitamíny, protože kolostum se do dvou hodin po narození nekonalo , pak druhý den dal ještě jednu dávku, ale to se už tele snažilo stavit a třetí den jsem vracela cucák do kravína, protože jsem ho ráno našla viset na cecku. dneska jsou mu tři neděle a je to kulovej blesk. Sem netušila, jak rychle dovede prchat po zahradě a jak dovedně zvládá vybírat smyky a odvracet zcela jisté, dle fyzikálních zákonů, pády.
držím palec a ještě , aby bylo jehně brzo rošťák. Jak se chytilo na flašku, tak už by to mělo být dobré.

20.4.2009 21:11
danurba

XXX.XXX.26.42

chypi napsal(a):

v naší ovečce Kuličce letos zůstala mrtvá jehňata, měla těžký zánět, prasklou poševní stěnu a možná i dělohu...dostala hromady antibiotik, léky proti ketóze, nakonec jsme jí ještě dávali šalvějový čaj a heřmánkové poševní výplachy. Doktor tu byl každý den celkem asi 10x, ovečka sice přežila, ale jehňata už mít nebude a stejně už není taková, jako bývala. Takže bych doktora určitě volala, léčba se asi zdaří, ale moc ekonomické to nebude. Nás léčba stála tolik, co cena asi 4 ovcí jako je Kulička. Ale co bych pro ní neudělala, ne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík